» »

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro

1
2
3 4 5

MrStein ::

Good Guy je izjavil:


Ko je Vista in kasneje Win 7 ufurala svoj UI je blo vse narobe(zdaj ko je v uporabi povsod vsi govorijo drugače)

Smo prvi dan preklopili na Classic look in ga imam(o) še danes. ;)

(Aero je kot da bi ga zasnoval otrok na LSD-ju. Tega mnenja sem bil prvi dan in sem še danes)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

outlawman ::

ma daj ka se grejo...če nočejo aerota naj nam začnejo spet prodajat xp-je mislim, vedno bo velalo, da je vsak 2 os od microsofta boljši, in nebo dolgo ko bo w8 zunaj ko se boj začele pritožbe, pol bojo pa magično napovedli neki nov windows s kerim bojo mastno služli, kr bo kao bolši od prejšnega, ja bo če se bojo znebili metro designa na osebnih in prenosnih računalnikih in naredli metro sam za tablice.

Resnično upam da bo Windows 8 propadel, saj hočem, da Microsoft začne malo mislit na nas ne pa kaj je najbolše za njih!

bosmla ::

Hvala ga ze vlecem, pa da vidimo...
@Cold1
Ne, ce odpres neko mapo ji spremenis velikost in jo das nekam na namizju jo zapres odpres drugo (ki si ji prej spreminil velikost in pozicijo) se bo le ta odprla taksna in tam (se mi zdi - zdaj uporabljam ShellFolderFix) kot prva - skratka neuporabno za vsakodnevno delo da vsak dan ponovno ravrscas mape po namizju.

Jst ::

Jaz pa samo upam lahko, da so Metro spremenili do te mere, da je produktivnost vsaj enaka ali boljša na multimonitor setup-u. To, kar je consumer preview pokazal je, da če imaš dva monitorja, se moraš enega znebiti, če sem malo žleht. :)


Nekdo je zgoraj napisal, da je zelo malo razlike v kernelu od XP (ali celo win2000) pa do Sedmice: you couldn't be more wrong. Zakaj je bila pa Vista na začetku crap, smo pa programerji že v nešteto temah razložili in še enkrat se mi ne da. Samo en hint: services and interrupts.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Cold1 ::

Ne, ce odpres neko mapo ji spremenis velikost...


Ok, torej govoriš o raziskovalcu (Explorer.exe) - ja, ta si od Viste naprej ne zapomni več položaja za vsako mapo posebej, ne verjamem da nameravajo zadevo popraviti (ali da jo sploh dojemajo kot problem).


...skratka neuporabno za vsakodnevno delo da vsak dan ponovno ravrscas mape po namizju.


To kar želiš, se imenuje prostorska paradigma, MS jo je bolj kot ne povsem opustil in Okna 8 nadaljujejo ta trend (za tvoj pristop k delu, je primernejši MacOS, se mi zdi),

Lonsarg ::

Cold1 je izjavil:

Windows 8 bo/je trenutno EDINI OS primeren za napravo, ki je hkrati tablet in PC, ter za transformerje, ter v bistvu tudi touchscreen laptope...


Samo da to ni ravno smiselno - uporabniški vmesnik, ki dobro deluje z miško in tipkovnico, ni primeren za prste, in obratno.

Vmesnik, ki je nekje vmes, je hkrati problematičen tako za dotik kot za klasične vnosne naprave.


INPUT za touch je brez debate direkt narejen, ni nič nekaj vmes, pri touch res ni debate, Windows 8 touch input se pomaje strinja večina ljudi, je še bolj optimalen kot iOS.

Hkrati pa se mi zdi, da je INPUT celo za miško na Windows 8 Metro BOLŠI kot na desktop. Prav nobenih problemov, ni večje stvari zadeti.. Plus cornerji, ki so hitro dosegljivi, meniji od programov, ter sistemski charm vedno na istem mestu. Torej bolje kot na desktop, ker ti postanejo gibi avtomatski, ko greš vedno v isto smer z miško.

Ima pa Metro velike probleme z prevelikimi ekrani, zaradi velikosti, ampak to je problem OUTPUTA. To je problem, morda celo tako velik, da se bo za določene stvari vedno uporabljal desktop, bomo videli. Office ekipa od Microsofta že misli tako. Ampak ta problem tudi ni tako velik, kot se zdi, edini problem je namreč output MENIJEV. Output vsebina pa ni problem, ker se preprosto lahko skalira z večjim ekranom(in tudi se).


