» »

Intel občutno niža cene SSD-jev

1
2
3

easyrider3 ::

Trenutno ne rabim večjega diska kot 120 GB ker je brez veze imet vsega boga nametanega gor na računalniku,važno da je samo osnovno naloženo in tukaj sploh ni debate kateri disk imeti SSD je zakon. Za vse druge stavri kot so slike ali kakšni filmi in podobnega je pa najbolje da se skranjuje na zunanji disk in po možnosti da je še Sata 3 seveda če imate tudi računalnik takšen da to podpira.

kixs ::

Eni tako pretiravajo s temi SSD-ji, kot da bi jih prodajali!? Pa imam SSD, da ne bo pomote, ampak tistih nekaj sekund gor ali dol, ko se programi nalagajo. Ko browsas, tipkas... se ne pozna nic. Hja, morda se res kak level v igri nalozi hitreje, vendar za igre ze nekaj casa ne najdem casa...

Spock83 ::

easyrider3 je izjavil:

Trenutno ne rabim večjega diska kot 120 GB ker je brez veze imet vsega boga nametanega gor na računalniku,važno da je samo osnovno naloženo in tukaj sploh ni debate kateri disk imeti SSD je zakon. Za vse druge stavri kot so slike ali kakšni filmi in podobnega je pa najbolje da se skranjuje na zunanji disk in po možnosti da je še Sata 3 seveda če imate tudi računalnik takšen da to podpira.


Meni je 160GB bilo premalo. Zdaj imam še 256GB in je ravno prav. Že par velikih iger ti veliko zasede.

Dami ::

Isotropic je izjavil:

zakaj pa je 320 serija toliko drazja?

Intel luxus :) Star zanesljiv intelov (sata2) kontroler ter zaščita pred izgube napajanja. Seveda danes novejšim ssdjem samo zaradi tega pač ne more konkurirat. Meni sicer 2 160gb čist lepo služita in jih ne mislim še kmalu zamenjat.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Oberyn ::

Brane22 je izjavil:

NE rabim SSDja za sistem. Sistem porab eno minutko za boot na dan. Pa še to ne, ker je po več dni skupaj prižgan.

Chrome in praktično vsi ostali hogi se štartajo enkrat in to praktično takoj za bootom. Razvojno okolje je več ali manj stalno odprto.

Ne pade mi na pamet nič, kar bi moral nadležno čaka in bi bilo to na lokalnem disku.

Ja, lokalnega diska se bom znebu, ko bom uštimal bootanje preko etherneta s serverja. Ne rabim SSD za to.


Do pike z jezika si mi snel.
Razen, da komp ni po več dni skupaj prižgan, ampak po več mesecev. In razvojna okolja so vsa v virtualcih, zadi je pa še sinology NAS z 8 TB v varnem raidu.

Tko da sem raje investiral v RAM, 32 GB, swap je povsod izključen, na hostu in v virtualcih. To vse dela tekoče kot svila. SSD, ne hvala, na desktopu ne vidim nobene koristi. Prenosnik, to je drugo, tam pa, recimo.

simnov ::

Samo zakaj bi to kupil že za isto ceno dobiš večjo hitrost tako pri Ocz in Corsair.

next_byte ::

raje bi imel 32, 64, 128 Gb rama kot pa ssd :) računalnik imam tko in tko prižgan nekaj mesecev. Razvojno okolje je skos pognano. brskalnik, tudi :) skratka, imam 1 Tbyte disk je na 90% poln. Tko da bi bil bolj vesel trdih diskov velikosti 100Tbyte :) pa naj bodo ssd ali navadni.

Sheteentz ::

jaz bi ssd že imel, ker so tišji.

sj ne, da moj disk škrta, vseeno pa dobro slišim kaj je ventilator in kaj disk.

aja, pa hitrejši so tud a ne.

simnov ::

Kdor še nima ssd naj si ga kupi bo zelo presenečen že pri zagonu recimo brskalnika ,da ne omenjam bootup.

easyrider3 ::

Razlika je zelo očitna med diskom HDD ali SSD ksdor pa tega ne vidi ali občuti potem ali nima računalnika dobr poštimanga ali pa nekaj ne štima pravilno. Nisem sploh neki gamer zato tudi ne rabim veliko kapaciteto shranjevanja na disku in zato zame že zadostuje že 120 GB veliki disk. Kaj je to nekaj vreedenga ko ti deluje računalnik dosti boljše,hitreje in ni nobenega škrtanja in segrevanja,v vsakem primeru dosti boljše,ker če ne bi bilo potem sploh ne bi tehnologija šla v to smer. Sem gledal za disk 120 Gb HDD in se je cena vrtela okrog 100 EUR a 120 Gb SSD pa ga je moč sedaj dobiti že za cirka 130 EUr. No povejte mi kaj se sedaj mi potem splača vzet ?????????????????????????????????????

