Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi
StarMafijec ::
Da.
Mislm nisem vsega bral in preverjal identičnosti pismenk, a na pogled zgleda tako :).
Mislm nisem vsega bral in preverjal identičnosti pismenk, a na pogled zgleda tako :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: StarMafijec ()
slovenec_89 ::
Na simobil na 2 številkah nisem dobil SMSja, na Mobitel številko pa takoj.
A je za potrditev na BitStampu dovolj sken osebne in sken osebnega zavarovanja ali pa avtomobilskega zavarovanja?
A je za potrditev na BitStampu dovolj sken osebne in sken osebnega zavarovanja ali pa avtomobilskega zavarovanja?
amacar ::
Jaz sem še vedno dobil naslednji dan ko sem sprožil izplačilo, preko SEPA, provizija 9 centov.
krneki0001 ::
Iz krakena nakazujejo nekje v roku dveh do treh delovnih dni.
Sam sem dobil v dveh delovnih dneh nakazilo.
Sam sem dobil v dveh delovnih dneh nakazilo.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster
Koliko pa kaj traja potrditev transakcije? Nakazal sem 1 btc iz localbitcoins na kraken.
to ti mora pa kje na krakenu pisat. Nekaj potrditev vseeno rabijo.
Potem je to to. Počakaj teh 6 potrditev in boš imel denar na krakenu.
Pa pazi, za danes je že konec, plačilni sistem dela nekje do 15:30, tako da bo šlo nakazilo iz krakena na banko šele v ponedeljek, kar pomeni denar v torek ali sredo.
Pa pazi, za danes je že konec, plačilni sistem dela nekje do 15:30, tako da bo šlo nakazilo iz krakena na banko šele v ponedeljek, kar pomeni denar v torek ali sredo.
Na svoji strani na krakenu, kjer preverjajo to.
Denar iz krakena sem si nakazal v soboto popoldne, v ponedeljek je bil že na NLB računu. =)
3man ::
slovenec_89 je izjavil:
Denar iz krakena sem si nakazal v soboto popoldne, v ponedeljek je bil že na NLB računu. =)
To je oz. bi moralo bit normalno in ne nekaj s čimer se moramo hvaliti.
(to ni kritika tvojega zapisa ampak razmišljanje)
Kar je meni manj razumljivo je, da razmišljaš o financah malo drugače kot povprečni NLB klient... in si še vedno tam. :)
MacLeod ::
Kje kaj trgujete z BTC-ji? Trguje kdo na kateri od večjih menjalnic razen Bitstampa? Kako je pri vplačilih in izplačilih pri teh? Kako dolgo traja, opcije, provizije... Ali nihče ni poiskusil? Tolko da se menimo in dobimo informacije kako je s tem.
Za BTC-e vem, sem testiral in bolj slabo poteka, vplačilo traja 10 dni ali več, pri meni 14 dni, bi pa bilo zanimivo najti hitrejši način vplačila, (ve kdo mogoče kdo za kakšno varianto) glede arbitraže, čeprav veliko poberejo provizije
Za BTC-e vem, sem testiral in bolj slabo poteka, vplačilo traja 10 dni ali več, pri meni 14 dni, bi pa bilo zanimivo najti hitrejši način vplačila, (ve kdo mogoče kdo za kakšno varianto) glede arbitraže, čeprav veliko poberejo provizije
slovenec_89 je izjavil:
To je oz. bi moralo bit normalno in ne nekaj s čimer se moramo hvaliti.
(to ni kritika tvojega zapisa ampak razmišljanje)
No, to ne drži. Včasih je bilo "2 + 3". 2 dni banka drži sredstva in preveri vsa nakazila, 3 dni drži sredstva banka prejemnica in preverja nakazila. (že zaradi problemov, če je potrebno vračat, ob kaki napaki banke). Torej 5 dni je potoval denar iz ene v drugo državo.
Danes je to 2 do 3 delovne dni. Kar je prej je bonus, ker se je nekomu dalo roko stegnit in avtenticirat nakazilo v tujino. (velja za SEPA - torej skupni evropski standard)
Kar je meni manj razumljivo je, da razmišljaš o financah malo drugače kot povprečni NLB klient... in si še vedno tam. :)
1.) NLB ni ravno slaba banka kar se tiče tehnologije. Problem so (in so bili) vodilni, ki so odobravali slabe kredite. Kot banka pa ima tekoče poslovanje (brez slabih kreditov) stalno pozitivno.
Kar se pa tehnologije tiče, je tehnologija na nivoju, kar se novih zadev tiče, kar se pa starih dinozavrov za sabo vleče, je pa tudi problem, ker je vsak svojo zadevo privlekel v banko (ker je itak dobil dobro provizijo), sedaj pa je treba to rešit.
