» »

Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Firefox z oznakami verzije po poti Chroma

Slo-Tech v Firefox 4 Beta 9

vir: CNet
CNet - Še ena izmed lastnosti Googlovega brskalnika Chrome, ki počasi prihaja v konkurenčne brskalnike, je neobremenjenost s številčnimi oznakami različic oz. vsaj neobremenjenost z večjimi izidi. Google namreč redno vsakih šest tednov izdaja nove različice z višjo zaporedno številko (ravno pred kratkim smo videli Chrome 9), ki pa pogosto prinesejo le majhen kupček novosti. Mozilla, kot večina drugih razvijalcev programske opreme, še vedno stavi na večje izide (Firefox 4 npr. prinaša popolnoma nov izgled, nov pogon za izris spletnih strani, imel bo nov vmesnik za upravljanje z zavihki, itd.), a je v zadnjem primeru to tudi eden izmed morebitnih razlogov za zamude. Vse to bi se znalo spremeniti, če bi pri Mozilli za vzgled vzeli Google, s tem pa bi še pred koncem letošnjega leta ugledali že Firefox 7.

Večje izdaje bi se namreč zgodile vsako četrtletje, ne glede na nove funkcije, ki bi bile ali ne bi bile vključene. Po izidu 4. različice v tem četrtletju bi 5. dobili pozno spomladi, 6. pozno poleti oz. zgodaj jeseni, 7. pa nekje proti koncu leta. Do sedaj je bil povprečni čas med dvema večjima različicama dve leti (2004 za Firefox 1, 2006 za 2, 2008 za 3, Firefox 4 pa naj bi izšel že lani), a je Firefox 4 to nekoliko pokvaril. Prav pred nekaj dnevi smo namreč izvedeli, da je prišlo do še ene zamude.

Na straneh Microsoftovega Hotmaila trenutna beta različica namreč pade v cikel konstantnega osveževanja strani, zaradi česar bomo po enajsti dobili še vsaj dvanajsto, najverjetneje pa še trinajsto beta različico, kateri bo sledila kandidatka za izid. Izid sam naj bi se sprva sicer zgodil še v februarju, a je z zadnjo zamudo padel v marec. Zanimivo je, da pri Mozilli brskalnika ne bodo popravljali, temveč bodo le čakali na Microsoft, da odpravi del nestandardne kode v Hotmailu. Dodatne beta različice bodo najverjetneje torej izšle zgolj za prepričanje, da vse deluje tako, kot mora.

28 komentarjev

usoban ::

Zanimivo je, da pri Mozilli brskalnika ne bodo popravljali, temveč bodo le čakali na Microsoft, da odpravi del nestandardne kode v Hotmailu


Povsem pravilno. Če browser dela po standardu, zakaj bi ga popravljali, da bo delala nestandardna koda ... če se moramo mi držat pravil, zakaj bi bil MS izjema?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: usoban ()

GupeM ::

Se popolnoma strinjam da je pravilno. Vprašanje je, če bojo pri MS-ju to popravili. Sicer mislim da bojo, ker ima FF dovolj velik tržni delež. Če bi narobe delal kakšen drug brskalnik z manjšim tržnim deležem (Opera), jih verjetno ne bi ganilo.

Bistri007 ::

Mi je pa že bolj všeč Ubuntu številčenje verzij kot pa Google Chrome. Datumsko vsaj veš od kdaj je bila verzija - tako pa je verzija v skoraj build number.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

PARTyZAN ::

Ja, in potem MS ne spiše popravka .. FF4 pa nikoli ne izide? ;) Mislim, da bi morali ignorirat idiotizme ostalih korporacij.

Ne vem, jaz uporabljam Beto že nekaj časa in mi je v redu. Še nisem naletel na kakšen bug, ki bi me oviral pri browsanju. Ubistvu, sploh nisem našel še nobene napake, če dobro pomislim...

MrBrdo ::

Firefox sam kopira vse od Chroma (izgled, zdaj tole), in bo nakonc postal isti kot Chrome, samo da bo 10x počasnejši tako kot je že zdaj.
MrBrdo

FireSnake ::

MrBrdo: ker številke verzij so pač zelo pomembne za samo delovanje, ane ;)
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

mdural ::

Meni oštevilčenje chrome ni ravno povšeč, pri FF veš, da nova številka prinaša korenite spremembe, številka za piko pa nekoliko manjše, tiste neočitne pa so še bolj odzadaj, super hierarhija.
Leta 2013 bo očitno že chrome 39.

IceBoX ::

Sam tudi uporabljam Chrome in tudi meni te velike številke niso ravno všeč

PARTyZAN ::

FireSnake: ne futrat trola.

matejdro ::

Neeeeeeeeeeeee, prosim ne. Uporabite star sistem. Edina prednost Chromovega je, da izgleda, kot da ga razvijajo zelo hitro. "Haha, firefox je šele pri 4. različici, Chrome pa že pri 9". Ampak je brezveze, ker ni jasno, kateri reiease bo prinesel večje spremembe.

