Forum » Omrežja in internet » kaj je ASN? (autonomous system number)
kaj je ASN? (autonomous system number)
Phantomeye ::
Zdravo,
Mi lahko razloži kaj je ASN. Sem že googlal, ampak ne najdem neke enostavne definicije, s pomočjo katere bi mi bil jasen koncept....
hvala
Mi lahko razloži kaj je ASN. Sem že googlal, ampak ne najdem neke enostavne definicije, s pomočjo katere bi mi bil jasen koncept....
hvala
jl ::
Na hitro, to je unique številka AS (avtonomnega sistema), ki ti jo dodeli RIR. Potrebuje se za vzpostavitev BGP (usmerjevalni protokol), ter za route policying (npr AS prepand, filtering itd). Torej za vzpostavitev BGP seje (basic config), moraš vedeti IP naslov usmerjevalnika s katerim se boš pogovarjal po BGP protokolu in njegovo ASN številko. Obstaja tudi range ASN, ki so namenjene za privatno uporabo, npr za BGP seje med backbone usmerjevalniki. Tako na hitro, več podatkov pa lahko dobiš na strani Ripe-a.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Scam trgovina?Oddelek: Informacijska varnost | 4056 (2815) | Vuli |
» | Nakup 10Gbps L3 SwitchaOddelek: Omrežja in internet | 1503 (1157) | c3p0 |
» | IPv6, BGP, ASN - kateri router?Oddelek: Omrežja in internet | 2829 (2612) | Spc |
» | 15% vsega internetnega prometa skrivaj routano cez kitajskoOddelek: Informacijska varnost | 1637 (1262) | Isotropic |
» | Napad na Border Gateway ProtocolOddelek: Novice / Varnost | 10816 (8994) | AndraZK |