Ampak zadeve delajo in ni nekih problemov.
Je pa še vedno dovolj velika banka, da ima povezave do tujine, ki jih manjše banke nimajo (tudi če nlb propade, bo tukaj malo krize, ker ostale banke delajo preko NLB s tujino (govorimo za države izven evrope)).
Duncaneo ::
Slovenija je glede plačilnega prometa na vrhu, ostali imajo dosti slabše urejen plačilni promet kot pri nas.
wooted ::
Marat ::
krneki0001 je izjavil:
Je pa še vedno dovolj velika banka, da ima povezave do tujine, ki jih manjše banke nimajo (tudi če nlb propade, bo tukaj malo krize, ker ostale banke delajo preko NLB s tujino (govorimo za države izven evrope)).
Dvomim da to velja za podružnice tujih (večjih) bank...
Slovenija je glede plačilnega prometa na vrhu, ostali imajo dosti slabše urejen plačilni promet kot pri nas.
link??
Moje izkušnje govorijo ravno nasprotno
Plačilni promet pred SEPA standardom je bil nekje vsaj 20 let naprej pred ostalo najbolj razvito Evropo. Poanta je bila, da je banka slovenije skrbela za račune firm, sp-jev in fizičnih oseb. Ta register se je vsak dan prepisal k bankam in če računa ni bilo v tem registru, potem se nakazilo ni dalo izvesti. Nadzor je bil ogromen, davčna številka vsakega komitenta, matična in davčna od firme,... ogromno je bilo podatkov, ki jih je morala vsaka banka vsak dan vse novoodprte račune z vsemi podatki poslati na banko slovenije, ta je to obdelala in poslala vsem bankam v sloveniji kompleten seznam. Tudi, če bi ti kdo vdrž v kakršnokoli elektronsko banko, bi se točno vedelo kdaj in kam je bilo nakazano, ter komu. Zlorab je bilo vsaj 90% manj.
Danes ti lahko jaz dam račun, pa se zmotim v eni številki in ti boš nakazal denar. Jaz ga seveda ne bom dobil, ti pa boš moral človeka prosit za denar, banka pa niti ne ve komu si nakazal in če je prava številka. Nekdo ti recimo udre v spletno banko, prenakaže ves denar na nek račun in ne ti in ne banka ti ne bosta vedela komu se je ta denar nakazal, ker ni nobenega registra več pametnega.
Drugi problem je direktna bremenitev. 13 mesecev za nazaj lahko zahtevaš vračilo denarja. Torej vzameš avto na obroke, obroke plačuješ preko direktne bremenitve, potem pa eno leto plačuješ, avto drago prodaš in zahtevaš denar nazaj od banke z nekim pametnim razlogom, in banka ti ga mora nakazat. Seveda ga potem terja od prodajalca avta, ta mora pa tebe tožit, da bo dobil denar nazaj.
Vse to je bilo v plačilnem sistemu pred skupnim evropskim standardom urejeno in tukaj te ni mogel noben nategnit, danes te lahko vsak, ki se malo spozna na te zadeve. Tudi zaščite ni nobene prave, ker v Bruslju in nemčiji očitno niso razmišljali, da bi jim kdo lahko tudi hotel škodovat ali njihovim strankam.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()
Lonsarg ::
Kaj si ti zdele napisal neki čudnega. V prvih dveh odstavkih kako je problem preklicati plačilo, v drugih dveh pa kako je prelahko preklicati plačilo, kaj zdaj odloči se?
Jaz mislim da ne eno ne drugo ni kaj dosti odvisno od SEPA standarda, kot trdiš ti, ampak bolj ali manj od lokalnih zakonov v državi, kjer je banka kateri nakazuješ.
SEPA je pač ohlapen standard namenoma, da lahko vsaka država vsaj malce po svoje dela, taka je pač EU, ker še ni ena država kot ZDA.
Jaz mislim da ne eno ne drugo ni kaj dosti odvisno od SEPA standarda, kot trdiš ti, ampak bolj ali manj od lokalnih zakonov v državi, kjer je banka kateri nakazuješ.
SEPA je pač ohlapen standard namenoma, da lahko vsaka država vsaj malce po svoje dela, taka je pač EU, ker še ni ena država kot ZDA.
Kaj si ti zdele napisal neki čudnega. V prvih dveh odstavkih kako je problem preklicati plačilo, v drugih dveh pa kako je prelahko preklicati plačilo, kaj zdaj odloči se?
Prva dva odstavka sta o nakazilih, druga dva sta direktna bremenitev (bivši trajniki).