Jst ::

>Sem gledal za disk 120 Gb HDD in se je cena vrtela okrog 100 EUR a 120
>Gb SSD pa ga je moč sedaj dobiti že za cirka 130 EUr. No povejte mi kaj
>se sedaj mi potem splača vzet ?????????????????????????????????????

2TB za 130EUR :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Sheteentz ::

tle se je brezveze kregat.

eni pač rajš vozijo ferarije pa poršeje, drugi pa tovornjake.

jz sm raje v ferariju ali pa poršeju.

Zlate ::

2TB za 130EUR :)

Čist preveč drago - pred enim letom sem jih kupoval ceneje. Ne dam toliko, razen če bi šlo za življenje... :) Če so jih lahko takrat prodajali po 80 in manj evrov, potem bi jih komot lahko tudi zdaj.
Dam ta denar vseeno raje za SSD, posebej zdaj s temi znižanji cen.
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

krneki0001 ::

dstojs, imam raid kontroler, na katerega so priklopljeni sata diski. Diskov je 8 in vsak ima prenosa do 300Mb/s (povprečje je 284Mb/s). Diski so 2Tb. Danes je cena tega 400€ za kontroler in 8x130 evrov za diske, pa je 16Tb podatkov.
Koliko SSD-jev dobiš za ta denar?

Sam zaenkrat vidim uporabnost SSD-jev samo v tablicah, netbookih in prenosnikih, pa še to zgolj zato, ker nimajo premičnih delov. Za desktope so pa premajhni. Kaj čem s 160Gb diskom. Pa to sem imel v takrat "najnovejši" mašini leta 2003.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zlate ::

Sheteentz je izjavil:

tle se je brezveze kregat.

eni pač rajš vozijo ferarije pa poršeje, drugi pa tovornjake.

jz sm raje v ferariju ali pa poršeju.

To je butasta primerjava - vozi npr. v Ferrariju zadaj 3 otroke pa mi pol povej. Saj ne rečem, da ni izvedljivo, vendar je npr. v enoprostorcu to veliko udobneje.
Da naju ne bo kdo obtožil da sva off topic - Ferrari = SSD, enoprostorec = običajni disk. :)
"Ne dovoli, da bi te šolanje oviralo pri izobraževanju."
_______________________ Mark Twain________

FlyingBee ::

primerjave so ponavadi zgrešene, čeprav vsi razumemo kaj je hotel povedati

ne rabim nujno SSD-ja pa bi ga vseeno rad imel

Zgodovina sprememb…

easyrider3 ::

jaz za sebe vem,da je SSD disk zakon ker ne rabim diska z veliko shranjevalno kapaciteto in nič drugega na njem kot Windows in potrebni programi pa kakšnih par slik je tudi gor. Sigurn je problem pri ostalih ko imajo diske večje kot 2.Tb in če bi hoteli imeti SSD disk je to totalno predrago. Pač lahko imaš sam operacijski sistem in glavne programe na SSD vse drugo pa na HDD diskah. Če je pa to kakšen tip ki špila non-stop igrce pa,da ima tri miljonov muzke gor in par sto filmov potlej pa res rabi orenk velki disk. Jaz pač ne rabim nobene šare imet gor in tod nočem imet.

Dr_M ::

Eni se tolazijo, da jih ne rabijo, drugi uzivamo. :)
Eni ne rabijo vec kot 640k... :))

francek1 ::

To si odlično napisal.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Monster ::

če ti 200e kupi srečo ... srečno :)
Ka zaboga...

