» »

NAS za domačo uporabo

NAS za domačo uporabo

Temo vidijo: vsi
««
68 / 124
»»

PrimozR ::

Tale druga tabelca je OK. Načeloma je isti pes, ne glede na to kaj vzameš. Pozitivno izstopa kvečjemu HGST. Ampak tam izstopa tudi cena, dobiš 2 8 TB Toshibi za ceno enega HGST-ja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

damjanster ::

Še moja 2 centa na temo "NAS doma".
Sem razmišljal o nakupu lične sestavljanke v stilu Synology/Thecos. Cena mi nikakor ni bila všeč, čeprav dobro vem, da so precej ažurni pri posodabljanju programske opreme/firmware-a. Cena boxa za 4 diske je že kar konkretna, pa ne podpira ZFS. Večji boxi pa so precej dražji.
Moja končna postavitev vsebuje workstation plato, ECC ram (ZFS mirror ga mora imet), Xeon E3 12xx v6, dva večja sata diska za ZFS, dva ssd diska za OS (+ nekaj LXC virtualk) v LVM mirror.
Zadeva teče stabilno in dokaj hitro. Izvajam pa dnevno še kriptiran backup v oblak. Konec koncev, lahko udar strele uniči mariskaj.
Vse skupaj je stalo okoli 1k€.
Zadeva vsekakor ni za vsakogar, ker gre precej časa za nameščanje različnih servisov, ki v škatlici, kot je Synology, pridejo že lepo zapakirane. Za kak resen FS pa je potrebno odšteti kaj več kot sem jaz plačal za svoj domači mlinček.

mzakelj ::

damjanster je izjavil:

Še moja 2 centa na temo "NAS doma".
Sem razmišljal o nakupu lične sestavljanke v stilu Synology/Thecos. Cena mi nikakor ni bila všeč, čeprav dobro vem, da so precej ažurni pri posodabljanju programske opreme/firmware-a. Cena boxa za 4 diske je že kar konkretna, pa ne podpira ZFS. Večji boxi pa so precej dražji.
Moja končna postavitev vsebuje workstation plato, ECC ram (ZFS mirror ga mora imet), Xeon E3 12xx v6, dva večja sata diska za ZFS, dva ssd diska za OS (+ nekaj LXC virtualk) v LVM mirror.
Zadeva teče stabilno in dokaj hitro. Izvajam pa dnevno še kriptiran backup v oblak. Konec koncev, lahko udar strele uniči mariskaj.
Vse skupaj je stalo okoli 1k€.
Zadeva vsekakor ni za vsakogar, ker gre precej časa za nameščanje različnih servisov, ki v škatlici, kot je Synology, pridejo že lepo zapakirane. Za kak resen FS pa je potrebno odšteti kaj več kot sem jaz plačal za svoj domači mlinček.

Poraba tvojega podatkovnega strežnika je pa glede na klasičen NAS ? Samo vprašam :|
Pustimo performans ker vsak pameten ve da je synology proti tvojemu sistemu kot fičo proti kamjonu in to da lahko virtualke goniš gor ?

Več kot očitno mu to ni glavni faktor? Ampak predvidevam da okrog 100 W.

Vsak sam pri sebi razčisti, kaj mu je najbolj pomembno. Poraba, velikost, glasnost, fleksibilnost, enostavnost ali cena. Če te TAKO močno skrbi poraba, greš itak v oblak. In imaš porabe 0. Ampak to ni ravno praktično, kajne?

igorpec ::

mzakelj je izjavil:

Poraba tvojega podatkovnega strežnika je pa glede na klasičen NAS ? Samo vprašam :|
Pustimo performans ker vsak pameten ve da je synology proti tvojemu sistemu kot fičo proti kamjonu in to da lahko virtualke goniš gor ?
Da ne bomo šli preveč v skrajnost. 4 bay synology, ki ni čisto čisto low end ... tam okoli 50W https://www.techpowerup.com/review/syno... (nisem se poglabljal v metodologijo meritev, poraba na socketu je lahko precej drugačna kot na DC strani) in nič preveč servisov ne moreš gor obesit ker je proc zanič. Če vzameš primerljiv NAS, z enako zmogljivim procesorjem, več spomina, ... se bodo watki nabrali in poraba je lahko tudi večja, sploh ker domnevam da ne vgrajujejo najboljših napajalnikov.

... ta je nameru na socketu 120W, kar zgleda precej neverjetno.

