» »

Protesti v Libiji: vojska se upira, nadzor v Bengaziju prevzeli ljudje

Protesti v Libiji: vojska se upira, nadzor v Bengaziju prevzeli ljudje

««
4 / 21
»»

Karaya 52 ::

Ramon dekers> čakaj malo, če bi bila v Sloveniji nafta bi ti lahko trdil da bi se slovencem s Pahorjem na oblasti godilo kot libijcem/katarcem/dubajcem??

Ne vem kako si prišel do tega sklepa. Nekatere države imajo srečo in so obdarjene z nafto, rudami, gozdovi, trejtji z Alpami, členjeno obalo in piramidami. Slovenci jočemo ker nam Avstrijci poberejo hlodovino, kaj več kot posekati drevo in ga prodati sosedom ne znamo! Tudi Alpe trižijo mnogo bolje od nas. Podobno je z Arabci in Norvežani, čeprav je razlika dosti večja. Prvi so še vedno tam kjer so bili, do kolen v pesku, slednji pač niso več samo navadni ribiči in pastirji jelenov.

Okapi ::

Point pa je, da bi lahko imeli v kar nekaj državah vzhoda spodoben UTD
Denar od nafte gre lahko namesto v UTD tudi v nižje davke (oziroma brezplačno zdravstvo, šolstvo, v štipendije za študij v tujini, v socialne pomoči, subvencioniran javni transport ...). Ljudje pa potem pač delajo, kolikor se jim zdi potrebno delati. Če so zadovoljni s socialno pomočjo, v čem je problem?

O.

Thomas ::

Nafto odkoplje Amerikanc, Nizozemec, Japonec ... Tudi prepelje in refinira in to vse zaračuna. Sami so pri tem kot Slovenija v hokeju na travi. Rajš mau slabš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

V resnici Libija proda koncesijo za črpanje nafte, po ceni, kot so se pač uspeli zbarantati, Amerikanc samo plača, nič ne zaračuna.

O.

Thomas ::

Potem ne moreš računati 100 $ na sodček.

Sej je vseeno, kaj knjigovodsko čaramo, dejstvo je, da nafte ni toliko, da bi cela država dobro živela od nje. Niti v Libiji, kjer je je relativno veliko.

Iranci recimo, dajejo na trg ene 4 milijone sodov na dan. En milijon porabijo sami, tadrug milijon plačajo za rafiniranje prvega. Ostane jim libijski izvoz, ob precejktar večjem številu prebivalcev.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Saj je vsem jasno, da ne gre gledati samo bruto prihodek od nafte na dan.

Ta podatek je samo ilustracija, koliko se teoretično lahko popravi bilanca, če bi vse pridelali in sami izvozili, na grobo.
Iz tega se tudi lepo vidi da Iran, Iraq, pro capita niso ravno tako bogovi, kot izgledajo brez tega preračuna.
In celo Saduska Arabija ni tako nad Libijo, kot bi marsikdo mislil. Pa še kaj.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

Saj nobena država ne živi samo od nafte. Dovolj je lahko že, če predstavlja ves izvoz, oziroma proizvodnjo, ostalo pa je lahko tudi domača storitvena dejavnost, trgovina in podobne zadeve, pa je življenje lahko precej lagodno. Že če so na račun nafte davki nižji, je življenje bolj lagodno.

Poleg tega praktično vse države z nafto načrtno omejujejo črpanje. Libija bi verjetno lahko z nekaj malega dodatnih vložkov letno načrpala 10x toliko, kot načrpa, pa tega ne počne, ker vedo, da bi potem pač prej spraznili svoje zaloge.

O.

donfilipo ::

Genau tko. Po načrtu bodo priklopili VSE pipice:) ko bo cena solidnih 150$ na sod.
AMPAK lahko se pa tudi nemalo zajebejo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Saj nobena država ne živi samo od nafte.


Libija pač ne dela čisto nič drugega kot nafto. Turistov je toliko kot na Bledu in v Bohinju, pridelava hrane v tisti puščavi je zguba.

Tudi ostali Arabci z nafto ne delajo praltično nič drugega.

Sej v tem je problem, strukturni problem arabske družbe, ki se potem zateka v fundamentalizem, v obupnem iskanju rešitve.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Mladim, tudi iz naših krajev, ki se ne bojijo peklenske vročine, je Libija vedno nudila SOLIDNO plačana delovna mesta. 3x-5x da o podatkih stručnjakov, ki jih nimam, ne govorim.

