» »

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Povpraševanje po SSD-jih se krepi

Napovedi za prihodnost.

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Povpraševanje po SSD-jih se povečuje, ugotavljajo proizvajalci. Micron pravi, da je v drugem kvartalu tega fiskalnega leta občutno močnejše kot v prvem, medtem ko v tretjem četrtletju povečujejo še njegovo povečanje. Gonilna sila povpraševanja so prenosni računalniki, kjer SSD-ji počasi postajajo standard, medtem ko namizni računalniki šele pričenjajo vstopati na ta trg.

Poslovni rezultati za drugo četrtletje, ki se je končalo 3. marca, so vzpodbudni. Prihodki so znašali 2,3 milijarde dolarjev, od tega je bilo čistega dobička 155 milijonov dolarjev. Prihodki iz prodaje DRAM-a so sicer za šest odstotkov manjši kot v enakem obdobju lani, a to je posledica 23 odstotkov nižje povprečne cene, ki pa jo je večje povpraševanj skoraj v celoti kompenziralo. Prihodki iz prodaje SSD-jev so kljub štiri odstotke nižjim cenam zrasli za osem odstotkov vsled višjega povpraševanja.

OCZ pa je medtem objavil, da so prodali milijonti SSD. Začeli so jih proizvajati in prodajati pred tremi leti, prodaja pa je ves čas naraščala. Pri tem jih 78 odstotkov prodajo na strežniški trg, 15 odstotkov podjetjem in le sedem odstotkov domačim uporabnikom.

67 komentarjev

«
1
2

RejZoR ::

Še vedno so premajhni, predragi in zanesljivost je še vedno vprašljiva, čeprav vsi navajajo miljonske MTBF vrednosti...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

120GB za 200EUR, deluje super. Najcenejša (P/P) nadgradnja računalnika.

Djuro ::

Kaj je trenutno sploh najboljši nakup?

Bor H ::

2" večji monitor ;((

Kot gledam je najboljši P/P ravno v rangu 150-200EUR torej nekje 80-120gb

McGregorSL ::

Zame je zamenjava iz HDD diska na SSD enako kot je bila iz CRT monitorja na LCD.

Ko enkrat prestopiš nočeš it nazaj... razlika je občutna.

opeter ::

Imam nekaj vprašanj:

1.) kako je na SSD-jih s zapisovanjem pagefile-a oz. virtualnega pomnilnika? Kako imate to nastavljeno. Ali se zaradi konstantnega zapisovanja s strani Windows sistema SSD počasi kvari?

2.) Kako je to rešeno na drugih sistemih (MacOS, Linux)?

3.) Kaj je funkcija TRIM?

4.) kolikšna je življenska doba SSD-ja, če se ves čas uporablja za premikanje velikih datotek (recimo obdelava HD videja) ali pa ogromno števila majhnih?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RejZoR ::

To že, samo če pa kolebaš med 120GB SSD-jem in 2TB Caviar Black diskom kjer sta cenovno nekje tam tam pa se je dobro vprašat če boš od SSD-ja dejansko toliko proftiral. Na desktopu osebno ne vidim smisla, da bi še kmalu šel na SSD. Tam imam prejle omenjen 2TB disk. Sistem itaq laufa 24/7 oz gre v Hybrid Sleep tako da mi startup čas ne igra bistvene vloge. Disk je obešen na gumijaste nosilce tako da glasnost tudi ni problem.
Kapaciteta je več kot dovolj velika. Torej zakaj bi ga rabil?

Pri prenosnikih pa je stvar drugačna. Za netbooka me je pošteno mikal SSD ker tukaj pa bi ogromno profitiral. Rahlo manjša poraba, odpornost na tresljaje, manj segrevanja, boljša odzivnost, ker je netbook že tako bolj počasen, 120GB je dovolj placa za potrebe netbooka. Potem je tukaj še glasnost kjer večina diskov rado klika in ker pri 7200RPM diskih kar fino čutiš vibracije. SSD-ji so tukaj v ogroooomni prednosti.

@opeter

1.) Če je možno je priporočeno pagefile izklopiti oz ga premakniti na navadni HDD. Čeprav načeloma ne bi smelo pretirano vplivati na trjanje SSD-ja.

