Forum » Omrežja in internet » Postavitev omrežja za manjše podjetje
Postavitev omrežja za manjše podjetje
SilverArrow ::
Pozdravljeni,
v kratkem imam namen postaviti omrežje in vse potrebno za manjše podjetje cca. 10 delovnih postaj. Glede na to da nisem do sedaj bil preveč na tem področju me zanima če mi lahko malce priporočate kaj vse je potrebno za takšno klasično omrežje in vse ostalo.
Torej od servera, licence, shranjevanje oz. backup-iranje (mogoče NAS), diski, prenapetostna zaščita, switch itd. Kar se tiče računalnikov no potrebno, tukaj sem dokaj na tekočem. Pravzaprav zdaj vzdržujem že eno zadevo kjer je windows server 2003 rs gor, a to zadevo sem prevzel. Zdaj bi pa bilo potrebno novi stranki postavit omrežje in tukaj bi vas prosil za nasvete.
HVala za vse info.
v kratkem imam namen postaviti omrežje in vse potrebno za manjše podjetje cca. 10 delovnih postaj. Glede na to da nisem do sedaj bil preveč na tem področju me zanima če mi lahko malce priporočate kaj vse je potrebno za takšno klasično omrežje in vse ostalo.
Torej od servera, licence, shranjevanje oz. backup-iranje (mogoče NAS), diski, prenapetostna zaščita, switch itd. Kar se tiče računalnikov no potrebno, tukaj sem dokaj na tekočem. Pravzaprav zdaj vzdržujem že eno zadevo kjer je windows server 2003 rs gor, a to zadevo sem prevzel. Zdaj bi pa bilo potrebno novi stranki postavit omrežje in tukaj bi vas prosil za nasvete.
HVala za vse info.
- spremenil: SilverArrow ()
psychoshorty ::
Iz navedenega bi ti raje priporocal, da stvar prepustis nekomu, ki se na te zadeve spozna. Pa brez zamere.
potrebe podjetja so zgolj uporaba 10 delovnih postaj za uporabo office in organizacijo dela, navadna pisarniška dela.
jl ::
Tole je res zelo pavsalno oz. enako kot ce bi napisal, da rabis kolo...cist odvisno, ali imas se namen voziti v trgovino po kruh ali peljati tour de france :)
Najprej bos moral povedati, kaj podjetju pomeni izpad kljucnih poslovnih procesov, potem ti bo pa lahko nekdo vsaj priblizno svetoval, kaj potrebujes... Omrezje lahko postavis za par 10eur ali pa za par 10k eur...
Najprej bos moral povedati, kaj podjetju pomeni izpad kljucnih poslovnih procesov, potem ti bo pa lahko nekdo vsaj priblizno svetoval, kaj potrebujes... Omrezje lahko postavis za par 10eur ali pa za par 10k eur...
zhorzh ::
Čist tko, da boš vedel kam ciljamo:
*Omrežje - lahko maš 10/100/1000 bit, cena zelo varira, vpliva tut na router/switche
*Win Server - tukaj je toliko različnih tipov/licenc, da se ne splača niti naštevat
*Backup - kaj so zahteve za maksimalen čas obnove podatkov? Od tega je namreč odvisno katero rešitev boš uporabil (disk, tape, ...)
*Varnost - kolikšen je budget za varnost? Boš mel vse redundančno (x2 cena)? Antivirus? Firewall (škatla ali je dovolj win firewall)? IPS? IDS?
Nehvaležno je takole napamet ugibat, oz. odgovori so primerni vprašanju ;)
*Omrežje - lahko maš 10/100/1000 bit, cena zelo varira, vpliva tut na router/switche
*Win Server - tukaj je toliko različnih tipov/licenc, da se ne splača niti naštevat
*Backup - kaj so zahteve za maksimalen čas obnove podatkov? Od tega je namreč odvisno katero rešitev boš uporabil (disk, tape, ...)