Pa vendar kljub dobremu denarju, ne gre za deželo, kjer dolarji, kot v raju tečejo iz bistrega potoka.

Ponavljam 90% puščave, kjer normalno evropejci ne preživijo. S tehniko lahko, vendar je ta draga - zaenkrat. Solarne centrale in umetno navodnjevane oaze, pa niso poceni reč, pa še rahlo utopične. Vse kar je, se drenja praktično na obali.

Ja, fundamentalizem je najcenejša in najučikovitejša droga, ki je tu legalna.

Ampak ravno številke govorijo, da za to ni nobenega vzroka. Lahko povečajo proizvodnjo za 10x, nafta se bo podražila, pridelavo in prodajo bi nemara, ker ni neka rocket science, magari s pomočjo Hugota:) obvladali, in za nore disco bombe, ali zaletavanja v stolpnice ni nobenega razloga!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Thomas ::

je Libija vedno nudila SOLIDNO plačana delovna mesta. 3x-5x da o podatkih stručnjkov, ki jih nimam, ne govorim.


Seveda. Evropejce mora plačat, če jih hoče dobit. Amerikance tud. Sami ne znajo ali nočejo ali bohvekaj. Vendar tujih delavce - ki naredijo vse - je precej manj in jih že lahko plačajo. Lastnim prebivalcem ne morejo zagotoviti take rente, kakor morajo plačati tabele (vključno z amreriškimi črnci, japonci ipd.), da privlečejo nafto na plano.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Double_J ::

Ma libijci bi živeli glede na tamkajšne cene čisto solidno od nafte. Ampak gre Gadafiju v žep, ki ima na stotine milijard Bill Gates je revež proti njemu.
Dve šivanki...

Ramon dekers ::

Double_J je izjavil:

Ma libijci bi živeli glede na tamkajšne cene čisto solidno od nafte. Ampak gre Gadafiju v žep, ki ima na stotine milijard Bill Gates je revež proti njemu.



ne verjemi vsega medijem, resno. Sicer pa boljše tak na oblasti kot Pahor ki ima 1000 € pufa. Kot je nekdo rekel veliko gre v šolstvo, zdravstvo...imajo soliden sitem

Double_J ::

Folk je povedal, da vse kar je šolstva je učenje o velikem vodji. Zdravstvo pa sploh ne dela, v trenutni krizi pa služi zgolj za to, da Gadafijevi plačanci lažje najdejo ranjence, ki jih postrelijo po bolnišnicah.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

donfilipo ::

Ne glede na njegove miljarde ima Thomas point.

30% brezposelnost, ob dejstvu da se delavce - DOBRO PLAČANE - uvaža!!!!

Je pa tudi res, da bi seveda lahko vsi ti brezposelni nadomestili tuje delavce, ker niso po večini rocket scientisti, je pa veliko vprašanje, ali je ravno socializem in državna renta, ali UTD, pravi ukrep. Tudi po moje ne!


S tem da Gadafi pa miljard nima kaj imeti!

Voditelj plačo....če bi bil kapitalist brez oblasti, pa kolikor mu znese:)

Ergo:
- ako diktator ima miljarde je to HUDO narobe. Tu ni nobenega balinanja. Easy-
- kako domače berbere prepričati, da postanejo delavci, je pa drug problem. Hard-
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

kako domače berbere prepričati, da postanejo delavci, je pa drug problem
Zakaj bi jih sploh moral prepričevati? Prepričati bi jih moral kvečjemu v to, da se ne smejo pritoževati nad stanjem, če se jim ne ljubi delati.

Saj menda poznaš oni dalmatinski vic o možakarju, ki je ležal pod oljko in užival?

O.

donfilipo ::

Okapi.

Liberalizem in z njim povezana morala sekularizma zahteva priprave nekaj generacij. Pretvorba je sicer vse hitrejša, čez noč pa ne gre.

Da ne govorim o tem, da se danes že kar jasno kažejo nekatere JASNE ovire take povsem proste filozofije.

In na drugi strani spaki.

Me prav matra firbec, ali je brutalno seksualno pedofilsko izkoriščanje (was ist, ich hab ja bezahlt:) na recimo Tajskem, pred trčenjem s kapitalizmom in liberalizmom, imelo kakšen poseben vzvod, ali gre preprosto za veliko nataliteto.

