» »

Nokia spet z rekordno izgubo

Nokia spet z rekordno izgubo

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za drugo letošnje četrtletje, v katerem so ponovno pridelali ogromno izgubo in le malenkostno povečali prihodke glede na prvi kvartal. V zadnjih treh mesecih so zabeležili 1,41 milijarde evrov čiste izgube, kar je za osem odstotkov slabše kot v prvem kvartalu in kar štirikrat več kot v enakem obdobju lani (takrat je izguba znašala 368 milijonov dolarjev). Prihodki od prodaje so dosegli 7,5 milijarde dolarjev, kar je tri odstotke več kot v prvem četrtletju. Nokia je tako zabeležila najslabši rezultat v zgodovini.

Pred dvema letoma so bile vesti popolnoma drugačne, saj je takrat Nokia poslovala stabilno in pridelovala visoke dobičke. Sedaj večina kazalcev kaže negativne obete. Prodaja mobilnih telefonov je upadla za pet odstotkov, marža pa je znašala -9,1 %. Tudi na drugih področjih niso poslovali bistveno bolje, saj je bila marža povsod negativna. V ZDA so pred kratkim izračunali, da mora Nokia za vsak prodani telefon z Windows Phone vložiti 450 dolarjev v marketing, kar kaže na neučinkovitost modela in slabo prodajo, čeprav so kmalu po izidu njegovo ceno prepolovili.

Izvršni direktor Stephen Elop je dejal, da se Nokia aktivno bori z neugodnimi razmerami, v katerih se je znašla. Prodali so štiri milijone telefonov Lumia, v prihodnosti pa naj bi se številka tudi zaradi izida Windows Phone 8 še zvišala. Tržni delež podjetja se medtem znižuje in je z visokih 40 odstotkov leta 2008 upadel na slabo četrtino, delnice podjetja pa so na 20-letnem dnu.

64 komentarjev

«
1
2

Icematxyz ::

Prodali so štiri milijone telefonov Lumia


Ne vem, če je "prodali" najboljša beseda, ampak OK. Drugače pa Elop že razmišlja o odprodaji nekaj srebrnine podjetja Nokia. Q3 2012 bo verjetno zaradi najave Ballmerja o ne-nadgradnji obstoječih izdelkov iz serije Lumia na WP8 in sistematičnega torpediranja ostalih platform s strani Elopa porazen. Potem pa tako ali tako, če bo Nokia še obstala je vse odvisno od WP8 in sam moram reči, da sem nekoliko skeptičen in že vse skupaj menim, da je zrelo za kakšno konkretno preiskavo s strani kogar pristojnega za to in da se ugotovi, kaj se v resnici v podjetju dogaja.

Samurai ::

Trg pametnih mobilnikov je prenasičen, marketing pa te prenasičenosti ne zmore popraviti.
Vstop Microsofta kot partnerja z Nokio je bil po mojem mnenju le korak v promocijo Microsoftovih izdelkov na Finskem.
Dolgoročno bodo pa svoj vložek izničili z kratkomalim zavajanjem kupcev z nepodporo WP8 na zdajšnjih Lumiah.

dronyx ::

Če hoče Nokia konkurirati komerkoli, mora Lumnie praktično deliti brezplačno. To pa na dolgi rok ne bo šlo, ker bo treba slej ko prej nekako ustvariti pozitivni cashflow, sicer bo likvidacija.

jype ::

Če hoče Nokia konkurirat mora samo uporaben OS dat na dober hardver.

dronyx ::

Meni ni jasno, od kje Nokiji likvidna sredstva za razvoj in reklamne kampanje. Bonitetne agencije so jo že nekaj časa nazaj ocenile z oceno "junk", tako da banke se verjetno ne tepejo, katera ji lahko posodi denar, iz dobička se pa težko karkoli financira, če ta znaša minus milijarda vsake tri mesece.

darkolord ::

Če hoče Nokia konkurirat mora samo uporaben OS dat na dober hardver.
To so že naredili.

Icematxyz ::

Trg pametnih mobilnikov je prenasičen, marketing pa te prenasičenosti ne zmore popraviti.


Niti ne.

Če hoče Nokia konkurirati komerkoli, mora Lumnie praktično deliti brezplačno.


