» »

Wi-Fi nevaren?

Wi-Fi nevaren?

technolog ::



Kdo ve kake informacije? Je Wi-Fi varen?

Senitel ::

Hja... Užgan folk tko kot ponavadi... Naj jim tastari še telefone skenslajo, če jih je tko strah.

technolog ::

Un mali po moje naklada, ko pravi, da mu srce "preskakuje" utripe zaradi wifi-ja. Samo kaki glavoboli pa tako - je mogoče?

floyd1 ::

Smo o tem že večkrat s kolegi diskutirali. Glede na domet (večja moč) je mobilna telefonija sigurno bolj nevarna od tega. Ampak tu je še kup drugih dejavnikov, upoštevati je treba vplive različnih frekvenc na telo, interference med posameznimi napravami itd. Težko karkoli pametnega rečt, če nisi res ekspert za ta valovanja in še malo zdravnika zraven...

jype ::

technolog> Samo kaki glavoboli pa tako - je mogoče?

Placebo.

Ni težko naredit eksperimenta doma.

Kupiš router, poženeš en cron job ki naključno nastavlja oddajno moč med maksimalno in izključeno in beleži stanje, na en list papirja si pa zapisuješ glavobole.

Po mesecu dni primerjaš in vidiš, če obstaja statistična povezava.

RejZoR ::

Dokler nimaš routerja namontiranega na glavi in imaš moč anten na 100+ mW imo nima bit kaj. Iste fore izvaja folk pri nakupu kuhalnih plošč, ko omeniš indukcijo. Pol pa jih vprašaš kje nosijo mobitel, pa ti ga potegne iz žepa srajce, ki je točno ob srcu. Fail much? Dandanes je pač taka doba, da je polno elektronskih naprav in če te tolk skrbi škodljivo delovanje elektronike se moraš preselit v gozd k hobitom in tam živet od čiste narave. Kaj ti pomaga npr v bloku, če nimaš wifi routerja ker je škodljiv, če pa ga imajo vsi sosedje okoli tebe. Enako velja po mestih, ki imajo polno WiFi točk. Oz mobilci, ki jih ima že čist vsak otrok. Kjerkoli stojiš bo nekdo v bližini imel telefon. Pač to je neizogibno. Ne bom rekel, da je neškodljivo, ker tega ne moremo trdit, ne moremo pa trdit, da je dejansko škodljivo. Samo čas bo povedal kako je s tem. Do takrat pa se čim manj obremenjujte s tem, ker vam bo psiha bolj škodila, če boste skoz mislili kolk je vse to škodljivo kot pa če ste samo pod vplivom vsega tega pa nimate pojma da je v bližini.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

twom ::

Ljudje smo različni.
Nekateri (redki) imajo zelo ojačana nekatera čutila.

Eni zaznavajo sevanja podzemnih vodnih tokov, drugi zavohajo gnil zob na 10 metrov, enim začne razbijat srce ko vidijo dobro bejbo (eni dobijo samo trdga), tretji ... se sedajle ne spomnim ...

Največ pa je seveda tistih, ki si take stvari samo domišljajo.


Vsakemu svoje in lep pozdrav,
Peter

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

blackbfm ::

Bolj verjetno da imajo glavobole zaradi slabe osvetlitve oz. buljenja v zaslon. To z wifijem je larifari.

jest10 ::

twom je izjavil:

Ljudje smo različni.
Nekateri (redki) imajo zelo ojačana nekatera čutila.

Eni zaznavajo sevanja podzemnih vodnih tokov, drugi zavohajo gnil zob na 10 metrov, enim začne razbijat srce ko vidijo dobro bejbo (eni dobijo samo trdga), tretji ... se sedajle ne spomnim ...

Največ pa je seveda tistih, ki si take stvari samo domišljajo.


Vsakemu svoje in lep pozdrav,
Peter

Daj ne seri. Prosim

x45 ::

WI FI JE KOT VSE NAPRAVE teh vrst zdravju škodliv in nevaren. Eni pa dobijo hitro kaj drugi nič, pač kokr kdo.

DarkSensei ::

x45 je izjavil:

WI FI JE KOT VSE NAPRAVE teh vrst zdravju škodliv in nevaren. Eni pa dobijo hitro kaj drugi nič, pač kokr kdo.


Ti citiram 2 člen pravil slo techa:


Zahteva se argumentiran pogovor, ki se nanaša na predmet razprave. Zaželeno je, da je podkrepljen z viri.

terryww ::

ne glede na wifi, ti komadi so si dejansko vzeli čas in naredili dostojen prispevek. sem mislil, da je foxtv[tm] pojedel že cel svet... FTW! more!
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Senitel ::

x45 je izjavil:

WI FI JE KOT VSE NAPRAVE teh vrst zdravju škodliv in nevaren. Eni pa dobijo hitro kaj drugi nič, pač kokr kdo.