*Varnost - kolikšen je budget za varnost? Boš mel vse redundančno (x2 cena)? Antivirus? Firewall (škatla ali je dovolj win firewall)? IPS? IDS?
Nehvaležno je takole napamet ugibat, oz. odgovori so primerni vprašanju ;)
trnvpeti ::
Router tp link 1043 nd
Bo tudi za 100m internet ok
Gor ddwrt, lahko tudifw ipd.
Ce to ne znas,potem vzami kaksen draytek, ima gui.
Na obeh lahko imas tudi vpn.
Switch, rabis 16port, se bolje kaksen 24 port.
Vzami giga.
Server, ce znas postavi en linux, samba,... Pac kar rabis.
Ce ne znas, potem win server,kjer si rekel, da ze postavljas.
Namesto serverja, ce bos imel workgroup, potem lahko en nas, recimo synology ds411j
To ti je zacetek, to postavi.
Kasneje bos videl,kaj vec potrebujes.
Bo tudi za 100m internet ok
Gor ddwrt, lahko tudifw ipd.
Ce to ne znas,potem vzami kaksen draytek, ima gui.
Na obeh lahko imas tudi vpn.
Switch, rabis 16port, se bolje kaksen 24 port.
Vzami giga.
Server, ce znas postavi en linux, samba,... Pac kar rabis.
Ce ne znas, potem win server,kjer si rekel, da ze postavljas.
Namesto serverja, ce bos imel workgroup, potem lahko en nas, recimo synology ds411j
To ti je zacetek, to postavi.
Kasneje bos videl,kaj vec potrebujes.
gokky ::
jl je zelo dobro povedal. Dodatno je treba razmisliti o tem, kakšno imaš "konfiguracijo terena" (ali je vse v enem prostoru, več prostorov, kako bodo med seboj povezani, celo nadstropja?). Ob tem pa razmisli še, koliko dela nameravaš vlagati v vzdrževanje omrežja (nadgradnje usmerjevalnikov,...) in ali potrebuješ delo na daljavo.
Glede na tvoje izkušnje pa bi ti predlagal:
Ožičenje/vtičnice: vsako delovno mesto naj ima vsaj dve vtičnici (eno za računalnik, eno za telefon; vtičnice so priporočeno za oboje enake). V praksi predvidevam za pisarniško okolje med 2,25 in 3 vtičnice na delovno mesto (odvisno od same konfiguracije, želja,...). Če so razdalje malo večje, se splača meriti prepustnost. Na splošno najmanj varčuj na ožičenju/vtičnicah, ker bodo najdlje v hiši.
Stikalo: vzemi takega, ki ima tudi VLAN (managed); če ima port-based VLANe lahko efektivno ločiš veje omrežja tudi tam, kjer klienti tega ne podpirajo. V primeru port-based bodi pozoren na to, da zna stikalo en port postaviti v več VLAN-ov. G2240 od Drayteka mi je bil kar všeč.
Router: Draytek Vigor serije 2920, manj res ne. Sam se izogibam dodatnemu delu, ki ti ga da dd-wrtjanje, saj ga stranka praviloma ne plača.
Strežnik: (če potrebuješ) en Synology (če samo file-storage; model ti bodo znali svetovati glede na tvoje potrebe), če je samo malo pisarniško delo bi znal zadoščati ds211j z 2x2TB diski. Čisto lahko se ti zgodi, da potrebuješ tudi MS SQL strežnik, v tem primeru brez Win 2008R2 SBS ne bo šlo. Z Win 2008 dobiš tudi možnost domenskega upravljanja.
Organizacija dela: backup?, redundanca?, varnost?, zunanji dostop?, meodmrežne povezave?,...
Aja, pa sploh se še nismo vprašali, kakšen je budget projektza.
