» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
159 / 189
»»

Okapi ::

perci je izjavil:

Pa upaj, da bo prodajalka vedela, kaj imaš gor.

Če ne bo, potem ne bomo posla skleniliri.;)

donvito ::

vuso123 je izjavil:

A so res tako občutljivi na to kaj imaš na roki oziroma kako si oblečen? Zdaj, v dobi kripto hipster mulcev, je to kar precej tvegano početje.
Moje izkušnje z raznimi obrtniki so ravno nasprotne. Ko pridejo na "ogled" stanovanja in menjenje kaj je za narest in kakšna bo cena, odpeljem avto z dvorišča. Tudi ne povem kaj delam. Ker čim zavohajo, da nisi ravno na sociali, dobiš premijsko ceno :)

Aha, ko ugotovijo, da si pa na sociali, pa naredijo na pol zastonj ali kako? :D Saj imaš možnost izbire, če se ti zdi predrago, seveda pa odstopanja so, kar je tudi prav. Eno je, če ti dela profi ali nek popoldanski fušar, ki se mu zdi, da zadevo obvlada.
Sam raje plačam malo več, pa da je narejeno OK. Ne pa, da izberem najcenejšega, potem te pa boli glava, ko je delo opravljeno šalabajzersko.

JackOdpirac ::

Morda mi lahko kar tukaj najbolj pomagate.

Kupil sem tole cudovito pando, Dan Henry 1962.

V enem tednu po prejetju sem opazil da ima na sekundnem kazalcu (tistem tamalem) en plastičen štrcelj, ki je verjetno ostanek od proizvodnega procesa kazlca.
Takoj sem obvestil prodajalca in hkrati tudi lastnika znamke, ki mi je dejal naj jo posljem na njegov servis in jo bodo popravili.

Uro sem dobil nazaj ta teden, z minimalno popravljenim kazalcem - štrcelj so samo malo ukrivili, medtem popravljanjem jim je pa se uspelo nasmetiti notranjo stran stekla in popraskat zadnjo stran ure.

Prodajalec, Dan Henry mi zeli na vsak nacin uturit ponovni servis, sam pa jasno zelim novo uro.

Zanima me ali se kdo spozna na EU zakon? Vem da je na v takem primeru, ko je nekaj narobe, si lahko servis ali nov izdelek ali denar nazaj.

Ali to pravilo obvelja tudi po prvem neuspelem servisu?

Hvala vsem:)

Kolikor vem Dan Henry ni evropska firma, tako da si z zakoni ne boš mogel pomagati. Drugače lahko stvarno napako uveljavljaš dve leti od nakupa, tudi če je bil vmes kakšen servis.

Dobil sem jo z EU skladisca. Je to dovolj za EU zakone? Verjetno ni, ane?

Se bojim da ni.

Darko! ::

JackOdpirac je izjavil:

Uro sem dobil nazaj ta teden, z minimalno popravljenim kazalcem - štrcelj so samo malo ukrivili, medtem popravljanjem jim je pa se uspelo nasmetiti notranjo stran stekla in popraskat zadnjo stran ure.

Prodajalec, Dan Henry mi zeli na vsak nacin uturit ponovni servis, sam pa jasno zelim novo uro.

Daj zapakiraj skropucalo in ga pošlji temu Henriju nazaj s pripisom, naj si jo vtakne tja, kamor sonce ne posije.

Nekdo je par postov nazaj dejal, kako je uro po "popravilu" vrgel urarju čez pult in mu ob tem povedal še par krepkih.
Včasih je to vse kar se splača narediti.

Kako boš ob odnosu, ki ga imajo, to Šalabajzerjevo ime nosil zapisano na svoji uri?

vuso123 ::

donvito je izjavil:

vuso123 je izjavil:

A so res tako občutljivi na to kaj imaš na roki oziroma kako si oblečen? Zdaj, v dobi kripto hipster mulcev, je to kar precej tvegano početje.
Moje izkušnje z raznimi obrtniki so ravno nasprotne. Ko pridejo na "ogled" stanovanja in menjenje kaj je za narest in kakšna bo cena, odpeljem avto z dvorišča. Tudi ne povem kaj delam. Ker čim zavohajo, da nisi ravno na sociali, dobiš premijsko ceno :)

Aha, ko ugotovijo, da si pa na sociali, pa naredijo na pol zastonj ali kako? :D Saj imaš možnost izbire, če se ti zdi predrago, seveda pa odstopanja so, kar je tudi prav. Eno je, če ti dela profi ali nek popoldanski fušar, ki se mu zdi, da zadevo obvlada.
Sam raje plačam malo več, pa da je narejeno OK. Ne pa, da izberem najcenejšega, potem te pa boli glava, ko je delo opravljeno šalabajzersko.