BBB ::

Takšen način označevanja verzij, kot ga ima Google pri Chromu, je zgolj psihološki nateg, da pritegne k njegovi uporabi množico ljudi, ki so bolestno odvisni od novosti ali vsaj od občutka novosti, pogostih posodobitev. Takšnih ljudi je v današnji potrošniško naravnani družbi ogromno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BBB ()

gruntfürmich ::

tale nov izris in nedelovanje v hotmailu mi kar najedata živce:)) obe stvari sta slabi.
in FF pričakuje, da bo M$ za njihov brovser, medtem ko konkurira njihovem, naredil popravek... samo LOOOOOL

in ja, tudi jst menim da FF tone vedno globlje, vedno slabše, in na koncu bo postala slaba verzija chroma. debilizem brez primere...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Mesko89 ::

MrBrdo je izjavil:

Firefox sam kopira vse od Chroma (izgled, zdaj tole), in bo nakonc postal isti kot Chrome, samo da bo 10x počasnejši tako kot je že zdaj.


Hmm ... marsikaj je kopirala od Opere :) Da ne omenim kaj vse .. bom bil raje tiho :) Meni osebno FF se mi ne zdi, da kopira svoj izgled po Chromu.

Ja Google Chrome verzije so vse nateg. Psihologija dela svoje in če ljudje vidimo, da se v programu nonstop nekaj dela in da je vedno nekaj novega v kratkem času dobimo občutek, da delajo za nas. Za našo varnost. Čeprav jst se zamislim ... ima ta zadeva toliko hroščev, da jo morajo vedno znova popravljat? Jst dobivam počasi občutek da se Firefox in Google oba držita precej visoko in tole mi ni všeč.

Good Guy ::

pa kdo še porajta številke...

ko ti program javi da je na voljo upgrejd ga inštaliraš pa če piše 100 al pa 200

WhiteAngel ::

Če oštevilčuješ po večjih/manjših številkah, saj veš, pri čem si, glede števila sprememb. Tole pa ... se mi zdi malce nesmiselno.

RejZoR ::

Chrome gre lahko po tej poti zaradi samega imena. Chrome 8 zveni enako kul kot Chrome 147.
Firefox 4 ali pa Firefox 35 pa zveni bolj glupo. Že zarad tega se mi ne zdi smiselno it po tej poti. Razen če mislijo, da bo večja številka magično pritegnila uporabnike kar pa lahko kar takoj ovržem iz izkušenj pri drugih programih, ki so po verzijah ostali zadaj za ostalimi, pa so daleč najbolj uporabljeni na svetu.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Key Quest ::

E, moj dragi RejZoR, ocitno ti razumevanje teh kocepov ni ravno kos torte. Gre se zato, da ker naprimer FF 4 nima se povsem nared cisto vseh novosti katere so za to izdajo predvideli, se zadeva enostavno ne izda, pa ceprav je naprimer 90% ostalih funkcionalnosti ze povsem nared. Takim zagatam se izognes z izdajanjem softverja na dolocen datum, ko pac das v novo edicijo tisto kar je spisano, ostalo pa pac pocaka do naslednje izdaje. Tak model je naprimer pri razni Linux distribucijah ze precejd dolgo v uporabi in tudi izkazal se je za uspesnega.

KaRkY ::

Edino pametno od FF da bo začel uporabljati Release early release often, namreč popravki in nove funkcionalnosti so prej na voljo, lažje se odzoveš na potrebe uporabnikov itd.

Nevem pa kaj se oni bunite glede oštevilčevanja verzij saj čez 1 leto boste vsi pozabli da FFX ampak bo še samo FF, ko bo prišo update boš vedo da je verjetno nekaj novega v njem.
When you look long into an abyss, the abyss looks into you

RejZoR ::

Moj "dragi" Key Quest, zato ne rabiš spreminjat major buildov kot bebec.

Jih kaj ovira da delajo major builde med 4.1 in 4.2 verzijo? Nič. To dela Opera, to dela avast! in še je takih programov. Zdej bo pa tko da bojo dodal mouse gesture out of the box in bo zarad tega poskočila verzija iz 4.0 na 5.0. Kera budalščina. Ampak se ne sliši tko fajn kot če vsakič poskoči velika številka. Ker povečanje minor builda pač ni dovolj ane?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Looooooka ::

Amm...to je posledica neumnih uporabnikov.Zal je dovolj, da ima tvoj izdelek za 1 stevilko vecji Major build in bo 90% uporabnikov interneta sklepalo, da imas novejsi in boljsi izdelek.Isto velja za letnice v imenih programov in seveda kopiranje dela imena iz verzij trenutne verzije windowsev(XP,Vista).
Ce hoces met trzni delez bos pac sledil najnovejsemu modnemu trendu...pa ceprav je neumen.Iz istega razloga bodo letos zenske nosile neumne spegle v obliki macjih oci.Zivele kokosi!

