» »

Blog o dogajanju 1991-1994

Blog o dogajanju 1991-1994

Temo vidijo: vsi
««
206 / 256
»»

Cervantes ::

Kudos. Kapo dol.

Matako ::

Cervantes je izjavil:

Zanimivo, Matakota, ki je sploh podtaknil mino, se ne citira nikjer.

Itak, da se me. Na http://www.vinkogorenak.net/2014/02/26/...

imaš celo stran iz teme 91-94 - je pa res, da je rahlo editirano (mankajo vmes posti).

Drugače pa... lahko bi rekli, da je Vinko izvedel Mikiju "afero mraz" - saj se še spomnite, kako nas je peklo. Poetična pravica pa to. Skratka, mi smo to že dali čez. ;)

Hm, je potem Vinko zdaj neke vrste častni član Mikislovne akademije?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Meni ni jasno to:

>>IP-naslov, s katerega je bil poslan e-mail z naslova waxer8@gmail.com, je enak IP-naslovu, s katerega mi je pisal Vinko Gorenak.<<

Kaj ni tako, da je "pošiljatelj" v tem primeru iz googlove domene? No, če uporabljaš web vmesnik, saj. Samo vprašam.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

ZaphodBB ::

Vsi mi smo Vinko Gorenak!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZaphodBB ()

Okapi ::

Za koliko se je te dni povečal obisk slotecha?;)

Okapi je izjavil:

Za koliko se je te dni povečal obisk slotecha?;)

Najbolje bo, če bo šel kdo brat vseh 206 strani teme 91-94. To bo smeha. :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Material za resnično knjigo (kot že večkrat rečeno)8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Hja, če kak novopečen slotechovec ne bo pozoren, zna citirati še kako epizodo iz Ultraspeciala. :))
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

A lahko admin pobriše temo... ker če najdejo Ultraspecial, smo ga vsi naje.
Kaj Bileća... Haag!

Me pa tole malo spominja na tisto znamenito kardinalsko bombico,ki jo je kasiral un tazagret Delov novinar, now what was his name again...

@Matako: se opravičujem. Šlamparija.

Zgodovina sprememb…

Cervantes je izjavil:

Ni panike, vsi smo mi "v". Drugače se mi zdi pa vse skupaj res malo nefer do tebe. Popravi me, če se motim ampak meni se zdi, da si vse skupaj začel čisto iz umirjenih, nostalgičnih vzgibov. Malo obujanja mladosti in vojaščine, kaka debatica na temo opreme in oborožitve tistega časa... in bum! Preden lahko rečeš "atomski sa desne" se znajdeš sredi razbesnene internetne vojne!

Svašta. Kakšni časi.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Ja. Ragnarok.

Zgodovina sprememb…

ulemek ::

Matako napiso:

Meni ni jasno to:

"IP-naslov, s katerega je bil poslan e-mail z naslova waxer8@gmail.com, je enak IP-naslovu, s katerega mi je pisal Vinko Gorenak."

Kaj ni tako, da je "pošiljatelj" v tem primeru iz googlove domene? No, če uporabljaš web vmesnik, saj. Samo vprašam.

Prava dilema Mikoslovca, zadetek v polno. Če bi obe pošiljal it obeh poštnih računov prek operaterjevega SMTP strežnika (preprosto: z odjemalca a la Outlook z osebnega računalnika), bi bil IP isti. Sicer pa ne, bi bil Googlov oz. ponudnika spletne pošte. In roko na srce, kdo uporablja Google iz odjemalca? Skoraj nihče, gotovo pa nihče, ki si naredi en namenski naslov el. pošte za trolanje. Najbrž je to Mikjev blef, prav imaš!

Cervantes je izjavil:

A lahko admin pobriše temo... ker če najdejo Ultraspecial, smo ga vsi naje.
Kaj Bileća... Haag!

Me pa tole malo spominja na tisto znamenito kardinalsko bombico,ki jo je kasiral un tazagret Delov novinar, now what was his name again...

