» »

Tiskalniški strežnik

Tiskalniški strežnik

GummyBear ::

Zdravo!

Doma imam 1 multifunkcijsko napravo (USB - printer+scanner) in več računalnikov. Razmišljam, da bi kupil tiskalniški strežnik (ne router, ampak prav posebna napravca - podobno kot switch), tako da bi lahko preko mreže tiskal iz katerega koli računalnika. Pred nakupom pa me zanima še par podrobnosti:
- Bo deloval tudi skener (glede na to, da gre za print-server). Če bi recimo odprl Slikarja in kliknil gumb "Skeniraj...", ali bo preko mreže preneslo podatke o sliki?
- Kako je s poročanjem o količini tonerja? Ali se bi ob tiskanju še zmeraj odprlo okence, kjer piše koliko tonerja je ostalo?
- Zdaj gledam po čem se tiskalniški strežniki razlikujejo in vidim, da za nekatere piše, da lahko gor priklopiš tudi diske, web-kamere, usb ključke... skratka vse kar ima USB priklop. Zanima me, če ima strežnik USB priključek, ali na njem prenosni disk ne bi delal, če to posebej ne piše. Da poenostavim: ali mora biti za priklop zunanjega diska poseben strežnik, ali lahko disk priklopim na vsakega?

SasoS ::

Največja težava klasičnih print serverjev je, da ponavadi ne delujejo. Mora imeti podporo za tvoj tiskalnik (vsi HostBased laserji odpadejo), prav tako se pod nosom lahko obrišeš za skeniranje (in poročanju o tonerju...).
Zanimiva rešitev (ki sem jo našel pred kratkim) bi morebiti bil USB server. Sem ga kupil enkrat ponesreči ko sem iskal print server, fora pa je, da namesto da deli device, deli usb port. S takim usb serverjem bi načeloma lahko tiskal/skeniral/whatever samo iz ene mašine hkrati (tja kamor ga priklopiš), ampak pa še vedno mrežni in ga lahko pripneš na kero mašino hočeš. To je naprimer to:

http://www.techtrade.si/product.asp?pf_...

najbrž si ti gledal isto zadevo.

NeMeTko ::

Včasih, ko so imeli tiskalniki paralelne (Centronix) ali serijske (RS-232) porte, so bili tiskalniški strežniki dokaj priljubljena zadeva.
Danes, ko za povezovanje kraljuje USB, pa mora strežnik imeti ustrezne gonilnike, da se bo znal sploh karkoli 'pogovarjati' s tiskalnikom. Laserski tiskalniki in tudi malo boljše multifunkcijske naprave danes vse češče prihajajo z vgrajenim priključkom za UTP kabel in vgrajenim tiskalniškim strežnikom. Če imaš več računalnikov in kupuješ nov tiskalnik, je priporočljivo vzeti takega, ki ima priklop na mrežo (obstajajo že celo variante z wireless podporo).

Če imaš običajen tiskalnik, ponavadi povsem zadovoljuje Windows printer sharing. Skeniranje pa ostaja problem. Če ti je proizvajalec priložil kakšen CD s programi, s pomočjo katerih lahko skeniraš preko omrežja, bi se še kaj dalo, sicer boš imel skeniranje na voljo le na tistemu računalniku, kjer je skener priključen. Glede na to, da se ponavadi ročno polaga dokumente na skener, pa moraš pritiskati 'naprej' tipko na računalniku, je tako skeniranje preko omrežja takointako problematično.
Nekoliko dražje multifunkcijske naprave z priključkom na mrežo, ti pa omogočajo da poskeniraš dokumente in ti jih potem skener pošlje v mailu ali da preko omrežja na razpolago na nek drug način (npr. ftp prenos, itd.).

Tisti USB sharing, o katerem je govoril SasoS, bi se dalo tudi uporabiti - če je zelo malo uporabnikov, sicer hitro rata gužva, eden blokira port, drugi pa besnijo, ker na vrsto ne pridejo.

Eko, mislim, da sem vse variante naštel. Če sem še kaj pozabil, pa naj kdo drug doda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: NeMeTko ()

IL DIAVOLO ::

Tiskalnik daš pod skupno rabo in shareaš z vsemi PC-ji, ki jih boš uporabljal...so big deal.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop "USB multipraktika" v mrežo (Wifi / ethernet)

Oddelek: Pomoč in nasveti
102742 (2613) NeMeTko
»

Printer in virtualizacija?

Oddelek: Operacijski sistemi
191463 (1140) Desty
»

Skener IP?

Oddelek: Strojna oprema
144855 (4571) imagodei
»

Kateri barvni laserski tiskalnik za ca. 500 EUR

Oddelek: Kaj kupiti
61628 (1338) tempoFlow
»

Dva računalnika in USB printer

Oddelek: Pomoč in nasveti
125614 (5474) Blup

Več podobnih tem