» »

EuroTrip - Z vlakom po Evropi

EuroTrip - Z vlakom po Evropi

z0idb3rg ::

Pozdrav!

Po končani gimnaziji se bi s prijatelji radi odpravili na potep po Evropi, z vlakom. Izlet načrtujemo septembra, trajal pa naj bi do nekje 15 dni. Verjetno vas je kar nekaj tukaj, ki ste Evropo že prepotovali. Zelo bi bil hvaležen, če delite vaše izkušnje, nasvete in ostale zadeve v zvezi s potovanjem. Zanima nas predvsem vzhodni del, ki bi mu namenili malo več časa, nato pa bi se čez zahodni del odpravili domov. Naredili bi torej nekakšen krog, v nasprotni smeri urinega kazalca (Slo, Madžarska, Slovaška, Ukrajina, Poljska, Češka, Nemčija, Nizozemska, Belgija, Francija, Švica, Italija, Slo). To je okvirno načrt, v nekaterih državah se mislimo ustaviti za kakšen dan, nekatere samo prevoziti. Imate kakšne predloge kje se splača ustaviti, kaj pogledati, kaj vzeti na pot...?

Če še kdo načrtuje podobno zadevo, naj mi piše ZS, da kakšno rečeva.

Hvala in lp,
z0idb3rg

bigbada ::

Jaz in kolega tudi načrtujeva podobno stvar. Opcija z vlakom se nama zdi najceneje. Baje se da nabaviti tako karto, da se potem brezplačno vozis recimo 7 dni ali 14 dni po Evropi? Je to res? Ima kdo več izkušenj glede tega? Tudi ceneje pride kot če greš z avtom pomoje. In nimaš nobenih skrbi. Na vlaku lahko prespiš, glede alkohola ni problemov, glede vinjet ni problemov... Če ima kdo kake izkušnje, share it pls.

hvala

Karaya 52 ::

Verjetno imas v mislih interrail. Meni osebno ni nikoli prav prisel, ker si rad vzamem cas in ne divjam od ene do druge atrakcije, se mi zdi nesmiselno, nekaksno "fockanje". Idealen scenarij da se ti potovanja zamerijo, sploh ker vecino casa porabis za prekladanje. Najboljsa varianta imo je letenje z nizkocenoviki do kaksnega lowcost hub letalisca, recimo Stansteda pa potem od tam dalje naprej.

Zgodovina sprememb…

St235 ::

hja 15 dni za 12 držav je bolj kot ne zgrešeno. Raje si vzemite čas in obdelajte 2-3, največ 4 države. Mi smo 15 dni šli z avtom Slovaška - Poljska in del češke. Naslejne leto pa avstrija češka in jug nemčije. Za leto je plan romunija in bolgarija.

Škoda je met tako natrpan urnik ker potem samo noriš od lokacije do lokacije in se slikaš. Nimaš pa časa it z lokalci na pivo, si privoščit ležat ob kakem jezeru sredi niča, spat na kauču pri tipu, ki okoli paradira v leder tangicah itd.

sam ugotavljam, da najlpši spomini iz potovanj imajo boremalo skupnega z "must see" znamenitostmi v loneley planetu.

blackbfm ::

Slučajno sem gledal zdaj malo, vlak sploh ni tako zelo poceni proti avtu, ne bi rekel da prav dosti prišparaš, seveda pod pogojem da ne potuješ sam.

Letalo je najcenejše glede na dolžino poti, sam si pa na drugačen način omejen..

St235 ::

če ste štirje je avto najboljša izbira, sploh če ne greste samo v glavna mesta, ker je 1001 lokacija, ki je z javnim prevozom preprosto težko dosegljiva.

blackbfm ::

al pa štopat če hočeš res poceni skoz prit :p

St235 ::

štopat je težko, če sta več kot dva

bigbada ::

interrail ? a zna kdo kaj več o tem povedati?

z0idb3rg ::

http://www.interrailnet.com/interrail-p...

175 evrov za 5 (10) dni in 257 evrov za 10 (22) dni. Imaš torej 5 (ali 10) dni za vožnjo, ki jih lahko porabiš v 10 (oziroma 22 dneh). Imaš tudi dražje vstopnice za več dni.

Smo pa odločeni, da gremo z vlakom, predvsem zaradi alkohola in avtocest (vinjet), kot je že nekdo omenil pred mano. Verjetno je toliko držav res preveč, vendar ne bi "pregledali" vseh, recimo Madžarsko, Češko, Švico, Italijo bi čisto preskočili... 2,3 dni v eni državi recimo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: z0idb3rg ()

Karaya 52 ::

Po prebranem priporocam Prago, Berlin in Varsavo. >:D

Ice-Heki ::

