» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
19 / 120
»»

PrimozR ::

tiran2000 je izjavil:

predlog za ohišje NAS ki:
- čimmanjše in ceneje (mini-itx)
- 2x2.5 hd
- 2x.3.5 hd
- 1x razširitev za kartico LAN vzadaj
- ni potrebe po prostoru za napajalnik, ni potrebe po prostoru za grafično kartico

HP Microserver :P

trnvpeti je izjavil:

dottor je izjavil:

Se pravi FreeNAS zna že sam parit mrežne priključke v enega?

seveda
na misel mi ne pade nihce, ki tega ne zna

Windows.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Dr_M ::

V windows 7 je teaming delal bp. Za novejse pa nevem, ker jest to nardim v intel cp.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

buneech ::

PrimozR je izjavil:

trnvpeti je izjavil:

dottor je izjavil:

Se pravi FreeNAS zna že sam parit mrežne priključke v enega?

seveda
na misel mi ne pade nihce, ki tega ne zna

Windows.

Bonding al kaj maš v mislih? Sej to maš v (zadnji različici) Windows. Ampak ne vem zakaj bi jih nucu za NAS za doma.

PrimozR ::

http://windowsitpro.com/windows/q-how-d...

Link aggregation @ Wikipedia

EDIT: ne najdem nikjer, da bi Windows 10 to že podpiral.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

buneech ::

Sorry, js sm mislu Windows Server.

Crossfire ::

Fantje, Synology DS211j, model star ene štiri leta, ali še je dobra izbira dan današnji? Dobijo se že za malo čez 50EUR...

18Jerry18 ::

Ne, prepočasen. Vzemi vsaj 213j.

Crossfire ::

Torej se 211j ne splača niti za ceno 50-60 EUR?

Invictus ::

ZA ta denar se seveda splača. Če seveda ne rabiš kake nore brzine ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

vrossi46 ::

perr ::

Rabil bi rešiti eno zagonetko, pa bom tukaj vprašal:
Na firmi bi delal backup na nek NAS strežnik, ki pa bi bil fizično pri meni doma. Do tukaj, če kaj razumem, ni problemov. Ker pa je teh službenih stvari po količini podatkov dokaj malo, bi ta NAS uporabljal še za privat zadeve, torej shranjevanje slik, shranjevanje glasbe za poslušanje preko mrežnih predvajalnikov doma... skratka, vse kar ti doma pade na pamet.
Glede na to, da bo službeni del backup, je najbrž dovolj, da je zapis 1x na firmi in 1x na drugi lokaciji, torej doma, za fotografije pa bi želel kak pameten backup, ker bodo sicer samo na tem NAS-u. So kakšne ideje, kako to izvesti? Raid 1? Dodatna NAS škatlica? Routerjev NAS strežnik? Razen DD-WRT z vštekanim 1TB diskom, na katerem je glasba, nimam nobenih izkušenj z NAS in nasploh s kakim pametnim backupom. Prosil bi za kakšne ideje in predloge.

lp
Peter

wini ::

A mogoče kdo ve ali deluje če na xpenology dodam kupljene licence za surveilance station?

trnvpeti ::

nas streznik/racunalnik(N3150,pasiven,hdmi(kodi), 80eur) ,ohisje z napajalnikom po potrebi(50), ram (25)
notri dva diska/ssd(100eur) v raid1 (lahko se gre celo z enim diskom)
windows (150eur) ali kaksen *nix/bsd/freenas/...(0)

doma se imas en(dva) racunalnik/notebook

syncthing iz nas na ta(ali dva) racunalnik/a v primeru, da ti oba diska crkneta

SimplTech ::

@wini: nekaj uporabnikov poroča da stvar deluje, čeprav se hkrati pojavljajo informacije o težavah pri nadgradnjah surveillance station aplikacije. Nekaj več info je tukaj: link

Brane22 ::

Dr_M je izjavil:

Samo ne pricakuj, da bos imel 200MB/s+ prenosa naenkrat.

