Forum » Problemi človeštva » Vlada 2012 -
Vlada 2012 -
Temo vidijo: vsi

donfilipo ::
Keynesa so v najcistejsi obliki zauzili Japonci, v zacetku devetdesetih, ko so v boju proti deflaciji drzavljanov nakazali denar za trosenje. Kaj se je zgodilo? Nic, razen tega, da si je drzava ta denar sposodila in ga vracala z obrestmi. Teorije se testira, deluje, ne deluje?
Ja to pa je heba ekonomije. Če bi cel marjanski, ..ne balkanski denar, nakazali jugoslovanom za trošenje, bi po evropi vsega zmanjkalo in zagnal bi se skoraj povojni cikel, balkanci pa bi crkavali od presitosti in gorja hedonizma

Nek narodni etos se pod skoraj identičnimi pogoji vede povsem drugače. Japonci so denar naložili nazaj na banke in naredili neumno zanko

Ampak ni pa vedno tako...kot rečeno. Le da na balkanu, marjanci niti poizkusiti ne upajo omenjenega experimenta. Ker bi uspel oni pa izgubili

In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell
becomes revolutionary act. Orwell

Karaya 52 ::
"Listam" po spletu, kaj o Sloveniji pisejo tuji mediji. Napeto bo. Ne verjamem, da bo ta vlada uspela izvesti potrebno notranjo devalvacijo. Preprosto nimajo dovolj moci zato predlagam, da naredijo poslednji laissez faire. Ko zmanjka, zmanjka. Ko prvic ne dobis place malo zaboli, v drugo je lazje in to govorim iz lastnih izkusenj. Ce si imigrant, o tebi posnamejo dokumentarec, ce si slovenski freelancer pa reces zbogom mati in odides, statistika te sploh ne zazna. Jeseni s koledarja crtamo zadolzevanje za place javnih usluzbencev kot tudi ostalo porabo.
Sem pa prebral lucidno izjavo Semolica, ki je predlagal nacionalizacijo drzavnih bank. Temu se rece razmisljanje outside of the box.
Sem pa prebral lucidno izjavo Semolica, ki je predlagal nacionalizacijo drzavnih bank. Temu se rece razmisljanje outside of the box.

jype ::
Karaya 52> Ne verjamem, da bo ta vlada uspela izvesti potrebno notranjo devalvacijo.
Seveda ne, če jo pa Janša vodi.
Seveda ne, če jo pa Janša vodi.

Nacionalizacija dolgov nacionalnih podjetij nacionalne banke? OMG, fantje, dekleta, mislim, da smo na pravi poti! To niso vec heci.
Edit, se zdi, da postopek nacionalizacije ni enofazno dejanje. Sele po veckratni nacionalizaciji znacionalizirane nacionalizacije dobis pravo X krat nacionalizirano podjetje. Vem, too much se vse to slisi, fora je samo v tem, da ponavljas in ponavljas isti postopek, dokler ni zakljucen. Na zacetku imas velik hlod, na koncu pa zobotrebec, also, limita obstaja!
Edit, se zdi, da postopek nacionalizacije ni enofazno dejanje. Sele po veckratni nacionalizaciji znacionalizirane nacionalizacije dobis pravo X krat nacionalizirano podjetje. Vem, too much se vse to slisi, fora je samo v tem, da ponavljas in ponavljas isti postopek, dokler ni zakljucen. Na zacetku imas velik hlod, na koncu pa zobotrebec, also, limita obstaja!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()

guest #44 ::
Jp, bo znal bit še zanimiv jeseni. Morda kak tečaj nemščine neb škodu. Moja izobrazba naj bi bila zlo dobrodošla tam gor.

djordjevic ::
Mnjah, kaj pa vem. Sem tudi sam do pred kratkim gojil podobne iluzije, pa sem ravno včeraj bral en članek na Zeit.de, ki opisuje, kako se Italijani pridušajo, da si bodo morali privoščiti zgolj teden do dva tedna dopusta ali pa sploh ne, spodaj pa kakšnih 100 komentarjev Nemcev. Kaj piše večina? Da dopusta že dolgo niso videli in da jim življenjski stroški požrejo večino plač, tako da ne vem, kje se dandanes sploh še cedita med in mleko.
No grave is deep enough to keep us in chains.

