Forum » Loža » Obvezno cepljenje otrok - Mnenja za in proti?
Obvezno cepljenje otrok - Mnenja za in proti?
Temo vidijo: vsi
Machete ::
Škoda da ni podcasta val202 reportaže z 'MITI IN RESNICA O CEPLJENJU' konference včeraj. Res so razumno razložili, tudi skeptične poglede so določeni iz stroke precej dostojanstveno in brez posmehovanja postavili v perspektivo oz. širšo sliko.
Dobra anologija mi je bila med samim terminom učinek oz. posledica. Otork je cepljen, čez 2 tedna preboli angino. Za proticepilce je seveda vzrok cepivo. Otrok je cepljen, čez 2 tedna shodi. Je to zaradi cepiva?
Dobra anologija mi je bila med samim terminom učinek oz. posledica. Otork je cepljen, čez 2 tedna preboli angino. Za proticepilce je seveda vzrok cepivo. Otrok je cepljen, čez 2 tedna shodi. Je to zaradi cepiva?
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
jype ::
imagodei ::
Saj o tem nekateri že vrsto let trobimo, samo z drugačnim izrazoslovjem. Npr.: correlation does not equal causation.
Staršem se sicer zdi tako, because big numbers. Nekateri od cepljenih otrok se bodo nekaj ur po cepljenju pač spotaknili, padli in polomili roko. Starši bodo poročali, da pred cepljenjem njihov otrok ni bil "neroden". Ampak nekateri od cepljenih otrok bodo čez 3 dni dobili prehlad. Nekateri od cepljenih otrok so bili pa pred 3 dnevi izpostavljeni gripi, pa se bo še isti dan po cepljenju zvečer pojavila visoka vročina. Nekateri otroci bodo pa po cepljenju jedli jagodov sladoled in bodo dobili pikice po celem telesu.
Nekatere od najstnic, cepljene proti HPV, bodo pač nekaj ur po cepljenju padle skupaj. Nekatere zato, ker pretirano hujšajo, druge pa... Well, zato, ker se to včasih zgodi brez razloga. Morda bo prehitro vstala in se ji bo zavrtelo. Starši pa seveda novinarje Slovenskih novic in Preverjeno klicat, češ da je njihova hči kolabirala neposredno po cepljenju.
Nič od tega ni povezano s cepljenjem. Ljudem se v življenju dogajajo med seboj nepovezane stvari, čeravno se zgodijo v sosledju. Ko vsak gleda samo sebe ali svojega otroka, se mu zdi, da je to edini razlog. Ko ima pred sabo 20.000 otrok v generaciji, mu je jasno, da bo nekaterim otrokom bo neposredno po 2. cepljenju za OMR ob vstopu v šolo izpadel zobek. Najbrž ne zaradi cepiva.
Staršem se sicer zdi tako, because big numbers. Nekateri od cepljenih otrok se bodo nekaj ur po cepljenju pač spotaknili, padli in polomili roko. Starši bodo poročali, da pred cepljenjem njihov otrok ni bil "neroden". Ampak nekateri od cepljenih otrok bodo čez 3 dni dobili prehlad. Nekateri od cepljenih otrok so bili pa pred 3 dnevi izpostavljeni gripi, pa se bo še isti dan po cepljenju zvečer pojavila visoka vročina. Nekateri otroci bodo pa po cepljenju jedli jagodov sladoled in bodo dobili pikice po celem telesu.
Nekatere od najstnic, cepljene proti HPV, bodo pač nekaj ur po cepljenju padle skupaj. Nekatere zato, ker pretirano hujšajo, druge pa... Well, zato, ker se to včasih zgodi brez razloga. Morda bo prehitro vstala in se ji bo zavrtelo. Starši pa seveda novinarje Slovenskih novic in Preverjeno klicat, češ da je njihova hči kolabirala neposredno po cepljenju.
Nič od tega ni povezano s cepljenjem. Ljudem se v življenju dogajajo med seboj nepovezane stvari, čeravno se zgodijo v sosledju. Ko vsak gleda samo sebe ali svojega otroka, se mu zdi, da je to edini razlog. Ko ima pred sabo 20.000 otrok v generaciji, mu je jasno, da bo nekaterim otrokom bo neposredno po 2. cepljenju za OMR ob vstopu v šolo izpadel zobek. Najbrž ne zaradi cepiva.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
BlackHole ::
Blodnje ti bereš. Vidiš zraven znano imeTočno tako, takoj ko vidim tvoj nick, takoj vem, da spet lažeš.
Točno tako deluješ, "znanstveno". :)
če verjamešNi mi treba verjeti, ker lahko pregledam podatke in vidim.
V podatke moraš verjeti, da so resnični, drugič pa razumeti njihov pravi pomen. Torej gre še vedno za verovanje v prvi vrsti.
LP Marko
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BlackHole ()
Ne smeši se, ker ne vem kaj imaš od tega.
