» »

Vlada 2012 -

Vlada 2012 -

Temo vidijo: vsi
««
213 / 264
»»

Cervantes ::

hruske je izjavil:

JS ne krade, samo sklepa slabe kupčije. Kradejo posamezniki, ki v imenu JS podpisujejo slabe kupčije.

Brez skrbi, v JS ne sklepajo slabih kupčij.

Vsaj za svoj žep ne.

Sem delal v JS ene 16 let, in vem, kako to gre!

@Matako:

Izobraževanja, sploh. Kako sem lahko pozabil.

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Cervantes je izjavil:

Vsaj za svoj žep ne.

Pa si prjavu?

enadvatri ::

PaX_MaN je izjavil:

Cervantes je izjavil:

Vsaj za svoj žep ne.

Pa si prjavu?

Busted. ;(( Po toči zvoniti je prepozno.

Če nisi prijavil, se zdaj ne oglašaj. Samo, da ne bo kdo preveč sklepal po moji glasnosti ... :))

PaX_MaN je izjavil:

Pa si prjavu?

Si nor? Pri 50-tih? Kje pa naj dobim drugo službo, sploh s takim hologramom??

hruske ::

Cervantes je izjavil:

PaX_MaN je izjavil:

Pa si prjavu?

Si nor? Pri 50-tih? Kje pa naj dobim drugo službo, sploh s takim hologramom??

Tud anonimno se da marsikaj. ;)
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Sorry. Anonimno? Not me.

Sicer pa anonimno itak nima nobene teže. (Če ni glih politično tisti trenutek dobrodošlo - pa po moji oceni takrat ni bilo).

Zgodovina sprememb…

jype ::

A zdej si že v penziji? Rad them out!

Da ne boste bluzili, da se prijaviti KPK neanonimno, toda za preiskovance boste ostalo anonimni.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enadvatri ()

jype je izjavil:

A zdej si že v penziji? Rad them out!

Ne obstaja nič konkretnega, jasno. Magnetogrami, zapisniki, don't be funny.

Te vrste posli so se inicialno sklepali Pri Štorklji v bližini UKC, ko pa so zadeve postale bolj resne, se je pa šlo malo bolj ven iz ljubljane, k tazgornjemu Kirnu recimo.

Osebno seveda poznam ljudi, ki so kar dobro kasirali pri tovrstnih naročilih. Da bi pa jaz uprl prst in rekel "ti si kasiral!"... pa kaj misliš, da sem idiot... in se seveda sploh ne da nič dokazat.

Je pa blo (in je še) tega precej.

Miško, če nabaviš stroj za 1M€, pa imaš recimo 6% provizije... bi od tega denarja lahko živelo kar nekaj lačnih družin, kar nekaj časa.

sidd ::

Osebno seveda poznam ljudi, ki so kar dobro kasirali pri tovrstnih naročilih. Da bi pa jaz uprl prst in rekel "ti si kasiral!"... pa kaj misliš, da sem idiot... in se seveda sploh ne da nič dokazat.

Eni so se hitro naučili, da je treba posle sklepat ustno. Ni dokazov. Ter malce kreativnega računovodstva.

Sicer pa glede davkov:

Tako so inšpektorji leta 2009 ugotovili 80 milijonov evrov dodatnih davčnih obveznosti, leta 2010 146 milijonov in lani že skoraj 163 milijonov obveznosti. Ocenjujejo, da bo ta številka letos še petino večja in bi se tako lahko zelo približala 200 milijonom evrov.

Če bi davčna le tako nadaljevala, bi ji bil naš proračun hvaležen.
no idea for signature
signed
I

Verjemi mi, noben javni posel se še ni sklenil brez provizije (Sumerci, Asirci in Babilonci vključno).Pa tudi Patria ne. Pa tudi razni CT-ji, NMR-ji in celo higienski material v raznih eminentnih ljubljanskih zdravstvenih ustanovah ne.

Zgodovina sprememb…

A si prjavu?

Žal, sem bil zraven.

Poleg tega imam ženo in otroke.

Are you sane??

Zgodovina sprememb…

^ in pol ljudje ful jamrajo kok je korupcije ^

Tole si pa res dobr zevnu. Massive.