Ko bi ti videl, kaj vse so imeli ljudje za povedati, ko je miška prišla ven. Da ne moreš imeti istega vmesnika za miško in tipkovnico recimo med drugim.

Cold1 ::

(Aero je kot da bi ga zasnoval otrok na LSD-ju. Tega mnenja sem bil prvi dan in sem še danes)


Problem MS-a je v tem da ne spoštujejo slogovnih preferenc uporabnikov; tako v Visti ni bilo na voljo sloga Oken XP, v Sedmici ni bilo sloga Viste, v Osmici pa ne bo Aera iz Sedmice.

Vsaka nova verzija tako moti del uporabnikov, ki jim je bila bližje pretekla izbira barv.

Cold1 ::

INPUT za touch je brez debate direkt narejen, ni nič nekaj vmes, pri touch res ni debate, Windows 8 touch input se pomaje strinja večina ljudi, je še bolj optimalen kot iOS.

Se niti ne strinjam, sicer pa bomo videli ko zadeva pride na trg.


Hkrati pa se mi zdi, da je INPUT celo za miško na Windows 8 Metro BOLŠI kot na desktop.

Absolutno ne drži.


Office ekipa od Microsofta že misli tako.

Ne, ne mislijo; del MS-a, ki skrbi za Okna, je svoj projekt držal v tajnosti tako dolgo, da je bila naslednja verzija Pisarne predaleč v razvoju, da bi jo še lahko prilagodili za Metro do izida.


Ko bi ti videl, kaj vse so imeli ljudje za povedati, ko je miška prišla ven. Da ne moreš imeti istega vmesnika za miško in tipkovnico recimo med drugim.

Saj ga ne moreš imeti, vmesnik za tipkovnico je konzola - CLI, vmesnik za miško pa GUI; tipkovnica je dandanašnji namenjena zgolj za vnos besedila (vsaj kar se tiče velike večine uporabnikov).

kriko1 ::

Kako bo pa multimonitor support na končni različici?
V consumer preview je naravnost bedno z temi občutljivimi robovi.

bosmla ::

Ce bi sedaj Microsoft so delat avtomobil bi seveda prvo ven vrgel volan (ker je to taaaako zastarelo, funkcionalnost pa seveda nepomembna) isto ne bi dal noter joysticka ("preziveto") ampak kinect, da bi potem mahal v avtu kot norec - ampak hej to je napredek

Cold1 ::

...ampak hej to je napredek


MS mora spremeniti standard vmesnikov, zato da bi ljudi pripravil do kupovanja svojih tablic in telefonov, to je namreč pravi namen šok terapije z Metrojem na namizju - kupovanje Metro naprav v vseh velikostih.

Kako uspešna bo ta strategija, pa bomo videli konec tega in skozi prihodnje leto; nekateri trdijo, da je šok terapija izjemno uspešna, morda pa bo MS-u uspelo?>:D

Ganon ::

Opinions, opinions, opinions ... Nima se smisla prerekati okoli tega.

Meni osebno je čudovit, Aero mi ni najbolj povšeči. Prosojnost imam nastavljeno na minimum.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

_Enterprise_ ::

sploh ne morem verjet, kako so lahko tako kretenski v microsoftu. funkcionalnost so windowsom z metrom že dodobra izbili, zdej pa še obremenjevanje z battery lifom? na desktopu? da stvar izgleda še grše (sem sprobal, zgleda ogabno)? in namesto start gumba se mi odpre en debilen meni s ploščicami, ki meri celotno površino zaslona, pokaže pa manj kot trenuten start gumb? games for windows live vpeljujejo v vse mogoče špile, obenem pa nenačrtno minirajo sposobnosti tega servisa in načrtno ustavljajo razvoj taistih špilov zaradi njihove 7-let stare konzole?

nedvomno si zaslužijo nagrado za daleč najbolj nesposobno podjetje z monopolom, ki ga čez par let ob takem odnosu ne bo več. tudi nokia jim ne pride blizu.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

funkcionalnost so windowsom z metrom že dodobra izbili
Kako pa?

zdej pa še obremenjevanje z battery lifom
Število prenosnih naprav (telefonov, tablic, LAPTOPOV) strmo narašča. Poleg tega ni samo battery life, ampak tudi performance.

pokaže pa manj kot trenuten start gumb?
Res? Lahko demonstriraš?

Resnično upam da bo Windows 8 propadel, saj hočem, da Microsoft začne malo mislit na nas ne pa kaj je najbolše za njih!
Če bi "mislil na nas", tako kot si ti to predstavljaš, bi ostali nekje na nivoju Windows 95.


