» »

Kateri router?

Kateri router?

««
84 / 133
»»

damirj79 ::

Seveda, ampak ni nujno, da vse tri podpira tudi klient. Za seamless roaming je nujen samo R, saj ti bo samo to preklopilo na drugo točko brez prekinitve povezave, na koncu koncev je lahko to tudi ista točka. K in V pa že sam pišeš zgoraj čemu služita in ju podpirata skoraj vse naprave.

floyd1 ::

Moj problem je bil predvsem, da je npr. telefon ostal konektan na router tudi po tem, ko sem bil že čisto pri drugem AP. In je ostal tako priklopljen, čeprav je bila samo ena črtica signala in net sploh ni več delal. Zdaj to končno deluje in preklopi pravi čas.

xandros ::

Jaz predlagam "enterprise" (v oklepajih, ker je upravljanje zelo enostavno) TPlink EAP225 v3, v amazon.com(US) dobis za 57$, amazon.de mal cez 70eur
Če hočeš še mal višje, pa eap245 v3 cca 100eur, ali celo eap330.

Na kratko razlike:
EAP225v3 UAP-AC-Lite
AC1350 AC1200
Yes,2x2 MIMO No,2x2 MIMO
802.3af pPoE passive PoE 24v
LB,captive AdvancedQos
Band steering
airtime fairnes

Še mal številk iz prve roke:
eap225 concurrent user cca 50 (uap-ac-lite ima podatek 200?!)
Eap245 cca 80 (human userji, ne kaksne Iot naprave)
Upam , da dobim letos v roke najavljen Eap660(ax)(ali celo kaksna druga oznaka)
Povezanih zaenkrat najvec 10 eapov, software controler je free, dela nal linuxu,winsih.

SeMiNeSanja ::

floyd1 je izjavil:

Moj problem je bil predvsem, da je npr. telefon ostal konektan na router tudi po tem, ko sem bil že čisto pri drugem AP. In je ostal tako priklopljen, čeprav je bila samo ena črtica signala in net sploh ni več delal. Zdaj to končno deluje in preklopi pravi čas.

In točno o tem sem govoril v 'poenostavljeni' varianti, da je 'predaja' ob pravem času bistven/nujen element v poslovnih WiFi omrežjih (kamor sodi tudi Ubiquiti, čeprav ga srečuješ tudi v marsikaterem domovanju) IN pri sodobnih 'mesh' paketih.
Mesh je seveda v prvi vrsti odrešitev za kabelske paranoike, vendar kdo bi se zagrel za mesh paket, če predaja na bližjo dostopno točko nebi delovala optimalno? Zato je ustrezen handoff tudi tu bistvenega pomena.

Drugače pa proizvajalci brezžičnih rešitev bolj ali manj koristijo par vezij enih in istih proizvajalcev, katere zapakirajo v svoje ohišje in zraven navesijo svoje bombončke in programje.
To v bistvu pomeni, da bolj ko imaš novo škatlo, večja je verjetnost, da bo podpirala sodobne standarde. Ampak na koncu še vedno ne prideš mimo pogleda v detailiran datasheet -ki pa tudi ne bo nujno vedno navajal vse variante in variacije podprtih standardov...
Pričujoče sporočilo je (lahko) oglasno sporočilo
- četudi na prvi pogled ni prepoznavno kot tako.
(Zdaj me pa obtožite prikritega oglaševanja, če morete!)

damirj79 ::

floyd1 je izjavil:

Stvar slabega FW routerja. Nisi edini, ni pa samo od AP odvisno, tudi od klienta. samo K in V podpora pomeni, da ob preklopu na drugi AP povezava pade. Tudi z R se lahko zgodi, da povezava pade, le da za krajši čas večinoma pa prehoda ne opaziš. Sem razumel, da si imel težave s tem, ampak tudi držanje signala do minimuma vodi v slabo up. izkušnjo.

SeMiNeSanja je izjavil:

floyd1 je izjavil:

In točno o tem sem govoril v 'poenostavljeni' varianti, da je 'predaja' ob pravem času bistven/nujen element v poslovnih WiFi omrežjih (kamor sodi tudi Ubiquiti, čeprav ga srečuješ tudi v marsikaterem domovanju) IN pri sodobnih 'mesh' paketih.
Mesh je seveda v prvi vrsti odrešitev za kabelske paranoike, vendar kdo bi se zagrel za mesh paket, če predaja na bližjo dostopno točko nebi delovala optimalno? Zato je ustrezen handoff tudi tu bistvenega pomena.