Seveda korupcija je. In dokler se je ne bo preganjalo, tudi bo.

Samo v javnem sektorju, seveda. In dokler bodo famozni "javni" razpisi.

Bi ti meni privatniku prodal nekaj, kar mogoče ni top Q in mi zato stisnil par k€ v žep ali plačal (beda sicer) križarjenje po Bahamih?

I think not.

Javni sektor je leglo korupcije.

Daedalus ::

In privatizacija bi to odpravila - kako točno?

Privatizacija sama po sebi bolj malo. Bo prej treba ločiti kaj je javnega in kaj zasebnega. Dokler pa lahko folk ribari v kalnem, uradno se ne gremo privatizacije, malo po ovinkih bi pa vseeno... je pa tak, kot je. In ko se privatizira, se privatizira proper. Naj gaspudje douhtarji kr sami nabavijo opremo, prostore in delajo brez raznih državnih potuh. Pa da pol vidimo "kreativce" in "uspešneže" na delu. Popušili bi penisa, da bi se kr kadilo. Dokler je pa možno po lowest bidder logiki dobiti pri nas zdravstveni razpis ob neobstoju latnih prostorov (ker maš itak na voljo javne s popustom) in brez lastnega osebja (ker lahko dohtarji in ostalo osebje dela poleg redne službe še malo za lasten žep), maš pa konkretno pizdarijo.

Kako boš prišel do malo večjega poola resorceov, če si rojen dninarju? Enake možnosti je zagotovila šele moderna država. Brez nje bi nas večina tu danes ličkala koruzo.

To ni scope debate. Scope je, da za opravljanje niti ne tako osnovnih ekonomskih dejavnosti države ne rabim. So tudi kake druge organizacijske oblike, ki lahko zagotavljajo okolje za take dejavnosti. Problem pa tiči v tem, da večina ljudi tu naokoli ne pozna zgodovine niti toliko, da bi to poštekali. Še enkrat - to, kar danes pojmujemo kot državo, je zelo nova oblika organiziranja družbe.

I second that.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

pegasus ::

Cervantes je izjavil:

Verjemi mi, noben javni posel se še ni sklenil brez provizije
A mi lahko nekdo razloži, kaj je za vas definicija korupcije?
Mislim, vsak (pre)prodajalec se bo lotil posla zato, da bo imel kaj od tega. To je t.i. provizija, njegov dobiček. Kaj točno je problem tu?

Fritz ::

Cervantes je izjavil:

Seveda korupcija je. In dokler se je ne bo preganjalo, tudi bo.

Samo v javnem sektorju, seveda. In dokler bodo famozni "javni" razpisi.

Bi ti meni privatniku prodal nekaj, kar mogoče ni top Q in mi zato stisnil par k€ v žep ali plačal (beda sicer) križarjenje po Bahamih?

I think not.

Seveda, ker ne gre za lasten temveč za davkoplačevalski denar, zasebni sektor nastopa z druge strani, kot iskalec koruptivnih storitev - zatorej transparentnost porabe davkoplačevalskega denarja do zadnjega evra, transparentnost prejemkov slehernega javnega uslužbenca in funkcionarja, nadzor nad odstopanji med osebnimi prejemki in življenjskim stilom javnih uslužbencev...ostanejo še davčne oaze oz. na splošno tujina, kjer ni takšnega nadzora nad denarnimi transakcijami.

Transparentnost bo vedno odgovor na korupcijo, seveda v kombinaciji z delujočo pravno državo - nič ne pomaga, če lopova dobiš s prsti v marmeladi, če za to nimaš ustrezne zakonodaje, organov pregona in sodišč, ki ga bodo obsodila.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

A mi lahko nekdo razloži, kaj je za vas definicija korupcije?