Ne tega več ne morejo narediti, ker je Elop storpediral MeeGo in Meltemi.

To so že naredili.


Tudi če bi se s tem strinjal je trenutno rezultat naravnost porazen in torej bi lahko dober/boljši CEO strategijo s WP peljal drugače in ne tako porazno in uničujoče za podjetje Nokia.

jype ::

darkolord> To so že naredili.

Ja, ampak so potem ukinili in namesto tega naredili šodr, ki ga ne morejo prodajat.

Dr_M ::

SW imajo superioren, ampak na splosno je pri WP problem to, da telefoni nimajo 16 jeder in 32GB rama, pa 22" displaya.
Zato se ne prodaja, kljub dobremu OSu.

SuperVeloce ::

Se strinjam. Tudi nadgradnje za 7.5 še vedno bodo, le wp8 ne bodo dobili, ker bo osnovan za močnejši HW. Ampak če ponudiš WP7.8 namesto WP8, te javnost likvidira, čeprav ni noben na zgubi.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

jype ::

Dr_M> SW imajo superioren

Zaenkrat ni videt ničesar superiornega ali revolucionarnega.

alexa-lol ::

Problem je, da Nokia nima pametnega telefona. So Lumie, ki so še nove in majo Windows Phone, katerega se ljudje še bojijo, potem maš pa razne C serije in ne vem kaj, ki so sicer uredu telefoni, niso pa prva liga. Pač danes ljudje želijo imeti touch screen, trg starih ljudi, ki hočejo imeti staro tipkovnico pa ni tako velik.

Nokia če želi preživeti mora nagnati tega Microsoftovega trojanskega konja in začeti z Lumiami (ki so uredu telefoni) pošiljati tudi Androida, potem pa naj se uporabnik odloči kaj si želi, Lumio z WP ali Androidom.

Heisenberg ::

jap Lumio z androidom bi pa kupil!
jap tale MS šef jih je kar pošteno zajebal,...škoda, pogrešam da bi imel spet Nokio v žepu..

Gavran ::

Kakšno ozadje pa ima ta Elop??? Pri marsikateri firmi gre šef po gobe kmalu po začetku negativnega trenda, tale se pa že dolgo drži poti navzdol. Namerava M$ počakati da se Nokia čisto sesede in jo potem kupiti za 1$?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

jan_g ::

Microsoft je baje imel namene kupiti Nokio, ampak ko so naredili računovodski pregled, so tekli proč kakor hitro so lahko. Ok, to sem bral v enem izmed rumenih tehnoloških blogov, tako da je morda bolj rekla-kazala kot kaj resničnega.

Kandidat ::

Gavran je izjavil:

Kakšno ozadje pa ima ta Elop??? Pri marsikateri firmi gre šef po gobe kmalu po začetku negativnega trenda, tale se pa že dolgo drži poti navzdol. Namerava M$ počakati da se Nokia čisto sesede in jo potem kupiti za 1$?



To je zanimivo razmišljanje in ima smisel. Ker se mi ne zdi verjetno, da so lahko pri Nokii tako gnili, da tako "učinkovito" tonejo.

dronyx ::

@Gavran: Microsoft za lojalnost njegovi znamki Nokiji nameni nepovratno milijardo USD "pomoči" letno, kar pa je verjetno tudi vezano na to, da ima Nokia za šefa Microsoftovega človeka. Je pa seveda res, da bi bilo Microsoftu nenazadnje lahko v interesu, da vrednost Nokie čim bolj pade, da jo poceni potem kupi. Samo v to sam dvomim, ker je to zelo tvegana poteza in lahko medtem Nokia pade tako nizka, da jo nima smisla niti kupovat, ker ne bo na trgu pomenila nič več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

Dr_M ::

jype je izjavil:

Dr_M> SW imajo superioren

Zaenkrat ni videt ničesar superiornega ali revolucionarnega.


Ja lej, stvar dela. Za razliko od tebi preljubega linuxa.
Zakaj se pa ne prodaja tako dobro, sem pa ze povedal.