Ti https://wiki.kobol.io/helios4/hardware/ pa samo 30W (izračunano na podlagi DC meritve, 85% efficenty) za 4bay low end NAS ki pa je še vedno neprimerno boljši od RPi in kar nekaj modelov iz lo-mi-end spektra.

hojnikb ::

Bodmo pošteni, že večkrat prežvečeno, rpi spet ni _tako_ slab, da bi bil neuporaben za domačo uporabo, tut z 4 diski.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

hojnikb je izjavil:

Bodmo pošteni, že večkrat prežvečeno, rpi spet ni _tako_ slab, da bi bil neuporaben za domačo uporabo, tut z 4 diski.
Pa RAID čez te diske, ker je čisto premalo že vgrajenih points of failure? :))

Sej smo pošteni - Rpi odsvetujemo, ker je za ta namen uporabe - milo rečeno - neprimeren. Ti ga pa kar veselo uporabljaj.

za 39EUR plus kar se rabis dodatkov zram je cisto ok home nas, seveda ce nebos norel z raidi pa nwm kaksnimi konfiguracijami. Sigurno hitrejse in bolj uporabno kot nek super budget nas za 100EUR. Sj brezveze da se ponavljam, ta diskusja je bla ze premleta žnjkrat.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

misek ::

hojnikb je izjavil:

Sj brezveze da se ponavljam, ta diskusja je bla ze premleta žnjkrat.
Pa vendar jo morate odpirati ponovno in ponovno :(

misek je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Sj brezveze da se ponavljam, ta diskusja je bla ze premleta žnjkrat.
Pa vendar jo morate odpirati ponovno in ponovno :(

Ja, ker nekateri se vedno trdijo, da je rpi _neprimeren_, _neuporaben_ home NAS, ceprav to ni res.
Vse do rpi4 je bilo to res (pocasn usb bus) rpi4 pac ne, ker zadeva bp zapolne gigabit mrezo (standard v 99% domovih) preko sambe.

Se pa seveda vracamo spet tja, kjer smo ze premleval v preteklosti, koliko je taksnih home userjov, ki si bojo kaj taksnega postavl.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

hojnikb je izjavil:

Obupen je v praksi. Od tega kar je sposoben delat z mrežo do tega da docker mu je španska vas. Preden nabereš paketke ki jih rabiš si pa že rahlo osivel.

Cudno. Mel lepo prebavi gigabit cez sambo, torrenti (pa flexget za rss) lepo zafilajo 300Mbit net, z nextcloud nobenih tezav (instaliras, nastavis, dela), kaj vec pa ze od home nasa clovek skor nemore pricakovat. Ajde, res vzame eno popoldne da vse nastavis, ampak ce ti *nix ni tuj, ni tezav.
Zakaj bi se hecal z dockerjom na home resitvi, ves samo ti.
Je pa rezultat sub 100EUR NAS, ki zmore vse kar zmorejo poceni turnkey resitve, s tem da pac nisi omejen na stvari, ki jih te zadeve ponujajo iz skatle. Na rpi namrec brez tezav poknes gor 4 diske (kaksen norc bi zmogel se vec, preko usb huba) in nastavis kakrsn servis ti pase. Good luck z nextcloud na kaksnem wd mycloudu.

Za ostale home userje je pac mycloud al pa pocen synology to to. Za resne resitve pac rpi jasno ni, to je itk jasno ze od day1.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Sanches000 ::

Ali je tole v redu NAS(QNAP TS-253D) in ali je dobavljiv pri nas?

darkolord ::

Kaj je namen uporabe?

QNAP jaz odsvetujem ...

igorpec je izjavil:

... ta je nameru na socketu 120W, kar zgleda precej neverjetno.

Kje si pa videl teh mitičnih 120 W?

gansta ::

Hmm, na tej strani je power consumption popolnoma drugačen: https://www.techpowerup.com/review/syno...

Tudi pri QNAP kar sem gledal je povprečen W usage 25W -> https://www.qnap.com/en/product/ts-453d...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gansta ()

Kateri potem...eni odsvetujejo synology drugi qnap...qnap bi naj bil boljši TS-253D kot synology 220 pa tudi filme lahko direktno(HDMI) gledaš na TV.

darkolord ::

Za kaj bi ga uporabljal?

Prevenstveno za shranjevanje(tudi nalaganje torrentov),gledanje filmov in serij na TV...

PrimozR je izjavil:

Cifra je že prava, sem zdaj bolj dobro pogledal, samo volti so :) Sej sem reku, da mi nekaj smrdi.

@Troll

Vsi, ki postavljate NAS, Docker, Kubernetes in podobne zadeve na podhranjen in popolnoma neprimeren hardware ustvarjate megakoličine spama / nesmiselnih support requestov na forumih po celem svetu. In nove Trole ;)

gansta je izjavil:

Hmm, na tej strani je power consumption popolnoma drugačen: https://www.techpowerup.com/review/syno...

Tudi pri QNAP kar sem gledal je povprečen W usage 25W -> https://www.qnap.com/en/product/ts-453d...