Za Evropo velja sepa in se za čezmejna plačila dela samo po sepa in so tudi zakoni o plačilnem prometu napisani, da ustrezajo sepa standardom.
ferdov ::
@nebivedu:
Tekst ustreza imena.
CR TRR še vedno obstaja - zanj skrbi AJPES.
Na neobstoječ račun ne moreš nakazati preko SEPA sistema (v Sloveniji, v tujino seveda lahko).
Lahko pa na napačen, posebej pri fizičnih osebah, ker je zaradi informacijske pooblaščenke, bil ta del CR TRR za banke zaprt. Izmenjujejo si samo številke in status računov. Ne smejo dati podatkov o lastniku TRRja, čeprav bi ga imele. In da v primeru sranja zelo hitro ugotovijo čigav račun je, ker ne boš verjel, banke se med seboj pogovarjajo in morda imajo celo kakšen protokol.
To nima nič s SEPA nalogi.
SEPA DD pa dejansko je manjši problem, čeprav ne boš verjel, tvoj model brez insajderja ne bi deloval. Kakšen drug vzorec prevare pa uspeva.
Tekst ustreza imena.
Na neobstoječ račun ne moreš nakazati preko SEPA sistema (v Sloveniji, v tujino seveda lahko).
Lahko pa na napačen, posebej pri fizičnih osebah, ker je zaradi informacijske pooblaščenke, bil ta del CR TRR za banke zaprt. Izmenjujejo si samo številke in status računov. Ne smejo dati podatkov o lastniku TRRja, čeprav bi ga imele. In da v primeru sranja zelo hitro ugotovijo čigav račun je, ker ne boš verjel, banke se med seboj pogovarjajo in morda imajo celo kakšen protokol.
SEPA DD pa dejansko je manjši problem, čeprav ne boš verjel, tvoj model brez insajderja ne bi deloval. Kakšen drug vzorec prevare pa uspeva.
Res je ajpes naj bi "skrbel" za to. Si že videl njihov zmazek?
Lahko pa na napačen, posebej pri fizičnih osebah, ker je zaradi informacijske pooblaščenke, bil ta del CR TRR za banke zaprt. Izmenjujejo si samo številke in status računov. Ne smejo dati podatkov o lastniku TRRja, čeprav bi ga imele.
Nakažeš denar lahko na račune, ki so v ajpesovem zmazku za firme v sloveniji, za tuje komot nakažeš na nekaj neobstoječega ali napačnega.
Tukaj v tej temi pa govorimo za fizične osebe, ki nakazujejo ali prejemajo denar (to smo mi, navadna raja). In tukaj lahko nakažeš komot na napačen račun, neobstoječ račun v tujini ali pa na osebni račun v tujini. Pogoj je samo da imaš pravi bic napisan, torej da se ve v katero državo gre, drugega se ne preverja nič. Računa se samo kontrolka po modulu 97 za slovenske račune, za tujino pa se preverja pravilnost XML zapisa in bic koda banke.
In da v primeru sranja zelo hitro ugotovijo čigav račun je, ker ne boš verjel, banke se med seboj pogovarjajo in morda imajo celo kakšen protokol.
Kje ti živiš? Na marsu?
Dokler je banka slovenije skrbela za register transakcijskih računov, so vse banke dobivale vse podatke (za slovenijo govorim) in so sproti pri vsaki transakciji lahko preverili še ime in priimek človeka ali naziv firme, kamor si nakazoval denar. Če je bil račun en, ime pa priimek pa drugo, si seveda lahko preveril in nisi nakazal denarja. Danes tega ni več, so ukinili zadeve, ker je informacijska pooblaščenka to prepovedala (samo ona ve zakaj).
Protokola za izmenjavo podatkov o komitentih med bankami ni, ga ne bo in ga ne sme biti. Prvič zaradi informacijske pooblaščenke, drugič, ker banke nočejo izdajat svojih komitentov. Banke se med seboj pogovarjajo izključno preko bankarta za sepa in preko ajpesa o številkah računov.
Moj model, brez insajderja, brez skrbi da dela. Vse podatke dobiš na netu.
SEPA direktna bremenitev dela tako da sami transakciji pripneš pooblastilo v točno določeni obliki (najdeš na netu pod sepa standardi), banke preverjajo samo račun in ibane (imen in ostalega ne več, ker do tega nimajo dostopa) in če je formalno pravilen xml zapis, ter pravi račun in bic banke, se bo izvedel na vsaki banki.
Vse podatke, kot sem že omenil, je možno dobiti na spletu (od standardov, primerov zapisov in podobnege sranja), tako da vse skupaj je potrebno samo še sestavit in poslati.