djordjevic> kje se dandanes sploh še cedita med in mleko.
Povsod, le delat moraš tisto, kar se dobro prodaja.
Povprečna kupna moč sicer v zadnjem času pada, trgi se pa hitro večajo in če znaš priti do njih, še vedno lahko zaslužiš obscene vsote. Lahko delaš vse živo, od iger za mobilne telefone do plenic za odrasle.
djordjevic> Kaj piše večina? Da dopusta že dolgo niso videli in da jim življenjski stroški požrejo večino plač
Hm, jaz sem zgolj preslabo organiziran, da bi spravil skupaj čas za dopust, pa tudi z denarjem je kriza, ker se v teh časih tako zelo splača investirat, da ves denar požrejo vrednostni papirji. Če bi se mi zelo pametno ležat na plaži bi si to bržkone privoščil, a me takšno početje ne veseli pretirano, dolga potovanja pa k sreči trenutno preprečuje družina.
Povsod, le delat moraš tisto, kar se dobro prodaja.
Povprečna kupna moč sicer v zadnjem času pada, trgi se pa hitro večajo in če znaš priti do njih, še vedno lahko zaslužiš obscene vsote. Lahko delaš vse živo, od iger za mobilne telefone do plenic za odrasle.
djordjevic> Kaj piše večina? Da dopusta že dolgo niso videli in da jim življenjski stroški požrejo večino plač
Hm, jaz sem zgolj preslabo organiziran, da bi spravil skupaj čas za dopust, pa tudi z denarjem je kriza, ker se v teh časih tako zelo splača investirat, da ves denar požrejo vrednostni papirji. Če bi se mi zelo pametno ležat na plaži bi si to bržkone privoščil, a me takšno početje ne veseli pretirano, dolga potovanja pa k sreči trenutno preprečuje družina.

Neko rudimentarno znanje sicer že imam, ampak tu se konča. Če mi nekdo govori počasi v preprosti nemščini ga recimo dokaj razumem, branje mi je izredno težko, pisat pa hopeless.
Sicer mi kolega nemec pravi, da v mestih in večjih firmah se, da sfolgat z angleščino, problem pa je državljanstvo seveda.
Ampak hey, nisem še mrtev, tk da je vedno čas
Škoda, ker če bi bil kje bolj na zgornji meji ne bi bil tak problem nemščina. Z Italjanščino si nimam kaj dost pomagat, worthless language more or less.
Tri/štiri problemi me ustavljajo pri selitvi:
1. Finance. (slednje ako gre vse po planih naj bi bile v roku leta)
2. Socialno življenje, ki ga imam v Slo (kar je kar je)
3. Jezik! (če ni angleščina)
4. Vreme (sm bolj slabo prilagojen za mrzlo podnebje)
Destinacije pa bi bile:
-Južna Nemčija
-Anglija
-(Izjemoma) Kanada ali Avstralija
Balkansko-primitivne okolja so "keep-out" zame. Nočem zamenjat ene balkanije za drugo. Jaz enostavno ne sodim v Slovenijo.
Sicer mi kolega nemec pravi, da v mestih in večjih firmah se, da sfolgat z angleščino, problem pa je državljanstvo seveda.
Ampak hey, nisem še mrtev, tk da je vedno čas

Tri/štiri problemi me ustavljajo pri selitvi:
1. Finance. (slednje ako gre vse po planih naj bi bile v roku leta)
2. Socialno življenje, ki ga imam v Slo (kar je kar je)
3. Jezik! (če ni angleščina)
4. Vreme (sm bolj slabo prilagojen za mrzlo podnebje)
Destinacije pa bi bile:
-Južna Nemčija
-Anglija
-(Izjemoma) Kanada ali Avstralija
Balkansko-primitivne okolja so "keep-out" zame. Nočem zamenjat ene balkanije za drugo. Jaz enostavno ne sodim v Slovenijo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: guest #44 ()