Kot večina ostalih sem navajen na običajen GUI, ampak kar sem do sedaj videl, se da z Metrom narediti nekatere precej impresivne (tj. precej boljši UX in usability, kot njihovi desktop counterparti) aplikacije. Za nekatere - v glavnem profesionalne - aplikacije bo pa navaden desktop jasno še vedno (vsaj zaenkrat) nuja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Daliborg ::

Mogoče pa hoče microsoft mal vec Kinectov v prihodnosti prodat za PC in jih bo celo vključeval v paket oken s tem bi rešil tegobe velikih ekranov, predvidevam. ;) Bi se pa znebil miške v dnevni sobi in imel samo manjšo brezžicno tikpovnico.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

RobertDev ::

a več zavihkov v eno okno pa niso sposobni dodat d0h.

Phantomeye ::

windows 8 ima se vedno vse nastavitve, samo niso dostopne preko metroja. need to go deeper

svenica ::

A bojo končno zavihki v raziskovalcu? Kaj pa razdeljen pogled kot v Total Commanderju? Ugibam, da ne.

JesusChrist ::

Da še jaz pristavim lonček: glede na to da se losajo start gumba bi jaz na njihovem mestu zožal taskbar na polovico tega in ga naredil NEprosojnega (kdo za vraga sploh rabi eye candy efekte?!). Naj bo tam in služi temu za kar je namenjen. Druga stvar, ki me moti je ribbon - sem edini ki mu zgleda ko da bi odprl MS Word gor?

Idealen GUI za moje pojme trenutno bi bil Mint12 GUI (Gnome različica)
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

artplant ::

Napredek ni bil nikoli delo zadovoljnih ljudi. 8-) Ker po mnenju kritikov osmica ne prinaša nič novega, je grda in neproduktivna bodo pač ostali na obstoječih super rešitvah. Kdo pa koga sili v spremembo in nakup novega OS? Meni je Metro super pobeg od fejkanih 3D kičastih senčenih knofkov iz začetka tisočletja, ki sta jih polna tako iOS kot win7 in android. Živela korajža, gremo MS! 8-)

nUUb ::

MrStein je izjavil:

Good Guy je izjavil:


Ko je Vista in kasneje Win 7 ufurala svoj UI je blo vse narobe(zdaj ko je v uporabi povsod vsi govorijo drugače)

Smo prvi dan preklopili na Classic look in ga imam(o) še danes. ;)

(Aero je kot da bi ga zasnoval otrok na LSD-ju. Tega mnenja sem bil prvi dan in sem še danes)

+1, imam na desktopu in netbooku.

Nekateri imajo zmedo na namizju in hkrati v Start menuju, jaz imam "zmedo" samo na desktopu. V menuju pa tisto kar najbolj uporabljam.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

lebang1 ::

Ta win. 8 mi je karneki,
vse je narejeno za 7" tablice kjer s prtom gor tolčeš, ne pa za računalnike... karneki mi je, sam izgled je faljen.

TheRiddle ::

Windows ... največje probleme sem imel z Millenium kjer je bil bluescreen kar pogost pojav, z Visto niti ne čeprav se vsi nekaj pritožujejo nad njo. Windows 7 uporabljam že od beta različice, največji problem pa je bil kompaktibilnost aplikacij za nazaj, prav tako me moti "izguba" podpore starejšim napravam napravam, katerih starejših gonilnikov (v 64-bitni različici) ni mogoče namestiti niti v združljivostnem načinu. Windows 8 ... Preizkusil v VirtualBoxu, pa se mi ne dopade ravno najbolj. Kar se tiče generičnih gonilnikov, za vse hoče windows update, tako da me zanima če ne bo v prihodnje Windowsa možno nalagati samo še preko interneta (brez fizičnih prenosnih medijev ob formatu).

Glede samega grafičnega uporabniškega vmesnika:

Kot "administrator" domačega sistema lahko rečem da je od XP-jev naprej vsak slabši. V XP-ju greš v nadzorno ploščo in imaš tam vse na dlani, pri Visti še dokaj podobno, vendar za malo naprednejše nastavitve že potrebuješ "motiko", pri sedmici pa že "kramp in lopato" - dobro, imaš nadzorno ploščo ki jo sicer lahko spremeniš na "klasični" pogled, potem pa ko najdeš tisto kar iščeš, se v osnovi odpre samo za pregled, potem moraš pa še pognati kot administrator (čeprav ima račun status skrbnika/administratoja) da se odpre novo okno za urejanje, vmes pa še "piska" če želimo dopustiti aplikaciji da dela spremembe v računalniku - a je mogoče nismo zagnali ravno s tem razlogom? Sicer se da to izklopiti ampak je potrebno še dodatno "kopanje" po sistemu ... Sicer s strani samega uporabnika je manj možno da bo kaj "zaje*al", s strani administracije pa velik glavobol, kar dvomim da se bo v osmici izboljšalo.

kar se tiče vmesnika Aero - če vam ni všeč, ga ne uporabljajte, da se ga povsem izključiti, torej če imaš prosojnost (čeprav na minimalno), to pomeni da ti je všeč.