2.) Enako kot za Windows

3.) TRIM skrbi, da se celice, ki so bile označene za izbris dejansko počistijo tako da se podatki lahko naslednjič hitro zapišejo na tisto celico. Če je celica samo označena za izbris in mora disk nanjo posneti podatke bo najprej moral dejansko izbrisati celico in nato nanjo posneti podatke. Kar pa naredi zamik v odzivnosti in zmanjša hitrost prenosov.
Pač TRIM dela isto stvar, samo v "prostem času" ko disk ne počne nič produktivnega in takrat počisti te celice, da so pripravljene za snemanje novih podatkov, kar prinese boljšo odzivnost in hitrejše prenose ker je disk celice počistil že prej in mu tega ni potrebno početi v trenutku ko hoče v celico posneti dejanske podatke.

4.) Pri nekaterih OCZ diskih (mislim da je bilo za Vertex 3) sem videl podatke v vrednostih nekje 180TB zapisanih podatkov. Torej gor lahko zapišeš okoli 180TB podatkov nakar bo disk začel kazat znake iztrošenosti (teoretično možne napake, zmanjšana kapaciteta, zmanjšana hitrost itd). Iz te številke si lahko okvirno preračunaš glede na to kako velike filme prekladaš po disku.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

Na desktopu osebno ne vidim smisla, da bi še kmalu šel na SSD.
Ker si zanemaril največjo prednost. HITROST. Tvoj Caviar Black je smešno počasen, ko ga primerjaš z nekim Vertexom 2 recimo. Če upoštevaš še, da je bil HDD vedno največji bottleneck računalnika, potem je zaključek logičen.

frudi ::

RejZoR je izjavil:

To že, samo če pa kolebaš med 120GB SSD-jem in 2TB Caviar Black diskom kjer sta cenovno nekje tam tam pa se je dobro vprašat če boš od SSD-ja dejansko toliko proftiral. Na desktopu osebno ne vidim smisla, da bi še kmalu šel na SSD.

Pa ravno na desktopu je trivialno imeti več diskov, tako da je odgovor jasen - 120GB ssd IN 2TB Caviar. Ampak je lahko Green, ne Black, tako da še s tem nekoliko kompenziraš ceno ssd-ja. Če pa že nimaš denarja za oba, pa raje 60GB ssd + 1TB 5400rpm disk. Se absolutno splača.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

opeter ::

RejZoR, najlepša hvala za lepo in obširno opisane odgovore na moja vprašanja!

Torej po napisanem sklepam, da ni potrebno defragmentirati SSD-je. Je tako?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

RejZoR ::

@nekikir
Hitrost pri čem? Pri mojih potrebah bi bile razlike povsem zanemarljive.

@opeter
Ne, SSD-jev se NE defragmentira, ker ne pridobiš ničesar, samo prej ga iztrošiš.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nekikr ::

Ne verjamem. Če hvališ Caviar Black, potem imaš potrebo po hitrem disku. Razen, če si ga kupil, ker se dobro sliši.

Spock83 ::

Tko. Enkrat sem punci vgradil SSD (Crucial 128GB C300) v notebooka. Rekla, je da je razlika samo v odzipanju rar fajlov. :) Zdaj, ko sem tistega ven al in notri ruknil Momentusa XT (Hibrid), na novo inštaliral sistem mi je rekla: "Da je zdaj laptop fuuuul počasnejši". :D

Sam imam 160GB Intela in vam pravim, da nikoli ne grem več nazaj na navaden HD (Za sistemca).

RejZoR ::

Caviar Black sem vzel ker mi je Samsung crknil. Vzel pa sem ga ker je bil dober blend kapacitete in zmogljivosti za dano ceno. Da pa bi zraven tega tlačiš še SSD samo zato da bi potem sistem bootal par sekund hitreje pa res ne vidim pointa. Pri čem drugem pa tud ne bi prav nič profitiral. Firefox rabi sekundo, da se zažene prvič. Paint.NET rabi ene 2 sekundi. Oba se ob ponovnem zagonu odpreta instantno brez zamika.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

McGregorSL ::

RejZor:

nekikr ti je že povedal, da je največja prednost hitrost, ki se pozna pri vsem.... npr. zagon računalnika, izklop računalnika ... celo po 1 letu nameščenega sistema je stvar občutno hitrejša (verjamem da win7 pripomore a v službi, ki nimam SSDja je počasnej).... odpiranje več programov hkrati, odzivnost sistema iskanje datotek, in splošen občutek ko nekaj klikneš se odpre v trenutku... VEDNO.
Če bi imel denar bi si omislil še več SSDjev, tako da kopiranje je pri meni pač omejena na hitrost HDDja

+ seveda, da je neslišen...

