» »

Kateri router?

Kateri router?

««
61 / 134
»»

Gogo ::

Male off topic vprašanje in se že vnaprej opravičujem:
Imam asus rt-ac68u in po posodobitvi fw ne pridem do GUI preko 192.168.1.1. Zmeraj mi napiše čakam in nato poteklo. Na netu so nasveti, da je edina možnost reset in ponovno vse jovo na novo. Je kakšna druga opcija iz prakse? thx
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Han ::

Kaj pravi ipconfig za privzeti prehod (default gateway)? router.asus.com tudi ne prime?

Gogo ::

router.asus.com ne prime. ipconfig pravi 192.168.1.1 tako kot je prav. izgleda da bom moral iti na tovarniške nastavitve in vse na novo, ker noben ni delal backupa. še enkrat sorry za off topic.
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

predi ::

Zgleda, da ne bom več mogel rezzat svojega prastarega WRT54GL-ja. Še preko JTAGa se nekam čudno obnaša (celo noč že erase-a kernel). Najbrž bom na boljšem ne glede na to kaj kupim, pa vendar. Kaj se dandanes dobi za do 150€, s par gigabitnimi porti in wirelessom. Ni potrebe po neki pošasti. Imam zgolj 40/2 linijo, edini namen pa je povezati par računalnikov med sabo (ethernet ali wireless) in nekaj WiFi enabled naprav na internet. Seveda mora biti zadeva rock solid in po možnosti imeti funkcionalen GUI za config (prej imel dd-wrt).

RT-AC68U. Dobi se tudi v beli barvi.

Sold. Pičim ponj kar danes. Hvala.

mat xxl ::

Ne bo ti žal, če zaradi drugega ne zaradi dodatne free zaščite, ki jo Asusu ponuja na malo boljših Routerjih, res zakon ....... dobiš zraven še for free funkcionalnost nekega zelo zelo osnovnega " Watch Guarda" ...., no profi IT ji se bodo smejali samo za doma pa male firme pa zakon zadeva, ki jo konkurenca z dražjimi routerji za "poslovno rabo" veselo mastno krepko zaračunava..... tu je pa for free....

Tu imaš pa še Merlin FW dodelan od Asusa ... zakon : https://sourceforge.net/projects/asuswr...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

SeMiNeSanja ::

mat xxl je izjavil:

Ne bo ti žal, če zaradi drugega ne zaradi dodatne free zaščite, ki jo Asusu ponuja na malo boljših Routerjih, res zakon ....... dobiš zraven še for free funkcionalnost nekega zelo zelo osnovnega " Watch Guarda" ...., no profi IT ji se bodo smejali samo za doma pa male firme pa zakon zadeva, ki jo konkurenca z dražjimi routerji za "poslovno rabo" veselo mastno krepko zaračunava..... tu je pa for free....

Tu imaš pa še Merlin FW dodelan od Asusa ... zakon : https://sourceforge.net/projects/asuswr...

Kje zlomka, si našel WatchGuard, da ga omenjaš v isti sapi z Asusom?

Ti že veš kje, ko mački na rep stopiš zamjavka, bo držalo ??? ;)

Tale router je za moje potrebe čisto kul. Skonfiguriral, priklopil gor naprave in pozabil nanj. Edino kar me moti, je okorno ohišje. Pa da nisem mogel releasat DHCP leasea preko GUI-ja.

mat xxl je izjavil:

Ti že veš kje, ko mački na rep stopiš zamjavka, bo držalo ??? ;)

Moti me le to, da nekaj kar poznaš, primerjaš z nečem o čemer si zgolj slišal, videl pa še nikoli nisi, s tem pa ustvarjaš napačno predstavo o zadevah.

Jaz bi bil zelo previden pri pretiranem hvaljenju zastonjskih varnostnih storitev, ki jih ni nihče preverjal glede na njihovo dejansko učinkovitost. Smo že videli kakšna šokantna razodetja, ki jih ni nihče pričakoval, glede na sloves in priljubljenost brezplačne storitve (OpenDNS ?).

Sploh pa se gre za dve POPOLNOMA različni kategoriji rešitev, ki si v ničemer nista konkurenta, pa čeprav nekako skušaš na to nakazovati. Asus je Consumer proizvod, WatchGuard pa Business rešitev (je veliko več kot zgolj 'proizvod').

Za doma je Asus čisto cool in ga lahko tudi jaz priporočam. Karkoli je doatnih varnostnih storitev na njemu, so dobrodošle. Ne smeš pa pričakovati čudežev.

