» »

bolha prevara

bolha prevara

plevcek ::

Preko bolhe sem nedavno kupil iphone 32gb in ga plačal na pošti po povzetju. Ko sem zadevo odprl in pregledal se je izkazalo da je telefon le 16gb.
Prodajalca sem poklical in mu situacijo razložil in mu rekel da mu ga želim kar osebno vrniti, pač bi reskiral tist dnar za benz. Rekel je da ni problema, da bo denar vrnil. Ampak sedaj ga že nekaj dni kličem in ni odgovora in imam občutek, da se izmika. Imam pa njegov naslov, telefonsko, uporabniško ime na bolhi pa še kaj bi se našlo.
Kaj bi vi naredili ? Ali da naredim prijavo policiji ali da enostavno pošljem po pošti in čakam kaj se bo zgodilo. Nekako imam občutek da bom dobil pošto nazaj po 3 tednih in še poštnino plačo. Ali da mu še kakšen sms pošljem ? Skratka kakšne so možnosti preko policije ?

Apple ::

Prijava za goljufijo na policijo... Naj se oni ukvarjajo s tem... Ti pa zberi vse papirje (sprintan oglas, škatlo, v kateri si dobil telefon, etc...) ... Ne mu pošiljat... Si že naredil, kar bi vsak od nas naredil...
LP, Apple

plevcek ::

A mislite, da bo kaj pomagalo če mu še en sms pošljem, da lahko vrne denar če želi, sicer pa se bo policija ukvarjala s primerom ? Sej dr.palm mi je že dal nasvet ampak vseeno bi raje rešil zadevo tko če se da, ker preko policije ne vem kako dolgo traja in kakšna je možnost uspeha.
Sej bi šel sam do njega domov, če ne bi bil 200km vstran od mene.
Hvala.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: plevcek ()

amigo_no1 ::

A mislite, da bo kaj pomagalo če mu še en sms pošljem

Ne.

Zgodovina sprememb…

kreki ::

Probaj in če ne bo odziva tkoj na policijo.
Priklopljen na šštrom.

plevcek ::

Še to me zanima. Če policija ugotovi prevaro in najde prevaranta a potem policija izterja znesek al mu napiše kazen al dobim jst s tem podlago za naprej za sodišče al kako gre to?

St235 ::

Ločit treba dve stvari - kazensko oziroma prekrškovno in civilno odgovornost.

Če daš prijavo na policijo in policja dejansko ugotovi, da je šlo za namerno prevaro (ne pa pomoto, napako v oznaki...) potem bo kršitelju izdala plačilni nalog oziroma kazen, ki je za kršitev predvidena.

Ti pa moraš razliko v vrednosti aparata stožit v civilni tožbi, oziroma izvensodni poravnavi. Policijski zapisnik in morebitna kazen za prevaro sta konkretni osnovi za takšno tožbo.

Bistveno je koliko časa se trgovec izmika, ali gre za fizično ali pravno osebo itd. Prijava na policijo je vsakor pametna, če gre za fizično osebo, če gre za pravno osebo je boljši naslov tržni inšpektorat alu urad za zaščito potrošnikov. Pomembno je da imaš dejanske dokaze, po možnosti takšne, ki so sledljivi - emali, sms, sam oglas... Velika verjetnost je da se bo dalo z prodajalcem dogovorit takoj, ko bo dobil klic s policije.

plevcek ::

Prodajalec je fizična oseba. Imam shranjen oglas iz bolhe, kjer je točno razvidno uporabnik, cena in kaj se je prodajalo. Imam še nekaj drugih dokazov vendar vprašanje če se bo dalo kaj z njim dogovorit, ker že prvič po prevari ko sem ga dobil ko sem bil itak razkurjen sm mu rekel, da če mi ne misli denar vrnat se bomo drugač menli pa je takoj reku da če mu grozim, da me lahko toži, tako da predvidevam, da je izkušen prevarant.
Je pa res, da je v tistem pogovoru zatrdil da ni rekel da ne bo vrnil in da bo dal denar nazaj ampak zaenkrat ne kaže niti približno na to, da ga ima namen vrniti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: plevcek ()

amigo_no1 ::

Tu na forumu zaman izgubljaš čas.
Pot pod noge.

forplan ::

Po moje si lahko srečen, da si dobil vsaj telefon z 16gb ne prazne škatle!