Drugače pa proizvajalci brezžičnih rešitev bolj ali manj koristijo par vezij enih in istih proizvajalcev, katere zapakirajo v svoje ohišje in zraven navesijo svoje bombončke in programje.
To v bistvu pomeni, da bolj ko imaš novo škatlo, večja je verjetnost, da bo podpirala sodobne standarde. Ampak na koncu še vedno ne prideš mimo pogleda v detailiran datasheet -ki pa tudi ne bo nujno vedno navajal vse variante in variacije podprtih standardov...

No končno, to pa drži.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: damirj79 ()

Gledal malo kaj to @Xandros nakazoval.

Kot kaže, so se pri TP-Link naslonili na recept uspeha Ubiquiti-ja in ponudili linijo 'Business' WiFi rešitev "Omada".
Presneto podobno, kot pri Ubiquiti imajo tudi oni svoj 'Cloud Controller', ki je na voljo kot software ali škatlica.

Oblikovno pa je meni všeč koncept EAP235-Wall, saj ga natakneš direktno na dozo na steni, nudi pa tudi dodatne porte za žične naprave, ki bi jih želel priključiti - tudi za eno PoE napravo.
Samo ne vem kakšna je cena te igračke.

WatchGuard ponuja 'podobno' igračo, ki pa je podobna le v pogledu s sprednje strani, saj ima 3 radije, 2 priključka za 'Data-IN' (preko enega kabla pač ne gre več kot 1 Gbps) in 4 porte za priključevanje žičnih naprav - ob podpiranju različnih VLAN-ov na posameznih portih. Skratka druga kategorija - tudi cenovno.

Zato pa je še toliko bolj zanimivo, če se za high-end 'domačo rabo' najde tudi kaj takega kot tisti EAP235-Wall, ki pokriva večino tega, kar potrebuješ v bolj zahtevnem domačem okolju.
Predvsem zadeva ni neko strašilo z 100 rogovi (kot nekateri routerji, ki jih ljudje postavljajo kot AP-je), poleg tega pa v večini povsem nadomesti potrebo po dodatnem switchu v tipični sobi domačega uporabnika.

Mislim, da bomo ta koncept v bodoče bolj pogosto srečevali v domačih okoljih.

igor0203 ::

Ne, računalnik gre preko brezžične povezave. Je v tem problem? Bi vsaj za nastavitev rabil računalnik s kablom?

igor0203 je izjavil:

Ne, računalnik gre preko brezžične povezave. Je v tem problem? Bi vsaj za nastavitev rabil računalnik s kablom?

ZELO priporočljivo....

Jp, sem imel tudi sam nekaj čudnih težav preko wl. Kontroler na kablu, obvezno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

Ok, potem bom vsaj za nastavitev uporabil kabel, drugače kjer imam prenosnik, nažalost nimam priključka in bi ga moral vlečti čez celo sobo. Hvala obema

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igor0203 ()

dvihtelic ::

Pozdravljeni. Imam Deco M4 in me zanima ali lahko preko njega priklopim komunikator v otroški sobi?

azislo ::

xandros je izjavil:

Jaz predlagam "enterprise" (v oklepajih, ker je upravljanje zelo enostavno) TPlink EAP225 v3, v amazon.com(US) dobis za 57$, amazon.de mal cez 70eur
Če hočeš še mal višje, pa eap245 v3 cca 100eur, ali celo eap330.

Sem kolegu namontiral tale EAP225 v3 (nova verzija, komaj dobil iz SLO, saj povsod oglašujejo le staro verzijo!).
Zagotovo najbolj uporabno, če je več dostopnih točk in preko Omada kontrolerja. No, tukaj dela samo kot samostojen AP (izbran ker, poleg ostalega, lepo izgleda v kuhinji na steni, cenejši kot Ubiquiti). Zraven dobiš gigabitni POE adapter.
Kot samostojna dostopna točka sicer dela kot se spodobi, mogoče sem pričakoval še več rang-a glede na reviewe, je pa res da ima hiša nenormalno debele stene.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: azislo ()

flameir ::

https://www.aliexpress.com/item/3295467...

A je tole kej vredno oz. kakšno razliko bom občutil, če nabavim tole ali pa Asusa za 150e?

Han ::

Dobiš pri nas boljši TP-Link Archer C6 za 42 eur. Asus za 150 eur ima večjedrni procesor, več spomina in boljši AsusWRT.

starfotr ::

Takih zadev se ne kupuje na aliju.

Ja sej pravim, v čem so dejanske razlike? Nimam pojma o ruterjih, zato me zanima kaj ti da recimo večjedrni procesor.
Trenutno imamo po bajti skupi vezane 3 ruterje (dva delata kot AP), ampak je eden izjemno počasen (star pomoj ene 10let) pa bi zamenjal. Rabim pa tud funkcijo switcha, zato kupujem ubitsvu ruter, ne samo AP (gor sta dva PCja + wifi).