Eni merijo porabo na DC in potem preračunavajo izgubo na AC/DC, drugi pač obesijo na socket kar je IMO prav. Eni z pro grade instrumenti, eni pa z poceni kitajskimi socket metri. Tudi sam imam takega, prikauje v pričakovanih okvirih ... Par watov gor dol ne igra vloge.

Kakorkoli. Tako na palec: 25 - 40W za mali NAS, 40 - 60W za malo boljši in 60-100W za high end. S 4-6 diski.

Vsi, ki postavljate NAS, Docker, Kubernetes in podobne zadeve na podhranjen in popolnoma neprimeren hardware ustvarjate megakoličine spama / nesmiselnih support requestov na forumih po celem svetu. In nove Trole ;)

Hmm, skos poslušam to podhranjenost, a hudiča, men jo ne rata najdet doma.
Brez težav hkrati streamam 1080p rip, vlečem torrente z skoraj zapolnjeni pipico (300Mbit) in zram serviram še kakšnega nextcloud userja.
Bottleneck pri celi zgodbi so kvečjemu 2.5" diski, ki pri večji zapolnejosti ne dosegajo več gigabitnih hitrosti, da bi zafilu mrezo (če se recimo kaj kopira sem in tja).

Lahk pa ti postrežeš z kakšnimi konkretnimi številkami o hitrosti (torreti, samba, cloud itd) na rpi4 proti nek namanski nas board, pa da vidimo konkretne rezultate. Pa ne nekih suhih števlik z IOPSi in kakšnimi AES benchmarki, ampak konkretne številke, ki zanimajo enga ciljnega userja takšnega setupa.

Do takrat boš pa trol kvečjemu ti, ker nas na vsak način hočeš prepričat, da za neke osnovne zadeve za doma nujno rabimo hardware za 200e+.
Ne rečem, takšne zadeve sigurno imajo mesto, ampak kot že celčas trobim za enga DYIerja na manjšem budgetu rpi4 ni sfaljena rešitev (kot nas hočeš prepričat) če je seveda pripravljen vložit nekaj časa v to (to da stvar ni turnkey, smo že vspostavl, sj tudi custom 8 core xeon nebo recimo).
Ne pozabimo v celi zgodbi tut dobavljivost teh zadev, ker rpi4 boš dobil v lokalni elektro štacunci takoj, kakšno bolj namensko stvar boš pač čakal + seveda carinske dajatve. Slednje tut ubije kakšne cenejše boarde tipa orange pi itd.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Mrakw ::

Ok ravno vidim da govorite o raspberry pi 4.
igorpec govori da ne... ostali da ja... glede na to koliko je teh videjov na youtube in spletnih strani... ampak ja. vrjamem da je v praksi drugace.
katera sbc bi bila primerna za 2020??? glede na to da vedno novejse prihajajo. opazil sem tudi Rock pi x.

Mrakw je izjavil:

igorpec govori da ne... ostali da ja... glede na to koliko je teh videjov na youtube in spletnih strani... ampak ja. vrjamem da je v praksi drugace.
katera sbc bi bila primerna za 2020??? glede na to da vedno novejse prihajajo. opazil sem tudi Rock pi x.

Rockpi 4 + 5 x SATA preko PCI je spodobna zadeva. Tale na sliki je nek 3rd party, vendar je tudi njihov hat čisto ok, samo ga menda ni na zalogi. Če ti ni da kabli ležijo naokoli pa je najbolj top (na pol) diy zadeva Helios64.

rockpi pa pcie bo dokaj drag spas shipped, kaj hudo hitrejsi za doma pa tut nebo od pi varjante (oba bota bp zafilala giga mrezo).

Se bo seveda sedaj diskutiral, kako je pcie-sata najbolsa stvar po namazanem kruhu, ampak v praksi je tudi usb3-sata dovolj dobra resitev za doma.
Pa ni treba cakat na stock (cel kup rock4 varjant ni za dobit) ker se rpi4 da sourcat lokalno.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

igorpec je izjavil:

PrimozR je izjavil:

Cifra je že prava, sem zdaj bolj dobro pogledal, samo volti so :) Sej sem reku, da mi nekaj smrdi.

Tako je. Res bi bilo čudno, da bi štirje diski z osnovnim HW-jem kurili 100+ W.

Kar se pa tiče porab, IMO je prav, da meriš porabo na socketu. Če ti NAS na DC-ju pokuri X W, učinkovitost napajalca je pa 50 %, izgube vseeno plačaš. Sem pa malo višje omenil, da mi v idle 5 diskov, 4-jedrni Xeon in 32 GB RAMa, zraven pa še 2 RPi-ja (okej, en je OrangePi), router in modem kurijo ~80 do 90 W. To porabo sem gledal na APC Back-UPS Pro UPS-u, ker imam na 'kill-a-watt' kitajcu zdaj žal obešena dva UPS-a, kjer je drugi zaloga za osebni računalnik, monitor in zvočnike (Dell 4919, 8700K, 32 GB RAMa, 1 TB SSD, 1050 Ti, 2x25 W zvočnikov) v idle s prižgano musko in monitorjem kuri ~120 W.

