» »

Janez sladkosned, krade čokoladice prijatelju Tonetu

Janez sladkosned, krade čokoladice prijatelju Tonetu

draciel ::

Tone je kupil celo vrečko čokoladic ( čokoladice so v vrečki nametane in niso v kakšnih škatlicah ). Vrečka je vsebovala 100 čokoladic. Ko je prišel domov jo je spravil. Ker je njegov prijatelj Janez velik sladkosned se odloči, da mu dve čokoladici neopazno vzame iz vrečke. Ostane mu jih še 98. Seveda razlika ni opazna in ko Tone zase vzame eno čokoladico jih v vrečki ostane še 97. Janez mu spet neopazno vzame 2 čokoladici. Še vedno ob celem kupu čokoladic primankljaj ni opazen.

Kdaj vi mislite da bo primankljaj v vrečki opazen (brez da bi Tone sešteval čokoladice, ker točnega števila ne ve)? Koliko čokoladic mora Janez, Tonetu še vzeti iz vrečke, da bo sam opazil, da jih sam ni toliko pojedel? Ali sploh bo opazil ? ( S tem da Janez vzame vsakič po 2. ter nato Tone po 1. )

Se pravi število čokoladic 100:
-2 Janez = 98
-1 Tone = 97
-2 Janez = 95
-1 Tone = 94
.
.
.
.
.

54j0 ::

Dolgcajt fejst?

draciel ::

Ne. "Neumna" uganka zaradi katere smo se s prijatelji skoraj stepli ker nismo uspeli priti do zaključka. :D .. Prosim če se držite teme ker bi rad zadevi prišel do dna =)

hojnikb ::

Če je avtist, bo opazo takoj ;)
#brezpodpisa

Venomus ::

Če bi bil požeruh Janez pameten, bi vsake toliko časa vzel eno in to je to. Seveda že bi jih Tone tudi jemal, ni šanse da opazi :)) Razen če mu čokoladice res veliko pomenijo in jih ima preštete... potem je pa Janez naj****!

Tody ::

Butasto vprašanje. Če je vrečka majhna se bo poznala vsaka čokoladica. Pač veš da je prej nisi mogu zapret zdaj pa jo lahko. Če je vrečka velika jih lahko suneš 50 pa mogoče ne bo vidit. Tukaj ni čisto nič matematičnega.

draciel ::

Fora je tudi z denarjem.

Če ima recimo Tone 100€ v denarnici ( recimo v kovancih - ter on ne ve točnega zneska ) in mu Janez ukrade 2€ na vsak Tonetov zapravljen 1 €, sem skoraj siguren da Tone ne bo opazil primanjkljaja.

Tody je izjavil:

Butasto vprašanje. Če je vrečka majhna se bo poznala vsaka čokoladica. Pač veš da je prej nisi mogu zapret zdaj pa jo lahko. Če je vrečka velika jih lahko suneš 50 pa mogoče ne bo vidit. Tukaj ni čisto nič matematičnega.


Ja imaš prav. Vendar nisi dobro prebral. Še vedno Tone jemlje po 1 čokoladico in lahko si Tone misli da se vrečka ne more zapreti zato ker jih je že on toliko pobral.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: draciel ()

mihec87 ::

Če prej nebo, bo opazil čisto na koncu-npr ostanejo v vrečki 4čokolade, vzame eno un mu sklizne 2 pa ostane 1 v vrečki..

Tody ::

Ne ti ne razumeš da je stvar v precepciji. Če jaz vem da mi gledata dve čokoladi ven iz vrečke in jaz eno vzamem ta druge pa ni ali jih celo več manjka bom takoj pogruntal. Če ima žaklj, ki je ne prozoren vrjetno kar dolgo ne bom opazil.

Kar se tiče denarja bi pa zadevo še hitreje opazil.

WarpedGone ::

Ja, tole je problem percepcije in vizuelnega dojemanja deležev.

A ti na oko opaziš da je ena reč za 1% manjša od druge? Kaj pa 5%? Kaj pa 10%?
Če je v igri volumen maš sploh problem ker z vidom ocenjuješ 2D sliko - se pravi pol manjši volumen vidiš kot za dobro tretjino manjšo površino.

Kdaj se stvar opazi je tako funkcija "globine dojemanja" dogajanja. Če bo Tone "mal zadet" in stvari ne bo posvečal nobene pozornosti sploh (npr. kolk točn čokoladic je kupu, kolk jih je recimo na dal pojedel sam, ergo kolk dni približno bi zaloga morala zdržat) lahko janez ostane neujet.
In obratno - če tonetu stvar dost pomeni, da se zaveda ocene preostanka, kolk hitro sam zoba čokoladice, kolk zavzeto vsakič pogleda samo vrečko in kolk močno se upadanje volumna vsebine opazi na sami vrečki, pol bi lahko posumu v krajo tam okrog 20% zmanjšanja zaznane 2D slikce vrečke - ko je sam pojedu 10 čokoladic, janez pa 20.
Zbogom in hvala za vse ribe


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrece za smeti

Oddelek: Problemi človeštva
101427 (1198) starfotr
»

dodatki v prehrani (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6213112 (11740) tikitoki
»

Prevezava iz trofaznega vtikača na dvofazni vtikač - stružnica

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
214826 (4477) int47
»

Molex

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
191076 (819) antisa

Več podobnih tem