Pa vse to ti govorim iz prve roke. (delam na banki in se ravno s tem ukvarjam)
ferdov ::
Vse slovenske banke dobivajo podatke iz AJPES-a, ki jih potem uvažajo v svoje sisteme. ČE tvoja ne, im predlagaj, ni drago. Vse v katerih sem delal (ali delam) to imajo.
Če plačuješ preko SEPA, mora biti račun v IBAN formatu.
The algorithm of IBAN validation is as follows:
Check that the total IBAN length is correct as per the country. If not, the IBAN is invalid
Move the four initial characters to the end of the string
Replace each letter in the string with two digits, thereby expanding the string, where A = 10, B = 11, ..., Z = 35
Interpret the string as a decimal integer and compute the remainder of that number on division by 97
http://www.cnb.cz/miranda2/export/sites...
Ni težko implementirati, nekatere banke morda celo imajo:)
Za Musi Pusi sem že sam napisal.
Kar se pa tiče protokola za sodelovanje med bankami v primeru,ki si ga ti opisal: "Nekdo ti recimo udre v spletno banko, prenakaže ves denar na nek račun in ne ti in ne banka ti ne bosta vedela komu se je ta denar nakazal, ker ni nobenega registra več pametnega." obstaja. Ne na Marsu, v Sloveniji. Mogoče sem ga imel v roki:)
Če to gre v tvoji banki je nekaj narbe v postopku. Poizkusi popraviti, ponekod namreč ne gre.
Check that the total IBAN length is correct as per the country. If not, the IBAN is invalid
Replace each letter in the string with two digits, thereby expanding the string, where A = 10, B = 11, ..., Z = 35
Interpret the string as a decimal integer and compute the remainder of that number on division by 97
Za Musi Pusi sem že sam napisal.
Kar se pa tiče protokola za sodelovanje med bankami v primeru,ki si ga ti opisal: "Nekdo ti recimo udre v spletno banko, prenakaže ves denar na nek račun in ne ti in ne banka ti ne bosta vedela komu se je ta denar nakazal, ker ni nobenega registra več pametnega." obstaja. Ne na Marsu, v Sloveniji. Mogoče sem ga imel v roki:)
Če to gre v tvoji banki je nekaj narbe v postopku. Poizkusi popraviti, ponekod namreč ne gre.
3man ::
nebivedu in ferdov mal sta zasla s teme s tem, ko si jih tu merita... Dobita se na kavi pa si ocenita kravate.
Se to, nebivedu, NLB je zame predraga, klik je zanic, proklik tudi pa se denar mi posredno zapravljajo. Banka katere klient sem je v vseh teh elementih boljsa in vem vsaj se za dve taki.
Nazaj k bitcoinu.
Ali kdo kaj trguje? Smo v nekem zatisju... Je to pred nevihto v avgustu?
Se to, nebivedu, NLB je zame predraga, klik je zanic, proklik tudi pa se denar mi posredno zapravljajo. Banka katere klient sem je v vseh teh elementih boljsa in vem vsaj se za dve taki.
Nazaj k bitcoinu.
Ali kdo kaj trguje? Smo v nekem zatisju... Je to pred nevihto v avgustu?
Vse slovenske banke dobivajo podatke iz AJPES-a, ki jih potem uvažajo v svoje sisteme. ČE tvoja ne, im predlagaj, ni drago. Vse v katerih sem delal (ali delam) to imajo.
Ti bereš, kaj sem napisal?
Banke se sporazumevojo med sabo izključno preko SIMP-a za sepa in prejo AJPESA za register transakcijskih računov. Drugih koridorjev nimajo
Vse banke imajo to, ampak to je BS. To je preverjanje dolžine stringa. String je tudi pri nas lahko pravilne dolžine, ni pa nujno da je sam račun pravi ali da sploh kaj pomeni, se pa še vedno računa kontrolka za vsak slovenski račun (slovenski iban je sestavljen iz 19 znakov. Takole SI56XXYYYZZZZZZZZWW, pri čemer so za vse slovenske banke prvi štirje znaki enaki SI56, potem sledi XX, ki je šifra banke, sledi YYY, ki je 3 mestna organizacijska enota, ZZZZZZZZ - številka računa in na koncu WW, ki je pa kontrolka izračunana po modulu 97). Ampak samo preverjanje stringa se opravi že pri izdelavi naloga, ki je zapis v XML-u. In že z deklaracijo XML-a to preveriš.