Metro - s tem nas MS želi prisiliti da si omislimo touchscreen-e. Ne me narobe razumet, sem čisto navdušen nad touch rešitvami ampak 24" zaslon na dotik (še posebej multitouch) stane trenutno čisto preveč. Če že grejo odstranit neke menije, naj potem tega nadomestijo z boljšim in ne bolj zmedenim, pa če že hočejo "poenostavljen" in "pregleden" grafični vmesnik ki ne odžira preveč procesorske in grafične moči, naj postavijo nekaj podobnega vmesniku LCARS (Library Computer Access/Retrieval System) iz Zvezdnih Stez (Star Trek) ki je uporabljen v serijah TNG in naprej. Ta že s samim imenom pove da je pripravljen na "oblačno" tehnologijo.

Kljub temu da je Aero bolj "luksuz" kot nuja in da se mi bolj dopadejo touch rešitve in novitete nasploh, zaenkrat ostajam pri sedmici in pa pri odprtokodnem sistemu Ubuntu, katerega distribucijo redno posodabljam brez izgube podatkov in nastavitev, kar za sistem Windows ne morem trdi (no šlo bi, vendar z ročnim backupiranjem in potem uvozom tistih nastavitev, ki pa po večini nebi bile več kompatibilne)

dzinks63 ::

Ta win8 bo šel po poti viste, win7 bo še dolgo v uporabi, zna se ponoviti legenda z XP, win8 bo dozozel šele v naslednji win9 ali celo win10 generaciji, ko bodo prisiljeni zadevo prilagoditi željam uporabnikov, ne pa jih posiljevati z nekimi novimi prijemi. Če ne bodo v win8 vgradili možnosti posodobljenega win7, se jim bo bolj slabo izšlo. Mogoče bodo kašne privatne opcije za instalacijo win7 look na win8 os bomo videli, vsako tržno nišo nekdo izkoristi, mogoče jo bo celo linux, če bo win preveč zabluzil in tistih 5% v prihodnje sploh niso toliko nerealne.

driver_x ::

Čez nekaj časa boste Metro itak vsi uporabljali, ker druge izbire ne boste imeli. Z vpeljevanjem Metroja na desktope vas MS samo navaja na UI, zaradi česar bo marsikdo posegel še po Win telefonu, ker bo izgleda in logike navajen že iz namizja. Na namizju ima MS trenutno tak položaj, da ga ne more izgubiti niti v primeru, če bi naredili naslednji Windows samo z ukazno vrstico. Na drugi strani pa jim gre pri mobilnih napravah precej klavrno, vsi pa vemo, da se fokus seli tja. Torej je vpeljava "mobilnega" vmesnika na namizje nekako logična in dobro premišljena poteza s strani MS-ja. Saj Apple počne isto, le iz druge strani, saj je močan na mobilnih napravah.

JesusChrist ::

TheRiddle je izjavil:


Metro - s tem nas MS želi prisiliti da si omislimo touchscreen-e. Ne me narobe razumet, sem čisto navdušen nad touch rešitvami ampak 24" zaslon na dotik (še posebej multitouch) stane trenutno čisto preveč.


Ne da stane preveč - kdo za vraga bi hotel klikat po tako velikem ekranu? Jaz, ti? dvomim da kdo. Mogoče v prvi euforiji. Ko pa se bom prvi večer iz treninga vrnil utrujen kot konj 100% nebom z rokami po luftu krilil ter "klikal" po tej veliki plošči. Tudi če naredijo take, da bodo "ležali na mizi" - a bo kdo zijal cel čas dol v mizo? Jaz 100% ne.

Touch računalniški ekrani so bedarija. TV ima pilot. Telefon ima touch. Računalnik ima tipkovnico in miško. Jaz osebno NOČEM nič drugo dokler ne bom mogel z mislimi zamenjati miške in tipkovnice ali daljinca pri TV - torej z glavo kontrolirati klikov in pisanja.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Zgodovina sprememb…

Zvezdica27 ::

ma to je vse OK. Naj se razvija, če komu kaj ne paše bo sistmeov in vmesnikov kot smetja, pa modov itd...