jverne> Sicer mi kolega nemec pravi, da v mestih in večjih firmah se, da sfolgat z angleščino, problem pa je državljanstvo seveda.
Ne, ni problem državljanstvo in ja, v večini normalnih firm se komot pogovarjaš angleško. Poleg tega lahko komot osvojiš jezik v nekaj mesecih, če angleško že znaš.
Kolegi, ki so se sem preselili iz ZDA in Rusije se znajo po pol leta že vse osnovne reči zmenit v Slovenščini.
jverne> Tri/štiri problemi me ustavljajo pri selitvi:
Finance? Za delo v Nemčiji potrebuješ našparanega jurja. Socialno življenje moraš pač postavit na stranski tir za nekaj časa, jezik kot rečeno ne more biti hud problem (razen če ne misliš delat z nemškimi strankami), vreme pa, hja, tough :)
Severna Nemčija je tudi bistveno bolj liberalna od južne :)
Ne, ni problem državljanstvo in ja, v večini normalnih firm se komot pogovarjaš angleško. Poleg tega lahko komot osvojiš jezik v nekaj mesecih, če angleško že znaš.
Kolegi, ki so se sem preselili iz ZDA in Rusije se znajo po pol leta že vse osnovne reči zmenit v Slovenščini.
jverne> Tri/štiri problemi me ustavljajo pri selitvi:
Finance? Za delo v Nemčiji potrebuješ našparanega jurja. Socialno življenje moraš pač postavit na stranski tir za nekaj časa, jezik kot rečeno ne more biti hud problem (razen če ne misliš delat z nemškimi strankami), vreme pa, hja, tough :)

Okapi ::
problem pa je državljanstvo seveda.Mogoče za Moldavce in Makedonce. Za EU in odprt trg dela si že kdaj slišal?
O.

jype>Ne, ni problem državljanstvo in ja, v večini normalnih firm se komot pogovarjaš angleško. Poleg tega lahko komot osvojiš jezik v nekaj mesecih, če angleško že znaš.
To maš prav. Glede na to, da znam skoraj 3 tuje jezike mislim, da z nekaj prakse bi se komot naučil do neke uporabne stopnje.
jype>Finance? Za delo v Nemčiji potrebuješ našparanega jurja. Socialno življenje moraš pač postavit na stranski tir za nekaj časa, jezik kot rečeno ne more biti hud problem (razen če ne misliš delat z nemškimi strankami), vreme pa, hja, tough :)
Nikakor ne. Brez vsaj 5000 jurjev na računu ne grem v nemčijo. Ne rabim pa povedat, da nimam niti blizu te cifre. Zato pravim, če gre vse po planih in sreči potem bi si to cifro našparal prej tudi prej kot v enem letu.
Socialno življenje. Jah, to bo mau problem zaenkrat. Razmerje z punco bi vrjetno šlo po zlu. Kolege, ki jih imam pa bi postopoma izgubil.
Če smo čist iskreni, vrjetno mi je to največji razlog. Sicer sem že izgubil enkrat kolege, je mal bala bit čist sam.
Nevem res...to je res edini faktor za katerega nevem kako in kaj. Vse ostalo se že potrpi.
Južna/severna nemčija. Ne vem, nisem še bil. Najprej planiram it mal na obisk, da potipam teren.
Preden kdo reče..."jah če nisi še bil, potem kaj bluziš o boljšem življenju tam gor". Povedal bom to...at leas i think i'd have a better chance than here. Meni ne gre sam za finančni uspeh btw.
To maš prav. Glede na to, da znam skoraj 3 tuje jezike mislim, da z nekaj prakse bi se komot naučil do neke uporabne stopnje.
jype>Finance? Za delo v Nemčiji potrebuješ našparanega jurja. Socialno življenje moraš pač postavit na stranski tir za nekaj časa, jezik kot rečeno ne more biti hud problem (razen če ne misliš delat z nemškimi strankami), vreme pa, hja, tough :)
Nikakor ne. Brez vsaj 5000 jurjev na računu ne grem v nemčijo. Ne rabim pa povedat, da nimam niti blizu te cifre. Zato pravim, če gre vse po planih in sreči potem bi si to cifro našparal prej tudi prej kot v enem letu.
Socialno življenje. Jah, to bo mau problem zaenkrat. Razmerje z punco bi vrjetno šlo po zlu. Kolege, ki jih imam pa bi postopoma izgubil.
Če smo čist iskreni, vrjetno mi je to največji razlog. Sicer sem že izgubil enkrat kolege, je mal bala bit čist sam.
Nevem res...to je res edini faktor za katerega nevem kako in kaj. Vse ostalo se že potrpi.
Južna/severna nemčija. Ne vem, nisem še bil. Najprej planiram it mal na obisk, da potipam teren.
Preden kdo reče..."jah če nisi še bil, potem kaj bluziš o boljšem življenju tam gor". Povedal bom to...at leas i think i'd have a better chance than here. Meni ne gre sam za finančni uspeh btw.

