» »

Zamenjava računalnika zdaj?

Zamenjava računalnika zdaj?

Galaxy ::

Lep pozdrav Slo-Techovci!

Na žalost je prišlo do tega da že vsaj 1 leto nisem na tekočem glede novih procesorjev, grafičnih kartic, matičnih plošč ipd. zato se obračam na vas.

1) Vedno več gledam, vedno manj razumem. i3, i5, i7 serije procesorjev si več niso enake. Včasih je veljalo da je i7 pač "d best", ampak zdaj vidim procesorje i3 ki bi se lahko kosali z mojim i7 920. Torej, bi mi lahko kdo na kratko razložil, naštel, kateri procesor premaga katerega. Ker ko gledam oznake i5 630, i5 3350K ipd mi sploh več nič ni jasno :P

2) Bi se mi splačalo, da zdaj zamenjam moj računalnik? Trenutno imam i7 920, Rampage II Extreme, 3GB Domminator 1600, XFX 4890 1GB, Corsair 650W, Coolermaster HAF 932, Caviar blue 640GB.

In če, kaj bi kupil za ceno mojega (koliko je sploh vreden?) + tja do 300€ doplačila. Bral sem, da imajo "K" Inteli odklenjen množilnik. Kaj natančno to pomeni - v čem je zdaj bistvena razlika, glede na to, da ima moj i7 "zaklenjen" množilnik, a komot laufa na 3.8GHz? Rad bi navijal, kolikor se le da. Grafo bi tudi rad navil čim bolj, hehe :)

Hilfen, per favor!

TehDucky ::

Imam skoraj isto konfiguracijo kot ti, le da imam 6GB rama ter 1Tb disk ostalo je isto. Pa ne vidim potrebe po menjavi, razen tega, da ima nov monitor 27'' 2560x1440 resolucijo in ne gre laufati BF3 s spodobnimi nastavitvami. Tu je edina moja omejitev. Pri starem 22'' ekranu je šlo lepo čez še to.

Za 300€ kolikor misliš doplačat kupiš SSD (ga imam tudi sam) ter prodaš to grafično in si kupiš za preostal denar neko boljšo. Nima ti smisla sploh menjavat kište, ker recimo da dobiš nekih 500-600€ za tole kar imaš, potem pa rabiš kar kompenzirati pri raznih ohišjih pa napajalnikih, da dobiš boljše stvari notri.

Sicer me pa zanima kaj delaš na računalniku, da bi videl to pohitritev ? Ne rečem če bi mel nekega Core2Quad ali pa kakšnega Phenoma, samo tako pa je že i7 920 superca procesor, poleg tega, da ga imaš še navitega na 3.8GHz (jaz na 4.2GHz).

Osebno teh 300€ porabi za SSD,grafično ter če rabiš še 3/6 GB rama.

mr1two ::

Še moj phenom je dovolj za igre, tako da dokler ne bom občutu nekega resnega bottlenecka pr njem, ne bom menjal(se pravi do izida super neoptimiziranega gta5).

Na tvojem mestu, glede na to, da za proc in plato nisi odštel malo(sumim na okrog 500E), jaz definitivno nebi menjeval, saj se ti ne bo poznalo. Glede na trenutno grafično predvidevam, da igraš igre. Vkolikor je to res, je bolj smiselno zamenjat grafično za kakšno 7850 ali ekvivalent s strani nvidie.
3 GB rama je nekolk malo, verjamem pa da je problem prodat 1gb palčke(ker verjetno imaš 3x1), sam na tvojem mestu bi jih ruknu na bolho za 15 evrov vse skup in kupil en modul od 8 giga za okrog 50E(lahko tudi kit 2x4).

Loading times too long-> SDD, imo kakšen samsung 830, 128GB.

Če bi želel menjat vse našteto, bi prišlo mal dražje od 300E. Sam je pa to edina smiselna nadgradnja na trenutnem procu...