Sem svojčas uštimal teaming in sem imel take prenose skozi dve kartici na nfs4. Je blo pa precej finicky to naštimat pa sami problemi so bili, če stvar ni bila 100% upenaljena, tako da sem to dal dol po nekem času.

Je pa delalo tudi skozi unmanaged svič, čeprav so mogoče bili negativni efekti- svič je bil boljše sorte, sem pa po nekem času pač stvar prištekal kar na server- dve namenski kartici.

dottor ::

Jaz sem se odloču uporabit moj miniserver še za NAS: E7200, ASUS P5Q PRO (8x SATA2) in 4x1GB rama, dodal bom še 2x3TB WD RED v RAID1 in zadevo dal v mrežo oz. jo linkal med pogone. Poraba bo malo višja ampak zadeva nebo 24/7 in imam vse doma :)
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

wini ::

SimplTech je izjavil:

@wini: nekaj uporabnikov poroča da stvar deluje, čeprav se hkrati pojavljajo informacije o težavah pri nadgradnjah surveillance station aplikacije. Nekaj več info je tukaj: link

Huh zgleda da so blokirali s strani synology - neugodno.
Kje pa dobit v 7.0 surveillance station - ker očitno v 7.1 in višja ne gre aktivirati novih licenc

grmasje1 ::

pozdravljeni,

išče se NAS za družinsko uporabo (primarno shranjevanje družinskih slik in videa, nujno mora podpirati tudi PLEX) čimcenejši, velikost 2x2TB.
Tole po specifikaciji zadosti mojim kriterijem out of the box: My cloud mirror
Cenovno je zgornja meja 300€. Je kakšna druga boljša alternativa? Rabljeno odpade, prav tako bi rad čimbolj user friendly varianto

Hvala vnaprej in LP

Dami ::

grmasje1 je izjavil:

pozdravljeni,

išče se NAS za družinsko uporabo (primarno shranjevanje družinskih slik in videa, nujno mora podpirati tudi PLEX) čimcenejši, velikost 2x2TB.
Cenovno je zgornja meja 300€. Je kakšna druga boljša alternativa? Rabljeno odpade, prav tako bi rad čimbolj user friendly varianto

Hvala vnaprej in LP

Za shared storage je ok, močno dvomim pa da to laufa plex. Tak da bo treba vzet qnap/synology in po možnosti takega z soc-om ki podpira transcode.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

leiito ::

grmasje1 je izjavil:

pozdravljeni,

Hvala vnaprej in LP

Synology 216 Play je €298. Sam imam sicer 214 play, ki še ne transkodira h.265, ampak v obeh primerih dela tiho in zanesljivo, Plex teče gladko tudi brez hdmi kabla, v wifi omrežju, predvaja tudi največje fajle brez zatikanja na tivi in soundbar, pa še remote dostop imaš do vsega prek appov.

Han ::

Katera diska imaš notri, da dela "tiho"? V 215j sta HGST NAS diska kar precej glasna...

pierch ::

leiito je izjavil:

Synology 216 Play je €298. Sam imam sicer 214 play, ki še ne transkodira h.265, ampak v obeh primerih dela tiho in zanesljivo, Plex teče gladko tudi brez hdmi kabla, v wifi omrežju, predvaja tudi največje fajle brez zatikanja na tivi in soundbar, pa še remote dostop imaš do vsega prek appov.

Samo v vednost, da verzija DS216play ne podpira Plex serverja, ker ima drugačen procesor!
Sem že mislil, da bo idealno zame, dokler nisem prebral reviewjev na Anandtechu.
Pierch

Invictus ::

Odločil sem se da sam sestavim NAS. Našel sem naslednje plate:

http://geizhals.eu/asrock-ad2550r-u3s3-...

http://geizhals.eu/supermicro-x10sba-re...

Ker trenutno nimam pojma o CPU hitrotih, me zanima ali je druga res kaj hitrejša od prve (CPU wise). Mi pa bolj ustreza ker imam pol zadev že doma.