Večina spodobnih delodajalcev kjerkoli po svetu ti bo pripravljena pomagat najt ugodno stanovanje za najem, prav tako ti bodo sodelavci skoraj vedno pokazali, kako se poceni preživi. Razumem, da bi si rad zagotovil varnost, ampak s 5000 evri se da živet več kot pol leta brez dela če si podnajemnik.
jverne> Preden kdo reče..."jah če nisi še bil, potem kaj bluziš o boljšem življenju tam gor". Povedal bom to...at leas i think i'd have a better chance than here. Meni ne gre sam za finančni uspeh btw.
"Tam gor" je življenje v splošnem težje. Več se dela, manj se bluzi. To se meni nikakor ne zdi slabo in če kje, sem se najbolje počutil ravno pri delu na Danskem. V Nemčiji sicer še nisem imel redne službe, sem pa videl, kakšen je standard (dela): Težko najdeš človeka, ki bi zabušaval.
jverne> Socialno življenje. Jah, to bo mau problem zaenkrat. Razmerje z punco bi vrjetno šlo po zlu. Kolege, ki jih imam pa bi postopoma izgubil.
Halo, to je 21. stoletje. Imaš internet in razmeroma ugodne hitre vlake, če si res na psu z denarjem pa lahko napol zastonj za kakšnim šleparjem potuješ tudi z rabljenim dizl cliotom.
jverne> Preden kdo reče..."jah če nisi še bil, potem kaj bluziš o boljšem življenju tam gor". Povedal bom to...at leas i think i'd have a better chance than here. Meni ne gre sam za finančni uspeh btw.
"Tam gor" je življenje v splošnem težje. Več se dela, manj se bluzi. To se meni nikakor ne zdi slabo in če kje, sem se najbolje počutil ravno pri delu na Danskem. V Nemčiji sicer še nisem imel redne službe, sem pa videl, kakšen je standard (dela): Težko najdeš človeka, ki bi zabušaval.
jverne> Socialno življenje. Jah, to bo mau problem zaenkrat. Razmerje z punco bi vrjetno šlo po zlu. Kolege, ki jih imam pa bi postopoma izgubil.
Halo, to je 21. stoletje. Imaš internet in razmeroma ugodne hitre vlake, če si res na psu z denarjem pa lahko napol zastonj za kakšnim šleparjem potuješ tudi z rabljenim dizl cliotom.

Jaz enostavno ne sodim v Slovenijo.In vendar najdeš 101 izgovor, da si še vedno tu.
Ljudje so nekoč odhajali v Ameriko brez prebite pare - vse premoženje so dali za enosmerno karto v podpalubju najcenejšega parnika - in ne da bi znali tri besede angleško. Pred 50 leti so brez prebite pare, in brez znanja nemščine, hodili v Nemčijo. V rukzak so dali nekaj cunj in šli ponoči čez zeleno mejo.
Sedaj so pa problem finance, pa punca, pa vreme, pa jezik, pa ...

O.

Jaz enostavno ne sodim v Slovenijo.In vendar najdeš 101 izgovor, da si še vedno tu.
Ljudje so nekoč odhajali v Ameriko brez prebite pare - vse premoženje so dali za enosmerno karto v podpalubju najcenejšega parnika - in ne da bi znali tri besede angleško. Pred 50 leti so brez prebite pare, in brez znanja nemščine, hodili v Nemčijo. V rukzak so dali nekaj cunj in šli ponoči čez zeleno mejo.
Sedaj so pa problem finance, pa punca, pa vreme, pa jezik, pa ...Pa jasno, kelnaril v Nemčiji ne bi, na gradbišču tudi ne bi delal, skretov tudi ne bi pucal, ampak bi eno tako fino službico v pisarni s klimo imel. No, vso srečo ti želim, pa poročaj, kako ti je uspelo
O.
Jah logično ane? Ne želim trpet, ampak čim bolj spokojen prehod.
Idealno bi mi bilo, da bi prek slovenskega podjetja posloval z nemčijo in jo tako postopoma osvajal. Glede na to, da nimam še 30 let, če mi uspe nežen prehod v roku cirka 2 let je to zame uber uspeh!
Pucat WCjev z mojo izobrazbo res ne bi želel.
Zgodovina sprememb…

lexios ::
Absolutno, 120k+ brezposelnih na zavodu zgolj jamra, da dela ni, ker se jim ne ljubi...![]()
To si neki pomešal, sam 87k jih je.
Da nis mogoče ti...
Zaradi negotovih gospodarskih razmer ter tudi konca sezonskih del in poteka pogodb za določen čas se bo število brezposelnih do konca tega leta povečalo na okoli 115.500, pričakujejo na zavodu za zaposlovanje. Ta hip je registrirano brezposelnih 105.630.
S poudarkom na registrirano!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lexios ()