Če ne veš, kakšne so razlike, potem jih dejansko ne rabiš. Vzameš predlagan model predhodnika in to je to.

azislo ::

Pač tak router je bolj za zahtevne uporabnike, čist laično - veliko naprav, QoS, VPN, VLANI, itd. če hočeš, da vse to naenkrat dela je potrebno tudi nekaj moči.
Tale ASUS RT-AC68U se dobi tudi pod 150EUR, je pa še vedno relativno drag, glede na to koliko časa je na trgu.. Nove verzije so tudi drage. Dela pa zelo ok.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: azislo ()

Argica ::

Ok, hvala za nasvete. Samo še eno vprašanje. Trenutno imamo v bajti cca 10 naprav povezanih gor, cca 5 računalnikov, DS918+, TV, rado, tiskalnika. Vse je žično, ampak preko Telekomovega modema Innbox V60U in naprej preko Linksys LGS108 switcha. Je ta modem ok (in nato switch), da poganja vse to do max zmogljivosti Telekomove optike ali bi moral vmes dodati še ruter?

Če ti je do sedaj vse delalo brez posebnosti in nimaš kakih hudih dodatnih potreb, potem je to to in si ne delaj stroškov.

flameir je izjavil:

Ok, hvala za nasvete. Samo še eno vprašanje. Trenutno imamo v bajti cca 10 naprav povezanih gor, cca 5 računalnikov, DS918+, TV, rado, tiskalnika. Vse je žično, ampak preko Telekomovega modema Innbox V60U in naprej preko Linksys LGS108 switcha. Je ta modem ok (in nato switch), da poganja vse to do max zmogljivosti Telekomove optike ali bi moral vmes dodati še ruter?

Provider ti načeloma nikoli ne bo postavil modem/router, ki nebi zmogel tega, kar so ti 'prodali'.
Karkoli potem dodajaš na linijo, povečuje 'izgube'. Pri TCP mrežarjenju, se ne gre za dejansko izgubo v kakovosti 'signala', temveč za povečan delay, manjšo odzivnost, ker morajo kakršnekoli dodatne naprave premetavati podatkovne paketke z enega priključka na drugega. Pri tem pa so ene naprave bolj hitre - imajo manj 'dela' (npr. switch) ali bolj počasne (npr. router). Sicer se gre za minimalne 'izgube' - bolj bistvena je ponazoritev, da nič ne 'pospešuješ'.

Lastni router torej ne dodajaš v omrežje zato da bo kaj 'pospešil', temveč zato, da omogočiš dodatne funkcionalnosti, ki ti jih 'zaklenjeni' ISP router ne omogoča. Te funkcionalnosti segajo od boljšega WiFi, preko VLAN-ov, svobodne konfiguracije portov, VPN povezav,.....pa vse do različnih varnostnih storitev na high-end routerjih/požarnih pregradah.

Glede na način kako si zastavil svoje vprašanje, pa se strinjam s starimfotrom - ne meči se v stroške.
Ko pa boš dejansko potreboval katero od dodatnih funkcionalnosti, ki ti ni na voljo v ISP routerju, pa le skoči in nabavi nekaj svojega, kar ti bo to dodatno funkcionalnost omogočalo.

omni-vor ::

Argica je izjavil:

lahko AC86U

https://www.amazon.de/-/en/dp/B07595BZJ...

Dve vprašanji glede takega nakupa iz tujine...

1- Kako je v takem primeru z garancijo in uveljavljanjem, a je to treba pošiljat nazaj v tujino (kar ponavadi ni ravno poceni)?

2- Kako to, da vsi še vedno svetujete "stare" AC modele in nihče ne govori o AX modelih, še posebej kar se tiče Asusa?

Argica ::

ker nimaš AX USB kartic, da bi sploh izkoristil to hitrost.

Invictus ::

Če rabiš hitrost, potegneš kabel...

Wifi in brzina ne gresta skupaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Furbo ::

omni-vor je izjavil:

2- Kako to, da vsi še vedno svetujete "stare" AC modele in nihče ne govori o AX modelih, še posebej kar se tiče Asusa?

Ker smo se tekom let že dostikrat nasrali z začetnimi modeli, ki podpirajo kak nov standard in potem ugotovili, da so napol beta, niso čisto po standardu, hroščati itd..
Obstoječi standardi te bodo komot napajali z netom še lep čas in imajo vse porodne težave že odpravljene.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

omni-vor ::

OK ste mi dali kar dober odgovor glede AX...