Arabci liberalizem in sekularizem, kot kaže, kar presenetljivo dobro sprejemajo. Mladi pol na skrivaj, praktično 100%. Povoziti je treba le še stare dinozavre in pomislek, ali nemara ni v berberski kameli, islamu in načinu življenja v panarabiji tudi kaj uporabnega, ali bolje rečeno edino tam uporabnega!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Okapi ::

imelo kakšen poseben vzvod, ali gre preprosto za veliko nataliteto.
Po mojem je vzrok tudi to, da nimajo tako zavrtih pogledov na seks, kot ga imajo kristjani, zlasti katoliki, in muslimani. Podobno je tudi z Ukrajinkami in Moldavkami. Tam ni samo stvar revščine, ampak tudi tega, da v Sovjetski zvezi (pa tudi na Češkem in še kje v vzhodnem bloku) golota ni bila tak tabu kot drugje po Evropi. Ljudje so veliko hodili v savne, v šoli so po telovadbi šli vsi goli pod skupinske prhe ... Če bi bila Finska in Švedska tako revni, bi bile Finke in Švedinje težka konkurenca Ukrajinkam, iz podobnih vzrokov.

Arabci liberalizem in sekularizem, kot kaže, kar presenetljivo dobro sprejemajo.
Večina Arabcev kapitalizem (in prosti trg) dobro pozna, kar dobro ve vsak, ki je bil kdaj na kakšnem bazarju. Zasebna lastnina in podjetništvo ni med Arabci prakticirano in cenjeno nič manj kot v ZDA, kvečjemu bolj.

O.

Thomas ::

Podjetništvo samo ni dovolj. Proizvodnja je nujna. Ne morejo vsi samo na bazarju prodajati cunje, nekdo jih mora tudi naštrikati.

Tle je problem. Nič ne naredijo, ker jim je to pod čast in čez sposobnosti.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Okapi ::

Ne morejo vsi samo na bazarju prodajati cunje, nekdo jih mora tudi naštrikati.
To lahko počnejo tudi Kitajci, če je kupcev dovolj za vse trgovce. Lahko bi imeli tudi samo banke, ali pa bi živeli samo od turizma. Dokler je prost pretok kapitala in ljudi, proizvodnja pač ni nujna. Poleg tega imajo nafto in ta lahko predstavlja čisto dovolj proizvodnje, da se lahko ostali ukvarjajo s trgovino in storitvami.

Problem, ki ga imajo Arabci, je v bistvu enak, kot ga imamo mi, da nismo kot Avstrijci, ali kot ga ima Neapelj, da ni kot Milan.

O.

Thomas ::

To lahko počnejo tudi Kitajci, če je kupcev dovolj za vse trgovce.


To se ne izide. Matematično.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Pšenični ::

Še informacije z drugega zornega kota.

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Gad...

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Let...

Uporniki so "popušili".

Zgodovina sprememb…

Vajenc ::

Če je zmagal Gadafi, pomeni to konec revolucionarnega vala in velik fiasko držav kot je Francija, ki je prehitro priznala libijski narodni svet in držav iz arabske lige, ki so zahtevale prepoved letov nad Libijo.
Not only is there no God, but try finding a plumber on Sunday.
Woody Allen

Gregor P ::

Očitno so nekateri naivno Gadafija rahlo podcenjevali oz. so bolj izražali svoje želje kot pa dejansko stanje; čeprav bi si nekako mislil, da je vsaj večjim zahodnim državam nekako jasno, kako "vojaško močan" je pravzaprav Gadafi in da je človek v bistvu diktator v pravem pomenu besede (to se vidi že po tem, kako dolgo časa razmišljajo o morebitnih prihodnjih ukrepih).

CNN: Gadhafi likely to survive revolt, U.S. intelligence chief says
(starejša novica, 11.03.)
Clapper told the Senate Armed Services Committee that the rebels are "in for a tough row" against Gadhafi, who still commands warplanes, an air-defense network and loyal army brigades against the opposition forces. He cautioned that the situation is "very fluid," but added, "I think, longer term, the regime will prevail."

"I do believe Gadhafi is in this for the long haul," Clapper said. "I don't think he has any intention, despite some of the press speculation to the contrary, of leaving. From all evidence that we have -- which I'd be prepared to discuss in closed session -- he appears to be hunkering down for the duration."
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Matako ::

Ja, pri Gadafiju je bila vedno težava, da je klinično nor, kar potem skupaj z ekscentričnimi kameljimi forami daje vtis neke simpatične prismuknjenosti in neškodljivosti.