Za takšno vrednost bi se pa že lahko zmenil za osebni prevzem v tej širni Sloveniji.

Po moje če boš šel s tem na policijo bi glih dol visi za en takšen primer, mogoče preko dolgotrajnega postopka ukrepajo kaj in naložijo kazen prodajalcu.
Pri tem ni zagotovila da boš ti kaj profitiral ali pa da bi ti zamenjal stvar.
Imaš pa tudi možnost tožbe, kar bi bil rezultat da bi ćez 10 let ko bi šel primer skoz dobil povrjeno.
da se strinjam

KoMar- ::

Posebej iPhone kupovat na Bolhi je zelo tvegano. "Prodajajo" jih Nigerijci in očitno tudi Slovenci. A si sploh 100%, da gre za pristen izdelek?

plevcek ::

Skratka sedaj sem še poslal opozorilno sporočilo, da bom zadevo predal policiji in mi je tip odgovoril preko sms-a in nekako je komunikacija stekla. Mi je pa ponujal tudi stevilko od katerega je on kupil telefon in trdil da ni vedel da je 16gb. Strinja se tudi z tem da mi nakaze nek znesek in jaz prodam telefon naprej.
Skratka imam obcutek, da je njega nekdo lepo okol prnesu pa se vedu ni. Ce se bo zadeva vsaj tako resila da mi da nekaj denarja nazaj pa bo tudi v redu.

Good Guy ::

je pa ponujal tudi stevilko od katerega je on kupil telefon in trdil da ni vedel da je 16gb.


če verjameš..

St235 ::

navsezadnje je možno, da je njega nekdo nategnil, pol je pa on nategnil tebe. Lej če je Iphone res avtentičen (ne glede na 16 ali 32) potem se probaj zmenit z prodajalcem, da ti vrne tisto razliko. Če gre za ponaredek pa pač zahtevaj celotno kupnino nazaj.

KoMar- ::

Tip te nateguje na suho. Tako na škatli kot na samem iPhoneu je napisana kapaciteta.

plevcek ::

2 možnosti so al je res pravi lammer pa nima pojma o telefonih pa so ga nategnil al pa je sam ornk nategant. S kom imam opravka težko rečem trenutno ampak bom videl čez nekaj dni.
Drugače je pa na telefonu napisano 32gb, ko pa pogledaš notri je pa 16gb tko da je nekdo moral menjat ohišje zadaj.

BlackHole ::

V glavnem, naiven si, da kupuješ iPhone preko prevzema po pošti, ne glede na vse.
LP Marko

plevcek ::

V bistvu sem mislil, da je možno pregledati pred plačilom ampak sem se motil. Naiven sem bil, ker nisem prej preveril serijske številke. Sicer pa se lahko vsem, ki kupujemo prek pošte in bolhe to zgodi. Ampak to je bilo pravzaprav 1. in tudi zadnjič, da sem naročal tovrstno robo prek pošte. Vsaka šola nekaj stane :)

St235 ::

Kako si pa mislil pred plačilom pregledat? da bi ti na pošti dovolili da odpreš in potem zavrneš, če ti ni všeč?

mihecpegec ::

Tudi sam sem bil deležen podobne prevare.

Z bolhe sem naročil predmet in se s prodajalcem dogovoril za prodajno ceno in kdo krije stroške poštnine. Po prijetju obvestila o pošiljki se cena razlikuje za 20eur, sam ne bi imel nič proti temu, vendar me prodajalec hoče "nategniti" (ne bi imel nič proti temu, če bi se dogovorila za takšno ceno). Sporočil sem mu da pošiljke ne bom prevzel v kolikor mi ne pošlje 10eur, da malce omilim svojo izgubo saj ni bil takšen dogovor. Sedaj pa mi grozi da me bo prišel rubiti ... bučke.

def0r ::

Poskusa te ogoljufati in potem se grozi:) Ne sprejeti paketa, se zavrnit ne da bo na paket cakal 15 dni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: def0r ()

KoMar- ::

Vsekakor se mu ne pustit.

Dr_M ::

Za kaksen znesek pa gre? Ker posta si kar lep kupcek denarja vzame za posiljanje denarja prejemniku, kar pa placas ti, razen ste se drugace dogovorita s prodajalcem.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

def0r ::

Jah vseeno nebi vzel paketa, ce prodajalec grozi.
Nekako taksnim prodajalcem nebi zaupal.

mihecpegec ::

Gre se za paket v vrednosti 260eur, sedaj pa je cena drugačna za 20eur.
Ravnokar me je klical in grozil, me sploh ne gane, sem pa iz konteksta prebral da je čisto brez denarja.

