» »

Janković zmagal? [uradna tema rezultati volitev v DZ 2011]

Janković zmagal? [uradna tema rezultati volitev v DZ 2011]

Temo vidijo: vsi
««
41 / 162
»»

mikic007 ::

Tak sistem imamo, ni spet tako slab, jasno pa je vedno mozen boljsi. Dejstvo pa je, da rabis za vsak sistem neko kriticno volilno telo, drugace je sistem pac se slabsi. Moje mnenje je, da je tokrat sistem padel, seveda pa je nekomu vsec sele zdaj. Irelevantno za kaj drugega, kot neresno debato.

Kar se tice zadolzenosti obcin, podatek je nepopolen, sploh za Ljubljano. Stozice se pac same financirajo in niso v strosku obcine (racunovodstvo dela pac cudeze).

Drugo je, kaj je kdo naredil s svojo zadolzenostjo. Pri drugih obcinah nisem pretirano dobro seznanjen, pri Ljubljani pa in ta zupan bo tudi predsednik vlade. Zapravljenje denarja v tej obcini zame ni bilo racionalno, nima pa se smisla spuscati spet v isto debato, ker imamo razlicne poglede na to, kaj bi naj bilo za obcane dobro in kaj zgolj nepotreben luksuz.

Sam sem se npr. strinjal, da se denar na novo razporedi po Sloveniji, ceprav sem vecino zivljenja zivel v Ljubljani, ampak dejstvo je, da je ZJ iz tega naslova imel tezave. Kar pa spet ne spremeni dejstva, da me s svojimi projekti ni preprical, prav tako ne z mahinacijami z zemljisci in ze prej ne pri vodenju Mercatorja.

lexios ::

Kaj? Meni se številke za Ljubljano sploh ne zdijo grozne. Gre zgleda nekaterim drugim občinam precej slabše.

Sj niso, misliš, da je na kreditih le Janko?;) Pogrešam malce več date, se pa že okvirno kaže, da le ne drži, da so se bivše županje pufale v enaki meri, pokazale pa vsaj 3x manj...

Okapi ::

Ne razumeš poante. Vlado sestavi relativni zmagovalec in je manjšinjska vlada. Parlament je kontrola.
Kakšna manjšinska vlada. V večinskem sistemu bi Janković dobil 50+ in parlament bi sprejel čisto vsak zakon, za katerega je dovolj navadna večina, natanko tako, kot to počne Janković že 5 let v mestnem svetu. Opozicija se lahko postavi na glavo, pa ne more storiti ničesar, razen da opozarja na napake in obvešča javnost. In potem se postavi vprašanje, zakaj bi morali imeti 40 poslancev za kontrolo, ker bi jih bilo 5 čisto dovolj.

Kogar zanima, kako je videti večinski sistem, naj vprašal ljubljanske mestne svetnike, kako je to videti. Kot rečeno, desnaki že sedaj travmirate na veliko, če bi imeli večinski sistem in bi Janković dobil 49 poslancev, bi se vam totalno zmešalo.

O.

Za nekoga, ki nima preferenc, je čudno, da je napisal 1000 postov o tem, zakaj so ljudje na volitvah izbrali napačnega. Eto, samo to je čudno.;((

Ni! Sj če bi zmagal Janez bi pač napisal 1000 postov o tem, zakaj so ludje na volitvah izbrali napačnega!8-)

Karaya 52 ::

Hehe, bonitetna agencija ze grozi z nizanjem bonitete, glavni faktor pa je seveda Zoran Jankovic.

Bonitetna agencija Fitch bi lahko v prihodnje znižala kreditno oceno Slovenije zaradi pričakovanj o šibkosti nove slovenske koalicije in poslabšanja obetov v bančnem sistemu, piše Bloomberg.

"Osrednja težava Slovenije so banke, zato jih je treba okrepiti," meni Christopher Pryce, direktor agencije. "Kot razumem gospod Janković ni pristaš privatizacije, kar je zaskrbljujoče."