Ne želim trpet,Ja, saj. Samo tega očitno ne veš, da je pot do uspeha največkrat hudo trnova in brez odrekanja na začetku lahko kar pozabiš, da ti bo kdajkoli zares uspelo. Bi rekel, da si na najboljši poti, da ostaneš en od tistih večnih nergačev, ki bodo za svoje neuspehe krivili udbomafijo, tajkune, banke, ljubljanskega šerifa, mentaliteto vseh ostalih Slovencev (razen svoje, jasno) in kar je še dežurnih krivcev.

O.

Ne želim trpet,Ja, saj. Samo tega očitno ne veš, da je pot do uspeha največkrat hudo trnova in brez odrekanja na začetku lahko kar pozabiš, da ti bo kdajkoli zares uspelo. Bi rekel, da si na najboljši poti, da ostaneš en od tistih večnih nergačev, ki bodo za svoje neuspehe krivili udbomafijo, tajkune, banke, ljubljanskega šerifa, mentaliteto vseh ostalih Slovencev (razen svoje, jasno) in kar je še dežurnih krivcev.
O.
Trpet mi ni problem, če vidim luč na koncu. Vendar tako na blef ne bom šel nekam, kjer ne vem nič. To delajo begunci iz severne afrike.

Vendar tako na blef ne bom šel nekam, kjer ne vem nič.Ali, po domače povedano, nimaš jajc za kaj takega. Ampak imaš problem, kajti brez jajc je zelo težko zares uspeti.
O.

jverne> Trpet mi ni problem, če vidim luč na koncu. Vendar tako na blef ne bom šel nekam, kjer ne vem nič. To delajo begunci iz severne afrike.
Oni nimajo izbire. Ne čakat do trenutka, ko je tudi ti ne boš imel več.
Oni nimajo izbire. Ne čakat do trenutka, ko je tudi ti ne boš imel več.

Daedalus ::
Ne verjamem, da bo ta vlada uspela izvesti potrebno notranjo devalvacijo.
Trenutno SDS na vse pretege čivkajoče obračunava z Virantom... se pripravljajo na predčasne volitve, IMHO najkasneje spomladi 2013. Tolko o tem.
Nacionalizacija dolgov?
Ko govorimo o naših nadvse uspešnih bankah - so že nacionalizirani. Jaz pa čakam, da NKBM pade na 1€, pol pa grem v shopping.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Double_J ::
Se že kaj ve kako je z glasovi za zlato pravilo?
Če mislijo v SD resno s Pahorjevo kandidaturo, potem se pričakuje podporo zlatemu pravilu, da bo Pahor imel neko substanco pri svoji kandidaturi.
Drugače bo njegova kandidatura izgledala precej naivno. Čakamo...
Če mislijo v SD resno s Pahorjevo kandidaturo, potem se pričakuje podporo zlatemu pravilu, da bo Pahor imel neko substanco pri svoji kandidaturi.
Drugače bo njegova kandidatura izgledala precej naivno. Čakamo...

Dve šivanki...

Se že kaj ve kako je z glasovi za zlato pravilo?Ve se, da dokler bo JJ na čelu vlade, zlatega pravila ne bo v ustavi.
O.

Zlato pravilo je bolj EOL, kot kaj drugega. Pomojem, vsaj.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

bluefish ::

