» »

Blog o dogajanju 1991-1994

Blog o dogajanju 1991-1994

Temo vidijo: vsi
««
203 / 256
»»

Matako ::

Sem vam rekel, da gre naprej... novi Prižonjer!!

http://www.mikstone.si/prison/item/365-...

Hudomušna epizoda!

Kje je Ribičič, se je spomnil?
Gospod Hudič pa mu je odvrnil
"Ta je še v vicah"!

:))
/\/\.K.

dx246 ::

še vaši zadnji dnevi na prostosti, vi pa na internetu

trizob ::

dx246 je izjavil:

še vaši zadnji dnevi na prostosti, vi pa na internetu

Si lahko bolj natančen, čigavi (točno) dnevi naj bi bili šteti?

Še bolj zanimivo je, da si se registriral/-a prav danes. Morda zato, da bi nam to sporočil/-a?

sovi, črnčecu, podbregarju, in podobnim

dx246 je izjavil:

sovi, črnčecu, podbregarju, in podobnim

Ne pozabi na Jajota, saj je znano, da bere ta forum!!
/\/\.K.

ja, in pa bratuškovo

bzzero ::

Mitja, kdaj bo vroča roba? Pa ne mislim Pepce v štrumpanteljnih in fotografij hudih bejb :P

Pa kdaj bo kak nov blog? V Prižonjerju so jo že vsi liki skupili... se bojim, da je celo Dejana le za na konec prihranil. :'(

Mogoče bo edino Cviček preživel.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Sojenje na finskem. All charges dropped :(

http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=19727...

bzzero je izjavil:

Sojenje na finskem. All charges dropped :(

http://www.sta.si/vest.php?s=s&id=19727...

Pa saj to nima direktne veze z Jajovim letovanjem na Dobu? Ali pač?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Če sem iskren, nimam pojma. Zdi pa se mi smiselno, da bi se lahko v sloveniji na ta račun branili... Finci nimajo dokazov, da so pri Patriji plačevali podkupnine, naše sodišče pa pravi, da so jo isti finski faloti dali našim. Zmešnjava.

Iskreno upam, da naše sodbe ostanejo in se druščina za leto ali dve malo vsede in razmisli.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bzzero ()

bzzero je izjavil:

Iskreno upam, da naše sodbe ostanejo in se druščina za leto ali dve malo vsede in razmisli.

Čeprav po drugi strani pa pravijo "proste roke, hudičeva delavnica" - Jajo je najbolj nevaren, kadar ima preveč časa, takrat tudi piše Okope itd.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

naše sodišče pa pravi, da so jo isti finski faloti dali našim.
Kar seveda ni res. Naše sodišče pravi, da so podkupovali naši in avstrijski faloti, s finskimi se sploh ni zares ukvarjalo. Avstrijski faloti so bili v Avstriji obsojeni.

O.

surewood ::

Tisti, ki imate plačljiv dostop, povejte mi - se izplača? Je dejansko kakšna zelo zanimiva informacija, ali gre samo za blodnje tipa Prisoner?

Okapi je izjavil:

naše sodišče pa pravi, da so jo isti finski faloti dali našim.
Kar seveda ni res. Naše sodišče pravi, da so podkupovali naši in avstrijski faloti, s finskimi se sploh ni zares ukvarjalo. Avstrijski faloti so bili v Avstriji obsojeni.

O.

Avstrija ima, če ne drugo, dobro podlago za obsodbo pri pranju denarja. Nimam pojmpa, kako so to obravnavali, ali v steku ali kako drugače, očitek zase v obtožnici. problem je, da še enkrat jim za isto ne bi mogli soditi v prvem primeru, če zadeva na koncu pade. Pri nas bil vsaj v zvezi z eno osebo lahko bilo podobno, čeprav imajo sosedje definitivno trdnejše dokaze od izpovedi, vsaj o transakcijah.

Za pranje denarja in davčno utajo sploh ne rabiš vedeti cilja sredstev. Ker že če je Riedel dobil legalno provizijo in je ni prijavil je že tukaj očitno davčna utaja, če je še (pre)nakazoval v tuje banke z nepojasnenim namenom je tukaj verjetno pranje denarja - čeprav bi bila vseno češnja na tožilčevi torti, če bi se vedelo končnega prejemnika (no, saj mi ga dobro poznamo, falota, hehe).

Ampak najbolj zanimivo pri Riedlu je da je poleg vsega tega bil obtožen in obsojen.... industrijskega vohunstva. Osebno se mi to zdi daleč najzanimivejši del obtožnice, ki je pri nas zaradi obsedenosti z Jajom sploh ni dobil svojih 15 minut pozornosti.

Kao, da je vohunil za Patrio. Že, samo kako je točno zgledalo? No, kakorkoli, v tem primeru je bil končna postaja dela sredstev kar on sam - spet nismo zvedeli koliko je pokasiral konkretno iz tega računa in koliko je dal naprej.