Ima kdo izkušnje s kupljenimi routerji iz tujine, npr. iz Amazona ali kje drugje v Nemčiji? Zanima me uveljavljanje garancije...

mat xxl ::

Ja uveljavljaš, tam, kjer si kupil, razen, če ima proizvajalec pooblaščen servis za svoje izdelke v Sloveniji, taki so npr Panasonic, dam pa primer Irobota, kjer je servis uvoznika za naprave, ki jih je ta uvozil ali imel drug dogovor z drugimi uvozniki v Sloveniji, med tem, ko Irobot nima takega servisa pri nas. Torej ti posledično pri nas popravijo vse proti plačilu, če želiš na garancijo, pa pač uveljavljaš tam, kjer si kupil. Naši dečki sami kupujejo kitajske robote xiaomi, ki so pri nas res v povprečju 50 do 80 eur dražji, vendar naši imajo tu garancijo oni pa ...... ja spoznaš, da ni vsak poceni nakup dober nakup.... pozanimaj se pa konkretno v naprej !!!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

Se popolnoma strinjam s predhodnikom. Folk kupuje po celem svetu, podporo bi pa vedno imeli lokalno. Zastonj. Zato, ker to se pričakuje od zastopnikov za Slovenijo. Malo morgen.

Če ne moreš lokalcu pustiti denarja ob nakupu, potem tudi ne sprašuj za pomoč/garancijo. Pokliči v Nemčijo ali kjerkoli že nabaviš in se tam dogovarjaj za vse, tudi pošiljanje izdelka nazaj ipd. To ljudem ni jasno, da dobiš lokalno podporo ob nakupu. Kar je navadno hitrejše in cenejše za stranko. Cene so pa pri nas lahko povsem konkurenčne, kot v tujini.

Vanadium ::

omni-vor je izjavil:

OK ste mi dali kar dober odgovor glede AX...

Ima kdo izkušnje s kupljenimi routerji iz tujine, npr. iz Amazona ali kje drugje v Nemčiji? Zanima me uveljavljanje garancije...

Ni glih router je bil pa mobitel. Kupil ženi lansko leto xiaomi mi A2. Po factory resetu (baje da znani bug) se ni več postavil. Kontaktiral amazon.de, dobil dhl kodo zapakiral in brezplačno poslal na amazon. Denar dobil v roku 7 dni nazaj brez komplikacij. Moraš pa pazit, da kupiš direkt od amazon oziroma da amazon rešuje reklamacije.

Vuli ::

flameir je izjavil:

https://www.aliexpress.com/item/3295467...

A je tole kej vredno oz. kakšno razliko bom občutil, če nabavim tole ali pa Asusa za 150e?

Tenda routerje dobiš tudi pri nas.jaz nimam slabih izkušenj z Tendo, sem mel W302R in pokritost signala je bila top, sploh če primerjam z TP link C1200.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Vm1999 ::

mat xxl je izjavil:

Mene pa zanima nek nasvet za AP ? Če mu damo drug ssid, se zapleta, ker se npr. gsm ne zna dovolj hitro odklopiti od starega ssid ja in preiti na novega, so sicer routerji, ki sami prekinejo, ko je signal slab...., pa vendar vprašam, je kaka težava , če na AP nastavimo enak ssid in enako geslo, ali potem to preklapljanje dela bolje, ko morda gsm misli, da je na istem ? Kako je z tem zadnjim v praksi , so kake težave ?

Moja laična izkušnja: že nekaj let imam nastavljeni dve AP točki. Dva routerja, izklopljen DHCP, enak SSID, enako geslo. S samo internetno povezavo nobenih težav pri prehajanju med točkama.
Ne vem pa, kako je s klici preko wifi.

Mogoče je moje pisanje čisto neumestno, ampak se mi zdi, da je bilo vprašanje dokaj laično, odgovori pa zašli. A nek "average user" res potrebuje router za 100+ eur?

MadMax ::

Če se nek average user sprijazni z občasno neodzivnojo neta, pogostejšim restartanjem routerja, morda slabše delujočim wifijem, potem ne, ne potrebuje 100+eur routerja.
Average user itak vidi najcenejši router za 20eur in mu je vse kar je dražje nerazumljivo. Dokler...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Tudi 20 eur ne dajo. Uporabljajo operaterjev najcenejši možen modem.

Zimonem ::

starfotr je izjavil:

Se popolnoma strinjam s predhodnikom. Folk kupuje po celem svetu, podporo bi pa vedno imeli lokalno. Zastonj. Zato, ker to se pričakuje od zastopnikov za Slovenijo. Malo morgen.