Če si pošta prisostvuje toliko denarja se posujem s pepelom, vendar se mi nekako to ne zdi normalno.

Dr_M ::

Jaz sem lani nabavil graficno za 250EUR, vse stroske krijem jaz. Mislim, da je bila postnina 7EUR, se 13EUR si je pa posta uzela, tako da sem bil nakoncu ob 270EUR. :|
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

def0r ::

Mogoce je potem jasno :) Po povzetju pride ze drazje tako da sam apostnina pride kar dosti. Pa se 1% od vrednosti posijlke provizije dodatno se mi zdi da zaracuna posta, nisem pa siguren.

MadMax ::

mihecpegec:
Naštudiraj cenik Pošte, ker je to čisto možen znesek.
Je pa "zajeb" naredil pošiljatelj, ker je najbrž poslal paket z vrednostjo in pazljivejšim ravnanjem.
Bi pa rekel, da to ni naredil zato da bi tebe zajebal, ampak zaradi smrtnikom nerazumljivega cenika Pošte in zato, da zavaruje sebe pred morebitno izgubo/poškodbo paketa.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

OldSkul ::

najboljše je poslat tako, da ti pošta denar nakaže na TRR. Tako prihraniš prejemniku paketa nekaj dodatnih stroškov, ki so sicer včasih kar preveliki.

mihecpegec ::

Sem gledal malce po ceniku pošte, ugotavljam da imajo resnično oderuške cene, čeprav še vedno ne pridem do takšne spremembe zneska! Verjetno se bom moral posuti s pepelom ...
Kako pa je potrebno poslati paket, da ti pošta nakaže denar na TRR?

def0r ::

Prineses izpolnjeno poloznico z njegovimi podatki ter tvojimi + tvoj TRR.
Izpolnes za priporoceno posiljko ter vpises isto vrednost in napises tudi VREDNOST : (vrednost paketa) na sam paket. Zadaj ti zalimajo poloznico in posljes.

MadMax ::

čeprav še vedno ne pridem do takšne spremembe zneska

Hja, navaden smrtnik bo gledal v tabeli znesek glede na vrednost.
Pošta pa sešteva vse do navedene vrednosti.

Najbolj žalostno pri vsem tem pa je, da ti 10-članska zasedba poštnih uslužbencev ne zna razložiti kako pridejo do navedenega zneska.
V najboljšem primeru te povpraša po teži in vrednosti, nakar naloži na tehtnico ustrezno zajeten kup nečesa kar ima pri roki, vtipka vrednost in ti pove znesek poštnine....
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

KoMar- ::

Ni variante, da bi se stroškov pri takem znesku nabralo za 20 EUR.

St235 ::

Poglej koliko piše vrednost na paketu, to je tisto kar ti je človek zaračunal. razlika do številke, ki jo hoče cena pa je provizija oziroma poštnina, ki jo računajo za dostavo denarja pošiljatelju in ni krivad pošiljatelja.

Recimo: artikel je 250EUR, poštnina 4 EUR. Na paketu bo pisalo 254EUR, pošta pa bo tebi zaračunala 270EUR, ker mora dostavit denar pošilajtelju.

MadMax ::

KoMar:
Brez problemov tak znesek.
Da ne pišem in študiram cenike še enkrat, copy/paste ene 3 leta stare PM razlage, kako so nategnili mene in pošiljatelja (do danes so že več kot enkrat podražali storitve; linki do cenikov morda niso več veljavni-poišči nove), za vrednost 3kg paketa mislim da okrog 160EUR sva s pošiljateljem skupno plačala skoraj 17EUR:


Zaradi te naše preljube oderuške pošte mi gre pa zdaj že res na bruh...
Sem bil četrt ure na pošti, nato pa še eno uro in pol premetaval številke iz cenika da sem dobil pravi odgovor (na pošti mi namreč niso znali jasno specificirat, le 3kg fascikel je znala ženska postavit na tehtnico in poklikat kljukice v programu, o pravi razlagi se ji niti sanjalo ni, kot tudi njeni mlajši sodelavki ne).

