» »

Brisanje prometnih kazenkih točk

Brisanje prometnih kazenkih točk

Bostyan007 ::

Samo tako vprašam jaz ima še 0/18 :), nekdo mi je rekel, da je možno izbrisati kakšno kazensko točno z "varno vožnjo" ali je res? In zanima me še, če je možno tudi drugače izbrisati kazenske točke in kako?

Tilen ::

Je možno. Tako, da 3 leta ne narediš prekrška.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Bostyan007 ::

Ja je možno če imaš od 13 do 17 točk.

Center varne vožnje

Pomoje je to edina možnost

St235 ::

Sam ne mešat tega tečaja s tečajem varne vožnje.
Na program za izbris kazenskih točk te pošlje država ko dosežeš 13 ali evč (ter manj kot 18) točk. Udeležba je "obvezna", ker drugače plačaš kazen, ki je višja od tečaja. Drugače pa se točke brišejo vsaka tri leta.

Bostyan007 ::

ja država te pošlje saj piše vse v linku od 13 do 17 točk

BlazP ::

Bostyan007 ::

Cenik tečajev varne vožnje

Je program Varna vožnja kategorija.... KAZ Program za izbris kazenskih točk

DamirK ::

Kot so na ministrstvu izpostavili v sporočilu za javnost, je novost zdravstveni pregled s svetovanjem pri izbranem osebnem zdravniku. Če se voznik udeleži takega pregleda, se mu lahko enkrat v treh letih iz evidence kazenskih točk izbriše polovica kazenskih točk za prekršek vožnje pod vplivom alkohola.

Vendar to velja le za voznike, ki jim je preizkus alkoholiziranosti pokazal med 0,5 grama in 0,8 grama alkohola na kilogram krvi, oziroma za voznike posebnih skupin, denimo voznike začetnike in poklicne voznike, če so imeli v krvi do 0,5 grama alkohola na kilogram krvi.

http://www.siol.net/slovenija/aktualno/...

Bostyan007 ::

Naš program za izbris kazenskih točk je namenjen vsem, ki ste dosegli 4 in niste presegli 17 kazenskih točk. Zakon, ki je v veljavi od 1. julija 2011 določa, da se lahko programa udeležite tudi na lastno željo, saj napotilo s strani Ministrstva za pravosodje ni več potrebno, vendar bo to možno šele po izteku prehodnega obdobja, torej od 1. oktobra 2011 dalje. Programa se lahko udeležite enkrat v obdobju treh let, s potrdilom o opravljenem dodatnem usposabljanju za varno vožnjo pa vam sodišče iz evidence izbriše 4 kazenske točke.


Za voznike, ki so kazenske točke pridobili z vožnjo pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi od 1. julija 2011 velja, da kazenskih točk ne zbijajo z udeležbo na programu usposabljanja za varno vožnjo, temveč z udeležbo na zdravstvenih svetovanjih in rehabilitacijskih programih.

Vsebina Programa za izbris kazenskih točk je določena s strani Ministrstva za promet. Program je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del poteka v obliki predavanj in razprave z udeleženci programa usposabljanja, ki obsega 12 šolskih ur (3 dni po 4 ure), praktični del pa se izvede v obliki treninga varne vožnje, ki obsega 6 ur. Cena programa za izbris kazenskih točk je 250,00 EUR.


Več na Kazenske točke

RejZoR ::

Lepo vidit, da ne mahajo samo po denarnicah ampak da dejansko probajo folk rehabilitirat. Čeprav me zanima kako uspešno je in če ni zadeva zgolj samo zato, da si folk briše točke, pol pa delajo isto naprej.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Good Guy ::

RejZoR je izjavil:

Lepo vidit, da ne mahajo samo po denarnicah ampak da dejansko probajo folk rehabilitirat. Čeprav me zanima kako uspešno je in če ni zadeva zgolj samo zato, da si folk briše točke, pol pa delajo isto naprej.


veš da je ta "rehabilitacija" nič drugega kot 3 urno nakladanje nekega pijančka... lihk tko bojo s tem keš potegnil, kot so ga z tistim tečajem...