Ja, če verjameš, da cepivo res deluje in nima za posledic nobenih drugih bolezni. Žal pa se takih stvari verjetno nikoli ne bomo zavedli ali pa bo že prepozno.
Saj eni vemo.
Je pa tole simptomatično. Ponudimo eno razlago, pa začnete izpostavljat neko drugo težavo. Pojasnimo to, pa izpostavite nekaj tretjega. Pojasnimo to, pa spet izpostavite prvo zadevo, kot da je nismo pojasnili. Round and round we go.
Te bom drugače vprašal: kaj, če sploh kaj, bi te prepričalo, da so cepiva varna in učinkovita zaščita proti nalezljivim boleznim?
In gratis vprašanje: bi se ti osebno šel cepit proti steklini, če bi te ugriznila lisica, na pogled sicer zdrava?
Ja, če verjameš,Sem vedel, da ste povrh vsega še verski blazneži in vam razne raziskave nič ne pomenijo, ko pa se objavi blodnje, pa to veselo trosite po svetu. Seveda na tujo odgovornost.
Blodnje ti bereš. Vidiš zraven znano ime in si misliš "aha, tole pa že mora biti res, če oni tako pravijo". To je vera, nič drugega.
Tole kaže na temeljno nerazumevanje tega, kako znanost deluje.
Vprašanje: imaš željo naučiti se, kako deluje znanost? Imaš željo razumeti, zakaj je vreščanje, češ da je slepo zaupanje znanosti vera?
Hej, nekaj je znanost in kako deluje, nekaj povsem drugega pa je, kako delujejo korporacije. NA vsa vprašanja zgoraj, ki si mi jih postavil, bi ti odgovoril z vprašanjem. Bi ti še cepil svojega otroka, če bi recimo nehal govoriti nekaj dni po cepljenju. Ko se ti zgodi kaj takega, pač podvomiš, razen če si popolni vernik.
LP Marko
Ja, to je bilo gotovo planirano s strani korporacij. (Kjer delajo ljudje kot ti in jaz s svojimi otroki). Jaz bom vse cepil naprej po programu, ne glede na tvojo zgodbo. Potemtakem celo življenje za vse otrokove bolezni lahko kriviš ceplenja. Precej priročno ane, čeprav nočem biti zloben.
K0l1br1 ::
Bi ti še cepil svojega otroka, če bi recimo nehal govoriti nekaj dni po cepljenju. Ko se ti zgodi kaj takega, pač podvomiš, razen če si popolni vernik.Gremo bolj realno, ne pa neke blodnje. Primer vas vernikov bi lahko bil tudi, da bi postal pink po cepljenju ali pa antvaxar. Mene bi bolj skrbelo recimo, da bi postal brez cepljenja recimo tak:
Tole je precej bolj realno, kot tvoj primer. Celo sliko imamo. Precej slik. Pa cel kup primerov imamo. In nobene bebave logike zadaj.
Torej bi cepil svojega otroka, če bi vedel, da bi postal tak?
Vi pa v bistvu podpirate, da otroci zbolijo, čeprav jim ne bi bilo treba.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K0l1br1 ()
Hej, nekaj je znanost in kako deluje, nekaj povsem drugega pa je, kako delujejo korporacije.
To je izgovor ne odgovor. Znanost in znanstvena metoda zagotavljata, da se resnica slej ko prej izkristalizira. Posamezniki morda lahko lažejo, tudi cele korporacije lahko zavajajo. Ampak objavljene rezultate lahko vsakdo preveri - znanstvena metoda na dolgi rok zagotavlja najbolj zanesljivo sliko realnosti, kar jo premoremo v danem trenutku. Na katero koli področje gledaš: kemija, medicina, genetika, računalništvo, fizika/astrofizika/kozmologija/QM ...
Znanost ni tisto, ko v Slovenskih novicah objavijo novico, da so znanstveniki pogruntali, da češnjev paradajz povzroča raka.
V praksi rezultate preverjajo raziskovalci iz različnih delov sveta, tudi iz korporacij, ki so si konkurenca. Ne bi bilo lepšega za eno farmacevtsko korporacijo kot pokopat drugo na fiasku, ki je uničil življenja stotisočim ali celo milijonom otrok.
V praksi jih preverjajo tudi
V zadnjih letih smo bili priča nekaj "žvižgačem", ki so obelodanili skrbno varovane državne skrivnosti. Samo en tak žvižgač je potreben, pa pride na plano več tisoč strani zaupnega gradiva, iz raznih področij. Prvič, čudno je, da o kakšnem lobiranju farmacevtskih podjetij za cepiva ni v teh dokumentih ne duha ne sluha - pa taka zarota svetovnih razsežnosti. Drugič, skrajno neverjetno je, da se ne pojavi truma žvižgačev iz farmacije. Niso vsi, ki gredo študirat farmacijo in vsi, ki se zaposlijo v farmacevtskih podjetjih pokvarjeni, sebični kreteni, ki bi raje videli, da bi vsako leto zbolelo nebroj otrok kot pa objavili dokumente ...