Za poslovno, rabo pa bom samo rekel nekaj v smislu "ti že veš, kaj delaš".

fujtajksel ::

SeMiNeSanja je izjavil:

Za doma je Asus čisto cool in ga lahko tudi jaz priporočam. Karkoli je doatnih varnostnih storitev na njemu, so dobrodošle. Ne smeš pa pričakovati čudežev.

A tole na ASUSu je uporabno?
Moja izkušnja z nekimi consumer varnostnimi rešitvami (ne ASUS) je da sem na začetku vklopil, potem so se pa uporabniki pritoževali da to in ono ne deluje in je začelo delat ko sem izklopil...

fujtajksel je izjavil:

SeMiNeSanja je izjavil:

A tole na ASUSu je uporabno?
Moja izkušnja z nekimi consumer varnostnimi rešitvami (ne ASUS) je da sem na začetku vklopil, potem so se pa uporabniki pritoževali da to in ono ne deluje in je začelo delat ko sem izklopil...

O uporabnosti naj Mat_xxl pove svoje izkušnje. Doma imamo enega Asus-a, ki pa igra zgolj vlogo Accesspointa, tako da ne morem nič reči o tem, ali tiste napredne storitve povzročajo sitnosti ali ne.

Je pa čisto možno, da generične zadeve lahko malo ponagajajo. Saj tudi high-end zadeve ponagajajo, ampak se večinoma z nekaj truda da stvari prilagoditi, da nehajo nagajati. To pa seveda odpade pri 'instant' zadevah, kjer imaš na voljo samo on/off možnost. Posledično greš na off, če ti nekje nagaja.

Na krarko, seveda ima Seminesanja prav, samo za doma in mala podjetja ob ustreznih bakupih in da podatki niso pretirano zaupni, pa je tak Asus odlična rešitev, vsekakor pa boljša od kakih pol busines Drytekov, kjer tudi če plačaš za zaščito dobiš slabšo, kot na Asusu zastonj.

Vsak za sebe pa ve, kako je ogrožen in kako se braniti.

Glede na te asusu varnostne rešitve ni problemov, te spusti mimo če vztrajaš, gre pa vedno na off tudi, moti le, da včasih kak fajl z dovoljenjem raziščejo, kar sem čakal že tudi cca. 5 minut, da so nekako javili, da je v osnovi varno ali pa grožnje še niso predhodno "idetificirane" v predmetnem failu.

Skratka za ta denar je to odlično, za višji nivo, pa jasno cene eksponencialno narasejo...... varnost pa sigurno tudi.....

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mat xxl ()

Varnost raste z razumevanjem kaj je varnost in kaj je za njeno implementacijo / krepitev treba naresti.

Vse ostalo so zgolj orodja.

Če ne veš, kaj je treba naresti, ti tudi najboljša orodja ne bodo pomagala.

rmatic5 ::

Pozdravljeni,
sem nov na forumu in sedaj sem pred dilemo kateri router kupiti.
Prejšnji teden mi je zropatal : Asus RT-AC88U, AC3100 ( https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-... ) in ker tega ne morem več dobiti so mi izdali dobropis.
Sedaj pa sem pregledoval dalje in je tega dejansko preveč, spoznam pa se ne kaj dobro. Predvsem bi rad v istem rangu, lahko tudi boljšega saj imam kar nekaj brezžičnih kamer povezanih preko wifi, tv-je, računalnike, vremensko napravo, veliko gledamo filme preko Apple TVja in lahko bi še našteval.
Prosim vas za pomoč, ogledujem pa si naslednje tri:
- D-LINK DIR-895L, AC Cloud ( https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-... )
- Linksys EA9500 ( https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-... )
- TP-LINK Archer C5400, AC5400 ( https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-... )

Seveda v poštev lahko pride tudi kakšen ASUS a žal tega ki mi je shodil ni več dobavljiv.
Hvala vam a mnenja in pomoč.
Lp
Matic

Ne vem, če je za vse to res potreben 300+ eur router. RT-AC68U bi to moral prežvečit, ima pa Anni polovico slik napačnih (od starega AC66U).

https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...

https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...

