Forum » Loža » Medgeneracijsko dojemanje IT-pismenosti
Medgeneracijsko dojemanje IT-pismenosti
Temo vidijo: vsi
nuclear ::
Lp.
Primer:
Učim se za zelo težek izpit, pride oče v sobo in zaprosi, da mu neke slike iz njegovega telefona prestavim na računalnik, ampak ker nima niti kabla(nekje pozabil), bi rabil, da mu prenesem preko bluetootha preko mojega telefona potem pa z mojim kablom na komp, potem mail... potem.... potem... Znorim(v glavi, ker mi vedno vsak dan po 10x težijo naj jim rihtam zadeve) in rečem, da nimam časa ker se učim.
20 minut kasneje si grem na hitro nalit vodo, ter brž letet nazaj za knjige, da mi fokus ne popusti, nakar pride mimo oče(ki je en izmed novih uporabnikov Facebooka :rolleyes) in reče: "Pridi sem pogledat kakšno sliko sem naložil na Facebook(nekaj v smislu mačka, ki pleše)".. V glavi si mislim, "pa dobro sej si vesel WTFFFFFFFFFFFFFFF, bobni mi v glavi dj ne tež, dej mir".
Moj response je seveda bil v srednje visokem tonu: "Dej lej ka mene brigajo te tvoje fore no, če se mam za učit, prosim no, jao"..
Torej iz psihološkega vidika mi je težko pri srcu čez nekaj časa, ko tako reagiram, ampak zakaj mi to delajo?
Sem IT, in pričakuje, da mu bom vse na pladnju dostavil, refusa, da se nekaj nauči. Pokazal sem mu pred očmi, kako se prijavi v facebook, kaj vpisati in podobno. Stiskal sem mu lepo kako se prijavi v facebook v stilu:
Nakar me kliče, zakaj mu ne prime, in če mora vpisati www.facebook.com v uporabniško ime. Pa dobro, zagori mi v glavi... Omenil bi, da v tistem trenutu mi zagori, ampak čez 2-3 minute mi je žal, da tako reagiram tudi, če sem čisto tiho.
Starši so bili z menoj od rojstva in mi razkrivali odgovore na vprašanja sveta(mi sicer prali možgane z religijo, ampak jim to ne zamerim, ker so njim tudi in oni pač to še vedno sprejemajo), ampak ali sem jaz zdaj primoran, dajati odgovore za VSAKO fakin vprašanje o računalniku, ker določeni ljudje REFUSAJO, da bi se naučili osnovne stvari?
Enostavno, karkoli se zgodi, mislijo da sem alfa in omega in vse mora biti ustvarjeno kar rečejo. Zadnjič, ni facebook delal(oče čisto paničen).. Lepo pisalo: "Facebook is under maintenance blabla nekaj podobnega", oče pa mi reče, da sem nesramen in mu nočem zrihtat, da mu dela... Mislim, takrat sem se hotel v steno zabijat.
Ta tema je psihološke narave, zato se prosim pogovarjajmo. Tisti, ki ste nedorasli takšnim pogovorom prosim ne odgovarjajte.
Primer:
Učim se za zelo težek izpit, pride oče v sobo in zaprosi, da mu neke slike iz njegovega telefona prestavim na računalnik, ampak ker nima niti kabla(nekje pozabil), bi rabil, da mu prenesem preko bluetootha preko mojega telefona potem pa z mojim kablom na komp, potem mail... potem.... potem... Znorim(v glavi, ker mi vedno vsak dan po 10x težijo naj jim rihtam zadeve) in rečem, da nimam časa ker se učim.
20 minut kasneje si grem na hitro nalit vodo, ter brž letet nazaj za knjige, da mi fokus ne popusti, nakar pride mimo oče(ki je en izmed novih uporabnikov Facebooka :rolleyes) in reče: "Pridi sem pogledat kakšno sliko sem naložil na Facebook(nekaj v smislu mačka, ki pleše)".. V glavi si mislim, "pa dobro sej si vesel WTFFFFFFFFFFFFFFF, bobni mi v glavi dj ne tež, dej mir".
Moj response je seveda bil v srednje visokem tonu: "Dej lej ka mene brigajo te tvoje fore no, če se mam za učit, prosim no, jao"..
Torej iz psihološkega vidika mi je težko pri srcu čez nekaj časa, ko tako reagiram, ampak zakaj mi to delajo?
Sem IT, in pričakuje, da mu bom vse na pladnju dostavil, refusa, da se nekaj nauči. Pokazal sem mu pred očmi, kako se prijavi v facebook, kaj vpisati in podobno. Stiskal sem mu lepo kako se prijavi v facebook v stilu:
Facebook prijava(www.facebook.com): uporabniško ime: neki@gmail.com geslo: neki
Nakar me kliče, zakaj mu ne prime, in če mora vpisati www.facebook.com v uporabniško ime. Pa dobro, zagori mi v glavi... Omenil bi, da v tistem trenutu mi zagori, ampak čez 2-3 minute mi je žal, da tako reagiram tudi, če sem čisto tiho.
Starši so bili z menoj od rojstva in mi razkrivali odgovore na vprašanja sveta(mi sicer prali možgane z religijo, ampak jim to ne zamerim, ker so njim tudi in oni pač to še vedno sprejemajo), ampak ali sem jaz zdaj primoran, dajati odgovore za VSAKO fakin vprašanje o računalniku, ker določeni ljudje REFUSAJO, da bi se naučili osnovne stvari?
Enostavno, karkoli se zgodi, mislijo da sem alfa in omega in vse mora biti ustvarjeno kar rečejo. Zadnjič, ni facebook delal(oče čisto paničen).. Lepo pisalo: "Facebook is under maintenance blabla nekaj podobnega", oče pa mi reče, da sem nesramen in mu nočem zrihtat, da mu dela... Mislim, takrat sem se hotel v steno zabijat.
Ta tema je psihološke narave, zato se prosim pogovarjajmo. Tisti, ki ste nedorasli takšnim pogovorom prosim ne odgovarjajte.
