Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi

MrStein ::
Na vsaki menjalnici imaš log transakcij. Sploh ni problema pojasnit. Pa saj ni to črni trg ali pa neko kriminalno trgovanje..Bitstamp npr. je skorajda verificiran kot prava banka.
Seveda, dokler menjalnica ne gre po gobe (mtgox) ali ti zaprejo račun (BTC-e).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jype ::
McClane> Na vsaki menjalnici imaš log transakcij. Sploh ni problema pojasnit.
Kako naj pojasnim svoje trgovanje na MtGox v letu 2012? S čim?
(Ja, zdaj redno izvažam glavno knjigo in jo shranjujem pri sebi.)
Kako naj pojasnim svoje trgovanje na MtGox v letu 2012? S čim?
(Ja, zdaj redno izvažam glavno knjigo in jo shranjujem pri sebi.)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()

Okapi ::
Kako lahko pojasniš, če je vse anonimno? A ni? Mogoče so pa to moje transakcije, kar boš kazal Fursu.

McClane ::
Izvažaš trgovalno knjigo in to je to. Tako kot je jype rekel. Konec koncev lahko lastništvo računa dokažeš, saj se moraš verificirati na večini menjalnic da ti sploh pustijo delati kaj konkretnega.
FURS zaenkrat še ne komplicira, tukaj pa že delate lov na čarovnice.
FURS zaenkrat še ne komplicira, tukaj pa že delate lov na čarovnice.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

Okapi> Kako lahko pojasniš, če je vse anonimno? A ni? Mogoče so pa to moje transakcije, kar boš kazal Fursu.
Lahko so, ampak to bo moral dokazati FURS.
Lahko so, ampak to bo moral dokazati FURS.

McClane ::
Na vsaki menjalnici imaš log transakcij. Sploh ni problema pojasnit. Pa saj ni to črni trg ali pa neko kriminalno trgovanje..Bitstamp npr. je skorajda verificiran kot prava banka.
Seveda, dokler menjalnica ne gre po gobe (mtgox) ali ti zaprejo račun (BTC-e).
Na menjalnici ne shranjuj coinov, gor samo trguj. Eno prvih pravil pri trgovanju z coini.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

mihco ::
Kako lahko pojasniš, če je vse anonimno? A ni? Mogoče so pa to moje transakcije, kar boš kazal Fursu.
Zakaj bi s transakcijami na blockchainu dokazoval kapitalski dobicek?
Ustvaril ga je na centraliziranih menjalnicah/ borzah, kjer se belezi vsaka manjava.
Bo pa se tudi to verjetno spremenilo z onchain, decentraliziranim tradingom, ko bo interes dovolj velik.
Bitcoin bo spremenil svet, kot ga poznamo danes tako kot je internet spremenil svet v 90ih...verjetno se bolj. Tisti, ki vidijo bitcoin samo kot denar na internetu so zgresili bistvo tehnologije.

Okapi> Se bojim, da ne bo držalo. Pri dokazovanju izvora premoženja velja obrnjeno dokazno breme.
Ja, in moj dokaz je izveden. Če FURS želi, lahko dokaže, da je moj dokaz ponarejen, ampak to mora dokazati FURS, ne jaz.
Ja, in moj dokaz je izveden. Če FURS želi, lahko dokaže, da je moj dokaz ponarejen, ampak to mora dokazati FURS, ne jaz.

Ni res, Furs samo reče, da to ni verodostojen dokaz, in ga moraš ti prepričati, če ga lahko, da so to res tvoje transakcije.
To, da ti rečeš, da je nekaj dokaz, v tem primeru ne pomeni čisto nič.

gruntfürmich ::
Na menjalnici ne shranjuj coinov, gor samo trguj. Eno prvih pravil pri trgovanju z coini.
hvala za razsvetlitev. zadnje 4 leta sem očitno živel v zmoti...
Tisti, ki vidijo bitcoin samo kot denar na internetu so zgresili bistvo tehnologije.
aja? kaj pa boš ti kot navadni janez imel od bitcoina ?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

lambda ::
Ni res, Furs samo reče, da to ni verodostojen dokaz, in ga moraš ti prepričati, če ga lahko, da so to res tvoje transakcije.
Trollaš ali ne razumeš ničesar? Bitcoin transakcije so sledljive. Prikažeš, da je bil input denarja tvoj na določeno borzo in da si na koncu naredil izplačolo na sovj račun. Za vmesno dogajanje pa daš izpiske iz borze in blockchain transakcije, če si prenašal izven borze.