Če imaš za porabit 300+ eur, vzemi dva RT-AC68U in ju poveži prek AiMesh. Pa ceno jim zbij na 155 eur, kolikor stane drugje...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Hvala za odgovor, ja porabiti moram malo nad 300,00 eur.
Če sem odkrit bi rad imel le en router in tega kot se šika, saj ne želim da ga imam v prvem nadstropju v spalnici ( žal imam čudno razpodreditev hiše ). Res pa je da sem sedaj pred tem enega Linksysa za cca 100 eur in žal ne gre skozi ne gledanje TV-ja( prenos iz PCja ), prav tako so kamere štekale ker so vse HD in je velikanski zamik in kockasta slika. Ta router, ki sem ga imel je šel skoz in je delal kot mora a žal je tako kot sem opisal.

Mavrik ::

Kaj pa če bi kupil kaj kvalitetnega kot je Ubiquity ali kaj od bolj high-end opreme? Router + AP te ne bosta stala kaj dosti.
The truth is rarely pure and never simple.

Mavrik hvala a mislim da tole pa izgleda še bolj zahtevno. Dejansko se na te stvari ne spoznam kaj dosti in bi rad le poenostavil in želel da bi delalo. Moram priznati da prvič slišim za Ubiquity :-)

rmatic5 je izjavil:

Mavrik hvala a mislim da tole pa izgleda še bolj zahtevno. Dejansko se na te stvari ne spoznam kaj dosti in bi rad le poenostavil in želel da bi delalo. Moram priznati da prvič slišim za Ubiquity :-)

Ubiquity je razmeroma znan proizvajalec accesspointov in razmeroma preprostih usmerjevalnikov v cenovnem razredu, ki je dokaj privlačen.
Medtem ko so pri nas Mikrotik routerji popularni, zunaj raje posegajo po Ubiquity Edge-routerjih, ker so bolj preprosti za upravljati.
Ubiquity accesspointi pa so že kar nekaj časa popularni tudi pri nas, kjer bi radi imeli veliko AP-jev za zmeren denar, pa zahteve po naprednih funkcionalnostih niso previsoke.
AP-ji imajo v osnovi Cloud management. Lahko pa kupiš 'Cloud key', ki ti nudi lokalno funkcionalnost, ki bi jo sicer imel v oblaku. Baje se da zadeva tudi namestiti kot virtualka, kar pa ni ravno preveč privlačno za domačo rabo. Večinoma se ljudje zadovoljijo kar z Cloud upravljanjem brez tistega 'Cloud Key'.

Evo tega vzami, pa je vse ko ata na mamo, tudi proračun !!! Ga imam sam nekje ....

https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...

mat xxl, hvala za priporočilo, dejansko rabim mnenje v rangu omenjnega zneska in seveda da bo vse štimalo. Hvala. M

Nesta ::

tole je zdej must buy?

https://www.gearbest.com/graphics-table...

Hvala

No pa sev čeraj dobil novi router in sicer sem vzel: https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...
Kar sem ga včeraj uspel testirati in priklopiti vse stvari leti in dela kot avion!
testi prenosa med posameznimi računalniki so brez padca prenosa, prav tako pa signal po celi hiši in še na dvorišču dela odlično!

Zgodovina sprememb…

No pa sem čeraj dobil novi router in sicer sem vzel: https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...
Kar sem ga včeraj uspel testirati in priklopiti vse stvari moram reči da dela kot avion ( hitro, brez padanja hitrosti,...)!
Testi prenosa med posameznimi računalniki so brez padca, prav tako pa signal po celi hiši in še na dvorišču dela odlično.

rmatic5 je izjavil:

No pa sem čeraj dobil novi router in sicer sem vzel: https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...
Kar sem ga včeraj uspel testirati in priklopiti vse stvari moram reči da dela kot avion ( hitro, brez padanja hitrosti,...)!
Testi prenosa med posameznimi računalniki so brez padca, prav tako pa signal po celi hiši in še na dvorišču dela odlično.

Kako malo eni rabijo, da bi bili srečni..... :))

Zakaj ga pa na Mimovrste nisi vzel , tam je 50 eur cenejši ?

Sicer pa za ta denar že mora biti raketa ;) .....

abazuu ::

rmatic5 za kaj pa rabš tak ruter, če ni skrivnost? :)

Nesta ::

Original Xiaomi Mi Router 4 anyone?

bojsi ::

Ima kdo izkušnje s Synology routerji, npr. RT 2600ac?

dc10 ::

Imam Xiaomi 3G router z nameščenim modificiranim fw od asusa in je zakon. Za novo verzijo 4 pa ne vem...

Vili_vanili ::

Živjo!

