Forum » Kaj kupiti » NAS za domačo uporabo
NAS za domačo uporabo
Temo vidijo: vsi

TOP ::
kopiranje na WD my cloud na gigabitni mreži leti okoli 30MB/s
to je max hitrost ki jo boš dosegel, saj jo bremza CPU na WDju
Sedaj sem si omislil synology z LAG, kateri naj bi letel okoli 200MB/S
(seveda LAG potegne za seboj marsikaj)
In koliko ti leti synology in kateri model imaš.Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TOP ()

dj_uro ::
Model DS916+, nimam se urejenega lag-a...
Pride v prihodnjih dneh, ker me ni doma..
Pride v prihodnjih dneh, ker me ni doma..
vw-klub.si

Se pravi,čeprav imam jaz 1gb mrežo ne gre hitrje,ker WD my cloud ne dopušča njegov procesor.Sepravi z Synology gre tole veliko hitreje,kaj lahko nekdo napiše koliko mu hitro kopira.

Dr_M ::
Pri synology bo slo hitreje, ce imas 10gbit mrezo (NAS in klient), drugace bo slo v vsakem primeru 1gbit (oz nekaj malega manj).
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Koliko je tole v mb/s sepravi teoretično 1000/mb s.Če bi šlo vsaj 500mb/s je tole veliko več kot pa 10mb/s.Obstaja pa še ena finta kako ga je najbolje piklopit vem da na mražni kabel sam jaz imam gor modem kateri gre na ruter,da sem razvejal več linij in ker nisem imel prostora,za priklopit WD my clou sem priklopu še en ruter sem ga sprogramiral kot swič in ga priklopu ima tole kaj veze glede hitrosti.

MrStein ::
Seveda.
Je sfič 100 megabiten?
Če je poceni in star je 99% tak.
Je sfič 100 megabiten?
Če je poceni in star je 99% tak.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Heh, ja najprej poskrbi, da bos imel gigabitno mrezo sploh.

dj_uro ::
1000megabit = 125 megabajt
(1000mb=125MB)
torej, če imaš PC s gigabitno mrežno, switch ali router s gigabitno mrežo in dovolj močan NAS, v teoriji dosega 125MB/s; realno pa reciva okoli 110MB/s (3x hitreje kot WD mycloud)
Če pa povežeš omenjeni NAS (Synology, Qnap ipd..) z dvema ethernet kabloma in vzpostaviš link aggregation (torej ''double power''), v teoriji dosegaš , seveda, če je NASov CPU dovolj močan, okoli 190MB/s read in 160MB/s write...
Vse to je odvisno od diskov, povezave, obremenjenosti ipd...
------
bottom line:
Vsak NAS sistem ima na prodajalčevi spletni strani napisane hitrosti branja in pisanja, zraven pa pogoje... Praviloma je dražji NAS hitrejši...
WD mycloud pa kljub gigabitni mrežni kartici ni sposoben več kot 30MB/s... CPU bottleneck...
(1000mb=125MB)
torej, če imaš PC s gigabitno mrežno, switch ali router s gigabitno mrežo in dovolj močan NAS, v teoriji dosega 125MB/s; realno pa reciva okoli 110MB/s (3x hitreje kot WD mycloud)
Če pa povežeš omenjeni NAS (Synology, Qnap ipd..) z dvema ethernet kabloma in vzpostaviš link aggregation (torej ''double power''), v teoriji dosegaš , seveda, če je NASov CPU dovolj močan, okoli 190MB/s read in 160MB/s write...
Vse to je odvisno od diskov, povezave, obremenjenosti ipd...
------
bottom line:
Vsak NAS sistem ima na prodajalčevi spletni strani napisane hitrosti branja in pisanja, zraven pa pogoje... Praviloma je dražji NAS hitrejši...
WD mycloud pa kljub gigabitni mrežni kartici ni sposoben več kot 30MB/s... CPU bottleneck...
vw-klub.si

aha hvala ti za tole razjasnitev.Sepravi pri meni je nekaj narobe ker gre samo 10mb/s.Če bi imel vse prav priklopljeno bi šlo potem do 30mb/s.Sepravi z Synology bi bilo tole hitreje,kot razumem.