Če ne moreš lokalcu pustiti denarja ob nakupu, potem tudi ne sprašuj za pomoč/garancijo. Pokliči v Nemčijo ali kjerkoli že nabaviš in se tam dogovarjaj za vse, tudi pošiljanje izdelka nazaj ipd. To ljudem ni jasno, da dobiš lokalno podporo ob nakupu. Kar je navadno hitrejše in cenejše za stranko. Cene so pa pri nas lahko povsem konkurenčne, kot v tujini.

Nima to ravno nekih trdnih osnov. Lg telefon kupljen pri Enaa ima samo enega nepooblaščenega serviserja. Mama plata od IBM xserve ni pasala v njihov support center. Opletanje z računi je šele rešilo zadevo. Prebere se pogodbo kaj kdo nudi ne pa ali je lokalc ali grdi kapitalist iz Avstrije.

MrStein ::

Vm1999 je izjavil:

Mogoče je moje pisanje čisto neumestno, ampak se mi zdi, da je bilo vprašanje dokaj laično, odgovori pa zašli. A nek "average user" res potrebuje router za 100+ eur?

Ruter za 99 EUR je čisto dovolj. Pa taki za 70 EUR bi tudi bili OK.
Niso pa vsi enako dobri.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vm1999 ::

MadMax je izjavil:

Če se nek average user sprijazni z občasno neodzivnojo neta, pogostejšim restartanjem routerja, morda slabše delujočim wifijem, potem ne, ne potrebuje 100+eur routerja.
Average user itak vidi najcenejši router za 20eur in mu je vse kar je dražje nerazumljivo. Dokler...

No, tu bi bilo moje vprašanje naslednje: Kaj se smatra za "slabše delujoči wifi"? Kot povprečen uporabnik to razumem, kot čim večjo pokritost hiše in čim večji možni DL/UL.

Pogostejše restartanje: stari wrt54gl, s tomato firmware, ki sem ga pred leti po neumnosti na hitro kupil za 45eur, ne da bi vedel, da je bil že takrat zastarel ni potreboval nobenih reset-ov. Vedno je bil problem pri ISP routerju, kadar je padla povezava.
Takrat kupil dva, namesto enega, dvakrat dražjega routerja, da sem pokril celo hišo z wifijem.

Pred kratkim sem ju nadomestil z dvema Archer C6 (2x40 eur), po nasvetih iz tega foruma in sem zaenkrat zadovoljen.

Moj problem nastane pri hišni napeljavi, ker je glavno vozlišče UTP kablov v električni omari iz katere wifi zelo slabo lovi. Glede na to, da je Archer C6 toliko novejši, kot stari Linksys, sem pričakoval vsaj malo boljši signal, pa ni tako.
Tu se mi poraja vprašanje, kaj bi pridobil z Mikrotikom za 100/200 eur, če pa so, če prav razumem omejitve jakosti signala/sevanja zakonsko določene. Po primerjavi med omenjenim Archer-jem in Linksys-om, sem se vrnil na staro rešitev: switch v omari, 2xAP v prostorih, glavni router pa ostaja od ISPja (ta pa je v omari sosednjega stanovanja, povezan s kablom na switch).

Alternativa je kupiti še tretji router, če bi hotel dati ISPjev router v bridge, vendar pa predvidevam, da tudi dražji router ne bi dovolj dobro oddajal signala iz električne omare.

Kot "average user" imam na mreži do 4x smartphone, 2x robovac, 2x LAN PC, 2x laptop, chromecast, 1x IPTV, 1X TV dlna.
Večinoma je sočasno povezanih naprav okoli 10, glavni faktor pa je, da se telefoni in laptopi sami povežejo na AP, ki je v dosegu, med prenašanjem po hiši.

Zadeve delujejo po istem principu ze 5+ let, če je izpad storitev, je vedno pri ponudniku. Saj bi najraje vrgel njihov router stran, ker je spletni vmesnik totalno neuporaben in že preprosta nastavitev parih port-ov traja 10min.

Če sem prav razumel, je mat xxl spraševal zgolj o tem, da se telefon ne poveže samodejno na drug router, kjer bi bila rešitev enak SSID in geslo na AP-jih, in ne dražje, bolj zmogljive naprave.

Če sem vse skupaj narobe razumel, se opravičujem :)

Wifi je divja žival, pa še mešate jo v routing...

Na kratko/poenostavljeno:
1.Z mikrotikom, ce ne ves kaj bi rad, ne bos veliko pridobil
1a. Če imas veliko prometa, se dokaj enostavno naredi prioritizacija prometa (P1 sistemski, P4 http, P5 http down, P8 p2p)
1b. Mikrotik bo dokaj zahteven za ljudi, ki se ne spoznajo na networking
1c. Kar ne bo mikrotik, bo manj moznosti za nastavljat (kar je za 1b ljudi celo dobro!)