V praksi vidimo za več redov velikosti premalo "žvižgačev". Posamezni zdravniki, biokemiki in prakticerji bioresonance, ki pišejo knjige in javno nastopajo proti cepljenju, so bili zaloteni s prsti v marmeladi oziroma imajo mnogokrat sumljive motive.
Enostavno je nedostojno sklepat, da bi pediatri praviloma opravljali dežurstva na ambulantah za nujno pomoč, kjer morajo med drugim tudi sredi noči na teren, pomagat ponesrečencu v prometni nesreči, pa hodit na dom pomagat ljudem, ki doživljajo infarkt oziroma svojcem sporočat, da so prepozni in njihovim dragim ni več pomoči, pa spremljat žrtev nasilnega obračuna v bolnišnico - v času svojega običajnega delovnika pa pogledat stran in zbadat nekajmesečne dojenčke s strupom. Enostavno nedostojno je govorit, da 99,9% zdravnikov na ta način pogleda proč in mirno spi.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
next3steps ::
next3steps je izjavil:
But but my autism? A lahko fašem še kakšno drugo bolezen, razen avtizma?
Se sprasujem kaj si ti fasal.
Polymathism.
NA vsa vprašanja zgoraj, ki si mi jih postavil, bi ti odgovoril z vprašanjem.
Zakaj? Je težko odgovoriti na moja vprašanja? Kakšno vezo imajo tvoji odgovori na moja vprašanja z mojim odgovorom na tvoje vprašanje?
Bi ti še cepil svojega otroka, če bi recimo nehal govoriti nekaj dni po cepljenju. Ko se ti zgodi kaj takega, pač podvomiš, razen če si popolni vernik.
Gre za docela hipotetično situacijo. Moja dva otroka sta cepljena po programu, dali smo ju cepiti tudi za KME, razmišljam, da bi ju v prihodnosti dali tudi vsakoletno cepit proti gripi. Oba sta imela reakcijo na nekatera cepiva - vse znotraj pričakovanega.
Kot rečeno, gre za hipotetično situacijo, ampak če bi se mojemu otroku res nekaj pripetilo takoj po cepljenju in to ne bi bila preobčutljivostna reakcija ali pa reakcija ne bi bila simptom spregledane/nediagnosticirane metabolne motnje, potem bi najprej poskušal temeljito analizirat, kaj še se je dogajalo v času pred in po cepljenju. Kajti sočasnost ali sosledje dveh dogodkov ne pomeni nujno tudi vzročne povezave.
Šele če bi sam izključil vse ostale dejavnike, bi krivca iskal v cepljenju. Pri čemer je še vedno cela kopica stvari, ki so se otroku lahko pripetile in na katere nisem pomislil ali jih sploh zaznal - v vrtcu, pri igri - ali pa enostavno zaradi odraščanja samega: razvojno je dosegel neko stopnjo. Simptomi avtizma, npr, se začnejo očitneje pojavljati cca pri 18-24 mesecih. To je ravno obdobje, v katerem otroka prvič cepijo z OMR cepivom, pa starši radi vlečejo zaključke, čeprav je žal tako, da je otrok zaradi narave odraščanja/razvoja prišel do tega mejnika.
In če bi bilo nedvomno ugotovljeno, da je bilo stanje povzročeno s cepljenjem, bi mi še vedno ostalo zavedanje, da bi mojega otroka divji virus najverjetneje prizadel na isti način. Kajti formaldehid, tiomersal in aluminij in kaj še vse baje najdete v cepivih, ne bodo povzročil encefalitisa, avtizma in celiakije.
Jaz se povsem zavedam, da je precej lažje govoriti o statistiki kot o konkretnem otroku, ki je za povrh še tvoj. Ampak imam toliko razumevanja te problematike, da se povsem brez skrbi odločam za cepljenje.
Boš zdaj lažje odgovoril na moja vprašanja?
- Hoc est qui sumus -
Ja, to je bilo gotovo planirano s strani korporacij. (Kjer delajo ljudje kot ti in jaz s svojimi otroki). Jaz bom vse cepil naprej po programu, ne glede na tvojo zgodbo. Potemtakem celo življenje za vse otrokove bolezni lahko kriviš ceplenja. Precej priročno ane, čeprav nočem biti zloben.
Jaz nič ne krivim, samo ne verjamem, da so tako čista.
LP Marko
NA vsa vprašanja zgoraj, ki si mi jih postavil, bi ti odgovoril z vprašanjem.
Zakaj? Je težko odgovoriti na moja vprašanja? Kakšno vezo imajo tvoji odgovori na moja vprašanja z mojim odgovorom na tvoje vprašanje?