Mrakw je izjavil:

Ne ne, hojnikb pravi da ja. Ostali bolj ali manj da ne. Oz. da se je treba zavedati, v kaj se podajaš.

Zgodovina sprememb…

ostali pac berejo armbian forume in si neupajo probat :)
Js pa furam tak setup ze lep cas in ni videt, da stvar bla problematicna. Pa tudi ce crknejo ti famozni usb/sata adpatorji, who cares, to je 5$/pop. Po navedbah nekaterih bi jih mogu ze vsaj 5 zamenjat. Zacuda mi v taksni ali drugacni obliki ti deluje ze zadnjih 10 let.

Again, se enkrat izpostavljam, to je OK za domaco uporabo. Beri nadomestek raznih low buck NASov ala wd mycloud in kaksni poceni synologyi.

Tukaj gor pac nebos hranil mission critical podatkov. No sj tudi na heliosu ali rockpiju nebos :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Smo že večkrat predelali, zakaj takšne stvari niso nujno pametna stvar. Ampak enako velja tudi za navijanje CPU-jev in grafičnih kartic v delovnih strojih ter čip tuning avtomobilov, ki se uporabljajo za vožnjo v službo. Mnogi to delajo in 'nimajo težav'. Vseeno pa vse to ni pametna ideja. Slej ko prej bo nekdo nesrečnež, ki se bo znašel na repu Gaussa in v težavah, od kjer mu ne bo znal pomagati nihče oz. se mu bodo mnogi samo posmehovali, ker so ga dovolj zgodaj opozorili.

Skočiti z mosta je tudi lahko v 99 primerih povsem OK, ampak še vedno ni pametno skakati dol, če je previsoko. Slej ko prej bo prišel primer, ko bo šlo nekaj narobe. Načeloma pa se pri podatkih teži k zmanjševanju tveganja, ne k večanju. Razen, če ti je za to vseeno in raje hekaš skupaj zadevo, za katero si dal 25 EUR in ti je filing za to. Kar smo tudi že predelali. Kakor smo tudi predelali (in kjer si se strinjal), da to ni rešitev za vsakogar. Zakaj je treba potem, po tem ko si se strinjal, da ni, spet prodajati kot turnkey rešitev za vse?

Zgodovina sprememb…

r. Zakaj je treba potem, po tem ko si se strinjal, da ni, spet prodajati kot turnkey rešitev za vse?

Pa kje sn trdil, da je rpi4 turnkey resitev? Branje much?
Samo izpodibajm igorjove navedbe, da je rpi4 totalno neprimerena resitev za domac diy nas. Ker je primerna, ce seveda ves zakaj bos to zgracil.

Bi se seveda 100% strinjal z njim do prihoda rpi4. Pred tem zarad shared usbjov stvar pac ni bla gut, vsaj glede na ceno. usb3 prek pcie pac stvar spremeni.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Smo že večkrat predelali, zakaj takšne stvari niso nujno pametna stvar. Ampak enako velja tudi za navijanje CPU-jev in grafičnih kartic v delovnih strojih ter čip tuning avtomobilov, ki se uporabljajo za vožnjo v službo. Mnogi to delajo in 'nimajo težav'. Vseeno pa vse to ni pametna ideja. Slej ko prej bo nekdo nesrečnež, ki se bo znašel na repu Gaussa in v težavah, od kjer mu ne bo znal pomagati nihče oz. se mu bodo mnogi samo posmehovali, ker so ga dovolj zgodaj opozorili.

V resnici tut namenske resitve niso pametna ideja, ce tisti za njo nima ideje, zakaj jo je uporabil. Pametna ideja je zdrava pamet (torej konfiguracija, primerna za use case) in v tem primeru dodatni backupi, ki niso na isti napravi.

Načeloma pa se pri podatkih teži k zmanjševanju tveganja, ne k večanju. Razen, če ti je za to vseeno in raje hekaš skupaj zadevo, za katero si dal 25 EUR in ti je filing za to.

razlika v tveganju za izgubo podatkov bo nekje blizu nule, ce bos uporabil en pocen orangepi za 10EUR ali pol namensko resitev za par 100e. Ce ti je bistvena integriteta podatkov, je itk treba najprej zacet z reduanco, potem z diski in sele potem z hw, ki to vseskup zene :)
Ce pa komu rata najdet kaksen statisticen podatek kolk bolj data loss prone je en tak pocen board proti neki pol namenski resitvi, pa bring it :)
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Meni moj x86 ITX z Pentium 44xx in 2x4TB kuri cirka 40W na vtičnici pa zadeva stane bolj ali manj enako kot kaka rPi4 rešitev z SATA. Tak da včasih so simpl rešitve čisto ok rešitve :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

uff, itx plato z pentiumom in rami bos tezko najdu za 50-60e, koker te stane pi z komplet opremo. Ampak ok.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Pi4 z SATA kontrolerji in napajlnikom ne bo kaj dosti pod 150EUR, jaz sem dal pa dobrih 200EUR z ohišjem vred v katerega gresta kot bonus še dva diska.

