» »

Potovanje v Gruzijo in Amrenijo

Potovanje v Gruzijo in Amrenijo

Kasali ::

Pozdravljeni!

S skupino sosolcev se bomo v mesecu juliju odpravili na absolventski izlet v Gruzijo in Armenijo. Potovali bomo s kombijem. Zanima me, ali ima morda kdo tukaj izkusnje s potovanjem v omenjene drzave? Prepotovali bomo tudi celo Turcijo. Kaj se splaca videt? Casa imamo cca 25 dni. Zanima me tudi, ali kdo pozna/ve, kje se da izposoditi kombi za tako potovanje?

Kakrsna koli informacija je vec kot dobrodosla.

LP,

Peter

metalc ::

V Armeniji bil pred 7 leti, sicer z javnim prevozom. AFAIK ne rabiš vize za nobeno od teh držav oz. jo kupiš kar na meji. Druga stvar je pa prečkanje z lastnim avtom oz. vprašanje, kako velja zelena karta in če te ne opalijo za kakšno cestnino. Potem je tu še Gorski Karabah (včasih del Azerbajdžana, ki ga je zasedla Armenija), ki je danes kao neodvisna država in moraš v Erevanu ubosti njihovo vizo. Meja med Armenijo in Turčijo oz. Azerbajdžanom je zaprta že od razpada CCCP, enako velja za mejo med Gruzijo in Rusijo. Tako da če greš iz Turčije, moraš najprej v Gruzijo in od tam v Armenijo.

Za komunikacijo z domačini bo zelo pomagalo znanje ruščine, ki jo tam znajo skoraj vsi (in če očitno nisi Rus, ni z njo nobenega problema), mlajši morda že znajo tudi kaj angleščine.... Sicer imata armenščina in gruzinščina dve popolnoma različni pisavi, ampak na cestnih tablah so krajevni napisi ponavadi tudi ali v ruski cirilici ali v latinici.

Ceste so takrat bile v glavnem slabe (res hude lunknje), tudi po "avtocestah" moraš paziti na pešce, konjske vprege, prašiče :D... Bencin na črpalkah je za domačine drag, zato ga marsikdo tanka kar na ulici, se razume razredčenega (te pa zato vsaj porinejo :D). Logično, Armenija je zaradi spora s Turčijo in njegovim "mlajšim bratom" Azerbajdžanom skoraj izolirana in revna, gruzinsko infrastrukturo so pred leti razsuli Rusi in je verjetno še niso obnovili. Potem je tu še bližnjevzhodno kaotični promet v večjih mestih. Npr. zeleni pešec na erevanskih semaforjih teče, kar nikakor ni naključno. :D Morda še ta anekdota. Po Armeniji smo se vozili s "ko to tamo peva" busi ali z maršrutkami (največkrat kakšni GAZovi (tovarna, ki izdeluje tudi Volge) kombiji) pa so zmeraj nekako prisopihali do cilja. Enkrat smo se pa peljali s fordovim kombijem, pa je nekje sredi ničesar izpustil dušo, šofer ga je neuspešno poskusil popraviti, na koncu pa nas je tam pobral en res star "kot to tamo peva" bus in nas zategnil do cilja. :)

Kam iti? Če te zanimajo ostanki samostanov in sploh armenska kultura (kao prvi, ki so sprejeli krščanstvo), boš imel v Armeniji kaj videti. Gorska pokrajina je spektakularna (in da prideš iz ene province v drugo, moraš marskidaj čez prelaz a la Vršič), zanimivo bi znalo biti okoli jezera Sevan (danes armensko "morje", znano tudi po tem, da ga je Stalin hotel izsušiti), marsikdo se spravi plezat na njihov najvišji vrh (ok. 4000 m, ampak volga prileze tudi do nekega observatorija na pribl. 3000 m). Gruzija je AFAIK tudi znana po čisto svojih cerkvicah, malo se pozanimaj, kako se da iti v odročno regijo Svaneti na severu, sicer se pa raje izogibaj meje z Rusijo (bolje rečeno, z njenimi nemirnimi avtonomnimi pokrajinami) in separatističnih pokrajin ter neke soteske ob meji s Čečenijo. In pa to, tudi v zadnjih dveh desetletjih so tu divjale vojne, ki so za seboj pustile minska polja (npr. meja med Armenijo in Azerbajdžanom, Karabah, prej omenjena področja v Gruziji...)!

jype ::

Za vzpon na Ararat potrebuješ papirje (gre za z obeh strani zaščiten neke vrste krajinski park), zato se je pametno na to pripravit, preden kreneš iz Slovenije.

metalc ::

Ararat je res armenska sveta gora (je tudi v njihovem grbu), vendar je danes v celoti v Turčiji. Je pa res, da ima status vojaškega območja in rabiš posebna dovoljenja.

jype ::

Ja, saj je rekel, da gredo tudi skozi "celo" Turčijo. Ampak za vzpon kljub temu potrebuješ papirje in ker je pettisočak je dobro tudi, da si na to ustrezno pripravljen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Kasali ::

A ve kdo, kako je kaj z cestami v turciji? Ustavili se bomo v Istambulu, potem pa nadaljevali pot ob severni obali Turcije ( obala Crnega morja). Kako je tam? Kaj se da videt?

jukoz ::

V Turčiji so večinoma 6 pasovne avtoceste, samo promet je bolj divji. Kakšne so bolj lokalne ceste pa ne vem.
Pred potovanji sem pregledoval satelsitske slike na google maps. S tem dobiš vsaj malo občutka.
Stila vožnje se pa hitro navadiš, saj boste počasi vozili proti jugu.

neo ::

Glede cest v Turčiji se nimaš kaj za bat, nič slabše niso ko pri nas, več ali manj celo boljše. Prevozil celo obalo vse do Marmarisa, tudi notranjost do Pamukal in še nekaj vmes. Bil zelo zelo prijetno presenečen nad cestami. Tudi vozniki so kar Ok, nič manj divji niso ko naši. Edini moj predlog: ko boste šli za Turčijo, samo ne it čez Bolgarijo - sicer je res malo bližje, ampak, je pa v Bolgariji katastrofa od ceste. Čez Grčijo pa imaš cel čas avtocesto vse do Istanbula.
Neo's

Balandeque ::

Vse kar so ti rekli zgoraj, plus, da pri političnih pogovorih v obeh državah na začetku bolj poslušajte. ;)

Jaz sem oboje na hitro prepotoval konec 2008. Ceste niti niso bile več tako slabe, recimo ona med Tbilisijem in Erevanom je bila čisto ok.

Če boste v težavah, imamo v Erevanu častnega konzula, ki je nekaj najboljšega kar premore naš diplomatski arzenal.

Je pa res slikovito.
Involvement and commitment is like an eggs-and-ham:
the chicken was involved - the pig was committed.

Kasali ::

Hvala za odgovore:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

potovanje - Iran (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
647208 (4301) Pika na i
»

Nekaj v zvezi z HTML in PHP-jem

Oddelek: Izdelava spletišč
271629 (1267) rokpok
»

popotovanja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
557339 (6255) daisy25
»

Kam pa letos na težko pričakovani dopust?

Oddelek: Loža
343470 (2806) kopernik

Več podobnih tem