Lonsarg ::
da sem razvejal več linij in ker nisem imel prostora,za priklopit WD my clou sem priklopu še en ruter sem ga sprogramiral kot swič in ga priklopu ima tole kaj veze glede hitrosti.
Gigabitne povezava mora biti seveda celotno pot od PCja da diska.
Ni ti pa zdaj treba ruterjev/switchev menjat, vse kar rabiš je dokupit en gigabit swtich. Potem pa morata biti tako PC kot ta disk v ta switch priklopljena.

ali3n ::
Za referenco: iz PC Win10, i3 sata disk na Synology213 - WD Red 2GB leti konstantno 70MB/s; gigabit mreža z dobrim swuitchem (Allied Thelesis 9000); na komercialnih switchih je šlo od 25-50 MB/s (beri počasi raste in se ustali na 50).
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Kje si take čudne switch-e našel?
To gre wire-speed na vsakem, če ni glih zraven pralnega praška prišel.
To gre wire-speed na vsakem, če ni glih zraven pralnega praška prišel.
Motiti se je človeško.

zzz_side ::
Za referenco tudi sam lahko potrdim, da z nekim pocenim Tenda gigabit switchem, ki je bil med cenejšimi in ga imam že kar nekaj časa, dosegam konstantnih 80-95 MB/s prenosa v obe smeri. Prenos se seveda zmanjša, če linijo uporablja še kdo od domačih.
Računalnik: laptop WIN 10, i5 4200u procesor, 8gb ram, ssd disk.
NAS: n3150 procesor, 4 gb ram, 2x WD red v raid 1 polju.
Računalnik: laptop WIN 10, i5 4200u procesor, 8gb ram, ssd disk.
NAS: n3150 procesor, 4 gb ram, 2x WD red v raid 1 polju.

Prenos se seveda zmanjša, če linijo uporablja še kdo od domačih.
Se ne bi smel, če je dober switch (in uporabljajo druge povezave, torej ti med A in B, oni pa med C in D).
Motiti se je človeško.

Invictus ::
To veš,d a za link aggregation rabiš level-3 switche ?
Link aggregation (LACP) je Level 2 protokol. Samo malo bolj pameten switch rabiš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

hojnikb ::
včasih se da na teh poceni škatlah, ki majo giga mrežno dost pridobit z tunanjem SMB nastavitev...
#brezpodpisa

Brane22 ::
To veš,d a za link aggregation rabiš level-3 switche ?
Link aggregation (LACP) je Level 2 protokol. Samo malo bolj pameten switch rabiš...
Ja, samo da neumnim switchem dejstvo, da imaš več MAC-ov z enim IPjem totalka zjebe interne RAM- tabele.
Vsakič, ko tak switch vidi stari stari IP na novem MAC-u, razveljavi zadnji vnos in broadcasta paket na vse štekerje. In to ponovi pri naslednjem paketu, ki bo spet prišel z druge kartice.
NOt good, sploh če imaš switch z veliko prometa in štekerji.

Saj sem napisal da rabiš pameten switch. Na vsaki strani pač potrebuješ napravo, ki link aggregation prepozna.
IPji tukaj nimajo veze. Ne nabijaj neumnosti.
Tvoj scenarij se sploh ne more zgoditi.
IPji tukaj nimajo veze. Ne nabijaj neumnosti.
Tvoj scenarij se sploh ne more zgoditi.

Možno, da sem pozabil detajle.
Vem,d asem imel najrazličnejše probleme s team-anima karticama, tako da sem potem čez čas to šutiral.
Je pa res, da je v osnovni vlogi stvar blestela- nfs4 share je frčal ko sneta sekira...
Aja, in tudi ko sem spremljal različne rešitve, sem videl, da je folk krpal zadeve z glupimi switchi.
Šli so tolk daleč, da so imeli rešitve z dvema poceni switchema, kjer je šla vsaka kartica na svojega, kar prinaša nove glavobole pri tistih nodeih, ki nimajo teama ali bonda in so samo na enem od obeh itd.
Vem,d asem imel najrazličnejše probleme s team-anima karticama, tako da sem potem čez čas to šutiral.
Je pa res, da je v osnovni vlogi stvar blestela- nfs4 share je frčal ko sneta sekira...
Aja, in tudi ko sem spremljal različne rešitve, sem videl, da je folk krpal zadeve z glupimi switchi.
Šli so tolk daleč, da so imeli rešitve z dvema poceni switchema, kjer je šla vsaka kartica na svojega, kar prinaša nove glavobole pri tistih nodeih, ki nimajo teama ali bonda in so samo na enem od obeh itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Brane22 ()