Itak pa so bili diski več tak da teh 50-100EUR razlike je res minimalno prihranka proti rPi 4 setupu. Dobro najbrž bi še kakih 10EUR na leto prihranil na porabi... Sam je pa tut razlika v performancah očitna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Rpi te pride 40e, kartica 5e, sata/usb 5EUR kos, buck converter 3e, externi 12v napalac 8e, ohišje pa po zelji. Lepo pod 100e, če si seveda diy.
Ne pozabimo tut, da je rpi pasivno hlajen, pentium pač ne.

Sam je pa tut razlika v performancah očitna.

Pa je res, ce si na gigabitni mrezi?

Itak pa so bili diski več tak da teh 50-100EUR razlike je res minimalno prihranka proti rPi 4 setupu.

100EUR ti kupi ze disk, ki ga lahk maš za kakšno redudanco :) Bo najbrž prej crknu disk in ti pobral podatke, kot pa rpi.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Ja povedal si ceno za berače da kabli štrlijo povsod :) Daj mi zdaj najdi še ceno za komplet z ohišjem kjer je hkrati vse povezano z rPi4 in tudi 2x 3.5" diska, vse v eni lični zadevi. Ok v teoriji bi kar to ITX ohišje ki ga imam mal porezal zadeve ter vzadi pustil luknje in notri pač vse te rPi4 kable skupi vrgel brez pritrjevanja, načeloma bi šlo, sam to je pol res ad-hoc DIY ohišje :)

Je pa res da jaz ne lavfam osnovnega NASa ampak imam server zadeve v virtualki kar ne vem če je ravno primerno za rPi4. Hkrati je ista mašina/NAS v mojem primeru še dodatni dnevni PC če se kdo v dnevni pred TV usede, tako da mi nadomesti še eno ekstra napravo ki bi jo moral kupiti za v dnevno. Tak da mogoče je za koga drugega debatable, za moj use case debate niti ni bilo.

Kaj pa predvajaš na TV-ju s te mašine? Ker če samo video vsebine, si razmišljal o Plexu in Chromecastanju na TV?

Invictus ::

Evo...

https://geizhals.eu/?cat=hdxnas&sort=p&...

A bi se lahko že naučil uporabljati geizhals...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

hojnikb je izjavil:

pentium pačne.

Tudi to v splošnem (rpi vs pentium) ne bo držalo - bolj tipične Pentium NAS plate skoraj ni možno najdit in kot vidiš ima pasivno hlajenje, TDP 25-70W, odvisno od CPUja.

Takoj ko NAS ni več koncept ali igrača, rabiš predvsem pošteno hlajenje diskov in je pravzaprav brezpredmetno ali je še ventilator na CPU.

Da imas taksen setup, ki zahteva hlajenje diskov, se pogovarjamo ze o resnih zadevah in ne o domaci resitvi z parimi diski.

Pa tale board, ki si ga naslikal, ni pasivno hlajen, ceprav zgleda tako, ampak je cez plasticen shroud, ki usmerja zrak vnetilatorjev zadaj rack ohisja. Hladit pasivno kaj cez 10-15W tdp je ze resen hec.

Itk smo iztrl iz rdece niti, ki je bila to, da rpi4 ni primeren za home diy nas.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

Lonsarg je izjavil:

Ja povedal si ceno za berače da kabli štrlijo povsod :) Daj mi zdaj najdi še ceno za komplet z ohišjem kjer je hkrati vse povezano z rPi4 in tudi 2x 3.5" diska, vse v eni lični zadevi. Ok v teoriji bi kar to ITX ohišje ki ga imam mal porezal zadeve ter vzadi pustil luknje in notri pač vse te rPi4 kable skupi vrgel brez pritrjevanja, načeloma bi šlo, sam to je pol res ad-hoc DIY ohišje :)

Je pa res da jaz ne lavfam osnovnega NASa ampak imam server zadeve v virtualki kar ne vem če je ravno primerno za rPi4. Hkrati je ista mašina/NAS v mojem primeru še dodatni dnevni PC če se kdo v dnevni pred TV usede, tako da mi nadomesti še eno ekstra napravo ki bi jo moral kupiti za v dnevno. Tak da mogoče je za koga drugega debatable, za moj use case debate niti ni bilo.