2.Patching je izredno pomemben
2a Mikrotik bos imel redne popravke
2b tudi/predvsem za wifi se gleda, da imajo AP redne in dolge(ne samo za 1 leto) popravke

3.Wifi
3a. vzame se AC omrezje, slabost je krajsi doseg, prednost, nenasicenost na 2.4
3b. pokrivaj z vecimi APji, preko kabla!
3c. fansi/smensi z veliko antenami, povecano mocjo bo v nasicenem spektru naredilo vec skode kot koristi
3d. "gaming" beseda pri imenu routerja je nateg
3e. ce si primoran v 2.4 spekter, imas 3 kanale, in jih pravilno razporedi
3f. wifi router ima omenjeno število pasov na avtocesti , glej tocko 3b
3g. fizicne omejite, debele stene, železo, mikrovalovke
4.wifi je odvisen tudi od clienta, imejte dobre wifi cliente

Zgodovina sprememb…

• spremenil: xandros ()

Če sem prav razumel, je mat xxl spraševal zgolj o tem, da se telefon ne poveže samodejno na drug router, kjer bi bila rešitev enak SSID in geslo na AP-jih, in ne dražje, bolj zmogljive naprave.

Če sem vse skupaj narobe razumel, se opravičujem :)

Nisi vsega prebral. Enak ssid včasih ne reši teh problemov. Tudi o tem smo pisali nekaj postov nazaj. Seveda tudi nakup "dražje" mrežne opreme ni vedno rešitev. Pri meni na srečo deluje, druge rešitve pa žal niso.

Kezman91 ::

Zdravo,

Doma se ukvarjam s pametno inštalacijo. Wifi switch modul mi kaže singal -56dBm, ker sem router premaknil v drugo sobo; bilo je tudi že -80.
Imam pa mikrotik 951-2n. Bom z menjavo izboljšal moč? Kaj predlagate ...

Kezman91 je izjavil:

Zdravo,

Doma se ukvarjam s pametno inštalacijo. Wifi switch modul mi kaže singal -56dBm, ker sem router premaknil v drugo sobo; bilo je tudi že -80.

Ne menjavati - dodajaj dostopne točke preko kabla (očitno to možnost imaš, ker si obstoječi mikrotik lahko selil).

Pusti mikrotika tam, kjer je 'primarna' lokacija in preko njega napelji kabel do sobe s slabim sprejemom. Tam dodaj kakšen cenovno ugoden accesspoint za lokalno pokritje. Če imaš možnost, mu potem tudi zmanjšaš moč oddajanja, da se ne dere naokrog, kjer mu to ni treba. Enako tudi na Mikrotiku, da ga omejiš na pokrivanje tistega, kar mora. Tako kasneje tudi izboljšaš prehajanje z enega AP na drugega.

SeMiNeSanja je izjavil:

Kezman91 je izjavil:

Zdravo,

Ne menjavati - dodajaj dostopne točke preko kabla (očitno to možnost imaš, ker si obstoječi mikrotik lahko selil).

Pusti mikrotika tam, kjer je 'primarna' lokacija in preko njega napelji kabel do sobe s slabim sprejemom. Tam dodaj kakšen cenovno ugoden accesspoint za lokalno pokritje. Če imaš možnost, mu potem tudi zmanjšaš moč oddajanja, da se ne dere naokrog, kjer mu to ni treba. Enako tudi na Mikrotiku, da ga omejiš na pokrivanje tistega, kar mora. Tako kasneje tudi izboljšaš prehajanje z enega AP na drugega.

Tako ali tako imam namen kupiti nekaj kar ima 5Ghz; gledal sem Linksys Velop-a (AC1300).
Lahko Mikrotik-a nastavim kot access point v dnevni sobi na utp vtičnico, v predsobo pa postavim novega?

Kezman91 je izjavil:

Tako ali tako imam namen kupiti nekaj kar ima 5Ghz; gledal sem Linksys Velop-a (AC1300).
Lahko Mikrotik-a nastavim kot access point v dnevni sobi na utp vtičnico, v predsobo pa postavim novega?

Ne vem, kaj od Mikrotik-ove funkcionalnosti uporabljaš.

Predvidevam, da je danes 'vstopni' router, preko katerega pride internet v stanovanje. Na tem mestu ti lahko nudi tudi VPN povezljivost, razdeli omrežje na podomrežja, itd. itd....
Če ga zdaj prestaviš drugam in degradiraš v accesspoint, bo moral to prevzeti novi router - a nisem ravno prepričan koliko tega bo zmogel! (bolj malo z originalnim firmware-om?)

