» »

Kateri router?

Kateri router?

««
63 / 135
»»

TOP ::

Logično 2.4G doseže dalši, domet, medtem ko 5G pa je precej krajši, praktično 5G deluje, dokler si v bližini ruterja.5G ne more imeti višjo hitrost kot 2.4G obe frekvenci delujejo z isto hitrostjo, razen z razdaljo tole upada pri 5G, to pade kar naenkrat.

SeMiNeSanja ::

TOP je izjavil:

Logično 2.4G doseže dalši, domet, medtem ko 5G pa je precej krajši, praktično 5G deluje, dokler si v bližini ruterja.5G ne more imeti višjo hitrost kot 2.4G obe frekvenci delujejo z isto hitrostjo, razen z razdaljo tole upada pri 5G, to pade kar naenkrat.

Da nisi ti en malo pobrklal?
Še enkrat preberi kaj si napisal, potem pa si poglej en tipični dualband accesspoint datasheet, kjer bo navedeno, da na 5GHz dosegaš do 1.7Gbps, na 2,4GHz pa do 800Mbps.
Z drugimi besedami: na 5GHz gre do 2x toliko, kot na 2,4GHz.

Kaj pa zdaj?

No, odvisno od AccessPointa in odjemalca se oba lahko sporazumevata in dogovarjata za optimalni način povezave. Tako boš na 2m razdalje na 5GHz, ko se boš oddaljil, pa te bo malo boljša oprema znala samodejno preklopiti na 2,4GHz, ko bo za postal bolj zanesljiv/hiter od 5GHz.

S slabšo opremo moraš pa ročno preklopiti z ene na drugo frekvenco.

vjreh43WAEFS ::

Ok in ta Asus RT-AC58U očitno ne preklopi samodejno med frekvencama, ker gre za dve ločeni wireless povezavi. Torej kaj, če uporabljaš wifi le in zgolj v stanovanju, pol niti nima smisla imeti oneh, 2.4 in 5G, če pa ni razlike v hitrosti in dometu. Ne bom menda vedno tuhtal, "če sem v dnevni, povežem na 2.4, če grem v kuhinjo, bom pa 5G".

gddr85 ::

razlika v hitrosti in dometu bi morala bit, zakaj potem ac 5ghz? odvisno pa seveda kakšno isp hitrost imaš

vjreh43WAEFS je izjavil:

Ok in ta Asus RT-AC58U očitno ne preklopi samodejno med frekvencama, ker gre za dve ločeni wireless povezavi. Torej kaj, če uporabljaš wifi le in zgolj v stanovanju, pol niti nima smisla imeti oneh, 2.4 in 5G, če pa ni razlike v hitrosti in dometu. Ne bom menda vedno tuhtal, "če sem v dnevni, povežem na 2.4, če grem v kuhinjo, bom pa 5G".

Če imaš isti SSID za obe frekvenci in ti ne preklaplja, si še vedno lahko definiraš dva različna SSID, npr. WiFi2.4 in WiFi5. Ko se približaš, se takointako poveže na tistega, ki ga prvega 'zavoha'. Dokler ne rabiš 'turbo' načina ti je takointako vseeno na keri SSID si povezan. Ko ga rabiš, pa preveriš, če si na 'WiFi5' in se ročno povežeš v primeru da nisi.
Obratno pa na večji razdalji lahko preveriš, če si na SSID z 2.4GHz.

Drugača pa ni nujno kriv router. Lahko imaš beden WiFi na odjemalčevi strani. Probavat bi moral z različnimi odjemalci (dva različna prenosnika, različni WiFi ključki,...). Samo na 'meritve' z mobitelom se jaz nebi zanesel.

b3D_950 ::

Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

MrStein ::

Tako, antene morajo kazati v različne smeri.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Hm, s tele slike ne razvidim čist najbolj. Sta pod 45kotom samo ti stranski dve, al vse štiri?

b3D_950 ::

https://www.digitaltrends.com/computing...

tesiraj različne kombinacije, ampak kakšne bistvene razlike verjetno ne bo.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

fujtajksel ::

MrStein je izjavil:

Tako, antene morajo kazati v različne smeri.

Odvisno kaj hočeš pokrit. Za raven flat je čist ok pokonci. Dokler ni zidov je vseen pes, za njimi pa rezultati včasih niso intuitivni.

Za MIMO (ali nasploh boljšo pokritost) se priporoča, da vsak kaže v svojo smer.