V resnici je to krvoločen pizdun, ki razume le nasilje.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

BALAST ::

Matako, ko bo tebi padel kozarec po tleh, si tudi štorast deb*l... Svetovno politiko pač ne morš tako simpl prevajat.

Matako ::

BALAST je izjavil:

Matako, ko bo tebi padel kozarec po tleh, si tudi štorast deb*l... Svetovno politiko pač ne morš tako simpl prevajat.


Balast, oglej si Gadafijeve javne nastope in interfjuje nekje od sedemdesetih naprej - v kronološkem redu! Imaš jasen trend spremembe obnašanja, ki je skoraj šolski primer določenih.. težav.

Tip je nevaren ravno zato, ker ni povsem prišteven.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Pšenični ::

Ob današnji stopnji tehnologije me predvsem preseneča, da ni nobene slike o tisočih mrtvih civilistih, (masakrih ki se vsako minuto tam dogajajo)..., ki da jih je pobil Gadafi, bodisi z bombandirranjem upornikov, mest iz katerih bi lahko že z navadnim satelitskim prenosnikom prenesli te slike. Sploh če so tam zdravniki brez meja in to.

Torej najprej moramo razčistiti.

Na prvem mestu je nafta.

O posredovanju v Bahrainu se sicer ne govori, pa tudi tam pobijajo ljudi. Aja tam so vladajoči na pravi strani.

Gregor P ::

Ne rabiš it v Afriko & Co, da bi uvidel, kakšna je pravzaprav mednarodna politika, dovolj je samo, če se spomniš časov našega osamosvajanja in kakšna je bila mednarodna podpora temu takrat (dokler se nismo dejansko efektivno faktično osamosvojili je bila bolj klavrna).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Pšenični ::

"Trenutnu situaciju na istoku Libije, posebno u glavnom uporištu pobunjenika u gradu Bengaziju, možda najbolje karakteriše pisanje tamošnjeg lokalnog lista ,,Gorina".

Pre nekoliko dana taj list, još pod kontrolom pobunjenika, na prvoj strani je javljao ,,da su snage diktatora Gadafija ušle u Ras Lanuf". Dva dana kasnije ,,da su jedinice autokratskog i nedemokratskog režima Gadafija osvojile Bregu". Dan posle da su ,,vladine trupe zauzele Adždabiju" da bi sada, kako saznajem iz tamošnjih izvora, bilo spremljeno specijalno izdanje sa naslovnom stranicom na kojoj piše:

,,Građani Bengazija, izađimo na ulice i pozdravimo hrabru armiju našeg voljenog lidera Muamera Gadafija."

Gadafijev sin je u pomenutom intervjuu optužio francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da je uzeo od Libije finansijsku pomoć za izbore 2007, a sada je Francuska prva i, za sada jedina, priznala pobunjenički Nacionalni savet u Bengaziju."

Še pisanje z druge strani.

Keyser Soze ::

Em, al je tole pisanje v uber "balkansko" zbunjeno, al sem pa kaj falil.
OM, F, G!

Zgodovina sprememb…

Double_J ::

Ne morem verjet, mirovnik Obama po bombandiral. Zelo hmalu.
Dve šivanki...

gulfstream ::

Če bo šlo skozi glasovanje. Upajmo da rata in da kameltreiber dobi raketo v svoj šotor, po nesreči kakopak.

Ramon dekers ::

tudi jaz sem za.ce bi zmagal gadafi bi bil masaker.tega pa ne zelim nikomur!

Double_J ::

Dve šivanki...

Karaya 52 ::

Pazite se ga, tvegate dva prsta v oči. Ne vem kaj je človek mislil, bombardirati lastne ljudi (ki jih je zadrogirala Al Kaida, Gadafi ™ ) na pragu EU, ki bi od tega imela samo na tistoče prebežnikov na naših obalah.

Evropa je zgleda poenotena, razen Nemčije, ki je kot kaže že pozabila na svojo pasivno agresivno vlogo v Bosni. Sicer pa, kakšno težo imajo v svetovni diplomaciji, trenutno jih niti v varnostnem svetu OZN ni. Mirno se jih lahko ignorira, tako kot marca 2003.

