» »

P5QL PRO - Izbris nastavitev...

P5QL PRO - Izbris nastavitev...

echoman ::

Pozdravljeni,

Imam problem z matično ploščo ASUS P5QL PRO. Pred nekaj urami sem prišel do računalnika, ki je bil v spanju in ga zbudil, vendar na zaslonu ni bilo slike. Poskusil sem ga restirati ali ugasniti z gumboma, vendar niti en ni deloval. Nato sem računalnik ugasnil tako da sem na napajalniku nastavil O in vse skupaj se je ugasnilo. Čez okoli 10 minut sem stvar nazaj prižgal in odšel v BIOS, vendar so bile vse nastavitve izbrisane. Vse skupaj sem ponovno nastavil, izbral naj shrani nastavitve in zapre BIOS, nato pa se je računalnik ugasnil. Čez 5 - 10 sekund se je nazaj prižgal, a pojavili sta se čudni napaki.

Glavna problema:
- Ko v Windowsih ugasnem računalnik, se le-ta ugasne, vendar se čez nekaj sekund (5-10) ponovno prižge.
- Pri prejšnjih nastavitvah se je OS prižgal takoj ko je nek kontroler zaznal, da v računalniku ni trdih diskov (to je bilo vedno, že takrat ko sem računalnik dobil), sedaj pa čakam nekaj sekund, vmes pa utripa siv podčrtaj.

Kako naj bi to rešil?

Se opravičujem, vendar sem stvari poenostavil kar se je dalo, ker časa nimam veliko, težavi pa bi rad hitro odpravil. Hvala za pomoč in razumevanje!

echoman ::

- Pri prejšnjih nastavitvah se je OS prižgal takoj ko je nek kontroler zaznal, da v računalniku ni trdih diskov (to je bilo vedno, že takrat ko sem računalnik dobil), sedaj pa čakam nekaj sekund, vmes pa utripa siv podčrtaj.


To sem že odpravil in sicer tako, da sem na prvo mesto postavil, da boota iz CD enote, nato pa iz HDD. Floppy sem izklopil.

Sedaj ostaja le še prvo vprašanje:
Ko v Windowsih ugasnem računalnik, se le-ta ugasne, vendar se čez nekaj sekund (5-10) ponovno prižge.

Kaj bi lahko bilo narobe?

Duhec ::

Kar vzemi si čas.
Mogoče je baterija, ki drži podatke v Cmos nastavitvah biosa že ošvohnela in tako se podrejo nastavitve. Iztakni baterijo pri izklopljenem kopmu ! in z V-metrom preveri, če ima vsaj 3V.
Potem poglej v nastavitvah biosa, če imaš kak delay (časovni zamih) za disk in ga minimiziraj na 0 sek.
Komp bi drugače ugasnil tudi tako, da vseskozi držiš vklopljeno tipko za vklop cca. 6-7 sek., ali pač dokler se ne ugasne. Vendar je tak nasilen shutdown nepriporočljiv.
Raje ugotovi, zakaj se zaustavitev ne izvede pravilno.
Navadno je lahko kriv nek program, gonilnik, spyware zajedalec..., ki se ob zaustavitvi ne ali noče zapret, generira blokado ali celo bsod, povzroči restart sistema in ne shutdown, zato se komp ponovno požene.
Poizkusi izvesti zaustavitev (shutdown) iz varnega zagona. Če tam gre potem imaš po vsej verjetnosti nek sw problem.
Nadzorna plošča/Sistem/zavihek Dodatno/spodaj klik na gumb "Nastavitve" pri delu Zagon in obnovitev in odstrani kljukico pri "samodejno zaženi ponovno", shrani in restartaj komp.
S tem preprečiš ob morebitni napaki samodejni restart kar ti bo po vsej verjetnosti povzročilo bsod (Blue Screen of Death - znan moder ekran) kjer bo koda napake. Če se bsod pojavi, jo prepiši tukaj v celoti.
Poročaj še kaj več.

echoman ::

Glede restarta, ni možno ker so se dejansko ugasnili ventilatorji, napajalnik in ostalo za tistih 5 sekund - podobno se je zgodilo tudi ko sem shranil nastavitve BIOSa po tistem ko so se izbrisale. Shutdown za 6-7 sek. tudi ni prijel, zato sem računalnik tudi ugasnil na napajalniku.

BSOD... nekaj podobnega bi lahko bilo, saj se mi je včeraj zgodilo popolnoma podobna stvar. Ravno neke dokumente sem gledal, nakar se mi je pojavila temno siva barva čez cel zaslon, glasba je še naprej igrala, sam pa sem premikal miš in nekajkrat kliknil na space in druge tipke. Po 10 sekundah se je ugasnila tudi glasba in potreben je bil restart preko gumba. Potem je računalnik deloval brez problema - za ta problem sem kot krivega označil Windows Update, saj sem računalnik prejšnjič ugasnil brez namestitve posodobitev (ugasnil sem ga lepo - Alt+F4 in izbira Zaustavitev sistema). Ko se je po restartu nazaj prižgal, pa je sledilo nameščanje posodobitev.

Kaj več v zvezi s samo baterijo, BIOSom (ko bom izklopil računalnik iz napajanja) in ostalim stvarem bom povedal konec tedna, ker bom do takrat nedosegljiv.

Se pa zaenkrat zahvaljujem za pomoč!

echoman ::

Tako, dal sem ven baterijo in prestavil jumper, ter vse skupaj pustil 10 minut. Potem sem prižgal, nastavil BIOS, šel v OS in ugasnil računalnik. Vse skupaj zaenkrat deluje.

Hvala za predloge!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PC se ne ugasne

Oddelek: Pomoč in nasveti
17903 (642) fujtajksel
»

Ventilatorji se ne ugasnejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
5110248 (8839) inbox
»

Računalnik se ne zažene

Oddelek: Pomoč in nasveti
495413 (4874) CyberAD
»

Problem pri zaustavitvi sistema

Oddelek: Pomoč in nasveti
211750 (1382) energetik
»

Zaganjanje sistema windows

Oddelek: Pomoč in nasveti
132148 (1962) In Extremis

Več podobnih tem