» »

Game of Thrones - serija

Game of Thrones - serija

Temo vidijo: vsi
««
8 / 213
»»

karafeka ::

Ales je izjavil:

Glede na to, da sem prebral vse, ne morem več realno ocenjevat te serije - predobro vem, kaj vse manjka. Za tiste, ki niso brali, mogoče niti ne izpade tako slabo, ampak jaz si samo še ogledam, kako so izdelali kako sceno in to je to...


Se čisto strinjam.

Recimo kako so prikazali Impa v nadaljevanki, ko ga en na gobec s tistim kladivom, še predem se sploh kaj začne. V knjigi se dejansko udeleži boja in celo enega viteza premaga (sicer po impsko, ampak ga le).

Okapi ::

Mimogrede, začel sem gledati Borgijce ( The Borgias %282011 TV series%29 @ Wikipedia ), precej podobna zadeva (razen zmajskih jajc in zombijev ;)). En kup sprtih kraljev in princev, nad vsemi se pa trudi biti papež. Dvorne spletke, boji za oblast, umori, politične poroke, temačno vzdušje, liki ... so bolje prikazani. Na trenutke se zdi, kot bi gledal Assassin's Creed;)

O.

]Fusion[ ::

Ko primerjamo knjigo in filmsko adaptacijo se vedno slabše odreže verzija za platno/ekran. Enostavno ne moreš ti prikazat vse malenkosti, ki so v knjigi. Tam se lahko avtor razpiše koliko hoče, režiser pa ne le da je časovno omejen, ampak je omejitev tudi medij na katerem dela. Dosti težje je prenest vsa čustva in dogajanja skozi zaslon.

Zato se jaz držim pravila od slabšega k boljšem, torej najprej pogledaš serijo/film, šele nato greš brat knjigo :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Lonsarg ::

Jaz knjigo berem predvsem zaradi zgodbe, medtem ko je nanizanka bolj za vizualne užitke. Torej če bom preko filma zvedal zgodbo, bo cel smoter branja knjige odpadel. Tak da jaz vedno grem najprej knjigo brat, ni šans drugač.

karafeka ::

Lonsarg je izjavil:

Jaz knjigo berem predvsem zaradi zgodbe, medtem ko je nanizanka bolj za vizualne užitke. Torej če bom preko filma zvedal zgodbo, bo cel smoter branja knjige odpadel. Tak da jaz vedno grem najprej knjigo brat, ni šans drugač.


Točno tako.

Keyser Soze ::

]Fusion[ je izjavil:

Ko primerjamo knjigo in filmsko adaptacijo se vedno slabše odreže verzija za platno/ekran. Enostavno ne moreš ti prikazat vse malenkosti, ki so v knjigi. Tam se lahko avtor razpiše koliko hoče, režiser pa ne le da je časovno omejen, ampak je omejitev tudi medij na katerem dela.

Iz tega stališča je vizualna verzija veliko boljša za uporabnika. Ker mu pusti veliko več prostora za miselne manevre oz. lastne interpretacije dogodkov saj ni voden "step by step" skozi dogajanje.

Da je pa filmski medij omejen se pa ravno tako ne bi strinjal. Omejen je s kvaliteto igralcev, v največji meri. Ampak če režiser in njegova ekipa vedo kaj počnejo, je skozi sliko mogoče več kot jasno prikazat tudi najbolj kompleksna čustva oz. dat pomen tudi najbolj zapletenim situacijam. Konec koncev smo ljudje "vizualna" bitja, ki reagiramo večinoma/prvenstveno na vidne dražljaje in iz tega razloga nam je IMO filmska verzija veliko bolj domača kot pisana.

Je pa s filmom enako kot s knjigo. Ne moreš delat nečesa če ne veš kaj počneš in za film ni dovolj samo kamera oz. za knjigo samo list papirja in pisalni stroj.
OM, F, G!

