» »

Domena, spletna stran, baza,...

Domena, spletna stran, baza,...

Old Spice ::

Pozdravljeni. Za potrebe izobraževanja bi rad dodal nekaj računalnikov doma v domeno, dodal podatkovno bazo, strežnik za pošto, spisal manjšo PHP stran in podobno. PHP, HTML, CSS že kar dobro znam, tako da preprosta stran z obrazcem za vpis podatkov v bazo za začetek ne bo težava. Zanima me bolj kaj je potrebno postoriti (poleg zakupa domene), da vzpostavim tak sistem? Najverjetneje nek računalnik s primernim OS kateri bi služil za administracijo uporabnikov, urejanjem pravic,... Smiselno verjetno za 3-4 računalnike to ni, potrebujem pa to nujno da malo dogradim svoje znanje na tem področju. Obstajajo mogoče za to na internetu kakšna dobra literatura ali knjiga, kakšen nasvet?

z00s ::

Kaj pa če samo v mrežo povežeš?

lp, Z00s

Letalec ::

Pred kakšnim letom in pol sem sam začel tako kot ti.

En star računalnik (P4 3.0GHZ, 1GB RAM)na katerega sem naložil Ubuntu.
Najprej sem vzpostavil local fileshare s Sambo.
Za tem sem si na strežniku postavil LAMP server.

Tako imaš postavljeno minimalno okolje za recimo temu razvoj spletne strani.

Za boljšo administracijo strežnika sem si naložil še Webmin. Ta omogoča kompletno nastavljanje strežnika preko spletnega vmesnika, tako kot "pravi hostingi" in še več. Torej webserver,DHCP server,mail,FTP,DNS,VPN,Firewall, ... Je pa res da moraš inštalirati po tutorialu, ker pri drugih je to vprašanje parih klikov (ampak se splača).
Subverzionirni sistem UberSVN. One-click inštalacija, super spletni vmesnik ampak pogrešam Trac.

Evo, tole imaš dovolj za pol leta :). Po tvojem vprašanju sodeč, pa te zanima predvsem Webmin. Pa srečno :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaščita strežnika

Oddelek: Operacijski sistemi
242575 (1697) Blisk
»

Gostovanje

Oddelek: Izdelava spletišč
153900 (3548) _Dejan_
»