Asus G14 2023 - Ryzen 7940HS - 32GB DDR5 - GeForce RTX 4080 - 990 PRO 4TB
- spremenil: Tomi ()
koyotee ::
če imaš opcijo in denar, da greš na svoje, ne čakaj na maj ;)
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
BlueRunner ::
Za učenje (mimogrede): najdi knjižnico in se tam notri zabarikadiraj z izključenim telefonom. Odlično za učenje. Nič radia, nič TV-ja, nič hladilnika.
Za starše: ne bom šel gledati po tvojih postih v katerem poslu si/boš, ampak, če ima kakršno koli povezavo z računalnikom, je opisano zelo dober povzetek povprečnega uporabnika današnjih informacijskih tehnologij. Če ti je to sorodnik, še toliko težje.
V splošnem pa se moraš odločiti, če boš pomagal (in vedno pomagal), ali pa ne boš pomagal (in pač nikoli ne boš pomagal). Če boš pomagal, potem si to vzemi kot dober trening kako ostati hladne glave ob tudi zate najbolj nepojmljivo neumnih vprašanjih, ki jih postavljajo laiki. Če ne boš pomagal, potem ne boš nikoli pomagal. Torej bo praktično vsak odgovor samo "ne morem" ali pa "ne znam". Kar je konec koncev tudi dober trening: znati reči ne. Pa naj bo to fotr ali pa šef.
Za starše: ne bom šel gledati po tvojih postih v katerem poslu si/boš, ampak, če ima kakršno koli povezavo z računalnikom, je opisano zelo dober povzetek povprečnega uporabnika današnjih informacijskih tehnologij. Če ti je to sorodnik, še toliko težje.
V splošnem pa se moraš odločiti, če boš pomagal (in vedno pomagal), ali pa ne boš pomagal (in pač nikoli ne boš pomagal). Če boš pomagal, potem si to vzemi kot dober trening kako ostati hladne glave ob tudi zate najbolj nepojmljivo neumnih vprašanjih, ki jih postavljajo laiki. Če ne boš pomagal, potem ne boš nikoli pomagal. Torej bo praktično vsak odgovor samo "ne morem" ali pa "ne znam". Kar je konec koncev tudi dober trening: znati reči ne. Pa naj bo to fotr ali pa šef.
Ganon ::
Skoraj vsak od nas se kdaj sooča s tem, pač tako je. Nič posebnega. Ko sem prebral naslov, sem si mislil, kaj vse ti starša počneta, potem pa tole preberem ... in ne vem ali bi se jokal ali smejal. Res imaš hude težave.
St235 ::
predvidevam da si v najstniških letih in psoledično srednji šoli in gimnaziji. Temuse pač reče puberteta.
O bozec. Kaj lacen pa zejen si tudi? Pa imas kje za spat ponoci?
Sej sem rekel, da če nisi dorasel psihološkim pogovorom, da se ne javljaj. Pls.
Star sem 24, in študiram na magisteriju. Puberteta gor dol, želim doseči odgovore na psihološkem nivoju. Osebki, ki neznate odgovarjat, pa mi je žal vaše ignorance in neskončne neumnosti.
Odprem topic, da skupaj strnem izušnje in nasvete drugih ljudi. Probleme je potrebno reševati skupaj. Eni zgleda sploh ne vejo, koliko ljudi je pri psihiatrih zaradi manjših problemov.
Sims ::
Če tip študira, pomeni, da je dosegel določeno starost. Končaj študij in pojdi na svoje. Vmes potrpi. Druge ni. Je pa to problem danes. Biološka ura teče, staraš se, človeku počasi najedajo stvari, ki so za okolico morda normalne. Saj foter je samo nekaj vprašal ... :D Pravzaprav ne vem, kaj bo rad slišal. Če ti sobivanje s starši preseda, je čas, da greš. Če imaš punco, že krojita neke svoje interese in bo spet vsaka beseda staršev odveč. Torej prestajaš fazo, ki jo je večina starih "otrok". Temu problemu so se ognili tisti, ki študirajo dlje od doma(študenski domovi).
bauci ::
Kot je rekel že Tr0n a kuhaš si sam, umazane cunje najbrž tudi sam opereš, denar imaš svoj in ne rabiš pomoči od ta starih.
In kaj je zate psihološki pogovor?
In kaj je zate psihološki pogovor?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bauci ()
Dejansko si v tej dobi v nekem razcepu. Odvisen od staršev. Osamosvojit se pa ne moraš, ker pač študiraš in je družbeno gledano to prava pot. Biološka ura pa pravi, da bi šel za sebe. Je pa morda težko, če imaš starše tipa:"dokler boš pod mojo streho, boš delal to, to , to, pa to ..." Pri tej starosti morajo tudi starši stopiti krak nazaj, seveda ti pa korak naprej ... Kako to zgleda, pa mora najti vsaka družina sama.
Gray_Warden ::
nuclear, zveniš kot razvajen mulc ki očetu ni zmožen niti slike iz telefona na račuanlnik prenest. To bi ti uzelo nekaj minutk, oče bi bil zadovoln ker bi mu ti pomagal, ti p bi se šel potem naprej učit. Namesto da brskaš po internetu in na slo-techu pišeš neke dolge komentarje se bejži rajši učit.
ali pa očetu pokaži da namesto da bi pomagal njemu ali pa se učil (kar sam trdiš da je pomembneje), rajši geekaš po internetu.
Demokratične družine so napaka že od samega začetka.
ali pa očetu pokaži da namesto da bi pomagal njemu ali pa se učil (kar sam trdiš da je pomembneje), rajši geekaš po internetu.
Demokratične družine so napaka že od samega začetka.