Na primeru javnega razpisa - ti se z izbranim dobaviteljem dogovoriš, po kaki ceni naj da ponudbo in kakšna naj bo, da je zmagovalna. V zameno za razne protiusluge, ponavadi v obliki kakih "poslovnih daril", popusta pri osebni nabavi kake opreme, mogoče pri izobraževanju... Good enough?
[J.P.Sartre]

So še pošteni ljudje v tej državi in JU, verjemite. Sem bil celo zraven, ko so eni pisali razpis za večmiljonski posel, kjer je bil edini cilj, kako čim večim izvajalcem omogočiti prijavo, celo iz tujine. Že za prijavo je bilo potrebno celo nakazati nek jamstveni denar (kar sumim, da je odgnalo tujce), da o garancijah niti ne govorim. V državi sta sposobni izpeljati projekt samo dve podjetji, ker je bilo eno sredi velikega posla, se ni niti prijavilo. Ampak verjamem, da je to redkst, saj sem se v istem obdobju srečal celo s skorumpiranim hišnikom, ki ni zamudil enega samega pijančevanja pri dobaviteljih. Pa to je samo majhna ribica, ki je vzela kakšen priboljšek za domov ...

KogMaw ::

Evo naj pristavim svojo skledico k tej temi. Nevem če je kdo zasledil kako kupčkajo s direktorskimi stolčki:
Vir
Poleg tega v tem podjetju dela sorodnik, ki pravi da hoče direktor Stanovanjskega sklada RS(seveda član SDS) čimprej nastaviti nekoga "njihovega", čeprav to pomeni da nima ne izkušenj ne primerne izobrazbe. Jaz ne razumem kako da lahko kar tako nastavlajo ljudi? Razpis naj bi objavili samo za nekaj dni, pa še to v enem maj poznanem mediju. Pri nas so ponavadi vsi za SDS bili, samo kaj se dogaja zadnje čase(upam da zadnje, ker če sem take ljudi volil 20 let..... jojoj)...

Poglej malo, kaj se dogaja v Sovi. Svinje na pohodu, do daske. Popolna uzurpacija oblasti in trpanje preverjenih kadrov vsepovsod, kam gre.
[J.P.Sartre]

@Frtz: "Seveda, ker ne gre za lasten temveč za davkoplačevalski denar, zasebni sektor nastopa z druge strani, kot iskalec koruptivnih storitev - zatorej transparentnost porabe davkoplačevalskega denarja do zadnjega evra, transparentnost prejemkov slehernega javnega uslužbenca in funkcionarja, nadzor nad odstopanji med osebnimi prejemki in življenjskim stilom javnih uslužbencev..."
Ja. vse si povedal.

dstr17_ ::

Korupcija drugače ni samo v javnem sektorju, ampak tudi v gospodarstvu.. Oboje je problematično.

V gospodarstvu?? Ne, če je privat, ne.

Tisto, ki je v državni lasti, pa sevede velja enako kot za JS:'(

Kartelni dogovori, izkoriščanje monopolov, onemogočanje konkurence,... to zate ni korupcija ali kaj?

IgorGrozni ::

Povsod kjer nekdo upravlja s tujim denarjem je korupcija. Razni ...v svojem imenu za tuj račun..., razni nabavniki, hišniki, predsedniki svetov, društev, nadzorniki, sodni izvedenci, svetovalci, srednji vodilni kader v privatnih in državnih podjetjih, ipd. Vsi skratka. Razen direktno lastniki. Čeprav sem doživel že prav komične situacije.
Ni samo javni sektor.

Indikativno je, da so včasih samo nekateri od udeležencev na trgu želeli ˝provizije˝, v zadnjih letih pa jih skoraj vsi (od 5 - 15 %), s tem da roko iztegnejo tudi vratarji in čistilke. Ne za veliko, a vseeno.
Korupcija je poleg jalovega kapitala, tudi izgubljena etika na nivoju družbe.

Jebemti.

Razen direktno lastniki.
Tudi direktno lastniki niso izvzeti iz tega. V želji po povečanju svojega premoženja se zapletejo v koruptivna dejanja (recimo kartelni dogovori).

Korupcija ni toliko stvar tega kdo je lastnik, ampak je stvar etike: ljudje kršijo etična načela in se spuščajo v koruptivna dejanja, zato ker hočejo imeti več denarja. In to je pravi problem: da je motivacija denar, ne pa kvaliteta življenja in razvoj.