Glede na tvoje izkušnje pa bi ti predlagal:
Ožičenje/vtičnice: vsako delovno mesto naj ima vsaj dve vtičnici (eno za računalnik, eno za telefon; vtičnice so priporočeno za oboje enake). V praksi predvidevam za pisarniško okolje med 2,25 in 3 vtičnice na delovno mesto (odvisno od same konfiguracije, želja,...). Če so razdalje malo večje, se splača meriti prepustnost. Na splošno najmanj varčuj na ožičenju/vtičnicah, ker bodo najdlje v hiši.
Stikalo: vzemi takega, ki ima tudi VLAN (managed); če ima port-based VLANe lahko efektivno ločiš veje omrežja tudi tam, kjer klienti tega ne podpirajo. V primeru port-based bodi pozoren na to, da zna stikalo en port postaviti v več VLAN-ov. G2240 od Drayteka mi je bil kar všeč.
Router: Draytek Vigor serije 2920, manj res ne. Sam se izogibam dodatnemu delu, ki ti ga da dd-wrtjanje, saj ga stranka praviloma ne plača.
Strežnik: (če potrebuješ) en Synology (če samo file-storage; model ti bodo znali svetovati glede na tvoje potrebe), če je samo malo pisarniško delo bi znal zadoščati ds211j z 2x2TB diski. Čisto lahko se ti zgodi, da potrebuješ tudi MS SQL strežnik, v tem primeru brez Win 2008R2 SBS ne bo šlo. Z Win 2008 dobiš tudi možnost domenskega upravljanja.
Organizacija dela: backup?, redundanca?, varnost?, zunanji dostop?, meodmrežne povezave?,...
Aja, pa sploh se še nismo vprašali, kakšen je budget projektza.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gokky ()
Ok, da dam malce več informaciji. Dejansko je samo ena pisarna kjer bo za začetek 8 delovnih postaj. Ožičenje in elektroinštalacije so že urejene in je pripravljeno za uporabo. Vseeno nekako razmišljam o strežniku kjer bi bil naložen windows server 2003 rs arhiviranje pa bi uredil preko NAS-a.
Normalno da bi do strežnik moral biti urejen dostop preko remote. Torej največji problem mi je nabavit ustrezen strežnik, router oz. switch in NAS.
Ostalo ni nobenih posebnosti, varnost je nod32 kjer bo na strežniku laufal server za nod32 in se na delovnih postajah posodabljajo preko le tega.
Torej v celoti povedano čisto običajno omrežje za manjšo pisarno, kjer nebodo preveliki stroški a bo dokaj zadovoljilo potrebe.
Kar se tiče, wireless-a, mrežnih tiskalnikov, faksi, telefon to mi je jasno.
hvala.
Normalno da bi do strežnik moral biti urejen dostop preko remote. Torej največji problem mi je nabavit ustrezen strežnik, router oz. switch in NAS.
Ostalo ni nobenih posebnosti, varnost je nod32 kjer bo na strežniku laufal server za nod32 in se na delovnih postajah posodabljajo preko le tega.
Torej v celoti povedano čisto običajno omrežje za manjšo pisarno, kjer nebodo preveliki stroški a bo dokaj zadovoljilo potrebe.
Kar se tiče, wireless-a, mrežnih tiskalnikov, faksi, telefon to mi je jasno.
hvala.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dober vodič postavitve serverja in omrežja za malo podjetjeOddelek: Omrežja in internet | 1123 (807) | SeMiNeSanja |
» | Globalna okužba se širi, proizvodnja ustavljena tudi v Revozu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Varnost | 55844 (43865) | SeMiNeSanja |
» | Varnost IP kamer za video nadzorOddelek: Omrežja in internet | 3576 (3014) | Ribič |
» | VLAN za telebaneOddelek: Omrežja in internet | 8552 (6680) | SeMiNeSanja |
» | Domače omrežje - precej velikoOddelek: Omrežja in internet | 9234 (7533) | SeMiNeSanja |