RejZoR ::

Vse je samo stvar marketinga. Če za primer dam avast! antivirus, ki se promovira praktično v celoti preko uporabnikov samih ima PR oddelek precej manj dela in zapravijo manj potrebnih resourcov. Potem pa imaš na drugi strani velikane ala Trend Micro, Symantec in McAfee, ki v promocije in "podkupovanje" hardwarskih firm, da prednaložijo njihov software zmečejo miljone pa je efekt tam nekje isti.

Firefox deluje dost podobno kot avast! in ne vidim potrebe po PR neumnostih. 9 funkcij lahko dodaš pod minor build verzijo preden moraš spremenit major build. Kar bi bilo precej bolj normalno od pobesnelega štancanja major buildov.
Če folk ne bo zadovoljen je lahko Firefox 4 ali pa Firefox 457478996 pa mu to ne bo nič pomagalo.
Trenutno zadevi prav nič ne fali, samo startup čas naj mal zrihtajo pa samo odzivnost vmesnika pa bo (sej ne da je počasen ampak vseeno). Vse ostalo je 1A če ga primerjam s Chrome in Opero.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

smash ::

leto 2017 - Google 34, Firefox 6.5

Looooooka ::

Ce jim chrome odzre trzni delez in s tem financiranje se ne bi cudil Firefox Millennium Editiona

RejZoR ::

smash je izjavil:

leto 2017 - Google 34, Firefox 6.5


Sam kaj to to nima nobene veze. Firefox je že pri verziji 9 ampak je po funkcionalnosti mnogo bolj lesen kot Firefox, ki ni niti na verziji 4.0. Extension API je mnogo bolj omejen, stvari manjkajo, itd.
Leta 2017 bi lahko Firefox z verzijo 6.5 bil še vedno boljši od Chrome 34.
Sicer pa mi je vseeno (čeprav zvenijo te verzije butasto), dokler bo browser delal vse kar rabim se ne bom sekiral.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zmajc ::

Google promovira svoj browser kot "Google Chrome" in ne kot "Google Chrome (insert version number)". To dela Mozilla. Verzija tukaj nima takega pomena kot jo je imela v preteklosti.

Če ima FF počasnejši razvojni cikel, med verzijaimi večje spremembe in številki polek imena browserje posvečajo večjo pozornost je to njihova stvar. Osebno imam raje browser kjer varnostne luknje zaflikajo hitro in mi ne težijo da ga sam moram updatat vsak teden (sproti se sam updata tudi na omejenih računih brez administratorskih pravic).

katero verzijo pa browser ima pa mi je čisto vseeno dokler zadostuje mojim potrebam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

Key Quest ::

RejZoR je izjavil:

Moj "dragi" Key Quest, zato ne rabiš spreminjat major buildov kot bebec.

Jih kaj ovira da delajo major builde med 4.1 in 4.2 verzijo? Nič. To dela Opera, to dela avast! in še je takih programov. Zdej bo pa tko da bojo dodal mouse gesture out of the box in bo zarad tega poskočila verzija iz 4.0 na 5.0. Kera budalščina. Ampak se ne sliši tko fajn kot če vsakič poskoči velika številka. Ker povečanje minor builda pač ni dovolj ane?



Ja glej meni se zdi da tebi osebno samo izgleda bolj fletno, da imas razlicico 1.1, kot pa 2, ker to je za nube, a ne.

Bistri007 ::

Še enkrat: ali imaš verzioniranje:
- klasičen +1 na eno-tri leta
- leto (Microsoft Office 2003/2007/2010, Server 2003/2008)
- leto/mesec (Ubuntu 10.10)

Ampak ta Googlov version bump je čisto mimo.

Čeprav je imel Microsoft Word eksponentno rast verzij: 1.0, 2.0, 6.0, 95, 97, 2000...
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

krho ::

BTW: Je kdo opazil, kaj so bedaki naredili v zadnji beti..
Skinili so dialog za session store ob zaprtju okna. And they aren't gonna fix it. ;((
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Google Chrome 12

Oddelek: Novice / Brskalniki
267515 (5068) Lion29
»

Izšla po trenutnih načrtih zadnja beta Firefoxa 4, Fennec prihaja na namizja

Oddelek: Novice / Brskalniki
186301 (4544) PARTyZAN
»

Izid Firefox 4 se seli v leto 2011 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5119733 (18309) Jst
»

Firefox 3.6 še ta mesec (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7810188 (8087) Icematxyz
»

Firefox 3.6 in 4.0 zamujata

Oddelek: Novice / Brskalniki
214553 (3500) mtosev

Več podobnih tem