» »

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Slashdot - Ameriška neprofitna organizacija SSRC (Social Science Research Council), ki se ukvarja z raziskovanjem v družboslovnih vedah, je objavila poročilo o piratstvu v državah v razvoju in ukrepih za njegovo brzdanje. Ugotovili so, da drakonske kazni, dosledno preganjanje, restriktivna zakonodaja ali cenzura ne morejo izkoreniniti piratstva. Edini način, da ga vsaj občutno zmanjšamo, je po njihovih izsledkih znižanje cene digitalnih vsebin.

V tri leta dolgi študiji, ki so jo predstavili v 400 strani dolgem poročilu, so se posvetili predvsem analizi Južne Afrike, Rusije, Brazilije, Mehike, Bolivije in Indije. Ugotovili so, kar pravzaprav vemo že dolgo. Ker je kupna moč v deželah v razvoju mnogo nižja od tiste v razvitem svetu, so digitalne vsebine tam relativno mnogo dražje. Če stane Vitez teme v Rusiji preračunano po valutnih tečajih 15 dolarjev, kar nominalno ustreza ceni v ZDA, pa je v resnici ta cena za Rusa petkrat višja, saj zasluži manj. To je glavno gonilo piratstva v državah v razvoju, ugotavljajo. Zato je tudi neumno računati škodo na način, ki ga ima RIAA tako rada - prešteti vse nelegalne kopije in jih množiti s ceno kopije v prodaji.

Pet glavnih ugotovitev študije:
  • med ponudbo in povpraševanjem obstoji veliko neravnovesje, ki vztraja zaradi rigidnih cen na eni strani in nadomestne ponudbe s strani piratov na drugi strani;
  • založniki se vedno najprej obrnejo po pomoč k državi, šele ko vse drugo odpove, začnejo razmišljati o spremembi poslovnih modelov;
  • piratske vsebine distribuirajo ljudje, ki delujejo na robu zakonov in točno vedo, kje in kod so zakonodaja in pravne prakse nedosledne, nepopolne ali dvoumne;
  • piratstvo ima uveljavljeno vlogo kot razvojna strategija v državah v razvoju;
  • v mnogo teh državah ima tudi politično vlogo kot protiutež centraliziranemu nadzoru nad informacijami - cenzuri.
Če torej želijo lastniki avtorskih pravic za digitalne vsebine znižati stopnjo piratstva, morajo najprej prilagoditi cene. Vzgoja, kazenski pregon in ostale podporne tehnike lahko uspešno nastopijo šele za tem.

Poročilo je dostopno na internetu. Da bi svojo poanto okrepili, je za prenos v ZDA, Zahodni Evropi, Izraelu, Singapurju, Avstraliji, na Japonskem in delu Arabskega polotoka treba plačati osem dolarjev, drugod (tudi v Sloveniji) pa je za nekomercialno rabo zastonj.

28 komentarjev

vesolc ::

doh...za to so rabli študijo? xD

BoLhCa ::

hahaha najbolj preprost, vsem znan odgovor/rešitev oni pa delajo študijo ???

OMFG !

BALAST ::

Kaj je smešno, vsako stvar je treba raziskat in za to so tu študije. Čeprav tudi jaz sovražim FDV-jevce zaradi "drugačne" izobrazbe, se lahko iz takoh študij potegne marsikaj zanimivega. Tako + kot -. Je pa vse treba jemat z rezervo, ker američani imajo drugačno perspektivo do iger kot ostali svet.

Tezaab ::

Ja lejte... Kako bos odgovoril na uradne dokumente, ki jih sproducirajo RIAA, MPAA, ZKDHVJHDJFN, kdorkoli, oziroma z njihove strani placane organizacije? Treba je met nek kontra dokument, pa ceprav le-ta odkriva toplo vodo.

VolkD ::

Hudo...
No saj črnega trga deviz tudi ni več, čeprav je pred 20 leti bil izjemno velik. Le provizije bank in dostopnost je bilo treba urediti. In tu je povsem enako. Za kaj takega ni treba biti preveč pameten.
Po drugi strani me pa čudi kako to, da firme same ne dojamejo tega. Ker če bi bi sebi v dobro uvedle še noncomerce licenco za programe. Tako bi imele 2x profit. Pobrale bi tisti del uporabnikov, ki se sedaj pasejo na travnikih. Pa še dobro bazo bi si naredile, saj kar se janezek nauči to zna in prehod na komercialno licenco bi bil zanesljiv.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Pyr0Beast ::

Not gonna happen;

Free stuff = No profits
Medium priced stuff = Profits
Higly priced stuff = Profits + Pirating -> Profits + Anti-pirate laws in favour of corporations
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zmajc ::

Znižat cene za lokalno prebivalstvo, pri nakupu zahtevat veljaven dokument. Tujcem pa prodat po njihovi tarifi in to je to.