Bi ti še cepil svojega otroka, če bi recimo nehal govoriti nekaj dni po cepljenju. Ko se ti zgodi kaj takega, pač podvomiš, razen če si popolni vernik.
Gre za docela hipotetično situacijo. Moja dva otroka sta cepljena po programu, dali smo ju cepiti tudi za KME, razmišljam, da bi ju v prihodnosti dali tudi vsakoletno cepit proti gripi. Oba sta imela reakcijo na nekatera cepiva - vse znotraj pričakovanega.
Kot rečeno, gre za hipotetično situacijo, ampak če bi se mojemu otroku res nekaj pripetilo takoj po cepljenju in to ne bi bila preobčutljivostna reakcija ali pa reakcija ne bi bila simptom spregledane/nediagnosticirane metabolne motnje, potem bi najprej poskušal temeljito analizirat, kaj še se je dogajalo v času pred in po cepljenju. Kajti sočasnost ali sosledje dveh dogodkov ne pomeni nujno tudi vzročne povezave.
Šele če bi sam izključil vse ostale dejavnike, bi krivca iskal v cepljenju. Pri čemer je še vedno cela kopica stvari, ki so se otroku lahko pripetile in na katere nisem pomislil ali jih sploh zaznal - v vrtcu, pri igri - ali pa enostavno zaradi odraščanja samega: razvojno je dosegel neko stopnjo. Simptomi avtizma, npr, se začnejo očitneje pojavljati cca pri 18-24 mesecih. To je ravno obdobje, v katerem otroka prvič cepijo z OMR cepivom, pa starši radi vlečejo zaključke, čeprav je žal tako, da je otrok zaradi narave odraščanja/razvoja prišel do tega mejnika.
In če bi bilo nedvomno ugotovljeno, da je bilo stanje povzročeno s cepljenjem, ...
Nikakor ne bi bilo to ugotovljeno, ker ti tega nihče ne bi uradno priznal. In tu imaš težavo oziroma jo imajo tisti, ki so to in podobno doživeli. In to je moj point. NE vem, kaj bi naredil na primeru stekle lisice, ker ne poznam situacije. Kako pa bi sploh vedel, da je stekla, če že vprašaš?
LP Marko
K0l1br1 ::
Spet izmikanje. Tipično, ko je treba prevzeti odgovornost. Čakam, da priznas, da ti je vseeno ta ljudi, ki trpijo posledice, ki jih ne bi, če bi bili cepljeni. Seveda tega zares ne pričakujem. Izogibanje odgovornosti much.
Jaz nič ne krivim, samo ne verjamem, da so tako čista.
To je premajhen argument, da samo ti pač ne verjameš da so čista. S tem se igraš rusko ruleto s svojimi in tujimi otroki. Tudi jaz bi raje videl, da preparatov, ki so tudi meni kot laiku nerazumljive sestave, ne bi sploh vnašali. Ampak na drugi strani imaš 8 konkretnih, zelo resnih bolezni VS subjektivno sumničavost od 'mešanja megla v enem in istem ciklu'. Statistika ti preprosto ne daje pravice v samovoljo družbenih posledic. Kaj vse gre lahko narobe že ob spočetju otroka, do njegovih poznih let. In vse to vzammo v zakup kot 'življenje', tak isto bi moral sprejeti v zakup, da je možna nesrečna kombinacija reakicj. Ampak to bi moral jemati kot zadnjo možnost in upati, da bo statistična večina na tvoji strani. Tako kot nešteto tveganj (in genskih mutacij ali prirojenih napak itd.), ki jih sprejemaš in upaš na najboljše, kot že rečeno, od rojstva naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
BigBoss ::
Ej, fantje.
Letos sem se cepil proti gripi.
Nisem imel nobenih posledic po cepljenju.
Letos nisem imel gripe.
Cepiva torej preverjeno delujejo in so varna.
Ok. Torej lahko nehamo debatirat o tem.
Letos nisem imel gripe.
https://scontent.flju1-1.fna.fbcdn.net/...
Vedno več bo takih, ki ne smejo bit cepljeni. Me zanima, kdo bo pa za to prevzel odgovornost. Pa še to, za koga ti je bolj mar, za zdravje svojega otroka ali za zdravje enega, ki ne sme bit cepljen? Nehajmo se sprenevedat. Nobenemu, nobenemu ni mar toliko za druge, kot za svojega otroka.
Poznam jih mnogo, ki za gripo sploh niso zbolevali, dokler se niso začeli cepiti proti njej.
Spet izmikanje. Tipično, ko je treba prevzeti odgovornost. Čakam, da priznas, da ti je vseeno ta ljudi, ki trpijo posledice, ki jih ne bi, če bi bili cepljeni. Seveda tega zares ne pričakujem. Izogibanje odgovornosti much.
