» »

Finska (izkušnje)

Finska (izkušnje)

rdecaluc ::

Dober večer.

V kratkem potujem na Finsko za opravljanje študija. Večino bom bival v Tamperah. Vse kar se tiče stanovanje in to imam že pokrito.

Zanime me ali je že kdo bil na Finskem? Kakšne zanimive izkušnje, imajo morda kakšne zanimive omejitve (v smislu zakona)? Na kaj naj bom pozoren oz. kaj se splača pogledat, kaj je obvezno treba it pogledat?

Ste se sčlučajno učili finščine. Kako se vam zdi, kakšni nasveti?

Upam da mi lahko kdo še malo obelodani to izkušnjo, da ne bo preveliko presenečenje.

Lep pozdrav!
Est modus in rebus. ,typos

jype ::

Če znaš madžarsko, ti bo šlo brez težav! :)

galu ::

Upam da ti je vščeč kava...:|
Tako to gre.

#000000 ::

Madžarsko je pič** dim proti temu, alko je drag k hudič, je pa ena dobra stvar, lokali so polni žensk, pač 7 žensk na enega moškega.

GoodSatanist ::

galu je izjavil:

Upam da ti je vščeč kava...:|


Jap, Finci so bojda #1 po pitju kave na svetu. Tudi po pitju alkohola so menda kar visoko.

Blinder ::

#000000 je izjavil:

Madžarsko je pič** dim proti temu, alko je drag k hudič, je pa ena dobra stvar, lokali so polni žensk, pač 7 žensk na enega moškega.


ah slovenci so v finski čefurji. ni šans dobit finko
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

#000000 ::

No ja ne vem, za jezik verjetno ne bo težko ker večina dobro govori angleško, pa tud naše južne braće je tam v izobilju, enako je z rusi in ostalimi sosedi.

Pomojem ti ne bo hudga.

rdecaluc ::

Zanimivo.. Kakšen koristen nasvet? :)
Est modus in rebus. ,typos

jype ::

Težko, bom pa vprašal kolege, ki so tam dejansko preživeli dalj časa.

Tomi ::

jype je izjavil:

Če znaš madžarsko, ti bo šlo brez težav! :)

Ko sem to rekel Fincem, so bili skeptični. Sintaksa in slovnica sta res podobni, samo je terminologija precej različna.

rdecaluc je izjavil:

Dober večer.

V kratkem potujem na Finsko za opravljanje študija. Večino bom bival v Tamperah. Vse kar se tiče stanovanje in to imam že pokrito.

Zanime me ali je že kdo bil na Finskem? Kakšne zanimive izkušnje, imajo morda kakšne zanimive omejitve (v smislu zakona)? Na kaj naj bom pozoren oz. kaj se splača pogledat, kaj je obvezno treba it pogledat?

Ste se sčlučajno učili finščine. Kako se vam zdi, kakšni nasveti?

Upam da mi lahko kdo še malo obelodani to izkušnjo, da ne bo preveliko presenečenje.

Lep pozdrav!


Bival boš v Tampereju, ne Tamperah, verjetno. Simpatično mesto, ravno prav veliko in ravno prav prehodno. Plus je to, da imaš precej blizu do Helsinkov, okoli 50 € za vlak, ki je pogost, vsaj bil je, ko sem bil jaz gor leta 2004.

Načeloma ne boš imel nobenih težav, ker vse pokrijejo gostitelji, preden prideš. Kriminala skoraj ni, je nekaj pijancev, tako da se ti ni potrebno bati. Samo glej, da se boš držal pravil, recimo veljavnost kart za prevoz, ipd. Drugače ni panike.

Pojdi še do Talina, če boš imel čas, ko sem šel sam, sem vzel hitri čoln, mislim, da je bil Tallink, cena okoli 30 €. Kupi potem tam nekaj alkohola, če ga potrebuješ, ker je na Finskem drag. Pakiran je itak tako, da dovoljeno količino neseš v pripravljenem paketu, vsaj ko sem bil jaz, je bilo tako.
metrodusa.blogspot.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Gladi ::

Kako je pa kej z finskimi dekleti?:)

galu ::

Naga jih vidiš, kaj več pa ne.
Tako to gre.