Okapi> Ni res, Furs samo reče, da to ni verodostojen dokaz, in ga moraš ti prepričati, če ga lahko, da so to res tvoje transakcije.
Ne drži. Ko FURS reče, da to ni verodostojen dokaz, si jih seveda prisiljen tožiti, sodišče pa, če FURS ne dokaže, da je tvoja glavna knjiga neverodostojen dokaz, odloči, da _je_ verodostojen dokaz.
Ničesar ni treba dokazovati tebi.
Okapi> Torej ni anonimno.
Seveda ni - psevdoanonimno je: Dokler ne poveš, kdo v bitcoin omrežju si ti, nihče ne ve, kaj ti pripada.
Ne drži. Ko FURS reče, da to ni verodostojen dokaz, si jih seveda prisiljen tožiti, sodišče pa, če FURS ne dokaže, da je tvoja glavna knjiga neverodostojen dokaz, odloči, da _je_ verodostojen dokaz.
Ničesar ni treba dokazovati tebi.
Okapi> Torej ni anonimno.
Seveda ni - psevdoanonimno je: Dokler ne poveš, kdo v bitcoin omrežju si ti, nihče ne ve, kaj ti pripada.
Zgodovina sprememb…

Če je anonimna, ni težko dokazati, da ne more biti verodostojen dokaz. Ne moreš imeti obojega, anonimnosti in verodostojnega dokaza o izvoru premoženja.
In ni dovolj, da samo ti poveš, to mora tudi nekdo (neodvisno) potrditi, sicer ne more veljati za dokaz.
In ni dovolj, da samo ti poveš, to mora tudi nekdo (neodvisno) potrditi, sicer ne more veljati za dokaz.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Okapi> In ni dovolj, da samo ti poveš, to mora tudi nekdo (neodvisno) potrditi, sicer ne more veljati za dokaz.
Ne drži. Dovolj je, da poveš in velja za dokaz, dokler nekdo ne dokaže utemeljenega dvoma, da si lagal. To je osnova tistega dela postopka, ki se imenuje "pričanje".
Ne drži. Dovolj je, da poveš in velja za dokaz, dokler nekdo ne dokaže utemeljenega dvoma, da si lagal. To je osnova tistega dela postopka, ki se imenuje "pričanje".
Zgodovina sprememb…

Finančni inšpektorji privzamejo, da lažeš (in to ne samo ti, tudi tvoji sorodniki, prijatelji ...). Ker namreč cel postopek dokazovanje neupravičenega premoženja se začne, ker denarja, ko si ga zaslužil, očitno nisi pravočasno prijavil in plačal davkov. V nasprotnem primeru imaš vse črno na belem - zaslužil si X, plačal si Y davkov in imaš X-Y premoženja. Če ga imaš več, se začne postopek, in predpostavka je, da boš o izvoru lagal, zato ti na besedo ne verjamejo čisto nič. No, če bi rekel, da si denar ukradel, bi ti verjetno verjeli;-)
Na koncu se seveda lahko pritožiš na Vrhovno sodišče. AFAIK so bile vse dosedanje pritožbe zavrnjene.
Na koncu se seveda lahko pritožiš na Vrhovno sodišče. AFAIK so bile vse dosedanje pritožbe zavrnjene.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Okapi> Finančni inšpektorji privzamejo, da lažeš
Jasno, saj zato moraš sproducirati dokaze.
Okapi> Ker namreč cel postopek dokazovanje neupravičenega premoženja se začne, ker denarja, ko si ga zaslužil, očitno nisi pravočasno prijavil in plačal davkov.
Ne, to ne drži. Povečanja premoženja iz naslova menjave valut ti _ni treba_ prijaviti.
Okapi> Na koncu se seveda lahko pritožiš na Vrhovno sodišče. AFAIK so bile vse dosedanje pritožbe zavrnjene.
Vidim, da nisi prebral še nobene take sodbe, sicer ne bi pisal neumnosti: Pritoževali so se, da jim ni treba dokazovati izvora premoženja, zato so izgubili. Primera, ko bi davčni inšpektor trdil, da je forex ledger nezadosten dokaz, pa še nisem videl, kar me ne preseneča, ker bi bilo to precej absurdno: FURS lahko preveri denarne tokove tudi drugje in se s tem prepriča, ali se ujemajo s tvojimi dokumenti, ali se ne.
Okapi> Ker namreč cel postopek dokazovanje neupravičenega premoženja se začne, ker denarja, ko si ga zaslužil, očitno nisi pravočasno prijavil in plačal davkov.
Ne, to ne drži. Povečanja premoženja iz naslova menjave valut ti _ni treba_ prijaviti.
Okapi> Na koncu se seveda lahko pritožiš na Vrhovno sodišče. AFAIK so bile vse dosedanje pritožbe zavrnjene.
Vidim, da nisi prebral še nobene take sodbe, sicer ne bi pisal neumnosti: Pritoževali so se, da jim ni treba dokazovati izvora premoženja, zato so izgubili. Primera, ko bi davčni inšpektor trdil, da je forex ledger nezadosten dokaz, pa še nisem videl, kar me ne preseneča, ker bi bilo to precej absurdno: FURS lahko preveri denarne tokove tudi drugje in se s tem prepriča, ali se ujemajo s tvojimi dokumenti, ali se ne.

