» »

Kateri router?

Kateri router?

««
22 / 134
»»

Gapi ::

Mikrotik izdelki kateri bodo objavljeni na MUM-ih letošnje leto.
No person is rich enough,to buy back his past.

clancy ::

Saj so Mikrotiki ok, ampak niso za uporabnike, ki ne vejo več od Plug&Play nastavitev. Žal.

raceboy ::

Gapi je izjavil:

Počaki na rb3011 pride letos

Ja sem ze videl. Ampak glede na to kaj vecina uporabnikov potrebuje je dovolj hAP za domaco uporabo. Problem pri teh cenejsih mikrotikih je edino lack of wifi power. 3011 je cist overkill. Tukaj sem omenil 2011 zaradi mocnega wifi-ja, ki bo enak pomoje v 3011.

scipascapa ::

Je kateri router tudi hkrati zmožen streamat filme/serije HD 720p na TV?

darkolord ::

Hkrati s čem?

narobe napisal, brez hkrati....

paliskic ::

Zdravo,

ali je ta ruoter dober? https://www.mimovrste.com/usmerjevalnik...

Trenutno imam ruoter linksys wrt54gl. Najbolj pomembno mi je, da bi bil domet malo večji.

Lp

tku009 ::

scipascapa je izjavil:

Asus RT-N56U in nadaljevanje te serije routerjev.

Uporabnik ::

clancy je izjavil:

Saj so Mikrotiki ok, ampak niso za uporabnike, ki ne vejo več od Plug&Play nastavitev. Žal.

Mikrotik je v osnovi skonfigururan kot plug & play. Imajo tudi QuickSet, ki ima natančno to, kar imajo ostali routerji... tistih par stvari, ki jih je potrebno vpisat. Tako, da se ne strinjam v celoti.

tku009 je izjavil:

scipascapa je izjavil:

Asus RT-N56U in nadaljevanje te serije routerjev.

Mislim, da večina routerjev zmore streamati 720p video. Je pa seveda največ odvisno od razdalje in preprek, ki jo mora signal premagovati.
Omenjeni Asus bi pa itak bil čisto dovolj.

Uporabnik je izjavil:

clancy je izjavil:

Mikrotik je v osnovi skonfigururan kot plug & play. Imajo tudi QuickSet, ki ima natančno to, kar imajo ostali routerji... tistih par stvari, ki jih je potrebno vpisat. Tako, da se ne strinjam v celoti.

To je res ja. Ampak, če želiš izkoristiti prednosti, ki jih nudi mikrotik, to je predvsem veliko oddajno moč in domet, je treba znati malo več. Saj navadno najbolj zaradi tega, kupimo mikrotika. Po defaultu pa ni niti MIMO vklopljen.
Po forumih ti vsi zelo radi svetujejo mikrotika, pri nastavitvah pa ti itak noben noče, pomagati.

Sam sem obupal nad mikrotikom. Raznih informacij, kako se kaj mora optimalno nastaviti, se mi po internetu več ne da iskati. Na 20/20 optiki, recimo nikakor ne morem brezžično spraviti upload čez 8Mbps. Z Archerjem C5, pa polno hitrost uploada dosežem brez problema - na isti razdalji od routerja seveda.

SeMiNeSanja ::

Se povsem strinjam z @clancy (končno en uporabnik ki po resnici pove).

Mikrotik JE prezahteven za tipičnega domačega uporabnika.

Še celo, če si iz stroke, moraš kar malo tuhtati kako gredo stvari na njemu. Še zlasti, če želiš še kaj počarati na ACL-ih, forwardirati kakšen port, QoS,..... Saj se vse da, ampak predenj obvladaš, da zares veš, kaj delaš (brez eksperimentiranja), se pa moraš že nekaj časa zabavati z njim.

Za moje pojme je Mikrotik en tak nebodigatreba, ki ga (zaradi izredno nizke cene glede na zmogljivosti) tlačijo tja, kjer mu je mesto in kjer mu ni mesto. Kjer mu je mesto je čisto cool, če ga imajo v rokah ta pravi mojstri, ki ga dejansko obvladajo. Problem pa so vedno tiste postavitve, kjer je zgolj zaradi nizke cene izrinil neko 100x bolj primerno rešitev, ki bi mogoče bila 10 ali celo 20x dražja - bi pa veliko bolje opravila svojo nalogo.

Tudi jaz si bom omislil Archerja C5.

jest10 ::

Kako je pa kaj z archer C2?

N4m31355 ::

Dann!
Na asus RT-N56U imam priklopljen USB disk.. ce probam kej prenasat preko ftpja je max speed (po kablu) 13MB/s.. prenasam pa na SSD..
kaksna ideja?
Prav tako mi zelo hitro pride do errorja "too many users" ker je max 5 in sploh nevem kako zapreti ostale sesne.
Hint?