Tisto o javnem vs. zasebnem lastniku pa nima toliko veze.

djordjevic ::

Ti pa ne štekaš, da je eden pomembnejših dejavnikov, če hočeš primerno kvaliteto življenja in razvoj, pač denar. Obračaš, kakor hočeš, pravičnik, na koncu dneva to pač tako je.
No grave is deep enough to keep us in chains.

djordjevic je izjavil:

Ti pa ne štekaš, da je eden pomembnejših dejavnikov, če hočeš primerno kvaliteto življenja in razvoj, pač denar. Obračaš, kakor hočeš, pravičnik, na koncu dneva to pač tako je.
Če je denar motivacija, potem je to škodljivo. Če pa je denar zgolj način po katerem sistem deluje, motivacija pa je recimo kvaliteta življenja, pa denar lahko odigra zelo pozitivno vlogo.

Ja, peezda, menda. Misliš, da mene rajca cifra pred € na računu? Ne, meni je denar zgolj sredstvo za uresničevanje želja in izgradnjo čim boljše eksistence zase in svoje drage. Punkt. Ni tu nobene globlje filozofije. Samo ne mi z nekim hipi bulšitom, da denar uuu ni pomemben. Klinac moj ni pomemben. Brez njega si bom težko postavil pregovorno 'vikendico' na dalmatinskem otoku, če me razumeš.

Ja to bi lahko marsikdo rekel (da ni važna cifra na računu, ampak vikend v Dalmaciji), zato je potrebno dilemo prikazati na konkretnih primerih. Recimo obrtniki večkrat ne dajo računa. To je primer, ko denar deluje kot motivacija, ne kot način za delovanje sistema, zato ker se gre za izigravanje sistema. To je kontraproduktivno, ker bo sistem slabše deloval in bo zato tudi obrtnik na slabšem. Zdi se mi, da se obrtniki (oz. vsi, ki se spuščajo v korupcijo) včasih tega ne zavedajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

Glej, ni me treba učit, kako deluje siva ekonomija, pozabljaš pa eno zelo otipljiv del enačbe, in sicer, da ni sive ekonomije brez 'končnih uporabnikov'. Dokler bodo Janezi in Micke veseli, da plačujejo 10% manj, ker jim naredijo brez računa, ne pričakuj od obrtnikov, ki delajo po hišah, da bodo sami od sebe dajali račun. Ker ga ne boš dobil. Pa jih niti približno ne opravičujem - na križ bi jih pribil, ker so nelojalna konkurenca vsem tistim, ki delamo z računi in odvajamo dajatve tej lopovski, skorumpirani državi. Da ga na koncu dobi nekdo, ki mi razlaga, da denar v bistvu ni pomemben ... >:D

monster-x ::

Američani, ki živijo pri nas, vsi vztrajajo, da je naše zdravstvo je boljše kot zdravstvo v ZDA.

Seveda si ga tudi pri nas plačujejo sami.

A ti poznaš vse Američane, ki živijo pri nas, da veš, kaj mislijo?

Seveda ima. V Sloveniji je 85% ljudi v I. in II. dohodninskem razredu.

Dost slabo tole.

To se tebi zdi zanimivo, ker misliš, da so nizki stroški dela in nizki davki tako zelo pomembni pri tem, da investitorji pridejo. Ampak niso. Slovenija je lep dokaz za to.

Seveda, investitorji komaj čakajo visoke stroške dela, visoke dajatve državi. Čakajo v vrsti, a ne?

Če delajo za denar to še ne pomeni, da je njihov motiv denar. To povsem narobe sklepaš. Denar je nujno zlo. Tudi Einstein je delal za denar. Boš morda rekel, da je bil motiv za razvoj splošne teorije relativnosti denar? Ni bil.

Lej, ne filozofiraj. V službo hodiš, delaš biznis, karkoli pač že zaradi tega, da zaslužiš. Ja, denar. Sam denar ti nič ne koristi. Koristi pa ti tisto, kar si kupiš z denarjem. Je le nujen posrednik. Če te moti, se zmeni z delodajalcem, da ti da za plačo televizor in iPad.