Nwm, mogoce je resitev za berace, ampak za doma pac vecina nebo dajala 500e+ za nekaj taksnega z diski vret. Moj setup, kot sem ze veckrat napisal, sestoji iz enga lowprofile miniitx ohisja, v katerem je zapakiran rpi4 in 4 diski. Vse dokaj licno narejeno (ce ga zapres, itk ne zgleda druga kot crna skatla z luckami.
Pred tem, ko sem uporabljal se eno obicno x86 itx platko, ni blo placa vec kot za 2 2.5" diska. Z rpijem sn si tako v obstojecem ohisju sprostil ogromno placa, dodatn bonus je blo pa manj gretja in nizja poraba.
Pac, ce si DIY tipa in isces resitev za dani namen (torej potrebe nasa za doma) rpi4 pac ni zgresena varjanta, ce imas v mislih cost efficiency.
Ti pac nimas vec NASa, ampak server in media center, za kar rpi4 ni vec tako primeren, ceprav bi tut bp funkcioniral.
#brezpodpisa

hojnikb je izjavil:

Da imas taksen setup, ki zahteva hlajenje diskov, se pogovarjamo ze o resnih zadevah in ne o domaci resitvi z parimi diski.

Pa tale board, ki si ga naslikal, ni pasivno hlajen, ceprav zgleda tako, ampak je cez plasticen shroud, ki usmerja zrak vnetilatorjev zadaj rack ohisja. Hladit pasivno kaj cez 10-15W tdp je ze resen hec.

Itk smo iztrl iz rdece niti, ki je bila to, da rpi4 ni primeren za home diy nas.

Dude... Don't. Stop. Res, nehaj, dokler še lahko nehaš :D

Izjava, da ni treba hladiti diskov, če se ne greš nič resnega, je še par nivojev bolj smešna od vseh izjav v zvezi z RPi NAS-om. Več kot očitno je, da zate NAS pomeni shranjevanje randomly generated podatkov, ki jih lahko s tleskom prstov zgeneriraš še kdaj, ne pa nekaj, kar bi bilo dejansko vredno shranjevati.

Ta board, za katerega praviš da laufa s shroudom, lahko v testu pogledaš tukaj: https://www.servethehome.com/supermicro...
Priporočam ti, da podrobno prebereš, kako so dobili sliko z IR kamero. Stavim, da bo zanimiv zapis.

hojnikb je izjavil:

Nwm, mogoce je resitev za berace, ampak za doma pac vecina nebo dajala 500e+ za nekaj taksnega z diski vret. Moj setup, kot sem ze veckrat napisal, sestoji iz enga lowprofile miniitx ohisja, v katerem je zapakiran rpi4 in 4 diski. Vse dokaj licno narejeno (ce ga zapres, itk ne zgleda druga kot crna skatla z luckami.
Pred tem, ko sem uporabljal se eno obicno x86 itx platko, ni blo placa vec kot za 2 2.5" diska. Z rpijem sn si tako v obstojecem ohisju sprostil ogromno placa, dodatn bonus je blo pa manj gretja in nizja poraba.
Pac, ce si DIY tipa in isces resitev za dani namen (torej potrebe nasa za doma) rpi4 pac ni zgresena varjanta, ce imas v mislih cost efficiency.
Ti pac nimas vec NASa, ampak server in media center, za kar rpi4 ni vec tako primeren, ceprav bi tut bp funkcioniral.

Em... Resno, v kakšnem balončku ti živiš? Dej prosim poglej tole temo, kjer se levo-desno priporoča vsaj dual bay Synologyje in podobno konkurenco, ki z dvema diskoma spodobne kapacitete stane več kot 500 EUR. The kicker? Folk to z veseljem kupi, ker se VELIIIIIIIKIIIIIII večini ne da ukvarjati s serverji, Linuxi, temrinali in podobno, ampak hočejo clickety click rešitev, ki, pazi to... Dela! In to zanesljivo, brez težav. Kdor je pripravljen tweakati zadevo, sestavljati sam in podobno, bo večinoma pripravljen požreti te težave in čas, ampak v zameno dobiti nekaj več, torej tudi ne bo šel na RPi (takšnih nas je tukaj prav tako kar nekaj). RPi za NAS je zgolj in samo mazohizem brez nekega pametnega razloga. Mogoče zaradi cene, ampak že v primerjavi z enim starim, polno funkcionalnim in precej bolj zanesljivim PC-jem si prišparal... Ma mogoče 50 EUR. Pa tam maš še veliko boljšo možnost hlajenja diskov.

Kar se RPi cene tiče... Govoriš, da stane 40 EUR. Poglej si tole za ilustracijo (ker ST ne podpira timestamp linkov, poglej pri 6:35):

Seveda boš začel govoriti o buck converterjih in podobno, ampak to spet pomeni brskanje po eBayih in Aliexpressih, kar ni nekaj, kar bo počel nekdo, ki hoče, da stvar dela.