Zimavc ::

Živjo,

moral se boš navadit na zanič kavo :P Moja izkušnja s Finsko je pa tudi ta, da vsako jutro ko sem se zbudil je bilo zunaj več snega. =) Drugače pa Finci so zelo gostoljubni in prijazni ljudje in ti skušajo ustreči na vsakem koraku. :)

lp, L

rdecaluc ::

Še dobro da ne pijem kave, čeprav morda vzemem kakšno vrečko s tu... da gre v darilo če ne drugega. Za enkrat navdušen in v pričakovanju.
Est modus in rebus. ,typos

tx-z ::

Moje skromno mnenje glede potovanja nekam in seveda živeti tam je, da ne met visokih pričakovanj in če bo bolš, boš pozitivno presenečen, če bo pa slabš pa ne boš razočaran :) Po drug stran, sej je z vsem tako :)
tx-z

Iatromantis ::

Meni se je zdela mini amerika s svojimi dolgimi cestami, počivališči in trgovinami. Verjetno smo za njih tudi čefurji, a moj prijatelj že nekaj let živi tam gori s finko ;)

The Player ::

rdecaluc

smem vprašat kaj greš študirat? To greš prek kake izmenjave ala erazmus al kaka druga alternativa?

js sm bil tm prek izmenjave, blo mi je full zakon, sicer sm se držu več al manj samo Tamper, če pa maš priliko pejt tudi izven Tamper, kot so ti ostali priporočal.

Ja alko je drag, tko, da nalivat se nima smisla še posebi če nisi 21 let, ker vse kar je nad 5% alko morš bit 21 let in se da kupt le v liquer storih.
Od alka nujno probi per ali/in njihov mošt oz. cider. Potem nujno si oglej mesto ker je mejhn pa fletn, maš knjižnco full dobro ala kot pri nas NUK, sam da maš notr še vsega pa svašta. Ogromn maš muzejev kot so muzej Leninu, muminov (to je ena Finska pravljica, na RTV slo so mel tut risanke), vohunski muzej, muzej mineralov (mislm, da je za študenta pišle 1-2€ vstopnine). Nujno pejt na "njihov" kebab, tm sm ga prvič v življenju jedu in lah rečm da je blo za laika kot sem jaz 1A.

Pol definitivno pejt v savno, maš razne javne savne, ne vem kok je cena. Pol maš v centru tut eno nakupovalno središče kokr mamo mi citypark, res zakon si lah marskej kupš. Če boš mel bliz bivališča trgovino, lah zbiraš odpadne plastenke, steklenice, pločevinko pa dobiš (odvisno od tipa embalaže), nekaj drobiža, ki ga koristiš kot popust. Se res splača, mi smo pil k žovne smo zbral včas tut po 5€ ali več (obstaja tut steklenica/plastenka za 1€, drgač tm okol 10-20 centov za slabšo embalažo in 50 centov - 1€ za boljšo embalažo).

Pol maš dva razgledna stolpa v Tamperah, en je bolj na hribu en je pa ala Toronto stolp v tem stilu. V obeh je ql razgled na mesto, v taprvm je še lokal, lahko naročiš njihove krofe, ki zgledajo taki kot ameriški doughnati, sam da majo namest preliva sladkor (grob, ne v prahu tko k mamo mi).

Če si boš lahko privoščil pitje alka, ki je drgač tm drag, lah poskusš njihove pivnice, maš eno zlo znano pivnico v Tamperah, sam se ne spomnm imena res ta najbolj znana v mestu.

