» »

maticna (ABIT ali MSI)

maticna (ABIT ali MSI)

MC_h3Kt0R ::

Kupujem novo racunalo (P4 2.4 GHz) in odlocam se med temi osn. ploscami (vse v cenovnem razredu okoli 33.000 sit):

MSI 845 PE max

MSI 845 E max2

ABIT SR7 -8x

ABIT BD7 II

Kot izgleda, se bo treba najprej odlociti ali Abit ali Msi :)

Torej, kaj priporocate?

TheJack ::

Morda ti bo pomagal tale test na THG, čeprav ni v njem niti ene od plat, ki si jih naštel....

MC_h3Kt0R ::

Prebral sem veliko review-jev, a na zalost prevladujejo maticne plosce z zgornjega cenovnega razreda (od 60.000 sit naprej).

Kaksna je razlika med tema dvema naboroma cipovja?

SiS 648/963 in Intel 845E (ICH4) chipset


TheJack ::

Kakšna je točna razlika med chipsetoma (natančne specifikacije), lahko najdeš na netu v parih minutah, v skrajnem primeru na strani obeh proizvajalcev (torej SiSa in Intela)...

Tukajle imaš odlomek iz ravnotako THGjevega testa SiS648 plat:

The SiS brand alone is a basis for endless discussion. Numerous chipsets such as the 735/ 745 (Athlon) or 45/ 645DX/ 648 have regularly generated lots of talk about SiS in the past few months. But there are still many skeptics who question whether or not the current chipsets from SiS are really stable when running.

In many ways, SiS cannot even hope to be on a par with VIA and, above all, Intel. For example, its PCI performance is nowhere near that of the Intel chipsets. What's more, to a large degree, SiS has to vie with market competitors with its pricing. This means that it has to work as efficiently as possible in many areas. A manufacturer like Intel has more financial and hiring freedom when it comes to validating a new memory technology (like DDR333) to perfection before launching the product.

But for all that, SiS's work is not inferior. All five boards ran without a hitch in our lab using normal memory timings (DDR333 CL2.5).

Things get more difficult when it comes to fine-tuning: because mainboards with SiS chipsets have always sold primarily in the low-budget range, even manufacturers are cutting corners in order to remain competitive. As a result, aggressive memory timings are not thoroughly tested, or are only optimized to a modest degree. This makes it very possible that memory from manufacturer X will not work reliably with fast timings on the board from manufacturer Y.

But this is a question of attitude. Anyone who decides in favor of a low-cost product knows there is a risk of certain minuses. This decision, however, is not compatible with the desire for a perfect system. To sum up, all five candidates are perfectly capable of meeting requirements that are within reason. That is what they were built for.


Zaključek je preprost: SiS648 je ''low budget'' chipset, temu primerne so zmogljivosti, opremljenost in kvaliteta plat. Ne bi rad pametoval tukajle, ampak na računalniškem trgu, tako kot povsod drugje, deluje ekonomska logika: za malo denarja boš dobil nizki ceni primeren produkt (obratno na žalost ne velja vedno...).

Nekaj me hudo moti pri tvoji konfiguraciji. Procesor za 70 jurjev bi rad dal na plato za 30 jurjev. Rad bi skombiniral high-end procesor in low-end plato. Še pred letom bi ti pritrdil, kajti ravno takrat sem sam počel podobne neumnosti. Well, I learned the hard way.
To je popolnoma napačna logika in je podobna vgradnji ferarrijevega motorja v golfa. Plata je najpomembnejši in najzapletenejši del računalnika. Povezuje vse ostale komponente med sabo. Če je plata slaba, ti še taka state-of-the-art ostala oprema nič ne pomaga. Pri plati gre lahko tudi največ stvari narobe in je verjetno odgovorna za veliko večino raznih ''help me!'' postov na hw forumih.
Če bi rad poceni skozi prišel, nima smisla toliko dajati za procesor. V tem primeru bo athlon in ustrezna nForce2 plata mnogo boljša (po mojem celo kvalitetnejša in stabilnejša) izbira od SiS648 plate.
Če pa kupuješ računalnik v rangu P4 2.4 GHz, potem mu definitivno privošči boljšo plato. Zmagovalca Tomovega testa Asus P4PE, na primer. Ali kaj podobnega (v tem rangu: Asus, Abit, Gigabyte....itd, itd.) z Intelovim 845PE čipovjem.