St235 ::

Najbolj idiotsko pa je da se pozitivno dikriminira pijance. Namreč na ta način lahko nižaš točke samo za alkohol. Vsi ostali prekrški odpadejo. Kot bi hoteli sporočiti, da ni nič narobe če voziš pijan, dokler greš na kratko predavanje.

BlueRunner ::

Hm... since you've put it this way...

Ni ravno kratko predavanje in preden do tega prideš, je filter v zdravniku, ki oceni, če potrebuješ rehabilitacijo (ker si pač alkoholik), ali pa nisi alkoholik in bi izobraževanje lahko pomagalo.

Ravno tako ni ravno pozitivna diskriminacija, saj si lahko prejemniki kazenskih točk iz drugih prekrškov le te ravno tako zbijajo, vendar pa na drugačen način. Ker jih bo verjetno največ "fasalo" te točke zaradi prehitre vožnje, je udeležba na tečaju varne vožnje nekako smiselna.

No, nekaterim tipa rovtar pa tako ali tako ne bo nikoli nič všeč. Če samo kasirajo, ni dobro, če poskušajo tudi rehabilitirati, tudi ni dobro, nikjer nič dobrega. Potem pa najbolje, da res odsekamo desno roko in prepovemo uvoz avtomatikov.

St235 ::

obstajata dva načina zbijanja točk:
Tečaj za izbris kazenskih točk (briše točke pridobljene s katerimkoli prekrškom tudi tiste, ki jih dobiš zaradi alkohola)

Udeležba na zdravstvenih svetovanjih in rehabilitacijskih programih. (samo za alkohol)

Nikjer pa nisem zasledil, da se to dvoje med sabo izključuje. Če lahko točke za alkohol zbijaš na oba načina gre definitivno za poziivno diksriminacijo. Če se na čina izključujeta, pa se strinja mz zgoraj napsanim.

BlueRunner ::

44. čl. ZVoz. "..., če mu kazenske točke niso bile izrečene zaradi prekrškov z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi."

Za izbris pri teh je nujna rehabilitacija, obliko rehabilitacije izbira sodišče na podlagi strokovnega mnenja (45. čl. ZVoz).

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Če pravrazumem torej nekdo, ki ima točke za alkohol in točke za druge prekrške, lahko zbija točke in z rehabilitacijo (tiste, ki so vezane na alkohol) in z tečajem (ostale) Torej nekdo dobi 7 točk za hitrost in 7 za alkohol. skupaj torej 14. Ker si plača tečaj program dodatnega usposabljanja, si zbije točke na 10, potem pa gre še na rehabilitacijo in zbije še 4 točke. Torej jih ima skupaj le še 6.

Nekdo, ki pridobi 14 točk na račun drugih prekrškov, pa lahko zbije samo 4 točke.

Torej moja trditev o priviligiranem obravnavanju alkoholiziranosti za volanom stoji.

Tudi 4 odstavek 45. člena Zvoz to eksplicitno potrjuje:
(4) Imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja se štiri kazenske točke na podlagi prejšnjega odstavka izbrišejo le enkrat v treh letih ne glede na to, ali je dodatno opravil tudi program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo za imetnike veljavnega vozniškega dovoljenja, ki so dosegli ali presegli štiri kazenske točke in niso presegli 17 kazenskih točk, ali če je dodatno opravil zdravstveni pregled s svetovanjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

BlueRunner ::

Točke ne vem, da bi bile individualno vezane na konkreten prekršek. Jaz si bi to razlagal, da nobena izmed točk ni bila izrečena zaradi prekrškov, ki so vezani na alkohol + psihoaktivne substance.

45. čl. je podlaga za to, da se lahko v skladu s 44. čl. točke izbriše, sam ga pa znova berem tako, da se jih zbriše samo enkrat na tri leta, ne glede na to, da je morda nekdo opravil tudi tečaj varne vožnje, kar bi mu dalo še enkraten bonus.

Če takšna vzdrži takšna razlaga, potem zdrži razlaga, da si brišeše ali-ali, ne pa privilegirano.

Če takšna razlaga ne vzdrži, potem imaš prav ti in so alkoholizirani prekrškarji dejansko v privilegiranem položaju.

Dejansko si iste določbe razlagava diametralno nasprotno. Nisem pa v pravilnost svoje interpretacije tako prepričan, da bi rekel, da se ti motiš. Si pa zagotovo želim, da se.