Jaz pojma nimam kakšna je cena (dobrega) polaganja ploščic v kopalnici in sovražim, da mi nekdo nabije ekstra ceno samo zato ker misli, da jo lahko plačam. In samo zato, ker je neka storitev draga, še ne pomeni, da bo tudi dobra.
Kar se kupovanja stvari tiče je drugače, ker je vrednost lahko vedno objektivna, kar pa za storitev ne velja.

Furbo ::

Po 10 letih montiranja gipsa ti lahko rečem, slabši kot je avto, višja je cena. S tem, ko si zapeljal junkerja na dvorišče, si samo izgubil spoštovanje izvajalca.
Večina bogatašev se zna dobro zdilati za ceno, lahko ti plača v naprej, ne pristaja na napake v izvedbi itd.
Jaz sem delal vsem po enaki kvaliteti, precej izvajalcev bo pa nekomu, ki je v njihovih očeh luzer, nekaj zmetala skupaj in šla novim zmagam nasproti.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

perci ::

Večina bogatašev se zna dobro zdilati za ceno, lahko ti plača v naprej, ne pristaja na napake v izvedbi itd.

Plačilo v naprej ne gre z roko v roki z nepristajanjem na napake v izvedbi.

Okapi, Darko, hvala za pomoc. Kaj drugega kot se sklonit, pozret in pogoltnit drugi servis mi ne preostane.

Zatem pa ostaneta edino reddit in kurcanje.

Furbo ::

perci je izjavil:

Seveda gre, če izbereš kvalitetne izvajalce, ki že v osnovi delajo kvalitetno, če gre pa kaj narobe, pa popravijo že sami od sebe.

Pri šalabajzerju ti tudi del neplačanega računa ne bo pripeljal modela nazaj, sploh pa lahko hitro uničijo več materiala, kot je njihovo delo vredno, sploh keramičarji.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Snail ::

Glede Dan Henry sem bral kar neki pripomb glede njegovga odnosa do strank.

knesz ::

perci je izjavil:

Zato se pa jaz ponavadi dogovorim za plačilo 50% avansa, 30% - 40% po opravljeni storitvi, preostalih 10%-20% pa ob poteku garancije.

Pred kratkim smo govorili o tem, zakaj nekateri nimamo vseh ur naenkrat na roki.;)

No, danes je poštar prinesel Longinesov zgodovinski komplet '15 '25 '30. Narejen je pred 23 leti, ampak moj primerek (serijska št. 299 od 1000) je po računu sodeč 5 let čakal, da ga je nekdo leta 2002 kupil, za 15.000 danskih kron (kar je danes 2000 €).

Njegov prejšnji lastnik ga je čuval odlično, ker je po 18 letih prišel kot nov, še z vsemi zaščitnimi plastikami. V primerjavi z drugimi primerki, ki so trenutno naprodaj, je verjetno najbolje ohranjen. Pri samih urah sicer kakšne posebne razlike ni, zato pa lepa lesena škatla, v kateri so shranjene, pri drugih kaže znake staranja, oziroma ne najbolj optimalnega shranjevanja. Tudi izvirni usnjeni paski (ki so, mimogrede, made in USA) so nedotaknjeni.

V glavnem, ure so mi, vse tri, zelo všeč, čeprav sem se k nakupu pravzaprav spravil zaradi srednje, letnik 1925, z zaščitnim pokrovčkom za šipco. Ampak nosil jih bom pa samo ob kakšni posebni priložnosti, ker bi bilo res škoda pokvarit tako lepo ohranjen komplet.

fikus_ ::

Od prve vzamem ohišje in krono, od druge stevilčnico ter kazalce, od tretje pas. :D

Dri3r ::

Top! Čestitke Okapi!
dri3r

Za primerjavo pa še izvirniki.
Tale je iz 1915. Najbolj očitna razlika je položaj malega sekundnega kazalca. Ker je bil v izvirniku mehanizem žepne ure, ki je precej večji, je lahko sekundni kazalac pri dnu številčnice. Mimogrede, na ebayu bi nekdo rad 795 evrov zanj, kar je malo manj kot stane sodobna replika.