Druga slabost zamisli - 5GHz signal ima kratek domet in hočeš biti večino časa čim bližje dostopni točki, da bi ga lahko čim bolje izkoristil.
Če si večji del dneva/uporabe v dnevni sobi, potem ima bistveno večji smisel dostopno točko z 5GHz postaviti v dnevno sobo, kot na hodnik, kjer tega signala praktično ne boš mogel izkoristiti.

Skratka, če mene vprašaš, bi na vhodu pustil Mikrotika, v dnevno pa postavil 'ta hiter' accesspoint z kratkim dometom.

SeMiNeSanja je izjavil:

Kezman91 je izjavil:

Ne vem, kaj od Mikrotik-ove funkcionalnosti uporabljaš.

Predvidevam, da je danes 'vstopni' router, preko katerega pride internet v stanovanje. Na tem mestu ti lahko nudi tudi VPN povezljivost, razdeli omrežje na podomrežja, itd. itd....
Če ga zdaj prestaviš drugam in degradiraš v accesspoint, bo moral to prevzeti novi router - a nisem ravno prepričan koliko tega bo zmogel! (bolj malo z originalnim firmware-om?)

Druga slabost zamisli - 5GHz signal ima kratek domet in hočeš biti večino časa čim bližje dostopni točki, da bi ga lahko čim bolje izkoristil.
Če si večji del dneva/uporabe v dnevni sobi, potem ima bistveno večji smisel dostopno točko z 5GHz postaviti v dnevno sobo, kot na hodnik, kjer tega signala praktično ne boš mogel izkoristiti.

Skratka, če mene vprašaš, bi na vhodu pustil Mikrotika, v dnevno pa postavil 'ta hiter' accesspoint z kratkim dometom.

Res je, trenutno je to samo 'vstopni' router.
Doseči pa želim, dobro pokrit celotni flat na 2,4 Ghz zaradi smart home automation + 5Ghz za ostale naprave (TV, mobile).
Opcije pa so, predsoba (tam je tudi modem od ponudnika) + dnevna soba, kjer sta 2 utp vtičnici (ena je že zasedena za "box tv").

Toplo priporočam Ubiquiti AP... Po nasvetih tukaj sem ga kupil in je popolnoma spremenil wifi izkušnjo pri nas doma. Od tega da mi prej že takoj v sosednji sobi wifi ni lovil, do tega da imam sedaj vklopljen samo AP in imam celo stanovanje pokrito z odličnim signalom.

Kezman91 je izjavil:

Doseči pa želim, dobro pokrit celotni flat na 2,4 Ghz zaradi smart home automation + 5Ghz za ostale naprave (TV, mobile).
Opcije pa so, predsoba (tam je tudi modem od ponudnika) + dnevna soba, kjer sta 2 utp vtičnici (ena je že zasedena za "box tv").

Če se greš nek 'home automation', bi ti še toliko bolj priporočil, da ohraniš Mikrotik router kot vstopno točko, ki je povezana na ISP modem.

Na Mikrotiku namreč lahko kreiraš izolirane VLAN-e, tako da te kasneje povežeš z 'namenskimi' SSID-ji na brezžičnem omrežju in tako izoliraš Id-IoT naprave od preostalega omrežja.
Tako kasneje lahko na Mikrotiku nastaviš še dodatne filtre, ki striktno omejujejo, kam/kako lahko te naprave komunicirajo, se pravi, jih imaš vsaj deloma pod nadzorom.

2,4GHz radio na Mikrotiku bi v principu moral biti dovolj močan, da za silo pokrije eno tipično stanovanje.
Če dodatno za boljši signal/hitrost v dnevno sobo postaviš še eno spodobno dualband dostopno točko, bi v principu moral imeti pokrito vse kar potrebuješ (tudi ta bi potem oddajala SSID-ja za računalnike in Id-IoT naprave, tako na 2,4 kakor na 5GHz).

Če greš zdaj kupiti 'navaden' usmerjevalnik namenjen domači rabi in tega postaviš namesto Mikrotika, si z originalnim firmware-om ne boš mogel privoščiti polovice tiste 'telovadbe', ki ti jo zdaj omogoča Mikrotik.

Skratka razmisli in si odgovori na vprašanje, KJE potrebuješ HITRO brezžično omrežje - tam boš želel imeti 5GHz dostopno točko in nikjer drugje. Že tista 'čim bližje' varianta ti lahko občutno pokvari performanse na 5GHz.

SeMiNeSanja je izjavil:

Kezman91 je izjavil:

Če se greš nek 'home automation', bi ti še toliko bolj priporočil, da ohraniš Mikrotik router kot vstopno točko, ki je povezana na ISP modem.