Lp!

GTX970 ::

Verjetno je ozko grlo povezava router - usb disk.

GTX970 je izjavil:

Verjetno je ozko grlo povezava router - usb disk.

ozko grlo na 13MB?

BorutK-73 ::

Ozko grlo je usb, pri tebi je 2.0.

http://www.pcpro.co.uk/asus/asus-rt-n56...
And things picked up again in the NAS test. With our test hard disk drive connected to one of the Asus RT-N56U's USB ports and our laptop hooked up via Gigabit Ethernet, we measured an average transfer rate of 7.2MB/sec. It can't match a dedicated NAS box, but it's quick for a router of its type.

Zgodovina sprememb…

tureavanture ::

Zdravo. Potrebujem čim cenejši 5G router.

Kakšne izkušnje s Tenda N6 (33€)?

GTX970 ::

http://liobaashlyritchie.blogspot.com/2...
The N6?s long range performance was good on the 2.4GHz frequency band, but the 5GHz signal attenuated rapidly - a fact which may have been related to our house internal structure. Long range recorded speeds on the 2.4GHz band were high enough to make playback of high bit-rate Bluray rips a realistic possibility. Signal strength was also strong, with Windows 7 reporting a 3-4 bar connection.

Živjo, imam težavo, doma nikakor ne morem vse povsod imeti wifi. Stvar je taka, da ruoter imam v sobi, ki je v prvem nadstropju, težava pa je pokrit z wifi-jem tudi apartmaje. 2 apartmaja so v spodnjem štuku, eden pa je oddaljen cca 5 metrov od naše hiše.

Imel sem linksysa wrt54gl, pokril je kar dobro naše glavno stanovanje, slabše pa apartmaje. Nekaj dni nazaj sem pa nabavil ruoter TP-Link Archer C5 AC1200. Tp-link ima sicer nekoliko večji domet, pokrije kar dobro apartma ki je oddaljen cca 5 metrov od glavnega stanovanja (kjer imam ruoter), pokrije tudi dobro enega od dveh apartmajev ki so v spodnjem štuku. Težava ostane en sam apartma, ki ga ne uspem pokriti z wifi-jem, očitno je preveč zidov vmes.

Namen imam vrniti tp-linka, sprašujem pa vas kateri ruoter naj nabavim? Ali je mogoče bolje obdržati tp-linka in dokupiti še kakšen extender? (v tem primeru bi mogoče tudi star linksys wrt54gl bil še dober).
V vsakem primeru, stvar mora biti brezžična, ne morem povezati dva ruoterja žično, saj nimam kje speljati kabel.

Torej najboljša opcija je menjati ruoter, če seveda obstaja tak z res dobrim dometom. Prosim vas za nasvet, znamka ruoterja je vseeno katera je, denar ni problem, važno, da se zadeva reši.

Hvala pa Lp

Lonsarg ::

Variacije med ruterji pri dosegu signala so maksimalno ranga ena stena, ponavadi manj. To pa zato, ker je maksimalna oddajna moč zakonsko določena. Tak da žal za tko kot se šika pokrit boš moral imeti več kot en WiFi, razmisli da bi dal na dve strani glavnega stanovanja, da ni treba kabla napelavat do apartmajeb. Če se da čisto ob oknu v smeri kamor mora najdlje nesti.

Lahko imam tudi dva različna wifi-ja, enega za nas enega pa za turiste, to ni problem. Problem je povezati brezžično dva ruoterja. Ali se to da? Recimo bi lahko tp-linka c5 povezal brezžično z linksys wrt54gl? Trenutno imam še oba doma, tp-linka pa lahko vrnem v 14 dneh in morebitno vzeti kaj drugega, mogoče kaj boljšega.

Da se, ni pa niti enostavno niti učinkovito. Jaz bi raje, če so že taki strahi pred kabli potem povezal WiFija preko powerline. Če se ne rabi neke hitrosti, torej zgolj za internet je ze najcenejši dovolj:
https://www.mimovrste.com/mrezni-adapte...

mihec87 ::

linksys wrt54gl+dd-wrt fw pa ga daš v Repeater / Repeater Bridge. wrt54gl potem postaviš nekje bolj proti robu dometa tplinka...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mihec87 ()

Lonsarg je izjavil:

Da se, ni pa niti enostavno niti učinkovito. Jaz bi raje, če so že taki strahi pred kabli potem povezal WiFija preko powerline. Če se ne rabi neke hitrosti, torej zgolj za internet je ze najcenejši dovolj:

Tako žal ne bo šlo, moje stanovanje v prvem nadstropju je ločeno od apartmajev ki so v spodnjem štuku in od apartmaja ki je oddaljen cca 5 motrov. Drugače bi bila dobra rešitev.
Torej kakšen dober in posledično drag ruoter nebi rešil moj problem?