No comment
.
Pač glup folk...
Sam sem celo sodeloval pri razvoju LACP za HP switche, takrat še v Hermes Softlab
.
Očitno tista testerka v ameriškem HPje ne bi bila kos slovenskim glupim adminom
. Pa je bila zelo dobra...

Pač glup folk...
Sam sem celo sodeloval pri razvoju LACP za HP switche, takrat še v Hermes Softlab

Očitno tista testerka v ameriškem HPje ne bi bila kos slovenskim glupim adminom

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()

Pri meni je , če odmislimo probleme, ki jih je imel teaming sam s sabo, stvar delala pri direktni povezavi bistveno bolje kot pri povezavi čez poceni switch.
Pri boljšem, kot ga imamo recimo sedaj (32-portni HP, ki naj bi omogočal 100% prepustnost tudi na vseh štekerjih hkrati) je razlika bistveno manjša, a sem jo kljub temu šutiral zaradi drugih problemov.
Takrat, ko sem se hecal s tem, nisem imel koga vprašat. Če dela dela, če ne dela pa zreš v 3 leta staro dokumentacijo za tam nek HW na tam nekem siteu in vsi, ki so slišali za nekoga ki je nekje videl nekoga, ki je nekoč naredil nekaj podobnega, te zasipajo z nasveti.
Pri boljšem, kot ga imamo recimo sedaj (32-portni HP, ki naj bi omogočal 100% prepustnost tudi na vseh štekerjih hkrati) je razlika bistveno manjša, a sem jo kljub temu šutiral zaradi drugih problemov.
Takrat, ko sem se hecal s tem, nisem imel koga vprašat. Če dela dela, če ne dela pa zreš v 3 leta staro dokumentacijo za tam nek HW na tam nekem siteu in vsi, ki so slišali za nekoga ki je nekje videl nekoga, ki je nekoč naredil nekaj podobnega, te zasipajo z nasveti.

PrimozR ::
Pri NAS je dostikrat tudi omejitev sam CPU, ker ne more tako hitro združevat podatkov iz RAIDa.
Danes so tako diski in Gbit mreža nekako na zgornji meji, ampak 100MB/s je za večino uporabnikov dovolj.
Za večje hitrosti rabiš 10Gbit mrežo, ali pa 2-4 Ethernet Gbit porte, združene v en logičen link (trunk, LACP). Ampak to potem tudi podraži mrežo, saj rabiš switch/router, ki to podpira...
In mrežno/OS AFAIK.

No shit, Sherlock...

Za referenco tudi sam lahko potrdim, da z nekim pocenim Tenda gigabit switchem, ki je bil med cenejšimi in ga imam že kar nekaj časa, dosegam konstantnih 80-95 MB/s prenosa v obe smeri.
(server ima trenutno 100% CPU zaseden zarade nekih management taskov, sicer bi mogoče šlo še malo več)
Switch je tole: http://geizhals.at/netgear-rangemax-wir...
60 EUR, "zraven pa dobiš" še dual band 802.11n-300+300 AP z lepim CPU, RAM in flash ;)
Motiti se je človeško.

AFAIK ni toliko problem sam bench switha kot delo v realnih okoljih, ko je gost promet na več, sicer nepovezanih štekerjih.
Če switch ve, kam naj bi šel določen promet, fajn. Če ga zmedeš, mora narediti broadcast na vse štekerje. Če je tam že promet, se pojavi problem, kako stlačiti dva paketa v en šteker. Switchi imajo nek bufferček, ki pa je mizeren in v večini to rešujejo tako, da pakete šutirajo v kanto. To pomeni,d a ti kar neankrat lahko zelo naraste število izpadlih paketov in s tem povezana kolcanja prenonsih pipic itd.
Če switch ve, kam naj bi šel določen promet, fajn. Če ga zmedeš, mora narediti broadcast na vse štekerje. Če je tam že promet, se pojavi problem, kako stlačiti dva paketa v en šteker. Switchi imajo nek bufferček, ki pa je mizeren in v večini to rešujejo tako, da pakete šutirajo v kanto. To pomeni,d a ti kar neankrat lahko zelo naraste število izpadlih paketov in s tem povezana kolcanja prenonsih pipic itd.