Reveža Karbo misliš?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ulemek ()

Ma ja. Pa še une bombice o ubogem Črtomiru in pretepeni Urški, pa še se najde. Folk se pa res nič ne nauči.
Saj ne, da bi bil jaz kaj boljši. Vidiš pač tisto, kar hočeš videti.

Karba s tistim domnevnim sinom rodeta ni naletel na bombico! Kot novinar se je v tej zgodbi prej izkazal, kot osramotil, saj je vse preveril in ni povlekel nobenih zaključkov do konca testiranj. Z njim je prvi v stik stopil domnevni sin, poleg njega pa je imel za vir še mater pankrta, ki sta mu oba pravila isto, tip pa je bil še na las podoben domnevnemu očetu. Karba se je nato elegantno umaknil ven in zaključil, kar so pokazali rezultati testiranj v tujini. Zelo korektno.

Karbo vemo, kdo je skušal odlepiti od tipkovnice, pa krkšn koli že je. Patrio je tudi čisto solidno pokrival.

Iskreno, še vedno verjamem, da je tisti kasneje izginuli tip pravi sin rodeta. Ker sta Vatikan in denar sveta vladarja, sta že "neke" uradne teste nkeje kupila in plačala temu pankrtu Petru (a to je zgolj moje prepričanje).

OsobaB ::

Pozdravljeni vsi Mikislovci in ostali!

Edina tema zaradi katere sem se prijavil na slo-tech je tale. Zanimivo branje že od prve strani naprej (berem pa ne komentiram). Zdaj je čas za komentar. Vedno bolj se mi zdi da se tale Miki čisto nalašč diskreditira, ker hoče priti nazaj v čase (in objem šefa), ko mu je šlo najbolje. Čisto navadna partijska metoda (Tito je rekel Stalinu ne, potem pa takoj v dokaz svoje prave linije začel s kolektivizacijo). Da se vrnem v sedanjost, zadeva z el. pošto pa se zdi z obeh strani privlečena za lase, po moje sta tipa sodelovala, zdaj pa se ven vlečeta. Če je Miki sploh kdaj posedoval kakšne dokumente, kdo mu bo pa še verjel po vsem nategovanju s knjigo, vip dostopom, neverodostojnimi članki in še čem? Pa tudi epizoda v Iraku prekleto spominja na Intercono (film Naked Lunch), ki se tudi nahaja na bližnjem vzhodu, a je v bistvu samo metafora za junakove blodnje pod vplivom droge.

LP Osoba B

Alexius Heristalski ::

OsobaB je izjavil:

Če je Miki sploh kdaj posedoval kakšne dokumente, kdo mu bo pa še verjel po vsem nategovanju s knjigo, vip dostopom, neverodostojnimi članki in še čem?
Oldi, hahaha. :))
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Hm, zanimivo da imamo v enem dnevu kar dva mikislovna kadeta, ki sta se prijavila pred kratkim. OsobaB je kar dober kandidat, saj je takoj pomislil na dvojno igro, kar je osnova mikislovstva! Po mojem bomo kmalu priča širitvi te teme v mainstream. Do sedaj smo še vse prišleke uspeli počasi in temeljito socializirati v mikislovni millieu - ker jih je bilo malo in je bilo časa dosti. Bojim se da to ne bo več delovalo. Kaj še ostane staroselcem?

Po mojem le še to, da Mačk napiše kako kronološko dovršeno antologijo teme. Mogoče s kriptičnim naslovom "91-94: 10-14". S posebnimi povdarki na zanimivejših dogodkih, Ultraspecial, Afera mraz in še kaj. Pa da malo obujamo spomine!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

budspennncer ::

Zaboravijo si bitno. Onaj koji duplo igru drugom stavlja u krivicu, može i sam igrati duplo.
Davno, kod Olivera, u kvizkoteci, u igri detekcije, bile su osoba a, b, c. Ovde ih ima više.