Once you go SSD you never go back :D

dbevfat ::

RejZoR je izjavil:

1.) Če je možno je priporočeno pagefile izklopiti oz ga premakniti na navadni HDD. Čeprav načeloma ne bi smelo pretirano vplivati na trjanje SSD-ja.

@opeter
Kolikor jaz vem, premikanje na HDD ni priporočeno; če sistem rabi pagefile, je ves point pravzaprav, da je hiter, izraba pa ni blazno večja.
nvr2fat

PecenkA ::

Ravno včeraj sem nekomu sestavil sistem z OCZ Vertex 2 120 GB in WD Caviar Black 2 TB. Photoshop mu odpre skoraj hitreje kot meni Chrome. Tip se drugače ukvarja z grafiko, se pravi, da največ goni Corel in Photoshop. Še mene ima, da bi doma za primarni disk dal SSD. Pa Windowsi se naložijo v 27 sekundah vključno z vso šaro v startupu.

kuglvinkl ::

Če uporablja PS, potem je zelo v redu imeti scratch disk na SSDju in pa fajle, ki jih trenutno obdeluje. Tko mam sam in se zelo pozna.

silcek ::

@RejZoR

Tudi jaz sem enako razmišljal dokler nisem kupil SSD-ja in sedaj mi ni žal tega denarja. Zadeva deluje odlično.
Najprej sporbaj nato kritiziraj.;)
silcek

Jst ::

Bom še jaz povedal moje izkušnje:

Še v času infancy SDDjev sem imel za teden dni en SSD, ki ni bil po takratnih podatkih hiter. Spadal je bolj nižje na lestvici.

Uporabil sem ga samo za OS Win7, ker je bilo prostora malo. Kakšne hude pohitritve nisem občutil, ampak sem opazil, da se programi obnašajo bolj smooth.

Ko sem ta SSD vrnil in šel nazaj na mojo konfiguracijo diskov, sem prvo mislil, da je v BIOSu nekaj narobe nastavljeno, ker se mi je vse zdelo počasi. Pa sem preveril, če dela AHCI, Ultra DMA x, NQC,...

Ampak je vse delalo v redu. Tako da razumem uporabnike, ker res ponuja SSD velik performance boost. Ko ga enkrat uporabljaš in greš nazaj na HDDje,... takrat šele vidiš razliko.

BUT!

Jaz imam vse računalnike prižgane 24/7, gredo samo v Sleep. Imam veliko rama vsepovsod - na stacionarcih, serverju, Entertainment, prenosnikih. Tako, da trenutno ne vidim potrebe po *tako majhnih* SSDjih samo za sistem.

Poleg tega, čeprav pravijo, da so izdelki matured, vidim novice o napakah, teme na forumih o problemih, vedno znova novi firmware-i,...

To ni to. Za stacionarca/serverja ne. Prenosnik z 160GB SSDjem da, ampak je cena 1/3 prenosnika.

Tako da imaš pluse in minuse, kar se tiče HDD vs SSD.

Na vsakem posamezniku je, da pretehta, če mu bo SSD toliko koristil.

(Meni bo zagotovo vsepovsod, ko bodo vsaj 400GB, pa brez novic in tem na forumih in grupah o SSD opekah)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nekikr ::

Hja, Seagate dela klasične HDDje že dve desetletji, tehnologija je že zdavnaj dozorela, pa ima še vedno en velik kup ljudi težave z njihovimi diski. Isto velja za cele serije Hitachijev. Če boš čakal, da bodo SSdji brez napak, potem je najbolje da ostaneš na disketah.

revvs ::

Saj so večino teh tehnologij že izumili 195x do 197x, te tehnologije ki so komaj zdaj profitno rentabilne.