Mene pa zanima, kaj priporočate za manjše podjetje do 10 zaposlenih, kjer imamo 30/30 optiko. Telekomova naprava je zgolj modem, potem pa imamo router, ki je odslužil in iščemo novega. (16 portni switch že imamo, ampak če je smiselno imeti router z več porti, tudi lahko).
Ideja je, da bi imeli (Open)VPN, možnost VLANov za wifi za goste in morda še kakšno uporabno funkcionalnost ter enostavno konfiguracijo. Je možno imeti na routerju tudi OpenVPN clienta? (Za povezovanje z drugim podjetjem?)

Menjali bomo tudi dve dostopni točki - želimo si dobro pokritost, 5G in guest SSID.

Gledali smo mikrotik naprave. Priporočate kaj drugega?

Hvala :)

Vili_vanili je izjavil:

Živjo!

Mene pa zanima, kaj priporočate za manjše podjetje do 10 zaposlenih, kjer imamo 30/30 optiko. Telekomova naprava je zgolj modem, potem pa imamo router, ki je odslužil in iščemo novega. (16 portni switch že imamo, ampak če je smiselno imeti router z več porti, tudi lahko).
Ideja je, da bi imeli (Open)VPN, možnost VLANov za wifi za goste in morda še kakšno uporabno funkcionalnost ter enostavno konfiguracijo. Je možno imeti na routerju tudi OpenVPN clienta? (Za povezovanje z drugim podjetjem?)

Menjali bomo tudi dve dostopni točki - želimo si dobro pokritost, 5G in guest SSID.

Gledali smo mikrotik naprave. Priporočate kaj drugega?

Hvala :)

Kaj želiš doseči.... boljšo povezljivost ali boljšo zaščito lokalnega omrežja?

Za boljšo povezljivost so tu routerji oz. usmerjevalniki (Mikrotik, Ubiquity,....)
Za boljšo zaščito pa so tu požarne pregrade (Fortinet, SonicWall, WatchGuard,...)

Koliko denarja imaš na razpolago?
Z hudio malim proračunom se ponavadi zgodba konča pri routerjih.

Odsvetujem spogledovanjem z zadevami, ki so nekje 'ne tič ne miš', se imenjujejo kvazi 'požarna pregrada' v resnici pa so le usmerjevalniki z paketnim filtrom. Škoda denarja.

Pri proizvajalcih UTM požarnih pregrad se danes dobi tudi accesspointe. Dejansko lahko te požarne pregrade delujejo tudi kot kontrollerji za dostopne točke. Pomanjkljivost je le cena, ki ni ravno za vsakogar sprejemljiva.
Ni pa problem, zadeve kombinirati s kakšnimi bistveno cenejšimi Ubiquity dostopnimi točkami. Te so v cenovnem razredu 'potrošnega materiala'. Če nisi zadovoljen, jo še vedno lahko zamenjaš, pa nisi veliko denarja vrgel proč. No, problem bi bil, če jih imaš 100 kosov. Pri dveh pa to ni taka reč.
Vprašanje bi le bil, če bi hotel kaj več od zadeve, pa ti ta tega nebi mogla ponuditi.

Za dodatne info okoli WatchGuard rešitev pa lahko na ZS.

pedalo ::

Če koga zanima, imam Xiaomi Mi Router 4 naprodaj. Sem ga samo sprobal in deluje brezhibno. Info na ZS.

pedalo je izjavil:

Če koga zanima, imam Xiaomi Mi Router 4 naprodaj. Sem ga samo sprobal in deluje brezhibno. Info na ZS.

Tako zelo dober, da se ga hočeš koj znebiti?

V tem casu, ko sem cakal na posiljko iz Gearbesta, sem uspel usposobiti starega Asusa, ki mi je delal tezave.

TOP ::

SeMiNeSanja je izjavil:

pedalo je izjavil:

Tako zelo dober, da se ga hočeš koj znebiti?

+1 res je.

Ne vem kje je problem. Napisal sem razlog za prodajo, ce vama ne pase neumne komentarje zadrzita zase.

mahone ::

Kateri router priporocate do 50-60EUR? Trenutno imam prastari Wrtgl in ne sfolga 50/50 optike.
lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mahone ()

greatdrakon ::

bojsi je izjavil:

Ima kdo izkušnje s Synology routerji, npr. RT 2600ac?

Jaz ga imam od februarja 2017.Kaj te konkretno zanima?

joker16_7 ::

Pozdravljeni!