Gregor P ::

Čisto tako mimogrede, sedaj ko imate nekateri že malo dlje čase izkušnje z njimi, kako zanesljivi so? Recimo, kdaj in kako se pokažejo prvi znaki, da je nekaj narobe s SSD-jem, torej čas za zamenjavo ter obenem še vedno čas za rešitev podatkov (kot smo tega vajeni pri HDD; razen če ni že od vsega začetka usodno okvarjen)? Razumem, da če se ga uporablja samo za sistem, potem je skorajda vseeno, če "dokončno crkne", ampak pri prenosniku je na njemu še kaj več od samo samo sistema (vsekakor je tudi jasno, da je treba vedno delati redne hrambe, preslikave podatkov ipd.).:8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

francek1 ::

V času hrambe pomembnih datotek v oblaku je to manj pomembno.
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

Dr_M ::

Monster je izjavil:

če ti 200e kupi srečo ... srečno :)



Ne sreco (ali pa tudi :D), ampak uzitek pri delu. :)
200€ je majhna cena za tako ogromno nadgradnjo.

Nevem s cim bi jo lahko primerjal, ampak se najblizje je nadgradnji racunalnika z Win7 in 256MB rama na recimo 4GB. :)

smash ::

simnov je izjavil:

Kdor še nima ssd naj si ga kupi bo zelo presenečen že pri zagonu recimo brskalnika ,da ne omenjam bootup.


chrome se prižge instantno, preden spustim tipko na miški..pa nimam ssd

FlyingBee ::

ne, saj ni neke znanosti v tem, če imaš prenosnik se ti v vsakem primeru splača nadgradit na SSD, pri namiznem pa bo pri starejših računalnikih večja razlika po nadgradnji kot pti najnovejših, seveda bo hitreje delal kar potem upoštevaš pri vsoti, ki jo nameravaš za to razliko dati

JanBrezov ::

Gregor P je izjavil:

Čisto tako mimogrede, sedaj ko imate nekateri že malo dlje čase izkušnje z njimi, kako zanesljivi so?

SSD imam že več kot pol leta in ni nobenih problemov. Nabavil sem 120 GB SSD ob nakupu novega računalnika, ki se večinoma uporablja za igre. Na SSD imam sistem, vso programje vključno z igrami in ni problema s kapaciteto; ko se z igro konča, se jo zbriše, disk je vedno pol prazen. Nove računalnike kupujem za gaming in zato menjam vsaki 2 ali 3 leta, tokrat prvič z SSD. Se je pa prvič zgodilo, da je nov računalnik v primerjavi s prejšnjim občutno hitrejši, kar se nalaganja podatkov tiče (še posebej pri igrah), verjetno zaradi SSD.

Za SSD obstajajo razni programi, ki lahko na podlagi diagnostike in statistike uporabe napovejo čas trajanja diska. Ko sem na zadnje preveril, je napovedalo izpad diska čez 9 let! Zagotovo bom računalnik v tem času menjal z novim, zato ne vidim problema. Ne glede na to backup ni odveč.

Edini problem pri SSD-jih in igrah je ta, da mi sedaj večinoma ne uspe prebrati navodil in nasvetov, ki se izpišejo med nalaganjem igre :)

Zgodovina sprememb…

ST-777 ::

Gregor P je izjavil:

Čisto tako mimogrede, sedaj ko imate nekateri že malo dlje čase izkušnje z njimi, kako zanesljivi so?

JanBrezov je izjavil:


SSD imam že več kot pol leta in ni nobenih problemov.
Odvisno od modela, OCZ Vertex 3 se kvari manj kot OCZ Vertex 2, če omenim le OCZ.
OCZ Vertex 2: http://www.newegg.com/Product/Product.a...

JanBrezov je izjavil:

Za SSD obstajajo razni programi, ki lahko na podlagi diagnostike in statistike uporabe napovejo čas trajanja diska. Ko sem na zadnje preveril, je napovedalo izpad diska čez 9 let!
Program SSD Life pravi za moj SSD Intel 320, ki ga imam že več kot eno leto, da je estimated lifetime 63 years, 9 months. Tudi če bi bilo pol toliko, bi bilo odlično. 63 years? ne verjamem.

simnov ::

krneki0001 je izjavil:

dstojs, imam raid kontroler, na katerega so priklopljeni sata diski. Diskov je 8 in vsak ima prenosa do 300Mb/s (povprečje je 284Mb/s). Diski so 2Tb. Danes je cena tega 400€ za kontroler in 8x130 evrov za diske, pa je 16Tb podatkov.
Koliko SSD-jev dobiš za ta denar?