Vse naprave teh vrst? Se misliš ustavit pri mobitelih in wifi-ju, ali boš zadevo razpotegnil dejansko tako kot je treba do pralnih strojev, sušilnikov za lase, električnih brivnikov in kavnih mlinčkov?
Lahko se zjutraj nič hudega sluteč zbudiš in se ti en kup kozmičnih žarkov zaleti v betico, ker je eno zvezdo pač razgnal par miljard let nazaj (če bi 5 minut podremal, pa bi se izognil tumorju).
Na koncu pridemo nekako do tega:
-Ali so problem oddajne moči? Ljudje imajo bistveno bližje betici (in jakost takih polj pada s kvadratom razdalje) bistveno močnejše oddajnike in še tam ne uspe nikomur dokazat dejanskih škodljivih vplivov.
-Ali je problem konkretna frekvenca? Zakaj bi problem 2,4GHz ne pa recimo 1,8GHz? Lahko je kaj na tem. Kakšen znanstven članek na to temo?
-Če nekdo misli, da ima problem z nečem, potem IMA probem s točno tistim. Če se ti "odločiš", da imaš problem, ker se zjutraj vedno zbudiš 5 minut prepozno in te zaradi tega mučijo glavoboli sredi dneva... Kdo sem potem jaz, da si upam tebi poskušat dopovedat, da tvoj problem ni to, da se zbudiš 5 minut prepozno?

Wisor ::

Seveda, da ni ravno zdrav in tudi seva, kot vsaka el. naprava. Če bi wifi in mobitel oddajala enako moč, bi sevanje od wifija bilo dosti večje in bolj nevarno, samo fora je da so izhodne moči dosti manjše, kot pa tiste iz mobitela.

Pred nekaj časa smo debatirali v klubu, delo na 20m (14 mhz) z 1500W izhodne moči, oddaljenostjo 15m od antene prejmeš manj sevanja, kot pa če se pogovarjaš z mobitelom (ki ima moč prb. 1W), ki od tvoje glave oddaljen ponavadi 0cm. Dosti smo že imeli raznih debat o glavobolih in podobno (ljudje, ki se naj hočejo losat), ampak, da se dejansko nekaj zgodilo ali pa da bi kdo umru zaradi tega, pa nevem če je mogoče :|


@Senitel
- Oddajne moči so tudi en faktor, samo moraš upoštevat, da so moči uglavnem majhne in če bi jih še nižal, ne bi dejansko pokril nič.
- Spremebo frekvence, bi se načeloma lahko šli. Samo tu pa nastopi več težav. Kot vemo, različne frekvence potrebujejo različne antene. Majhno spremembo kot si omenil iz 2,4 na 1.8 ghz bi lahko naredili, ampak ne bi pridobil dejansko nič. Lahko pa bi iz 2,4 gb spremenil na recimo 2m (145mhz), ampak bi potreboval že toliko bolšo anteno in večjo moč, tudi pokritost bi bila dosti večaja, samo nevem pa kakšna bi bila odzivnost. Za primer, če bi preselili vse skupaj na recimo 20m (14 mhz) "bi potreboval recimo moč 5w, namesto 0.5W in konkretno anteno". Fora je pa tudi v temu, da mogoče sosed, ki je od tebe oddalje par metrov, sploh nebi videl tvoje povezave, medtem, ko bi se vsi američani ob dobrih propagacijah videli tvojo povezavo, ampak kaj, bi pa odzivnost kazala tu je pa druga znanost :))

Če bi se pa selili višje po bandu na recimo 4,8ghz bi bilo sevanje spet večje, tako da ni to v igri :))

Lahko tudi povem da imamo radioamaterji "svoj" internet na 1.2ghz, ki je "zastonj in deluje". Sicer za navadnega uporabnika je kokr tok vredu, glede na to da ping niha iz sekune v sekundo iz 20 do 500msja, ampak če ga nujno rabiš lahko kaj pogledaš (in se izognes odvečnemu sevanju :)):

http://www.s5tech.net/s53mv/atnc/Atnc/O... oz http://www.s5tech.net/s53mv/atnc/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wisor ()

Brane2 ::

V bistvu packet radio ni ravno poceni- ko sešteješ stroške za antene itd se nabere kar nekaj. Hitrosti pa niso bogve kaj.