]Fusion[ ::

Kaj pa ko po branju knjige te ne moti v seriji/filmu prikaz določenih prizorov, ali pa manjkajoči deli zgodbe?
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Lonsarg ::

Jaz filem dojemam kot obnovo, ker sem knjigo že prebral, torej me ne moti, če kaj manjka, pač to ni bilo obnovljeno, še vedno vem, da se je zgodilo.

Čeprav tako je, v vsakem primeru, določene užitke izpustiš, če knjigo prej, ali pa če nanizanko prej. Sam stvari, za katere si prikrjšan, če nanizanko kasneje so dosti manjše, kot tiste, če knjigo knjigo. Oziroma jaz sploh ne bi zdržal jo do konca brat, če bi jo kasneje, film pa že pogledaš, ko je kratek.

]Fusion[ ::

@Kayser

Iz tega stališča je vizualna verzija veliko boljša za uporabnika. Ker mu pusti veliko več prostora za miselne manevre oz. lastne interpretacije dogodkov saj ni voden "step by step" skozi dogajanje.

Saj tudi v knjigi ni vse do pike opisano.

Sem pa to napisal tako po mojih izkušnjah. Zaenkrat še nisem slišal za film, ki bi bil boljši kot knjiga po kateri je narejen :)

@Azgard
Mene dejansko najbolj moti, ko si priredijo zgodbo. Manjkajoče dele že nekak požrem.
Je pa res, kot si rekel, da v obeh variantah izgubiš nekaj. Pravzaprav bi bilo najboljše najprej prebrat knjigo, počakat nekaj let, da pozabiš o čem se je šlo in greš potem gledat film :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ]Fusion[ ()

Lion29 ::

Knjigo primerjat s filmom je isto kot da bi primerjal revijo in interaktivno spletno stran.... cisto drugi medij....

vsak zase ima svoje prednosti in slabosti...

FILM/SERIJA
- bolj, dinamicno, hitreje
Cisto posebno dozivetje, ce celo zgodbo spoznas v uri pa pol (film) ali pa veckrat po 40min (serija)
- vizuelna predstavitev
Tukaj igra velik dejavnik avtorjeva udelezba ob nastajanju filma/serije. Ce je avtor zelo prisoten, potem bomo v filmu/seriji dobili veliko bolj natancno predstavo tega, kar si je avtor dejansko zamislil.
Seveda pa spet veliko vlogo igra proracun ter kvaliteta igralcev, reziserja, scenarista, efektov, etc... zelo veliko dejavnikov... Rezultat je lahko zelo dober, ce so vsi dejavniki na mestu
- Glasbena podlaga
Tudi to je velik plus serije...z dobro podlago lahko veliko bolje pricaramo neko vzdusje ob dolocenih dejanjih zgodbe..

KNJIGA
- Avtorjevo delo
Torej s knjigo smo lahko (skoraj) prepricani, da je zgodba predstavljena natanko tako, kot si jo je avtor zamislil. Seveda je treba upostevat se druge dejavnike kot so pritiski zalozbe, rektorjev, etc.

- Kompleksnost
Knjiga je tak medij, ki ti omogoca, da se lahko skozi vec poglavij razpises o enem samem dogodku ali enem samem junaku/liku. To daje knjigi poseben pecat, saj lahko avtor razdela vsako stvar v nulo in da zgodbi/likom sirino in globino. POMEMBNO: stil pisanja je ob tem zelo pomemben. Ce je avtor dober pisec in inteligenten, bo znal spisat intrigantno pripoved brez dolgocasnih delov... lahko pa se zastriha in bralec ob takih "fillerjih" izgubi pozornost/interes.

- Lastna interpretacija
Kot omenjeno zgoraj, pri filmu, lahko to stejemo kot plus ali kot minus... ali pa preprosto kot nekaj drugacnega. Knjiga je za bralca en poseben car, saj omogoca, da bralceva domisljija dela 100/h. Ker smo ljudje vizualna bitja, si v glavi (eni bolj realno eni bolj abstraktno) ustvarimo like/pokrajino/sceno po svoji interpretaciji...zato knjiga deluje velikokrat kot bolj osebni pristop, saj je tako zgodba bolj povezana z bralcem...


