» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
37 / 192
»»

GrimReaper ::

Pri plačevanju preko spletne banke pri UPN nimam opcije da bi dal drugo valuto.

Sem pa našel da lahko nastaviš primarno valuto na USD, oz. katerokoli drugo.
Tečaji so tako:
balance conversion - 1.34127
payment conversion - 1.32064
Gorenjska banka - 1.3647
PBS - 1.3442

Se pravi tut balance conversion ni ravno najboljši, ampak vseeno precej boljši kot če plačaš v evrih.
Bi pa moral za 150EUR Japonec dobit 198 USD, tako da je zgleda 8 USD pobral zase, ampak naj mu bo.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

8 dolarjev (4%) si je pobral paypal.
International Sales:
3.9% transaction fee plus a fixed fee based on currency received.

Paypal se sicer hvali, da za kupce ni provizije, ampak seveda prodajalci praviloma prevalijo svojo provizijo na kupca, se pravi hočejo, da kupec nakaže 4% več.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Venomus ::

Okapi je izjavil:

Paypal se sicer hvali, da za kupce ni provizije, ampak seveda prodajalci praviloma prevalijo svojo provizijo na kupca, se pravi hočejo, da kupec nakaže 4% več.

O.

Prodajalci dvignejo ceno za 4 %, potem pa pišejo ''paypal fees are on me'' :))

Moji plani za 2014:
Citizen Signature Grand Classic NB0040-58A
Omega Aqua Terra Captain's Watch

Prvo bom kar hitro kupil, februarja, za drugo pa mislim prišparat do nekje oktobra do decembra.
Ure z belim dialom in modrimi kazalci so mi všeč že odkar sem prvič videl Omego 2503.33 aprila letos, oz. samo 2 tedna potem ko sem se vrgel v ure:
https://slo-tech.com/forum/t532103/p398...

Pa za Aqua Terro sem že avgusta rekel da bom začel šparat, ko me je Furbo opomnil da preveč zapravljam za cenene ure:
https://slo-tech.com/forum/t532103/p412...
Pa vidim tud da sem še isti dan našel Sea-Gulla 816.351, za katerega zdej vidim da ni tako dober kot je zgledal.
V glavnem, vmes sem kupil še 7 ur za 1500EUR, ki so bolj kot ne neuporabne, edino Orient Mako je ok. Zdej bi bil lahko že skoraj na polovici do Aqua Terre.

Če bi kateremu moral priporočit affordable avtomatsko uro, sta daleč spredaj prej omenjena Sea-Gull 816.351 in Orient Mako. Tudi na WUS sta daleč najbolj poznani.
Edino za Seagulla je treba prodajalcu sporočit za katere napake naj gleda, ker bodimo iskreni se Kitajci na QC področju ne morejo primerjat z Japonci in Švicarji.

Vseeno mi pa po eni strani ni žal za sedanje nakupe, vsaj veliko sem se naučil, kar tudi ni slabo.

Zgodovina sprememb…

Pa seveda ne smem pozabit, da je Seiko SGDC027 že na poti, se pravi če bo vse po sreči bom imel dve precej dobri uri do Aqua Terre, kar je povsem dovolj.

Moji plani za 2014:
...
Omega Aqua Terra Captain's Watch

Koliko je ta - 4 jurje? Kar dober zalogaj. Jaz recimo se nikoli ne bi mogel odločit za tako drago "navadno" (se pravi brez kakšne posebne komplikacije) uro. Bom ostal kar pri Seagullovi interpretaciji za 3% te cene;)

Sicer pa imam trenutno na poti 4 ure, za skupno 700 evrov. Na seznamu želja jih ostaja čedalje manj.;)

O.

Furbo ::

Hehe, jaz pa nimam planov za 2014, razen če Rolex kaj hudo dobrega lansira med Baselworld 2014, oziroma če zadanem na lotu. :))
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

Da se jo dobit za 3400€. To je pač luksuzna ura. Ni pa čisto navadna, samo movement je vreden 1000€. Ostalo je pa pač na tako visokem nivoju, nekaj pa plačaš še znamko.
Koliko me pa niti ne zanima, ker pač alternative nisem našel. Mislim da je še najbližje Tag Heuer Carrera, ampak ima navaden 2895 movement za 2000€.
Pa vsaj iz slik se mi zdi da še prihajajoči Seiko SDGC027 za 800€ prekaša skoraj vse ure do te Aqua Terre, tako da kej dost izbire več sploh nimam, edino če kaj novega pride ven.