Zanimivo je, da so ravno v to, ki je "najstarejša", dali avtomatski mehanizem. Pri drugih dveh je na ročno navijanje.

Letnik 1925. Zanj bi bilo treba odšteti 1800 evrov, kar je 2x cena replike.

Za letnik 1930 je pa tale najbolj podobna, kar sem ji na hitro uspel izbrskati. Za 800 evrov, se pravi tudi malo manj kot replika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Ales ::

Zelo lepo, Okapi! Prva, rdeča dvanajstica, je top za moj okus, ampak vse tri so prekrasne...

Ne vem, če ti bo uspelo jih nosit le ob posebnih priložnostih, kljub ogromni izbiri drugih... ;)

Ta z rdečo 12 je res v redu. Škoda samo, da so notri dali avtomatski mehanizem. Bi prav rad vprašal tistega pri Longinesu, ki se je tako odločil, zakaj.

Mimogrede, zanimivo je tudi, da imate dve uri, 1915 in 1925, zadaj pokrovček na tečaju, kot žepne ure. Samo da je v tem primeru pokrovček bolj okrasne narave, ker mehanizem ščiti še šipca (pri žepnih urah šipce ni bilo, da je lahko uporabnik sam reguliral uro, če je prehitevala ali zaostajala).

Zgodovina sprememb…

Ales je izjavil:

Zelo lepo, Okapi! Prva, rdeča dvanajstica, je top za moj okus, ]

En prispevek o rdečih dvanajsticah, za tiste, ki se morda sprašujete, kaj za ena zadeva je to.;)
https://www.vintagewatchstraps.com/red1...

Avtomatik je definitivno čudna izbira za to uro, mehanizem z ročnim navijanjem in 17 dragulji bi bil odlična izbira... Morda bi 15 draguljev bilo še bolj zgodovinsko točno, ampak bodimo praktični.

Škoda, ampak v mojih očeh vseeno dizajn odtehta in me niti ne bi toliko motilo. Čudno po svoje, običajno sem bolj občutljiv prav na mehanizem. Dizajn je moderniziran, ampak nekako dobro deluje kot celota in zgleda, da mi je res všeč! :)

Tukaj je še en vintage primerek:

Konlov ::

Konlov je izjavil:

#Aliexpress € 60,59 73%OFF | Corgeut 42MM leather Power reserve Automatic calendar mechanical watches rosegold Hollow case luxury men watch relogio masculino
https://a.aliexpress.com/_dWdTaco
Jest pa s temle začenjam...

Ekspresno prispelo 😴. Kar lepa, edino datum bo pa potrebno na mobiča pogledati. Pač...

Za spremembo je tokrat prišla ena poceni Kitajska. Sodi v skupino dovolj poceni, a vseeno solidno narejenih kopij znanih modelov prestižnih ur.

Je kopija Nomosovega modela Lambda.

Na zadnji strani se podobnost hitro konča;)

Čeprav tudi kitajec sploh ni slab, glede na ceno. Nekaj so se trudili z okraševanjem, predvsem se je pa na timegrapherju dobro izkazal, 6-7 sekund na dan prehiteva trenutno.

Mrežasti kovinski pasek mi je tudi všeč, v bistvu bolj kot usnjeni pri Nomosu.

Stane 60 evrov, s poštnino vred. Kupljena na Gearbestu, z "brezcarinskim" pošiljanjem. Izvirnik je 200x dražji.;)

Zgodovina sprememb…

Pravzaprav kar lepa ura, sploh pri tej ceni. Vključno s kitajsko zmedo pri prevodih, k sreči bolj tipično na raznih opozorilnih znakih, kot na urah, čeprav se najde povsod!

Kombinacija "Energyreserve" in "35 Stunden" je lepa priprava na bučnoaplavzni "Terproog Reoistant" na zadnji strani! :))

Čisto soliden mehanizem, Hangzhou 2C30.

Včasih si želim, da bi naši kitajski kolegi na ure nič pisali ali pa da bi enostavno uporabili pismenke. Večini ljudi tukaj bi še bolj zanimivo zgledalo... K sreči so na tej uri prevajalski podvigi zanimivi sami po sebi. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Ales je izjavil:

Včasih si želim, da bi naši kitajski kolegi na ure nič pisali ali pa da bi enostavno uporabili pismenke. Večini ljudi tukaj bi še bolj zanimivo zgledalo... :)

Res je.