Pa še omejen je. namenjen je samo radioamaterjem in samo radioamaterskim vsebinam.

Drugače pa ste pozabili pri selitvi navzdol na bandwidth- ne moreš met enako pasovno širino na 145MHz kot si jo imel na 2400MHz...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Senitel ::

Wisor je izjavil:

Majhno spremembo kot si omenil iz 2,4 na 1.8 ghz bi lahko naredili, ampak ne bi pridobil dejansko nič. Lahko pa bi iz 2,4 gb spremenil na recimo 2m (145mhz), ampak bi potreboval že toliko bolšo anteno in večjo moč, tudi pokritost bi bila dosti večaja, samo nevem pa kakšna bi bila odzivnost. Za primer, če bi preselili vse skupaj na recimo 20m (14 mhz) "bi potreboval recimo moč 5w, namesto 0.5W in konkretno anteno".

1,8GHz sem dal tja namenoma, ker je to eden od frekvenčnih pasov za GSM pri nas. Lahko bi dal tudi 2,1GHz, ki je spet pas namenjen za UMTS in še bližje WiFi.
Kot je že Brane2 omenil, na 145MHz enostavno nimaš bandwidtha. 802.11g ima 20MHz široke kanale, n varianta lahko gre tudi 40MHz v širino...
Na 5GHz že tudi imamo WiFi (802.11a). Plus da imaš precej opreme, ki lahko deluje v a/b/g/n tako na 2,4 GHz kot na 5GHz (omenjen filmček tega niti ne omenja).

alexa-lol ::

ker BS... sm vidu tisti kao blinde eksperiment ko vključijo router in mu ga dajo k glavi. Mislim kaj pa zvok ko porineš priključek za elektriko v router?

Poleg tega pa če jih tok skrbi WiFi a je tok težko v vsako učilnico pripelat kabel? Nesposobneži na kvadrat.

lmfao ::

Na 2.4 GHz delujejo mikrovalovke (okoli 1 kW). Tudi bluetooth deluje na isti frekvenci (jo spremeni 1600x v sekundi), vendar je moč 100 krat premanhna, da bi se molekule vode v bližini začele obračati ali vibrirati (oz. da bi te skuhalo). WiFi je pa le malo močnejša zadeva...

Mavrik ::

A celih 0.1W kot je omejitev v EU (z anteno brez gaina, drugače je manj) ?
The truth is rarely pure and never simple.

x45 ::

DarkSensei je izjavil:

x45 je izjavil:

WI FI JE KOT VSE NAPRAVE teh vrst zdravju škodliv in nevaren. Eni pa dobijo hitro kaj drugi nič, pač kokr kdo.


Ti citiram 2 člen pravil slo techa:


Zahteva se argumentiran pogovor, ki se nanaša na predmet razprave. Zaželeno je, da je podkrepljen z viri.


omg pa to je znano da gsm ji in wi fi in podobno povzročajo tumorje, vir si poišči jih imaš veliko. več ko si izpostavljen večja možnost da kaj dobiš.
Tud spanje v prostoru v katerem so kake kol električne naprave ( tv ipd ) ni priporočljivo.

thats it. buy a cable:)

Master_Yoda ::

Res zelo pomaga ce vgasnes WiFi in povezes vse naprave doma s kablom, glede na to da je v tvojem bloku/naselju 20 razlicnih WiFi omrezij od sosedov vklopljenih.

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Yes. Wifi povzroča glavobol ker povezava stalno pada in si živčen zaradi tega !
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mr1two ::

Pyr0Beast je izjavil:

Yes. Wifi povzroča glavobol ker povezava stalno pada in si živčen zaradi tega !

+1

Ok, če bi se res potrudil, pa zbral od kakšnih 500 routerjev teh 500+ anten na kup, bi mogoče celo zaznal kakšne fizikalne spremembe, sicer pa so z razlogom ti oddajniki tako švoh, da ni nevarnosti za ljudi.

To je nekaj takega, kot so govorili, da se da z GSM aparati skuhat jajce. Ne gre.
LP

Mavrik ::

Master_Yoda je izjavil:

Res zelo pomaga ce vgasnes WiFi in povezes vse naprave doma s kablom, glede na to da je v tvojem bloku/naselju 20 razlicnih WiFi omrezij od sosedov vklopljenih.


Doh seveda da pomaga, vsem sosedom začne hitreje wifi delat ;)
The truth is rarely pure and never simple.

RejZoR ::

Ne z enim, enkrat so mislim da pri Brainiac probal s 100 mobilci pa se ni jajce nič skuhalo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

mr1two ::

RejZoR, točno na to sem pomislil, ko sem to pisal(nisem bil siguren če je šlo za myth busterse ali kaj druzga) :))

alexa-lol ::

Mah glavni protagonisti te križarske vojne so starši.