Aha, spet te neoliberalne finte: kljub temu da nihče na svetu tega ni videl in da raziskave to zavračajo je to najboljši sistem.
Pač ni. Zdravstvo in šolstvo sta pač primera takih dejavnosti, kjer tržna logika ne deluje. Znanost je še ena taka dejavnost. V nasprotju s tem pa tržna logika v nekaterih dejavnostih deluje zelo dobro. Ampak ne posploševati vsevprek, potrebno je premisliti vsak konkretni primer (dejavnost) posebej.

Dober je kakor za koga. Ni dober za tistega, ki mora plačati veliko več kot nekdo drug, pa mora še vedno čakati v isti vrsti. Ni dober za tistega, ki plačuje javno zdravstvo, katerega nikoli ne koristi in hodi le k privatnikom.

Fajn je pa za tiste, ki plačajo manj in drugi plačujejo za njih.

Sej lahko naredimo nek super duper sistem, kjer bomo morda celo zoptimizirali vse in imeli javni sistem, da bodo ljudje veseli, ker se ne bodo delali profiti. Pa še da bo finančno breme bolj pravično porazdeljeno. Sam to bo v Sloveniji zelo težko, ker se bo ustavilo pri tem, da nekoga ne olupimo dovolj.

Al pa loh ogromno trošimo in zmečemo milijarde v ta dva sistema. Ampak ... ne vem, kdo bo to plačal. Slovensko gospodarstvo tega ne bo zmoglo. Sprijazni se s tem. Razen, če imaš ti kake skrite načrte, kako se bo to financiralo.

To drži kot pribito. Ni varjante, da se v primeru prostovoljnega "varčevanja" denar bolj racionalno porabi, ni res. Če pa trdiš, da bi bilo boljše, da sami varčujemo in nato plačujemo za zdravstvene storitve ter šolstvo, pa mi prilimaj kaj konkretnega gor, da to drži. NE najdeš česa takega.

Jaz zase vem, da bom denar, ki mi ga država ne vzame, znal bolje oplemenititi kot država. In na koncu se bom z več denarja tudi sam znal odločiti, katero storitev potrebujem, če bom ostal brez dela. Torej, kje se moram izobraziti, da bom bolj konkurenčen. Zate pa ne vem ... ampak če tega nisi zmožen, je bolje, da ne posplošuješ svoje nesposobnosti na vse.

Za zdravstvo pa si lahko tudi sam plačujem zavarovanje in na to na visoko konkurenčnem trgu, kjer bom dobil celo kaj več kakor pri slovenskih monopolistih, kjer plačuješ in imaš vsak dan manj na voljo, ker se ne znajo zoptimizirati.

Ne, resno. Dejmo se zment za sistem, kjer se vsak odloči, koliko bo plačeval. Eni bodo nizke davke, drugi, ki pa zagovarjajo visoke, bodo pa visoke davke plačevali. Vas je strah takega sistema?
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

@djordjevic: strinjam se, da je krivda za neizdajanje računov tudi na končnih uporabnikih. Tudi končne uporabnike v tem primeru motivira denar, kar je narobe.

dstr17_ je izjavil:

Kartelni dogovori, izkoriščanje monopolov, onemogočanje konkurence,... to zate ni korupcija ali kaj?

Seveda imaš pravilno.

To je pač isti štos v privat sektorju... pač se švindla, kjer se lahko. Not gut. Give some, take some... it's a jungle out there.

Ampak javni sektor, pardon! To je pa direktno moj in tvoj denar!

monster-x je izjavil:

To se tebi zdi zanimivo, ker misliš, da so nizki stroški dela in nizki davki tako zelo pomembni pri tem, da investitorji pridejo. Ampak niso. Slovenija je lep dokaz za to.

Seveda, investitorji komaj čakajo visoke stroške dela, visoke dajatve državi. Čakajo v vrsti, a ne?
Dejstvo je, da v Sloveniji ni veliko investitorjev, kljub temu da so davki nizki in stroški dela nizki. Odbija jih nekaj drugega: to je neučinkovita birokracija, nedelovanje pravne države, ipd. To je treba urediti, je pa precej težje delo kot pa spreminjati davke. Žal imam občutek, da trenutna garnitura ni sposobna izpeljati tega projekta.
Dober je kakor za koga. Ni dober za tistega, ki mora plačati veliko več kot nekdo drug, pa mora še vedno čakati v isti vrsti. Ni dober za tistega, ki plačuje javno zdravstvo, katerega nikoli ne koristi in hodi le k privatnikom.