Pazi zdaj to:

a) kaj so zaračunali tebi, po ceniku http://www.posta.si/DesktopModules/View ... mentID=523 :

1. Paket 2÷5kg = 5.34

2. Vrednostno poslovanje:
- do 2.09 = 0.58
- 2.09÷20.86 = 0.58
-20.86÷208.65 = 6 x 0.29 = 1.74

3. Pazljivejše ravnanje: 1

4. Odkupnina: 1
-----------------------------------------
skupaj natanko 10.24EUR


b) kaj so zaračunali meni, po ceniku http://www.posta.si/DesktopModules/View ... mentID=521 :

Izplačilo nakaznic BN-02, za vrednost 20.87÷417.39 = 4.6% od vrednosti, torej 0.046 x 135 = 6.21EUR
Iz njihove strani torej vse po PS-u (pravilu službe), s tem da so na tvoji pošti očitno plačani po prometu, sicer bi ti svetovali kako poslati po pričakovanih stroških.

Kako?
Vrednost bi morala biti označena z 0, kar sicer pomeni nek riziko zate v primeru izgube paketa (bi dobil le nek manjši pavšal namesto označene vrednosti, a izgube paketov so pri njih na srečo res redke, kar na cene storitev niti ni tako nepričakovano), nima pa ta vrednost vpliva na odkupnino. Na ta način bi ti plačal pričakovanih 7.34EUR in ne 10.24, kolikor so te ocarinili...

Druga stvar pa je, da so ti podtaknili plačilni nalog PN03, zaradi katerega so mene osušili za 6.21EUR. Ako bi ti predlagali plačilni nalog BN02 bi jaz plačal pričakovanih 0.96EUR, ti pa bi dobil denar že isti dan nakazan na osebni račun, ki bi ga navedel v BN02. Zdaj je samo še vprašanje. če se bodo spomnili še kaj in ti še enkrat odštevali neke nihče-ne-ve-kakšne procente...
Žal navedenih metod ožemanja strank tudi jaz do zdaj nisem poznal, sicer bi ti vsekakor svetoval cenejšo rešitev za oba, koneckoncev bi že kakšen TNT ali podobna dostavna služba to dostavila za dobrih 5EUR (a njih je težje dobit, ker on pride do tebe ko ima on čas in ne obratno).

Skupno sva torej pohlepni pošti preplačala 8.15EUR (jaz 5.25 in ti 2.9)

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

šernk ::

tudi sam sem že lani pustil pošti ene 30EUR je pa res da je bil skupni znesek pošiljke okoli 360EUR ;(

najhuje je pa to, da bi paket komot osebno prevzel, pa izrecno le preko pošte pošiljajo...ne morš verjet
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

mihecpegec ::

Katastrofa!

Tukaj 20e, tam 15e, da veliko pošiljaš jim pustiš še kakšno mesečno plačo čistega dobička ;(

1024 ::

Pri izračunu poštnine, si lahko pomagate tudi z neuradnim kalukatorjem poštnine.

Pri visokih cenah odkupnine, se precej pozna tip izplačila (Položnica (BN02) ali Poštna nakaznica aka al denar nakazejo na TR ali pa ga nazaj dostavi postar).

Recimo šernkov primer:
Paket do 2kg + odkupnina 360e...

BN02:
Plača pošiljatelj: 5,61 EUR
Plača naslovnik: 3,6 EUR
Skupaj: 9,21 EUR

Poštna nakaznica:
Plača pošiljatelj: 5,61 EUR
Plača naslovnik: 18,54 EUR
Skupaj: 24,15 EUR
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1024 ()

mihecpegec ::

Kot prejemnik je kakšna možnost da spremenim tip izplačila iz poštne nakaznice na BN02?

s1m0n ::

Nevem kak so lahko takšne cene, dva tedna nazaj sem pošiljal paket z odkupnino(300Eurov) ter pazlivejšim ravnanjem pa sem plačal nekaj čez 7EUR za poštnino.
Kdaj so pa se storitve podražile ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: s1m0n ()

MadMax ::

mihecpegec je izjavil:

Kot prejemnik je kakšna možnost da spremenim tip izplačila iz poštne nakaznice na BN02?

Imaš pošiljateljev TRR?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

mihecpegec ::

MadMax je izjavil:

mihecpegec je izjavil:

Kot prejemnik je kakšna možnost da spremenim tip izplačila iz poštne nakaznice na BN02?

Imaš pošiljateljev TRR?