DeeJay ::
Pa sej, če tko pogledaš, da vložiš 1000€ in dobiš ven miljon, vseen če daš državi 70%, si še vedno potegnu 300k€ na 1k€ vložka :D

Okapi> Finančni inšpektorji privzamejo, da lažešRaje ne preveč nakladati. Pritoževali so se, da jim FURS ni verjel, kje so premoženje dobili.
Vidim, da nisi prebral še nobene take sodbe, sicer ne bi pisal neumnosti: Pritoževali so se, da jim ni treba dokazovati izvora premoženja, zato so izgubili.

Okapi> Pritoževali so se, da jim FURS ni verjel, kje so premoženje dobili.
To je bistveno drugačen argument od tega, da je FURS trdil, da so njihovi dokazi ponarejeni (ali kako drugače neveljavni).
To je bistveno drugačen argument od tega, da je FURS trdil, da so njihovi dokazi ponarejeni (ali kako drugače neveljavni).
Zgodovina sprememb…

Edorta ::
All time high bo trd oreh, ki ga lahko razbije nov denar in pohlep po višjih dobičkih tistih zamudnikov od pred nekaj dni, ki imajo novo priložnost za realizacije, a jih ne bodo izkoristili.

gruntfürmich je izjavil:
Tisti, ki vidijo bitcoin samo kot denar na internetu so zgresili bistvo tehnologije.
aja? kaj pa boš ti kot navadni janez imel od bitcoina ?
...je vprasal knjizni molj leta 1989, ko nekdo omenil internet. In glej danes tebe navadnega janeza kako pametujes nestetim ljudem, ki uporabljajo internet namesto da bi te slisala samo sosedova lizika v lokalnem peskovniku.
Nevem kaj vse bodo moji otroci imeli od bitcoina.
Jaz imam zaenkrat 24/7, anonimne, borderless, instant, p2p transakcije. Prakticno lastno banko v zepu. ...kar je good enough for now. Sem pa preprican, da ne bo ostalo samo pri temu.

Jaz imam zaenkrat 24/7, anonimne, borderless, instant, p2p transakcije. Prakticno lastno banko v zepu.Banko z denarjem, za katerega nikoli ne veš, koliko bo jutri vreden. In ki je popolnoma nezavarovan. Se ti zgodi nesreča in bodo vsi tvoji kojni izgubljeni. Če hočeš kaj uporabnega kupit, pa moraš kojne tako ali tako pretvorit v pravi denar.

thramos ::

dreta ::
Jaz imam zaenkrat 24/7, anonimne, borderless, instant, p2p transakcije. Prakticno lastno banko v zepu. ...kar je good enough for now. Sem pa preprican, da ne bo ostalo samo pri temu.
Instant? A ne traja potrjevanja vsaj nekaj ur, potrebne pa so visoke prozivije?
Se vedno hitreje in ceneje od bank. Tudi nedelje in prazniki.