Fajn je pa za tiste, ki plačajo manj in drugi plačujejo za njih.
V temelju se motiš, ko misliš, da če nisi šel k zdravniku nisi uporabljal zdravstvene storitve. Si jo. Zato, ker tvoje zdravstveno stanje je odvisno od zdravstvenega stanja cele populacije. Če je cela populacija na boljšem, potem si tudi ti na boljšem, ker si izpostavljen bistveno manj tveganjem kot bi bil sicer.

Konkretni primer v Čilu: z uvedbo privat zdravstva so se med tistimi, ki niso mogli plačevati prispevkov za ustrezno oskrbo razširile določene bolezni (konkretno tuberkuloza). S tem pa so bili na slabšem tudi tisti, ki so si lahko privoščili ustrezno zdravljenje, ker so bili tem boleznim pogosteje izpostavljeni in se je bolezen prenašala tudi na njih.

Zmotno je misliti, da koristiš prispevke samo takrat, ko greš k zdravniku. Ne drži. Koristiš jih tudi takrat, ko zdravniki uspešno omejujejo epidemije nalezljivih bolezni (pa tudi še v nekaterih drugih primerih).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: dstr17_ ()

:)) Pa ti si neverjeten biser. Kje spiš, da te ne ukradejo?

Jebenti, da se nam ni infiltriral vrhovni svizec na ta forum. :|

Daedalus je izjavil:

Na primeru javnega razpisa - ti se z izbranim dobaviteljem dogovoriš, po kaki ceni naj da ponudbo in kakšna naj bo, da je zmagovalna. V zameno za razne protiusluge, ponavadi v obliki kakih "poslovnih daril", popusta pri osebni nabavi kake opreme, mogoče pri izobraževanju... Good enough?
Am ... ne vem al sem butelj, ampak kolikor vem se vsi razpisi na bolj ali manj tak način delajo. Najprej se dogovoriš za posel, potem pa, ker si primoran, se greš jebat še z uradnim postopkom razpisa in se pri tem trudiš odganjat vse, ki bi jim zadeva morebiti zanimala, a bi tebi kvarili že dogovorjen posel. Npr. ravno jutri si grem en tak primer ogledat kot moteči element že dogovorjenega posla ;)

oldguy ::

pegasus je izjavil:

Am ... ne vem al sem butelj, ampak kolikor vem se vsi razpisi na bolj ali manj tak način delajo. Najprej se dogovoriš za posel, potem pa, ker si primoran, se greš jebat še z uradnim postopkom razpisa in se pri tem trudiš odganjat vse, ki bi jim zadeva morebiti zanimala, a bi tebi kvarili že dogovorjen posel.

Nisi butelj, smo pri nas v istem loncu kot ti. Na srečo tričetrt prometa ustvarimo s tujino in se z SLO razpisi jebemo bolj ponesreči.

Zmotno je misliti, da koristiš prispevke samo takrat, ko greš k zdravniku. Ne drži. Koristiš jih tudi takrat, ko zdravniki uspešno omejujejo epidemije nalezljivih bolezni (pa tudi še v nekaterih drugih primerih).

Meh...pa ravno tole nesrečno zdravstvo si ven potegnil. Se ti vidi da si še mlad (in zdrav)...

Če je kej zmotno mislit, je to, da je trenutni slovenski sistem kaj presneto boljši od Čilskega privat zdravstva. Ni. Slovensko zdravstvo smrdi. Celotno zdravstvo, in to do neba. Te poflikajo, če imaš zlomljeno roko, čim imaš nekaj malce bolj kompliciranega, kar ne nosi veliko denarja oz. zahteva preveč dela, si te podajajo kot vroč krompir. Za denar, ki ga plačujem, dobim mnogo mnogo premalo. In kar je najhujše - če bi rad plačal več, da bi bolje poskrbel zase, tega skoraj ne morem oz. moram za to še enkrat denar nosit v tujino.