RejZoR ::

Ne vem, sestra ima Lumio in čeprav je telefon vidit zanimiv in deluje lepo mi OS deluje totalno zmedeno, črne flehe ga naredijo grozno nepreglednega in ker se vse neki premika stvar deluje totalno zmedeno.
Mi je Launcher7 na Androidu skoraj bolj všeč ker nima vsega tega šodra zraven, izgleda pa zelo podobno.
Da ne omenjam urejanja vsega preko glupega Zune programja ob katerem dobim kar pike, podobno kot pri iTunes, ki je nuja pri iPhone-ih. Mass storage način je neskončno boljši, nič zajebavanja, vštekaš in skopiraš podatke kakor hočeš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Nesta ::

Nokia na Androida Jelly Bean pa bo konkurencna. Oziroma zakaj ne izdajo 50/50? En Telefon z Windows in enega z Android OS. Pa bi bli pri M$ zadovolni pa se Nokije z Androidom bi se prodajale ce bi bil telefon seveda kvaliteten z dobrim hardwarom in ne predrag.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nesta ()

Jst ::

Zanimivo, da smo v EU imeli smartphone, ki pa niso bili touch, ene 5 ali več let pred USA. And then came iPhone. V USA so redefinirali kaj smartphone sploh je, začeli so masovno kupovati smartphone, Nokia pa nikoli ni bila dovolj razpoznavna v USA.

Symbian, kolikor je bil iz programerskega stališča, en velik mess - glede strukture layerjev in APIjev - je bil dostojen OS za no-touch smartphone. Potem so na ta Symbian dodali še en layer - touch interface - in dobili crap izdelek.

Med tem časom so v USA touch smartphone-i čedalje bolj prodirali, Nokia pa ni imela omembe vrednega tržnega deleža. V ihti, da se pojavijo Nokie tudi v USA, so se odločili, da Symbian zamenjajo za MS partnerstvo in njegov OS. Kaj je botrovalo tej odločitvi, ko so pa že vedeli, da je tržni delež WP zelo majhen in skorajda stagnira, lahko samo ugibamo. Lahko si mislimo, da je Elop trojanski konj, ampak jaz sem prepričan, da so res upali na visoko penetracijo v USA market z MS partnerstvom.

Sedaj so pa izgubili še primat "dumb" telefonov in Nokia se je znašla v nezavidljivem položaju.

Jaz sem mnenja, da ker so imeli toliko zaposlenih, ki so delali na Symbian, bi lahko ustvarili svoj pošten touch smartphone, na Symbian osnovi. From grounds up. Tudi če so se odločili za WP, bi lahko furali oboje, vsaj do nekaj prvih novih izdelkov touch-Symbian (ne tisto prvo katastrofo, ki so jo izdali) in potem ocenili, kako naprej. RAZEN, če je MS izsilil WP Phone only od Nokie, za kar bi pa morali Elop-a bičati.

Kaj Nokiji sedaj ostane?

Upanje, da se bo Lumnia z WP kar naenkrat začela prodajati?

Ali bi bilo bolje, da ker svoj sistem niso razvili, da ponujajo še kakšen Mobile OS? Android? Kaj drugega? (Lumnia 900/800 z androidom in Nokijim layerjem bi znal biti zanimiv produkt.)

Res upam na preživetje Nokie, ker imam lepe spomine na skoraj vse njihove telefone, ki sem jih imel.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

ABX ::

Nokia, kot vsi ostali mora zapustiti mokre sanje o zaklepanju uporabnike v svoj OS. Android je prišel in igre je konec. Se bojo morali sprijaznit z dejstvom da od zdaj naprej lahko proizvajajo samo hardware.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

jype ::

Dr_M> Ja lej, stvar dela.

Kot rečeno: Ni videt. Ničesar nima, česar ne bi ostali ponujali ceneje, manjka pa mu kup reči, ki jih ostali imajo.

poweroff ::

Dr_M je izjavil:

Zakaj se pa ne prodaja tako dobro, sem pa ze povedal.

Naslednje leto pa se bo prodaja začela!

Samo še... :))

Meni se zdi podobna zgodba kot "Linux na namizju". 8-)
sudo poweroff

dronyx ::

>Naslednje leto pa se bo prodaja začela!