Eno kitajsko sem vzel ravno zaradi kitajskih napisov. Oziroma, všeč mi je bila oblika, ampak če bi v latinici pisalo ime znamke Vager Hauers (kje najdejo ta imena?;) ) in ostalo, je sigurno ne bi kupil.

Pri tej so se za kitajska pisava odločilit verjetno predvsem zato, ker je bistvo te ure ravno kitajska delitev celega dneva na 12 "dvojnih" ur, ki ustrezajo znakom kitajskega horoskopa.

Lep primer je tudi Beijingov mehanizem SB18. Lepo okrašen, v slogu saških urarskih mojstrov, ampak v izvirni različici ima napise v latinici.

Obstaja pa tudi po meri narejena različica z napisi v kitajščini, kar da mehanizmu še dodaten šarm.

Naj omenim še eno uro, ki jo je ravno včeraj kupil moj brat - ki k sreči ni okužen z "urarskim" virusom, vseeno pa je pregledal tričetrt interneta, preden je našel tisto, kar je iskal.

Namreč, hotel je imeli spodobno in elegantno uro z velikim (oziroma dvojnim) datumom, ker se pač veliko bolje vidi od običajnega. Izbira je tako bila že v osnovi zelo zožana.

Obstaja nekaj cenenih mehanskih kitajcev s takim datumom, druge mehanske ure z dvojnim datumom so pa vse dražje od 500 evrov, kar mu je bila nekako zgornja meja. Tudi pri kremenčevih izbira ni dosti večja. Moj Seiko Sportura mu recimo ni bil všeč, ker noče imeti dodatnih številčnic in komplikacij.

Obstaja kronografski mehanizem z dvojnim datumom, ki ga uporablja več znamk, med drugim Alipina, Traser in Zeppelin, ampak je problem enak - noče imeti dodatnih funkcij.

No, in končno je našel eno po svojem okusu, elegantno, in to celo narejeno v znamenitem saškem središču urarstva, Glasshutte. Firma Bruno Sohnle.

Notri je zelo dober švicarski mehanizem Ronda 6004.B, s petimi rubini. Enak je recimo v nekaterih Tag Heuerjevih Aquaracerjih, za 2000 evrov.

Pri Brunotu je celo dodatno okrašen in ga je mogoče občudovati, ker ima zadaj razgledno šipco.;)

S 365 evri ni ravno poceni za baterijsko uro in jaz bi recimo raje vzel kaj japonskega, ker za podoben denar dobiš več (recimo sončne celice, mogoče tudi radijsko sinhronizacijo...), oziroma lahko dobiš primerljivo uro precej ceneje. Tale Seiko je recimo pol cenejši.

Ampak po drugi strani pa menda tudi to, da je ura sestavljena v Glashutte, in ima švicarski mehanizem, nekaj šteje.

Konlov je izjavil:

Konlov je izjavil:

#Aliexpress € 60,59 73%OFF | Corgeut 42MM leather Power reserve Automatic calendar mechanical watches rosegold Hollow case luxury men watch relogio masculino
https://a.aliexpress.com/_dWdTaco
Jest pa s temle začenjam...

Ekspresno prispelo 😴. Kar lepa, edino datum bo pa potrebno na mobiča pogledati. Pač...

Plan je sedaj sledeč. Pač vlaga8-), naslednja bo 5bar in prikaz koledarja v okencu...

Še nekaj o velikem oziroma dvojnem datumu. Razlog zanj je seveda velikost. Pri enojnem datumu je vseh 31 številk na enem obročku, katerega velikost je omejena z obsegom ure. In na ta omejen obseg je mogoče toliko številk spravit le, če so dovolj majhne.

Pri dvojnem datumu so številke na dveh obročkih, na enem enice in na drugem desetice. Zaradi tega so same številke lahko večje, poleg tega pa je mogoče tak datum postaviti tudi kam drugam, ne samo na rob številčnice.

Obstaja več različnih izvedb. Pri najbolj preprostih se desetice obrnjejo za eno mesto, ko se enice premaknejo od 9 na 0. Zaradi tega se po 31 v okencu pokaže 32, pa 33...., do 39, nakar pride še 00 in šele potem 01. Vse te neobstoječe datume je treba vsak mesec ročno premaknit.