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gray_Warden ()
Aja, naslov teme bi pa zamenjal. Se mi ne zdi prava formulacija "nizki nivo". Starci pač živijo po svoji dobri veri in ti sigurno ne "najedajo" zanalašč ...
sims saj vidiš da je razvajen do amena. Na slo-techu kuha mulo, nima pa 10 sekund časa za očeta.
rešitev: pojdi v najemniško stanovanje in si sam plačuj vse ne pa da živiš na račun očeta ki ga ceniš tako nizko, da si ga pripravljen šinfat po internetu.
rešitev: pojdi v najemniško stanovanje in si sam plačuj vse ne pa da živiš na račun očeta ki ga ceniš tako nizko, da si ga pripravljen šinfat po internetu.
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
Če živiš pri 24 doma in "zajedaš" svoje starše, je skrajno nesramno s tvoje strani, da si ne vzameš pol ure časa na dan za njihove probleme, kakor koli trivialni se ti že zdijo.
ČE bi namesto razmišljanja jaz bog ki vse vem in me neumni smrtniki motijo pti višjih opravili razmišljal o rešitvah konkretnega problema bi bilo lažje. Zakaj sem pomislil na puberteteo? ker je takšno razmišljanje tipično za tako obdobje.
Jaz pri 24 na srečo nisem več živel doma, sem pa imel podobne "težave" pri 17. Seveda je bil 99% težav v meni, ker pač nikoli ni bil primeren čas da so mem morili z takimi neumnostmi kot je zakaj noče psolat emaila in kaj pomeni blah blah error.
Rešitev, ki jo je predlagala mati in je presentljivo dobro delovala je bila, da sem moral imer 30 minut na dan časa za njene in sestrine tehnične težave. Je pa res da me v času desigiranem ya učenje niso nikoli motili. Če pa seveda učenje definiraš kot ves čas ko visišđ na računalniku je pa druga zgodba.
Dvomim pa da pomisliš kako ti najedaš staršem ko pričakuješ da je vse oprano, skuhano, da je hladilnik poln, da dobiš avto z polnim rezervarjem in še žepnino. Nameso da bluziš po slo techu poglej sliko od stargo očeta in poštimaj fortu FB pa bo.
Če pač nisi sposoben sobivanja z starši je zadnji čas da greš na svoje, če si kolokor kaj sposoben
ČE bi namesto razmišljanja jaz bog ki vse vem in me neumni smrtniki motijo pti višjih opravili razmišljal o rešitvah konkretnega problema bi bilo lažje. Zakaj sem pomislil na puberteteo? ker je takšno razmišljanje tipično za tako obdobje.
Jaz pri 24 na srečo nisem več živel doma, sem pa imel podobne "težave" pri 17. Seveda je bil 99% težav v meni, ker pač nikoli ni bil primeren čas da so mem morili z takimi neumnostmi kot je zakaj noče psolat emaila in kaj pomeni blah blah error.
Rešitev, ki jo je predlagala mati in je presentljivo dobro delovala je bila, da sem moral imer 30 minut na dan časa za njene in sestrine tehnične težave. Je pa res da me v času desigiranem ya učenje niso nikoli motili. Če pa seveda učenje definiraš kot ves čas ko visišđ na računalniku je pa druga zgodba.
Dvomim pa da pomisliš kako ti najedaš staršem ko pričakuješ da je vse oprano, skuhano, da je hladilnik poln, da dobiš avto z polnim rezervarjem in še žepnino. Nameso da bluziš po slo techu poglej sliko od stargo očeta in poštimaj fortu FB pa bo.
Če pač nisi sposoben sobivanja z starši je zadnji čas da greš na svoje, če si kolokor kaj sposoben
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
Star sem 24, in študiram na magisteriju. Puberteta gor dol, želim doseči odgovore na psihološkem nivoju. Osebki, ki neznate odgovarjat, pa mi je žal vaše ignorance in neskončne neumnosti.
Odprem topic, da skupaj strnem izušnje in nasvete drugih ljudi. Probleme je potrebno reševati skupaj. Eni zgleda sploh ne vejo, koliko ljudi je pri psihiatrih zaradi manjših problemov.
Si ti resen, človek?
genesiss ::
Kaj je to psihološki pogovor?
Zakaj si šel odpirat temo na forumu ne vem, normalno bi bilo da bi se starši/fotrom pogovoril in mu povedal zakaj te moti to kar počne. In bi stvar najverjetneje rešila brez nekih zdrah.
Če ti že take stvari dvignejo pisker, pa imaš mogoče še kakšne globlje probleme... pogovor s kakšnim psihoterapevtom bi ti zagotovo pomagal - pri počutju in obvladovanju stresnih situacij.
Zakaj si šel odpirat temo na forumu ne vem, normalno bi bilo da bi se starši/fotrom pogovoril in mu povedal zakaj te moti to kar počne. In bi stvar najverjetneje rešila brez nekih zdrah.
Če ti že take stvari dvignejo pisker, pa imaš mogoče še kakšne globlje probleme... pogovor s kakšnim psihoterapevtom bi ti zagotovo pomagal - pri počutju in obvladovanju stresnih situacij.
c0dehunter ::
Torej, stvar je preprosta. Vidim, da očetu odgovarjaš na precej ignorantski način in verjetno nikoli ni bilo drugače (vsaj v takih primerih). Poskusi spremeniti tvoj odgovor iz rutiniranega "Dej lej ka mene brigajo te tvoje fore no, če se mam za učit, prosim no, jao" na to, kar si opisal zgoraj - da se skušaš naučiti in da si ravno pri stvari. Če se da, z mirnim glasom. Nato mu še povej, da boš stvar porihtal, takoj ko bo čas. In ko boš končal z učenjem oz. si privoščil daljšo pavzo, stvar res naredi - na tak način bo oče naslednjič tudi bolj potrpežljiv.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.
but I'll defend to the death your right to say it.
Psihološki pogovor predvsem v smislu, kako najbolje reagirat na take zadeve.
Glede selitve. Enim, ki se jim ne ljubi v šolo, in imajo redno delo že pri 19 letih ni problema nabrati nekaj denarja za najem stanovanja in podobnih zadev.. Na kratek rok gre, na daljši rok pa sledi pač "obično" življenje.