Pac dajte razumet, da vsak medij ima svoj car..prednosti in slabosti... in prednosti so lahko za ene slabosti in obratno... lahko je tudi za iste osebe nekaj hkrati prednost in hkrati slabost....

tak da neke grozne debate okrog tega kaj je boljse in kaj slabse nima smisla...


prosnja
V tej temi se debatira o seriji in ne o knjigi. Nekateri smo ze prosili, da se ne spoila z deli, ki jih se v seriji ni bilo... zdaj bi vas prosil, da ne spoilate niti z ostalimi stvarmi iz knjige, ki v seriji niso bile prikazane ali so bile povrsno. Namrec eni bomo tudi knjige prebrali in ne zelimo, da nam ukradete uzitke ob tem. Ce zelite debatirat prav o teh knjigah, so ze odprte teme in tam debatirajte.

hvala za razumevanje!
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Okapi ::

je skozi sliko mogoče več kot jasno prikazat tudi najbolj kompleksna čustva
Predvsem je s sliko (in glasbo) mogoče bolje ustvariti vzdušje in napetost, pa na "uporabniku bolj prijazen" način prikazati sceno. Ne rečejo brezveze, da slika pove več kot tisoč besed. Nekdo je tule omenil, da Martin do potankosti opisuje oblačila - namesto da bereš celo stran opisa, na sliki to vidiš v hipu.

Recimo v Gospodarju prstanov so bile pokrajine na filmu prikazane bolj dramatično in bolje, kot sem si sam predstavljal pri branju, in če dobro pomislim, so bili tudi orki videti bolj grozni na filmu kot v moji domišljiji, pa ne bi rekel, da mi je primanjkuje;).

O.

Keyser Soze ::

Okapi je izjavil:

...na sliki to vidiš v hipu.

Tole je en od večjih problemov vizualnih del. A vidiš al pa ne vidiš. Filma to ne zanima. Se predvaja naprej neglede na to, al si ujel detajl al ga nisi, a si dojel zaplet al ga nisi... Noben se ne trudi previt zadeve nazaj, pa še enkrat pogledat sceno, pritisnit na pavzo, pa si ogledat detajle. Pri knjigi pa ni problem obrnit list nazaj in še enkrat prebrat odstavek.

Zato IMO veliko ljudi neupravičeno pljuva po filmih oz. jih daje v drugo kategorijo. Za knjigami.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Nikec3 ::

Meni je bil deveti del zelo dober. Redko kateri pisec ima dovolj "jajc", za ubijanje daleč najbolj všečnega karakterja, ki je, vsaj za mene, držal po konci celotno serijo. To da so preskočili bitko me ne moti, borbe so itak nezanimive. Ni pa mi bil všeč del z ono čarovnico. Preprosto preveč fantasy-ja je bilo v tem prizoru za mene. To, da je Stark tako hitro priznal svoje zločine me ne moti, saj je naredil za življenje svojih hčera, pa še v zaporu so ga mučili dovolj časa.

IvoJan ::

dej označi spoilerje no.
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

bluefish ::

Za že predvajane epizode pa res nima smisla označevati spoilerjev, ker moraš v tem primeru ignorirati praktično celo temo.

Lion29 ::

bluefish je izjavil:

Za že predvajane epizode pa res nima smisla označevati spoilerjev, ker moraš v tem primeru ignorirati praktično celo temo.


ja, se strinjam... za tekoco epizodo ni potrebno oznacevati posebaj (ce ze mine kak dan od predvajanja)... sploh pa je nikec3 ze z uvodnimi besedami povedal o cem bo pisal...

meni je bil vsec tisti del, ko se je imp raznezu in "odprl" svojo duso...ziher najbolj vsecen lik v seriji... takoj za njim pa mi je bil seveda eddar, ki je su po gobe...:(
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Berserker ::

Mah kaj se sekirate za Eddarta preveč je popuščal. Jaz tako ali tako navijam za pankrta in škrata. Kaj se že ve kdo bo igral Stanissa ?