SE ne spomnm več kaj bi ti svetoval, mesto je zakon, ni preveč velik, tko, da se boš hitr navadu, Anglešk znajo, tko, da nč bat. Priporočam ti da si zrihtaš njihov promocijski materjal, kjer ti vse piše kaj si lah ogledaš, kje bivaš itd itd. sam ne vem kje se to naroči, ker nism js tega naročval, mal pogoogli, pa od tega je tut cirka 6 let, tko da se res ne spomnm, bi blo treba mal poiskat po bajt :D

pa ne pozabt si zrihtat zemljevid mesta, pa še to, malo za šalo malo zares, v štacunah ne sprejemajo manjšga denarja od 5 centov ;), zato majo pa v 90% cene zaokrožene

element ::

Dejmo mal razbit te pravljice o Finski, magični deželi medu in mleka. To pišem s Turka, kjer živim od avgusta. Samo z angleščino se da preživet, ampak daleč od tega, da vsi Finci tekoče govorijo po angleško. Povečini mlajši in visoki izobraženi ja, če se ti pa avto pokvari pa se kar probaj po angleško zmenit z avtovleko al pa poštarjem, ki pride na vrata. Še v lekarni in na banki sem moral čakat, da so privlekli od zadaj nekoga, ki zna za silo angleško.

Finci se držijo zase, niso prav komunikativni in vse mora bit po pravilih. Do zdaj so bli še vsi uradniki s katerimi sem imel opravka precej nesramni, sem najprej mislil. Zdaj vem, da so pač samo Finci. Seveda so izjeme, ampak splošno vzdušje je precej zamorjeno. Na vsakem vogalu jih vidiš na igralnih avtomatih, na busih je ogromno pijanih, zvečer pa itak vse komira po mestu. November - januar je permanetna tema z nadležnim pršenjem dežja, praktično skos.

Ampak faks je dokaj vredu, bajto imamo novo, predavanja so precej podobna našim. Finci gledajo na uro med tem ko prfoks recitira svoje. Je par izjem, kjer so dejansko kul predmeti.

Javni promet je dober, sploh v Helsinkih, tudi v Tamperah je ok, v Turku bolj tako tako. Na nočni bus si ne želi nihče, če ponočuješ zunaj obvezno vzemi taksi, ki je zelo udoben, ne predrag in ima standardizirane cene in kvaliteto. Razen, če bi rad bil pobruhan in polit. Na vlakih smrdi po alkoholu, tudi niso najbolj poceni, ampak so dokaj hitri in točni.

Poletja so zakon. Ni prevroče, sonce je cel dan, narava je čudovita. Tudi pozna zima je kul, ko pritisne mraz in se dnevi podaljšajo in so nazaj sončni dnevi in bel sneg.

Moraš se zavedat, da na Finskem je mesto eno, to so Helsinki, ostalo so malo večje vasi. Tampere in Turku sta kot en mal večji Maribor. Če hočeš v civilizacijo, moraš 12 ur z ladjo v Stockholm, kjer je zakon. Al pa v Estonijo v Talin, če bi rad mal Evropejske arhitekture in staroselskega mestnega vzdušja.

Na finskem so bajte lesene v stilu ameriških, bloki so brezizrazni kvadri nastreljeni okrog in vse skupaj zgleda precej socialistično. Čisto nasprotje Švedske. Vozijo se okrog z ameriškimi pick-upi in ostalimi ladjami, ki so jih na veliko pripeljal čez lužo. Na sploh maš včasih občutek kot da si v eni bogi verziji USA za trojno ceno.

Moraš se vprašat, kaj bi rad od izmenjave. Klubov je veliko in pije ter žura se skos. Če ti je tok kul, boš užival. Če se hočeš potikat po laplandu, archipelagu in po miljonu jezer, ali pa športat, boš užival. Narava je fantastična. Ampak hribov ni.

Če hočeš prit po znanje, pojdi kam drugam. Tu gor se žura in pije, al pa dela na lastnih projektih.