Nenormalna politika

Pryce je komentiral tudi zmago Jankovića: "Priti iz nič in voditi državo je zaskrbljujoče, saj prinaša pomanjkanje stabilnosti in odpira vprašanje, kaj Slovenci sploh želijo," meni Pryce. "Ne poznam nobene druge države, kjer bi se stranke tako hitro vzpenjale in padale kot v Sloveniji. To pomanjkanje stabilnosti ni normalna evropska politika."

Slovenci, financni trgi vam sporocajo, da ste izvolili napacnega. :))

BALAST ::

lexios je izjavil:

Za nekoga, ki nima preferenc, je čudno, da je napisal 1000 postov o tem, zakaj so ljudje na volitvah izbrali napačnega. Eto, samo to je čudno.;((

Ni! Sj če bi zmagal Janez bi pač napisal 1000 postov o tem, zakaj so ludje na volitvah izbrali napačnega!8-)

Kako prisrčno, od zdaj naprej ignoriram tvoje prispevke in priporočam da jih tudi ostali ignorirajo.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

BALAST je izjavil:

lexios je izjavil:

Kako prisrčno, od zdaj naprej ignoriram tvoje prispevke in priporočam da jih tudi ostali ignorirajo.

Šala gor al dol, BMK, tvoj problem! Če mi je Jankovič kot PM (in PS programsko) v trenutni situaciji manj ljuba opcija sem pa sedaj avtomatsko desničar in janšist?;(( Dej ne me je... Dejte se že začet zavedat, da marsikdo še vedno ni pozabil "štruc kruha", to pa ne pomeni, da moramo zdj skakat kot "ukaže" stric Kučan. Seveda pa ima vsak svoje mnenje, imo ni problema s tem!

Kar je leiito IMHO hotel povedat je le, da ne "brani" za vsako ceno nobene (ideološke) opcije, kot marsikdo tule...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lexios ()

nevone ::

zakaj bi morali imeti 40 poslancev za kontrolo, ker bi jih bilo 5 čisto dovolj.

Zato, ker so volilci tako rekli. Oni odločajo kako močna bo opozicija. Lahko jih je tudi samo 5, če dobijo tako malo glasov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BALAST ::

Če mi je Jankovič kot PM (in PS programsko) v trenutni situaciji manj ljuba opcija sem pa sedaj avtomatsko desničar in janšist? Dej ne me je...

Saj te ne ... Sem tudi proti Jankoviću, osebno me moti tvoj odnos do "BMK, lahko tud 1000 postov za ali proti" kot da se ti ne ljubi predložit kak argument v težo.
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

BALAST je izjavil:

Če mi je Jankovič kot PM (in PS programsko) v trenutni situaciji manj ljuba opcija sem pa sedaj avtomatsko desničar in janšist? Dej ne me je...

Saj te ne ... Sem tudi proti Jankoviću, osebno me moti tvoj odnos do "BMK, lahko tud 1000 postov za ali proti" kot da se ti ne ljubi predložit kak argument v težo.

Eh, daleč od tega, še vsak moj post je bil (imho) argumentiran, razen zajebancije...

leiito ::

Okapi je izjavil:

ne, nimam preference in ne hodim na volitve. Kaj je v tem čudnega?

O.

Kje sem jaz pisal, da so ljudje izbrali napačnega? A tudi, če bi, če sem kritičen do McDonaldsa, to ne pomeni avtomatsko, da obožujem Burger King.

sparklyslo ::

Jankovič bi moral upotevati tudi to, da kar 70% tistih, ki so šli na volitve ni volilo njega.
Torej se kar 70% tistih, ki so šli na volitve ravno ne strinja z njegovo politiko....