Sam zaenkrat vidim uporabnost SSD-jev samo v tablicah, netbookih in prenosnikih, pa še to zgolj zato, ker nimajo premičnih delov. Za desktope so pa premajhni. Kaj čem s 160Gb diskom. Pa to sem imel v takrat "najnovejši" mašini leta 2003.



Gre se bolj za dostopne čase

roli ::

Jaz sem v svojem Macbook Proju pred približno tremi meseci zamenjal klasični disk z SSDjem - no dejansko sem vrgel ven optično enoto ter dodal SSD. Nabavil sem si Crucialov m4 128GB in sem več kot zadovoljen. Gor imam sistem, vse programe, par iger, dve virtualki in imam še vedno 30GB prostega prostora. Podatke, filme in podobno pa imam še vedno na klasičnem disku. Hitrost boota se mogoče ni kaj dosti povečala ampak overall odzivnost sistema je pa hudičevo opazna. Programi, ki se zaženejo v sekundi, firefox, ki kljub 100 odprtimi zavihki ne začne štekati po par tednih uptimea, ... Da ne omenjam gledanje youtube videa naprimer. Kjer si včasih ob preklopu iz 480p na 1080p video opazil zelo nadležen "štek", je danes popolnoma tekoče. Sem šel iz c2d procesorja in 2GB RAMa na i5 z 4GB RAMa in nisem opazil take razlike kot z SSDjem. Definitvno vreden nakup - pa sem bil precej skeptičen do SSDjev.
http://www.r00li.com

Jst ::

Meni sta pa crknila dva SSDja. Domači, če ne štejem dva Intel prve gen. 40GB SLC v RAIDu, ki sta umrla v istem momentu. WTF?!

Prvi domači SSD sem dobil za igračko - to je bil tisti SSD, ki je bil 16GB in je imel problem, ko je vsakič zaštekal po eno sekundo. Sem ga mučil, iztikal kable med delovanjem,... dokler ni umrl. Drugi je tudi gen.1 Intel 160GB, ki je izpustil dušo lani decembra. Sem dobil drugega. Vsi SMART-based programi niso nič najavljali, da bo kaj umrlo.

SSDji so kot met kovanca. V 99.9999% bo padla cifra ali grb, v 0.0001% pa se bo postavil na rob - takrat SSD crkne, brez opozoril, pač postane opeka.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

amigo_no1 ::

Imajo pri agt-ju kaj na zalogi od intel 330 ssdjev ?
http://www.agt.si/racunalniska-oprema/t...

Bor H ::

Pošl jim mail pa vpraši ane.

Dr_M ::

Evo, ce kdo rabi poceni SSD.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...

kuglvinkl ::

60 GB je taka udobna kapaciteta za povrpečno zahteve uporabnike za W7, appsi in eno/dvema igrama.

Kenpachi ::

Zaraki Kenpachi.

amigo_no1 ::

Ocz, samo zato je tako poceni :)).
http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Kenpachi ::

Ma ti ga ne pošljejo v evropo...
Zaraki Kenpachi.

amigo_no1 ::

Newegg sem dal zaradi mnenj uporabnikov.

WarpedGone ::

NE rabim SSDja za sistem. Sistem porab eno minutko za boot na dan. Pa še to ne, ker je po več dni skupaj prižgan.
Chrome in praktično vsi ostali hogi se štartajo enkrat in to praktično takoj za bootom. Razvojno okolje je več ali manj stalno odprto.
Ne pade mi na pamet nič, kar bi moral nadležno čaka in bi bilo to na lokalnem disku.
Ja, lokalnega diska se bom znebu, ko bom uštimal bootanje preko etherneta s serverja. Ne rabim SSD za to.

Probi SSD in pojdi nazaj na HDD, pol se pa poglej v ogledalo in si reci "Ni razlike".
Se še ni zgodilo.

Tudi če stvar enkrat na leto butneš, tudi če maš 64GB rama še vedno je razlika.
Ker imajo sistemi bolestno nujo vse kar v tistem momentu ne nucaš, rinit v swap in sproščat ram. Ko bzneš nek program po parih dneh, boš čakal lepo da se vsi kosi spet zmapirajo v RAM. Težko si je predstavlat, dokler ne probaš.