Moj komentar je letel na "na komercialnih switchih je šlo od 25-50 MB/s (beri počasi raste in se ustali na 50)"
Ali so tale stikala pokvarjena ali imajo zelo obremenjeno omrežje.
Ali so tale stikala pokvarjena ali imajo zelo obremenjeno omrežje.
Motiti se je človeško.

tlozej ::
Danes ima Mimovrste akcijo WD NAS MyCloud 3TB za 130€. Je to smiselen nakup?
Potrebujem nek mrežni disk za občasni backup domačih računalnikov.
LP
Potrebujem nek mrežni disk za občasni backup domačih računalnikov.
LP

čuhalev ::
Kolikor sem zasledil, je prednost LACP zgolj pri treh ali več udeležencih, saj bo povezava ena na ena vedno šla čez en vmesnik.

Ja itak, pozna se pri vec uporabnikih. Folk zmotno misli, da bo potem kar letelo 200MB/s in vec.

Meni je. Na nfs4 sem imel IIRC več ko 190MB/s linearnega prenosa.
Še večji pospeški so bili pri odpiranju projektov z veliko fajli - ne vem točno zakaj. Domnevam, da je pri teamingu driver ustrezno ponastavil baferiranje kartic, ki je bilo verjetno bolj optimalno za ta namen.
V glavnem, kak Codeblocks je pri odpiranju velikih projektov ( recimo kernel sources) kar letel.
Še večji pospeški so bili pri odpiranju projektov z veliko fajli - ne vem točno zakaj. Domnevam, da je pri teamingu driver ustrezno ponastavil baferiranje kartic, ki je bilo verjetno bolj optimalno za ta namen.
V glavnem, kak Codeblocks je pri odpiranju velikih projektov ( recimo kernel sources) kar letel.

PrimozR ::

popo985 ::
Živjo,
kakšno imate mnenje o WD My Cloud?
Je to primeren Nas sistem za povprečnega domačega uporabnika?
Uporabljal bi predvsem za stream filmov (tudi blu ray kvaliteta, predvsem pa HD) in glasbe (medijskih vsebin) na TV, tablico ter shranjevanje podatkov, itd.
Hvala in lep pozdrav.
kakšno imate mnenje o WD My Cloud?
Je to primeren Nas sistem za povprečnega domačega uporabnika?
Uporabljal bi predvsem za stream filmov (tudi blu ray kvaliteta, predvsem pa HD) in glasbe (medijskih vsebin) na TV, tablico ter shranjevanje podatkov, itd.
Hvala in lep pozdrav.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: popo985 ()

McClane ::
Wd my cloud imam in deluje brez težav. Streami ravno tako, pa naj bodo to blue rayi, hd ripi ipd..Ko ga enkrat nastaviš, enostavno pozabiš da je tam.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

popo985 ::

IcyFox ::
Zanimam se za nakup WD MY Cloud NAS-a in me zanima, če je možno da potem sam zamenjam disk znotraj naprave če bi bil premajhen?

njyngs ::
Network attached STORAGE. Zakaj ljudje še vedno rinejo aplikacije gor (sploh za predvajanje multimedije)?

issak ::
Network attached STORAGE. Zakaj ljudje še vedno rinejo aplikacije gor (sploh za predvajanje multimedije)?
Ker je hardware dovolj močan, zakaj ga nebi izkoristil?
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2

Zakaj pa pol ne porinejo diskov v desktop pa jih zašerajo na mrežo ... če smo že tako ohlapni pri neki arhitekturi potem to ne bo nič takega? NAS je za podatke. Server je za storitve. IMO ofc.

Modri dirkač ::
Na šihtu ja, doma pa gledaš na to, da bo čimmanj naprav najtišje naredilo čimveč in poleg tega porabilo najmanj elektrike, sploh če so 24/7/365.
Everybody lies!