Drugače podobne Aqua Terri so še Orient Star Standard Date, Seiko SARX, Longines Conquest Classic in Ball Engineer II Chronometer Red Label, ampak ne vem zakaj tako z barvami šparajo, tukaj ciljam predvsem na modro.
Verjetno zato da ostane kaj za višji rang.

lymph ::

Okapi brez zamere, ampak čisto vsakič, ko kdo omeni luksuzno uro se spotakneš ob to. Sej te noben ne prepričuje, da moraš kupiti uro, ki stane več kot 200 eur. Počasi bo treba sprejeti, da imaš vedno ljudi ki so pripravljeni to plačati, ker drugače se bomo še 100 strani vrteli okoli tega, kaj je komu vredno, kaj je resnična vrednost kake ure in ali je precenjena.
"Belief is immune to counter example."

bluefish ::

Pač, različni profili kupcev ur. Nekateri kupijo eno dražjo in jim zadošča, spet drugi si lahko privoščijo le kako poceni zadevo, tretji imajo celo skladovnico ur z vseh vetrov,...

Drugače pa lepa tale omega. Meni tudi dogajajo ure, ki imajo kaj modre barve zraven. Se ne tepe z mojim stilom.

Okapi brez zamere, ampak čisto vsakič, ko kdo omeni luksuzno uro se spotakneš ob to. Sej te noben ne prepričuje, da moraš kupiti uro, ki stane več kot 200 eur. Počasi bo treba sprejeti, da imaš vedno ljudi ki so pripravljeni to plačati,
Hebiga, vedno znova se mi zdi nesmiselno. In je čisto vseeno, če imaš ljudi, ki so pripravljeni to plačati - še vedno se mi zdi nesmiselno, in to pač povem.

Tudi imaš ljudi, ki kupujejo električne kable po 10.000 evrov meter, ker jih je nekdo prepričal, da bo zvok ojačevalnika zaradi tega boljši, ali ljudi, ki kupujejo (homeopatsko) vodo po 100.000 evrov za liter, ker so jih prepričali, da ima zdravilne učinke - in vedno znova, ko beseda nanese na to, to omenim.

O.

Sej zdej dobim Seika za 800€, s to bom takoj videl kje sem, če bom že s to zadovoljen, mogoče celo ne bo potrebe po boljši.
Če bo v živo tako dobra kot na slikah, je zame povsem dovolj.

V bistvu moraš še pri Omegi pazit:
http://forums.watchuseek.com/f20/aqua-t...
Ampak tole je pa tako komaj opazno, da še mene ne vem če bi motilo.

Je pa ura za 3k€+ za večno, ker tega od 200€ ure ne moreš pričakovat.
Sej sem do sedaj dal za ure 3k€, in vsekakor lahko rečem da je od teh boljše ena dražja.

Na tvojem mestu bi me močno zaskrbelo, če boš tudi na tem Seiku našel kakšne pomanjkljivosti (vsaj takšne, ki te bodo motile). Jaz recimo sem s svojima Seikoma (Alpinist in Sportura Perpetual) 100% zadovoljen, pa sta oba cenejša od tega tvojega. Lahko ju cel dan gledam z 10x lupo*, pa ne bom našel ničesar, kar bi me motilo. Je pa seveda res, da sem manj natančen;)

* Pravijo, da ne smeš nabavit lupe, ampak sem jo vseeno (ne samo za gledanje ur, seveda). Predvsem zato, ker sem ugotovil, da so precej cenjene beloruske Belomo, iz Minska, na Minsk in Belorusijo pa imam nostalgično zanimive spomine iz študentskih časov. In sem pred nekaj dnevi nabavil tole.

Ni pa ravno poceni - s poštnino je prišla 20 evrov, kar je vsaj 5x več kot bi dal za kakšno kitajsko.

Je pa ura za 3k€+ za večno, ker tega od 200€ ure ne moreš pričakovat.
Sej sem do sedaj dal za ure 3k€, in vsekakor lahko rečem da je od teh boljše ena dražja.
Za začetek se je treba vprašati, zakaj bi sploh hotel imeti uro za večno. Jaz sem v to "manijo" padel v glavnem zato, ker sem se Seikota, ki mi je zvesto služil 20 let, dobesedno naveličal. Oziroma, bolje rečeno, zaželel sem si več pestrosti.

Kot drugo - v resnici lahko tudi od ure za 200 evrov pričakuješ, da bo za večno. Na vsakih recimo 10 (ali 20) let jo je sicer treba nesti k urarju, da jo očisti in naolji (in mogoče zamenja kakšen iztrošen del), to je pa tudi bolj ali manj vse. Ure so, od ranga Seiko 5 dalje, če jih ravno ne razbiješ, presenetljivo vzdržljive.

Tu je potem še vprašanje servisiranja. Osnovni servis Omege, ki naj bi ga opravil vsakih 8 let, te pride toliko kot ena spodobna japonska ali kitajska ura (AFAIK 300+ evrov). OK, servisiraš lahko tudi bolj na redko, ampak vseeno - zadeva ni poceni. Še zlasti, ker kalibra 8500 verjetno ne boš hotel servisirati nikjer drugje kot na uradnem servisu.

Pa ko si prej že ravno omenjal kozmetične pomanjkljivosti, mene bi pri taki uri vsekakor močno bolj zmotilo, če ne bi bila opazno bolj točna od 20x cenejših posnemovalcev. Ker na netu brez problema najdeš takšnele komentarje.
disappointed: 8500 gaining 6-7sec a day

O.