Nič se ne bo začela. Tudi ko Microsoft izda Windows 8, od tega Nokia ne bo imela kaj dosti, saj bo samo eden izmed številnih proizvajalcev telefonov s tem OS. Svojo verzijo bodo ponudili Samsung, HTC, Apple (malo šale) in ti imajo med proizvajalci pametnih telefonov dosti večji renome, kot pa Nokia, ker so se že izkazali s telefoni z androidi. Nokia pa je med poznavalci poznana samo kot telefon, ki ima ponavadi vgrajen zelo dober fotoaparat. S tem se pa lahko samo slikajo. Dobesdno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

darkolord ::

Ničesar nima, česar ne bi ostali ponujali ceneje
Seveda ima, najboljši UX.

dux ::

Zanimiva analiza rezultatov - http://communities-dominate.blogs.com/b...

Sicer je res, da je odšel iz Nokie teden po parnerstvu z MS, vendar pa so bile njegove napovedi so sedaj precej bolj točne od različnih znanih analitičnih podjetij.
Upanje je v nasih odlocitvah

alexa-lol ::

ABX je izjavil:

Nokia, kot vsi ostali mora zapustiti mokre sanje o zaklepanju uporabnike v svoj OS. Android je prišel in igre je konec. Se bojo morali sprijaznit z dejstvom da od zdaj naprej lahko proizvajajo samo hardware.


Samsung fura Androida, hkrati ma pa še svojega (Bada). To bi mogla Nokia narest. MS poslati nazaj v Ameriko (takoj danes). Narediti dober telefon v različnih segmentih, ki bi lahko direktno konkuriral telefonom Samsung, HTC, Apple. Svoje storitve bi mogli ali integrirati z drugimi ali jih, tam kjer je smiselno, nadgraditi in ponuditi vsem platformam. Za ne-smart telefone bi na novo razvili OS (lahko na osnovi Linuxa oz. česarkoli).
Edino tako bi sploh imeli možnost, da se znova zavihtijo na 1. mesto... ne pa ta deal z MS. Če bodo še naprej zaupali v MS bodo v roku dveh let propadli, tako kot RIM.

Formula 1 ::

In potem še tole : http://www.phonearena.com/news/Windows-...
Če nima Nokia kakšnega privilegijabo tole katastrofa.
So pa usekali popolnoma mimo z izbiro OS-a.Saj ne rečem da je slab in če ne bo Nokia do takrat propadadla ko bom kupoval telefon ga bom celo kupil.Je pa ena stvar če bi šli na android bi tisti ki so delali na Symbianu obdržali službe.Tudi ljudje bi iz Symbiana prej prešli na android ker je precej bolj podoben Symbianu,velikih sprememb se pa ljudje bojijo.Najbolje pa bi bilo če bi obveljal Meego .Nokia se je vrjetno že tako ali tako posredno prodala M$ ker ne vrjamem da glede na finančno pomoč M$ dovoli še kakšen drug OS razen njihovega WP.

darkolord ::

Narediti dober telefon v različnih segmentih
Aja, sam to?

SuperVeloce ::

Vsakmu loleku je očitno jasno, kaj narediti za uspeh, samo Nokii ne :)). Predlagam zamenjavo Elopa in ostalih za nekoga iz Slovenije
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

jype ::

darkolord> Seveda ima, najboljši UX.

To ma tut KDE, pa pri tržnem deležu to nič ne pomeni. Ljudje sovražijo tudi spremembe na bolje.

(Jaz mislim, da je Metro velik korak naprej.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

dronyx ::

Kar se tiče Elopa je eden najslabših CEO-tov vseh časov. Po moje bi morali začeti meriti učinkovitost CEO-tov in sicer kot količnik med letnim dobičkom (izgubo) in njegovo letno plačo z vsemi pripadajočimi bonusi. Za Elopa se izkaže, da za vsak milijon USD plače, pridela minimalno milijardo izgube. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

darkolord ::

To bi bila dost neuporabna metrika :)

dronyx ::

darkolord je izjavil:

To bi bila dost neuporabna metrika :)

Bolje slaba metrika, kot nikakršna. Tako pa lastniki Nokie sploh ne vedo, da je karkoli z Nokio narobe. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

SuperVeloce ::

In kaj mislite, da bi se zgodilo, če Microsofta zraven nebi bilo? Nokie se že dolgo niso več prodajale, symbian totalno povožen. Meego, ki bi bil končan (če), bi pa stvar rešil?
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

dronyx ::

SuperVeloce je izjavil:

In kaj mislite, da bi se zgodilo, če Microsofta zraven nebi bilo?