V osnovi pa se po preverjanju formalno pravilnega XML-a, preverja samo BIC banke, da se ve kam iz SIMP-a (skupni center za prenos sepa nalogov v tujino) gre nalog, potem pa ga v posamezni državi njihov center dobi in ga pošlje njihovi banki. Torej tudi če je IBAN formalno pravilne dolžine, še vedno ni nujno da je to veljaven račun in ga šele banka zavrne.
Ja, če je denar od fizične osebe in ga je hekerček nakazal na bančne račune fizičnih oseb pri drugih bankah, ne moreš vedeti komu je bil nakazan. Veš samo cifre računov kamor je bil prenakazan denar. In tako dela cela slovenija od takrat ko je informativna pooblaščenka prepovedala pošiljat imena in priimke zraven cifer transakcijskih računov za račune fizičnih oseb.
Seveda pa obstaja register vseh računov z imeni in priimki, vendar ga ima samo ajpes, nobena banka ga pa ne sme imeti, niti ne sme inmeti tega v svojih tabelah (če ga je nekoč dobivala in so to obdržali). Ima lahko le podatke za svoje komitente.
A je normalno, da iz stampa hodi denar 3 dni (withdrawal so mi potrdili v sredo) iz krakena pa dobim v enem dnevu?
kkk7 ::
slovenec_89 je izjavil:
A je normalno, da iz stampa hodi denar 3 dni (withdrawal so mi potrdili v sredo) iz krakena pa dobim v enem dnevu?
Normalno. Sam sem že tudi tako dolgo čakal, ko sem nakazal in dvignil. Zakaj je temu tako pa ne vem? Verjetno kakšni varnosti postopki.
18Jerry18 ::
Če koga zanimajo trading boti priporočam https://cryptotrader.org. To je cloud service, ki omogoča da si napišeš svojo strategijo bota, preizkusiš free bote (ponavadi do 0.5btc) ali pa najameš dražje bote (nekje do 100usd na mesec). Trenutno uporabljam 1 teden in se še bolj kot ne učim kako zadeva deluje. Ali kdo to platformo za bote že uporablja?
gruntfürmich ::
kako velike imate mape od klienta v roaming mapi? moja meri že 36 GB...!?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
MrStein ::
Tu piše 20 GB: http://blockchain.info/charts/blocks-si...
Velja razmisliti o kakem lightweight klientu.
Velja razmisliti o kakem lightweight klientu.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
MacLeod ::
Trguje kdo prek Bitstampa ali katere druge strani, z BTCji?
Je bil ta zadnji padec neke vrste balon (iz 630 na 555) ali je še za pričakovati večji padec?
Ima kdo kakšno dobro strategijo trgovanja? :) S tem mislim način trgovanja glede na nihanje.
Je bil ta zadnji padec neke vrste balon (iz 630 na 555) ali je še za pričakovati večji padec?
Ima kdo kakšno dobro strategijo trgovanja? :) S tem mislim način trgovanja glede na nihanje.
18Jerry18 ::
Zdej itak raste...včeraj 556, danes že 593 in še raste. Kaj bo v prihodnjih dneh pa itak noben ne ve :) lahko pa špekuliraš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: 18Jerry18 ()
gruntfürmich ::
balon? pa kaj si ti normalen???
v parih mesecih pričakujem balon do 10k$, s padcem na 1k...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
gruntfürmich je izjavil:
balon? pa kaj si ti normalen???
Ja tako nekak. Pa potem še vsaj enkrat, ker smo že navajeni tega, da se še tiste bedake obere, ki nimajo jajc.
Namreč, ko bo naraščalo proti 10.000, bodo po 2.000 in več kupovali, pa ko bo padlo, bodo prodajali na veliko tam okoli 1500 (bo izguba na enem bitcoinu 500 evrov ), da nebi bili preveč na izgubi. In potem še enkrat naraste, da taki spet kupijo po 2000 (tako so že 1000 na izgubi) in potem bo padlo na 1000.
MrStein ::
Motiti se je človeško.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
Machete ::
Kogar moti velikost blokčejna, sploh zna bit problen pri kakšnih ssdjih, se da mapo iz c:users... Roaming premaknit kamor koli na pcju oz. katerkol disk. Ravno naredil par dni nazaj. Na šortkatu od clienta daš propertis in potem dodaš eno vrstico z diskovno mapo. Google it. Tole dodaš: "C:\Program Files (x86)\Bitcoin\bitcoin-qt.exe" -datadir=d:\BitCoinData
Pazi da dodaš navednice v prvi del, ker jih ni prej.
Btw: Kupim 0,5-0,8 BTC plačilo po želji
Pazi da dodaš navednice v prvi del, ker jih ni prej.
Btw: Kupim 0,5-0,8 BTC plačilo po želji
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()