Pri naprednješih mehanizmih se po 31 pokaže 01, najnaprednejši pa poznajo tudi "kratke" in "dolge" mesece in ni treba 5x letno ročno preskakovati 31.

Izvedb dvojnega datuma je veliko, pri večini tistih naprednejših pa so enice in desetice na vsaj deloma prekrivajočih se diskih, kar pomeni, da so na malce različnih ravneh. Takole ima recimo narejeno A Lange & Sohne, eden najprestižnejših proizvajalcev ur.

Ronda iz zgoraj omenjene ure ima dva obročka, ki se prekrivata. Na zgornjem so desetice, na spodnjem pa enice. Na zgornjem obročku je na nekaj mestih okence, skozi katerega se vidijo enice, pri 20, 30 in 31 je pa cela številka na zgornjem obročku. Vzrok za ta navidez zapleten sistem je ravno preskakovanje z 31 na 01, ker ga je tak omehansko lažje doseči, kot če bi bile na obročku za desetice samo 4 cifre.

Glavna slabost prikazovanja na dveh diskih, ki sta na različnih ravneh, je prikazovanje datuma v dveh ločenih okencih, da se ne opazi, da sta številki na različnih ravneh. Kar je sicer mogoče narediti na eleganten način, a je vseeno omejujoče.

Po mnenju mnogih ima zaradi tega najleši prikaz dvojnega datuma Glashutte Original, kjer sta obe številki v isti ravni, in je dovolj eno samo večje okence za datum.

Sistem z dvema koncentričnema obročkoma za številke je sicer videti preprost, ampak je mehanizem v ozadju, ki poskrbi, da se po 31 pokaže 01, najbolj zapleten.

Zgodovina sprememb…

@Okapi, tvoj brat si je izbral lepo uro. Ajde, kremenčeva, cena, ok... ampak nad občutkom za estetiko ni kaj reči.

Nekatere slike v tvojem zadnjem postu vidim v kodi, ne prikaže pa mi vseh direktno v browserju. Sklepam, da imajo pri ablogtowatch.com kako zaščito pred embeddingom...

Linki na nevidne slike, odprite v novem oknu:

- A.Lange & Sohne

- Glashutte Original

- in še mehanizem.

Vse tele ob servisu zlahka povzročijo živčni zlom vsakega malo bolj psihično nežnega urarja. :))

Z drugimi besedami, prekrasne!

veteran ::

Ales je izjavil:

Nekatere slike v tvojem zadnjem postu vidim v kodi, ne prikaže pa mi vseh direktno v browserju. Sklepam, da imajo pri ablogtowatch.com kako zaščito pred embeddingom...

Jaz te slike vidim v prejšnjem postu. Bromite browser, izklopljen vgrajeni adblock, samo filtriranje DNS. Nisem jih pa videl včeraj v brskalniku z Nanoadblockerjem.

Okapi, hvala za razlago glede datumov.

Ales je izjavil:

@Okapi, tvoj brat si je izbral lepo uro. Ajde, kremenčeva, cena, ok... ampak nad občutkom za estetiko ni kaj reči.
S tem, da je izbiro ožilo še to, da so bili pomembni tudi drugi dejanviki. Da je dovolj vodotesna za brezskrbno namakanje (se pravi optimalno deklariranih 100 m), in da ima čim več svetleče barve, za nočno vidljivost.

Recimo ena ura z enak Rondimim mehanizem in podobno estetiko je Eterna Avant-Garde. Ampak ima samo 50 m vodotesnosti, nima svetleče barve, za povrhu je pa še 2x dražja.

Dejansko je tale Bruno Sohnle dober kompromis med vsestransko uporabnostjo, estetiko in ceno, če je ključni pogoj, da ima veliki datum.

FireSnake ::

Okapi je izjavil:

Ales je izjavil:

Včasih si želim, da bi naši kitajski kolegi na ure nič pisali ali pa da bi enostavno uporabili pismenke. Večini ljudi tukaj bi še bolj zanimivo zgledalo... :)

Res je.

Eno kitajsko sem vzel ravno zaradi kitajskih napisov. Oziroma, všeč mi je bila oblika, ampak če bi v latinici pisalo ime znamke Vager Hauers (kje najdejo ta imena?;) ) in ostalo, je sigurno ne bi kupil.