Mačk je sicer zakon, ampak njemu se ne ljubi. No, tle je še par takih.

No, da malo ublažim napetost, ki zadnje par dni vlada na tem forumu, objavljam še eno zgodbico:

OK, se preselim ene dvajset let v prihodnost..
Iz tega posta bo seveda marsikomu postala jasna moja identiteta, so what. Hayabusa me je takoj našel, so what.
V naši firmi, ki je v tistem času bila zares špica slovenske elektronike smo pač razvili ... en sistem, khm.. in nastopil je čas, da ga peljemo pokazat potencialnim kupcem. Na Finsko, of all the possible places.
Imeli smo robo spakirano v enih deset SMB kišt.
Ko je direktor to videl, je tudi rekel
"Khm."
Nakar so stekli pogovori na relaciji ISKRA SOZD in SMELT, nakar je bilo ugotovljeno, da vsa ta roba nikakor ne bo šla v našo Cessno Citation, ki je bila sicer naš natural means of transportartion, ampak bo treba iz Züricha poklicati enega večjega ptiča, Cessno Conquest. Mislim, da še danes leti.
No, ko smo vso to kramo naložili v avion, smo počasi šli v luft - kapitan Gumer je bil jako skeptičen, (banda iskrška, pa kaj vi mislte..!) heavy tail and all that...
Dokler smo čakali (še dva kolega poleg mene) v brniški VIP loži, smo seveda spili par pirov pa še kakšen glažek whiskija je padel.
Kakšno uro po vzletu, kolega, naj mu bo tukaj ime Janez Novak, ugotovi, da ga neznosno tišči scat...
Seveda je nastopil problem. Rep aviona, kjer je bil tudi sekret, je bil zabasan z našimi SMB kištami...
No way, nowhere to piss, buddy.
S problemom smo seveda seznanili našega kapitana, ing.Gumra, katerega reakcija je bila predvidljiva.
"Ne grem na Frankfurt, zato, da bo eden od vas scal, banditi!"
Pričakovano.
Kaj pa zdaj?
Rešitev se je ponudila sama od sebe. S kolegom Jakatom sva se na brniškem Duty Freeju zadostno založila s half gallon flašami J.Walkerja.
Na finskem namreč vlada prohibicija. In so blazno veseli vsakega, ki prinese kakšen half gallon..
Logično, eno spit, da se bo Mr.N. lahko not poscal...
Seveda smo jo spil.
Tudi N. je še malo spil.
Po vsem tem je Mr.N izjavil, da ga sploh več tako zelo ne tišči in da lahko še malo počaka. Whisky pomaga.
In tako, po štirih urah or so, evo Helsinki.
Pristali smo regularno, in naša Cessna se je zapeljala malo proč od terminala, v zavetje enega gozdička... Wheels stopped, vrata se adprejo... in že ven planejo trije top iskrški inženirji, pod krilo, šlice dol in potoki urina so hrumeli...
V tistem se pripelje ena čist nova Toyota, polna finskih carinikov. Čisto do nas.
Well. Nobeden od nas ni trznil, scali smo naprej. Do not disturb.
Šef carinikov se je prijel za glavo in zamahnil z roko... In Toyota je šla.
Na repu Cessne se je bleščala švicarska zastava. Me prav zanima, kaj bi bilo, če bi bila jugoslovanska
Prasci balkanski!
Tako smo bili pa samo trije Švicarji, ki so malo lulali.
Vse osebe in dogodki v tej zgodbi so izmišljeni. Zlasti Janez Novak.

Ejsi_Disi ::

Matako je izjavil:

Po mojem le še to, da Mačk napiše kako kronološko dovršeno antologijo teme. Mogoče s kriptičnim naslovom "91-94: 10-14". S posebnimi povdarki na zanimivejših dogodkih, Ultraspecial, Afera mraz in še kaj. Pa da malo obujamo spomine!