@mihec87: če dam linksysa v Repeater mode, mora ta biti žično povezan z tp-linkom?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: paliskic ()

amacar ::

Lahko je preko wifi.

mihec87 ::

paliskic je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Tako žal ne bo šlo, moje stanovanje v prvem nadstropju je ločeno od apartmajev ki so v spodnjem štuku in od apartmaja ki je oddaljen cca 5 motrov. Drugače bi bila dobra rešitev.
Torej kakšen dober in posledično drag ruoter nebi rešil moj problem?

@mihec87: če dam linksysa v Repeater mode, mora ta biti žično povezan z tp-linkom?

Ne...wifi...Glede na opremo ki jo imaš je pomoje to najboljša rešite(zastonj+deluje bp) za to kar rabiš..

Gatsu ::

ravno kupil hehe, se da na c5 kak drug firmware?

bojany ::

A ima kdo na TL Archer C5 priklopljene zunanje diske? Zanima me kakšen je performance, ker bi priklopil dva zunanja 1TB diska za medijo in backup za dva računalnika.

LP, B

jest10 ::

Kolko je pa kaj pritožb/težav z Archer C5?

katimm ::

jest10 je izjavil:

Kolko je pa kaj pritožb/težav z Archer C5?

trenutno ga imam okoli 1 mesec. za enkrat brez težav dela vse tekoče in maximalno hitro... topbuy za tole ceno sigurno. Pa še na 2,4 frekvenci pokriva izjemno daleč signal

Nemmo ::

Če priklopim zunanji disk na router, na vhod usb 2.0, bo tekoče streamal HD datoteke velike 20GB po wirelessu? Primer recimo Asus n10u

20GB datoteke?!? Kaj za vraga maš pa to?
Kaj sploh razumeš pod pojmom 'streamanje'? File download oz. navaden 'file read' NI streamanje. S streamanjem imaš opravka, če imaš DLNA strežnik in podobno.

Kaj je zate 'TEKOČE streamanje'? Tekoče lahko poteka promet z 1bit/s - kar pa še ne pomeni, da boš užival v gledanju videa, če do datoteke pristopaš z programom za predvajanje videa.

Skratka, kup napačnih pojmov in napačnega razumevanja, zato tudi ni 'pravih' odgovorov.

No, če odpreš file za gledat, ki je nekje na mreži to seveda je stremanje, torej sprotno prenašanje fila z drugo besedo. Moje izkušnje so, da je z stremanjem iz mrežnih diskov kar problem, ker so programi neumni in mislijo da je lokalni disk(ker se mrežni disk izdaja za lokalnega...) in nimajo dosti buferja. Kar pomeni da kakršenkoli spike povzroči štekanje in rabiš 4 črtice oziroma recimo 3 je še dovolj.

To govorim za navadne file, v primeru 20GB pa ni važna več samo kvaliteta signala, ampak bo tudi že potreben N standard. Skratka N+4 črtice, torej maksimalno ena stena vmes pa ti bo delalo.

Nemmo ::

Hvala za odgovor Azgard. Odgovoril na vse kar me je zanimalo. :)

toncek1 ::

Zdravo! Upam da mi bo kdo znal tukaj pomagati :)
Imam namreč sledeči problem:
Kupil sem simobilov modem Huawei LTE Mobile Wifi E5372. Sedaj pa bi na ta modem rad povezal linksys wrt160nl in potem še ta router na drugega linksys wrt54gl. Vse to pa bi moralo delovati brezžično.
Mi lahko kdo prosim svetuje kako to povezati skupaj?!
Hvala že vnaprej

BorutK-73 ::

ddwrt boš moral dati gor da bo delal usb modem
http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Li...

jnovak ::

TP-LINK Archer C20i AC750 ali TL-WR941ND?

Glavno, da ga ne bo potrebno konstantno restartati & da ne bo padal wifi, če bo hkrati povezanih 5+ naprav
(ostal bo stock, edino kak update z original firmware se bo naredil)
Domet pomoje ne bo problem - glavno, da nase tistih dobrih 5 m.

Je kaj drugega, boljšega na voljo v rangu 20-40 EUR? Kot omenjeno, najvažnejša je stabilnost.
(hitrost prenosa preko kabla ni niti malo pomembna)

imaš sedaj ASUSa N12+ za 29,99. 2 anteni, majhen.

scipascapa je izjavil:

imaš sedaj ASUSa N12+ za 29,99. 2 anteni, majhen.
Pomoje se ga da še ceneje dobiti.
TP-Link TL-WR941ND je za 34-35 EUR, Archer C20i AC750 pa za 37 EUR. Oba s po tremi antenami - prvi zunanje, drugi notranje.