Zgodovina sprememb…

Se strinjam, sodec po odzivih sklepam, da ga ljudje, ki so obkrozili koga drugega oz. ostali doma, ne prenasajo najbolje. Vcerajsnji Pogledi Slovenije so bili bolj podobni sedmini. Sedmini drzave jasno. Odsotnost odziva iz tujine pa je tudi zanimiva ze sama po sebi. Zaenkrat gre po nacrtu, nizanje bonitete se bo nadaljevalo, dolg bo spiralno narascal in vse to v casu vladavine apolitika.

imagodei ::

sparklyslo je izjavil:

Jankovič bi moral upotevati tudi to, da kar 70% tistih, ki so šli na volitve ni volilo njega.
Torej se kar 70% tistih, ki so šli na volitve ravno ne strinja z njegovo politiko....

To so brezvezne buče. Enako bi do sedaj morali upoštevati še vsi mandatarji od osamosvojitve dalje. Še noben ni bil izvoljen s 100% večino. V bistvu še nobena stranka ni imela niti blizu 50%.
- Hoc est qui sumus -

Truga ::

sparklyslo je izjavil:

Dobil je najvec. Sepravi se najvec ljudi strinja s to politiko. Deal with it.

Ta argument je tko ko da bi reku "nebomo se osamosvojil, ker niso vsi glasovali za na plebiscitu, mormo spostovat njihove zelje". Srsly?

Go-ahead ::

Truga je izjavil:

Ta argument je tko ko da bi reku "nebomo se osamosvojil, ker niso vsi glasovali za na plebiscitu, mormo spostovat njihove zelje". Srsly?

Na plebiscitu je bila malce večja udeležba.

Poldi112 ::

nevone je izjavil:

zakaj bi morali imeti 40 poslancev za kontrolo, ker bi jih bilo 5 čisto dovolj.

Zato, ker so volilci tako rekli. Oni odločajo kako močna bo opozicija. Lahko jih je tudi samo 5, če dobijo tako malo glasov.

o+ nevone

V bistvu niso, o tem odloča volilni sistem. Kar mislim da je bila poanta vprašanja.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

V bistvu niso, o tem odloča volilni sistem. Kar mislim da je bila poanta vprašanja.

In kateri volilni sistem je to?

o+ nevone

Neposredno nobeden. Argument je bil, da če se že gre na večinski sistem, zakaj imeti močno opozicijo, če drugega kot opozarjati ne bo mogla. Daš raje zmagovalcu ne vem, 80% sedežev in potencialno še znižaš št. sedežev. Zakaj bi jih sploh rabil 90, če bo o vsem enotno odločala zmagovalna stranka?

ZATO pa pravim: mešani volilni sistem, madona!

Ne vem, ok, sej nisem attention whore, ampak tale moja ideja gre skozi kompletno prezrta.
- Hoc est qui sumus -

Mipe ::

Zato pa pojdi v politiko. Tu te nihče ne bo jemal resno, pa če imaš IQ 300.

Ej, ne se jeziti, niso vsi odgovori namenjeni tebi. Sam z mešanim volilnim sistemom nimam večjih problemov. Vseeno imam pa raje obstoječega, ker mislim, da kompromis mora biti v politiki, prav tako pa čim večja možnost, da se nove opcije lahko nemoteno pojavljajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Lonsarg ::

In kaj je mešani volilni sistem?

Ramon dekers ::

več manjših strank na kupu ki serjejo ena drugi.

Keyser Soze ::

Karaya 52 je izjavil:

Hehe, a to ti "financni trgi", ki tako fino vodijo svetovne finančne trge? Kolikor sem razumel je zadnje čase kar kriza na njihovem področju. Človek bi rekel, da tile fantje ne razumejo najbolje kaj počnejo. Če bi, bi imeli blaginjo, ne krize o kateri tudi ti tako zelo jadikuješ vsepovsod.
OM, F, G!

Mah, jezim se izključno zato, ker preigravate skrajnosti (proporcionalni in večinski sistem) kot edini možnosti, mešanega pa sploh ne vzamete v obzir. Situacija zato spominja na pregovorno Slovensko kupčkanje.