Vmes pa so nekateri deli SLO zdravstva obremenjeni petkrat preveč, drugi trikrat premalo, pol denarja ponikne na napačnih mestih, investicije so zgrešene oz. jih ni, bolnice so postavljene na napačnih mestih in slabo zgrajene, cel model javno/privat pa pušča zgolj prostor za mučkanje kvazi-privatnikov, ki glede na svoje delo z uporabo javnih sredstev zasebno zaslužijo nesorazmerno preveč, drugim, npr. specialistom, pri katerih prostora za sračkanje ni toliko, a bi ta denar krvavo rabili, pa denarja zato močno primanjkuje.

Moje načelo po vsem videnem v slovenskem zdravstvu bo glede na dosedanje izkušnje to, da kadarkoli me bo bolel noht, pridem tja in tulim na ves glas kot da mi pri živem telesu trgajo jetra, in to vse dokler me ne poštimajo. V nasprotnem primeru lahko malone crkneš na onih hodnikih brez da bi to sploh kdo opazil...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: oldguy ()

Am ... ne vem al sem butelj, ampak kolikor vem se vsi razpisi na bolj ali manj tak način delajo. Najprej se dogovoriš za posel, potem pa, ker si primoran, se greš jebat še z uradnim postopkom razpisa in se pri tem trudiš odganjat vse, ki bi jim zadeva morebiti zanimala, a bi tebi kvarili že dogovorjen posel. Npr. ravno jutri si grem en tak primer ogledat kot moteči element že dogovorjenega posla ;)

Kar je kompletno narobe in v celoti v nasprotju z namenom javnega razpisa (ki je - po dani specifikaciji in pogojih poiskati najboljšega ponudnika izmed konkurence na trgu). Ne gre se za to, da imaš ti dogovorjen posel, gre se zato, da tekmuješ za pridobitev posla.
Pa nisi butelj, samo tako dobro si socializiran v ta izrojeni sistem, da sploh ne zaznaš, kaj je z njim narobe.

Zgodba večine Slovenije - ljudje ne dojemajo konkurence kot nekaj dobrega, ampak kot nujno zlo, ki ga je potrebno izigravati na vseh možnih nivojih. Sej razumem motivacijo za takšno delovanje (prišel, videl, menjal eno službo tudi zaradi takih malverzacij), ne morem ga pa odobravati.

Moje načelo po vsem videnem v slovenskem zdravstvu bo glede na dosedanje izkušnje to, da kadarkoli me bo bolel noht, pridem tja in tulim na ves glas kot da mi pri živem telesu trgajo jetra, in to vse dokler me ne poštimajo. V nasprotnem primeru lahko malone crkneš na onih hodnikih brez da bi to sploh kdo opazil...

To, al pa prijateljevanje s kakim bolj konkretnim zdravnikom, ki ve, kaj počne (in kam te mora napotiti). Moji punci bi brez te prednosti, v zadnjih dveh letih, dvakrat resno ogrozili življenje. Ko prideš do specialista, se vse hitro poštima. Priti do tja... je pa druga zgodba, ki včasih meji že na kako grotesko.
[J.P.Sartre]

blackpirat ::

Jaz zase vem, da bom denar, ki mi ga država ne vzame, znal bolje oplemenititi kot država. In na koncu se bom z več denarja tudi sam znal odločiti, katero storitev potrebujem, če bom ostal brez dela. Torej, kje se moram izobraziti, da bom bolj konkurenčen. Zate pa ne vem ... ampak če tega nisi zmožen, je bolje, da ne posplošuješ svoje nesposobnosti na vse.

Za zdravstvo pa si lahko tudi sam plačujem zavarovanje in na to na visoko konkurenčnem trgu, kjer bom dobil celo kaj več kakor pri slovenskih monopolistih, kjer plačuješ in imaš vsak dan manj na voljo, ker se ne znajo zoptimizirati.

Ne, resno. Dejmo se zment za sistem, kjer se vsak odloči, koliko bo plačeval. Eni bodo nizke davke, drugi, ki pa zagovarjajo visoke, bodo pa visoke davke plačevali. Vas je strah takega sistema?