Gray_Warden, problem je predvsem v tem, da nisi razumel mojega vprašanja. Problem je v tem kako rešit odnos, ko pride do takšnih zadev. Spoštujem tvoje mišljenje, ki pravi, da sem razvajen, samo ti ne poznaš zadev.
Kako je seekanje rešitve povezano s šinfanjem? Iskrenost je šinfanje? Brez skrbi, da ni.
c0dehunter nekaj takega da.
http://forums.fedoraforum.org/archive/i...
Glede selitve. Enim, ki se jim ne ljubi v šolo, in imajo redno delo že pri 19 letih ni problema nabrati nekaj denarja za najem stanovanja in podobnih zadev.. Na kratek rok gre, na daljši rok pa sledi pač "obično" življenje.
Gray_Warden, problem je predvsem v tem, da nisi razumel mojega vprašanja. Problem je v tem kako rešit odnos, ko pride do takšnih zadev. Spoštujem tvoje mišljenje, ki pravi, da sem razvajen, samo ti ne poznaš zadev.
Kako je seekanje rešitve povezano s šinfanjem? Iskrenost je šinfanje? Brez skrbi, da ni.
c0dehunter nekaj takega da.
http://forums.fedoraforum.org/archive/i...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nuclear ()
softić ::
Psihološki pogovor predvsem v smislu, kako najbolje reagirat na take zadeve.Gledo na to da tudi svojemu fotru ne moreš pomagat bi te bilo zanimivo videt da bi moral iti v službo..z eno besedo ..navadna lenoba si
nuclear
Edina rešitev je, da staršem ustrežeš in jim pomagaš ko te prosijo za pomoč ali pa jim rečeš da boš to naredil takoj ko boš imel čas in to potem tudi storiš. Starši svojega odnosa ne bodo spremenili in kakor vidim, z njihovim odnosom ni NIČ narobe. Vesel bodi da tako komunicirajo in so povezani s teboj. Nekateri se z očetom slišijo 1 krat na mesec ali manj in še takrat ko se slišijo, ne vedo kaj točno naj mu povedo.
Zdaj pa bejži dol z računalnika in povabi očeta na pivo, dokler še komunicira s tabo.
Edina rešitev je, da staršem ustrežeš in jim pomagaš ko te prosijo za pomoč ali pa jim rečeš da boš to naredil takoj ko boš imel čas in to potem tudi storiš. Starši svojega odnosa ne bodo spremenili in kakor vidim, z njihovim odnosom ni NIČ narobe. Vesel bodi da tako komunicirajo in so povezani s teboj. Nekateri se z očetom slišijo 1 krat na mesec ali manj in še takrat ko se slišijo, ne vedo kaj točno naj mu povedo.
Zdaj pa bejži dol z računalnika in povabi očeta na pivo, dokler še komunicira s tabo.
Why so serious?
LuiIII ::
Jup puberteta! Been there done that. Na srečo me je kmalu minilo in imam s starši kar lep in šaljiv odnos. Umiri se, naredi kar oče v tistem momentu želi, nato pa se mirno pogovori o tem kaj te moti in verjemi, da bo(do) starši razumeli. Konec koncev te imajo radi.
Manu ::
Glede na ta tvoj zadnji komentar lahko pridem do sklepa, da si se sposoben zbrano odzivat.
Težje je biti tako zbran in "profesionalen" s svojimi starši, ker so odnosi bolj komplicirani (nezavedni oz. subtilni).
Ne preostane ti drugega, kot da razmisliš o tem problemu in najdeš kompromisno rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.
Npr, da se zmenite, da si zapisujeta probleme s katerimi se srečata, ti pa jima v enem kosu vse razložiš. Nekaj takega, kot je nekdo napisal, da se zmenite za 30 minut časa, da jima razložiš kar ju zanima. V zameno pa te onadva ne motita vsakih pet minut (ker to zna bit zelo neprijetno).
Pokaži jima google translate in ko pride ko kakšne napake napisane v angleščini naj uporabita to orodje.
Reci jima, da pričakuješ od njiju, da se učita in tudi zapomnita, torej da postajata z računalnikom bolj samostojna. Kupi jima zvezek, kjer naj si zapisujeta postopke kako se kaj naredi.
Potrudi se jima odgovarjat bolj umirjeno. Kot npr v tistem primeru, ko ti je oče pokazal unga mačka ki pleše. Namesto, da se razjeziš, samo reci npr. 'zanimivo', potem pa reci 'zdaj se moram učit, sem ravno sredi učenja' in pojdi ven.
Evo nekaj primerov.
Težje je biti tako zbran in "profesionalen" s svojimi starši, ker so odnosi bolj komplicirani (nezavedni oz. subtilni).
Ne preostane ti drugega, kot da razmisliš o tem problemu in najdeš kompromisno rešitev, ki bo zadovoljila obe strani.
Npr, da se zmenite, da si zapisujeta probleme s katerimi se srečata, ti pa jima v enem kosu vse razložiš. Nekaj takega, kot je nekdo napisal, da se zmenite za 30 minut časa, da jima razložiš kar ju zanima. V zameno pa te onadva ne motita vsakih pet minut (ker to zna bit zelo neprijetno).
Pokaži jima google translate in ko pride ko kakšne napake napisane v angleščini naj uporabita to orodje.
Reci jima, da pričakuješ od njiju, da se učita in tudi zapomnita, torej da postajata z računalnikom bolj samostojna. Kupi jima zvezek, kjer naj si zapisujeta postopke kako se kaj naredi.
Potrudi se jima odgovarjat bolj umirjeno. Kot npr v tistem primeru, ko ti je oče pokazal unga mačka ki pleše. Namesto, da se razjeziš, samo reci npr. 'zanimivo', potem pa reci 'zdaj se moram učit, sem ravno sredi učenja' in pojdi ven.
Evo nekaj primerov.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.