Torej en gor, en severno, en pa na vzhod.
(četrti pa prosto po prešernu)

Če so vsi enako obrnjeni, bodo vsi imeli "mrtvi kot" na istem mestu in se ne bodo nič dopolnjevali.
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

fujtajksel ::

Kolkr sem razumel gre pri diversity antenna bolj za zamik kot za kot. Je pa to z antenami precej konfuzno zaradi odbojev itd. Običajne kratke low-gain imajo precej sferično polje in relativno kratek doseg, ne glede kako obračaš. Daljše paličaste high-gain imajo bolj sploščeno polje, nesejo dlje radialno a manj gor/dol in naj bi jih sukal če hočeš pokrivat tudi zgoraj/spodaj po hiši, v ravnem flatu najbrž ne.

camx ::

Je Linksys WRT1200AC-EU dober nakup ali je kaj boljšega v rangu do 150€?

Han ::

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

ASUS RT-AC58U je trenutno v akciji pri Anni.si za 69,99 eur.

leiito ::

Apple AirPort Extreme sicer še vedno pridno služi, je dual band in ac, ampak verjetno je čas za menjavo. Razmišljam o bodisi Google WIFi, sorazmerno veliko muzike za €120, Synology Mesh router za €150, ali pa Synology RT2600 router za €230.

Hitrost interneta je 100/100 na optiki T-2, razen Synology NAS-a so vse naprave vključno s televizijo na wi-fi omrežju. Zaenkrat sicer ni nobenih težav, ampak fajli postajajo vse večji, na Netflixu in iTunes gledam, če je le možno, HDR Dolby Vision vsebine, če bo vse po načrtih, prinese Božiček še Dolby Atmos zvočno rešitev.

Ali boljši in modernejši wifi router kot npr. Google WiFi in śe posebej Synology RT2600, namesto starine, kakršna je Airport Extreme, pomeni dejansko večjo hitrost na wifi omrežju? Na papirju ali v praksi? Zakaj, a ne omogoča že Airport Extreme večje hitrosti, kot jo trenutno dobimo od dobaviteljev? Je kak drug modem, ki se po izkušnjah sodeč obnese za multimedio?

Nighthawk AX8 npr. je videti čudovito, končno router, ki ga ni treba skrivati v omari, ampak ali je cena, ki je podobno vesoljska kot dizajn, upravičena? Ali 802.11 ax pri sedanji ponudbi interneta sploh pomeni razliko?

Sepravi ti imaš rad znamke- Apple, Google. Lol

Zgodovina sprememb…

leiito je izjavil:

Ali boljši in modernejši wifi router kot npr. Google WiFi in śe posebej Synology RT2600, namesto starine, kakršna je Airport Extreme, pomeni dejansko večjo hitrost na wifi omrežju? Na papirju ali v praksi? Zakaj, a ne omogoča že Airport Extreme večje hitrosti, kot jo trenutno dobimo od dobaviteljev? Je kak drug modem, ki se po izkušnjah sodeč obnese za multimedio?

- kakšno hitrost pa imaš zdaj?
- za te stvari je internet poln testov, s številkami - npr. https://www.smallnetbuilder.com/
Motiti se je človeško.

leiito ::

vjreh43WAEFS je izjavil:

Sepravi ti imaš rad znamke- Apple, Google. Lol

A ti nimaš? Razlog, da nek proizvajalec postane “znamka”, je konsistentna kakovost, ne more zanič proizvajalec postati znamka. Znamka je tudi Xiaomi in ja, njih imam tudi rad, rad imam, da stvari delujejo v v skladu s pričakovanji in da se ne kvarijo in da so user friendly ali pa vsaj, da na netu zlahka najdeš odgovore.

No ja, totaln izpad po enem letu uporabe... Mogoče je bil "lemon".
(Xiaomi telefon)
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

JanezH ::

Han je izjavil:

ASUS RT-AC58U je trenutno v akciji pri Anni.si za 69,99 eur.

A to je najboljše kar se dobi za tak denar?

BlackLight ::

Sam sem pred parimi leti zamenjal dobrega starega Linksysa WRT54GL za novega Asus rt-ac68u. Res da sedaj nimam več max 40mb/s preko WiFi, ampak kakovost signala se mi pa zdi da se je zmanjšala kar lepo, namreč do zgornjega nadstropja je ena kovinska ograja katera kot kaže sedaj od novega routerja povzroča velike probleme. Probal sem že dat gor Merlin firmware če bi zadevo kaj izboljšalo pa ni nič, ima morda še kdo kakšne ideje?

igorpec ::

BlackLight je izjavil:

Sam sem pred parimi leti zamenjal dobrega staregaima morda še kdo kakšne ideje?

