Forum » Pomoč in nasveti » Na koliko stopinj je treba segreti GPU?
Na koliko stopinj je treba segreti GPU?
Jankolovski ::
Zdravo,
veliko berem po spletu da se da popraviti grafično kartico z fenom na vroči zrak, vendar pa vsi pravijo drugače eni pravijo da je treba segrevati pri 50°C , drugi pravijo 200°C, ostali spet drugače 300°C, 400°C, 500°C tudi 600°C. Zanima me kolikšna je pravilna teperatura in koliko časa je treba zadevo držati blizu čipa? Slišal sem tudi za neki flux ali nekaj podobnega se mi pa sanja ne kaj bi to sploh bilo.
Hvala za razumevanje
veliko berem po spletu da se da popraviti grafično kartico z fenom na vroči zrak, vendar pa vsi pravijo drugače eni pravijo da je treba segrevati pri 50°C , drugi pravijo 200°C, ostali spet drugače 300°C, 400°C, 500°C tudi 600°C. Zanima me kolikšna je pravilna teperatura in koliko časa je treba zadevo držati blizu čipa? Slišal sem tudi za neki flux ali nekaj podobnega se mi pa sanja ne kaj bi to sploh bilo.
Hvala za razumevanje
Tilen ::
Daš v pečico za 100 minut pri 200 stopinjah. To je to.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Tilen ::
Točno tako. Oops.
p.s. Odstraniti moraš vse plastične dele.
p.s. Odstraniti moraš vse plastične dele.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tilen ()
Se opravičujem ker nisem dal dost podatkov, GPU je onboard (na matični), cele matične pa ne bom dajal v pečico, tako da me zanima kateri fen je dober in koliko stopinj?
Hvala
Hvala
vorantz ::
Jankolovski niso vse stopinje celzija :P
Pozabljaš fahrenheit ki ga uporabljajo amerikanezi
sicer pa jaz sem tako rešil 2 prenosnika
ne spomnim se točno na koliko sem naštimal temperaturo ampak mislim, da sem pihal 1 minuto pri okoli 200°C
Pozabljaš fahrenheit ki ga uporabljajo amerikanezi
sicer pa jaz sem tako rešil 2 prenosnika
ne spomnim se točno na koliko sem naštimal temperaturo ampak mislim, da sem pihal 1 minuto pri okoli 200°C
amigo_no1 ::
Daj v ogreto pečico na 200°C za 10 minut.
Potem počakaj da se zadeva sama ohladi (vmes nič ne šlataš).
Potem počakaj da se zadeva sama ohladi (vmes nič ne šlataš).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: amigo_no1 ()
Yohan del Sud ::
Imam že nekaj neortodoksnih načinov popravljanja hardvera za sabo, ampak naj mi nekdo kot telebanu razloži, zakaj bi peko grafične kartice ob zamrznjeni pici (recept mi zgleda enak) le-to usposobilo za normalno rabo ...
www.strancar.com
DeeCoy ::
Nekatere vezi (pini) med čipom se odlotajo. Ko je pečica na 200°C se cin stali in zopet prime skupaj.. Nekako naj bi to poenostvljeno šlo.
miranpozar ::
Tako kot je DeeCoy povedal, gre pa za to, da čipi niso z nogicami zalotani skozi luknjice na plati (kot naprimer kondenzatorji), ampak so v tovarni samo položeni na zelo vroče, staljeno podnožje in se tako zalotajo. Temu postopku se sicer reče SMT (Surface Mount Technology).
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/
bzp ::
IIRC se pri reflow solderingu cilja temperature okoli 235°C. Za kakšno minutko, dlje ne. Pa ogrevanje in ohlajevanje mora biti postopno. Koliko se da postopek posnemati v domači pečici? Hja, zna bit kar problem, sploh kar se tiče točnosti temperature (preveč = uničene komponente). Sigurno ne pretiravat s kurjenjem, ker taki cikli za plato niso koristni.
S "fenom" je boljše, ker obremeniš (segreješ) samo lokalno tisto komponento ki povzroča probleme, in hkrati slabše ker je tiskano vezje obremenjeno zaradi neenakih raztezkov (vroč del znotraj hladne plošče le-to tišči narazen). Dela se z občutkom in zna bit kar komplicirano za laika, da oceniš kdaj si dovolj segrel. Pazi pa da celega BGAja ne odlotaš dol ali pa narediš kakšen stik. Kaj več težko rečem, nisem nikoli osebno tega delal, jaz bi ciljal s kakšnimi 250°C za začetek, segrevaš ene 2, 3 minute, po občutku. Potem pustiš da se ohladi. Za več pa ... google, mirna roka, plan B (če plato uničiš) ali pa kolega z izkušnjami.