St235 ::

Jaz sem prvo knjigo prebral tam nekje leta 1999, tako d,a mi čisto sede takšna obnova. Predvsem sem pozitivno presenečen da se knjižne podlage. Določene stvari se evidentno zgodijo prehitro in brez prave razlage ampak to je cena tega da morajo vse pvoedat v 10h urah.

Predvsem je s sliko (in glasbo) mogoče bolje ustvariti vzdušje in napetost, pa na "uporabniku bolj prijazen" način prikazati sceno. Ne rečejo brezveze, da slika pove več kot tisoč besed. Nekdo je tule omenil, da Martin do potankosti opisuje oblačila - namesto da bereš celo stran opisa, na sliki to vidiš v hipu.


Pri meni je ravno obratno. Knjige so višek tako vzdušja kot napetosti, ker dejansko tvoja domišlija na podlagi avtorjevih besed riše podobe. Tisoč slik ne more zadet tega kaj si sam rpedstavljam, ko nekaj berem. Čar dobre knjige in dobrega pisca je ravno v tem, ad ti servira ravno prav in ravno prave informacije, da tvoja domišlija "posname film". Vsekakor bi bil prikrajšan, če bi najrpej gledal nadaljevanko potem pa bral knjigo. PReprosto ti film vsili preveč enostranskih podob. Že samo sprememba stališča Eddarda traja v knjigi dosti dlje kot dva dela. Pohod iz severa na jug ni nekaj kar izpelješ v dveh dneh... Zato v filmu liki izpadejo rahlo preveč plehki in spremembe v značaju preveč ostre in same sebi namen.

DeeJay ::

Yossarian ::

Knjige so odlične (pravkar sem začel brati četrti del v SLO), serija tudi, rad bi dodal samo še to, da v zgodbi ne gre za klasično delitev na hudobne in dobre, dobri niso vedno nagrajeni in zlobni niso vedno kaznovani, tako da nima smisla, da se postavljate na nekogaršnjo stran. Tako pač je tudi v realnem življenju in prav je tako.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Srachko ::

Odlična zadevica. Spremljam že kar nekaj časa in moram priznati, da me je pritegnilo, da bi prebral knjige, vendar ne prevodov, ampak originale.
I can see clearly now, the brain has gone...

Lion29 ::

Srachko je izjavil:

Odlična zadevica. Spremljam že kar nekaj časa in moram priznati, da me je pritegnilo, da bi prebral knjige, vendar ne prevodov, ampak originale.


jaz bom tudi, grem drugi teden v konzorcij po podpisane izvode :D
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Srachko ::

Jaz pa še ne. Ta mesec sta nekako moja plača in trenutni datum v neskladju :D Bo treba prvo malo prišparat...
I can see clearly now, the brain has gone...

bluefish ::

Angleška verzija je tam okoli 8€, iz UK z brezplačno poštnino okoli 6€. V MK bo morda na dan obiska tudi kak popust.

Zeberdee ::

Spoiler:

Seksi zmajčki.

jrtjtejtt ::

Yossarian je izjavil:

Knjige so odlične (pravkar sem začel brati četrti del v SLO), serija tudi, rad bi dodal samo še to, da v zgodbi ne gre za klasično delitev na hudobne in dobre, dobri niso vedno nagrajeni in zlobni niso vedno kaznovani, tako da nima smisla, da se postavljate na nekogaršnjo stran. Tako pač je tudi v realnem življenju in prav je tako.


Kaj pa vem, meni se zdi, da je glede tega serija kar klasična...ampak mogoče sem to samo jaz. Vsekakor bo teba do konca počakati, do zadnje knjige (trkam na les), da se vidi, kaj je/bo imel avtor v mislih za konec. Je že res, da je veliko "dobrih" umrlo oz. tistih za katere smo mislili, da bodo igrali ključno vlogo in da se dogajajo "krivice"...ampak v vsakem filmu vmes umre kak "dober" junak...s tem se nabije suspenz, pa tud želja po maščevanju je večja...mislim, da nisem edini, ki bi v momentu, k so Edija skrajšali za glavo, lastnoročno prbil wannabe kinga na križ. Klasične filmske finte.

bluefish ::

Spoiler.