Vedno več bo takih, ki ne smejo bit cepljeni. Me zanima, kdo bo pa za to prevzel odgovornost. Pa še to, za koga ti je bolj mar, za zdravje svojega otroka ali za zdravje enega, ki ne sme bit cepljen? Nehajmo se sprenevedat. Nobenemu, nobenemu ni mar toliko za druge, kot za svojega otroka.
Ej, fantje.
Letos nisem imel gripe.
Poznam jih mnogo, ki za gripo sploh niso zbolevali, dokler se niso začeli cepiti proti njej.
LP Marko
Zgodovina sprememb…
Spajky ::
Letos sem se cepil proti gripi....Letos nisem imel gripe.Jest nisem imel gripe že leta. Ne cepim se tudi že leta, čeprav sem med onimi bolj ogroženimi. Naokoli hodim že leta čez zimo z masko na obrazu (ono tanko belo protiprašno iz Agro trgovine 1,5€-5kom). Eno uporabljam večkrat, paket zdrži celo zimo!
Naš folk me sicer čudno gleda, ma ... boli me K. Letos je moj osebni in drugače redno cepljeni zdravnik tudi zbolel za gripo. Sem rekel njegovi medicinski, da zato, ker ne hodi okoli z masko kot jest
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...
Poznam jih mnogo, ki za gripo sploh niso zbolevali, dokler se niso začeli cepiti proti njej.Jaz pa poznam enega, ki potrebuje psihiatra.
Ti enega, jaz jih pa več. :)
LP Marko
Smrekar1 ::
Ja, če verjameš, da cepivo res deluje in nima za posledic nobenih drugih bolezni.
Dobra lastnost znanosti je, da je resnična ne glede na to ali vanjo verjameš ali ne.
-- Carl Sagan (če se ne motim)
Cepiva delujejo in dokazano nimajo posledic nobenih drugih bolezni. Vzorec za to je malo prevelik in malo predolgo pod drobnogledom, da bi bilo karkoli omembe vrednega.
Ja, če verjameš, da cepivo res deluje in nima za posledic nobenih drugih bolezni.
Dobra lastnost znanosti je, da je resnična ne glede na to ali vanjo verjameš ali ne.
-- Carl Sagan (če se ne motim)
Cepiva delujejo in dokazano nimajo posledic nobenih drugih bolezni. Vzorec za to je malo prevelik in malo predolgo pod drobnogledom, da bi bilo karkoli omembe vrednega.
Nekaj je znanost, nekaj drugega pa je ponaredek znanosti. Sicer pa obstaja veliko znanstvenih raziskav, da cepiva škodujejo, tako da, debata se ne bo nikoli končala. Gre se samo za to, kaj nekdo verjame oziroma kakšne ima predvsem osebne in življenske izkušnje z neko stvarjo. Raziskavi lahko verjameš ali pa ne.
Ti enega, jaz jih pa več. :)V tej temi. Enega, ki si domišlja, da če ima otrok rojstni dan tri dni po cepljenju, se pecivo za torto zažge zaradi nevarnih snovi v cepivu.
V tej temi, saj se razumemo, ni se treba tako trudit. :)
LP Marko
Zgodovina sprememb…
Sicer pa obstaja veliko znanstvenih raziskav, da cepiva škodujejo, tako da, debata se ne bo nikoli končala.
Ne. Obstaja veliko znanstvenih raziskav, ki pokažejo, da cepiva škodijo tako majhnemu odstotku cepljenih, da je celokupna korist družbe nekaj redov velikosti večja. Obstaja tudi mnogo psevdoznanstvenih interpretacij teh študij, ki jih nasprotniki cepljenja zlorabljajo za kovanje mastnih dobičkov.
Če ne verjameš mi lahko eno ali dve citiraš. Kar najboljše, najtrdnejše daj, če si upaš.
In če bi bilo nedvomno ugotovljeno, da je bilo stanje povzročeno s cepljenjem, ...
Nikakor ne bi bilo to ugotovljeno, ker ti tega nihče ne bi uradno priznal. In tu imaš težavo oziroma jo imajo tisti, ki so to in podobno doživeli. In to je moj point.
Lej, ne poslušaš. Jaz pa si želim, da bi naredila en korak naprej in da bi ti razumel moj point.
Ko starši, laiki, pridejo s svojimi idejami, kaj vse je bilo povzročeno zaradi cepljenja, se pediatri verjetno res postavijo v obrambno držo. Tisto, kar stroka priznava kot stranske učinke in tisto, kar starši mislijo, da so stranski učinki, sta dve povsem ločeni strani. Znanost je že pokazala, kaj so dejanski stranski učinki cepljenja in odločanje o tem, ali je nekaj dejansko posledica cepljenja mora imeti strokovno podlago; ne pa želje (obupanih) staršev, da bi dobili razlago, zakaj je njihov otrok zaostal v razvoju, zakaj je oglušel, zakaj je dojenček nenadoma umrl v zibki...