Nekateri tako dopustnisko opisujejo odhod v tujino, da se bo se kdo resno opekel. Dejstvo je, da si na Zahodu izenacen z Rusi, Ukrajinci, Turki in da se to odraza pri vsem. Ze iskanje stanovanja zna biti misija nemogoce, ko so Svicarji in Nemci ze ziveli v svojih stanovanjih, smo tisti iz V. Evrope se zdeli po hostlih v sobah z desetimi ljudmi, 40kg robe, ziveli od nakradenih sendvicev pri zajtrku in mikrovalovki.
Ciscenje oken, kelnarjenje, gradbenistvo sploh ni slabo za zacetek, kdor je prevec hoch za te reci, bo verjetno ostal v Sloveniji za pecko. London, ulice polne mladih izobrazenih Spancev, ki drzijo stange za McDonlads in KFC. Ne filozofirat, da se kdorkoli tepe za slovenski mladez z diplomo. V tem trenutku imajo skoraj vsi dovolj svojih. Razen na gradbiscih, sadovnjakih ...
Socialno ziljenje pa je sploh posebna kategorija. Kdor ne more zdrzati sam nekaj casa, bolje da ostane doma, ker na zacetku, drugega kot sodelavcev nimas. Bos sel trkat sosedom na vrata? Zapravljal 8€ za pire v gostilnah, denarja imas pa ravno za najmenino? Ce jezika ne obvladas dovolj dobro pa se toliko slabse.
Pod crto, vseeno raje burgerje obracam v Stockholmu kot pa delam v LJ za povprecno placo.
Ciscenje oken, kelnarjenje, gradbenistvo sploh ni slabo za zacetek, kdor je prevec hoch za te reci, bo verjetno ostal v Sloveniji za pecko. London, ulice polne mladih izobrazenih Spancev, ki drzijo stange za McDonlads in KFC. Ne filozofirat, da se kdorkoli tepe za slovenski mladez z diplomo. V tem trenutku imajo skoraj vsi dovolj svojih. Razen na gradbiscih, sadovnjakih ...
Socialno ziljenje pa je sploh posebna kategorija. Kdor ne more zdrzati sam nekaj casa, bolje da ostane doma, ker na zacetku, drugega kot sodelavcev nimas. Bos sel trkat sosedom na vrata? Zapravljal 8€ za pire v gostilnah, denarja imas pa ravno za najmenino? Ce jezika ne obvladas dovolj dobro pa se toliko slabse.
Pod crto, vseeno raje burgerje obracam v Stockholmu kot pa delam v LJ za povprecno placo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karaya 52 ()

Karaya 52> Nekateri tako dopustnisko opisujejo odhod v tujino, da se bo se kdo resno opekel.
Ne ga lomt, no.
Karaya 52> Pod crto, vseeno raje burgerje obracam v Stockholmu kot pa delam v LJ za povprecno placo.
Jaz sicer tudi, ampak tako kot jverne tudi jaz računam na to, da mi nič od obojega še nekaj časa ne bo treba.
Poleg tega je Ljubljana najlepše in najboljše mesto na svetu, ne.
Ne ga lomt, no.
Karaya 52> Pod crto, vseeno raje burgerje obracam v Stockholmu kot pa delam v LJ za povprecno placo.
Jaz sicer tudi, ampak tako kot jverne tudi jaz računam na to, da mi nič od obojega še nekaj časa ne bo treba.
Poleg tega je Ljubljana najlepše in najboljše mesto na svetu, ne.

Vecina ljudi raje dela za podpovrecno placo v domacem mestu in sanjari o zivljenju v drugem. Odidejo avanturisti in tisti, ki ostanejo brez drugih moznosti. Pisem predvsem o svoji generaciji, leta takoj po diplomi, ko pravih izkusenj clovek se nima. Tisti prevec vezani pa zamudijo "okno" izhoda.

To drži, tisto s čimer se ne strinjam je to, da se bo kdo opekel, če poizkusi. Ja, nekatere domotožje prežene nazaj domov in sem in tja kakšen ostane brez vsega in mora štopat do doma, hkrati pa jih večina tam dobi bodisi zadostno, bodisi dobro službo in po nekaj mesecih že noče več nazaj.

Mipe ::
Prijatelj iz otroštva je nekega dne kar na lepem z družinskim novim avtom odpotoval v Veliko Britanijo. Njegova družina je bila vsa panična, nazadnje pa se je vrnil skrušen in brez avta. Prodal ga je namreč, da se je lahko sploh vrnil domov.
Vzrok za njegovo nenadno pot? Ženska. Ni odveč dodati, da ga je pustila na cedilu. Pa tudi sicer je imel dokaj rožnato predstavo o potovanjih...
Vzrok za njegovo nenadno pot? Ženska. Ni odveč dodati, da ga je pustila na cedilu. Pa tudi sicer je imel dokaj rožnato predstavo o potovanjih...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mipe ()

Malo roznato predstavo clovek mora imeti, ce bi v zacetku vedel kaj vse ga caka nebi nikoli odsel. Se huje pa je imeti neko naivno predstavo ali biti prevec izbircen. Osem kvadratov velika luknja v predmestju in minimalec je realnost v zacetku.