Mnogi se ne bi strinjali z mano, ampak sestavljanje računalnika je v veliki (čeprav ne tako ekstremni) meri podobno sestavljanju glasbenih komponent. Nič ti ne pomagajo najboljši zvočniki na svetu, če imaš beden ojačevalec. In oprema za 20 000 mark bo zvenela obupno, če jo boš povezal s tankimi in nekvalitetnimi kabli.

Aha, še tole... Tudi če boš ignoriral vse kar sem tukajle napisal, še vedno raje vzemi plato z Intelovim kot s SiSovim chipsetom. Razlogi so v poševnem tisku (citat s THG).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

MC_h3Kt0R ::

Najprej hvala za obsezno in poucno razlago. In nevem zakaj bi vse skupaj ignoriral :>

Bi se odlocil tudi za malo drazjo maticno, a ne rabim na plati kaksnega hudega firewire vmesnika, zvocne ali lan-a (zakaj pa so posamezne komponente?). Vem, da se odlocam za bolj low-budget zadevo, a vzel bom gotovo tole maticno:

MSI 845 PE max

Podpora:
Intel 845PE chipset (podpora Hyper Threadingu)
Moti me le stevilo rez za DDR Ram, sta samo dve (malo kesa pac :) )
(Supports two 184-pin DDR200/DDR266/DDR333 DIMMs).



MC_h3Kt0R ::

Ima kdo kaksne slabe oz. dobre izkusnje z INTEL platami?
(sm si mal Intel SILVER REEF D845PESV plato pogledu, sam nevem ce je uredu)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MC_h3Kt0R ()

TheJack ::

Intel plate so hudo dobre, na žalost pa precej omejene (raznih dodatkov skoraj ni, popolna odsotnost navijanja...). Bolj primerne za podjetja kot entuziaste.
Dotične plate sicer ne poznam, morda ti bo vedel svetovati kdo, ki jo ima...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TheJack ()

MC_h3Kt0R ::

a ma kdo :>>

totimato ::

Nobene od teh plat nimam. Ampak, če že ne dobiš drugega nasveta: jaz sem imel zadnje 3 osnovne plate MSIjeve in sem z njimi izjemno zadovoljen...

Jaz bi izbral MSI, no toliko.

lp

totimato

MC_h3Kt0R ::

to je pa zelo lepo slisati, da je bil nekdo zelo zadovoljen s temi platami. moti me le majhno stevilo port-ov in rez za ram.
btw: totimato, kater procesor imas?

totimato ::

Oprosti za zelo pozen odgovor
1 plata Celeron 366
2 plata Duron 700
3 plata Duron 1000

Je kar nekaj MSIjevih plat ki imajo 3 mesta za RAM.
Poglej na: http://www.msi-slovenia.com/msi-mb-main...

Sedaj razmišljam o C2000 ali pa XP1700
:8)

lp

totimato

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: totimato ()

imi ::

Omenjeno ploščo MSI 845PE MAX imam tudi jaz. Kupil sem jo pred mesecem in sem z njo izredno zadovoljen.

Najprej sem tudi jaz razmišlajl o nekih ABIT-ovih in ASUS-ovih ploščah za 60.000 SIT pa sem si sam nekako rekel:

"ja kaj se ti je zmešalo. Saj ne rabiš RAID-a, o navijanju in friziranju različnih delov ki se nahajajo v škatli imenovano ohišje nimaš pojma (no ja vsaj takega ne, da bui si upal riskirati procesor v višini 70.000 SIT). Računalnik rabiš za programiranje, knjigovodske stvari, špile in DIV-x filme."

Vse to mi ta plošča omogoča. Hvala Bogu, prihranil sem nekaj jurjev!

LP
:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj pomenijo številke pri RAM-ih?

Oddelek: Pomoč in nasveti
205041 (4425) Hayabusa
»

Kera plata za celeron????

Oddelek: Navijanje
211341 (1157) Dead_Eye
»

sis648-> asus ali abit ali msi ali sploh drugi čipset

Oddelek: Kaj kupiti
251681 (1427) Filo
»

Katero plato

Oddelek: Kaj kupiti
211334 (1039) MC_h3Kt0R
»

Kje kupiti DDR333

Oddelek: Strojna oprema
301754 (1350) kuglvinkl

Več podobnih tem