St235 ::

Tudi moja prva asociacija je bila, da lahko točke brišeš enkrat na tri leta. Torej ALI alkhol, ali ostalo.

Samo ravno citiran četrti odstavek 45. člena me je zmotil: Jaz si ta člen interpretiram: da se ti točke na podlagi rehabilitacije črtajo enkrat na tri leta, NE GLEDE na to ali si opravil si brisal točke z dodatnim usposabljanjem. vsebinsko podoben odstavek je tudi v 44. členu (tudi 4. osdstavek).

Z interpretacijo, da je 45. člen podlaga, da se ukrepe 44. člena ustrezno prilagojene lahko implementira na prekrške za alkhol pa se ne strijam. Namreč nikjer ni navedene na vezave med členi.

Če bi bil 45. člen spisan v smislu: Izbris točk v skladu z 44. členom je možen za prekrške vezanne na alkohol, če voznik namesto usposabljanja opravi program rehabilitacije potem bi bilo očitno, da dvakratni izbris ni možen.

V zakonu pa sta oba člena praktično identično spisana, z to razliko, da eden obravnava točke vezane na akhol drugi pa vse ostalo. PRedvsem pa tist 4 osdstavek izrecno zanika soodvisnot 44. in 45 člena.

Točke ne vem, da bi bile individualno vezane na konkreten prekršek. Jaz si bi to razlagal, da nobena izmed točk ni bila izrečena zaradi prekrškov, ki so vezani na alkohol + psihoaktivne substance.


Moja interpretacija je, da se bo vodila ločena evidenca ali so bile točke vezane na ostalo ali na alkohol. Ker drugače bo problem pri mešanih kršitvah. Če imaš par pik tukaj in par tam, potem ne mroeš na brisanje točk ne po 44. ne po 45 členu. Problem je tudi v tem, da lahko oba tipa točk dobiš hkrati (pijan voziš prehitro).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

BlueRunner ::

Tole glede gužve med 44. in 45. čl. si sam interpretiram na sledeč način:

Izhajam iz 4. odst. 44. čl.: "Imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja se štiri kazenske točke na podlagi prejšnjega odstavka lahko izbrišejo le enkrat v treh letih ne glede na to, ali je dodatno opravil tudi zdravstveni pregled s svetovanjem ali če se je udeležil ustreznega rehabilitacijskega programa zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola."

Torej samo enkrat na tri leta, ne glede na razlog. Torej ali-ali.

Potem pregledam celoten 44. čl., ki izrecno ne govori o prekrških, ki so vezani na zlorabo alkohola ali psihoaktivnih snovi.

V 45. čl. pa potem preberem kakšna je mehanika tega, da se opravi rehabilitacijski program.

Povezava pa je IMHO potrjena tudi med 4. odst. 44. čl. in 4. odst. 45. čl., saj prvi izrecno prepoveduje varianto dvojnega odbijanja pik, enkrat za tečaj, drugič za rehabiltiacijo. 45. čl. pa razumem tako, da se ponavlja izrecna zahteva iz 44. čl.

Moja interpretacija temelji na sledečem toku misli:
- izbris je možen samo na podlagi tečaja/rehabilitacije
- če opravim izbris na podlagi enega, to izniči drugo podlago
- če druge podlage več ni, potem tudi izbrisa na drugi podlagi ne more biti.

Mogoče pa vse skupaj samo narobe berem, ker nisem pravnik in delam enako napako, kot jo je delal tudi pripravljalec zakona. Torej je imel v mislih eno stvar (sistem ali-ali, nikakor ne kombiniranja odpustkov), zapisano pa je možno interpretirati na oba načina, kjer verjetno obvelja tista interpretacija, ki je za obtoženega ugodnejša.

Vsekakor pa bi podprl predlog, da se to nečitljivo brkljarijo napiše tako, da bo nedvoumno razumljiva vsakem smrtniku in ne bo potrebno čakati na sodno prakso, ki bo dvome razčistila.

St235 ::

Se podpišem pod to. Ker bi vso zadevo rešili z enostavno dikcijo, da je izbris točk, ne glede na način (44 ali 45 člen) možen samo enkrat na 3 leta.