Sam sem bil tudi prijetno presenečen nad motošportom, kjer za razliko od nas, Finci dejansko imajo proge, na katerih se lahko zdivjaš. Bil sem na Alastaru in Ahvenistu, kjer je še posebej zakon, saj ma proga ogromno višinsko razliko in je zelo razgibana. Je pa zid na obeh straneh tako, da ni prostora za napake. Čeprav ni Nordschleife je megafun.

Če bi še enkrat izbiral, bi šel 100% na Švedsko. Ampak tudi tu je bilo kar nekaj lepih momentov. Je pa res, da so me že od začetka zajebali s stanovanjem in sem imel 2 meseca mindfucka, dokler si nisem izboril nadomestnega, zato poznam tudi drugo plat medalje.

Če koga zanima več, naj vpraša. S kolegom sva opisala kar nekaj finskih prigod na tem blogu, kjer je tudi veliko slik.

rdecaluc ::

Gor grem preko erazmusa na izmenjavo. Študiram zdravstveno nego in ubistvu bom gor opravljal samo prakso. Te imam recimo 35h tedensko, ostalo sem frej :).

Kar se tiče vsega pitja se bo držal teh nasvetov. Denarja ne nameravam zmetat veliko za pijačo.. no vse se lahko spremeni.

Aja kako so savne organizirane, če se lahko prosim malo bolj razpišeš :D.

Kar se tiče pa samega znanja. Verjetno v tem področju katero me zanima skoraj ne morem ne pridobit ničesar :>.

Najlepša hvala obema za te zlata vredne izkušnje.

Sicer v načrtu kasneje je tudi dokončanje diplome tu v Sloveniji, potem pa me že skoraj čaka služba tam zgoraj :D
Est modus in rebus. ,typos

amigo_no1 ::

Če si bil pri nas v kaki savni potem veš kako je...

rdecaluc ::

Amm.. nisem točno tega mislil. Ampak ok. Bom videl ko pridem gor.
Est modus in rebus. ,typos

The Player ::

srečko, prou fouš sm :)

savne so javne in obvezno morš met kopalke, ni tko kokr pr nas, k moški z prevelkim egom, polni steroidov pridejo čist "zajebani" v savni pa začnejo razkazovat svojo anakondo, po možnosti začnejo še plesat pred kako gospodično,...

drgač so me Finci naučil, da je njihova tradicija taka, da grejo še pred savno v ledeno jezero, tko, da če te ni strah, ti priporočam, da tko nardiš, ker je občtek fenomenalen :D

pa še to, če hočš, da ti je ultra vroče v savni pejt v kot, drgač maš pa po levelih razdeljen savno, pač 3 stopnice in se usedš tm k ti bolj paše.

Bom js probu najdt un materjal k sm ga mel pa ti bom povedu, kje se ga da dobit, me je prov zagrabl, da bi spet šu gor :)

za silo pa tuki poišč kak vodič. Maš tuki poln enih potovalnih vodičov ala eyewitness itd.
http://www.ebook3000.com/Travel%20Guide...

pa velik potovalnih dogodivščin :)

bdoxx ::

pojdi na HOKEJ! Ilves Tampere hockey team!!! :D

_dragon_ ::

Živjo.

V začetku junija imam namen iti za cca. 14 dni na Finsko. Prvi teden bom preživel v Helsinkih, kjer imam neko konferenco. Računam, da bom v tem tednu imel dovolj časa, da si bom na hitro ogledal Helsinke. Drugi teden (ko sem brez obveznosti) pa bi skočil še malo naokrog po tistem koncu. Ima kdo kakšen nasvet/predlog, kaj se splača ogledati v Helsinkih in kam bi se mi splačalo iti v drugem tednu?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WRC Rally (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6912137 (1892) Buggy
»

Wing zaganja dostavo z droni na Finskem

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
124994 (4160) Stari maček
»

Finska Jolla (MeeGo) je tu

Oddelek: Novice / Android
4414155 (9580) M.B.
»

Kaj pokazat tujcu v Mariboru in okolici

Oddelek: Loža
483519 (2202) WarpedGone

Več podobnih tem