Opečejo se zlasti tisti, ki so zidajo gradove v oblakih, in gredo v Avstralijo, misleč, da bodo čez eno leto že bogati. Ti pridejo hitro nazaj, bogatejši za eno življenjsko izkušnjo:-)
Varna oziroma udobna pot v tujino (v primerjavi z gastarbajterji) je študij, do- ali podiplomski v tujini. Lahko tudi postdoc, če se prej nisi uspel zmigati. Praktično vsak, ki se zna malo zorganizirati, si lahko dobi kakšno štipendijo, ki zadostuje za vsaj skromno življenje. Morda res ne na Harvardu, ampak za izkusit tujino je dobra praktično katerakoli univerza v razvitem delu sveta. Potem pa kmalu vidiš, kako naprej.
V glavnem pa je najbolj neproduktivno doma teoretizirati in čakati, da ti bo nekdo ponudil sanjsko službo v sanjski deželi. Not gonna happen.
O.
Varna oziroma udobna pot v tujino (v primerjavi z gastarbajterji) je študij, do- ali podiplomski v tujini. Lahko tudi postdoc, če se prej nisi uspel zmigati. Praktično vsak, ki se zna malo zorganizirati, si lahko dobi kakšno štipendijo, ki zadostuje za vsaj skromno življenje. Morda res ne na Harvardu, ampak za izkusit tujino je dobra praktično katerakoli univerza v razvitem delu sveta. Potem pa kmalu vidiš, kako naprej.
V glavnem pa je najbolj neproduktivno doma teoretizirati in čakati, da ti bo nekdo ponudil sanjsko službo v sanjski deželi. Not gonna happen.
O.

čakati, da ti bo nekdo ponudil sanjsko službo v sanjski deželi.
O.
Ali zeleno karto.

V tem trenutku imajo skoraj vsi dovolj svojih. Razen na gradbiscih, sadovnjakih ...
Pa IT si pozabil.
Osem kvadratov velika luknja v predmestju in minimalec je realnost v zacetku.
Poznam par ljudi, ki se s tem nikakor ne bi strinjali. Je pa treba trdo delat, to pa.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Res sta izvirna s to zeleno karto, Okapi me se psihoanalizira (vedno napacno, mu pa pustim vsaj malo veselja), ko nima kaj za napisati. Sicer bo pa kriza slej ali prej zadela obstojeci slovenski srednji razred, potem mogoce ne bo vec tako smesno.
Dokler jamrajo o dopustih se niso vstopili v svet bolecine, ceprav mislijo da so.

Karaya 52> Sicer bo pa kriza slej ali prej zadela obstojeci slovenski srednji razred, potem mogoce ne bo vec tako smesno.
Saj ga je že. Tudi meni so se prihodki skrčili na dobro tretjino (kar nima nič opraviti z državo), pa še vedno zaslužim več kot dovolj za lagodno življenje. Zgleda premalo jamram, pa mi ostane čas za delo.
Saj ga je že. Tudi meni so se prihodki skrčili na dobro tretjino (kar nima nič opraviti z državo), pa še vedno zaslužim več kot dovolj za lagodno življenje. Zgleda premalo jamram, pa mi ostane čas za delo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

Tudi IT bodo prekrili crni oblaki, kot so ze marsikatero "nepotopljivo" panogo. Nekateri so imeli to sreco, da so pri osemanjstih izbrali smer, ki je ob zakljucku studija se stala, drugi pa ne. Sreca, nesreca. Na to, nebi prevec onaniral.

Karaya 52> Tudi IT bodo prekrili crni oblaki, kot so ze marsikatero "nepotopljivo" panogo.
O ne, ne bodo je. IT je danes tako kot zdravstvo, policija, vojska, gasilci, komunalci, elektro.
O ne, ne bodo je. IT je danes tako kot zdravstvo, policija, vojska, gasilci, komunalci, elektro.

Tudi IT bodo prekrili crni oblaki, kot so ze marsikatero "nepotopljivo" panogo. Nekateri so imeli to sreco, da so pri osemanjstih izbrali smer, ki je ob zakljucku studija se stala, drugi pa ne. Sreca, nesreca. Na to, nebi prevec onaniral.
Po tvojem se je pol najbolje vlečt na postlo, pa počakat odrešujočo smrt? Plus ta malenkost, da te vsi trendi v sodobnem svetu postavljajo na laž. Je pa res, da je treba biti hudo fleksibilen in slediti tehnologiji. Ko pa to ne bo šlo več, grem pa ovce past nekam... pa bo tudi ok.
Sicer bo pa kriza slej ali prej zadela obstojeci slovenski srednji razred, potem mogoce ne bo vec tako smesno.
Če se tega vesliš, si nutcase. Očitno si.
[J.P.Sartre]
[J.P.Sartre]

