» »

Ustreamov DRM blokiral povsem zakonit živi prenos sci-fi nagrad Hugo

Ustreamov DRM blokiral povsem zakonit živi prenos sci-fi nagrad Hugo

The Hugo Awards, in glorious 720p.

vir: Techdirt

Vobile v akciji.

vir: TechEye

Njihova domača stran.

vir: Vobile
Techdirt - V noči na ponedeljek je ameriškemu založniškemu lobiju uspela nova delovna zmaga: zavoljo površno spisanega DRM robota so kar sredi dogodka blokirali Ustreamov živi prenos podelitve The Hugo Awards, tj. nagrad za največje dosežke v znanstveni fantastiki in nekakšne Oskarje v tem žanru. Twitter je, kot je zdaj že v navadi, promptno znorel. Ustreamova podporna ekipa je sicer bila nemudoma obveščena, a ni mogla narediti prav ničesar. Spletnega prenosa debele polovice ceremonije pač ni bilo.

Kaj točno se je zgodilo? Okoli 7:40 po lokalnem (pacifiškem) času je prišla na vrsto nagrada za najboljšo kratko dramsko serijo, ki je letos pripadla epizodi "The Doctor’s Wife" iz BBC-jeve znanstveno-fantastične tv serije Doctor Who. Organizatorji prireditve so ob tem zavrteli kratek odlomek iz omenjene epizode, ki jim ga prav za ta namen poslal BBC. Tri minute kasneje je na oder stopil Neil Gaiman, uveljavljeni britanski sci-fi avtor in eden od piscev serije, da bi prevzel nagrado in podal zahvalni govor. A gledalci pred računalniškimi ekrani, na Ustremu, tega niso mogli videti. V teh treh vmesnih minutah je Ustremov DRM (digital rights management) robot, ki ga je dobavilo podjetje Vobile, že prepoznal odsek iz Doctor Who kot avtorskopravno zaščiten in blokiral živi prenos. Za prenos so organizatorji seveda imeli vse pravice, posnetek so dobili neposredno od BBC-ja, končno gledano so bili bržkone pokriti pod pogoji proste uporabe, se pravi izjem po avtorskopravnem zakonu, ki v določenih pogojih dovoljuje omejeno uporabo avtorskopravno zaščitenih del brez dovoljenja ali plačila nosilcu pravic. Nič od tega slednjega ni pomagalo. Vobilov DRM robot je prepoznal uporabo avtorsko zaščitenega segmenta, kar je zanj edino štelo.

O problematiki avtomatiziranega blokiranja audio in video vsebin smo že pisali, sicer v povezavi z YouTubom in njihovim sistemom Content-ID, ki trpi za zelo podobnimi problemi. Tovrstni sistemi močno presegajo obveznosti gostiteljev video vsebin po DMCA oz. evropski direktivi o elektronskem poslovanju. Gostitelji so po črki papirja dolžni zgolj promptno odstranjevati vsebine, za katere zvejo, da so protipravne (tipično preko prejema ti. DMCA takedown zahtevka), pri čemer sami nimajo aktivne obveznosti vnaprejšnjega preverjanja teh vsebin. Če se kdo pritoži, že, ne pa kar avtomatsko. Neobstoj takšne obveznosti je nedavno potrdilo tudi najvišje sodišče EU. Ampak to ne ustreza ravno z velikim studijem, ki si od internetnih posrednikov želijo veliko več. Skozi tožbo Viacom proti Googlu, oziroma serijo kongresnih zaslišanj na željo ponudnikov MMA in rokoborbe (ti so posebej alergični na nezakonite streame) so od večjih video portalov izsilili te avtomatizirane ukrepe. Brutalno natančnost tega sistema je nedavno (spet) občutila NASA, saj ji je na ta način odletela kompilacija pristanka roverja Curiosity. Sicer so ga uspeli spraviti nazaj (ne takoj), a so ob tem rekli, da so tega problema počasi že siti. Dogaja se jim namreč že več let.