Slabše od tega ne more biti. Poleg tega je tudi Microsoftov Steve Ballmer samo kakšno ligo višje od šefa Nokie. Kaj pa je dejansko Microsoft? Windowsi, Office in recimo xbox platforma. Vse ostalo ... failure. Telefoni so pa sploh njihov en sam velik failure. Ballmer je imel prste vmes pri Visti in kot kaže bo zgodbo ponovil z Windows 8. Microsoft nikakor ni čarovnik, ki pozlati vse, kar se dotakne, ampak se dejansko 20 let šlepa na uspehu Windowsov in offica.

Nokia izgleda kot firma, ki sploh nima nobenega lastnika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jype ::

Symbian se še vedno prodaja bolje od WP7, Nokia pa bi imela WP7 like telefone, na katerih bi imela pod nadzorom celoten sklad rešitev (strojnih in programskih), česar zdaj več nima.

Mislim, da bi jim šlo bolje.

roba87 ::

Kot je že en omenil, android OS na Nokio in to je to. 50/50 je brezveze, ker bi android verzijo razprodali, wp verzijo pa vstran metali.

darkolord ::

Slabše od tega ne more biti.
Seveda je lahko precej slabše, in tudi bi bilo.

Kaj pa je dejansko Microsoft? Windowsi, Office in recimo xbox platforma.
Praktično na vseh področjih so neposredno pri (ali na) vrhu in se kosajo direkt s tistimi, ki so jim core business tej produkti.

Lahko začnem tudi naštevati, če si tega želiš.

dronyx ::

darkolord je izjavil:

Lahko začnem tudi naštevati, če si tega želiš.

Ja prosim, samo na kratko in izpusti malenkosti, kot je Microsoft sidewinder (pro).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

darkolord ::

Iz glave:

Embedded OS: Windows CE
Virtualizacija: Virtual PC, HyperV
Cloud: Azure
Cloud storage: Skydrive
Web office suite: Office365
Web mail: Hotmail/Live Mail
Razvojne platforme: .NET
Razvojna okolja: Visual Studio, Expression Studio
Aplikacijski strežniki: IIS
Podatkovni strežniki: SQL Server
Remote GUI: Remote Desktop
Iskalniki: Bing
Multimedia streaming: Media Services
IM, VoIP: Messenger, Lync
Brskalniki: IE
Poštni odjemalec: Outlook (je del ofisa, ampak je tudi ločen trg odjemalcev)
Kolaboracijski strežniki: Sharepoint
Poštni strežniki: Exchange
Zemljevidi: Bing Maps
Prevajalnik: Bing Translator
Multimedia client appi: Media Player, Movie Maker
Multimedia API: DirectX
ERP, CRM, ...: Dynamics
Antivirusi: Security Essential
Security (firewalli, proxy, ids, vpn, ..): Forefront
Igre: Halo, Fligh Simulator, ... , Minesweeper
HW: Natural Keyboard, miške, ...
Ostalo: Project, Visio, ...

dronyx ::

Pozabil si omeniti še Slikarja, ki je tudi skoraj v špici med obdelovalci bitnih slik. Tole so sicer nekoliko stari podatki, ampak se lepo vidi, da na strani prihodkov Windows in Office prispevata krepko več kot polovico. Strežniški del je tudi velik po obsegu, ampak ta se večinoma šlepa na Windows platformo, ker pač večina IT šefov to lepo skupaj poveže (če imaš Windowse za desktop OS - kar zelo verjetno imaš, potrebuješ takoj še vsaj nekaj Windows strežnikov za vzdrževanje sistema, domenski server..., potem ko imaš že vse to ni logike, da nimaš še exchanga za pošto in MS SQL, ki se lepo integrirata v AD itd.). Pa še načrtno so uspešno omejili že desetletje nazaj konkurenco, kot je bil Novell na področju strežniških sistemov.