Moj netbook s skromnim Atomom na SSD je bol odziven kot moja 6GB, quad core delovna mašina točno zarad tega razloga. Praktično ob vsakem preklopu na kak program ki je bil mal dlje v ozadju je pol sekunde pavze predno prime. Na SSDju je ta pavza vsaj 10x krajša in s tem neopazna.

Proof is in the puding.
Zbogom in hvala za vse ribe

FlyingBee ::

mah, ni debate, kaj vs se pridobi s SSD-jem, pa še počasi pada cena pod 1 EUR na GB ... imam pa občutek, da podatki na SSD-jih niso dovolj varni, tako da kupit enega za WIN in par najpogostejše uporabljenih programov + kakšna igra dokler se jo igra, potem pa zbrišeš ... 60 do 120 gb pa je stvar rešena, ostalo pa na HDD

WarpedGone ::

Don't fool yourself, na HDD ni nobene varnosti. Ta se začne, ko delaš backupe in nič prej.
Zbogom in hvala za vse ribe

FlyingBee ::

imaš prav, dodal pa bi, da glede na svoje izkušnje, 14 let nisem izgubil podatkov zaradi HDD-ja oziroma sploh še ne (brez uporabe backup oziroma ne bi niti rabil), je pa vse enkrat prvič pravjo

WarpedGone ::

Sej pr men je podobno, HDD mi še ni crknu v hmm 17 letih? Crknu mi je pa čisto prvi SDD po manj kot enem letu.
A vseeno - kar je karkoli vredno ni le na HDD, ta reč vseeno prepogosto odleti.
Zbogom in hvala za vse ribe

floyd1 ::

WarpedOne - potem pa verjetno nisi imel nobenega IBM-a iz tistih "znamenitih" serij. Meni so crknili 80GB in 60GB po 2x in 40GB 1x. Torej na treh diskih 5x reklamacija v kakih 2 letih...
Od takrat so backupi precej bolj pogosti.

WarpedGone ::

Ne, tiste znamenite serije mi je uspelo preskočit.
Oz. sm se zlagal - en disk mi je res umrlu ampak je bil že v tako nepomembni vlogi, da ga ne štejem v statistiko. Dobil sm ga z odpisano mašino in je neki časa ležal v kotu, pol ko sm se neki špilu z njim pa nekako ni hotu ornk zaživet več in sm mu naredu obdukcijo.

Pokojni OCZjev SSD je bil primarni vlogi v netbooku in je odletel v digitalna nebesa po 10ih mesecih nežne uporabe.
Zbogom in hvala za vse ribe

FlyingBee ::

ja, na žalost hitrost narašča z velikostjo SSD-ja, vendar zaradi zgoraj omenjenih razlogov, ne bi kupil večjega od 60 ali 120 GB, ker itak ne bi shranjeval drugega kot aktualne programe in sistem

BaToCarx ::

Ok poznam SSD in zakaj so dobri, tle ni dosti debate. Nažalost pa v mojem primeru je najhujši bottleneck predvsem internet, dokler se tukaj stanje na izboljša na optiko 100/100 in več, z malim malim pingom ne vidim nobene prednosti z nakupom SSDjev, sem pač websurfer al karkoli. Bolj me daje to da so memristorje malo ustavili za leto in več.

In ja tudi jaz od "vedno" mam pc 24/7, odprete programe,...
Razumem če bi imel kake specifične potrebe kjer SSDji blestijo, pa jih žal nimam. Kolko časa sem že vrgel stran v "gledanje loadinga" raznih strani, jih ne bom pridobil do konca življenja pa če grem sedaj na optiko in ssd (hec).

Dr_M ::

A si se vedno na analogni liniji? :)

BaToCarx ::

Dr_M je izjavil:

A si se vedno na analogni liniji? :)

Nažalost ja.

Spock83 ::

No no 100Mbit boš težko iskoristil.Razen če furaš P2P 100% časa in imaš miljon PCjev doma.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri SSD? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
11620269 (2273) hojnikb
»

AMD se podaja v svet SSD-jev

Oddelek: Novice / Diski
186737 (4236) WhiteAngel
»

Kateri SSD?

Oddelek: Kaj kupiti
338427 (5338) OZZY
»

SSD-ji krepko pod mejo dolar/GB (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Diski
15433902 (26041) krneki0001

Več podobnih tem