Pri tej so se za kitajska pisava odločilit verjetno predvsem zato, ker je bistvo te ure ravno kitajska delitev celega dneva na 12 "dvojnih" ur, ki ustrezajo znakom kitajskega horoskopa.

Lep primer je tudi Beijingov mehanizem SB18. Lepo okrašen, v slogu saških urarskih mojstrov, ampak v izvirni različici ima napise v latinici.

Obstaja pa tudi po meri narejena različica z napisi v kitajščini, kar da mehanizmu še dodaten šarm.

Je to za nek pameten denar? Glede na to, da je kitajec? :)

Pa čestitke za on nakup zgoraj!
Zgleda res imaš nos za te zadevšne. Zelo lepo!
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

Je to za nek pameten denar? Glede na to, da je kitajec? :)

Te z Beijing SB18 oziroma B18 niso ravno poceni. Ona s kitajskimi pismenkami je v urah Celadon.

Imajo še nekaj drugih modelov.
https://celadonhh.com/collections/all
Te so po dobrih 1000 evrov.

Od ur znamke Beijing pa recimo tile dve, serija BeiHai. Za okoli 500 evrov.

Še več modelov s tem mehanizmom:
https://www.good-stuffs.com/search.asp?...

Iz good-stuffs.com sem naročil že kar nekaj ur. Poslane so iz Kitajske, ampak so vse prišle brez carinskih dajatev, ni pa to 100%.

Švicarske ali nemške ure s primerljivim mehanizmom ne dobiš pod 1000 evov.

Zgodovina sprememb…

U Madona!
Preveč za moj žep.
Najprej Casio Oceanus (z njim ste me zastrupili).

Pri Iguanasell imajo po novem tudi znamko Spinnaker. Kitajska (hongkonška) firma, s precej pestro ponudbo navtično navdahnjenih ur. Pravijo, da so solidne kakovosti, glede na ceno. Notri so v glavnem japonski mehanizmi (Seiko, Miyota).

V oči mi je padla tale, zaradi številčnice, za 220 evrov (s kodo IGUANA18). Zgledovali so se po Panerai Radiomir.

Okapi: kaj meniš o Popjot Aviator-ju?
Mene ima, da bi kupil kakšno.
A tako, da se navija.

Misliš Poljot, ne.

Z ruskimi urami nimam nobenih pravih izkušenj. No, razen da sem na spisku za skupinski nakup potapljaške Zlatoust, s številčnico, narejeno iz meteorita. Če bo končna cena dovolj ugodna.

Poljotovih aviatorjev je en kup, novih, starih, z novimi in starimi mehanizmi... Načeloma so čisto spodobne ure, če ti je oblika všeč. Ampak so se mi vedno zdeli predragi za "rusko uro". Mogoče tudi čisto predsodek, ker v mladosti je imel rusko uro tisti, ki si ni mogel privoščiti niti Darwila.;)
Drugače pa je kar precej zbirateljev, oziroma ljubiteljev mehanskih ur, ki so nori na ruske ure, stare in tudi nove, zato tudi kar visoke cene.

Zgodovina sprememb…

-ninja-91- ::

Lepa! Edino kar sem opazil je, da na nekaterih straneh piše da ima mineralno steklo, nekje pa safirno. Jo proizvajajo v več izvedbah ali je katera izmed teh dveh specifikacij napačna?

Boobiz ::

Mene je zastrupil Orient Star standard date WZ0051DV oz. DV02002B. Ampak že več let je ni za dobit niti second hand, vsaj znotraj EU.
I'm drunk, what's your excuse?

-ninja-91- je izjavil:

Lepa! Edino kar sem opazil je, da na nekaterih straneh piše da ima mineralno steklo, nekje pa safirno. Jo proizvajajo v več izvedbah ali je katera izmed teh dveh specifikacij napačna?

V resnici je praktično nemogoče, brez posebne opreme, vedeti, ali je steklo navadno ali safirno. Pri Kinezih se večkrat dogaja, da napišejo safirno, čeprav ni. Na ppogled in otip ni nobene razlike.

V praksi je razlika bolj ali manj nepomembna. Tudi navadne šipce ne boš kar spraskal. Če jo pa že boš, po nekaj letih redne rabe, jo pa lahko za 20-30 evrov zamenjaš pri vsakem urarju.