Ko se recimo oglasi nekdo od staršev (primer iz te teme) in razlaga, da je otrok nekaj ur po cepljenju dobil encefalitis ter da zdravniki niso priznali, da je to posledica cepljenja... Kako le? Če pa je zdravnikom jasno, da se encefalitis niti v sanjah ne more pojaviti v 12 urah po okužbi?! Otrok je bil sprejet v bolnišnico, opravili so teste in ideja tega očeta je, da so rezultate prikrili?! Vemo, da cepivo proti ošpicam v izjemno izjemno redkih primerih lahko povzroči encefalitis (in to vemo zato, ker zdravniki odgovorno zbirajo informacije in ker je bila vzročna zveza dokazana z znanstvenimi metodami) pri pacientih z imunsko pomanjkljivostjo - a ta se pojavi šele čez mesece po cepljenju. In nikakor ni izključno posledica cepljenja, pač pa se pojavlja tudi pri normalnih okužbah z "divjim" virusom.
Enako, ko starši razlagajo, da so njihovi otroci čez dan ali dva po cepljenju dobili izpuščaje po telesu: kako naj jih pediatri oz. cela medicinska stroka jemlje resno? Moja dva mulca sta že N-krat dobila izpuščaje po telesu; pa tega nikoli nisem povezoval s cepljenjem. Največkrat se je to zgodilo dolgo po cepljenju, pri obeh dveh celo že tudi pred prvim cepljenjem. Starejši je bil pri 2 mesecih starosti tak, da sva ga vlekla k dežurnemu zdravniku! Vzroka največkrat niso odkrili. Ko sva mlajšega pred nekaj meseci peljala k zdravniku, ker so se mu po rokah in nogah pojavili izpuščaji, naju je pediater pomiril, češ da gre najverjetneje za neko redko kombinacijo - različno sadje, konzervansi... Naj bomo pozorni, ampak če bo izpuščaj izginil in se ne bo ponavljal, on ne bi delal nobenih testov. In dejansko od takrat nimamo nobenih težav (OK, razen da je dokazano alergičen na pršico, čemur se pa itak ne moreš v celoti izognit in se mu tudi ne kaže v obliki izpuščajev). Kakor koli - dejavnikov za nastanek izpuščajev je mali milijon in včasih pojav le-teh pri nekaterih otrokih sovpada s cepljenjem.
Če bo pa tvoj otrok imel po cepljenju z živim cepivom hujšo reakcijo: več dni trajajočo visoko vročino, znake bolezni, za katero je bil cepljen, bodo pa sigurno opravili teste za prirojeno imunsko pomanjkljivost in ti tudi priznali, da je bila to reakcija na cepivo - bi pa podobne, če ne hujše težave otrok imel tudi ob okužbi z "divjim" virusom.
NE vem, kaj bi naredil na primeru stekle lisice, ker ne poznam situacije. Kako pa bi sploh vedel, da je stekla, če že vprašaš?
Ja, saj. Ne veš, ali je stekla ali ne. Veš samo, da če bolezen pri tebi izbruhne, je 100% smrtna. Mene samo zanima, a bi se šel ti cepit? Ali bi raje tvegal in pil lipov čaj in vitamin C, ker bi se bal, da boš po cepljenju dobil avtizem, alergije, Guillain–Barré sindrom, gnojne ture, da bi ti izpadli zobje in lasje ...?
- Hoc est qui sumus -
Nekaj je znanost, nekaj drugega pa je ponaredek znanosti.
Nisi si prebral ničesar, kar sem ti napisal o delovanju znanosti, kajne?
Ponoviva: En pokvarjen znanstvenik lahko ponareja rezultate. Pet pokvarjenih znanstvenikov tudi. Ne more pa, na dolgi rok, laž v znanosti preživet. Neodvisni laboratoriji in znanstveniki gledajo rezultate, objavljene v znanstvenih revijah, pregledajo metodologijo, poskusijo replicirat rezultate... Šele ko eksperimente oz. študije uspe konsistentno ponovit zadostnemu številu raziskovalcev, z enakimi rezultati, to postane znanost.
Govorit, da je znanost lažirana, je pod minimalnim nivojem diskurza. In če se bo to nadaljevalo, se bo ta linija debate zaključila z izbrisom.
Sicer pa obstaja veliko znanstvenih raziskav, da cepiva škodujejo, tako da, debata se ne bo nikoli končala.
Ne. Ne obstaja. Gre za zanemarljivo število člankov z vprašljivo metodologijo, objavljenih v vprašljivih "znanstvenih revijah", v poplavi medsebojno dopolnjujočih se raziskav, ki postavljajo trden konsenz, da so cepiva varna in učinkovita. Extraordinary claims require extraordinary evidence.