Dr_M ::

Zmajc je izjavil:

Znižat cene za lokalno prebivalstvo, pri nakupu zahtevat veljaven dokument. Tujcem pa prodat po njihovi tarifi in to je to.



Pravilno. :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zurbum ::

Očitno založniki kljub piratstvu namolzejo veliko več denarja, kot pa ga bi, če bi cene znižali in bi se s tem znižal tudi % piratstva.
Potrebno se je zavedati, da določen % ljudi bo zadevo vedno kupil, določen % pa jo bo vedno potegnil iz pašnika, tudi, če bo cena minimalna.

blue ::

Pomoje imajo dost sposobne ekonomiste, da točno vedo kam morajo postaviti ceno, da imajo največ dobička.

Pyr0Beast ::

Očitno založniki kljub piratstvu namolzejo veliko več denarja, kot pa ga bi, če bi cene znižali in bi se s tem znižal tudi % piratstva.

Za njih je piratstvo le pozitivno, saj lahko na ta način zvijajo zakonodajo, kakor jim paše.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zurbum ::

Sicer pa, roko na srce, če ne bi bilo piratov, dvomim, da bi kdo danes vedel za Microsoft in Billy Gates-a. :D

49106 ::

Če ne bi bilo pirastva, dvomim da bi kdo danes imel osebni računalnik

fireX88 ::

zdj pa so odkrili doplo vodo :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fireX88 ()

Phantomeye ::

BALAST je izjavil:

Kaj je smešno, vsako stvar je treba raziskat in za to so tu študije. Čeprav tudi jaz sovražim FDV-jevce zaradi "drugačne" izobrazbe, se lahko iz takoh študij potegne marsikaj zanimivega. Tako + kot -. Je pa vse treba jemat z rezervo, ker američani imajo drugačno perspektivo do iger kot ostali svet.


Kako lahko nekoga sovražiš, ker počne kar ga zanima? 8-O

antonija ::

Ugotovili so, da drakonske kazni, dosledno preganjanje, restriktivna zakonodaja ali cenzura ne morejo izkoreniniti piratstva.

Thank you captain hindsight!

Me zanima s cim bojo probal izkoreninit prostitucijo in uporabo psihoaktivnih substanc... Fora je da so vse tri zadeve (mumile, kurbarija in posnemanje/kopiranje drugih) nekak ves cajt obstajale kot nekaj povsem normalnega, dokler ni nekdo nekje dobil grozno dobre ideje da se zadevo kriminalizira. V vseh primerih je bil razlog denar (ali ga drugi zasluzijo vec kot on, ali pa ga on ne zasluzi toliko kot drugi).

Piratsvo bo (tako kot kurbarija in pir za sankom) obstajao se dooolgo casa. Seveda se lahko delamo fine in si govorimo da tega pa ubistvu ni in spimo malo mirneje...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

filip007 ::

Nižanje cene in vse skupaj zakleniti v spletno trgovino, samo potem se da vsebina uporabiti izven trgovine, podobno kot če bi se ga nabutal pred odhodom v bar z domačo robo pa spil samo en gosti sok v baru.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

antonija ::

podobno kot če bi se ga nabutal pred odhodom v bar z domačo robo pa spil samo en gosti sok v baru.

Kar pocne mularija ki nima dnarja (in placa, zato mora ven v lokal).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

mkoco ::

:)) keri kekci, za to rabijo študijo, hehe :))
Apple store, android market in podobni že vedo... v mikroplačilih je
prihodnost (pogruntal pa so to japončki že pred več kot 10-leti)
Samo poglejte Angry Birds 8-)

Izkoreninili pa piratstva ne bodo, že zato ker je kul - od gusarjev dalje :)
Money will say more in one moment than
the most eloquent lover can in years.

nekikr ::

Seveda rabijo študijo zato, je že zgoraj nekdo napisal. Nekaj, kar je meni logično je tebi lahko španska vas. Posledično rabimo en papir, kjer je zadeva jasno napisana z vsemi izračuni, statistiko itd.