In vsi imajo te ugotovitve že po 24 urah od nakupa, kar je seveda neumnost.

RejZoR ::

Po 24 urah se ura niti uteče ne. Fenomen, ki sem ga sam opazil pri večih mehanskih urah.

Če mi ura dalj časa stoji v mirovanju (nenavita), jo zaženem in polno navijem bo imela večje dnevno odstopanje kot pa če ura nepretrgano teče najmanj 2+ tedna. Isto sem opazil pri Seiko 5, pri Sea-Gull in pri Steinhartu. Ko sem jih prvič zagnal so imele ful odstopanja, potem pa so se nekje v 2 tednih utekle in zdej držijo po ~15 sekund odstopanja v 3 tednih.

Ne znam pojasnit ampak očitno je povezano z balance springom, ki očitno spremeni lastnost materiala ko se dalj časa razteza in krči v primerjavi z nevtralnim stanjem, ko je ura ustavljena. Druge razlage skor ne vidim tle.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Po mojem zviti kitajci uro nastavijo na čim manjše odstopanje, naivec ki jo kupi jo pomeri in je presrečen, čez 14 dni itak že išče novo ceneno zabavo in ne gleda več oziroma ne omenja po forumih.

Medtem ko švicarji delajo na dolgi rok.

To se mi sliši sicer bolj kot avdiofilski mit o zvočnikih in ojačevalnikih, ki se morajo "ulaufati". Kako točno bi naj bilo videti, da Kitajci nastavijo uro na čim manjše odstopanje, Švicarji pa na neko večje?

Drugače pa, poštar je ravnokar prinesel Casiota. Kitajci so sicer hecni s temi svojimi deklaracijami - na paketku je pisalo Birthday gift, value 9 USD, ampak je na srečo šlo mimo naše carine. Morda bi jim moral kdo povedati, da se zaman trudijo z "darili" in da lahko za EU mirno napišejo vrednost 25 USD.

Urca drugače za svojih 20 evrov zgleda čisto OK, jo bo pa skoraj sigurno kdo za darilo dobil, ker malo dvomim, da jo bom kaj dosti imel na roki;)

Okapi je izjavil:

To se mi sliši sicer bolj kot avdiofilski mit o zvočnikih in ojačevalnikih, ki se morajo "ulaufati". Kako točno bi naj bilo videti, da Kitajci nastavijo uro na čim manjše odstopanje, Švicarji pa na neko večje?

Drugače pa, poštar je ravnokar prinesel Casiota. Kitajci so sicer hecni s temi svojimi deklaracijami - na paketku je pisalo Birthday gift, value 9 USD, ampak je na srečo šlo mimo naše carine. Morda bi jim moral kdo povedati, da se zaman trudijo z "darili" in da lahko za EU mirno napišejo vrednost 25 USD.

Urca drugače za svojih 20 evrov zgleda čisto OK, jo bo pa skoraj sigurno kdo za darilo dobil, ker malo dvomim, da jo bom kaj dosti imel na roki;)

Ni noben mit, ker sem isto opazil pri treh urah od katerih za eno (Sea-Gull) vem da sem jo zreguliral v nulo. Ampak je prvi teden tekla čist mimo. In to ulaufanje ni permanentno. Če bi uro zdele pustil ene 2 tedna ustavljeno ležat na mizi bi spet rabila toliko časa, da bi prišla nazaj na consistent delovanje. Ni mišljeno, da se ulaufa enkrat, pol bo pa kar skoz natančna v nulo. Vsaj tako je moje opažanje.

Kot drugo - v resnici lahko tudi od ure za 200 evrov pričakuješ, da bo za večno. Na vsakih recimo 10 (ali 20) let jo je sicer treba nesti k urarju, da jo očisti in naolji (in mogoče zamenja kakšen iztrošen del), to je pa tudi bolj ali manj vse. Ure so, od ranga Seiko 5 dalje, če jih ravno ne razbiješ, presenetljivo vzdržljive.

To že, ampak 200€ ure nebi hotel nosit 10 let. Drugače je če imaš na roki eno kvaliteto.
Servisiral jo bom pa že, 300€ na 5 let bom preživel, če dam zdej vsak mesec več za ure.

Pa ko si prej že ravno omenjal kozmetične pomanjkljivosti, mene bi pri taki uri vsekakor močno bolj zmotilo, če ne bi bila opazno bolj točna od 20x cenejših posnemovalcev.

Glede točnosti pri cenejših urah je očitno najboljši Seagull ST2130. Obe moji sta nekje v +7s na 5 dni, kaj več pa od avtomatske ure sam ne pričakujem.
Seiko 6R15/6R21 bi tut moral bit zreguliran, bi bilo pa čudno da 4-8x dražji 8500 nebi bil.