Gre se samo za to, kaj nekdo verjame oziroma kakšne ima predvsem osebne in življenske izkušnje z neko stvarjo. Raziskavi lahko verjameš ali pa ne.
Ja res je - ampak to, a ti nekaj verjameš ali ne, ne pove ničesar o tem, ali je tisto resnično ali ne.
Specialna teorija relativnosti deluje, pa če ti temu verjameš, ali pa ne. Telesa z maso dejansko ukrivljajo prostor-čas. Ti lahko nonšalantno opletaš z izrazi "verjeti" in "ne verjeti", pa zato ukrivljanje prostora-časa ni nič manj realno.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
BigBoss ::
Ej, fantje.
Letos nisem imel gripe.
Če bolje pomislim, danes, pet mesecev po cepljenju, me malo bolijo mišice. Predvsem v nogah.
Lahko, da je to posledica cepljenja......
Verjetno nima nobene povezave s tem, da sem v soboto prekolesaril 60 km.
'bemti cepiva.
Aha... To imaš njihove izvide krvnih preiskav pri sebi? Je bil pri njih dokazan specifični IgG za gripo?
Newsflash: zdravniki običajno govorijo o "gripi in gripi podobnih boleznih". Obstaja cela plejada Koronavirusov, Rinovirusov, Adenovirusov, ki lahko povzročajo simptome, podobne gripi. Cepivo za gripo proti tem virusom nima nobenega učinka. Če ni posebnega vzroka, zdravniki sploh ne ugotavljajo, a si okužen z enim od 57 vrst adenovirusov, z enim od 160 vrst rinovirusov, z eno od N-vrst gripe, ali pa s kakšnim drugim virusom, ki povzroča podobne simptome.
Nekaj, kar skoraj 100% lahko izločiš, če se že več let zapored cepiš proti sezonski gripi, je pa možnost, da si dobil gripo.
Nasprotniki cepljenja zelo radi govorite kar nekaj na pamet.
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
Gregor P ::
Naši anticepilci dejansko protestirajo pred parlamentom ... in po slikah soedeč, niti ni prišlo tako malo ljudi
Množica protestnikov se je danes zbrala na Trgu republike v središču Ljubljane in nasprotovala sprejetju novele zakona o nalezljivih boleznih. Po njihovem mnenju je novela neustavna, saj naj bi staršem odvzemala pravico do odločanja o vprašanjih, ki ključno vplivajo na otrokovo zdravje. Protest je organiziralo Združenje za naravni razvoj
...
Problem je v tem, da se v Sloveniji stranski učinki cepljenja sploh ne beležijo
...
Novelo zakona, proti kateri so danes protestirali, so v začetku februarja vložili poslanci SMC. Novela predvideva več ukrepov, med drugim predlagajo dodatni program v elektronskem registru cepljenih oseb, v okviru katerega bi sistem osebe, ki niso cepljene, evidentiral in podatke poslal pristojnim službam
...
A je vprašanje, ali bodo na seji odbora sploh sklepčni, saj tako v DeSUS in SD napovedujejo, da se obravnave ne bodo udeležili. V obeh strankah so namreč že pred nekaj dnevi napovedali, da ne bodo sodelovali pri obravnavi zakonov, ki so jih vložili poslanci.
...
Prvopodpisana pod zakon, poslanka SMC Vlasta Počkaj pa vseeno upa, da bo zakon uspel skozi parlamentarni postopek. Sicer pa jo je današnji protest užalostil. Spomnila je, da zakonodaja obstaja že od osamosvojitve Slovenije in je cepljenje že obvezno, s predlogom zakona pa želijo v nekaj členih to poudariti.
Strinja se, da smo sicer proti koncu mandata DZ, a je obenem spomnila, da je tudi v medijih veliko govora o padcu precepljenosti. "V naši bližini so se pojavile nalezljive bolezni in epidemije, tudi smrtni primeri so v naši okolici, zato je skrajni čas, da se nekaj v tej smeri naredi," je prepričana.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Wrop ::
Naši anticepilci dejansko protestirajo pred parlamentom ... in po slikah soedeč, niti ni prišlo tako malo ljudi
Visoko izobražene mamice in očetje imajo čas za proteste. Naštudirali so vse proticepilske članke in ugotovili, da je cepljenje povzroča avtizem. Hudič je, ko visoka izobrazba in znanje na ozkem področju marsikomu lažno poveča samopodobo in znanje tudi na drugih področjih.
To ni presenetljivo. Zato pa precepljenost pada.
Generacije otrok, rojenih v zadnjih nekaj letih, štejejo cca 20.000 otrok (na generacijo, seveda). Če otrok ne cepi 5% staršev, je to 1.000 necepljenih otrok na generacijo, oziroma 10.000 necepljenih otrok v zadnjih 10 letih. Iz te množice se pa že nabere nekaj sto, morda tisoč protestnikov... (Iz slike se sicer ne da ugotovit, koliko jih je).