Na Mikrotiku namreč lahko kreiraš izolirane VLAN-e, tako da te kasneje povežeš z 'namenskimi' SSID-ji na brezžičnem omrežju in tako izoliraš Id-IoT naprave od preostalega omrežja.
Tako kasneje lahko na Mikrotiku nastaviš še dodatne filtre, ki striktno omejujejo, kam/kako lahko te naprave komunicirajo, se pravi, jih imaš vsaj deloma pod nadzorom.

2,4GHz radio na Mikrotiku bi v principu moral biti dovolj močan, da za silo pokrije eno tipično stanovanje.
Če dodatno za boljši signal/hitrost v dnevno sobo postaviš še eno spodobno dualband dostopno točko, bi v principu moral imeti pokrito vse kar potrebuješ (tudi ta bi potem oddajala SSID-ja za računalnike in Id-IoT naprave, tako na 2,4 kakor na 5GHz).

Če greš zdaj kupiti 'navaden' usmerjevalnik namenjen domači rabi in tega postaviš namesto Mikrotika, si z originalnim firmware-om ne boš mogel privoščiti polovice tiste 'telovadbe', ki ti jo zdaj omogoča Mikrotik.

Skratka razmisli in si odgovori na vprašanje, KJE potrebuješ HITRO brezžično omrežje - tam boš želel imeti 5GHz dostopno točko in nikjer drugje. Že tista 'čim bližje' varianta ti lahko občutno pokvari performanse na 5GHz.

Tole z Mikrotikom je vse super, če seveda imaš kaj pojma na tem področju. Jaz sem tukaj zelo bos. :/
Defenitivo je to dnevna soba. Je Ubiquiti na tem področju res price/perfomance? Je 867 Mbps za 5Ghz dosti ali za ziher boljše 1300?

Kezman91 je izjavil:

Tole z Mikrotikom je vse super, če seveda imaš kaj pojma na tem področju. Jaz sem tukaj zelo bos. :/
Defenitivo je to dnevna soba. Je Ubiquiti na tem področju res price/perfomance? Je 867 Mbps za 5Ghz dosti ali za ziher boljše 1300?

Kar ne znaš. se naučiš....?
Youtube je poln raznih navodil.... Drugače pa koga vprašaš, daš za pivo,....
Ko enkrat veš, da se nekaj 'da naresti', se že nekako zakoplješ in raziščeš kako se to dejansko naredi. Slabše je, če niti ne veš, čemu bi kaj 'naredil'.

867 Mbps je za tiste 2-3 uporabnike, ki jih boš imel gor več kot dovolj. Druga zgodba je seveda, če dobiš 1300 varianto za minimalno razliko (akcije, odprodaje,...). Potem bi seveda bil neumen, če bi vzel manj zmogljivega.

theanswer3 ::

Pozdravljeni,

Ker zaradi dela od doma trenutno izgubljam zivce zaradi kvalitete wifija kupujem nov router ali pa kak mesh sistem in me zanima kaj je trenutno aktualno.

Da najprej opisem situacijo. Hisa ima dva nadstropja. Telekomov modem je lociran spodaj. V spodnjem nadstropju potrebujem le kvaliten wifi signal, ki pokrije cca. 70 kvadratov. Med prostori so seveda betonski zidovi.

Drugo nadstropje ima locen vhod. V dveh sobah uporabljam telemachov eon box, ki deluje samo preko ethernet kabla. To trenutno resujem z powerlinom. Telekomov modem imam priklopljen na powerline in potem pri obeh televizorjih priklopim utp kabel v box. Za ostale prostore (isto cca 70 kvadratov) potrebujem mocan wifi signal.

Da izkoristim maksimalno teh 10 mega, ki mi jih operater omogoca ?

Kaj mi priporocate, da bi imel cim boljsi signal po celi hisi brez prekinitev, ce samo zaprem vrata, ter, da imam lahko vec naprav priklopljenih na wifi in kako bi vi povezali vse te naprave?

Hvala v naprej.

Mesh pozabi.
Kupi dva eap225 v3, cca 140eur.

1.
Enega spodaj (das nekam na strop!), dobi obcutek kaj ti pokriva(tezko reci koliko pokrije, nisi povedal koliko prostorov, kolk debele stene,....)

2.drugi Eap zgoraj , priklopljen na powerline. Ce ti dela TV,bo zmogel se 10M interneta.
Zgornjega dej v eno drugo sobo, kao diagonalno od spodnjega na stropu.
Isci, igraj se, da dobis najboljso kombinacijo

3.ce ne bos zadovoljen, kupi se en(dva) EAP in ponovi vajo z iskanjem lokacije.

4.nisi povedal koliko userjev na 140 kvadratov, 10M linije ti niti dva YT kanala ne bo sfolgal, in se bos moral zaceti igrati z QoS.
««
84 / 133
»»