» »

Award BIOS & max. disk

Award BIOS & max. disk

k4vz0024 ::

Imam ASUSOVO PLOŠČO tx 97E s Award modular bios v4.51pg #40100-108c. Problem pa je v tem da na Phonexevi, ne na Asusovi strani ni podatka kako velike diske podpira. Kako ugotovti kako velik disk je mogoče priklopiti, ne da bi kupoval prevelikega, ker ne najdem nadgradnje za ta bios? Ali obstaja kak program, ki bi to omogočil oz. preslepil bios in kako zanesljivo je to?

Upam, da bo vsaj svetova, kako to ugotovti...l;( ;( ;(

AngelOfDeath ::

vprašaj na support od asusa :)

Han ::

Zadnji bios je 108e, izdan maja 1998. Podpira pa diske do 32 GB.

Seveda obstajajo programi, ki zaobidejo omejitev biosa. Preveri na strani proizvajalca diskov. Mislim, da ima glede tega Seagate še najboljšo podporo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Hvala za nasvete, posebej še tebi Han. Kolikor sklepam po odgovoru imaš kar nekaj izkušenj s flešanjem biosa. Zanima me, ali je mogoče staro vsebino biosa posneti, če nadgradnja ne bi delovala povsem vredu in kateri program je treba uporabiti, verjetno tistega na priloženem cdju od asusa če se nemotim? Pravtako je verjetno napravti sistemsko disketo v dosu. Popravi me, če se motim. Koliko časa traja flešanje 10, 20 sek.? In, če imaš kak nasvet okoli tega se vnaprej zahvaljujem,

lp,:\

SasoS ::

Jaz sem dal 80GB v P150 mašino (od kdaj je bios ne vem...pomoje star :D ) in dela! Bios ga sicer zazna kot 8.5GB ampak linux vidi celga...and that's what counts! :D

Hm, kaj pa 98 in NT4?

lp

Awardov Flash programček najdeš v tej mapi na istem FTP strežniku. Trenutno zadnji je 2.20. Zdaj so ga že toliko izboljšali, da ti ni več potrebno vnašati raznih parametrov ipd. Ko ga poženeš, samo vpišeš ime datoteke, v kateri se bios nahaja (npr. 0108e.bin), odgovoriš na vprašanje, če želiš shraniti stari bios, in počakaš, da se postopek konča. Potem resetiraš, greš v bios, naložiš privzete nastavitve, posnameš, resetiraš, naložiš optimalne nastavitve, posnameš, resetiraš in popraviš še nekatere malenkosti...

Jaz navadno zamenjam bios tako, da le tega in aflash.exe posnamem na FAT32 C disk v določeno mapo (recimo C:\BIOS), računalnik pa zaženem z Win98 zagonske diskete. Potem grem na C (c:), pa v mapo (cd bios) in natipkam "aflash"...

Verjetno s flešanjem izbrišemo razne nastavitve, kot so IRQ- je? Kaj jih moram na roke zapisati, a se da vse paramtre posneti? Kaj pa diski nad 32 g? Je potem treba poseči s programi ki preslepijo bios, toda kako stabilna je taka rešitev?

lp,

Ni nujno, da se nastavitve spremenijo, je pa vsekakor bolje po flešanju naložiti nove privzete in nove optimalne. Ker verjetno ne poznaš vseh nastavitev, si jih zapiši za vsak primer.

V tvojem primeru boš skoraj zagotovo moral poseči po programski rešitvi za večji disk. Kako se obnese, ti žal ne znam odgovoriti. Načeloma zadeva deluje... ;)

Ko je že ravno govora o biosu in nastavitvah: tukaj boš našel podrobna navodila in razlago za večino parametrov v biosu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

Kako je s tem, da NT4 ne podpirajo particije večje ob 4 GB, KAKO prepričati NT4, da lahko vidijo večje partcije in FAT 32? A obstaja kak program, ki to omogoča,

lp

Takšna vprašanja lahko postaviš tudi Guglu... Dobiš npr. tole povezavo.

Za FAT32 pa je odgovor Sysinternals.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potrebujem ISO originalnega CD-ja za matično ploščo Asus M2N SLI Deluxe

Oddelek: Pomoč in nasveti
311491 (1057) Enron x86
»

bios upgrade brez diskete ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
212408 (2033) kekz