Janac ::

i7 920 bo dober se za kaksna 2-3 leta

mtosev ::

počakaj na Ivy Bridge E. ta pride konec leta in bo top ko izide. če vzameš ta ivy bridge e cpu boš spet mel komp za 3-4leta. 1366=2011, lga2011 je naslednjik lga1366 socketa
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

vemo

gendale ::

kupi nekaj od tega (oziroma kako kombinacijo):

-nova grafična

-3x 4GB pomnilnika

-ssd disk
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

mirancar ::

to kar gendale pravi
pri čemer je prvo ram, ker 3gb je bolj sramota, mogoče si kupoval takrt k je bil ddr3 drag, zdele je đabe

blackbfm ::

i3, i5, i7 serije procesorjev si več niso enake. Včasih je veljalo da je i7 pač "d best", ampak zdaj vidim procesorje i3 ki bi se lahko kosali z mojim i7 920. Torej, bi mi lahko kdo na kratko razložil, naštel, kateri procesor premaga katerega.

Oznake veljajo samo znotraj določene generacije procesorjev.

Uf, hvala za nasvete :) očitno bom si raje omislil eno pošteno vodno hlajenje + grafo. Torej procesor sploh ni tako slab, kot sem si mislil... kdo bi vedel. Hja - ko sem kupil računalnik me je i7 + rampage II prišel tam okoli 500€ - lepo je videt, da ni še za v koš ;)

Za SSD disk še ne vidim potrebe, me ne motijo loading times. Glede pomnilnika pa ne vidim, kje bi ga rabil več kot 3GB. Ker sem še vedno na stopnji Crysisa 1, dejansko ne vem, ali recimo BF3 potrebuje več?

zakaj vodno hlajenje? to je potrata denarja!

Janac je izjavil:

zakaj vodno hlajenje? to je potrata denarja!

Ja glede na to da mi laufa na 3.8GHz pri 1.225V na 100% @ 80+C ni niti taka potrata, ane? :)

TehDucky ::

Galaxy ja to je kar problem če ti dela računalnik ves čas na 100%. Meni redkokdaj preseže 25%. Priznam meni na 1.33V (če se prav spovnim) ter 4.2GHz gre okol 85°C na 100% prime95. Ampak mi drži nekako 50°C ob desktop delovanju (ne vem točno, nimam programov atm gor). Se pa pozna hyperthreading ogromno če je prižgan ali ne. Nekih 5-10°C takoj, v performance pa le redko kje.
Glede tega da za disk ne vidiš potrebe, mi je malo čudno. Ravno disk je največji bottleneck celotnega računala, ti pa še ne vidiš da bi pospešil vse skupaj. Sam vem, da na izredno dobrem prenosniku umiram ker še nimam notri SSD-ja. Ko se ga navadiš, je samomor bit brez njega.
Sem pa ravno prej gledal task manager. Chrome(10 zavihkov, od tega 4 youtube)+League of Legends v igri = 4GB rama zasedenga. Procesor je pa tudi na kakšnih 10% bil celi čas. Če si zamišljam še kakšen Skype pogovor in pa mojih 30-50 zavihkov kot jih je ponavadi odprtih, je to pa že praktično limit =)

Sicer pa dali smo ti predloge, povedali svoja stališča, ne bomo te pa silili, da se odločiš za to kar smo ti rekli. Seveda pa če si prišel po nasvete na forum, je fino da si jih pripravljen tudi sprejeti.

Medtem, ko ja vodno je potrata v tem primeru, ker imaš še starejši sistem. Verjetno bi naslednjič menjal samo matično,grafo ter procesor pa bi potem moral nove hladilnike oz. coverje za grafo pa procesor kupovati. Drugače za nov sistem, vreden okoli 1000-1200€ pa je čisto kul, če ti ustreza visoko navitje. Pač imaš 300€, od tega 150€ vsaj za vodno, če ne prej 200€, potem pa ti za grafično ostane še 100€, razlike v igrah pa spet ne bo take da bi dol padu, kljub temu da si dodal 300€. V primeru 120GB ssd, 6GB rama+Grafična maš pa pokritih par področij, kjer ti utegne računalnik najprej zablokirat v bodoče.

Mojih 5 centov, take it or leave it ;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nakup mocnejsega racunalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9211653 (9815) freesty
»

Gamerski računalnik za 1200 € (strani: 1 2 )

657153 (5395) solatko
»

Ali bo dober računalnik (strani: 1 2 )

895695 (4183) DeathKiller
»

Računalnik po komponentah

473027 (1927) __Devil__
»

Nov PC za najdaljši možni rok