Jaz sem tudi bentil nad spremembami (if it ain't broken...), a danes brez global menijev, Dasha in HUD ne vem kako bi delal z računalom (ubuntu), v službi na starih dobrih panelih, sem že zgubljen.

To kar opisujejo ima samo en cilj: win phone + win8 + tab + TV (streamanje) = integracija vsega v en vmesnik. Za userja je to lahko samo plus. Profi delo pa bo treba temu prilagoditi ali pa pač bo drug vmesnik (morda bomo kmalu delali samo še na tablice?). Dvomim, da se bo kaj res bistvenega spremenilo, če pa se bo, se bo folk v 1 letu navadil in to je to.

Brez skrbi, da ima Microsoft vse nagruntano in da precej ljudi dela samo na temu, da bo se OK. Itak pa se pri "resnem" delu 3/4 stvari vedno naredi s tipkovnico. Tapkanje po ekranu bo pa za show in stare mame.

win, osx in napredne linux distro gredo vse v isto smer: naprej proti uporabniku. Sicer paj lahko vsak, če hoče, še vedno na DOS 6.22, hehe.

zz

gruntfürmich ::

morda je m$ z metrojem malce preveč vizionarski, želi že sedaj biti pripravljen da bo večina računalnikov tabličnih in na dotik, zelo mala manjšina pa klasičnih, za resno delo.
verjetno se je tega koraka zopet lotil 10 ali 20 let prehitro, isto kot s tabličnimi računalniki...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

darkolord ::

Eh z miško se da čisto lepo delati. Ok, par stvari tu in tam je še za popeglat, samo nekatere stvari pa tudi s premikanjem miške po celem ekranu narediš hitrej.

Odziv je pa pričakovan - enako kot če bi nekoga, ki je celo življenje delal z ukazno vrstico, postavil pred gui ("OMG so many things at once what is this s***")

Looooooka ::

gruntfürmich je izjavil:

morda je m$ z metrojem malce preveč vizionarski, želi že sedaj biti pripravljen da bo večina računalnikov tabličnih in na dotik, zelo mala manjšina pa klasičnih, za resno delo.
verjetno se je tega koraka zopet lotil 10 ali 20 let prehitro, isto kot s tabličnimi računalniki...

HVALA BOGU.
Bojo vsaj cene touchscreen monitorjev dol padle.
Ceprav...glede na tole zadevo, jih verjetno do takrat sploh ne bomo vec rabili:
https://live.leapmotion.com/

noraguta ::

Grumf je izjavil:

DragonHeart je izjavil:

Windows8 kot tak pa deluje izjemno dobro. Če ne upoštevamo videza, je win8 naravnost fantastičen operacijski sistem.


Under the hood je bilo med w2k do danes zelo malo sprememb zaradi katerih bi lahko rekli, da je pa latest and the gratest
kaj dosti boljsi. Hardware se je izboljševal in seveda danes vse skupaj leti, probaj na današnjo mašino naložiti XPje pa
boš videl da vse deluje "bliskovito hitro". Tiste .net klobase sploh ne bi štel zraven, pač nov kupček dlljev, ki delajo
s starimi APIji, seveda prekompleksnimi za tipičnega "kvazi-programerja". Abstraktni klasi, so f* what..

kvazi programer kot ti, sploh nima pojma kaj naj bi api bil ter čemu služi. Še manj ti je jasno zakaj je le ta stabilen. o spremebah pod pokrovom pa ravno tako ne veš kaj dosti. tako da si zadnji v vrsti kateri bo sodil pa magari .net programerje. kje šele koga drugega.

se mi niti ne da testirat win8. vse je odvisno kako bo porihtano s shortcuti na tipkovnici, pa kako se bo dalo urejat okna. ker v videih me zaenkrat ne prepriča najbolj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

energetik ::

JesusChrist je izjavil:

Touch računalniški ekrani so bedarija. TV ima pilot. Telefon ima touch. Računalnik ima tipkovnico in miško. Jaz osebno NOČEM nič drugo dokler ne bom mogel z mislimi zamenjati miške in tipkovnice ali daljinca pri TV - torej z glavo kontrolirati klikov in pisanja.
E, točno to tudi jaz mislim. Touch na desktopu enostavno nikoli ne more biti boljši od ergonomsko nameščenega 27"+ ekrana ter tipkovnice+miške v dosegu rok, med sedenjem na ergonomskem stolu. Se bomo stegovali do ekrana? Še 1minuta držanja rok v vodoravnem položaju povzroči precejšnjo utrujenost roke. Če je touch vgrajen v mizo, ti pa odpade vrat po 10minutah.
Pri TVju touch ne more biti bojše od sedenja v udobnem kavču z daljincem v roki.