Po tisti sceni z ognjem bi morala, sodeč po knjigi, biti brez las.

]Fusion[ ::

MotherFuckers, seveda mora bit skoraj vse nerazrešeno. Če je tak tudi v knjigi ne vem kak ste lahko čakali par let na novi del :/

Drugače pa nasplošno kul serija in komaj čakam naslednjo sezono :)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

Berserker ::

Jp vedi da se bo to kar vleklo.

karafeka ::

bluefish je izjavil:

Spoiler.

Po tisti sceni z ognjem bi morala, sodeč po knjigi, biti brez las.


Saj pa nismo mogli videt, če je pa imela zmaja tam vmes.

djordjevic ::

Epic finish z zmajčki, ja. Even better than I imagined.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Tr0n ::

Spoilercek.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Nikec3 ::

Zadnjo sceno hočem za poster! 8-)

Sicer pa dokaj povprečna epizoda, nič novega nismo zvedeli, samo en velik preplet vsega za masiven cliffhanger.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

Lion29 ::

Nikec3 je izjavil:

Zadnjo sceno hočem za poster! 8-)

Sicer pa dokaj povprečna epizoda, nič novega nismo zvedeli, samo en velik preplet vsega za masiven cliffhanger.


reci, da se salis...

1. stark je bil okronan za kralja severa
2. dayneres je dokazala, da je fragon in celo privlekla 3 zmaje zraven
3. drogo is dead
4. tamala se bo izdajala za fanta
5. lannister sr. potrdi svojega sina... ki postane kraljeva desna roka...

sami pomembni dogodki.. jaz ne vem kaj ti gledas... vcasih si full neobjektiven


je pa tale kaleese res sexy mackica :D... jaz bi tut ta poster!

komaj cakam cetrtek, da spoznam avtorja! lahko bi prpeljal se njo zraven :P
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

MaCoFaCo ::

Definitivno še veliko odprtega :) V glavnem, zelo carska serija, škoda da je konec sezone :)

IvoJan ::

mater, morm knjige nabavit :D se ne morem odlocit ce bi sel v cetrtek po podpisane izvode, al ce bi sou na paintball xD
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

Berserker ::

Heh defenitivno pojdi na Martina, ta bo zagotovo samo enkrat v Slo. Nova sezona pa definitivno čez pol leta, a ne ?

Tr0n ::

Pomlad 2012.

bluefish ::

Teaser za drugo sezono (ravno toliko, da pokaže pomlad 2012):

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Mr_Globus ::

Hmm celo noč je Jorah čakal da gre pogledat h kresu :P Bitke pri Riverunu sploh pokazalo ni.. še Riveruna ne... pa še sceno z zmaji zajebejo. Meh, manj neučakan do nadaljevanja ne bi mogel biti. Če bi prvo gledal serijo se knjige sploh brat ne bi spravil

Keyser Soze ::

Sama pedofilija, bemti! Spomimo. Dečva je mladoletna! >:D

P.S.: A ni fajn ko ne bereš knjige? Gladko še it fučka če kaj ni prikazano.:P (dokler je vse ostalo povezano kot mora bit)
OM, F, G!