Buddah ::
Samo eni pa tut ne dojamete zadeve niti malo. Sej je tip opisal da se mu ni to zgodilo 1x, ampak da se mu to dogaja ves čas. Ne mi rečt da ste vi usi tok kul in oh in sploh da se vam da prenašat da vas nekdo vsak dan 3x vpraša isto zadevo, samo zato ker se mu ne da zapomnit.
Se strinjam s tem da je treba staršem tut na tem področju pomagat, ampak pomagat tako, da jim pokažeš postopek in jim poveš kako zadeva deluje, ostalo pa je na njih. To je čisto fer odnos.
Se strinjam s tem da je treba staršem tut na tem področju pomagat, ampak pomagat tako, da jim pokažeš postopek in jim poveš kako zadeva deluje, ostalo pa je na njih. To je čisto fer odnos.
PALOMINO ::
saj, taki imajo potem nazive mag., in so po kakšnem čudnem naključju kje vodilni kader. Se je za zamislit...
ameba ::
A ti ne znaš rečt doma ... Fotr, mt jst se grem zdj učit prosm puste me par ur pri miru.
Če te prosijo za pomoč, a ne znaš rečt lej fotr, zvečer bova use uredila zdj me pa pust ?
Mene fotr non stop kej sprašuje pa se ne sekiram oz. mi ni v breme, še rd mu pomagam pa se smejim bedarijam, ki jih počne :-)
So pa pomembne stvari, ko sem šel z njim skupi po korakih in si je vse zapisal na list in to me ne sprašuje.
Svetujem ti, da se pogovoriš z starši oz. jim povej svoje stališče ane.
Sam je pa smešn primer, tko realno ponavad starši hočejo, da se gre njihov otrok učit ne pa ga odvračat od tega :-)
Če te prosijo za pomoč, a ne znaš rečt lej fotr, zvečer bova use uredila zdj me pa pust ?
Mene fotr non stop kej sprašuje pa se ne sekiram oz. mi ni v breme, še rd mu pomagam pa se smejim bedarijam, ki jih počne :-)
So pa pomembne stvari, ko sem šel z njim skupi po korakih in si je vse zapisal na list in to me ne sprašuje.
Svetujem ti, da se pogovoriš z starši oz. jim povej svoje stališče ane.
Sam je pa smešn primer, tko realno ponavad starši hočejo, da se gre njihov otrok učit ne pa ga odvračat od tega :-)
Super Sonic ::
"Enostavno, karkoli se zgodi, mislijo da sem alfa in omega in vse mora biti ustvarjeno kar rečejo. Zadnjič, ni facebook delal(oče čisto paničen).. Lepo pisalo: "Facebook is under maintenance blabla nekaj podobnega", oče pa mi reče, da sem nesramen in mu nočem zrihtat, da mu dela... Mislim, takrat sem se hotel v steno zabijat."
Jaz bi rekel, da je problem "Facebook" pri tej stopnji (notranje) agresije še najmanjši problem. Nekaj ti ne štima, nekaj osnovnega more bit.
Predlagam, da se malo bolj sprostiš in poiščeš težave pri sebi. Nato boš precej lažje reševal probleme s starši (ki so nedvoumno dovolj krivi, da te ob magisteriju: 1. sploh gledajo doma in 2. hodijo težit s takšnimi neumnostmi).
Včasih pomaga malo "agresivne" glasbe, pa je že dovolj ;)
Jaz bi rekel, da je problem "Facebook" pri tej stopnji (notranje) agresije še najmanjši problem. Nekaj ti ne štima, nekaj osnovnega more bit.
Predlagam, da se malo bolj sprostiš in poiščeš težave pri sebi. Nato boš precej lažje reševal probleme s starši (ki so nedvoumno dovolj krivi, da te ob magisteriju: 1. sploh gledajo doma in 2. hodijo težit s takšnimi neumnostmi).
Včasih pomaga malo "agresivne" glasbe, pa je že dovolj ;)
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share
@Palomino kdo pa bi po tvojem mnenju moral biti vodilni kader? Joža, ki igra med študijem vsaki dan harmoniko in se ga vsaki dan veseli s kolegi ob kozarčkih vina, na koncu pa ne naredi faksa? Ali pa tisti, ki trdo dela in se ne dovoli motiti, ker želi doseči neke sanje v lajfu?
Večina ljudi v študentu je takih. Sem imel primer, ko sem prišel iz sobe v kuhinjo(spet po vodo lol), pa mi zaničevalno reče ena, da sem skos v sobi, nič ne hodim ven(pijančevanje zvečer - se mi pač ne ljubi več, pa še nimam srca keš, ki ga zaslužim ob študiju zapravljati za pijančevanje), kot da sem najbolj čuden odpadek. En dan prej pa tarna kako sploh ne dela v svoji stroki zdej poleti preko študenta, ker sploh nima pojma kaj študira in da niti tujih jezikov ne razume(kar je default danes). Sam redno študiram, sem zdaj v 2.letniku mag, ljudje pa ista generacija, še izpitov na VS niso naredili, kamoli diplomo in te zaničujejo? Taki naj bodo vodilni? Čudna mi je logika človeška.
Na koncu pa jaz dobim rdeči karton.
Malo offtopic, ampak namenjeno Palominu.
Moje stanje: Študiram, delam ob študiju kot programer, sam si plačujem študenta, bencin(avto je bil prej od mame, ampak ga ne rabi več), hrano... Domov pridem ob vikendi of course, ker pogrešam dom tko kot vsak človek, zdaj poleti malo več, še posebej zdaj, ko je bil kolektivni 2 tedna sem bil doma.
Denarja za svoje stanovanje nimam(itak še živim v študentu), ker gre večina zaslužka za stroške za študij. Toliko o razvajenosti in podobnih zadevah.