To o DIY tipih sem pa napisal. Posebno področje sadomazohizma je, kjer hočeš prišparati 50 EUR s flakey hardwareom (meni se je npr. na RPi4 po parih vklopih odlomil Type-C konektor, na srečo smo ga na šihtu rešili pa mislim da je bilo ohišje konektorja že v štartu slabo prispajkano, ker na njem, ko se je konektor odtrgal, ni bilo nobene spajke. Pa poganja mi PiHole, pa se je že vsaj 2x zadeva obesila in mi enkrat tudi se mi zdi da že ubila SD kartico, da sem moral ponovno inštalirati OS) namesto da bi isti čas investiral v nekaj bistveno bolj zanesljivega in praktičnega. Ker se kar nekaj ukvarjam s svojim serverjem (in vedno bolj vidim prednosti v turnkey rešitvah) nekako vem, koliko časa gre za to. In če ti je namen prišparati prej omenjenih 50 EUR z RPi, hja... tvoj čas REEEEEEES ni vreden veliko.

Meni se je RPi 4 obnesel tako slabo (OrangePi pa toliko bolje), da ga bom zamenjal z drugim OrangePi-jem (po nekem čudnem naključju kupovanja robe s Kitajske imam dva...), ker se je izkazal za bistveno bolj stabilnega in manj problematičnega. RPi pa... kaj pa vem, mogoče ga kdaj uporabim za kako hekanje?

Zgodovina sprememb…

Ta board, za katerega praviš da laufa s shroudom, lahko v testu pogledaš tukaj: https://www.servethehome.com/supermicro...
Priporočam ti, da podrobno prebereš, kako so dobili sliko z IR kamero. Stavim, da bo zanimiv zapis.

Ja? Sj laufa z shroudom, kako pa mislis, da bos ohladil 45w tdpja. Sj se v tvojem linku tocno pise, da je tisti hladilnik, ki pravite da je pasiven, narejen tocno za to.

Izjava, da ni treba hladiti diskov, če se ne greš nič resnega, je še par nivojev bolj smešna od vseh izjav v zvezi z RPi NAS-om. Več kot očitno je, da zate NAS pomeni shranjevanje randomly generated podatkov, ki jih lahko s tleskom prstov zgeneriraš še kdaj, ne pa nekaj, kar bi bilo dejansko vredno shranjevati.

In zakaj bi hladil en ali dva diska? A bojo zato zdrzal 20 let, namesto 10 ? :)

The kicker? Folk to z veseljem kupi, ker se VELIIIIIIIKIIIIIII večini ne da ukvarjati s serverji, Linuxi, temrinali in podobno, ampak hočejo clickety click rešitev, ki, pazi to... Dela! In to zanesljivo, brez težav.

Sj tega nihce ne zanika. Tukaj, se enkrat ponavljam ker ne znate brat, ni govora o turnkey resitvah!
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

RPi za NAS je zgolj in samo mazohizem brez nekega pametnega razloga. Mogoče zaradi cene, ampak že v primerjavi z enim starim, polno funkcionalnim in precej bolj zanesljivim PC-jem si prišparal... Ma mogoče 50 EUR. Pa tam maš še veliko boljšo možnost hlajenja diskov.

star pc bo kvecjemu vecji faulire point kot rpi. Iztrosena plata, vprasljiv ram, sketcky napajalnik, ene 5-10x poraba. A to bi naj bla alternativja pijem? Nope, been there done that.

Seveda boš začel govoriti o buck converterjih in podobno, ampak to spet pomeni brskanje po eBayih in Aliexpressih, kar ni nekaj, kar bo počel nekdo, ki hoče, da stvar dela.

buck konverter (ali kakrsno kol vezje, ki ti bo dalo iz 12 na 5v) dobis v vsaki elektro stacunci.

Meni se je RPi 4 obnesel tako slabo (OrangePi pa toliko bolje), da ga bom zamenjal z drugim OrangePi-jem (po nekem čudnem naključju kupovanja robe s Kitajske imam dva...), ker se je izkazal za bistveno bolj stabilnega in manj problematičnega. RPi pa... kaj pa vem, mogoče ga kdaj uporabim za kako hekanje?

No, jaz imam ravno obratne izkusnje. Ravno oranzade so mi ble, kar se tice stabilnosti, precej slabse, ker se, vsaj takrat k sem se se igral s tem, nikakor niso mogl zmenit, kaksne dvfs table bi naj ble ok. Guess what, na rpi4 teh tezav ni.