Kakorkoli, na tem dolgem seznamu ne vidim ničesar, kar bi vlivalo upanje za Nokio, da gre pri Microsoftu za priznanega in uspešnega izdelovalca OS za mobilne telefone.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

jan_g ::

@dronyx, izven teme, ampak vseeno. Je velika razlika med 10 ali 15 let nazaj in danes. Takrat je bil kakršenkoli razvoj/uporaba izven Microsoftovega ekosistema skoraj nemogoč, danes pa je to zelo preprosto. Microsoft je postal kot IBM. Mogočno podjetje, prisotno vsepovsod, ampak se da komot preživeti (kot uporabnik ali kot razvijalec) tudi mimo njega.

Sicer pa je po mojem za Nokio (vsaj kratkoročno) najboljša strategija, da izda hardversko kvalitetne telefone in tablice (win8). Tukaj mislim na zgornji segment (>500EUR). Kot nek high-end proizvajalec. Da bi zdaj spet usmerili ladjo nekam drugam, je že skoraj prepozno. Zanimivo bi bilo tudi, če bi šli po poti Samsunga in HTCja, ki izdajata naprave za različne softverske platforme, ampak verjetno Microsoft tega ne bo dopustil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jan_g ()

dronyx ::

>Microsoft je postal kot IBM. Mogočno podjetje, prisotno vsepovsod, ampak se da komot preživeti (kot uporabnik ali kot razvijalec) tudi mimo njega.

Ja, samo to pomeni dosti več truda in napora, kot pa če enostano podpišeš all inclusive enterprise agreement, po katerem ti pripadajo poleg Windows desktop OS zadnje verzije še "brezplačno" vse živo cal-i, licence za nameščanje poljubnih strežnikov itd.

Mi je enkrat na seminarju nek zaposleni v IT-ju ene večje slovenske firme dejal, da imajo čisto vse od Microsofta zato, ker s tem šef najmanj tvega oz. tudi če gre kaj narobe se lahko izgovori, da uporabljajo "svetovni standard".

jinzo ::

@darkolord
Windows CE, Virtual PC/HyperV, Azure, Skydrive, Office365, Hotmail, Remote Desktop, Bing, Media Services, Messenger (tu če že bi Skype ane), IE, Bing Maps/Translator, Movie Maker (tega menda niti delajo več ne), Media Player, Flight Simulator (tega tud več ne delajo) -> A se ti hecaš? Večina teh ni niti blizu market leaderjem (nekaj jih niti delajo več ne). Bi kake številke iz tvoje strani pomagale (moje tud - ko večino tega po lastnih izkušnjah izbral)
Vprašanje je blo kateri so blizu vrhu - ne pa katere vse produkte majo.
Mislim da je kar jasno vsem pri Microsoftu kaj so njihovi paradni konji (trenuten cashflow: Office, Windows, nekaj malega server/developement) in kje želijo imeti večjo prisotnost (Cloud, Bing, IM). Vsekakor ne nameravajo več resno (ali amatersko) delat na Movie Makerju, Igrah, Hotmail, Remote Desktop, Messenger (sam zdaj ko pomislim, so pa res dobri da so tu vsepovsod market leaderji...)

Vsekakor bi Nokia s popolnoma svojim SW in HW stackom, kjer je SW celo zelo baziran na odprti kodi imela imo več možnosti kot pa da so se obesli na uspeh čist druge firme.

alexa-lol ::

SuperVeloce je izjavil:

... Nokia izgleda kot firma, ki sploh nima nobenega lastnika.


Kdo sploh je lastnik Nokie? Kakšen sklad tveganega kapitala iz Južne koreje >:D

dronyx ::

>Kdo sploh je lastnik Nokie?

Po moje kdorkoli to že je, je nekaj let nazaj pozabil, da ima v lasti delnice Nokie (NOK). Čez kakšno leto pa bo lahko zares pozabil na te delnice, tudi če jih bo kje našel, ker bodo brez vrednosti. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

SuperVeloce ::

khm... alexa-lol, prosim popravi citat, tega nisem jaz pisal :)
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave v Nokii se nadaljujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9020709 (15109) PrihajaNodi
»

Nokia z zmerno izgubo, Lumia raste (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6520276 (17278) boolsheat
»

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6619660 (16635) bluefish
»

Nokia z ogromno milijardno izgubo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Rezultati
10020141 (15875) Matev
»

Nokia pridelala ogromno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6022037 (19804) nekikr

Več podobnih tem