Na tem mestu ne pozabimo, da bi bila ta tema parkrat skoraj zaprta, venomer pod drobnogledom zunanjih opazovalcev ter enkrat zelo zelo cenzurirana. Dogaja skoz... 8-)
Rock n' roll ain't noise pollution!

OsobaB ::

Odgovoril bom v treh točkah:

1. Nisem oldi čeprav bi si lahko prislužil ta naziv glede na starost povprečnega uporabnika tega foruma

2. Sem opazil že prej, da bud in terrence preidedta v srbohrvaščino, ko želita kaj pomembnejšega povedat. Predvsem Terrence, ki se zdaj ne pojavlja več je vključeval vedno več hrvatizmov v stavke. Bud uporablja isto taktiko.

3. Cervantes, spomnil si me na čase, ko so slovenske firme še nekaj veljale po svetu. Če si bil kdaj v Rusiji se boš spomnil finte s kovčki, ki je zaposlenim prinašala postranski zaslužek, da ne govorimo o drugih stvareh... Zgodbic še pa še, da bi se danajšnjim amaterjem samo sline cedile.

Ejsi_Disi ::

Trojni n (nnn) pa nisi opazil?
Rock n' roll ain't noise pollution!

OsobaB je izjavil:

3. Cervantes, spomnil si me na čase, ko so slovenske firme še nekaj veljale po svetu.
... misliš tisti zlati časi, ko ste bili del orožarske industrije>:D

Gregor P je izjavil:

OsobaB je izjavil:

3. Cervantes, spomnil si me na čase, ko so slovenske firme še nekaj veljale po svetu.
... misliš tisti zlati časi, ko ste bili del orožarske industrije>:D

Ja, smo bili del "namenske proizvodnje". Je pa, žal ali ne žal, fakt, da JNA od nas ni kupila čisto nič.
Vse, kar smo prodali, je šlo v druge države (in tega je bili ogromno).
Pisalo se je leto, po mojem 1984, in že takrat smo bili Beogradu rahlo sumljivi.
Da ne govorim o njihovih protežirancih ala Zrak Sarajevo, pa Đuro Đaković, da ne nabrajam.
Enkrat so nas celo aretirali, češ da vohunimo!
Ja, to so bili zabavni cajti.

BTW, v tisth letih je bila naša firma tretji največji dobavitelj elektrooptičnih aplikacij na svetu.
Those were the days, brother!

Zgodovina sprememb…

... da, vendar to ste vi večino "prodajali" v države z "mutnimi režimi", ne (oz. je bil tam posel največji)? Uradno ste počeli čisto nekaj drugega (in na srečo očitno noben ni zares gledal bilanc; ker bi sicer videl, da se številke ne ujemajo)?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

...Zrak Sarajevo.... Da ni bil Vaš naslov Stegne 7?

LP

Jože

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

...Zrak Sarajevo.... Da ni bil Vaš naslov Stegne 7?

LP

Jože

YESAMIGO.

Gregor P je izjavil:

... da, vendar to ste vi večino "prodajali" v države z "mutnimi režimi", ne (oz. je bil tam posel največji)? Uradno ste počeli čisto nekaj drugega (in na srečo očitno noben ni zares gledal bilanc; ker bi sicer videl, da se številke ne ujemajo)?

Ja seveda, sami mutni režimi, ala Finska, Švedska, Brazilija etc. V USA pa res nismo prodali nič. Tam vlada Marconi.
Je pa šlo prece robe tudi v Libijo, Egipt in Irak. In Pakistan. Uh, pa na Ceylon, da ne pozabim.
Ampak, you know better, don't you?
Aja, sorry. Argentino sem pozabil.

