» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
120 / 120
»
»»

bm1973 ::

codeMonkey je izjavil:

Nekaj rabim, pa se mi ne da prevec studirat. Tisti, ki se spoznate, je to OK, ali je precenjeno, disk slabsi itd.?

https://www.mediamarkt.at/de/product/_c...

Rabim nekaj za domaco rabo, ampak bi rad imel moznost nadgradnje oz. enostavne menjave.

Sam imam že kar nekaj let Synology. Dela B.P., razen ko sem malo zafrknil upgrade na verzijo 7. Ampak se je zadeva pobrala.

Vprašaj se ali res rabiš 4 diske. 2 v RAID 1 znata biti čisto dovolj, pa to precej poceni osnovno ceno brez diskov.

Plus kako kapaciteto bi rad... Ni treba imeti možnost 100 TB 1x v prohodnosti >:D.

Legon ::

codeMonkey je izjavil:

Ok, ce nabavim po delih in prisparam 200 eur, je to smiseln nakup trenutno? Gre za domac arhiv, torej slike ipd.

Ja, 423+ je dobra izbira za doma. 92x so precej mocnejsi, ampak to je smiselno ce dejansko rabis toliko vec moci. Ce je denar problem je seveda kljucno vprasanje ali res sabi 4 bay, osebno ga imam ker mi dva diska redundance vec pomeni kot par 100 eur.

Nikonja ::

Če je to dejansko samo občasni backup slik in podobnega, redek dostop do tega... potem je NAS overkill, navadni zunanji disk to opravi za desetino denarja.
Če se vseeno odločiš za NAS in če uporabljaš (ali planiraš) PLex pazi da vzameš NAS z Intel CPU ker oni imajo iGpu (preceeeej pomaga pri transcodingu), AMD žal nima iGpu.

zavajon ::

In kako lahko vzpostaviš RAID 1 na zunanjem disku? :))

Kupiš zunanje ohišje z dvema diskoma...

In si s ceno tam kot je 2 bay nas...

Ko nekdo izjavi, da ne rabiš nas, ker lahko delaš občasen backup na navaden zunanji disk, je iz aviona jasno, da je brcnil v meglo in bi bilo za vse v temi boljše, da je tiho.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

codeMonkey ::

Hvala za pomoc vsem.

MrStein ::

zavajon je izjavil:

In kako lahko vzpostaviš RAID 1 na zunanjem disku? :))

Zakaj bi imel RAID 1 na zunanjem disku?

Akademski komentar pa je: seveda lahko narediš RAID 1 na zunanjem disku. Rabiš seveda 2 kosa.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

zavajon ::

Nekako se mi zdi samoumevno, da imaš na NAS-u mirroring.

MrStein ::

Kak za koga.

Sploh če gre za, citiram, "občasni backup", je mirroring napačna ideja.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Obcasni backup ne obstaja, tako da si ze v osnovi brcnil v meglo.

In mirroring v kontekstu celovite backup resitve ne more bit napacna ideja.

spring ::

Kupujem dac za domačo uporabo, predvsem za shranjevanje podatkov in filmov. Filme bi predvajal na android tv, kjer je nameščen KODI.
Zanima me ali je Synology DS124(ram 1GB) prava izbira ali je mogoče QNAP TS-133(ram 2GB) boljši.

Delal bo v redu, sam mogoče bi raje vzel nekaj z 2 diskoma.

Sam če bo samo za filme, ajde, tukaj ni panike z izgubo...

Karen ::

Odvisno če misliš še kaj - jaz sem imel takega 1 bay Synology-ja, pa imam tudi 218+ pa 423+, pa po hitrosti 1bay reeees zaostaja. Tako da če imaš res samo za filme potem ajdi, če bi rad pa še za kaj drugega potem rabiš + verzijo, ima Intel procesor (ti play pa navadne verzije imajo Arm procesorje in ram ni nadgradljiv) pa ram lahko dodaš. Skratka side-by-side primerjava - sem mislil da bo ok single na vikendu, 2 kameri sem gor snemal kontinuirano, pa filme, pa to kar veselo počepne potem oz. gre res počasi vse skupaj, karkoli hočeš narest, tako da sem tega single-disk prodal in vzel dvojnega plus verzijo.

spring ::

Hvala za odgovore.