@Azgard:
http://slo-tech.com/forum/t496267/p3350...
http://www.rtvslo.si/strani/drugi-volil...

@Ramon dekers:
Ne. Si kar orenk v temo brcnil.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Zakaj bi jih sploh rabil 90, če bo o vsem enotno odločala zmagovalna stranka?

Ker so jih ljudje izvolili. In ker lahko v ključnih primerih vseeno odločijo, če ga kakšen del vladajoče ekipe slučajno le preveč biksa in se drugi del s tem ne strinja.

Večinski sistem ni totalitarni sistem. Totalitarni sistem je tisti, ki ne omogoča volitev in onemogoča opozicijo.

o+ nevone

No vidiš, meni se proporcionalni še ne zdi skrajen, jaz bi ga še bolj odpeljal tja z ukinitvijo volilnega praga.

>Večinski sistem ni totalitarni sistem. Totalitarni sistem je tisti, ki ne omogoča volitev in onemogoča opozicijo.

Večinski sicer omogoča volitve, ampak efektivno onemogoča več kot 2 struji, plus da tudi opozicijo kar efektivno onemogoča.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Poldi112 je izjavil:

No vidiš, meni se proporcionalni še ne zdi skrajen, jaz bi ga še bolj odpeljal tja z ukinitvijo volilnega praga.

To zato, ker ne razmišljaš 2 koraka naprej.

Kako boš z 90 poslanskimi sedeži rešil problem, ko Akacije na volitvah dobijo 0,01% glasov in bodo zahtevale, da jim po zakonu pripada sorazmeren glas v parlamentu? Pa ostali marginalci, ki zberejo manj od 1% glasu? Boš uvedel zaprisežene generične poslance, ki bodo predstavljali vse stranke, ki ne dosežejo 1% in se bodo pred vsakim glasovanjem v DZ uskladili s temi marginalci? Nekako po vzoru predstavnikov malih delničarjev v nadzornih svetih delniških družb?

Pa spet ne bodo vsi zadovoljni, ker bodo imeli nasprotna stališča in bodo gotovo padli skozi.
- Hoc est qui sumus -

Tu ni nobenega problema, tisti ki ne zberejo dovolj za 1 poslanca ga pač nimajo.

Mipe ::

Torej manjšinskih poslancev ne bi smelo biti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Mipe ()

Eh, malo pazljiveje beri, kaj pišem. Jaz sem to omenil kot obliko parlamentarne demokracije, kjer v parlament pridejo samo člani stranke, ki je dobila 50+ glasov. Vsi ostali izberejo 5 nadzornikov, da javnost ve, kaj vladajoča stranka počne. Pač, recimo bobu bob - če lahko ena sama stranka sprejema zakone, je 40 opozicijskih poslancov samo pesek v oči volivcem.

O.

Poldi112 je izjavil:

Tu ni nobenega problema, tisti ki ne zberejo dovolj za 1 poslanca ga pač nimajo.

Hočeš reči, da bi v bistvu pustil prag, ampak bi ga spustil na 1%?
- Hoc est qui sumus -

Hočeš reči, da bi v bistvu pustil prag, ampak bi ga spustil na 1%?
Ja, točno to hoče povedati. Ker v resnici je drugače brezveze, da imamo 90 poslancev. Lahko bi jih imeli samo 25 in bi vsak poslanec štel 4% volivcev. Pač bi NSi imela enega samega poslanca - itak vsi glasujejo enako.

O.

Stvar semantike verjento. Po mojem razumevanju je volilni prag umetno postavlena meja, ki marginalcem preprečuje vstop v parlament. To, da so sedeži v parlamentu nedeljivi, pa common sense.

Eh, malo pazljiveje beri, kaj pišem. Jaz sem to omenil kot obliko parlamentarne demokracije, kjer v parlament pridejo samo člani stranke, ki je dobila 50+ glasov. Vsi ostali izberejo 5 nadzornikov, da javnost ve, kaj vladajoča stranka počne. Pač, recimo bobu bob - če lahko ena sama stranka sprejema zakone, je 40 opozicijskih poslancov samo pesek v oči volivcem.