:)) Na žalost ne moremo trditi, da bi večina državljanov pametno porabila ali investirala denar. Nisem rekel,da ga jaz ne znam ali nebi znal investirati, ne srbi bi. Tako da, jaz tebi svetujem, da ne posplošuješ in obračaš besede. Morda, pa te je malo strah da bi se tebi kje zalomilo. ;)

Verjamem, da bi si zdravstveno zavarovanje lahko plačeval sam. Super. Vendar če nebi bilo obvezno plačevanje zdravstvenga zavarovanja oz. nebi bilo vzpostavljeno načelo solidarnosti, verjemi, zdravstvena blaginja državljanov bi padla. Tako pač je, nekateri nimajo niti za hrano, kaj šele da bi razmišljali o zavarovanju.

Ne resno, tržnega zdravtvenega zavarovanja res ne želimo.
"I do not argue with people, I correct them"

Kako Vlada še vedno skriva odškodninsko shemo za izbrisane. Da v takih postopkih delujejo ex. ustavni sodniki, je pa itak groteksno. Bi bilo lepo, če bi vsaj vrnili svoje dr. nazive, ker si jih več kot očitno ne zaslužijo.
[J.P.Sartre]

Daedalus je izjavil:

Ne gre se za to, da imaš ti dogovorjen posel, gre se zato, da tekmuješ za pridobitev posla.
Kar predpostavlja, da kot naročnik točno veš, kaj hočeš in kaj je najbolje zate. Kar pa v veliki večini primerov ni res. In potem napišeš razpis kot je tebi všeč, a strokovno ne pije vode oz. je zmagovalna ponudba zanj nekaj zate neuporabnega ...
Dejansko se izkaže, da je postopek razpisov primeren le za nakup večjih količin nekih končnih izdelkov, npr. tono sanitarnega materiala za bolnico, kot pa za opremo + storitev, kot npr. prenova IT sistema v neki ustanvoi, ker razpis za tako reč nujno vodi v igro, da zmagaš na razpisu z dumpinško ceno in si potem celiš rane z dodatnimi oderuškimi pogodbami kasneje, vendor lock-inu in podobnimi prijemi ...

Skratka kar hočem rečt je, da je *sistem* kriv za stanje, kakršnega imamo in tu bi se morala politika bolj angažirati in to malo prevetriti. A seveda bi s tem razjezila mnoge ...

(In spet lahko zaključim, da je razsvetljeni absolutizem boljši sistem kot demokracija)

Matako ::

Imam radikalno rešitev za zdravstveni sistem.

Glede na to, da večina Slovencev nima nobenih težav z rednim registriranjem svojih vozil bi jaz uvedel redne (recimo 3 letne) osnovne zdravniške "tehnične" preglede in na osnovi tega višino osnovnega zavarovanja. Ker bi začopatili marsikatero bolezen, ki potem zaradi prepozne diagnoze stane težke denarje bi bil prihranek očiten. Lahko bi si celo izbiral katerokoli zavarovalnico - pri oboževanih jeklenih konjičkih to ne dela preglavic.

Jasno bi imeli bonus-malus sistem glede na življenski slog. Klinc, pa manj tamanite tiste pujske!

EDIT: jasno bi pregled veljal tudi za medicino dela, da ne greš 2x.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Buggy ::

Jasno bi imeli bonus-malus sistem glede na življenski slog. Klinc, pa manj tamanite tiste pujske!

A stare mame in stare ate bomo pa kar potamanil tam na licu mesta ali bi jim lahko vseeno obesili stroske na potencialne nepremicnine ali morda na potomce?

A mali otroci bojo iz tega izvzeti? kaj pa starsi teh otrok? Tudi sportniki bodo potem rizicni zaradi nacina zivljenja, pa jype bo tudi placal ko zuti :D

Buggy... biti star (ali zboleti) ni nezdrav življenski slog. Kaj govoriš?

Dobro se ve kako in kaj.. kaj glumiš glivo.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Js nabom nč plaču - ko bodo vidl kok obvladam mi bojo še plačal!

Zakaj pa ne!

Ni razloga, da ne bi bil v plusu. Jype itak že s kolesarjenjem doda kak mikromil v BDP.

EDIT: stvar še dodelujem, ne biti živčni. Tole je samo delovni osnutek, no!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

««
213 / 264
»»