Mislim ni WiFi kriv če so otroki razvajeni pezdetki. Potem pa govorijo, da jih glava boli in oh in sploh. Ja koga pa ne bi če bi vsak dan 10ur bil na FB in spal 5ur. Da ne omenjam zelo zdrave diete (McDOnalds, čips, pomfri, cola).. dvomim, da sploh vedo kako sadje in zelenjava (sveža in ne zmrznejna in nasekljana) zgleda.
Tu igra vlogo tudi rekreacija.. FIFA 2011 ni rekrecaija, prav tako to ni gledanje Super Bowl-a.

s51as ::

Z meritvami elektromagnetega sevanja se ugotovi da sevanje ni škodljivo. Seveda glede na postavljene mejne vrednosti in glede na to kaj so spektrometri zmožni merit.
Kaj dejansko škoduje človeku na dolgi rok, je pa teško ugotavljat, še s preskuši pa študijami nikamor ne prideš...
It's just me myself and I

JohanP ::

amigo_no1 ::

Zgodovina sprememb…

.:joco:. ::

"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

twom ::

Sosed se pride do mene pritoževati o GSM bazni postaji, ki jo imajo namen postaviti v soseski s cigareto v roki.

Gibanje in zdrava hrana za začetek (s tem da sta kupljena zelenjava in sadje tako strupena (od špricanj in umetnih gnojil) in brez hranil (izčrpana zemlja), da ..., brez veze.

O ostali predelani in pakirani hrani (koruzni ekstrakt povsod, sladkor, cenene maščobe, brez hranil) itd je tudi tema zase.

P.S. jabolko je špricano 24 krat preden pride na polico, pikčast pa ni BIO, ampak so ga zgolj enkrat prepozno pošprical.

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: twom ()

Senitel ::

amigo_no1 je izjavil:

Tudi digitalni tv signal ima v Nemčiji kot sem nekje bral podobne posledice (na ptiče in okoliške rastline).

http://naturalhealthnews.blogspot.com/2...

Ta del o digitalni tv me je pošteno nasmejal. Zakaj:
-DVB-T deluje na istih frekvencah kot stara analogna TV.
-DVB-T oddajniki oddajajo z manjšo močjo kot stari analogni.
-en DVB-T mux (v Slovenskem okolju do 8 kanalov) zasede toliko frekvenčnega prostora, kot ga je prej samo en kanal.

amigo_no1 je izjavil:

http://www.electromagnetic-pollution.co...

Tudi zanimiva stran, še posebej ker iz nekega razloga "master access point" seva več kot "relay access point", ki seva več kot "remote access point".
Preberemo lahko celo, da je krivec "nenaravna" oblika EM valov zaradi pulzne modulacije v digitalnih komunikacijah. Kar je spet precej dober vir humorja.

amigo_no1 je izjavil:


čebele in bazne postaje
http://www.beeman.ca/sitebuildercontent...

In tukaj lahko preberemo, da že 10mW DECT postajca spodi stran vse čebele.

Pa gremo mal cifre pisat:
-DECT: 10mW na okrog 1,9MHz
-WiFi: 71mW na okrog 2,4GHz
-GSM/UMTS telefoni: tudi do 1W špice, tipično manj, na 900MHz/1,9GHz/2,1GHz
-GSM/UMTS bazne postaje: do 8-40W na 900MHz/1,9GHz/2,1GHz
-nekaj močnejših DVB-T odajnikov pri nas: Nanos (5kW), Pohorje (2kW), Krvavec (1kW), Krim (500W) na različnih območjih med 470MHz in 870MHz.

Če že 10mW DECT dela merljive probleme na okolico, kakšne probleme potem zaznavamo recimo na Pohorju, kjer je oddajnik 200000x močnejši?

alexa-lol ::

amigo_no1 je izjavil:


Če že 10mW DECT dela merljive probleme na okolico, kakšne probleme potem zaznavamo recimo na Pohorju, kjer je oddajnik 200000x močnejši?


Franc Kangler?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WiFi - prihodnost 2.4GHz

Oddelek: Omrežja in internet
256227 (5616) blackbfm
»

Ljubljana dobiva največje brezžično omrežje v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
17153135 (41784) PARTyZAN
»

Pri ljubljanskem brezžičnem omrežju se zatika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8119723 (14572) Malajlo
»

Ali wireless škodi zdravju?

Oddelek: Loža
447292 (5651) Pyr0Beast

Več podobnih tem