Zgodovina sprememb…

To misliš, ko so prišli Finci, pogledati bilance naših top firm in vprašali: "weapons or drugs?">:D

BTW, Gregi, ali si premlad ali pa te v tistih časih pač ni bilo na teh terenih, ampak:
V Jugi je od začetka 80ih med firmami vladal oster konkurenčni boj. Saj v bistvu je šlo le za to, kdo bo bolje in tapravega podkupil. Približno tako kot danes.
But don't lose hope!8-)

Gregor P je izjavil:

To misliš, ko so prišli Finci, pogledati bilance naših top firm in vprašali: "weapons or drugs?">:D

Za tole bi pa predlagal izbris, budalo.

Zgodovina sprememb…

Hočem samo reči, da ti posli takrat nam nikakor ne morejo biti vzor za sklepanje poslov danes (ker je bilo to vse drugo kot "pošteni posli").

Hayabusa ::

Ti dejansko misliš da se večmilijonski posli sklepajo brez lobiranja (takega in drugačnega) ?

Ne, samo če delajo na črno posle, ki jih uradno sicer ne bi smeli, ponarejajo bilance, korupcija itd. uradno pa nam prodajajo neko "pravljico o uspehu" to pač ni pošteno do nas bralcev (v letu 2014).
(in da ne bo kdo narobe razumel; ne govorim sedaj o delavcih, ki so pač opravljali svoje delo ne glede na pomembnost dela samega; ker ti so dejansko v tem času naredili, izumili ogromno odličnih stvari)

Zgodovina sprememb…

Gregi, brez slabe vesti si upam trditi, da so bili posli, sklenjeni takrat, morda dosti bolj verodostojni, kot ti, ki se sklepajo danes. Nimam seveda nič proti sodobni poslovni kulturi, ki temlji na pogodbah, deklaracijah, prevzemnih zapisnikih, garancijskih izjavah etcetc.
Se pa spomnim enega Arabca, ki je rekel "Roka?" "Roka!".
Ostalo so uredili nižji kadri.
Fuck, I'm still so terribly romantic...

Gregor P je izjavil:

Hočem samo reči, da ti posli takrat nam nikakor ne morejo biti vzor za sklepanje poslov danes (ker je bilo to vse drugo kot "pošteni posli").

Kako prosim??
Mi smo bili takrat v konkurenci z eno zelo znano firmo, po imenu Bofors!
Guess who won!!
Pa nehej brez veze trolat, ker to je pa že po malem žaljivo.

Saj ni panike, samo brez pravljic prosim. Če ste bili del orožarske industrije, se to pač pove, a ne (od kje je prišlo največ denarja):| Ljudje bi si lahko namreč ustvarili napačno sliko o naši "uspešni industriji".

Zgodovina sprememb…

Od kje je prišlo največ denarja.? Od strank seveda. Nam ni država dala čisto nič.zilch, zero, nada. In še tisto, kar smo imeli, bi nam najrajši pobrala. Da se rejši ne spomnim, kako smo morali odvajati naš denar za druge (manj uspešne fabrike v SOZDu) in še je bilo tega.

Pa kaj se zdaj tle zaletavaš. Bili smo pač dobri, period. Verjetno nekaj najboljšega, kar je Slovenija sploh kdaj videla.
Seveda javnost o tem ni nič vedela. Top Secret.. Še jaz, danes, ko o tem pišem, nisem prepričan, da ne kršim kakšen COC.

Je blo pa dobr! Raj za razvojnika - z malo pustolovske žilice, seveda. Pa slabo zazakonske zveze. Poleg moje je zadeva razpadla še par kolegom. But we survived.8-)

Zgodovina sprememb…

Pozdrav

Če pomislim, da sem celo dobil "šiht" pri vas :), samo je bilo to že v državi Sloveniji, tam v začetku leta 1992... Takrat sem služil v TO v Šentvidu (prva povojna generacija) in sem zasledil oglas, da iščete razvojnika s poznavanjem CAD programke opreme. Sam sem takrat "imel fetiš" (no, ga imam tudi sedaj :D) na 3D CAD, ki je bil za večino takratnih firm nedosegljiv. Vedel sem pa, da ste uporabljali Schlumberger/Applicon BRAVO, sem pa imel tudi malo izkušenj z drugim 3D CAD sistemom (HP ME30). Pa sem se prijavil, bil povabljen na razgovor in dobil šiht... Pa ga po odsluženju vojaščine nisem mogel sprejeti, ker me moja mariborska firma ni spustila (sem imel kadrovsko štipendijo v času študija)... Ko smo dobro leto kasneje šli v stečaj, se jaz, burek, nisem zmislil, da bi poklical pa vprašal, če še je kakšna šansa....