Bici ::

Imam en problem ali izziv in sicer na svojem synology NASu poganjam kontejner za qBittorrent in v njega imam mapirano mapo "prenosi".
Stvari, ki jih prenesem potem skopiram v razne druge mape recimo "filmi", "serije", "glasba", ...

Problem s tem pristopom je da če želim prenešeno še naprej sejati, potem mi stvari zasedajo prostor dvakratno. Ena opcija ki jo vidim je da vse te druge mape ravno tako mapiram v kontejner za qBittorrent in potem datoteke ne rabim kopirat ampak jih samo premaknem.
Je še kak druga bolj elegantna opcija?

Hvala :)

LeQuack ::

A bodo magnetni trdi diski še kdaj affordable? Se mi zdi da so že vsaj 5+ let na isti cenah glede na GB.
Quack !

LeQuack je izjavil:

A bodo magnetni trdi diski še kdaj affordable? Se mi zdi da so že vsaj 5+ let na isti cenah glede na GB.

20TB za 340eur je povsem ok, ali pač?

LeQuack ::

Ni ok.
Quack !

GupeM ::

Bici je izjavil:

Imam en problem ali izziv in sicer na svojem synology NASu poganjam kontejner za qBittorrent in v njega imam mapirano mapo "prenosi".
Stvari, ki jih prenesem potem skopiram v razne druge mape recimo "filmi", "serije", "glasba", ...

Problem s tem pristopom je da če želim prenešeno še naprej sejati, potem mi stvari zasedajo prostor dvakratno. Ena opcija ki jo vidim je da vse te druge mape ravno tako mapiram v kontejner za qBittorrent in potem datoteke ne rabim kopirat ampak jih samo premaknem.

Jaz sicer ne uporabljam qBittorenta, ampak kar pri zet Synologyjev Downloader. Rešujem pa tako, da ne dowbloadam v prenose, ampak kar direktno v namenske mape. Izberem pač pri za vsak Torrentu, ki ga odprem, posebej kam naj mi shrani.

Gregor P ::

Edini problem bi znal biti, če se torrent odjemalcu kdaj "utrga" in ti zbriše oz. pokvari datoteke, katere še seješ ipd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

Edini problem bi znal biti, če se torrent odjemalcu kdaj "utrga" in ti zbriše oz. pokvari datoteke, katere še seješ ipd.

Mapiras v docker lahko kot RO. Tako da se temu izogneš

Gregor P je izjavil:

To lahko stori katerikoli software. Tudi OS. Celo hardware. Lahko pa tudi kladivo.

Nikonja ::

GupeM je izjavil:

Bici je izjavil:

Jaz sicer ne uporabljam qBittorenta, ampak kar pri zet Synologyjev Downloader. Rešujem pa tako, da ne dowbloadam v prenose, ampak kar direktno v namenske mape. Izberem pač pri za vsak Torrentu, ki ga odprem, posebej kam naj mi shrani.

Enako jaz počnem. Sm inštaliral par torrwnt clientov ampak nisem najdel nobene prednosti nad "Download Station" tko da zdaj vse downloadam tam takoj vsako stvar v svojo mapo. Mal je več dela ker nima neki "history" kot qbitorrent na PC-u ampak jbg...

Bici je izjavil:

LeQuack je izjavil:

20TB za 340eur je povsem ok, ali pač?

Če pogledaš price history na Amazonu vidiš da se so cene diskov v zadnjih letih kar fiksirale, skoraj nobenega gibanja navzdol. Edino kje lahko nekaj prišparaš so refurbished diski z garancijo, ti so v pol cene. Problem je ker so to večinoma Exos in ti so glasni v sto mater.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Nikonja ()

Torej nobene ideje.

Verjetno bo res najbolje kar sproti premikati zadeve v pravo mapo.

PrimozR ::

Bici je izjavil:

Zunanje mape boš itak moral mapirati v kontejner, če hočeš dostop do njih, sicer ti podvajanje v vsakem primeru ostane.