In zakaj ne? Ko sem si pred leti kupil Seiko 5 sem jo nosil 3-4 leta 24/7. Takrat me je prvič potegnil svet mehanskih ur, šele letos sem začel mal bolj brskat naokoli in kupovat zanimive modele. Sicer je nisem imel 10 let ampak ne vidim zakaj je ne bi mogu imet tolk časa. Urca je luštna, je še vedno točna in kljub praskam na zapestnici in steklom se iz metra razdalje ne vidi, da je že mal v letih in da ima za sabo precej zlorabe. Pa je bila takrat mal čez 100 EUR.

bluefish ::

Enako, neka Festina za malce čez 100EUR in jo tudi že nosim približno pet let. Zaenkrat nimam posebne želje po zamenjavi, kvečjemu bi kupil eno uro kot dopolnitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

In zakaj ne?

Seveda jo lahko imaš, dokler ne veš za boljše. Tudi sam sem imel Swatch Irony Chrono 5 let, in nisem pri njej nič pogrešal.
Problem je, če si tako kot sem zdej sam, že malo bolj izobražen o urah in ti nič več ni všeč.
S 500EUR uro bi bil pa mogoče že zadovoljen, ker nimam še nobene v tem rangu, ne morem rečt. Bi blo pa prej vprašanje kvalitete pri mikro znamkah kot pa Japonskih in Švicarskih.
Pri vseh mojih do 300EUR pa najdem veliko pomanjkljivosti, ki preveč motijo. Še najboljši je Orient Mako, pa je bil komaj 120EUR.
Kot rečeno, bom čez en teden videl kaj prinaša 800EUR ura.

Zgodovina sprememb…

Sploh ne gre zato, da ne bi vedel, da obstaja kaj boljšega. Zakaj pa misliš da sem šel takrat sploh po Seiko 5 in ne raje kakšno kvarčno? Sej sem v SloWatch šel gledat par modelov Certina, sam so bile po 400 EUR. Pa mi nekak niso potegnile. Sem šel še mal naprej in se ustavil pri Sten Time, kjer pa sem zagledal tega Seiko 5, ki mi je v vitrini totalno padel v oči. In sem jo kupil. Sem pa pred tem že poznal zgodovino Seika in mi je bila tud po tej plati zelo zanimiva.

To že, ampak 200€ ure nebi hotel nosit 10 let. Drugače je če imaš na roki eno kvaliteto.
Cena kar se mene tiče ni pomembna. Naveličaš se videza, ne vrednosti (niti kakovosti). No, vsaj jaz. Saj po eni strani ima svoj čar ves čas imeti eno samo uro, po drugi strani pa boš mogoče kljub "kapitanski uri" čez čas začel pogledovati po kakšni novejši in še boljši Omegi, ali pa mogoče po kakšnem JLC-ju ali AP-ju ali mogoče Grand Seiku;)

O.

Sej dobro pri takih urah je da ne izgubijo vrednosti, recimo tukaj imam shranjeno za kolko se je prodala ena cal.2500:
http://www.ebay.com/itm/Omega-Seamaster...

Preveč se trudite s prepričevanji v nasprotno.
Kot sem rekel mi je Aqua Terra že od začetka najlepša ura. Tut zarad tega sem se spravil kupovat replike in homage te ure, ampak ugotovil da ne obstaja nič pametnega.
Imam tud repliko te ure, tko da lahko probam nosit en čas to, en čas pa prihajajoča Seiko in Citizen, pa bom videl če se splača vložit v to uro.

Saj te nihče v nič ne prepričuje. Samo vsak svoje mnenje pove.;)

Ampak če ti tudi tisti Citizen Signature ne bo dovolj dober, potem si v resnih (finančnih) težavah.;)

Če ima dial kakšno zelo opazno napako, je zame to že dovolj da mi ura ni všeč. Sicer jo lahko brez problema nosim, ampak zelo nerad gledam.
Kot recimo dve fi 1 izboklini pri zadnjem Seagullu, boš rekel da to tebe nebi motilo?
Za Seiko in Citizen (vsaj v tem rangu) sem prepričan da imajo porihtan QC.

Tisti izboklini bi me verjetno motili, ampak na srečo doslej nisem še na nič takega naletel pri teh, ki jih imam. Sicer pa je na poti iz Kitajske en pocenski USB "mikroskop" - ko ga dobim (in če bo delal, kot naj bi), bom naložil nekaj bližinskih slik teh bolj poceni ur (100 - 400 evrov), ki se mi zdijo čisto OK (Seagullov Seamaster, Seikov Alpinist, Oceanus ...). Me zanima, kakšne pomanjkljivosti boš našel;)

O.

Saj veste da ure niso mišljene za gledanje pod mikroskopom ane?

So mi že jamrali prodajalci nekaterih zadev, da imajo zdaj vsi te usb mikroskope in težijo/reklamirajo za dobesedno mikroskopske detajle.