...sorry za OT

Jože

Oldi ::

Jah tisto so bili zlati časi Iskre, Delta recimo s Tridentom, prostore so v Kranju imeli v isti stavbi kot mi.
Cervantes, zakaj misliš, da so zadeve z Iskro šle po zlu, po moje je šlo za mešanico trojega, nek naraven cikel gor-dol (spanje na lovorikah), napačne osebe oziroma poteze v vodstvu, pa časi so se spremenili, na trgu so lahko obstali samo veliki?

Kaj je pri Mikiju res, kaj pa njegov žanr pa kdo bi vedel. Meni je še zmerom najrealnejša varianta, da je resnice toliko, da Jajo ne upa ukrepati proti njemu. Ta futuristični prižonjer je pa lahko tudi manever za sodstvo s katerim bo eventuelno dokazoval, da je vse samo literatura + zmanjša se pomen vsega do sedaj napisanega in manjša možnost dodatnih tožb. Koneckoncev Mikijeva izjava koga so ubili lepo paše v varianto miksa realnega dogodka in literarne fikcije, pri čemer se je o dogodku toliko podučil, da je izvedel, koga mora njegov junak ubiti.
Lahko pa da gre za postavljanje rekorda v medijski potegavščini ala Joey Skaggs, samo da mu to ne uspeva najbolj, saj blog menda ni medij, Nedeljski sicer je, a par omemb ne šteje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Oldi ()

Gregor, teži mami, če te je tako vzgojila. Vojaška industrija je kot vsaka druga. Drugače pa je z vojnimi dobičkarji in švercom. Če izdeluješ neke visokotehnološke proizvode in si med najboljšimi tremi na svetu, je pač vredno vsakega priznanja. Z jamranjem boš težko prišel do (dobre) službe. In verjemi, izobraženi, predvsem pa podjetni so imeli tedaj več preprek kot sedaj.

Oldi, zakaj je Iskra šla po zlu? Za začetek bi ti odgovoril z vprašanjem, zakaj je Tomos šel po zlu? Pa je imel najboljše dirkalne motorje na svetu (Japoncev še ni bilo, Moto Guzzi pa je bil vsaj dva koraka za podjetjem s pretežno priučenim kadrom (ki je kasneje res imel 4 inženirje in inštitut). Cikel življenja je absoluten in ni dejavnik. Šlo je za nek čuden duh časa (govorim o podjetjih, ki so propadla še pred hudimi privatizacijskimi krajami in izčrpavanji), sem uvrščam spanje na lovorikah, osamosvojitev in slovenski sen (o drugi Švici, od katere nam ostaja le še kilava druga republika, če jo kdo normalen sploh upa povohati). Trg se je naglo razvijal, postajal vse zahtevnejši, potrošniški, delovna sila se je dražila, naš kader je nazadoval, se ujel v določenem času. Še naravoslovne vede so pri nas počasi pričele izgubljati sapo, medtem ko aplikativnih družbenih v koraku s časom sploh ni bilo. Tudi za ljudi je bil preskok iz ene družbene ureditve v drugo prevelik zalogaj. Premalo angažirani, nepovezani v civilni družbi in oprani/razklani pretežno na dva ideološka pola.

Dvomim, da drži Kunstelj s čimer koli Janšo za jajca. Janša se do vseh žaljivih ali celo nič kaj po krivem obdolžljivih arogantno vede in jih včasih kar ignorira. Kako se bo to s Kunstljem razpletlo, bomo še videli.