Lahko se zmenim s pošiljateljem, da mi ga sporoči.

1024 ::

s1m0n: je bil gotovo paket ali priporočeno pismo?

Pismo je lahko težko največ 2 kg in ima lahko obliko pravokotnika ali valja.

Pravokotna oblika
najmanjša velikost: 90 x 140 mm,
največja velikost: seštevek dolžine,
širine in višine 900 mm,
pri čemer največja izmed teh treh velikosti ne sme presegati 600 mm


Manjše 'pakete' se da poslati kot priporočeno pismo, razlika v ceni ni zanemarljiva. Poštne uslužbence ponavadi boli patak (ali pa tudi sami ne vejo) in po defautu racunajo višjo ceno (paket), če jih na to ne opozoriš.
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1024 ()

KoMar- ::

mihecpegec je izjavil:

MadMax je izjavil:

mihecpegec je izjavil:

Kot prejemnik je kakšna možnost da spremenim tip izplačila iz poštne nakaznice na BN02?

Imaš pošiljateljev TRR?

Lahko se zmenim s pošiljateljem, da mi ga sporoči.

Ti čisto nič ne pomaga, ker ti na pošti ne bodo izročili pošiljke.

mihecpegec ::

Ubistvu je bilo tako, da sem že bil na pošti in je gospa za okencem rešila "poštno nakaznico" ko sem pa izvedel ceno, sva se dogovorila da bo zadržala pošiljko in v primeru da dvignem pošiljko na novo (sam) napišem poštno nakaznico, sem mislil da bi tukaj vzel BN02 in spremenil način plačila ... any chances?

_Denny_ ::

Sprememba na BN02 pomojem ni mogoča, ker je pošiljatelj pri pošiljanju izbral poštno nakaznico. Tudi, če ti na pošti naredijo to uslugo - kako naj tam vedo, da je tisti TRR res od pošiljatelja in ne npr. od tvojih staršev ali pa kakega kolega? Koliko vem tekoči računi fizičnih oseb niso javni, da bi lahko preverili identiteto.

Heh so eni ljudje čudni... sam nimam pripomb - sem lani porabil ~1500 eur za poštna naročila in skupne poštnine je bilo kar nekaj čez 200 eur (če ne štejem poštarjevih "zdaj nimam 5 eur drobiža, ti jih prinesem jutri"; ta jutri se ni nikoli zgodil). Če že imaš 260 eur za stvar, pol še lahko brez problema dodaš tistih 20 za poštnino. Zato nehaj živcirati pošiljatelja in stvar čimprej plačaj, ali pa pošlji nazaj in bodi vsaj tako fer, da mu povrneš stroške pošiljanja. Že tako je poštna prodaja prek bolhe bolj podobna loteriji, ker ti skoraj polovica kupcev ne prevzame paketa.
Zanimivi so tudi ljudje, ki se "bojijo" pošte. Kar nekaj mi jih je pri prodaji reklo "stvar kupim, če mi jo pripelješ iz prekmurja v lj/koper brez kakega doplačila"... Hja, ni problema; kupi mi vinjeto, bencin in plačaj potne stroške 5EUR/km pa ti pridem še danes. Niti en od njih ni več odpisal :D

turkx90 ::

Nekaj me zanima, se da kaj narediti, če ti kdo preko bolhe naroči artikel in ga pol ne prevzame ali se da kako ugotoviit čigav je email?

Lp

KoMar- ::

Naslov lahko poGooglaš, to je pa tudi vse. Pozabi na vse skupaj. Meni se je to pri 100+ poslanih zadevah zgodilo samo enkrat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Blinder ::

ko pošiljaš po pošti moraš računat, da obstaja neak verjetnost, da kupec ne bo prevzel paketa. Tako da 50€ z osebnim prevzemom je zate kot prodajalca več kot 50€ preko pošte.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pošiljka z odkupnino, pošta nabije kr ene stroške (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5718006 (12472) ...:TOMI:...
»

Pošiljka z odkupnino

Oddelek: Loža
215147 (4668) Alamar
»

Grozi prodaja preko bolhe

Oddelek: Loža
468694 (6948) martincek1
»

Poštar krade

Oddelek: Loža
163446 (2522) Furbo
»

Paket via Pošta slovenije - nepričakovana dodatna postavka

Oddelek: Loža
4910082 (9081) kitewing

Več podobnih tem