- Hoc est qui sumus -
NE vem, kaj bi naredil na primeru stekle lisice, ker ne poznam situacije. Kako pa bi sploh vedel, da je stekla, če že vprašaš?
Človek bi mislil, da je afterparty po današnjem protestu nasprotnikov cepljenja otrok (oz. prosto po jypetovo: borcev za pravice bolezni) že končan in da bomo dobili kakšne odgovore... Zgleda, da še ne.
Še vedno torej čakam na odgovore:
- kaj, če sploh kaj, bi te prepričalo, da so cepiva varna in učinkovita zaščita proti nalezljivim boleznim?
- bi se ti osebno šel cepit proti steklini, če bi te ugriznila lisica, na pogled sicer zdrava?
Glede tistega vprašanja, če bi se rad izobrazil o tem, kako zares deluje znanost, pa itak izgubljam upanje.
- Hoc est qui sumus -
Saj niso.
So pa redki, hkrati pa negativni učinki bolezni bistveno hujši, kot bi nas radi ti ljudje prepričali.
So pa redki, hkrati pa negativni učinki bolezni bistveno hujši, kot bi nas radi ti ljudje prepričali.
premafx ::
Pred leti bi morali sprejeti zakon, ki bi omogočal prostovoljno cepljenje in bi bila večja precepljenost. Zdaj želijo stvari poostriti in je kontra propaganda še večja.
Pika na i ::
Nobenega prostovoljnega cepljenja, za cepljenja, ki so že zdaj obvezna!
V Srbiji 5000 obolelih, 15 jih umre! 15!
Pa kaj ljudem že ena taka preprosta matematika, ne zazvoni alarma?
A so res tako zblojeni, da jim je ta številka nekaj normalnega?
premafx ::
Problem je, ker smo v letu 2018, ne 1918 in trenda ne moreš na silo ustavit. Po slikah sodeč so bile na protestu več ali manj mame z majhnimi otroki, je pa še najmanj 10krat toliko anticepilcev, ki so bili v času protesta v službi.... Rešitev je v prostovoljnjem cepljenju in močno propagando, izobraževanjem ter obveščanjem staršev glede cepiv.
next3steps ::
Aha... To imaš njihove izvide krvnih preiskav pri sebi? Je bil pri njih dokazan specifični IgG za gripo?
Newsflash: zdravniki običajno govorijo o "gripi in gripi podobnih boleznih". Obstaja cela plejada Koronavirusov, Rinovirusov, Adenovirusov, ki lahko povzročajo simptome, podobne gripi. Cepivo za gripo proti tem virusom nima nobenega učinka. Če ni posebnega vzroka, zdravniki sploh ne ugotavljajo, a si okužen z enim od 57 vrst adenovirusov, z enim od 160 vrst rinovirusov, z eno od N-vrst gripe, ali pa s kakšnim drugim virusom, ki povzroča podobne simptome.
Nekaj, kar skoraj 100% lahko izločiš, če se že več let zapored cepiš proti sezonski gripi, je pa možnost, da si dobil gripo.
Nasprotniki cepljenja zelo radi govorite kar nekaj na pamet.
Ravno spet preletavam Critical thinking 101 in spet ugotavljam, da ta argument pade že pri otrocih v vrtcu.
Nobenega prostovoljnega cepljenja, za cepljenja, ki so že zdaj obvezna!
Ja, res so. Težko je verjet, ampak res so. Ne prebije jim, da bi to lahko bili njihovi otroci, ker ne živijo v stiku z realnostjo. Prepolne riti, brez pravih problemov, pa iščejo težave tam, kjer jih sploh ni. No, vsaj v določenem deležu je tako.
Žal se na življenjih otrok dogaja tudi korektiv. 15 smrti zaradi bolezni, ki je bila desetletja skorajda pozabljena - to je pol razreda otrok - je srbski narod spravil na noge. 5.000 registriranih okužb, najbrž še 1x ali 2x toliko neregistriranih, pri katerih je bolezen potekala blago, je dodobra precepilo prej necepljene otroke, starši pa so se tudi zdramili. Ja, očitno je nujno, da na vsake toliko pride tragedija. Jebi ga, 15 mrtvih zaradi ošpic ni nič - koliko jih povsem nesmiselno vsak dan umre v Siriji?
Ljudje smo butlji.
- Hoc est qui sumus -
Laž gre okoli sveta še preden si resnica obuje čevlje.
Združenje za naravni razvoj otrok
Vzrok za obstoj:
Nasprotovanje cepivom je velik in dobičkonosen posel. Stroškov praktično ni, denar lahko pobereš povsod.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Pika na i ::
Noro.
Tem ljudem se ne sanja, kako zgleda naravno prebolevanje bolezni par mescev starega otroka.
Tem ljudem se ne sanja, kako zgleda naravno prebolevanje bolezni par mescev starega otroka.