BTW. a podpirajo 8 TB diske?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

dottor ::

Ta prva je 2 jedernik ta druga 4 jedernik, pa višjo frekvenco ima.
Xeon X5650@3.8GHz |Asus P6T|
2x4GB+4x2GB|ASUS R9 280X@1100MHz|
WD Green 240GB SSD + 4x1TB Hitachi

Definitivno supermicro, precej hitrejsi cpu, novejsi mrezna kontrolerja, novejsi sata kontroler ipd.

pierch je izjavil:

leiito je izjavil:

Samo v vednost, da verzija DS216play ne podpira Plex serverja, ker ima drugačen procesor!
Sem že mislil, da bo idealno zame, dokler nisem prebral reviewjev na Anandtechu.

Sem tudi jaz potem videl, ja, my bad.

Plex je res wow, zdaj so uvedli še optimizacijo fajlov, ampak tudi doslej si lahko npr. x265, ki ga Plex ne podpira (sicer je malo čudno; meni direkt na tivi javi, da unsupported format, prek Apple TV pa špila, ampak je preveč bufferinga), predvajaš iz Syno appa (ki ga tudi ne) v VLC in potem Airplayaš na tivi, s podnapisi in vsem.

cekr ::

Plex je zelo potratna zadeva. Na najmanjših nastavitvah zna pošteno obremenit procesor.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Potratno je transkodiranje videa, ostalo niti ne. Škoda sicer da Plex ne zna uporabljati Intelovega QuickSync, ki je namenjen ravno pospeševanju transkodiranja.
Glede tega naj bi bil emby boljši, moram ga še sprobati.
Pierch

Mogoče, ampak 214 nima nekega hudega procesorja, pa zmore vse v popolni tišini. Zakaj bi bil to problem?

Imam NAS s precej boljšo drobovino, pa preko Plexa zakocka oz. se kar ustavi.
Verjetno je še precej napak v sami kodi.
Pri drugih media serverjih teh problemov ni. Uporabijo največ 20% moči.

cekr je izjavil:

Morda, tu je več faktorjev, vključno z nastavitvami, mogoče maš tko naštiman, da ti vse transkodira. Meni na 214 prek wifi na LG tivi in Philips soundbar tudi največji fajli delajo gladko, prek ta novega Apple TV se pa že ripan 1080 zatika, sploh če hočem audio na soundbar. Po drugi strani pa isti fajl dela gladko na iPad mini 2, ki ma že zlo bogi procesor, in ga lahko airplayam na tivi.

Očitno ni ene optimalne rešitve za vse kombinacije opreme, glavno da najdeš kaj tebi dela kot je treba.

Najbolj idealno je, da ti mediaplayer oz. karkolibox zna priti do shara/direktno do datotek in jih potem lepo predvajat. Vse ostalo je zelo problematično, ker nikoli ne veš, če ti karkolibox zna delat s tem. Recimo, SiolBOX lepo zna brat iz mediaserverja. Ustavi se pa npr. pri zvoku, da o podnapisih sploh ne govorim.

V glavnem, s temi rečmi je popolna štala.
Ne mislim pa mozgat in se zafrkavat z rečmi, ki bi morale delat OutOfTheBox.
Iz izkušenj se je še najbolj obnašal WD TV live. Seveda, ko je delal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

čuhalev ::

cekr je izjavil:

Ne mislim pa mozgat in se zafrkavat z rečmi, ki bi morale delat OutOfTheBox.
Iz izkušenj se je še najbolj obnašal WD TV live. Seveda, ko je delal.

V večini primerov vsak proizvajalec naredi malo po svoje. :8) Dokler ni bil 802.11n standardiziran je dobro delovalo le med napravami istega proizvajalca.

cekr je izjavil:

Mah nevem kakšne nastavitve imaš, meni Plex dela čisto OK, dokler ni potrebno transkodiranje. Pa teče na prastarem Intel Atom N270, tako da niti ne pričakujem da bi transkodiranje delovalo tekoče. Uporaba CPUja pa je okrog 20-40% odvisno od tipa videa.
Pierch

Looooooka ::

cekr maš slučajno NAS z arm cpujem?