Vsak naj pocne kar hoce, moja osebna izkusnja (pa zadeva laufa 24/7 in je stalno v uporabi) je pac taksna, da stvar _dela_. Hell, mogoce imam pa samo js to sreco in vsem ostalim zadeva ne deluje.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

n vedno bolj vidim prednosti v turnkey rešitvah

In s tem ni nic narobe. Zato so tam. Ampak se enkrat, ker se morn ocitno ponavljat k papiga, za diy doma je pac rpi4 ok izbira. Ce si pac neroden z konektorji, diy hobiji pac niso zate, jebi ga.
#brezpodpisa

Več kot očitno je, da zate NAS pomeni shranjevanje randomly generated podatkov, ki jih lahko s tleskom prstov zgeneriraš še kdaj, ne pa nekaj, kar bi bilo dejansko vredno shranjevati.

Za mene (pa bi mogu bit tut za vsakega, ki mu je mar za podatke) NAS ni last stop za shranjevanje podatkov. Ce si tolk nor, da eno kopjio podatkov zaupas eni samcati napravi, mas itk probleme. Instead, je taksen nas middle stop, kjer mas lokalno dostopne vse podatke in so stem tut najhitreje dosegljivi. Kar je pa bistvenih podatkov, ki niso dosegljivi se kod drugot, jasno shranes vsaj se na eno lokacijo (sync z zunanjim cloudom in/ali kaksen backup na prenosnem disku) pa si set. Mam filing da obstaja manjsa statisticna sansa, da izgubis istocasno vse podatke na 3 koncih kot pa na enem "ultra zanesljivem purpose made" servercku. Lahko me pa seveda demantiras z kaksno konkretno analizo enega in drugega.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

A-242 ::

/me ducks and hides

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: A-242 ()

hojnikb je izjavil:

Dva popolno neresna "za doma", par diskov, verjetno najpogostejši setup "za doma"? NAS, kjer lahko obesiš gor še kak torrent ipd, torej vse osnovne reči, ki bi jih domač uporabnik morebiti potreboval. Dva diska pač ustvarita toliko in toliko toplote - če se diski vrtijo.

Jaz vidim aktivno hlajenje.

Synology Disk Station DS220j

QNAP TS-251+-2G 2 Bay

Lahko bi diske privijačil na sobni radiator, ki morda ni v uporabi :|
pa bo (pasivno) hlajenje nedvomno zadoščalo.

hojnikb je izjavil:

Tudi iz RPija težko kaj stisneš, če ni aktivno hlajen. Si tudi to dejstvo pozabil? Če na njem ne poganjaš nič resnega, ventilatorja ne rabiš, sicer ga rabiš. Isti štos.

hojnikb je izjavil:

Ni primeren in to že vemo. Vse smo že povedali, kar je potrebno. Če pa se oglasiš in pozabiš omeniti bistvene pomankljivosti, kot recimo to da je tvoj disk priključen: CPU -> PCI -> poceni USB hub -> USB A konektor -> poceni USB2SATA -> poceni disk in nazaj, pač pričakuj da te bomo opomnili. Skratka, nehaj težit s tem tvojim Rpijem v tej temi. Pejd Raspberry Pi ali https://www.raspberrypi.org/forums/ kjer ti bodo vsi enako (ne)misleči govorili kakšen hud setup imaš.

Poleg vsega pa si pravzaprav še vedno na video player propriatery rešitvi, ki slučajno ima USB3 priključek. In ja, obstajajo še slabše diy rešitve, ki jih ravnotako, lepo prosim, ne bi vlačili v to temo.

Dude... I give up, resno. Že dolgo tole nima nobenega smisla več, ampak zdaj smo pa res šli čez vse meje. Pa sem kreten, ki se bistveno predolgo krega po internetu, ampak tukaj smo pa šli predaleč še zame. In to pove marsikaj.

Zgodovina sprememb…

PrimozR je izjavil:

Dude... I give up, resno. Že dolgo tole nima nobenega smisla več, ampak zdaj smo pa res šli čez vse meje. Pa sem kreten, ki se bistveno predolgo krega po internetu, ampak tukaj smo pa šli predaleč še zame. In to pove marsikaj.

Lj,js nisem kriv, ce vam bralno razumevanje dela probleme. Mislim,ko se v diskusijo vlecejo profi platke, ko diskutiramo o poceni domacem nasu, ves da je civilne diskusije konec.
#brezpodpisa

gansta ::

Ne razumem kako lahko primerjate npr Pi4 ranga 50€ z namenskimi NAS sitemi nor 920+ Synology ranga 600€ ?!?

Karen ::

Primerjajo jih zato ker je naslov teme "NAS za domačo uporabo". Domača uporaba je pač to da če ti crkne ni tragedije, ker imaš ali podatke še kje ali jih lahko pogrešaš. Če ni nič od tega potem ni več "domača uporaba", ampak do neke mere kritična uporaba. Roko na srce je že 2 diska v mirrorju za domačo uporabo overkill, ker ima večina raje več prostora kot nekaj 2x zapisano (raid5 in ostalo sploh ne omenjam da ni več za "domačo" uporabo).
««
68 / 124
»»