Ker bolj kot berem sporna odstavka bolj dvoumna se mi zdita. Enako lahko ju je razumem zbrišejo se lahko samo 4 točke ne glede na to ali opraviš eno ali oboje izobraževanje. Kot tudi, da ne glede na to ali si že opravil drugo izboraževanje lahko opraviš še tega.

Po mojem ne bo dolgo, ko bodo prve odločbe glede tega izdane, pa bomo takrat videli katera interpretacija bo obveljala.

Sem pa prepričan da je bila namera zakonodajalca ali-ali.

mat xxl ::

Dajte povedati, kje se preveri koliko kazenskih točk imamo, ker sam jih imam verjetno tam cca 8 samo, kje točno izvedeti ???

St235 ::

pol minute uprabe google ti da sledeči rezultat:
http://www.mp.gov.si/si/delovna_podrocj...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

RockyS ::

Včeraj sem napihal 0.46, dobil 900€ in 16 točk. Policist mi ni nič rekel o kakem izobraževanju oz. tečaju varne vožnje, sedaj pa berem da je to obvezno, ker sem presegel 13 točk zaradi alkohola? Tečaj si je treba plačat sam? Namreč potem je kazen cca 1200€ in ne 900.

Bostyan007 ::

Naš program za izbris kazenskih točk je namenjen vsem, ki ste dosegli 4 in niste presegli 17 kazenskih točk. Zakon, ki je v veljavi od 1. julija 2011 določa, da se lahko programa udeležite tudi na lastno željo, saj napotilo s strani Ministrstva za pravosodje ni več potrebno, vendar bo to možno šele po izteku prehodnega obdobja, torej od 1. oktobra 2011 dalje. Programa se lahko udeležite enkrat v obdobju treh let, s potrdilom o opravljenem dodatnem usposabljanju za varno vožnjo pa vam sodišče iz evidence izbriše 4 kazenske točke.

Več na Program za izbris kazenskih točk

Če te pošlje država oz dobiš domov obvestilo, ki je obvezno, da prideš drugače je kazen 300€ nevem pa, če je še to od 1. julija dalje. Bo kdo drug povedal več :D

Vpogled v evidenco kazenskih točk

Evidenco kazenskih točk za prometne prekrške vodi Ministrstvo za pravosodje. Vpogled je možen z oddajo vloge za potrdilo o evidenci kazenskih točk, ki jo naslovite na Ministrstvo za pravosodje. Odgovor prejmete v roku enega tedna.

Tečaj pa plačaš sam seveda 250EUR

Zgodovina sprememb…

St235 ::

Ta program izbrisa točk nima čisto nič z kaznijo, ki jo je dobil Rocky. Glede na to da so pike vezane na alkohol bo napoten na "izobraževanje" k zdravniku. To je novost zakona, ki je začel veljat 1.7.

RockyS ::

Lakotnik29 včeraj sem že toliko googlal, da že mešam stvari, mi mogoče lahko pomagaš s kakim linkom ki potrjuje tvoje besede?

St235 ::

Z zgornjega liknka AMZS:
Za voznike, ki so kazenske točke pridobili z vožnjo pod vplivom alkohola, mamil ali drugih psihoaktivnih snovi od 1. julija 2011 velja, da kazenskih točk ne zbijajo z udeležbo na programu usposabljanja za varno vožnjo, temveč z udeležbo na zdravstvenih svetovanjih in rehabilitacijskih programih.


Zakon o voznikih
http://www.uradni-list.si/1/content?id=...
45. člen

(udeležba v rehabilitacijskih programih)

(1) Rehabilitacijskega programa se mora udeležiti oseba, ki ji je izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so ji bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi in jo v program napoti sodišče po opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu v primeru odložitve izvrševanja prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, skladno z zakonom, ki ureja prekrške. Sodišče pri določitvi ustreznega rehabilitacijskega programa, ki ga določi na podlagi zdravniškega spričevala, izbira med tremi rehabilitacijskimi programi:

1. edukacijske delavnice v obsegu najmanj šest pedagoških ur z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;

2. psihosocialne delavnice v obsegu najmanj 17 pedagoških ur, od tega najmanj dve uri individualne obravnave in najmanj 15 ur dela v skupini z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;

3. programi zdravljenja, ki potekajo po standardiziranih programih zdravljenja odvisnosti.