Boobiz je izjavil:

Mene je zastrupil Orient Star standard date WZ0051DV oz. DV02002B. Ampak že več let je ni za dobit niti second hand, vsaj znotraj EU.

Pri marsikaterem modelu se to dogaja. Potem pač iščeš, na ebayu, Chrono24 ...

Zgodovina sprememb…

Konlov je izjavil:

https://www.good-stuffs.com/Sea-Gull-21...

Pride tamali mimo: fotr, pa ne boš to kopoval. A ne vidiš, da ima umazano rumeno podlago. Nič, iščemo naprej:))

BeerBelly ::

Vprašanje, sicer ne v istem rangu kot večina tu, ampak vseeno :)
Kaj si mislite o klubih tipa Watch Gang? Se splača kakšen Black Tier za 100 USD na mesec?

bluefish ::

Mar ni bolj smiselno, da daš te stotake na stran in si kupiš uro, ki ti je resnično všeč, brez loterije naključno izbranih ur dvomljive kvalitete?

Prvi del odgovora se strinjam, ampak bolj me zanima kakšne so dejansko te ure? So res dvomljive kvalitete? Sam nisem nek poznavalec ur, ampak če gledam njihov July 2020 Black Tier line up, mi je prva ura zelo všeč...

https://content.watchgang.com/2020/08/0...

bluefish ::

Dvomljive je mora res pretiran pridevnik, ampak za mnoge na internetu niti ni informacij, testov ipd.

BeerBelly je izjavil:

Prvi del odgovora se strinjam, ampak bolj me zanima kakšne so dejansko te ure? So res dvomljive kvalitete? Sam nisem nek poznavalec ur, ampak če gledam njihov July 2020 Black Tier line up, mi je prva ura zelo všeč...

https://content.watchgang.com/2020/08/0...

Problem je, ker nikoli ne veš, kaj boš dobil. Ure nabirajo iz najrazličnjših koncev, in v količinah, kolikor jih pač uspejo poceni dobiti. Kakšnega modela dobijo par sto kosov, kakšnega mogoče 5. Ker nimajo dovolj enakih ur za vse člane, dobiš tisto, ki naj bi najbolj ustrezala tistemu, kar ob včlanitvi napišeš, da ti je všeč. Vsaj načeloma, v praksi je pa bolj ali manj loterija, kaj boš dobil.

Drug problem je naša carina. Vsak mesec boš imel opravka z njo in z dokazovanjem, da je vrednost ure mesečna članarina. Vsekakor lahko takoj dodaš 25% k višini članarine, za DDV + stroške carinjenja.

Člani kluba problem naključne izbire ure rešujejo z menjavo in prodajo. Ampak večinoma se to dogaja v ZDA, tako da za nas je menjava problematična zaradi poštnine, in že spet zaradi carine (če z Američanom zamenjaš uro, za katero si že plačal DDV, naših carinikov to ne bo pretirano zanimalo, hoteli bodo vedeti, koliko je vredna ura, ki si jo dobil).

Ure meseca, ki ti niso všeč, lahko seveda tudi prodajaš, na bolhi in ebayu, ampak jih boš v povprečju skoraj sigurno prodajal z izgubo.

Takšne članarine za uro meseca (ali viski meseca, knjiga meseca, sir meseca ...) so za lene, ki se jim ne ljubi ukvarjati z brskanjem po netu in iskanjem zanimivih in cenovno ugodnih ponudb.

Tako da moje priporočilo je, da daš vsak dan v "prašička" 5 evrov, čez en mesec pa začneš na netu iskati uro za do 150 evrov, in to takšno, ki ti je res všeč in veš, da jo boš z veseljem nosil. Potem pa čez en mesec ponoviš vajo. In če primerne ure ne najdeš takoj, lahko vsak dan iščeš 5 evrov dražjo.;)

@Okapi:

hvala za obširen odgovor. Na carino in DDV sploh pomislil nisem...se strinjam, da je bolje najti nekaj kar veš da ti bo všeč in počasi priti do tja :)

Našel nekaj kar mi je všeč:
https://www.stentime.si/rocne-ure/jagua...

Ni mi sicer všeč pašček iz gume....kako je pa z mehanizmi? Kvarc je najbrž dokaj standarden?
««
159 / 189
»»