Jah ni to isto, kot če opoziciji pustiš, da funkcionira naprej v obsegu določenem z volitvami. Saj se financirajo glede na volilni rezultat. In če jim odrekaš del suverenosti v času nevladanja, si jih s tem precej onemogočil.

Sej ni treba v skrajnosti silit.

o+ nevone

T-h-o-r ::

nevone je izjavil:

Zakaj bi jih sploh rabil 90, če bo o vsem enotno odločala zmagovalna stranka?

Ker so jih ljudje izvolili. In ker lahko v ključnih primerih vseeno odločijo, če ga kakšen del vladajoče ekipe slučajno le preveč biksa in se drugi del s tem ne strinja.

Večinski sistem ni totalitarni sistem. Totalitarni sistem je tisti, ki ne omogoča volitev in onemogoča opozicijo.

o+ nevone
pri sds je to eno in isto
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Po mojem razumevanju je volilni prag umetno postavlena meja, ki marginalcem preprečuje vstop v parlament.
Ja, ampak to je imho napačno. Zakaj bi v demokraciji ukradel tri poslance mali stranki, ki jo podpirajo 3% ljudi, in jih razdelil med stranke, ki so v parlamentu že itak zastopane. To je preprosto krivično (do državljanov, ki tako ne dobijo svojega predstavnika v parlamentu). In ja, še bolj pravična bi bila neposredna demokracija, ampak recimo, da je za zdaj še prekomplicirana za izvesti. Čeprav sem še vedno prepričan, da je moja zamisel o neposredni predstavniški demokraciji genialna;)

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

gendale ::

Mipe je izjavil:

Torej manjšinskih poslancev ne bi smelo biti?

Ne. Manjšine v Sloveniji bi morale biti enakopravne in ne večpravne v primerjavi z ostalimi.
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Keyser Soze je izjavil:

Karaya 52 je izjavil:

Hehe, a to ti "financni trgi", ki tako fino vodijo svetovne finančne trge? Kolikor sem razumel je zadnje čase kar kriza na njihovem področju. Človek bi rekel, da tile fantje ne razumejo najbolje kaj počnejo. Če bi, bi imeli blaginjo, ne krize o kateri tudi ti tako zelo jadikuješ vsepovsod.

Financni trgi, ki jih sestavljajo milijoni individumov so v igri s svojim denarjem, ne z besedami kot mi na forumu in poslanci v DZ, zato podajajo veliko bolj natancno predstavo o prihodnosti. Sicer pa vecino Slovencev rajca, ko govorijo drug jezik kot "zunanji sovrazniki". "Zlobni kapitalisti nam ne bodo pravili kako voditi drzave." Ce bi si vsaj Marxa prebrali, katerega so ze v osnovi ponotranjili, bi vedeli, da je politicni sistem podrejen ekonomskemu.

Bellatrix ::

People are quick to judge and slow to correct themselves.

Dajte se, dafak, zresnit. Ne moremo imeti nekega nerealno nizkega praga. Prvič, če bi bilo to smotrno, bi verjetno že kje uporabljali. Drugič, tak parlament bi bil en velik hec. Če vam domišljija dela težave pri predstavljanju, kako bi zgledale koalicije, samo sestavljanje koalicije, dogovarjanje o skupnem programu, ter na samem koncu izvajanje tega programa, potrebujete resen reality check. Jaz nimam časa tega razlagat.

Okapi> "Ja, točno to hoče povedati. Ker v resnici je drugače brezveze, da imamo 90 poslancev. Lahko bi jih imeli samo 25 in bi vsak poslanec štel 4% volivcev. Pač bi NSi imela enega samega poslanca - itak vsi glasujejo enako."