Vsak natančno narejen mehanizem je narejen za gledanje pod mikroskopom. Samo drobne "pomanjkljivosti" te ne smejo motit. Meni se recimo prav zanimiva zdi ta GrimReaperjeva natančnost in me zanima, kakšne vse pomanjkljivosti bo našel na uri, ki se meni zdi čisto OK.

Kot je recimo skritiziral ono zapestnico od Seagulla. On je verjetno ne bi hotel niti na roko dati, če malo pretiravam, meni pa se zdi čisto sprejemljiva. Saj če bi imela pobrušene robove in bila mogoče spolirana ob strani, bi bila lepša, ampak če bi imel na izbiro dve in bi moral za tisto lepšo (GrimReaper approved;) ) doplačati, bi dal največ 20 evrov več (če bi bila res veliko lepša oziroma boljša). Tudi proti glidelock zaponki ne bi imel nič, ampak zanjo bi recimo doplačal največ 10-15 evrov.

Drugače sem se pa že spraševal, kako bi bilo videti, če bi prišel v trgovino kupovat kakšno drago uro in bi s sabo prinesel timegrapher in mikroskop. Bi mi sploh dovolili ju uporabit?;)

Furbo je izjavil:

Saj veste da ure niso mišljene za gledanje pod mikroskopom ane?

So mi že jamrali prodajalci nekaterih zadev, da imajo zdaj vsi te usb mikroskope in težijo/reklamirajo za dobesedno mikroskopske detajle.

Če vidim napako s prostim očesom, to pač ni mikroskopska napaka...

Meni se recimo prav zanimiva zdi ta GrimReaperjeva natančnost in me zanima, kakšne vse pomanjkljivosti bo našel na uri, ki se meni zdi čisto OK.

Sploh nisem tako natančen, moti me samo če se vidi napake na 10cm, tiste povsem od blizu ali z lupo pa res ne.
Pa ker imam ravno čas bom za vsako mojo uro dal primere:
Swatch - brez opaznih napak
Casio - že nova prišla z udrtino na plastičnem bezelu
Citizen - marker pri 6 postrani
obe Seiko 5 - brez opaznih napak
Alpha - postrani zgornja markerja, par prask na dialu
Parnis - en delček prahu pod steklom, ampak nič preveč hudega
Orient Mako - brez opaznih napak
Gerlach Batory - POLNO smeti pod steklom, najslabši QC kar sem jih videl
Sea-Gull D310 - OK
Sea-Gull 816.351 - izboklini pri 12 in 42 minutah, so očitno s preveliko močjo pritisnili dial, pa to je napaka ki se velikokrat pojavi, ni samo pri moji uri

Kvaliteta zapestnic je pa povsem druga stvar. Ja, ne maram poceni zapestnic, tako da bo tole na Seagullu danes že zamenjal Hirsch pašček.
Drugače je tudi problem ker se je ne da resizat za moje zapestje, je pretesna če fizično delam. In to obe Seagullovi zapestnici, pri vseh ostalih urah se mi izide če odstranim 4 členke.
Prav tako ne maram poceni claspov, tistih iz pločevine, ki ropotajo ko nosiš uro.

Zgodovina sprememb…

Pravim za napake vidne samo pod mikroskopom, ne pa s prostim očesom (na mikroskopu).

Od 9 ur, kolikor jih trenutno imam je edina imela kakršnekoli napake samo Sea-Gull. Majhna tanka črtica na delue bezela pod steklom in vdrtina na robu markerja pri osmici. Ampak moraš za oboje kar fino pogledat s prostim očesom, tko da me ne moti pretirano. Bolj me je motila šlampsto narejena zapestnica, ki se je pri enem lugu premikala po debelini ure, kar je dost smotano in pa dejstvo, da skrita push button zaponka ni dobro zataknila z obema kavljema, ker se je en gumb komaj kaj premikal. Sicer mal sumim, da je to tko, ker je iz sivega trga, ker tega modela drugje sploh ni bilo možno dobiti ampak vseeno tečna stvar. Zdej jo imam na NATO traku bež barve, ki gre zelo lepo z belim dialom, tko da se ne sekiram preveč, čeprav sem velik fan zapestnic namesto paščkov...

Vse ostale ure pa so povsem flawless, od Seiko 5, Orient Mako, vse Casio ure, Citizen... Zgleda da imam tako srečo :P

Sicer mal sumim, da je to tko, ker je iz sivega trga

Ni to problem, zapestnice Kitajskega porekla so vse slabe kvalitete, moja dva Seagulla nista pri tem nič boljša od tvojega. Razen pri kakšnih boljših replikah se malo bolj potrudijo, ampak nobena ni enaka originalu.
Če me kdo hoče prepričat v nasprotno, se bo moral zelo potrudit.
Ravno zato ima večina Sea-Gull ur usnjene paščke.

Pa kar sem še opazil, ko sem dajal zdej Hirscha gor, tudi spring bare imajo najcenejše možne, še najcenejši Seikoti in Orienti imajo precej boljše.