Ampak saj pomoje antene ne vplivajo na to, da je treba router vsake X dni restartat. Glede moči & dometa signala mi načeloma zadostuje tudi obstoječi z 1 samo anteno :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jnovak ()

antonhac ::

Tudi jaz iščem predvsem stabilen WiFi Router, pa čimbolj "plug and play". Hitrost paketa imam 20/20 (optika) in nobenih ekstra zahtev.
Sta ta dva iz zgornjega posta to kar iščem?

antonhac je izjavil:

Tudi jaz iščem predvsem stabilen WiFi Router, pa čimbolj "plug and play". Hitrost paketa imam 20/20 (optika) in nobenih ekstra zahtev.
Sta ta dva iz zgornjega posta to kar iščem?
Zdi se mi, da je TL-WR941ND čist super izbira & bi takoj vzel, ampak ... kaj ko v tej naši Sloveniji spet staro robo, stare zaloge prodajajo.
TL-WR941ND v5, v tujini je pa že nekaj časa prenovljena v6 (v Nemčiji npr. prodaja MediaMarkt), ki (a) omogoča hitrejši prenos (450Mbit/s namesto 300Mbit/s), (b) pa še lepši design je.
450 Mbit/s WLAN-Geschwindigkeit ab Version 6 verfügbar, Version 1- 5 stellen eine WLAN-Geschwindigkeit von bis zu 300 Mbit/s bereit

Zadnji firmware za v5 je že 1 leto star (če je pa osnovni naložen, je pa že 2+ leti stara verzija). Glede na to, da mislim samo njihov firmware uporabljati, raje vidim, da je aktualna zadeva.

Konlov ::

Imam telekom vdsl2+ in innbox modem/ruter. Ker je kar nekaj težav z port forwardingom pa malo večji wifi doseg bi, me zanima, kateri ruter priporočate?

Dann!

Mam Mikrotik SXT 2GN-HD.. Uspel sem ga dati kot AP, je pa problem ker imam za maksimalno hitrost moc na 13Db.. testiral sem v bloku cisto zravn (40 cm stran)17Mb/s, 2 nosilni steni stran (5 m od njega)9Mb/s, 3 nosilne stene stran(7m)8Mb/s .. internet imam 20/20, tako da to ni problem.
Testirano zunaj, dosezem 5Mb na 50m zracne. cim povecam moc na 14Dbm, imam 5m stran samo se 3Mb/s..

Testiral sem z telefonom in speedtestom.
zelja bi bila da bi imel cim blizje 20Mb/s na zracni razdaliji 70m..

kaksen nasvet?

Spet klasična zgodba o mitu, da nabiješ močnejši AP, pa boš lahko na nevem kakšni razdalji noro hitro komuniciral.

Kdaj vam bo že jasno, da je AP samo ena plat zgodbe? Če telefon ne zmore (in nevem kateri naj bi zmogel) oddajati dovolj močnega signala za 20Mbps na xx metrih, se pač ne bo povezal s tako močjo, pa če imaš še tako super duper accesspoint.

Tudi več dretja (večja moč oddajanja) ne prispeva vedno k boljši 'slišnosti'.

Če boš na drugo stran tiste 70m razdalje postavil enak AP, boš dobil popolnoma druge rezultate. Enako boš tudi dobil povsem druge rezultate, če boš uporabil PC z zunanjo usmerjeno anteno. Ne pa pričakovati, da boš z mobitelom na 70m dosegal čudeže.

Če telefon ne zmore (in nevem kateri naj bi zmogel) oddajati dovolj močnega signala za 20Mbps na xx metrih, se pač ne bo povezal s tako močjo, pa če imaš še tako super duper accesspoint.
Če ima AP dovolj dober sprejemnik, zakaj pa ne?

Voyager 1 oddaja z le 10x večjo močjo kot GSM aparati ... na razdalji 10 milijard kilometrov. Pa dela komunikacija v obe smeri.

Zgodovina sprememb…

Pa ne moreš pričakovati od enega SXT-ja, da bo imel sprejemnik, kot kakšen radioteleskop! Poleg tega manjka še parabola take velikosti.

Zelo velika verjetnost pa je tudi, da z mobitelom ne stoji v tistem ozkem snopu, ki ga pokriva SXT - pač ni namenjen 'obsevanju' neke površine, temveč povezovanju med dvema točkama in ima temu ustrezno ozek snop v katerem oddaja in sprejema.

Pa tudi dvomim, da bi se kdo zadovoljil s hitrostjo, s katero komunicira Vojager... tudi s tem se pridobiva na dometu.

Zgodovina sprememb…

Ne govorim o radioteleskopu, ampak če je acesspoint boljši, ima tudi boljši sprejemnik (oz. anteno), s katerim lahko z istimi napravami komuniciraš na večji razdalji z enako hitrostjo.

Zgodovina sprememb…

««
22 / 134
»»