S "fenom" je boljše, ker obremeniš (segreješ) samo lokalno tisto komponento ki povzroča probleme, in hkrati slabše ker je tiskano vezje obremenjeno zaradi neenakih raztezkov (vroč del znotraj hladne plošče le-to tišči narazen). Dela se z občutkom in zna bit kar komplicirano za laika, da oceniš kdaj si dovolj segrel. Pazi pa da celega BGAja ne odlotaš dol ali pa narediš kakšen stik. Kaj več težko rečem, nisem nikoli osebno tega delal, jaz bi ciljal s kakšnimi 250°C za začetek, segrevaš ene 2, 3 minute, po občutku. Potem pustiš da se ohladi. Za več pa ... google, mirna roka, plan B (če plato uničiš) ali pa kolega z izkušnjami.
darkolord ::
IIRC se pri reflow solderingu cilja temperature okoli 235°C.Mislim da bo 225 že kar maksimum
#000000 ::
Ma te temperature so bolj tko tko, prvč nobenmu ne kaže isto, drugič večini niti ne točno, tretjič večina proizvajalcev uporablja spajko ki se topi pri dosti višjih temperaturah kot normalno.
LeQuack ::
To je podobno kot masiranje mrtvih pikslov. Najbrž ne bo delovalo, če pa bo pa si lahko zelo srečen.
Quack !
WarpedGone ::
Koliko se da postopek posnemati v domači pečici? Hja, zna bit kar problem, sploh kar se tiče točnosti temperature (preveč = uničene komponente). Sigurno ne pretiravat s kurjenjem, ker taki cikli za plato niso koristni.
Ja, iz akademskega vidika stvar zgleda problematična a število poročilo o uspehu tudi s strani totalnih "idiotov" govori da zna bit stvar uspešna.
Sploh pa, kaj lahko zgubiš? Pečeš plato, ki je že crknila. Še enkrat crknit nekak ne more, lahko pa začne delat.
Hkrati so tudi poročila, da takšen popravek ni na enakem nivoju kot nova reč - stvar lahko dokaj hitro znova odpove, ponovna peka pa redkeje pomaga.
Zbogom in hvala za vse ribe
Sm si kupu fen za 30€ in ifrardeči termometer za 35€ tko da bom probu popravt tko da segrejem počas do ene 220 stopinj pol pa počas shladim.
Probu bom ker itak nimam nč za zgubit!
Probu bom ker itak nimam nč za zgubit!
miranpozar ::
V zadnji številki hrvaške (odlične) revije BUG imate članek na to temo.
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/
;-) ::
Nabija, sicer nevem kaki fen je kupo ampak jaz sem zadnjič kupo 3 fene za 30€ na vroč zrak te industrijske ne za lase pa že 2 dni teramo 2 do onemoglosti pa je vse ok. Razen če ma digitalni termostat, ampak potem nebi rabo termometra.
Prvo kot prvo 35€ + 30€ = 65€ in ne 75€ pejt nazaj u šolo, drugo kot drugo bom to uporabljal tudi za druge namene kot je odstranjevanje barve, za cevi okrivit bakrene pa še za kksno grafično popraut, termometer pa rabiš da nadziraš temperaturo da ne greš čez 220 stopinj, pa da preveriš kolk se kkšna kišta pregreva, tko da dnar ni stran vržen.
Djuro ::
Kje si to opremo kupu? Jest mam doma goro (ok pretiravam, ampak 5+) notebookov, ki jim je crknila grafa zarad pregrevanja. Pa me mal firbec matra, če bi na tak način zadevo v življenje spravu (grafo, ostalo na plati dela BP). Razšraufafat komplet matično je mal predolgotrajen postopek.
eieieie1 ::
lol, sem pač po spominu napisal za kolko evrov gre saj je zgoraj en napisal 75 :D
Anyways, still funny
Anyways, still funny
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ati Radeon 4870x2 kaj predlagate?Oddelek: Strojna oprema | 3871 (3528) | MWMW |
» | Oživite umrlo nVidia grafično jedro (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Grafične kartice | 17156 (5255) | mailer |
» | Popravilo HP dv9000Oddelek: Strojna oprema | 1125 (849) | Kamran |
» | Odkup grafične karticeOddelek: Strojna oprema | 3457 (3122) | Riff |