Looooooka ::

Razen ce je zadeva tok natancna, da mas lahko virtualno tipkovnico in miske sploh ne rabis.
Oboje rabi kabl ali pa baterijo.
Ce skupi spravijo resitev, ki zamenja oboje...oboje takoj vrzem stran.

_Enterprise_ ::

Kako pa?
tako, da je user interface popolnoma lesen, da recimo rabiš šest ali sedem klikov (razmetanih čez celoten zaslon), da sploh SHUT DOWNAŠ. dsotop do ploščic, ki ti jih ponuja metro, je preglednejši in lažji na klasični način, in ne zazvazem celotnega zaslona.

Število prenosnih naprav (telefonov, tablic, LAPTOPOV) strmo narašča. Poleg tega ni samo battery life, ampak tudi performance.
a daj ga srat, no zdaj mi pa povej kaj se to tiče enega uporabnika z workstationom ki ga poganja 1,2 kilovatni napajalnik? in kaj se to tiče vse ostale? aero je danes grafične kartice obremenjeval skoraj popolnoma nič, in še vedno si ga lahko izklopil kadarkoli si hotel.

Res? Lahko demonstriraš?
ko pritisneš na start gumb, imaš pregled nad taskbarom, večino preostale površine zaslona in nad samimi elementi v tem, kar se ti odpre. noter je prostora za VSE, do česar rabiš dostopat v 95% primerov. v preostalih 5% pa v search napišeš kar rabiš in dobiš takoj. govorit da na zadosti velikem monitorju nekaj ploščic, nametanih čez celotno površino zaslona, dejansko naredi KATEROKOLI stvar bolje, je preprosto smešno. do vseh funkcij PCja se na klasičen način dostopa hitreje in so bolj pregledne. to ni nobeno oklepanje na tradicijo, to je zgolj in samo oklepanje na stvar, ki je boljša. na desktop PCju me tablice, laptopi in mobiteli ne brigajo pol posta.

Looooooka ::

Fino bi blo ce bi si vsi vzel en teden cajta pa se pol vprasal kok razlicnih stvari sploh klikate v tistem tednu.
Za vecino opravil je tistih par oken na ekranu vec kot dovolj
Vecji problem je to, da moram leta 2012 se zmer z misko klikat po njih, ker je cena monitorjev z multi touch podporo tko navita, da glava pece...ce ne clo rit.

_Enterprise_ ::

ti bi dejansko raje s prstom pritiskal na zaslon PCja? so much wrong with this. omisli si eno miško za 50€ in en dober zaslon.

touchscreen na desktopu in tud na laptopih je nazadovanje na vseh mogočih področjih. precej manjša natančnost, manjša hitrost, dejstvo da moreš z vsakim klikom premikat par kil teže gor in dol, dejstvo da ti ta roka zakrije nekaj površine.

lol, sam še to nam manjka, pol bo pa res skorej bolje iti v jamo živet

c00L3r ::

hojnikb je izjavil:

Še mal pa bo v modi nazaj Windows2000 izgled...

Se podpišem pod to :))

amigo_no1 ::

artplant > Kdo pa koga sili v spremembo in nakup novega OS?
Za HW se več ne dobi driverjev za win xp.
Lep primer je Intel D2500HN http://www.intel.com/p/en_US/support/hi... , ko ni vga driverjev za win xp.



TheRiddle > Kot "administrator" domačega sistema lahko rečem da je od XP-jev naprej vsak slabši. V XP-ju greš v nadzorno ploščo in imaš tam vse na dlani, pri Visti še dokaj podobno, vendar za malo naprednejše nastavitve že potrebuješ "motiko", pri sedmici pa že "kramp in lopato" - dobro, imaš nadzorno ploščo ki jo sicer lahko spremeniš na "klasični" pogled, potem pa ko najdeš tisto kar iščeš, se v osnovi odpre samo za pregled, potem moraš pa še pognati kot administrator (čeprav ima račun status skrbnika/administratoja) da se odpre novo okno za urejanje, vmes pa še "piska" če želimo dopustiti aplikaciji da dela spremembe v računalniku - a je mogoče nismo zagnali ravno s tem razlogom? Sicer se da to izklopiti ampak je potrebno še dodatno "kopanje" po sistemu ... Sicer s strani samega uporabnika je manj možno da bo kaj "zaje*al", s strani administracije pa velik glavobol, kar dvomim da se bo v osmici izboljšalo.
+1
Pri osmici boš potreboval že caterpillar-ja