Bor H ::

Pa pri diskih je precejšen problem lahko to da se premikajo notr deli. Idealna mašina nima premičnih delov, to HDD pač ni.

Pyr0Beast ::

Ježeš. Kaj pa ventilatorji ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nekikr ::

So bistveno bolj dovzetni za mehanske okvare kot heatpipe. Saj ni težko no. Potrudi se no malo.

Pyr0Beast ::

Heatpipe pa s časoma izpusti delovni medij. Jejhata. Kaj pa zdaj ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

nUUb ::

Pyr0Beast je izjavil:

Heatpipe pa s časoma izpusti delovni medij. Jejhata. Kaj pa zdaj ?

Ponovno nafilaš kot hladilnik :D
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

Pyr0Beast ::

Hehhehe :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

RejZoR ::

Japajade pol pa se svizec zavije v folijo. Koliko od vas pa refilla heatpipe in popravlja ventilatorje. Večina gre verjetno v štacuno in kupi drugega. Ventilatorje popravljam sem in tja ampak s heatpipi se pa še nisem ukvarjal.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Jst ::

Saj verjetno noben ne zanika, da SSD je prihodnost. Oziroma bolje rečeno, da HDDji NISO več potrebni v prihodnosti. Za ta trenutek, danes, se mora pa vsak posameznik vprašati, kakšne so njegove navade uporabe računalnika in koliko bi mu SSD pomagal. (Meni bi izredno, če bi si jih nakupil za ene 500GB za samo EN prenosnik - tisti, na katerem programiram in imam vse projekte in kup VBox virtualcov za testiranje. )


+
Ker se bo mogoče tehnologija celic v trenutnih SSDjih lahko spremenila, se bodo uporabljali drugačni materiali in logika shranjevanja, seveda v primeru, da bo ceneje, potem SSDjev, takšni kot so danes, pač ne bomo uporabljali. Wishful thinking, probably...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

kuglvinkl ::

Čist možno, da bo v prihodnje v malo boljšem razredu prenosnikov, notri en SSD velikosti 1,8 palcev in drug klasičen 2,5.

Sam bi si za desktop gotovo nabavu 1,8, če bi bila cena identična. V resnici so malo držaji. No, v tem primeru disk postane nekaj kar binglja iz SATA kabla.

feryz ::

Meni vseeno bingljata s SATA kabla, čeprav sta 2,5.
Enkrat sta mulca malo preveč šutirala kišto (tower pod mizo) in se je eden snel.
Dokler nisem odprl zadeve, se bil kar malo bled. Razpad Raid-a in te stvari.
Vtakneš nazaj in spet normalno dela.

kuglvinkl ::

V končni fazi so zarad mene tolk veliki kot SATA port. Tako kot je 8 GB USB ključ velik kot noht. In bi disk uštekal direkt na port :).

Jst ::

Tako kot so te micro usb za razni bluetooth, miš, tipkovnica. Dobra ideja.

--
Ampak samo nekaj: kaj niso ugotovili, da idle prenosnikov hdd porabi manj kot idle ssd? (Tudi prenosniki, katerim sem/so zamenjali hdd z sdd je bilo trajanje baterije nekako enako. Štiri ure brskanja po netu z uTorrent zadaj je ostalo štiri ure. FullHD predvajanje dvournega filma pusti enako količino baterije... Info iz prve roke. Niso pa kolegi testirali z kakšnim namenskim programom.)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Bor H ::

Verjetno je res precej odvisno od tega kaj počneš, še vedno je na laptopu glavni porabnik monitor.

WarpedGone ::

Niso vsi SSDji enaki, niti niso vsi HDD enaki. Nekater porabjo več kot drugi, težko rečt kr tko počez.

Sigurn si lahk sam da SSD porab manj kot desktop HDD.
2,5" HDDji so lahk zelo šparovni (in ustrezno počasni)
Zbogom in hvala za vse ribe

Stra ::

Tistim, ki pravite da ne greste več iz SSDja na HDD rečem samo amen, brothers!

Aprila bosta dve leti odkar imam Vertexa noter. Ne grem več nazaj. Ko slišim rožljanje diska na rezervnem PCju se mi kar zamegli pred očmi.

>:D

Pyr0Beast ::

Jst je izjavil:

Tako kot so te micro usb za razni bluetooth, miš, tipkovnica. Dobra ideja.