V glavnem, sam se poslavljam od affordable ur.

Zgodovina sprememb…

To je tudi ena od stvari, ki so precej skregane z mojim razumevanjem stvari - da bi zaradi slabe zapestnice kupil drugo uro. Pač kupiš drugo zapestnico, saj je izbira dovolj velika. Pa eno pest najboljših spring barov, za vsak slučaj;)

O.

Nobena od zgoraj naštetih ur nebi profitirala z drugo zapestnico.
Sploh je pa zapestnico težko najt da paše na uro, ponavadi je najlažje kupit usnjen pašček.
Zato tut vsi pravijo da je bolje kupit verzijo z zapestnico kot pa usnjenim paščkom, ker pašček lahko kupiš bilokateri aftermarket, pa bo pasal, samo da je prave širine.

Zgodovina sprememb…

Samo kaj potem manjka tistim uram, za nekatere si prej napisal, da so OK, pa ti očitno vseeno niso všeč? Tudi Parnisa in Gerlacha, ki imata smeti, bi lahko brez prehudih naporov odprl in očistil. Marker pri Citizenu je sicer malo bolj zoprno popravljat, ampak se tudi da, če ti je drugače ura všeč.

O.

Zgodovina sprememb…

Ne bom dolgotvezil, vsaki uri nekaj manjka, saj zato pa obstajajo boljše, katerih zaenkrat še nimam.
Pri Gerlachu recimo že neverjetno moti glasnost ST25 rotorja.
Tako da že pri movementu imam sedaj postavljen minimum Seiko 6R15 ali Miyota 9015. ETA ure se mi pa tako vse zdijo nekam drage s 1000-2000€, potem vseeno če prišparam še nekaj za 8500.

Venomus ::

Rejzor, kako si kaj zadovoljen z Steinhartom zdaj ko jo imaš že nekaj časa?

Te kaj moti na njej? Sam planiram mogoče kupiti podobnega enkrat v 2014, mogoče nov model s patinastimi številkami, kot Submariner iz 60-ih, Ocean one vintage.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Venomus ()

Ta Steinhartov vintage je kar lep, ja.

O.

Ta ima Hangzhou 6300 movement, na njihovi strani pa piše kot da so razvili nek svoj in-house movement. V bistvu je pa v Švici samo dodana dekoracija, tako da lahko napišejo na dial Swiss Made.

Mene pa zdej že mal zanima kateri in-house movementi sploh še obstajajo poleg Omege 2500 in 8500, pa da niso čez 5000€. Rolexov 3135 se začne pri 6k, kar je že v drugem rangu.
Sem bil zdej presenečen ko vidim da je še Breitling 17 v Superocean v bistvu 2824. Čeprav pravijo da je najboljši primerek 2824.

Venomus je izjavil:

Rejzor, kako si kaj zadovoljen z Steinhartom zdaj ko jo imaš že nekaj časa?

Te kaj moti na njej? Sam planiram mogoče kupiti podobnega enkrat v 2014, mogoče nov model s patinastimi številkami, kot Submariner iz 60-ih, Ocean one vintage.

Če sem iskren, niti ena stvar. Pa če boš jemal, obvezno doplačaj dodatno za keramični bezel če bo opcija. Zadeva je zakon. Ima tak poseben glossy izgled in je povsem odporen na praske za razliko od aluminijastega bezela, ki je občutljiv do konca. Natančna je tud ful ko se ulaufa. Ko sem jo dobil je bila sicer relativno nenatančna, zdej pa je v 2 tednih izgubila 30 sekund. Sicer bi raje videl, da bi prehitevala ampak vseeno, za dostopno mehansko uro je to izjemna natančnost.

Če bi moral imet zgolj in samo eno uro, bi definitivno imel Steinharta. Resnično mi je tolk všeč.

Ta ima Hangzhou 6300 movement, na njihovi strani pa piše kot da so razvili nek svoj in-house movement. V bistvu je pa v Švici samo dodana dekoracija, tako da lahko napišejo na dial Swiss Made.
Ni ravno samo dekoracija, Hangzhou je klon Ete 2824 in ima v Steinhartovi različici za vsaj 51% vrednosti vgrajenih švicarskih delov. Menda so 3-4 ključni delčki, recimo obe vzmeti in nemirka, če so švicarski, brez problema vredni več kot pol vsega kitajskega klona. Za Swiss made mora biti najmanj 50% švicarskih delov, okraševanje AFAIK ne velja. Vgrajeni pa so ti švicarski deli lahko tudi na Kitajskem. V Švici morajo potem samo še mehanizem v ohišje dati in opraviti nadzor kakovosti.

Drugače pa, tudi Omega 2500 je "samo" Eta 2892, nadgrajena s koaksialnim zaskočnim mehanizmom.