Tudi če je to res (pa verjetno ni, znotraj EU med delovniki dvomim, da sta provizija in čas nižja), ne pomeni da so instantna. Sem že par strani nazaj vprašal, pa nisem dobil odgovora: kako trenutno funkcionira plačevanje recimo pice v Osmici v Ljubljani, če potrditev transakcije traja par ur?

krneki0001 ::
Že od leta 2013.
Pa v restavraciji Allegria tudi.
Pa v restavraciji Allegria tudi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()

dronyx ::

Mhm.
Kakorkoli, moje vprašanje je o BTCjih. Kako se trenutno izvajajo plačila, če se čas potrjevanja meri v urah?
Resno sprašujem - sam sem uporabnost in s tem tudi vrednost Bitcoina videl predvsem v varni, psevdo anonimni, poceni ter hitri možnosti hranjenja in prenašanja vrednosti, neodvisni od katerekoli centralne entitete. Poceni in hitra kot kaže ni več (s tem odpade cel kup možnosti uporabe), neodvisnost pa se je prav tako skrhala v obliki koncentracije računske moči v par poolih ...
Kakorkoli, moje vprašanje je o BTCjih. Kako se trenutno izvajajo plačila, če se čas potrjevanja meri v urah?
Resno sprašujem - sam sem uporabnost in s tem tudi vrednost Bitcoina videl predvsem v varni, psevdo anonimni, poceni ter hitri možnosti hranjenja in prenašanja vrednosti, neodvisni od katerekoli centralne entitete. Poceni in hitra kot kaže ni več (s tem odpade cel kup možnosti uporabe), neodvisnost pa se je prav tako skrhala v obliki koncentracije računske moči v par poolih ...

K0l1br1 ::
Ne vem, če je isto, vendar prenos btc-ja iz ene borze na drugo je trajal sedaj okrog minute ali nekaj podobnega. Nič tragičnega torej.

Instant? A ne traja potrjevanja vsaj nekaj ur, potrebne pa so visoke prozivije?
transakcija je izvrsena instantno. Vsak, ki sklepa posle z BTC-ji bi moral imeti svojo kopijo blockchaina(full node), da lahko preveri ali ima placnik dejansko sredstv, ki jih prenasa. Potrditev omrezja samo preprecuje double-spent.
Tudi če je to res (pa verjetno ni, znotraj EU med delovniki dvomim, da sta provizija in čas nižja), ne pomeni da so instantna. Sem že par strani nazaj vprašal, pa nisem dobil odgovora: kako trenutno funkcionira plačevanje recimo pice v Osmici v Ljubljani, če potrditev transakcije traja par ur?
predvidevam, da picerija sprejme tudi nepotrjeno transakcijo, ker ni ekonomske pobude, da bi "napadalec" izvrsil double spent napad. Tak poskus bi ga ta trenutek stal vec kot pica.

krneki0001 je izjavil:
Ne vem, če je isto, vendar prenos btc-ja iz ene borze na drugo je trajal sedaj okrog minute ali nekaj podobnega. Nič tragičnega torej.
Iz katere borze na katero? Ponavadi traja nekaj ur.
bitfinex na bistamp
Sem šel gledat mejle, je bilo več kot dve minuti;)
ob 8.17 je prišel email za potrdit witdraw + par minut, da sem še zadnjič potrdil
ob 8.31 je prišla potrditev z bitstampa
sem pa samo testiral, ker sem to delal prvič, s 0.006 btc.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: K0l1br1 ()

amacar ::
predvidevam, da picerija sprejme tudi nepotrjeno transakcijo, ker ni ekonomske pobude, da bi "napadalec" izvrsil double spent napad. Tak poskus bi ga ta trenutek stal vec kot pica.
Potem morajo zahtevati nek minimum fee, ker drugače daš majhen fee in lahko čez par dni nakažeš na drug naslov z večjim feejem, pa se bo ta transakcija izvršila prej.

krneki0001 je izjavil:
Iz katere borze na katero? Ponavadi traja nekaj ur.
bitfinex na bistamp
Sem šel gledat mejle, je bilo več kot dve minuti;)
ob 8.17 je prišel email za potrdit witdraw + par minut, da sem še zadnjič potrdil
ob 8.31 je prišla potrditev z bitstampa
sem pa samo testiral, ker sem to delal prvič, s 0.006 btc.
Zanimivo. Mogoče zaradi zelo majhnega zneska. Meni je iz krakna na poloniex prenašalo 2 bitcoina skoraj 4 ure.