Ustream se je včeraj na veliko opravičeval. Kot so povedali, so njihovi zaposleni praktično takoj izvedeli za napako, vendar jim živega prenosa ni uspelo ponovno vklopiti, tako zaradi vztrajnega blokiranja Vobila kot zaradi tehnikalij pri organizatorjih nagrad. Največ, kar so lahko storili, je začasni suspenz rabe Vobila. A to bržkone ne bo trajalo.

Vobile se namreč po spletu oglašuje z besedami Powering the Internet Video Economy ("mi poganjamo internetno video ekonomijo", prev.p.), na njihovi spletni strani pa najdemo velikanski stiliziran logotip Hollywoodskih gričev. Se ve.

10 komentarjev

marvin42 ::

Vedeli so za napako, zadevo so hoteli izključiti, pa je niso mogli? Še koga to spominja na film Terminator?
Mostly Harmless

CyberPunk ::

Še en žebelj v krsto Digital Restrictions Management in voda na mlin alternativnim načinom distribucije. ;)

c3p0 ::

Mene bolj spominja na pomanjkljivo tehnično izvedbo, ki ni predvidela gumba forget & ignore.

jan_g ::

Problem vidim v tem, da so organizatorji Hugota izbrali nesposobnega streaming providerja. Je ze res, da je v ozadju krivo avtomatizirano prepoznavanje zascitenih vsebin, lahko pa bi bilo tudi kaj drugega, kar bi prekinilo prenos. In Ustream izrednih dogodkov ocitno ni sposoben resiti ucinkovito oz. hitro.

Phantomeye ::

When you see the Doctor, something bad is going to happen

To me spominja na tiste besedne filtre v chatih, k napišeš nekaj v smislu "we're going to blow up the competition on tommorows match". Pol imaš pa naslednji dan FBI pred vrati, zaradi osumljenosti terorizma.

JesusChrist ::

Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

TESKAn ::

Edino pošteno bi bilo, da se za primere blokiranja vzpostavi sklad, kamor bi lastniki avtorskih pravic nakazali kavcijo, ki bi jo dobili oškodovani uporabniki v primeru, ko se blokira povsem legalne vsebine. Nekako v stilu kavcije, ki jo morajo podjetja položit, ko hočejo prepovedat prodajo konkurenčnih izdelkov.
Dokler se nikomur nič ne zgodi, če ta sistem "po pomoti" blokira legalne vsebine, se ne bo nič spremenilo na bolje.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

BlueRunner ::

JesusChrist je izjavil:

Kdor drugim jamo koplje, sam vanjo pade

Zaenkrat se ni videti, da se bi to na tem podrocju kaj dogajalo.

Se pa kopljejo vedno vecje jame, to pa. V trenutne bi lahko ze mamuta ujeli, samo ne vem kako se obnesejo proti komarjem.

borisk ::

ukinit bote, pa uvest preverjanje vsebine z ljudmi. pred kratkim sem na neki slovenski strani prebral, da neprimerne slike pri googlu kljub botom še vedno preverjajo ljudje (verjetno tiste ki jih je bot označil za neprimerne) Članek je šou predvsem v smer o najslabših službah pri googlu.

antonija ::

ukinit bote, pa uvest preverjanje vsebine z ljudmi.
Za to pa tud indijcev in kitajcev se ni dovolj, pa se kostajo cist porevec.
Sankcije za povzroceno skodo (ki jo doloci gledalec, krsitelj seveda nima moznosti pritozbe in mora najprej placat, potem pa dokazovat nedolznost), po moznosti progresivne z v dolocenem obdobju.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Curiosity in zmotni DMCA takedown zahtevki

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
167173 (5363) Gavran
»

Novi varni pristan, tretjič: Youtube Content ID

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
2914109 (11441) jype
»

Novi varni pristan, prvič: Flava Works, Inc v. Gunter (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
6529746 (27871) Tear_DR0P
»

Universalove čeri v varnem pristanu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
149585 (7742) BaToCarx
»

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
359005 (7126) MrStein

Več podobnih tem