Karaya 52 ::

Francozi se bolj posvečajo japonskim nuklearkam, predvsem se delajo norca iz zelenih in komunistov, ki imajo podobne ideje kot naši greenpeacovci na Prešercu, čeprav Libijci že cel mesec paradirajo po ulicah in prosijo Sarkota za napad.

Prva je svoja letala F-16 ponudila Danska. Njena zunanja ministrica je parlamentarnemu odboru za zunanje zadeve že v torek dejala, da država pripravlja štiri letala F-16, da bodo ta sodelovala v mednarodno podprti prepovedi poletov v Libiji, če bi se poveljstvo Nata odločilo zanjo.


Danci. Beliverji v skandinavski sistem si jih lahko vzamete za vzgled. Naši levaki bi verjetno zažgali par avtomobilom pred MORS.

Okapi ::

Desnaki pa bi si lahko za zgled vzeli dansko Svobodno mesto Christiania.

O.

noraguta ::

Francozi se bolj posvečajo japonskim nuklearkam, predvsem se delajo norca iz zelenih in komunistov, ki imajo podobne ideje kot naši greenpeacovci na Prešercu, čeprav Libijci že cel mesec paradirajo po ulicah in prosijo Sarkota za napad.

niti ne po poročilih imajo nekje 50:50 porazdeljeno japonska : libija. medtem ko anglosaksonci libijo komajda še omenjajo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Karaya 52 ::

Malo večja Metelkova (mislim, kaj vas fascinira???), ki se je lokalne oblasti poskušajo znebiti že leta.

noraguta ::

Karaya 52 je izjavil:

Malo večja Metelkova (mislim, kaj vas fascinira???), ki se je lokalne oblasti poskušajo znebiti že leta.

huh ? as zgrešu?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Karaya 52 ::

Si ti? Repliciral sem Okapiju.

Gregor P ::

Vsekakor je jasno, da na nek hiter odziv mednarodnih sil (preko ZN itn.) ne moreš računati, če te sile nimajo nobenih interesov pri tem.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

gendale ::

najbolje bi bilo, če bi eu okupirala dele z nafto, gadafiju (in libijski državi) zaplenila vse premoženje v tujini in začela črpat nafto zase

za ostalo naj se pa streljajo kolikor se hočejo

begunce pa zavračat in pošiljat nazaj
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

Okapi ::

Malo večja Metelkova (mislim, kaj vas fascinira???),
Celi štirje avioni? Mislim, kaj te fascinira?

O.

Karaya 52 ::

Danci so s srcem in glavo pri stvari, Slovenci se pa šlepamo tam kjer se lahko, dajemo obljube o vojaškem proračunu, gremo s figo v žepu v mednarodne operacije in to ne ostane neopaženo. Be sure. Dance sem prvič opazil, ko so ob somalijski obali lovili pirate, zdaj pa ponujajo še vojaška letala. Severnjaki s petimi milijoni branijo interese svojih zaveznikov, ha, beat that! Kam ste nas pa antiimperialisti pripeljali, kmalu bomo z vseh mednarodnih radarjev popadali. Polna usta so vas o skandinavskih modelih pa se jih še sami niste sposobni držati. Gibanje neuvršenih je crknilo, sprijaznite se, Gadafi je zadnji Titov učenec.

Pšenični ::

http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Rat...

Najnovejši razvoj dogodkov.

Ramon dekers ::

no samo da do genocida ne pride, pa naj gre gadafi kamorkoli hoce. Sigurno pa imajo satelitske slike in vidijo vse, pa cakajo!cakajo kaj? Pobijajo druzine katerih otroci so bili v uporih...

Okapi ::

gremo s figo v žepu v mednarodne operacije in to ne ostane neopaženo.
Slovenska vojska ima trenutno okoli 450 pripadnikov v 9 mirovnih operacijah. Podatke za 2x večjo in 5x bogatejšo Dansko boš pa sigurno ti z veseljem prilimal.

O.

Double_J ::

Sprejeto...
Dve šivanki...
««
4 / 21
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

"samostojna država" Irak (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
577137 (5969) Hayabusa
»

Google v arabskih državah samovoljno umaknil sporni videoposnetek z YouTuba (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
8821975 (19556) Bistri007
»

Iran - naslednja tarča zahodnih imperialistov? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15539230 (36473) Mipe
»

Diplomatska (ne)sposobnost predsednika države RS

Oddelek: Loža
473834 (2856) Ales

Več podobnih tem