Tehnologija ročnih ur je stara 200 let, praktično vsi sodobni mehanizmi so samo malo spremenjeni oziroma nadgrajeni starejši modeli. In osnovnih dizajnov je bore malo, vsi imajo neke skupne korenine. Zato so tudi razlike med mehanizmi v resnici zelo majhne, kar se točnosti tiče (pri teh malo boljših, ki so v urah od 100 evrov dalje). Z malce truda in urarskega znanja lahko tudi ST16 ali osnovne Miyote ali Seikote nastaviš na +-5 sek/dan.

Potem je tu še vprašanje, koliko je kdo sploh pripravljen plačati za malo bolj natančen mehanizem. Jaz recimo, odkar vem, kako točen je lahko ST16 v uri za 120 evrov, ali 6R15 v uri za 300 evrov, bore malo. Mirno bi se recimo odločil za Grand Seikota s 6R15, če bi se to ustrezno poznalo pri ceni. Ali za kapitanovo Aqua Terro s kremenčevim mehanizmom za 50 evrov (Bulovin Precisionist bi bil idealen;)) namesto Omege 8500 - če bi se ustrezno poznalo pri ceni, seveda. Tudi višja cena Ete 2824 se mi v primerjavi s ST21 zdi pretirana, gleda na dejansko razliko v kakovosti.

Višjo ceno sem pravzaprav pripravljen plačati samo za Spring Drive, ali pa za kakšen mehanizem z dodatnimi komplikacijami, na ravni osnovnih mehanizmov pa se mi zdi 6R25 ali Miyota 9xxx ali recimo Eta 2892 pravzaprav največ, kar sem pripravljen plačati.

Sicer pa, ko smo že ravno pri mehanizmih, na poti k meni je ura, ki ima IMHO najlepši mehanizem v urah do 300 evrov.

Zgodovina sprememb…

Eto, sem odprl Gerlacha.
Takoj sem videl da ure sestavljajo Kitajci, oz. so Poljaki taki šalabajzi.
Enako kot pri replikah sestavljeno vse kar golih rok, sam sem imel seveda gor gumijaste naprstnike. Imam tudi tekstilne rokavice, ampak tiste tudi puščajo vlakna za sabo.

Movement sem odstranjeval prvič, ampak ni nič težkega.
Najprej sem odstranil rotor s tremi majhnimi vijaki (0,6mm izvijač). Tega potem sploh nisem dajal nazaj, ker je neverjetno glasen, ima namreč kroglične ležaje. Čeprav zdej je pa ura preveč tiha.
Potem sem odstranil movement holder, ki ni nič pritrjen.
Za odstranjevanje stema samo pritisneš na gumb z iglo. Nazaj gre tudi praktično sam.

Potem pa vidim steklo, povsem prašno. Vzamem Rodico in ga očistim. Ampak je vseeno tudi opraskano, glede na to da je safirno, samo antirefleksni premaz.

Sestavim vse nazaj, prvič sem imel nekaj problemov z gumbom za datum, ki ni hotel prestavljat.
Pa nekaj prahu sem še opazil, tako da sem še enkrat podrl. V drugo je pa tud gumb za datum začel delovat.

Z žogico sem na koncu zategnil še malo več kot je bilo, tako da se je 100m WR najbrž ohranil.

Dolge zgodbe konec, ura nikakor ni vredna 300€. Movement je 40€, ohišje in steklo nekje 50€, številčnica in kazalci 50€, vse skupaj s tako kvaliteto sestavljanja nebi smelo bit čez 200€.

Morda bi bilo fino začeti kak blog o tem, da si z google ads vsaj povrneš stroške teh raziskav in metanja ur v smeti.

Dolge zgodbe konec, ura nikakor ni vredna 300€. Movement je 40€, ohišje in steklo nekje 50€, številčnica in kazalci 50€, vse skupaj s tako kvaliteto sestavljanja nebi smelo bit čez 200€.
Po mojem si pri ceni za ohišje, številčnico in kazalce pretiraval, vse skupaj verjetno ne pride več kot kakšnih 50 evrov, mogoče malo več, če naročiš vsaj 100 kosov.

Ampak po mojem boš težko našel koga, ki bi karkoli podobnega delal in ne bi na vrednost sestavnih delov nabil vsaj 100% za svoje delo. Samega dela pri sestavljanju je sicer malo, večina odpade na razvoj, ker so le maloserijski izdelki - teh Batoryjev je po mojem tam nekje do 500, več skoraj sigurno ne. Pa upoštevati moraš, da je treba s tem plačati še vse davke in prispevke, pa recimo imeti 10% za servis v času garancije, pa plačati najem prostorov, vse režijske stroške ... V resnici bi me presenetilo, če bi ob maloprodajni ceni 300 evrov Gerlach za sestavne dele dal več kot 100 evrov, s škatlo vred.

Tudi sam nadzor kakovosti je recimo bolj stvar poslovne odločitve oziroma odnosa do dela kot same cene. Poljaki ne bi imeli praktično nobenih dodatnih stroškov, če bi pred sestavljanjem očistili šipco, tako kot si jo ti. Mogoče bi imeli 10 minut več dela pri vsaki uri - 10 minut Poljakovega dela je vrednih mogoče 5 evrov, če smo zelo radodarni in upoštevamo, da ure sestavlja izučen urar.