--
Ampak samo nekaj: kaj niso ugotovili, da idle prenosnikov hdd porabi manj kot idle ssd? (Tudi prenosniki, katerim sem/so zamenjali hdd z sdd je bilo trajanje baterije nekako enako. Štiri ure brskanja po netu z uTorrent zadaj je ostalo štiri ure. FullHD predvajanje dvournega filma pusti enako količino baterije... Info iz prve roke. Niso pa kolegi testirali z kakšnim namenskim programom.)


Aleluja. Ko sem to govoril pol leta nazaj, da blaznih razlik v porabi dejansko ni so me hoteli najmanj pribiti na križ.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

Kaj si pa ti mislu, da se bo iz nekaj ur avtonomija podaljsala na nekaj dni? :)):))
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Najmanj na 2 dni ziher.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Dr_M ::

Kupi si velik svincen akumulator :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Pyr0Beast ::

Potem pa bo lavfal le 1 dan.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MrStein ::

McGregorSL je izjavil:

Zame je zamenjava iz HDD diska na SSD enako kot je bila iz CRT monitorja na LCD.

Upam, da ne.
Na LCD imaš razen prednosti tudi:
- lag
- odvisnost slike od zornega kota
- nizek frejm rejt
- ghosting
- še kaj, česar se v petih sekundah nisem spomnil
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

opeter je izjavil:


Torej po napisanem sklepam, da ni potrebno defragmentirati SSD-je. Je tako?

To je precej razširjena fama.
Potem pa pogledaš na prvi test hitrosti SSD in vidiš, da je branje večjih kosov podatkov orenk hitrejše od branja malih.
Razen tega je še večji problem pri pisanju. Če so bloki ponesrečeno razporejeni, lahko pade performanca za razrede.

Evo prvi zadetek na googlu:

 razlika je faktor deset

razlika je faktor deset



PecenkA je izjavil:

Pa Windowsi se naložijo v 27 sekundah vključno z vso šaro v startupu.

Huh? Kako šaro pa ima v starupu?
Taki čas doseže moj predzgodovinski (VIA KT400) PC. PATA disk.
Čisti OS pa 15 sekund.
(merjeno od trenutka bootanja, torej branja boot loaderja z diska - prej si BIOS vzame čas.)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Pyr0Beast ::

Bohnedaj da zalavfaš FreeDOS
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MrStein ::

Evo sem izmeril:
Od boot menija do login screen-a 30 sekund.
Potem 4 sekunde tipkanja gesla in čez skupaj 46 sekund že lahko recimo slike na desktopu odpiram.
Sicer potem še neke stvari v ozadju nalaga, tako da je težko rečt kdaj je konec.
Disk pa je paralelni ATA Maxtor 6Y160P0 DiamomdMax Plus 9 (160GB).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Pyr0Beast ::

Pri meni na ubuntuju 10.10 od boota pa do polnega namizja 17 sekund.

WindowsXp je tam okoli minute.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Jaz pa čas startupa *prenosnika* z SSDjem in *stacionarca* z F3 1TB HDD ne ločim. Oboje si vzame čas, da se naložijo vsi servisi, programi,... Enkrat mesečno, kot je potrebno resetirati w7.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

WarpedGone ::

Ker tvoj problem ni hitrost storaga ampak debilnost "programerjev" in kup timeoutov v inicializacijski kodi, ki se enostavno morajo iztečt predno gre zadeva naprej.

Glej lučko - če ta ni čisto solid in mal utripa = čas za SpitFest nad inteligenco avtorjev katerim je za tvoj čas prav malo mar.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft sklenil rekordno prvo četrtletje

Oddelek: Novice / Rezultati
218351 (6034) janig
»

Nvidia: prodaja grafičnih kartic za rudarjenje zanemarljiva

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3411649 (8596) Truga
»

Applov dobiček padel, delnice prav tako

Oddelek: Novice / Rezultati
178285 (6818) aerie
»

Nvidia z visoko rastjo dobička in prihodkov

Oddelek: Novice / Rezultati
266895 (5569) Senitel
»

Bliskovni pomnilnik se ceni

Oddelek: Novice / Rezultati
338859 (6762) kogledom

Več podobnih tem