Dodatna dostopna točka ali morda router z večjo močjo, npr. dobri stari Mikrotik RB2011?

Brainstorm ::

Iščem router, ki ima gigabitni lan in WDS funkcijo, se pravi da lahko brezžično sprejemam internet od hoferjevega mini 4G modema (škrnicl modem), nato pa priključim porabnike na router žično in brezžično?
Kateri je najbolj ugoden, kakšen tplink ali kaj podobnega?

Gledam router Asus RTN18U https://www.asus.com/Networking/RTN18U/... in vidim, da ima 3G/4G data sharing, se pravi, če kupim en najcenejši USB 4G modem, kot naprimer tale z alija za 20 USD https://www.aliexpress.com/item/Unlocke... bo delal net s hoferjevo simko, katero imam sedaj v hoferjevem škrnicl modemu?

Ali je bolje iz čajne naročit kar Huawei B315 https://www.aliexpress.com/item/Unlocke... ki pride z dajatvami na koncu okoli 95 evrov.

Ker hoferjevega Alcatel modema se verjetno ne da sfrizirat, da bi internet speljal po usb kablu do asusovega routerja?

Zgodovina sprememb…

beta1 ::

Vzami huawei b315 + svoj router.

Huawei ima botlenech na gigaportih. Emulirajo se preko VLAN, tako da dobiš kopiranje cca 250mbitov na port. To je 1/4 manj kot drugi gigaswitchi ali giga routerji.

Je pa res da ima modem funkcijo zelo stabilno in na njega lahko daš zunanje LTE antene.

Odsvetujem ti ta kitajski LTE USB modem, ker bo to slabše kot škrnicl modem. Pa še vprašanje glede signala in supporta.

Če ti ta škrnicl modem dela BP. Potem ga lahko tudi ponucaš kot modem. Poveš svoj ruter na njega preko WDS.

Hvala za odgovor.
Bom verjetno nabavu Asus RT-N18U za okoli 60€ in ga povezal preko WDSja z hoferjevim modemom.
Ker trenutni router linksys E3200 https://www.linksys.com/hu/support-prod... ne omogoča WDSa tudi z tomato firmwerom ne ali pa se motim?

TOP ::

Brainstorm je izjavil:

Hvala za odgovor.
Bom verjetno nabavu Asus RT-N18U za okoli 60€ in ga povezal preko WDSja z hoferjevim modemom.
Ker trenutni router linksys E3200 https://www.linksys.com/hu/support-prod... ne omogoča WDSa tudi z tomato firmwerom ne ali pa se motim?

Kak tomato poglej z DDWRT.

Thanks, sem vrgu paradajz dol in naložu DDWRTja in nekako uspel premostit net.
Tako da na ethernet vtičnicah na routerju net deluje, wifija pa ne oddaja, pa itak ga ne rabim, ker se brezžično povežem na hoferjev modem.

Zgodovina sprememb…

Joseph033 ::

Pozdravljeni uporabniki na Slo Tech bi mi mogoče nekdo znal svetovati za katerega izmed teh dveh model proizvajalcev Routerjev naj se odločim na kaj naj bom predvsem pozoren ter kakšne so prednosti ali slabosti pri teh dveh modelih,če bi mi lahko nekdo pomagal,da se bom vedel lažje odločiti katerega ali kaj kuputu. Se pa vam že v naprej zahvaljujem za pomoč in odgovore.
https://anni.si/usmerjevalniki-stikala-...

Drugi je star model, ki ga je zamenjal RT-AC58U s 4-jedrnim procesorjem.

Han najlepša hvala za odgovor.

Pozdravljen Han mogoče veste kakšne so kej prednosti in pa mogoče slabosti teh dveh routerjev za katera sem postavil vprašanje,če bi mi mogoče lahko nekako pomagali,da se bom pravilno odločil in nebom slučajno po 1 letu še kje razočaran.

Asus je boljša izbira zaradi boljšega procesorja, hitrejšega USB 3.0 vhoda in odličnega operacijskega sistema, ki omogoča tudi VPN.

zee ::

leiito je izjavil:

Apple AirPort Extreme sicer še vedno pridno služi, je dual band in ac, ampak verjetno je čas za menjavo. Razmišljam o bodisi Google WIFi, sorazmerno veliko muzike za €120, Synology Mesh router za €150, ali pa Synology RT2600 router za €230.