Drugače tudi jaz spremljam to temo nekaj časa in sumim, da je Kunstelj opletal z več nicki, ali pa njegovi pajdaši ...

Za Janšo res kaj obremenilnega bi lahko povedal ali prinesel na plano le Božidar Spasić, ki je nekoč po osamosvojitvi že mahal s ponarejenim potnim listom Janeza in pristal v zaporu.

Ok, ne rečem za razne Fotone in ostalo... ampak Iskra Delta je bila pa _res_ neke vrste cvetličarna iz Alan Forda. Saj so imeli prave izdelke - ampak še vedno so bili le za postranski šov pri pravem poslu: preprodaji komponent na Vzhod. In ker sem malo mlajši lahko povem, da medtem ko ste vi klepali mega globalne Smelt-stajl posle sem sam bil bolj ali manj prostovolen uporabnik vaših izdelkov (recimo Partner) v šoli in doma. Glede na svetovno sceno takrat... popolnoma neipresioniran. Primer: zloglasni Partner je bil dokaj neprepričljiva implementacija ameriškega Big Board projekta iz sedemdesetih - s piratsko kopijo CP/M. Praktično nič dodane vrednosti in pet let za časom (kar je bilo v osemdesetih cela geološka doba). Triglav? Takrat še ni obstajala vseprisotna faza "wadafak" ampak semantično se mi je recimo pojavila takoj, ko sem videl stroj na sejmu Sodobna elektronika in prebral brušuro. Nobene ne tehnične ne poslovne logike ni bilo v tistem izdelku - dejansko je izgledalo, kot da si ga je izmislil kak direktor na sestanku - in to ne Steve Jobs. Je imel pa svetski dizajn. Saj je tudi pobral nekaj nagrad za oblikovanje.

Telekomunikacijski del (Iskratel) ni bil kaj dosti boljši. Pomenljiva je anekdota, kako so Rusi pri njih kupovali določen tip central izključno zato, da so ven pobral MC68000 mikroprocesor - ostalo fliknili stran. Ipd.

Nekaj je jasno: takratni "poslovni modeli" so bili enkraten pojav. In ko je izginil ekosistem, je izginila tudi ta posebna industrija.

Dobri stari časi. Ampak ne bo jih nazaj.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

budspennncer ::

ulemek je izjavil:

zakaj je Tomos šel po zlu? Pa je imel najboljše dirkalne motorje na svetu (Japoncev še ni bilo, Moto Guzzi

miki je od davno voleo brze sportske motore. Nekad imao dva "japanca"

Okapi ::

Smo leta '87, na Kitajskem. Hodimo po Pekingu in na enem križišču vidimo neke "belce", ki montirajo semaforje. Pogledam malo bolj natančno in vidim, da so semaforji Iskrini. "Ejga, a vi ste pa naši?". In so bili res. Povejo, v katerem hotelu so, in tisti večer se zapijemo "na naročilnico".

Hočem pa povedati, da je vseeno, če so Rusi celo telefonsko centralo kupili samo zaradi parih procesorjev (pa v resnici niso, telefonske centrale je Iskra na veliko prodajala po vzhodu), glavno je, da so jo kupili.

Drugače pa, računalnike je delala Iskra Data. Evo, še en zgodovinski dokument.

O.

Okapi je izjavil:

Drugače pa, računalnike je delala Iskra Data. Evo, še en zgodovinski dokument.

Polno ime Partner in Triglav sistemov je bilo Iskra Delta Partner in Iskra Delta Triglav.
Na splošno je bila Delta "pravi" računalniški oddelek. Bolj resno so začeli s kopijami PDP minijev - menda so imeli celo licenco od DEC. :D

Je pa res, da je Iskra delala tudi Iskra Data terminale (ki si jih potem recimo priklopil na tiste minije ipd) in je bilo vse skupaj malo tu malo tam - saj kar se tiče proizvodnje gotovo, saj je bil Partner le en Fergusonov kit stran od VT konzole. ;) Čisto možno tudi, da so imeli kaka izobraževanja za vse skupaj. Ampak definitivno je vso Iskrino mikroračunalniško slavo v osemdesetih pobrala Delta.