Tam nekje, kolikor sem prenesel, bi bila ravno ena pica ;), tako da ustreza plačilu v piceriji.

Vsak, ki sklepa posle z BTC-ji bi moral imeti svojo kopijo blockchaina(full node), da lahko preveri ali ima placnik dejansko sredstv, ki jih prenasa. Potrditev omrezja samo preprecuje double-spent.
Hočeš povedat, da bi moral vsak imeti pri sebi 160 GB veliko datoteko, ki se sinhronizira par dni? In če bi se slučajno nekega dne s tem res kaj množično plačevalo bi bilo to veliko...100 TB? To je povsem nerealno. Taka tehnologija potem nujno rabi neke centralne "procesorje", ki hranijo in obdelujejo te transakcije.

A 160 GB je leta 2017 veliko? Hranjenje tega danes res ne bi smel biti problem za prejemnika plačil.

Koliko pa danes stane POS terminal in kakšen delež cene bi predstavljal 500 GB disk? Tudi če bodo to terabajti čez čas, je to trivialen problem.

Vsak, ki sklepa posle z BTC-ji bi moral imeti svojo kopijo blockchaina(full node), da lahko preveri ali ima placnik dejansko sredstv, ki jih prenasa. Potrditev omrezja samo preprecuje double-spent.
Hočeš povedat, da bi moral vsak imeti pri sebi 160 GB veliko datoteko, ki se sinhronizira par dni? In če bi se slučajno nekega dne s tem res kaj množično plačevalo bi bilo to veliko...100 TB? To je povsem nerealno. Taka tehnologija potem nujno rabi neke centralne "procesorje", ki hranijo in obdelujejo te transakcije.
Ne. Kot uporabniku(vecinoma odhodne transakcije) ti tega ni treba. Ce pa posel picerije stoji na prejemanju btc transakcij je pa to smiselno. In postavitev full node-a je poceni napram npr pos terminalu. Seveda pa ze sedaj obstajajo 3rd party storitve, ki nudijo to.
centralni "procesor" pa je vsak full node v omrezju...zaenkrat jih je okoli 7000, 19 tudi v slo.

Tale graf je tudi zanimiv. Kot kaže število transakcij lepo narašča. Ali so to samo špekulanti, kriminalci in pisci izsiljevalskih virusov težko rečem, vendar dokler so transakcije je valuta oziroma "digital asset" živa.

MrStein ::
So še komu zaklenili BTC-e account?
Koliko komplicirajo pri odklepu?
Redko uporabljam, od kod zdaj naj vem kdaj in kako sem sredstva gor nakazal? (zahtevajo screenshote nakazil in podobno)
So mi že danes odklenili.
Motiti se je človeško.

mat xxl ::
Finančni inšpektorji privzamejo, da lažeš (in to ne samo ti, tudi tvoji sorodniki, prijatelji ...). Ker namreč cel postopek dokazovanje neupravičenega premoženja se začne, ker denarja, ko si ga zaslužil, očitno nisi pravočasno prijavil in plačal davkov. V nasprotnem primeru imaš vse črno na belem - zaslužil si X, plačal si Y davkov in imaš X-Y premoženja. Če ga imaš več, se začne postopek, in predpostavka je, da boš o izvoru lagal, zato ti na besedo ne verjamejo čisto nič. No, če bi rekel, da si denar ukradel, bi ti verjetno verjeli;-)
Žal ima Okapi, kar prav, poznam te postopke in so zelo inovativni s strani Fursa, celo tako zelo, da so v enem primeru, ko človek ni posloval, kaj omembe vrednega preko računa in mu niso mogli nič najti, oziroma našli so porabo v 10 letih preko TRR samo za 3600 eur, so se poslužili statistike in rekli takole, povprečen statističen znesek za preživetje je 650 eur x 10 let x 12 mesecev = 78.000 eur to je torej osebna poraba tega človeka .......
Skratka če ste na socialni podpori se pazite Fursa, ne glede na to, da vi dobite ene 300 eur boste , kar na enkrat, kot snežič dolžni Fursu goro denarja ......
Za splošno izobrazbo pa pogooglajte Ivan Simič davčni blog .....