Izi ::

V resnici je stara 24 let, povrh vsega pa sploh ni blond.
Meni tudi ni nič manjkalo v seriji. Tisti ki so brali knjige so si pokvarili izkušnjo.
Drugače pa epski zaključek. Vseeno pa bi jo lahko pobrili, da bi bilo bolj realno. Plačana je več kot dovolj in tako ali tako nosi lasuljo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

bluefish ::

Eh, še to ni potrebno. Ostrigla bi se malo bolj na kratko in bi uporabili tisto "kapo", ki daje učinek pleše.

djordjevic ::

Indeed.
No grave is deep enough to keep us in chains.

rezator ::

Epski zakljućek? A ste vi resni? Priveže čarovnico na garmado gre v ogenj in sezona se konča z tem, da se skotijo 3 zmajčki! Dej ne me je***. Sej kul serija, samo da sem gledal 10 ur in se nič ne razplete, nobene hard core masivne bitke itd itd... Mislim sej sem med gledanjem zelo užival, samo zdaj na koncu sezone sem pa razočaran. Pričakoval sem nekakšen bistven razplet in novi zaplet v novi sezoni. Ampak ta prva sezona se je končala tako neepsko, nespektularno, da je poden od podna. Nobenega razpleta, nobenega bistvenega preobrata, če je za vas to rojstvo zmajčkov bilo nepričakovano, nevem kaj je narobe z vami, videti je bilo že 5 serij nazaj kaj se bo zgodilo. Da bom gledal še ostalih 63 seri da bom pol končno dočakal v 74. delu serije nek epski konec, se naj pa, lepo po domače rečeno, vsi skupaj je****, ker sem tako razočaran nad to serijo, da bolj nebi moral biti...

Pa oprostite izrazu, samo to je še milo rečeno proti temu kakšna so moja občutja za to serijo.
Some people feel the rain. Others just get wet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: rezator ()

CaqKa ::

jaz sem tak vesel da ne berem knjig :)

Lion29 ::

ma kaksen epski dogodek bi pa ti pricakoval?

mislim, da se je sezona koncala z zadosti velikim cliffhangerjem

1. Skotili so se zmaji in Daeneris is really pissed off...
2. Eddard je bil obglavljen, kar je sprozilo cel kup dogodkov, katerih zaplet se je stopnjeval skozi epizodo... glavno to, da sta rob in njegova mama pissed off do amena... pa ne samo ona dva.. Skratka napoveduje se nora vojna
3. plus tega, se bliza zima...in pohod zombijev... tudi to bo zelo zanimivo... po mojem so nalasc to "premalo" potencirali...

mah, jaz KOMAJ CAKAM naslendjo sezono
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Keyser Soze ::

Ja, jebi ga. Potrpljenje je božja mast. Al kako že gre tisti pregovor.

Sam sem se že veliko prej psihično pripravil na tak konec. Glede na potek dogodkov in dejstvo, da je bilo v prvi sezoni predvidenih samo 10 delov, mi je dalo slutiti, da bo konec en velik SoB, ki bo marsikoga fino razočaral. Samo tako "razmaženo derište", da takoj hočeš vse na krožničku, z mamico zraven da te pita, pa tud ni treba bit. Bomo počakali slasbo leto, pa bo...

P.S.: Lej, sej pri Spartaku je blo slično. Pač je pobil 3/4 Batiatusove bajte, kar ni bil glih en čist nepredviden twist, zdej pa čakamo na hude bitke v naslednji sezoni - ki kar ne pride na spored zaradi raznoraznih zapletov. Tako je pač življenje...
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

kow ::

Pričakovano predvidljiva in nedramatična epizoda, ki je nujna za bolj zanimiv začetek druge sezone. Tako sem jo vsaj jaz razumel, ki knjig oz. zgodbe ne poznam.

Če prav razumem, je napovedano kar nekaj akcije:
- Starki so prestrašili/razpizdili ta starega Lannisterja
- blond bejba je končno dobila zmajčke in lahko postane resna akterka
- na severu se napoveduje ornk 'sranje'

Okapi ::

Dejstvo je, da bi lahko celo prvo sezono brez škode skrčili v dva dela (kdor hoče vedeti več, naj pa knjigo prebere) in nadaljevali z zmaji, vojno, severnimi zombiji ... Samo se bojim, da si od druge sezone preveč obetam in bo tudi bolj komorno dolgovezna ;)

O.
««
8 / 213
»»