Hitrost interneta je 100/100 na optiki T-2, razen Synology NAS-a so vse naprave vključno s televizijo na wi-fi omrežju. Zaenkrat sicer ni nobenih težav, ampak fajli postajajo vse večji, na Netflixu in iTunes gledam, če je le možno, HDR Dolby Vision vsebine, če bo vse po načrtih, prinese Božiček še Dolby Atmos zvočno rešitev.

Nighthawk AX8 npr. je videti čudovito, končno router, ki ga ni treba skrivati v omari, ampak ali je cena, ki je podobno vesoljska kot dizajn, upravičena? Ali 802.11 ax pri sedanji ponudbi interneta sploh pomeni razliko?

Google Wifi je dosti boljsi od Airport Extreme-a, sploh ce imas vec naprav, obenem ti omogoca tudi t.i. mesh, kar pomeni, da imas stabilen in hiter wi-fi po celi hisi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Vedran ::

Synology RT2600AC in novi MR2200AC tudi podpirata 'mesh'.
Tudi oba podpirata novi WPA3.

N4m31355 ::

Dann!

ena dilema..
delam novo wifi omrezje, na katerem zelim narediti roaming wifi, 2 wifi tocke, in izolacijo klientov na eni izmed tock.
iscem switch+router za povezavo ISP routerja in 2x Ubiquity UAP-AC-PRO.
Gledal sem mikrotik rb3011, ali pa Ubiquity USG+US-24.
razlika v ceni je ~100€, vendar bi to pomenilo da imam use Ubiquity in ogromno portov. Mikrotik bi načeloma zadostoval kar se tice portov.

lahko naredim sploh kar sem si zamislil? :D

Lp!

sameone ::

Kateri router izbrati za doma ?? Internet, youtube, ...
Pomembna predvsem čim večja pokritost s signalom.

Izbiram med temi:
- TP-Link brezžični usmerjevalnik Archer C1200 AC1200 Dual Band
- Asus brezžični usmerjevalnik RT-AC53
- D-Link brezžični usmerjevalnik D-Link DIR-842

Hvala in lp

Argonavt ::

Kak Synology fan med nami?

Delam upgrade LAN/WAN na domačem omrežju. SIOL gre s parice na optiko in za glavni router želim dat Synology. Za Synology sem se odločil zaradi:
- kvalitetnega firewalla s kupom custom nastavitev a hkrati enostavno rabo,
- odličen access control za family/otroke,
- in predvsem SD postavitve NAS tja do 128 GB kar na routerju.

Ima kdo izkušnje:
- Ali je Rt2600ac res toliko boljši od RT 1900 ac, da vreden dodatnih cca 90 €?
- Kako se ta routerja obneseta na SIOL modemih/dostopih pri PPOE? Menda so pri RT2600ac težve z random drop down PPOE povezave?

greatdrakon ::

Argonavt je izjavil:

Kak Synology fan med nami?

Delam upgrade LAN/WAN na domačem omrežju. SIOL gre s parice na optiko in za glavni router želim dat Synology. Za Synology sem se odločil zaradi:
- kvalitetnega firewalla s kupom custom nastavitev a hkrati enostavno rabo,
- odličen access control za family/otroke,
- in predvsem SD postavitve NAS tja do 128 GB kar na routerju.

Ima kdo izkušnje:
- Ali je Rt2600ac res toliko boljši od RT 1900 ac, da vreden dodatnih cca 90 €?
- Kako se ta routerja obneseta na SIOL modemih/dostopih pri PPOE? Menda so pri RT2600ac težve z random drop down PPOE povezave?

Lastim si rt2600ac. Kupil sem ga kmalu ko je izšel ven. Na začetku je bilo veliko težav in sem bil kar precej razočaran - tudi dejansko razmišljal o prodaji...
Vendar sčasoma se je zadeva izredno izboljšala... Sedaj vse deluje stabilno in hitro (zaenkrat). Tudi IPS so spimali, da dela brez zatikanj (z enim od zadnjih posodobitev zadeva deluje 100% boljše)...

Glede PPOE ne vem.

Razlika med 2600 in 1900 je predvsem v tem, če misliš uporabljat kompleksne VPN povezave in možnosti dodatne zaščite (poleg klasičnega požarnega zida), ki jih nudi Synology to pa so:

Threat prevention - to je IPS, mislim, da laufa na modificirani verziji Suricate

in Safe Access, ki je kombinacija starševskega nadzora in zaščite nadzora vsebine spletnih strani

že za rt2600ac so vse te storitve zalogaj. rt1900ac pa tega ne more prebavit...