Stara sablja Linksys WR... počasi kaže znake iztrošenosti (pogosto sesuvanje, kljub resetu težave ostajajo itd...), tako da iščem nov router s podporo za WPA3. Je že kaj na trgu? Osebno namreč ne najdem...
"Ambition is the path to success. Persistence is the vehicle you arrive in."
Bill Bradley

Vse imate že 10 x napisano na forumu, katerega, če se vam ne ljubi niti prebrati, se nam poznavalcem pa ne da še 1 x pisati !

So pa jasno vsake nekaj mesecev novi modeli, samo če preberete temo vsaj kako leto nazaj, vam bo prav vse jasno !

mat xxl:
Evo, vzel sem si pol ure časa in bral objave za nazaj vse do maja 2018. O WPA3 podpori niti besede! Zdaj, če nimaš volje, da pomagaš neznalcu ni potrebno smetiti foruma ;)
Bill Bradley

joker16_7 je izjavil:

mat xxl:
Evo, vzel sem si pol ure časa in bral objave za nazaj vse do maja 2018. O WPA3 podpori niti besede! Zdaj, če nimaš volje, da pomagaš neznalcu ni potrebno smetiti foruma ;)

WPA3 boš mogoče kupoval prihodnje leto.
Trenutno obstajata le dva routerja, ki sta WPA3 certificirana.

Če se Linksys poslavlja, si nabavi nekaj novega. O WPA3 pa razmišljaj, ko bo to 'razširjen standard'.
Prehod z WEP na WPA je trajal večnost in verjetno še vedno kje najdeš kakšno dostopno točko konfigurirano z WEP.
Prehod z WPA na WPA2 niti približno ni zaključen, še vedno je tam zunaj kup krame, ki ne podpira WPA2, pa še kar ni crknila.
Stavim, da tudi čez 10 let ne bo vse na WPA3 in novejših standardih, da se bo še vedno našlo kakšno napravo, ki ne podpira več, kot WPA2.

Tudi sicer WPA2 ni tako grozljivo slab standard, da bi moral delat paniko. Že res, da je enostavno ukrasti 'handshake'. Ampak ob uporabi 'pametnih' gesel, se res ni bati, da bi se kdo dokopal do WiFi gesla.

WPA3 ima oz. bo imel sicer še neke druge izboljšave, ampak če ne poganjaš javne dostopne točke (kafič,...), te tudi niso ravno nevem kako koristne.

Najlepša hvala za razumljiv in izčrpen odgovor! ;)8-)
Bill Bradley

fujtajksel ::

> Trenutno obstajata le dva routerja, ki sta WPA3 certificirana.
IPQ8065 naveden v linku ni router ampak routerski CPU ki se pojavlja v več routerjih, npr Netgear R7800 in Synology RT2600ac
https://wikidevi.com/wiki/Special:Ask?t...
Za slednjega naj bi pripravljali upgrade
https://www.reddit.com/r/synology/comme...

https://www.snbforums.com/threads/bette...

fujtajksel je izjavil:

> Trenutno obstajata le dva routerja, ki sta WPA3 certificirana.
IPQ8065 naveden v linku ni router ampak routerski CPU ki se pojavlja v več routerjih, npr Netgear R7800 in Synology RT2600ac.............

Potem so zadevo narobe razvrstili in dejansko obstaja le eden WPA3 certificiran router.

Skratka, bistvo moje trditve se ne spremeni - WPA3 je nekje v prihodnosti in ne splača se odlašati z nakupom routerja (sploh ne takega izpod 100€), ker bi na vsak način hotel imeti WPA3 certificiranega.

nsa_ag3nt ::

Obstaja kakšen mikrotik (oz. kak drug brand) s sfp portom, wifi in rj11 priklopom za voip telefonijo (tk gpon optika) ?
Temu pogoju recimo od fritz škatel ustreza samo FRITZ!Box 5491 https://en.avm.de/products/fritzbox/fri... .
https://gizmodo.com/c/goodbye-big-five

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nsa_ag3nt ()

scipascapa ::

Kaj mislite da je?

Imam F60 Innbox od T-2ja, internet port gre do rouerja TP-LINK C9 , tv port gre do switcha, ta pa naprej do moje TV in TV v dnevni.

Od včeraj karkoli vtaknem v router, na routerju gori oranžna Internet lučka: The router's Internet port is connected, but the internet service is not available.

Zdaj uporabljam F60 kot WIFI, da imam brezžični net za prenosnike in telefone....samo me živcira, da router ne dela.
««
61 / 134
»»