Saj pravim, sem bil nezadovoljni uporabnik. ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

čarli ::

ulemek je izjavil:

Dvomim, da drži Kunstelj s čimer koli Janšo za jajca. Janša se do vseh žaljivih ali celo nič kaj po krivem obdolžljivih arogantno vede in jih včasih kar ignorira. Kako se bo to s Kunstljem razpletlo, bomo še videli.

Ampak če je to res kar pišeš, potem se zastavlja vprašanje zakaj jajo ne toži mikstona. Namreč vemo, da jajo je doslej še vsakega tožil kdor je blatil njegov lik in delo:D Sedaj pa ta umazan posel delajo drugi njegovi pajdaši;) Še ta blog je doživel cenzuro...

PS: Seveda na drugi strani pa se postavlja vprašanje zakaj mikstone ne da ven že večkrat obljubljenih posnetkov in dokumentov. BTW B92 zaenkrat tudi še ničesar ni objavil...

In smo spet pri teoriji "vzajemnega držanja za jajca" edino da se mi tukaj zdi, da nobeden od akterjev ne more zagrabiti drugega - in spet imaš ravnovesje. :|

budspennncer je izjavil:

miki je od davno voleo brze sportske motore. Nekad imao dva "japanca"

Imao je i taljanku. :D

/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

msjr ::

Matako je izjavil:

Imao je i taljanku. :D

Za koju smo već tada otkrili da je falsifikat :D

msjr je izjavil:

Fotošop - kdor je to delal nima pojma o perspektivi. Sicer pa tudi google najde original sliko:

Original

@Barbapapa:
Fotonin zaton se je začel z odhodom zadnjega resnega direktorja. (Oziroma sa ga, khm, odšli). Ni bilo več novih perspektivnih programov.
Zadnji udarec pa je zadal vstop Slovenije v NATO pakt. Takrat je propadel en zelo dober posel (podpisana pogodba) z eno od držav, ki takrat v USA, recimo temu, ni kotirala najbolje.
Mene takrat že dolgo ni bilo več tam.
Lepi spomini so pa ostali.

Zgornje je @Oldi, sorry.

Zgodovina sprememb…

Pozdrav

Ja, saj mi ni ravno žal, da nisem poklical (za pretekle stvari mi itak nikoli ni žal, so takšne, kot so se zgodile....). Ker je v osnovi to na nek način "še pomnite, tovariši" tema, bom dodal drobec, ki ne bo teme ravno v OT vlekel...

Ko rečeno, sem v začetku leta 1992 služil tabornike (tako smo takratno TO imenovali rekruti) v Šentvidu (vojašnice pri Škofovih Zavodih). Pod naš nadzor so spadala tudi vojaška skladišča na Rojah, ki smo jih začeli stražiti v drugi četrtini leta (po dokončanem usposabljanju). Nekje takrat so prišli tovornjaki, na katere so naložili material, ki je ostal v skladiščih od JNA. Videl sem nalaganje večjih lesenih zabojev (mislim, da so notri bili minometi. Tak zaboj sem kasneje videl še na edini resni vojaški vaji, na kateri sem sodeloval) z viličarjem na prikolico, ki je bila pokrita s cerado z napisom in logom od Gavriloviča 8-).
Kolega mi je rekel, da so naložili tri tovornjake. Sama zadeva ni ravno delovala kot neka tajna operacija, smo pa bili samo vojaki tam s par uniformiranimi tipi, ki jih nismo prej nikoli videli... Tovornjaki so odpeljali v spremstvu civilnih vozil brez oznak s povsem običajnimi registrskimi tablicami.

Toliko....

Jože
««
206 / 256
»»