Če bi pa zraven rad laufal še mini NAS (download station, file station in vse kar spada zraven) pa sploh ne...

Najlepša hvala za odgovor. Potrjeno, da bo kar 2600ac, ker dejansko bi rad fural mini NAS z malo obremenitvijo, Safe Access in Threat prevention. Ker imam od prej že DS218play bo UI domač.

2600ac ima zmogljivejši procesor in več RAMa za take naloge. PPOE se uporabniki pritožujejo, da se po prekinitvi povezave ne postavi samodejno nazaj, a menda so v zadnji posodobitvi tudi to uredili.

Skratka izgleda, je dozorel proizvod in so spucali največje buge. Grem v šoping.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Argonavt ()

Likalnik ::

Jaz imam Synology 2600ac...v omari-trenutno...meni je dobro delal...zamenjal sem ga za google wifi (dobil ugodno 3 naprave) tako, da mi sedaj preko t.i. mesh pokriva celotno hišo plus vrt...če te zanima ti lahko router ugodno prodam...deluje vse bp...če ne bi dobil googla iz Amerike ugodno ne bi menjal

lp

mat xxl ::

Še ena informacija .... vsi boljši Asusi, večina že ima, eni bodo glih kar oziroma je že v beta verziji dobivajo, kot osnovni jezik po novem tudi Slovenščino, ob tem je zanimivo, da drugih balkanskih jezikov pa pač ni...., ker več krat je ravno obratno .....

Mogoče po novem ne gledajo na število oseb, ki govori jezik, ampak njihovo kupno moč. :)
Motiti se je človeško.

Pred hiso si mi začeli ob šestih zjutraj kopati cesto. Optični kabli do hiše. dolgo nič sedaj pa kar dve optiki naenkrat Telekom in T2.

ZA SIOL optiko me zanima ali ima kdo doma delujočo konfiguracijo z routerjem na optiki?? Torej ali ima kdo optiko, modem v bridge načinu in Asus ali Synology router, ki mu dela dejansko kot router in ne v AP načinu?

Aar2rk ::

Jaz točno kot si opisal: Telekom optika, njihov modem bridge in Asus (Archer C9) router za net na kablu in wiFi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Aar2rk ()

Aar2rk je izjavil:

Jaz točno kot si opisal: Telekom optika, njihov modem bridge in Asus (Archer C9) router za net na kablu in wiFi.

In VIOP & IPTV preko routerja delata? Če je temu tako, a je možnost za six pack ali dva dobit setup/ printscrene vseh nastavitev (subneti, IPTV preko routerja, VIOP preko routerja) ? Grem v nabavo enega top routerja (asus ali synology) ampak pod pogojem, da se izkoristi Traffic control, Firewall in Parental control na polno, kar pa v AP mode ni možno. Nabavim pa router zdaj, preden v treh, štirih tednih pridejo naredit nadgradnjo na optiko, da se ob namestitvi zmenim za bridge.

Sicer imam možnost IPTV peljati po svojem kablu iz SIOL modema ven in interent promet v router po svojem, vendar v bridge mode to verjetno ne dela.

Ali lahko na routerju nastavim DHCP range med 192.168.1.2 in 192.168.1.10 in potem za vse naprave v omrežju naredim DHCP reservation na poljubne IP številke med 192.168.1.11 in 192.168.1.254? Ali pa morajo obvezno tudi biti IP številke iz DHCP reservation v DHCP range? Gre za Synology router.

Vedran je izjavil:

Ali lahko na routerju nastavim DHCP range med 192.168.1.2 in 192.168.1.10 in potem za vse naprave v omrežju naredim DHCP reservation na poljubne IP številke med 192.168.1.11 in 192.168.1.254? Ali pa morajo obvezno tudi biti IP številke iz DHCP reservation v DHCP range? Gre za Synology router.

Običajno imaš rezervacije izven območja, ki se dinamično distribuira.
Tako nekako, kot si si ti zamislil...

Mal sta me zmedli glede tega dve temi kateri sem prebral na internetu:
1.
https://forum.synology.com/enu/viewtopi...
V kateri sem prebral naslednje:
So you can give a "fixed IP reservation", within the DHCP range itself, NOT outside the DHCP range.
2.
https://community.ubnt.com/t5/EdgeRoute...
V kateri Ubiquiti EdgeOS vrže naslednjo napako:
Warning: leased IP address [##########] not in any of the pools

Tudi prebral sem da nekateri Linksys-i in Netgear-i imajo podobne omejitve.
Zato pač vprašam če je kaj takega napačno početi.
««
63 / 135
»»