ZAto so mi všeč AM1 črički.
Gor gre kar nekaj RAM-a, poceni so toliko da ni panike tudi če se kaj skuri, procesorske moči imajo več ko dovolj za te vloge, razširljivi so ravno prav.
Gor gre kar nekaj RAM-a, poceni so toliko da ni panike tudi če se kaj skuri, procesorske moči imajo več ko dovolj za te vloge, razširljivi so ravno prav.

BTW, ravno te dni dobim AM plato, ki se lahko napaja tudi z 18VDC ( poleg ATX štekerja) in v tem primeru ima tudi 12V DC napajanje za disk/e na plati, pa poceni dvojne mrežne kartice za PCIex1.
Z dvema takima karticama imaš torej zadevo, ki je komot firewall/router/server in stoji med netom ( onboard mrežno) in internimi mrežami. S hostapd in solidno USB Wi-Fi ti nadomesti tudi AP, gor pa laufaš lahko čuda zadev. Štiri mrežne v manjši pisarni lahko pomenijo da ne rabiš switcha, recimo.
Če pa switch imaš, pa to, da si folk lahko deli bandwidth vseh štirih mrežnih.
Edino 4xSATA kartica je tistih ~EUR50, čakam pa da 10xSATA pade cena.
2x8GiB DDR3 je ~EUR65 te dni.
Z dvema takima karticama imaš torej zadevo, ki je komot firewall/router/server in stoji med netom ( onboard mrežno) in internimi mrežami. S hostapd in solidno USB Wi-Fi ti nadomesti tudi AP, gor pa laufaš lahko čuda zadev. Štiri mrežne v manjši pisarni lahko pomenijo da ne rabiš switcha, recimo.
Če pa switch imaš, pa to, da si folk lahko deli bandwidth vseh štirih mrežnih.
Edino 4xSATA kartica je tistih ~EUR50, čakam pa da 10xSATA pade cena.
2x8GiB DDR3 je ~EUR65 te dni.
Zgodovina sprememb…

Še kar se štroma tiče:
- taka izvedba ti pogosto omogoča, da na isti napajalnik lahko obesiš ( z malo pesniške svobode) tudi druge stvari, da recimo napajaš xDSL modem kar iz svojega napajalnika. To seveda pomeni tudi baterijsko napajanje, če imaš stvar na poceni UPS-u.
- dodatne funkcije, kot je Wi-Fi AP tudi prinesejo svojih par W prihranka.
- več RAMa omogoča uporabo cachea in tako pogosto uporabljane podatke dosežeš, ne da bi sploh zavrtel diske. Tem tako lahko nastaviš bolj agresivno šparanje štroma, tvoja zadeva pa v veliki večini časa laufa z efektivno izklopljenimi diski.
- taka izvedba ti pogosto omogoča, da na isti napajalnik lahko obesiš ( z malo pesniške svobode) tudi druge stvari, da recimo napajaš xDSL modem kar iz svojega napajalnika. To seveda pomeni tudi baterijsko napajanje, če imaš stvar na poceni UPS-u.
- dodatne funkcije, kot je Wi-Fi AP tudi prinesejo svojih par W prihranka.
- več RAMa omogoča uporabo cachea in tako pogosto uporabljane podatke dosežeš, ne da bi sploh zavrtel diske. Tem tako lahko nastaviš bolj agresivno šparanje štroma, tvoja zadeva pa v veliki večini časa laufa z efektivno izklopljenimi diski.
Zgodovina sprememb…

Jest sm pa obupal nad NASom. Wd red crkujejo kot po tekocem traku. Lani sem dva menjal, slabo leto stara, zdej moram spet menjat enga po 400 in nekaj urah delovnih urah.

Jaz bi se vprašal kaj delajo s tvojimi diski preden pride do tebe. Saj ne da je moja statistika velika, ampak zaernkat 4je brez problemov. 2 stara 3+ let, 2 stara leto dni.
Hint: mogoče te kateri GLS-ovec/DPD-ovec sovraži :)
Hint: mogoče te kateri GLS-ovec/DPD-ovec sovraži :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()