Tappanje po 24" monitorju ? Nimam dosti dolgih rok + kdo mi bo čistil ekran ? Eno je obrisati 3-4" na mobitelu, drugo 24"...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

nOrO ::

Ali je v W8 možno povečati VSE Fonte UI-ja? Za 27" in 30" (tudi laptop) ekrane so default Fonti preprosto premajhni, če hočeš biti vsaj nekih zdravih 60cm stran od ekrana.
Do sedaj niti s nastavitvijo DPI niti natančnejšimi nastavitvami velikosti Fontov za vsak element UI-ja, niti z REGEDITom, nisi mogel spremeniti vseh velikosti.

Bi prosil nekoga, da preizkusi, če se sedaj da povečati prav vse fonte. Glede na to, da je gostota pik na cm2 vedno večja pri večini naprav, bi se to nujno moralo dati spreminjati!

fireice ::

artplant > Kdo pa koga sili v spremembo in nakup novega OS?

Proizvajalci prenosnikov, ki ti ne omogocajo nakupa brez windowsov...

filip007 ::

Saj ni noben rekel, da bodo Polkna8™ sedaj za tappanje, no res je da se da nabaviti 24" touch LCD pri Acerju, samo nevem če je to to, aja lahko pa eden navaden LCD eden pa touch, "problem solved".:))
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

darkolord ::

a daj ga srat, no zdaj mi pa povej kaj se to tiče enega uporabnika z workstationom ki ga poganja 1,2 kilovatni napajalnik?
Performance se ga še kako tičejo - uporabnik workstationa še posebej noče, da mu neaktivne aplikacije kurijo procesorski čas.

ko pritisneš na start gumb, imaš pregled nad taskbarom, večino preostale površine zaslona in nad samimi elementi v tem, kar se ti odpre
Zakaj točno bi potreboval pregled nad ostalim zaslonom in taskbarom, medtem ko iščem nekaj v start meniju?

do vseh funkcij PCja se na klasičen način dostopa hitreje in so bolj pregledne
Ni res. Npr. z live tile-i precej hitreje vidiš nove informacije - takoj recimo vidiš število novih mailov in njihove naslove in podobne zadeve.

_Enterprise_ ::

Performance se ga še kako tičejo - uporabnik workstationa še posebej noče, da mu neaktivne aplikacije kurijo procesorski čas.
spet kar nekaj nabijaš v tri krasne. aero obremenjuje zgolj grafično in jo obremenjuje toliko, da se komaj da izmeriti z namenskimi aplikacijami. performansa in baterija sta na desktop mašinah dva popolnoma glupa argumenta v primeru aera. če je uporabnik workstationa prepričan o nasprotnem, bo nastavil izgled na tistega brez aera.
Zakaj točno bi potreboval pregled nad ostalim zaslonom in taskbarom, medtem ko iščem nekaj v start meniju?
zato, ker je pri uporabniških vmesnikih pomembno da take drobnarije ne poberejo CELOTNEGA fokusa. za vsako mizerno stvar ki jo iščeš je pač bolje, da ne spremeni celotnega screena, ampak si vzame zgolj svoj prostor. ker to ne da nobene večje preglednosti, ampak da manjšo preglednost, ker moreš z očmi naenkrat prečesati celoten zaslon namesto majhnega dela, kjer so stvari, ki jih iščeš, skupaj
Ni res. Npr. z live tile-i precej hitreje vidiš nove informacije - takoj recimo vidiš število novih mailov in njihove naslove in podobne zadeve.
kar je pa tudi vse. celoten metro je bil zgrajen ravno iz tega namena, torej da pokaže te social novosti, kar se pa tudi drugače da prikazat na sto različnih načinov, recimo z widgeti, klasičnimi taskbar ikoncami, al pa iz browserja, če ti je sploh toliko do tega. meni ni toliko do tega, da bi me stokrat na dan zanimalo, če je kak nov mail, ali če je kakšen nov notification na facebooku.

darkolord ::

spet kar nekaj nabijaš v tri krasne. aero obremenjuje zgolj grafično in jo obremenjuje toliko, da se komaj da izmeriti z namenskimi aplikacijami. performansa in baterija sta na desktop mašinah dva popolnoma glupa argumenta v primeru aera. če je uporabnik workstationa prepričan o nasprotnem, bo nastavil izgled na tistega brez aera.
O kakšnem aeru govoriš? Kje sem omenjal aero? Govorim o tem, da ti recimo BROWSER žre procesor, tudi ko ne gledaš vanj.