(2) Rehabilitacijskega programa iz prvega odstavka se mora v predpisanem obsegu pred ponovnim opravljanjem vozniškega izpita udeležiti tudi oseba, ki ji je prenehala veljavnost vozniškega dovoljenja. Ustrezen rehabilitacijski program določi pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda.

(3) Ustreznega rehabilitacijskega programa iz prvega odstavka tega člena, ki ga določi pooblaščeni izvajalec zdravstvene dejavnosti na podlagi ugotovitev kontrolnega zdravstvenega pregleda, se lahko udeleži tudi imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja enkrat v treh letih od tedaj, ko je bil prvič pravnomočno kaznovan zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola, če je bilo ugotovljeno, da je imel v organizmu več kot 0,80 do vključno 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,38 do vključno 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja, ki se je udeležil rehabilitacijskega programa se z dnem, ko predloži organu, pristojnemu za vodenje evidence kazenskih točk, potrdilo o opravljenem rehabilitacijskem programu, iz evidence kazenskih točk izbrišejo štiri pravnomočno izrečene kazenske točke za prekršek vožnje pod vplivom alkohola.

(4) Imetniku veljavnega vozniškega dovoljenja se štiri kazenske točke na podlagi prejšnjega odstavka izbrišejo le enkrat v treh letih ne glede na to, ali je dodatno opravil tudi program dodatnega usposabljanja za varno vožnjo za imetnike veljavnega vozniškega dovoljenja, ki so dosegli ali presegli štiri kazenske točke in niso presegli 17 kazenskih točk, ali če je dodatno opravil zdravstveni pregled s svetovanjem.

(5) Potrdilo o opravljenem rehabilitacijskem programu velja tri mesece.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Bostyan007 ::

@RockyS to je res

RockyS ::

Mogoče kdo ve na kateri organ oz. inštitucijo se moram obrnit, da me napotijo na ta rehabilitacijski program? Da jih pokličem in se čimprej rešim tega.

St235 ::

Kot jaz zadevo razumem te lahko na rehabilitacijo napoti osebni zdravnik, če oceni, da je to smiselno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

RockyS ::

Pa ja? Potem je to spet kar nekaj... in ta zakon bi naj pripomogel k čemu?

St235 ::

??
Gre za to, da zdravnik oceni ali gre v konkretnem primeru za nekoga,ki bi mu rehabilitacija lahko pomagala. To ni neka automatika kjer zajebeš, poslšaš pol ure predavanj in se ti brišejo točke. To bi bilo šele kar nekaj.

pogovori se s svojim osebnim zdravnikom, kaj od naštetega:
1. edukacijske delavnice v obsegu najmanj šest pedagoških ur z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;

2. psihosocialne delavnice v obsegu najmanj 17 pedagoških ur, od tega najmanj dve uri individualne obravnave in najmanj 15 ur dela v skupini z vsebinami varnosti cestnega prometa, tveganjih zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odgovornosti voznikov in psihosocialnih odnosih med udeleženci v cestnem prometu;

3. programi zdravljenja, ki potekajo po standardiziranih programih zdravljenja odvisnosti.

bi bilo najbolj primerno zate in to je to.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

mat xxl ::

Odkar ta sranja prebiram okoli teh cirkusov, sem začel bistveno počasneje voziti, ker raje nekam pridem 5 min kasneje, kot pa da 3 dni hodim na neko pranje možganov, pa da mi potem brišejo cele 4 točke, če pa grem samo malo prehitro jih pa z lahkoto fašem 5 ali celo 9 ???

Zamislite se še ostali preden vas doleti, sam imam že 8 pik pridelanih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izbris kazenskih tock

Oddelek: Na cesti
142884 (2354) primoz4p

Grozi odvzem vozniške (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6718157 (15329) MrBrdo
»

Odvzem vozniškega dovoljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9631518 (22145) St235
»

Vozniško dovoljenje

Oddelek: Loža
244293 (3895) St235
»

Škandalozna luknja v zakonu

Oddelek: Loža
205550 (4753) MadMicka

Več podobnih tem