Večina ljudi v študentu je takih. Sem imel primer, ko sem prišel iz sobe v kuhinjo(spet po vodo lol), pa mi zaničevalno reče ena, da sem skos v sobi, nič ne hodim ven(pijančevanje zvečer - se mi pač ne ljubi več, pa še nimam srca keš, ki ga zaslužim ob študiju zapravljati za pijančevanje), kot da sem najbolj čuden odpadek. En dan prej pa tarna kako sploh ne dela v svoji stroki zdej poleti preko študenta, ker sploh nima pojma kaj študira in da niti tujih jezikov ne razume(kar je default danes). Sam redno študiram, sem zdaj v 2.letniku mag, ljudje pa ista generacija, še izpitov na VS niso naredili, kamoli diplomo in te zaničujejo? Taki naj bodo vodilni? Čudna mi je logika človeška.
Na koncu pa jaz dobim rdeči karton.
Malo offtopic, ampak namenjeno Palominu.
Moje stanje: Študiram, delam ob študiju kot programer, sam si plačujem študenta, bencin(avto je bil prej od mame, ampak ga ne rabi več), hrano... Domov pridem ob vikendi of course, ker pogrešam dom tko kot vsak človek, zdaj poleti malo več, še posebej zdaj, ko je bil kolektivni 2 tedna sem bil doma.
Denarja za svoje stanovanje nimam(itak še živim v študentu), ker gre večina zaslužka za stroške za študij. Toliko o razvajenosti in podobnih zadevah.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: nuclear ()
človek ne govorimo ti o študentih ki študirajo samo zaradi statusa. Ne govorimo ti da pojdi žurat ven namesto da se učiš. Spoštujem to da se rajši učiš kot da greš zvečer ven, saj sem jaz isti. Ampak zaničujem pa to, da si si rajši vzel čas da si napisal vse to na slo-techu, ko pa da bi si vzel čas in očetu uredil kar te je prosil. Tisto bi ti vzelo nekaj minut....nikakor me ne poizkušaj prepričat da se učiš 24 ur na dan in nimaš časa to narest.
Ponavljam, spoštujem da delaš magisterij in bi se rad učil in zaradi tega ne hodiš na žurke. Ampak če si boš vsak dan vzel nekaj minut za družino, ti pa tudi ne bo krona z glave padla......nenazadnje malo pomisli kolikokrat so bli starši ob tebi ko si bil majhen in bolan in so pazili nate namesto da bi šli oni ven. Kolikokrat so mogoče vzeli dopust da so pazili nate ko si bil bolan? Kolikokrat je mati tebi likala obleke namesto da bi počela nekaj kar ima ona rada?
edit: napisal si da domov prideš le ob vikendih.....IN NITI TAKRAT NIMAŠ 5 MINUT ČASA DA BI OČETU NALOŽIL NEKE SLIKE?? Kdaj pa mu jih boš? Med tednom preko remote desktop????=D
Ponavljam, spoštujem da delaš magisterij in bi se rad učil in zaradi tega ne hodiš na žurke. Ampak če si boš vsak dan vzel nekaj minut za družino, ti pa tudi ne bo krona z glave padla......nenazadnje malo pomisli kolikokrat so bli starši ob tebi ko si bil majhen in bolan in so pazili nate namesto da bi šli oni ven. Kolikokrat so mogoče vzeli dopust da so pazili nate ko si bil bolan? Kolikokrat je mati tebi likala obleke namesto da bi počela nekaj kar ima ona rada?
edit: napisal si da domov prideš le ob vikendih.....IN NITI TAKRAT NIMAŠ 5 MINUT ČASA DA BI OČETU NALOŽIL NEKE SLIKE?? Kdaj pa mu jih boš? Med tednom preko remote desktop????=D
Why so serious?
Zgodovina sprememb…
Super Sonic je izjavil:
da te ob magisteriju: 1. sploh gledajo doma
Tko realno, a ti rajš živiš v bedi v nekem flatu z 40ˇ2 z 500€ mesečnih stroškov, ne morš nič prišparat in si nič privošči, kot pa da si doma brez skrbi in uživaš življenje ?
Na svoje greš takrat, ko imaš redno službo in temu primerno plačo oz. ko si najdeš življensko sopotnico.
Če se šolaš se šolaš, če greš delat, greš delat in živiš.
Tko realno, a ti rajš živiš v bedi v nekem flatu z 40ˇ2 z 500€ mesečnih stroškov, ne morš nič prišparat in si nič privošči, kot pa da si doma brez skrbi in uživaš življenje ?
In potem mu krona z glave dol pade ko je treba trikrat očetu kako stvar razložit, al pa prijazno pokimat ko ti razlaga kaj je zadnjič videl/objavil na FB.
Večina tukaj nas ima univerzitetno diplomo (kar ti pravzaprav delaš, naziv gor al dol), nekateri tudi kaj več tako, da ne nakaladaj, da se tolk učiš, da nimaš eno uro na teden za družino.
A si kdaj vprašal mamo če ima čas oprat tisto goro cunj, ki si jo privlekel iz ljubljane? AL pa če bi mogoče šla rajši na sprehod pa boš ti skuhal kosilo?
Dobesedno na bruhanje mi gre ob takem samopoveličevanju in tem kako moraš revček 24/7 študirat, da bo kaj s tebe in kako so vsi okoli tebe neuvidevni, ker ti tista dva dni ko si doma kar neki težijo. Sam si napisal da rad greš domov. Zakaj, zato da skačeš na starše, ki morajo skrbet za tvojo rit da se ti lahko zveličavno učiš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: St235 ()
lakotnik, gospodič Nuclear je že vsaj 2 uri in pol na slo-techu.
V tem času bi naložil slike na računalnik, pomil posodo in tla in še zlikal obleke.
V tem času bi naložil slike na računalnik, pomil posodo in tla in še zlikal obleke.
Why so serious?
al pa jokal kako krivično je življenje, ko mu je vse h riti prinešeno, pol si pa drznejo zahtevat 10 minut njegovega presvetlega časa, ki ga rabi za "učenje".
jest10 ::
Dejstvo pa je vseeno, da se določeni starši preprosto nočejo zapomniti določenih stvari, pa če jim 10+ let kažeš, kako se to naredi. In to klub 50x narejenim zapiskom.