Ja Okapi, nimam jajc it kr tko na blef. Sej zato ne bi se preselil kar na horuk in pričakoval bogatstvo.
Najprej želim nekaj naredit doma, da si dobim nekaj konkurenčne prednosti pol pa se reklamirat v tujini, če me želijo. Kot sem povedal...najraje prek poslovanja.
Arbitrarno bom ustrelil, da pred 30 letom imaš še možnosti, torej v roku 4 - 5 let bi moral poskrbet za prehod.
No sej ne rečem, če se bo čudežno slovenija popravla do takrat zna bit, da bi kr ostal...ampak not likely...da bi se slovenija popravla that is.
Majhen trg, enoumje in kot bi don reku....zjeban nacionalni ethos. To pa lahko lepo vidimo iz volilnih rezultatov.
Najprej želim nekaj naredit doma, da si dobim nekaj konkurenčne prednosti pol pa se reklamirat v tujini, če me želijo. Kot sem povedal...najraje prek poslovanja.
Arbitrarno bom ustrelil, da pred 30 letom imaš še možnosti, torej v roku 4 - 5 let bi moral poskrbet za prehod.
No sej ne rečem, če se bo čudežno slovenija popravla do takrat zna bit, da bi kr ostal...ampak not likely...da bi se slovenija popravla that is.
Majhen trg, enoumje in kot bi don reku....zjeban nacionalni ethos. To pa lahko lepo vidimo iz volilnih rezultatov.

Oziroma v prevodu Karaye: Če je šla moja panoga u K, naj gre še tvoja. 
Ma, ni nutcase. Proto-slovenceljn pač. Zagrenjen, zajedljiv, nevoščljiv in vsega slabega privoščljiv.

Sicer bo pa kriza slej ali prej zadela obstojeci slovenski srednji razred, potem mogoce ne bo vec tako smesno.
Če se tega vesliš, si nutcase. Očitno si.
Ma, ni nutcase. Proto-slovenceljn pač. Zagrenjen, zajedljiv, nevoščljiv in vsega slabega privoščljiv.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: djordjevic ()

Nekateri so imeli to sreco, da so pri osemanjstih izbrali smer, ki je ob zakljucku studija se stala, drugi pa ne.Ker tisto, kar si študiral, te zacementira do konca življenja, ne? Za fleksibilnost, ki jo tako opevajo, pa še nisi slišal.

O.

Arbitrarno bom ustrelil, da pred 30 letom imaš še možnosti, torej v roku 4 - 5 let bi moral poskrbet za prehod.Na tvoj način greš lahko ven tudi pri 50 letih, ko boš z delom doma zaslovel in bodo vabila in ugodne priložnosti deževale z vseh koncev sveta.
Sicer je jasno, da se vsak odloča po svoji pameti, ampak imho je tvoj pristop, če želiš priti ven, napačen in neperspektiven. Kar naenkrat boš star 30 let in samo še težje se boš kam spravil.
O.

Poleg tega leta niso tisto, kar te omejuje. Znanec je šel kot arhitekt delat v nek biro v Frankfurt pri petinštiridesetih. Zdaj je star šestdeset in se naokrog vozi z nekakšnim porschejem in se ima baje precej fino.
Kolega (nad 30) je šel v Avstralijo in mu tudi nič ne manjka, drugi kolega (nad 30) v UK in mu tudi nič ne manjka, tretji kolega (nad 30) pa od tukaj dela za neko UK firmo in mu tudi nič ne manjka. Skratka, globalizacija.
Kolega (nad 30) je šel v Avstralijo in mu tudi nič ne manjka, drugi kolega (nad 30) v UK in mu tudi nič ne manjka, tretji kolega (nad 30) pa od tukaj dela za neko UK firmo in mu tudi nič ne manjka. Skratka, globalizacija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

@Okapi
Glej, če te nič ne veže na dom potem skoraj nima veze kolk si star. Ampak ja recimo je magična meja 30.
Na blef še ne grem. In nočem nujno zaslovet doma, le da postanem vsaj malo bolj atraktiven za tujce.
Glej, če te nič ne veže na dom potem skoraj nima veze kolk si star. Ampak ja recimo je magična meja 30.
Na blef še ne grem. In nočem nujno zaslovet doma, le da postanem vsaj malo bolj atraktiven za tujce.
Zgodovina sprememb…