RuskiSnajper ::

vesolc je izjavil:

doh...za to so rabli študijo? xD


:D

ekonomisti so pomoje navečji prasci našega sveta , proklete k**** to najlazjo solo naredijo pa so neki šefi itd. - pojma pa itak nimajo , sej , vsi ko grejo na ekonomično itak nimajo pojma kaj bi bli.

Doc123 ::

Ni take stvari kot so "avtorske pravice" Lastnina nefizičnih stvari je logični absurd. Ideje ne ustvarjajo posamezniki pač pa družba, ni take stvari kot je "originalnost"

jlpktnst ::

@Doc123: Se strinjam. Vendar v okvirih tega kar imamo danes ima ta raziskava smisel in tudi zaključki.

Saj sem nekje bral da na steamu so že uvedli to - 2 regije za vzhod-zahod in mi smo menda v vzhodni. Težava da so reči še vedno predrage in da ene reči niso ceneje na vzhodu. Recimo civ5 50EUR, v trgovini je 40-45EUR. Pri piratih je zastonj.

Ameru s 6000$ plače 50$ ni nekaj, slovenceljnu s 500EUR pa je 50EUR konkretna cifra. Študentu z žepnino 50EUR pa je to nedosegljivo. Nerealni cilji peljejo v pogubo. Problem je edino to, da imajo te firme trdno bazo doma in da lahko izgube na tujem upravičijo. Nato pa namesto racionalne strategije gonijo svoje... tudi če bodo dosegli total lockdown ne bodo zaslužili več, ljudje enostavno nimajo kje dobit tega denarja.

Gandalfar ::

Ce ti je civ5 predrag .. imas tam socialisticno knjiznjico za 10 ojrov/letno. Zabave kolikor hoces.

bsaksida ::

Civ5 sem kupil za 30EUR ko je bilo na Steamu popust. In vse DLC-je kupil

Pa še to mi ne gre v glavo, da ob času izida Retail in Download varjanta stane enako čeprav Retail po izdelavi je dražja. In Jaz tudi piratiziram da vidim kakšna igra je dobra ali slaba.

Pa včasih sem zelo razočaran glede da je igra ima toliko bugov da sploh ne moreš igrat normalno brez workaround-ov. Naprimer Prototype. Port na PC je zelo nestabilna in več kot eno leto ni nobenih popravkov. Igra Sabotuer ne dela normalno na VGA kartici kljub temu da uporabiš najnovejši beta patch. V teh primerih bi mi bilo žal če bi sploh kupil.

Drugo problem je DRM. Se še spominjam kako je DRM uničeval CD-Rome. Ali pa da lahko aktiviraš samo 3x ali pa hožeš igrat ko oni serverje za DRM ustavijo za tisto igro. Steam DRM mi pa ni tak da bi me kej oviral.

Skratka cena je največji razlog cena in DRM.

Edit: Typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bsaksida ()

francek1 ::

Smaugi :: danes, 14:26:31

BALAST je danes ob 12:12:25 izjavil:

Kaj je smešno, vsako stvar je treba raziskat in za to so tu študije. Čeprav tudi jaz sovražim FDV-jevce zaradi "drugačne" izobrazbe, se lahko iz takoh študij potegne marsikaj zanimivega. Tako + kot -. Je pa vse treba jemat z rezervo, ker američani imajo drugačno perspektivo do iger kot ostali svet.



Kako lahko nekoga sovražiš, ker počne kar ga zanima? 8-O

Ker so to osebki, ki ne koristijo družbi ali drugače; ki nič ne ustvarjajo ??!! Pač nujno zlo...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

MrStein ::

US$8 for non-commercial use in high-income countries—a list that for the present purposes includes the USA, Western Europe .... but not Canada.

:O
A v Kanadi jim gre tako slabo?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

Zadnje poglavje, tisto o zgodovini, je tudi zanimivo.


PS: Kje je digitalcek?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študija za EU: piratstvo ni tako škodljivo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
9423647 (19887) gus5
»

BSA: stopnja piratstva lani zrasla na več kot polovico

Oddelek: Novice / Ostale najave
296220 (3945) Dr_M
»

Seznam zahtev po internetni cenzuri

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
196024 (4632) Iatromantis
»

Anketa-Spletno piratstvo in gospodarska škoda

Oddelek: Šola
326122 (5562) St235
»

Študija: edini način za znižanje piratstva znižanje cen

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
285922 (4048) MrStein

Več podobnih tem