Jaz čisto verjamem, da kdo popizdi, če more že tisočkrat znova in znova narediti/razlagati enostavne stvari, kot je prenesti sliko iz namizja v mapo itd.
In ne, jaz prav nič ne pizdim. Da se ne bo sedaj kdo spotaknil ob mene
Jaz čisto verjamem, da kdo popizdi, če more že tisočkrat znova in znova narediti/razlagati enostavne stvari, kot je prenesti sliko iz namizja v mapo itd.
jaz moji starimami vsakič, ko pridem na obisk nastavljam postaje na radiju (dokler se nisem preselil je blo to tudi 3x na teden), ker ga sklaplja vsakič ko grmi. Pa me zato ni nič manj pa tudi faks sem lahko naredil, kljub enomnemu psihičnemu naporo, ki naj bi ga to zahtevalo.
Tarzan ::
Dejstvo pa je vseeno, da se določeni starši preprosto nočejo zapomniti določenih stvari, pa če jim 10+ let kažeš, kako se to naredi. In to klub 50x narejenim zapiskom.
Se mi zdi da ni krivo, da si nočejo zapomnit, ampak enostavno ne morejo. To je kot da bi psa učil streljat z zračno puško. Nek kolešček, ki je zadolžen za delo z računalniki in ostalimi viški tehnologije, se nekaterim ne vrti v pravo smer. Sem prepričan, da se bi z nenehnim drillom in z vsaj malo želje po učenju to dalo premagati. Žal je večinoma prva beseda, ki jo človek sliši od take osebe - "tega se pa ne bom nikoli naučil". S takim pristopom verjetno res ne.
Koleščku, ki ne deluje vsaj poskusi vrinit pravi spin, bo verjetno precej lažje kot da ob vsaki pomoči fotru nergaš in le stežka pomagaš. Poskusi mu predstavit zadevo na način, da mu bo zanimivo in da bo zraven vklopil glavo, ne pa samo pisal navodila tipa levo, levo, desno naravnost in levo. Tako se je še vsak izgubil.
PS: ni letelo nate, ampak na splošno, tudi name včasih. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Tarzan ()
Furbo ::
Pa zdajle so takile 'magistri' še v redu. Problem je ko pride v službo, ves napumpan, da mu zaradi izobrazbe ne bo treba delati, realnost je pa drugačna. Potem se pa grdo gleda vsakga, ki npr. s polaganjem ploščic zasluži več kot on.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Veron ::
Sprijazni se, nisi edini s takimi težavami.
sicer k sreč nimam takih staršev, mam pa nekaj "takih" strank, tako, da se kar navadi, je še najboljši nasvet
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Veron ()
GeForce ::
sicer offtopic ampak: Koliko ur na dan pa se učite/ste se učili za študij? Me že kal malo skrbi ko prebiram takšne teme
Nuclear, si mogoče pomislil, da te starši pogrešajo in hočejo imeti stik s tabo, glede nato da si nonstop okoli ?
Morda pa vidijo v tebi, da si malo "drugačen" od drugih in ti hočejo pomagat ?
Drugač pa si dobr da si vse sam plačuješ, že v obdobju študeranja. Res pa je če ne žuraš in si škrt do sebe se da z 400€ na mesec pridt čist u izi.
A veš kaj je men fotr reku, do kruha sm te spravu ( naredu srednjo šolo ), če boš študeru ti bom pomagu ampak za večino si sam.
In to je prov, zdj pa delam faks, vzel sem si ga v izi zravn delam šiht, ki ga bom opravljal celo življenje in mi je vseeno kdaj naredim faks. Gre se za ugodje, ki ga imam.
5 let delam še faks, medtem se učim in grem po 5 letih na privat, z "izobrazbo", ter veliko izkušnjami in me ne bo skrbel za službo.
Folk pa kaj dela, uči se k prfuknen, jih briga, pol pa jokcajo po 5 letih nimam službe.... Ja dddd, ker si se uču ker so drugi tko rekl, nisi pa nase mislu oz. na to s čim si boš kruh služu.
Morda pa vidijo v tebi, da si malo "drugačen" od drugih in ti hočejo pomagat ?
Drugač pa si dobr da si vse sam plačuješ, že v obdobju študeranja. Res pa je če ne žuraš in si škrt do sebe se da z 400€ na mesec pridt čist u izi.
A veš kaj je men fotr reku, do kruha sm te spravu ( naredu srednjo šolo ), če boš študeru ti bom pomagu ampak za večino si sam.
In to je prov, zdj pa delam faks, vzel sem si ga v izi zravn delam šiht, ki ga bom opravljal celo življenje in mi je vseeno kdaj naredim faks. Gre se za ugodje, ki ga imam.
5 let delam še faks, medtem se učim in grem po 5 letih na privat, z "izobrazbo", ter veliko izkušnjami in me ne bo skrbel za službo.
Folk pa kaj dela, uči se k prfuknen, jih briga, pol pa jokcajo po 5 letih nimam službe.... Ja dddd, ker si se uču ker so drugi tko rekl, nisi pa nase mislu oz. na to s čim si boš kruh služu.
Pa zdajle so takile 'magistri' še v redu. Problem je ko pride v službo, ves napumpan, da mu zaradi izobrazbe ne bo treba delati, realnost je pa drugačna. Potem se pa grdo gleda vsakga, ki npr. s polaganjem ploščic zasluži več kot on.
Hehe, pa koliko je takih. Pride s papirjem tja in misli, da bodo vsi okoli njega popadali na kolena.
Super Sonic ::
"Tko realno, a ti rajš živiš v bedi v nekem flatu z 40ˇ2 z 500€ mesečnih stroškov, ne morš nič prišparat in si nič privošči, kot pa da si doma brez skrbi in uživaš življenje?"