Dve leti nazaj smo mi naredili enako: odpravili smo se proti Franciji. Z vlakom, kakopak, ker so nam bila ostala prevozna sredstva nedosegljiva (beri: nismo vedeli, kako dobiti poceni karte za avion in kako je z rent-a-car). Interrail se je izkazal za nepreveč uporabnega, ker je praktično v celi zahodni Evropi (sploh Nemčija, Francija) tako, da je treba za regionalne vlake (ki ne ustavljajo na vsak kilometer, sem spada francoski TGV) doplačati. In je tista "poceni" karta za 7 dni vožnje v 10 dneh postala presneto draga (na koncu približno 2x dražja, kot sicer). Če bi se vozili z navadnimi vlaki, bi sicer prihranili, bi pa za pot iz Pariza do obale (Nica) potrebovali skoraj cel dan (tako pa bi lahko prišli v parih urah, a smo imeli vmes dogodivščine :) ). Po drugi strani, pa npr. v Italiji karte sploh pogledali niso in bi se mirno lahko vozili še 8 dan, ker ni bila štempljana.
Poleg vlakov se včasih splača pogledati tudi redne linije avtobusov, ki vozijo na najbolj odbitih relacijah (meni osebno je v spominu ostala npr. Rim-Bukarešta, ki se ustavi v Trstu in pelje do Ljubljane za manj kot 10€. Z njim lahko prepotujete del poti - sicer počasneje kot z vlakom). Če imate srečo, pa lahko na avtobusu tudi prespite :)
Kaj smo se naučili od vlakov: ne kupujte in ne rezervirajte si kart v naprej, ker boste npr. ugotovili, da vam je določen kraj všeč in bi bili radi tam več časa, vi pa boste imeli celotno pot splanirano in to ne bo lahko spremeniti (te rezervacije za TGV so potem presneto drage). Če se le da, preverite nočne vozne rede in poskusite spati na vlakih, ker je najbolj varno in najceneje; mi smo računali, da bodo ponoči železniške postaje odprte in da bomo lahko tam spali (in prihranili na hostlih), pa smo se ušteli. Edina, ki je bila odprta 24h/dan je bila v Zurichu. V Franciji (Paris, Lyon, Nica) se zaprejo okrog 23h in odprejo šele zjutraj (4h,5h).
Računajte na nepredvidljive dogodke - ko smo bili v Montpellier in smo se odpravljali proti Nici so za več ur odpovedali vse redne linije, ker je nekje ob progi gorelo. Nam je bilo vseeno, ker se nam ni nikamor mudilo, a večina ljudi je bila nezadovoljnih.
Vso prtljago boste imeli ves čas s seboj, zato res izberite samo kar nujno rabite (kitara lahko tokrat ostane doma, ker se jo po nekaj dneh prekladanja po večjih mestih naveličaš). Omarice za zaklepanje (luggage locker) so na voljo na skoraj vseh večjih postajah, vendar pozor! nekje imajo čudni delovnih kdaj lahko dostopaš do svojih stvari. Če npr. oni zaključijo z delom ob 22h in se odprejo šele naslednji dan ob 8h zjutraj, vi pa boste šli na vlak za ob 7h vam to ne bo kaj preveč koristilo, prtljago pa boste morali nositi s seboj celo noč.
Splača se vam malo pobrskati za cauch surfing - ni nujno, da dejansko dobite prenočišče za vse, zelo fino je, če te po mestu pelje lokalec, ker izveš marsikaj zanimivega, kar v priročnikih ne piše. Hostle boste dobili povsod (v Franciji recimo dobite tudi poceni Etap Hotel), preverite če je check-in 24ur na dan in zasedenost le-tega. Sicer pa se da prespati tudi na plažah / v parkih (prej preverite kako je s policisti).
Hrano boste verjetno kupovali v trgovinah (recimo Carrefour - podobno kot pri nas Mercator), razen če imate preveč denarja in boste cel dopust jedli po restavracijah. Če se le da pa poskusite lokalne specialitete (trdlo, langos, itd.) Splača se preverit kakšna je kuhinja v hostlih, da dejansko lahko tudi kaj skuhate / spečete. Sicer pa je na večini železniških postaj (v večjih mestih) McDonalds. Podobno kot pri nas - bližje glavnemu trgu boste, dražje bo.
Slabost vlaka je med drugim to, da ste vezani na povezave, ki obstajajo in ne morete priti ravno kamor si zaželite v vsakem trenutku. Mi sedaj prakticiramo, da za poletje kupimo kombi in se za mesec dni odpravimo po Evropi (letos recimo planiramo pot do Maroka).

Glede na vaš krog (11 držav v 15 dneh) se mi zdi, da boste cel dopust samo na vlaku. Iz ene v drugo državo ne boste prišli v eni uri (že samo Ljubljana - Budimpešta mislim da traja okrog 10 ur). Premislite o tem, da bi naredili manjši krog ali pa da bi potovali več časa. Glavnih mest se boste verjetno po obisku 2,3 naveličali, razen če ste ljubitelji muzejev (Zakaj? ker je v glavnih mestih vedno gužva, ker je vedno problem pri iskanju kakšnega naslova, ker so mesta velika. Osebno imam rajši manjše vasice in pristen stik z domačini). Niso enaka, so pa podobna. Aja, splača se vam iti pogledat kakšen živalski vrt. Za Paris recimo (sem bil že parkrat tam) se mi zdi, da rabiš vsaj 3-4 dni za res hiter ogled mesta in znamenitosti (seveda odvisno do tega, kakšen vtis na vas ustvari arhitektura / muzeji / ...).

Pojdite na pot z namenom, da se boste imeli fino. Naj se vam nikamor ne mudi, ne paničarite če se kaj zgodi, ampak poskusite ohraniti trezno glavo. Odvisni boste sami od sebe, zato malce iznajdljivosti ne bo škodilo! Pa ko pridete nazaj poročajte o vaših dogodivščinah 8-)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ice-Heki ()

kr1ženska ::

Slo. proti Budimpešti se izogibajte. Sem šla z vlakom in sem imela 6h ubčutek, da se vozim po puščavi. Desno nič levo nič. Dolgčas :|
Če štopata dva moška je štop dobiti pasje. Najboljša kombinacija štopanja po tujini je moški in ženska.
Je pa tko, če štopa ne dobiš dlje časa zapraviš več denarja za vodo in hrano tko da je na koncu račun že blizu karte za vlak.

Srečno pot 8-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje

Oddelek: Loža
151649 (1194) uporabnik832
»

Potovanja po svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6221142 (11951) VolkD
»

Poceni v Francijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7922874 (17873) Karaya 52
»

popotovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
557360 (6276) daisy25
»

Na počitnice v Bolgarijo?

Oddelek: Loža
91725 (1601) mile

Več podobnih tem