Intel Celeron 2.0GHz Quad-Core (burst up to 2.41GHz) Processor
Hardware transcoding engine supported format: H.264 (AVC), MPEG-4 Part 2, MPEG-2, VC-1

Plex ne zna izrabljat hardvera. Vidi se, da zna delat s 4-imi jedri. Ostalo je pa problem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: cekr ()

Na serverju tudi ne morem izklopit transkodiranje.

ge ::

NAS Synology 215j, disk WD Red NAS edition 3TB WD30EFRX, po letu dni delovanja mi je danes ponoči NAS sporočil, da je "volume has crashed".
Do diska še vedno lahko dostopam! Pravkar delam copy na zunanji USB disk, ne vem pa če bo copy 100% uspešen ali se bo kje zataknilo.
Po navodilih kontaktiral Support. Lahko še kaj naredim, da zadevo "popravim" ?
Je napaka v disku ali NAS kontrolerju diska ??
:'(
Ge

njyngs ::

Ponavadi ti javi kaj točno je problem (če je disk 0 ali 1 mrtev). Ni nič info o tem?

Opozorilo "Volume 1 (Crashed)", oranžno utripanje status lučke, oranžna luč za Disk1. Nič drugega.
Še vedno (zaenkrat) dostopam do NASA, diska. Edina opazna zadeva je še da sta IP kameri nehali snemat na disk. To se sicer zgodi tudi ob kaki posodobitvi "Survelliance Station-a" in se reši z izkopom-vklopm napajanja kamer.
Ge

Evo če kaj pomaga:

Ge

Ce dobis sporocilo Volume Crashed, ne mores sam nicesar naredit, razen ce volume zbrises in nanovo naredis (seveda menjas disk, ce je z diskom kaj narobe).
Pisi na support.
https://account.synology.com/support/su...

darkolord ::

Dva diska imaš not?

darkolord je izjavil:

Dva diska imaš not?

NE, žal.

Torej, copy kolko se bo dalo, potem probat ponovno postavit volume. Če ne pa za disk uveljavljat garancijo (napaka diska) ?
Ge

Tako je. Pred ponovno postavitvijo volume bi jaz naredil še komplet test na disku. Lahko so kakšni bad sectorji kje in bi se ti volume sicer postavil, bi se pa napaka enkrat pojavila ponovno.

darkolord je izjavil:

Tako je. Pred ponovno postavitvijo volume bi jaz naredil še komplet test na disku. Lahko so kakšni bad sectorji kje in bi se ti volume sicer postavil, bi se pa napaka enkrat pojavila ponovno.

Komplet test diska prek NAS-a, ali kaj drugega?
Vsaka šola nekaj stane, pravkar naročen še en enak disk in če bo vse posreči bo tokrat RAID.
Ge

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ge ()

Lahko tudi v NAS-u (najprej sicer kar SMART self test), če ga ima.

njyngs ::

O šit, sem mislil, da maš dva diska. Pol pa res kopirat čimveč kot bo dopustilo.

Še vedno kopiram na zunanji disk. Med tem pa sem našel še ta podatek:

Torej v igri je en "bad sector" kateri pa naj bi bil popravljen. Čudno, Healty je OK, status pa Crashed. Še vedno ni povratne informacije s strani Synology če obstaja kakšen fix ali bo zadosti ponovno formiranje volumna ali kaj tretjega.
Ge

AvtoR ::

Poženi fsck in potem poglej report.
Zgleda, da je smart sam nadomestil okvarjen sektor z novim.
Bodi pozoren, če se bodo pojavili dodatni slabi sektorji, potem je nujna menjava diska.
««
19 / 120
»»