Mislim, treba se je vprašat - a si sposoben živeti doma ali ne. Dom prinese neke določene obveznosti, ampak tudi samsko življenje, ali pa življenje v dvoje, jih. In če se nekje ne počutimo dobro, je to signal za spremembe.
Problem nuclearja je predvsem v tem, da ne zna miriti jeze in da zaradi dokaj banalnih stvari, ki jih večina rešuje bp, doživi izpad. Mora se vprašati, ali gre za sovraštvo do staršev ali pa enostavno preveliko napetostjo s katero se sooča.
Mislim, treba se je vprašat - a si sposoben živeti doma ali ne. Dom prinese neke določene obveznosti, ampak tudi samsko življenje, ali pa življenje v dvoje, jih. In če se nekje ne počutimo dobro, je to signal za spremembe.
Problem nuclearja je predvsem v tem, da ne zna miriti jeze in da zaradi dokaj banalnih stvari, ki jih večina rešuje bp, doživi izpad. Mora se vprašati, ali gre za sovraštvo do staršev ali pa enostavno preveliko napetostjo s katero se sooča.
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
bauci ::
Problem je v tem, da nekateri pri 20-ih ne razumejo, da nekje v svetu obstajajo ljudje, ki niso gor rastli z računalniki, internetom, mobilnimi telefoni in podobno in jim je vse to ne samo nova tehnologija ampak nekaj kar se tega bojijo. Sam imam 50+ in imam to srečo, da me to zanima in se zaradi tega sam trudim da bi zvedel kaj novega. Poznam pa kar nekaj kolegov, ki jim je eletronska pošta nekaj zelo zakompliciranega in iz drugega sveta. Ko se pogovarjam z mojimi otroci jim sploh ni jasno, kako smo lahko mi preživeli in kaj smo delali vsak dan, ko ni bilo interneta in GSM.
Nuclear, tudi ti boš nekoč imel 50+ (če boš imel srečo) in te bodo tvoji otroci spraševali kako, da si tak idiot, da ne razumeš teorije teleportacije in ne znaš prižgati peči za centralno kurjavo, ki jo poganja hladna fuzija :).
Potrpljenje je božja mast je rekla že moja babica!
Nuclear, tudi ti boš nekoč imel 50+ (če boš imel srečo) in te bodo tvoji otroci spraševali kako, da si tak idiot, da ne razumeš teorije teleportacije in ne znaš prižgati peči za centralno kurjavo, ki jo poganja hladna fuzija :).
Potrpljenje je božja mast je rekla že moja babica!
prtenjam ::
O bozec. Kaj lacen pa zejen si tudi? Pa imas kje za spat ponoci?
Pozdravljen,
To je povsem prva tematika na slo-techu, ki ni strogo "strokovna" in se vanjo oglašam. Sem oče 17 in 12 letnih hčera. Sem računalničar, imel sem in imam starše. Kot mladoletna oseba sem živel pri starših, imam magisterij.... To pišem zato, da vidiš, da ustrezam vsem tvojim zahtevam.
Da te potolažim, ti lahko izdam, da je krivda na strani tvojih staršev - torej oni so te narobe vzgajali in oni so ustvarili to kar imajo. Torej lahko se zaneseš, da je krivda na strani tvojih staršev. A preden se povsem razveseliš, ti moram povedati, da reagiraš napačno, si razvajen, vzvišen, potuhnjen... (ne bom nadaljeval)
1. Napačno - če nekdo potrebuje pomoč mu jo ali ponudiš ali vljudno odkloniš
2. Razvajen - starši ti nudijo vse, ti si "bogi", ker se moraš učiti
3. Vzvišen - ker nekaj znaš in četudi boš naredil (ali ne boš?) magisterij si še zelo zelo zelen in tvoje znanje ni veliko
4. Potuhnjen - žališ starše po forumu
V glavnem fant, premisli dobro, vzemi se v roke in bodi Človek, bodi Moški, ker fantič, ti si takšna cmera, da boli.
PS: V vseh pogovorih vedno sočloveka vikam, a v odgovoru na tvoje vprašanje bi bilo to zelo smešno, zato se opravičujem za tikanje.
Pa srečno na izpitu in dober tek pri večerji,ki ti jo je pripravila mama.
Matjaž Prtenjak
https://mnet.si
https://mnet.si
Pyr0Beast ::
Zadeva je preprosta. Dokler boš ti mislil namesto tastarih, bo ta težava vedno prisotna. Če pa ne misliš, bodo pa zahtevali da misliš namesto njih.
Saj je povsod enako, samo da je odvisno od osebnosti človeka, ali ti bo težil ali bo zadevo sam rešil.
Sam sem s fotrom delil komp, bilo vedno vse narobe.
Nato sem fotru sestavil komp ki je bil samo zanjga. Še vedno je bilo narobe, ker sem ziher njegov komp uporabljal ko ga ni bilo.
Saj je povsod enako, samo da je odvisno od osebnosti človeka, ali ti bo težil ali bo zadevo sam rešil.
Sam sem s fotrom delil komp, bilo vedno vse narobe.
Nato sem fotru sestavil komp ki je bil samo zanjga. Še vedno je bilo narobe, ker sem ziher njegov komp uporabljal ko ga ni bilo.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
McHusch, kaj je tu pokroviteljskega? Le našteta dejstva, s katerimi se sam popolnoma strinjam.
Why so serious?
lonz ::
nuclear
Ko ti bo naslednič težk neki nardit za tastare se spomn, da njim tut ni blo fetiš tvoje posrane riti brisat.
Ko ti bo naslednič težk neki nardit za tastare se spomn, da njim tut ni blo fetiš tvoje posrane riti brisat.
...arrrrrr, shiver me timbers...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razmerje oče in sin (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 30930 (10870) | tony1 |
⊘ | zahteva pravična?Oddelek: Loža | 3949 (3488) | Gandalfar |
» | Imajo starši pravico brskati po sobi svojega polnoletnega otroka? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 19102 (14725) | ThinkPad |