Ampak se jim verjetno zdi, da zaradi tega ne bodo prodali nobene ure več, oziroma mogoče niti pomislijo ne na to, ker jim ni doslej še nihče očital, da prodajajo od znotraj prašne ure (ali pa je bilo takih premalo, da bi se resneje zamislili nad svojim početjem).

S tem da se mi v resnici Gerlach že od vsega začetka ni zdel ravno cenovno zelo ugoden. Podobne kitajske ure (recimo Parnis, ali OEM Sea-gullove ure, ki jih prodaja Conrad) dobiš že za 100 evrov, sicer ne ravno s safirno šipco, ampak mehanizem je pa načeloma enak (Poljaki sicer pravijo, da so njihovi seagulli razreda AAA, karkoli že to pomeni). Na drugi strani se podobne ure s švicarskimi mehanizmi ali Miyotami 9015 začnejo že pri 400 evrih. Tako da teh 300 evrov za poljsko/kitajsko navezo nikakor ni ravno malo.

Ampak po drugi strani si Batoryja vseeno "preplačal" samo za recimo 200 evrov po moji bolj strogi računici, ali za 100 evrov po tvoji bolj dobrohotni. Sedaj je čist in tih (čeprav mi ni čisto jasno, kako je ura lahko pretiha;) ) in si mu torej odpravil praktično vse pomanjkljivosti, ki si mu jih prej očital. OK, moral ga boš ročno navijati, ampak to je v resnici tako rekoč zanemarljiva malenkost. Če ga ne nameravaš nositi vsak dan in nimaš navijalnika, bi ga tako ali tako moral ročno navijati.

Oblika bi ti morala biti všeč, saj drugače ga najbrž ne bi kupil, in če je še spodobno točen, imaš sedaj za 300 evrov (+ malo dodatnega dela, ob katerem si se tudi kakšno koristno stvar naučil) lepo in dobro urico, s katero bi načeloma moral biti čisto zadovoljen.

Sedaj pa pomisli, za koliko boš "preplačal" Omego. Švicarji so poljsko/kitajskemu zaslužku sigurno dodali eno nulo na koncu.;)

O.

Nekateri tle gledate krepko preveč ozkogledno. Gerlach samo sestavlja ure, razvoja in resne proizvodnje praktično nimajo. R&D torej ne obstaja. Omega po drugi strani je šla v svoje ure tlačit Co-Axial movement, tega je bilo leta nazaj. Si sploh predstavljate kakšen podvig je to, da zavržeš klasični swiss escapement, ki ga uporabljajo praktično vsi in ga nadomestiš z nečem novim, nekaj kar sploh ne uporablja nihče drug in je bil zgolj plod enega samega briljantnega urarja? Sicer je po vseh teh letih izkazal kot odličen, ampak take stvari se ne razvijajo in proizvajajo čez noč. In to stane enormne količine denarja. Enako velja za Si14 vzmeti iz silicija. Vi vidite izdelek kot en kos kovine, ki ne bi smel stat več kot par centov. Ampak razvoj in proizvodnja takega dela spet stane ogromne zneske. Sploh veste kakšne denarje obračajo pri Nivaroxu za razvoj zlitin? Ni to nekaj kjer se en dan zberejo in rečejo, ok, za razvoj tega bomo dal 200 EUR, pa smo ziher, da bomo ven dobil super zadevo, ki jo bomo potem lahko prodajal s 500% maržo. Fuck yeah. In grejo domov. It doesn't work that way. Že samo ljudje v njihovem laboratoriju stanejo več na mesec kot je verjetno Batory vreden v celoti. In pol se še vedno čudite kako so lahko Omega ure tolk drage. Za Mercedes se tud nihče ne čudi, pa isto vemo, da vsak dan v R&D zmečejo nepredstavljive zneske. Potem pa so pri Omegi še spletna stran, butiki, uradni servisni centri s proper izobraženim kadrom itd. Kaj od tega ima Batory? Še njihove spletne strani nisem našel... skratka povsem neprimerljivo.

Tud gor je nekdo primerjal da ni skor nobene razlike med movementi in da ni 6R15 nič posebnega. Razen tega da uporablja Spron 510, kar ji da 50 urni power reserve in boljšo odpornost na magnetizem in manjšo verjetnost da bo vzmet kadarkoli počila. To pa je tud nekaj vredno čeprav bi večina od vas samo zamahnila z roko češ kaj nakladam.
In Co-Axial proti navadnem Swiss movementu je kot bi primerlaj delovanje jackhammerja in finega ročnega kladiva. Na zunaj sicer izgleda eno in isto sranje, pač kos kovine z rubini, pa ni tko enostavno. Kdor se je poglabljal v fiziko samega delovanja ve o čem govorim.
««
37 / 192
»»