kar se pa tudi drugače da prikazat na sto različnih načinov, recimo z widgeti, klasičnimi taskbar ikoncami, al pa iz browserja, če ti je sploh toliko do tega.
Ja, sto različnih načinov, namesto enega - boljšega.

meni ni toliko do tega, da bi me stokrat na dan zanimalo, če je kak nov mail, ali če je kakšen nov notification na facebooku.
Saj v tem je point. Ko te zanima, pogledaš in vidiš vse na enem mestu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

filip007 ::

Ena šansa je pa še tole...
http://www.omgubuntu.co.uk/2012/05/meet...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

MrStein ::

Kot je že bilo omenjeno: Kdo bo N ur roko imel iztegnjeno? Že od naslanjanja na miško dobiš CTS...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

nOrO ::

Za kakšne prezentacije, igre in umetniške projekte čisto kul zadeva. Ne pa za vsakodnevno delo.

In, že kdo preveril v W8 kako je z povečevanjem vseh Fontov?

_Enterprise_ ::

O kakšnem aeru govoriš? Kje sem omenjal aero? Govorim o tem, da ti recimo BROWSER žre procesor, tudi ko ne gledaš vanj.
a zdaj pa že browser? no, da vidmo - na 6 let starem q6600 mi 26 trenutno odprtih zavikhov v chromu (večina je flash stvari) kaže 98% brezposelnost procesorja. ob tem imam odprt še netbeans, eclipse, openoffice, več folderjev, steam in kup drugih stvari, ki tečejo v ozadju.

kako, res, KAKO je lahko 2 procenta večje obremenitve procesorja na desktopih bolj pomembna stvar od tega, da se izbije uporabnost uporabniškega vmesnika?
Ja, sto različnih načinov, namesto enega - boljšega.
facebook messenger, skype in vse podobne stvari imajo svoje miniaturne aplikacije, ki laufajo v ozadju in instantno opozorijo, ko je kak nov notification, ko ti kdo pošlje mail, sporočilo ali kaj podobnega. zame ploščice niso boljše, ker mi ne povejo nič novega in so balast. balast so zato, ker, ko hočem funkcionalnost start gumba, me te (neinformativne) stvari ne zanimajo.

če bi hoteli toliko posiljevati z dostopnostjo teh informacij, pol bi lahko metro ploščice vrinili na desktop, mogoče v nek sredinski del, zraven ostalih ikon, ker zadnja leta so desktop ikone itak malo rabljene.

Bananovec ::

Utk je izjavil:

Ne moreš imet enakega vmesnika na 6 in 26 colskem monitorju, to je neumnost.

Uporabljam na 32 palčnem TVju in za 1x zadeva še funkcionira.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Enterprise ::

ukinitev aerota je po svoje res pametna z vidika zvečanja učinkovitosti in zmanjšanja porabe tablic/prenosnikov, pri stacionarcih pa ni razlike v učinkovitosti (no odvisno od HW), v porabi energije pa tudi ne.
aero bi bil še vedno lahko na voljo uporabnikom v možnostih porabe energije, pa naj sami presodijo ali se jim gre za videz ali avtonomijo baterije.
pač tablic in računalnikov se tu (in še pri mnogih stvareh v W8) ne da enačit!

ribbon v explorerju pa se mi zdi popolna bedarija. tretjino zaslona mi zasedejo najrazličnejše funkcije kopiraj/izreži/prilepi/preimenuj. kdo to potrebuje? pravi microsoft da funkcija pohitri vsakdanje opravke; zadnje čase itak kar je za njih dobro je dobro za vse. vsaj jaz, pa verjetno še dobršen del uporabnikov tukaj uporablja bližnjice tipkovnice, ali pa povleci-spusti način. en desen klik več pa tudi ne vzame toliko časa da rabimo neuporaben ribbon!
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows je dopolnil tri desetletja

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
199665 (7476) opeter
»

Windows 95 dve desetletji pozneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11730648 (24119) Spajky
»

Windows Blue še letos, Windows 8 precej slabo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9931034 (25085) krneki0001
»

Ušla zgodnja beta Windows Blue (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
14636136 (29079) Jst
»

Windows 8: Aero je mrtev, naj živi Metro (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20445424 (34487) Icematxyz

Več podobnih tem