Eh, potem se ti pojavi problem zaokroževanja. Cel kup strank ostane zunaj, ker ne dobijo niti enega poslanca oz. 4%, potem moraš drugim proporcionalno dodeliti dodatne poslance in si spet na istem.
- Hoc est qui sumus -

Matako ::

Samo potem se postavi pa tudi vprašanje, kaj je tako idealnega na številki 90. Ok, recimo, da je 25 premalo.. bi bilo, ne vem, 42 že v redu?
/\/\.K.

TESKAn ::

Strankam, ki so pod pragom, bi morali dati možnost, da tisti svoj % glasov sami razporedijo med stranke, ki so prišle v parlament. Da če že ne pride v parlament stranka, ki je dobila 3% glasov, da lahko vsaj da te glasove stranki, ki je prišla noter in je programsko najbolj kompatibilna. Tako bi tudi poskrbel, da ljudje ne bi več kupčkali "sej ta nima možnosti za zmago" in šli volit taktično, da le ne bi osovražena stranka zmagala.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gendale ::

>42
to bi kršilo avtorske pravice, lahko pa 43 ali 41.
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Mimogrede, verniki v vsemogočnost zasebnega bančništva si lahko ogledate (snamete s travnika;-) pred kratkim predvajani BBC-jev dokumentarec o Royal Bank of Scotland (RBS - Inside the bank that ran out of money).

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

mikic007 ::

90 bo menda kar v redu, da pride noter se kdo, ki ni iz mesta doma. Zerjava je tak sistem lepo izpljunil, pa se koga. Kot sem ze rekel, s sistemom ni nic narobe, karkoli bi imeli, bi danes razpravljali o spremembi le-tega, verjetno se gorecneje.

Bomo pa ocitno imeli se vec afer ta mandat, pa saj je prav, kvoto je treba izpolnit in zelo jasno kaze, da v precej krajsem casu kot kadarkoli do sedaj :P

Zakaj pa rabmo stranke?

Kaj če bi mel namest strankarskih poslancev v parlamentufreelancerje, na ministrske stolčke pa ti volijo stroko?

Dva konca iste palice in zakaj kliki ni do prodaje:

NLB je v sredo umaknila blokado z računa Electe Inženiringa , ki jo je uvedla januarja letos. Electa, ki je v lasti sinov ljubljanskega župana in bodočega poslanca Zorana Jankovića Damijana Jankovića in Jureta Jankovića ima sicer še vedno blokirane račune pri DBS , Factor banki in Hypo banki .

Bonitetna agencija Fitch:

"Osrednja težava Slovenije so banke, zato jih je treba okrepiti," meni Christopher Pryce, direktor agencije. "Kot razumem gospod Janković ni pristaš privatizacije, kar je zaskrbljujoče."

Zgodovina sprememb…

krneki0001 ::

Okapi je izjavil:

Mimogrede, verniki v vsemogočnost zasebnega bančništva si lahko ogledate (snamete s travnika;-) pred kratkim predvajani BBC-jev dokumentarec o Royal Bank of Scotland (RBS - Inside the bank that ran out of money).

O.

Mislim da jih take stvari ne zanimajo, ker je tukajle gor večina ovac, ki jih strižeta kar sama janša in jankovič. Kar bosta onadva rekla, bo itak najboljše. Mi sploh ni jasno, kok moraš bit neumen in tako velik idiot, da recimo voliš enega ali pa drugega. Dva debila, ki se obnašata kot da sta v vrtcu - Moj oči ima pa daljšega kot tvoj. Ne, moj oči je pa polcaj in bo tvojga zaprl!

Mislim, pa OVCE dejte že spregledat, da sta tako janša kot jankovič dva pajaca, ki nista za v politiko. Prvi je preveč konflikten in ne posluša nobenih pametnih nasvetov in misli, da je najpametnejši, drugi pa nima pojma o politiki in misli, da je to enako kot podjetje. Oba nas bosta potunkala še dlje kot smo, pa že sedaj samo z nosom gledamo iz dreka.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
««
41 / 162
»»