Kar se torrentov tiče, jaz na TrueNAS (ravnokar premanil na SCALE) poganjam transmission, ker obstaja Windows GUI remote klient (uporabljam TrguiNG, zdaj tudi za web interface), ki ima tudi mapiranje map - v dockerju shranjujem v /mnt/bla/bla2/itd., to pa zmapiram v klientu na mrežne diske, tako da deluje dvoklik na fajl za odpiranje fajla oz. mape na Windows mašini. Pa labele podpira Transmission od 3.0 naprej.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

makucv ::

Zdravo,
tale tema je zelo obsežna. Jaz bi rad za dom nabavil NAS, ki bi ga uporabljal za backup računalnikov, shranjevanje fotk in shrambo za glasbo.
Efektivne kapacitete za 5-8TB v RAIDu (2x diska). Skratka nek appliance na katerega lahko pozabim ko ga skonfiguriram.
Kaj priporočate? Synology DS224+? QNAP? Katere HDD diske?

Synology dela čisto fajn, sam vzemi (+) verzijo in ne (j), ker je UI ubitačno počasen.

Kaj pa HDD? Original Synology, ki so dragi ali kak Seagate IronWolf?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: makucv ()

bm1973 je izjavil:

Synology dela čisto fajn, sam vzemi (+) verzijo in ne (j), ker je UI ubitačno počasen.

Če rabiš zgolj za shranjevanje/branje z dostopom preko SMB ali NFS, potem je tudi j čisto super zadeva. GUI je res nekoliko počasen, ampak ko enkrat skonfiguriraš, je to to. GUI-ja praktično ne rabiš več.

Če pa misliš redno kaj prčkat preko GUI-ja, potem pa tudi jaz priporočam kaj več o j serije.

Za diske pa ne znam povedat. Ko sem jaz kupoval, še ni bilo "zahteve" po Synology diskih. Danes baje težijo, če diski niso Synology.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Ja res je, meni (j) lepo funkcionira, pač storage plus torrent...

Nimam drugega gor, čeprav bi prav prišel kak password manager, recimo Bitwarden.

Problem (j) verzije je, da obstaja precej manj paketov zanj, če hočeš še kaj več... V (+) škatlo daš lahko tudi dodatni RAM (neuradno 16GB, pač se pogugla za verzijo).

Dobro je tudi preveriti kako velike diske podpira. Moj (j) uradno samo 8 TB. Ki niso preveč ugodni... 12 TB bi bili boljši. Pa ne vem, če gre... Nisem nič našel na netu...

Jaz gledam 224+ verzijo. Na netu so informacije, ga gre noter 8GB in celo 16GB RAM modul.
Prav velikih diskov ne rabim, podpira pa ker nekaj diskov Seagate IronWolf, WD Red Plus in Toshiba modele.
Zanimivo je, da so od Synology mali diski npr. 6TB cenejši od 3rd party.

224+ ti lahko pokrije celo nek server stvar...

Pol pač dodatnih 16 Gb ne škodi, je pa ta RAM tako poceni, da niti ne razmišljaš...

Grimnir3 ::

Grimnir3 je izjavil:

Kaj mislite o tem: https://www.bolha.com/strezniki/synolog...
Ali je bolje kupiti kak nov 4bay nas in večje diske?

Zame je za domačo rabo 6 diskv overkill. Osebno bi raje za tak denar vzel 4 bay x23+. DS1618+ je vseeno že šest let stara zadeva. Je pa cena IMO kar korektno postavljena.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Karen ::

Na plus verzijah DDR4 gre tudi 16, samo mora imeti prave latence, pa mislim da posamezen čip ne sme bit več kot 1gb - na netu je točno, vem samo da ko sem sprobaval 23+ mi je šele tretji DDR delal, sem pa dal 8GB. Glede diskov pa gre notri vse, jaz imam v 4bay zadevi 16tb, 2x20tb in 1x22tb, v glavnem Toshibe in mislim da enega Ironwolfa, pa vse dela bp.
««
120 / 120
»
»»