Definitivno je vohunski del izredno zanimiv in premalo osvetljen ... sploh za mikislovce!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Ker nisem pravnik in avstrijskega zakonodaje sploh ne poznam, bom težko o tem debatiral. Toda, kolikor razumem, če si pral denar in z njim podkupoval, ti težko sodijo za pranje denarja, ker je bilo pranje denarja izvršeno v steku (skupaj z drugim kaznivim dejanjem) ali nekaj takega. Zato, če podkupovanje pade, pa mu za isto stvar (tudi pranje) ne bodo mogli še enkrat soditi v novem kazenskem postopku. Ampak ne ve, če je šlo za stek ali ne in, če je bilo pranje posebej očitano. Če je bilo, potem imajo vsaj za to neizpodbitne dokaze, če res niso hudo površno delali.

To z industrijskim vohunjenjem pa je res svetovno in me o tem definitivno zanima več.

Kao, da je vohunil za Patrio. Že, samo kako je točno zgledalo?
Recimo tako, da je pri nas nekomu plačal za informacijo, kakšno ponudbo je dala Sistemska tehnika. Pri razpisih je že samo podatek o ceni, ki jo je ponudil tekmec, zlata vreden.

O.

Okapi je izjavil:

Kao, da je vohunil za Patrio. Že, samo kako je točno zgledalo?
Recimo tako, da je pri nas nekomu plačal za informacijo, kakšno ponudbo je dala Sistemska tehnika. Pri razpisih je že samo podatek o ceni, ki jo je ponudil tekmec, zlata vreden.

O.

Ja pa je bilo to? Mogoče je pa bubičaril Miki-stajl. In koliko je pokasiral?

O, tebi je vse tako jasno, da te že malo sumim, da nisi bil zraven pri finskih rabotah. Da nisi dvojni? ;)
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

surewood je izjavil:

Tisti, ki imate plačljiv dostop, povejte mi - se izplača? Je dejansko kakšna zelo zanimiva informacija, ali gre samo za blodnje tipa Prisoner?

Prižonjer niso blodnje ampak gre za roman navdahnjen po resničnih dogodkih, ki se dogaja v bližnji prihodnosti. To zadnje smo zvedeli šele v zadnjih epizodah, ampak meni je bil carski dodatek. Ok, notri so čisto prave... vročične blodnje, je pa tudi nekaj črnega humorja, sploh tisto v luki Koper in podobno. Skratka, imejte sveže baterije v sarkazem-detektorjih. :D

Mislim, potem blodi tudi večina pisateljev!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

O, tebi je vse tako jasno,
Ni mi čisto vse jasno.;) Še vedno mi ni čisto jasno, koliko so fantje delali na svojo roko in nategovali Patrio, koliko so pa res denar kanalizirali v SDS, predvolilne brezplačnike in podobno. En scenarij je namreč tak:
Pri Patriji so slišali, da se na Balkanu posle sklepa s podkupninami. In so vprašali poznavalca razmer, koga je treba podmazati. Poznavalec razmer je prek svoje zveze navezal stik z domorodcem. Domorodec pride k svojemu šefu in mu pove, da bi pri Patriji malo podmazali. Šef se razpizdi in domorodca nažene, češ da za teh par milijonov se ne splača tvegati. Ampak domorodec je milijončke v mislih že zapravljal, poznavalec razmer in njegova zveza pa tudi, in se torej vsi trije usedejo, malo modrujejo in ugotovijo, da nima smisla Patriji povedati, da ne bo nič s "podmazovanjem". Itak je Patria boljša in bo izbrana, zakaj ne bi še nekaj dodatnih cekinov od Patrie pobasali.

O.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Sodba na Finskem je epskih razsežnosti. V medijih so Finci priznali, da so imeli v vidu, kakšne šege so pri nas na Balkanu. Tako ali tako pa Finska ne spoštuje Konvencije (za vsak slučaj), ker za hišno ne potrebujejo sodnega nadzora.

Miki se je spet znašel tudi na vizirju alter.si

http://www.alter.si/tabla/showflat.php/...

Brez panike, gre za debato na osnovi natolcevanj Dejana Kaloha, verjetno se želi maščevati ker so mu zasedli opremo z vročo (mlado) robo! Vseeno, vsaka reklama je .. reklama. :D

Kar me spomni... kaj pa beemvejevci?
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Huh! To pa je članek. Novinarji imajo pa "možgane" kot moj triletni mulc.
Enkrat je ponosno ugotovil: Ati, ane da žile delajo solze?
Jaz: Uh, kako to?
On: Ja po žilah teče kri. Če se vrežem, mi teče kri in zato jokam.

8-O

Mislim, da so si v uredništvu Politikisa pridno (prav v Kunstljeven slogu) pridelali podlago za ovadbe in odškodninske tožbe s strani tega podjetnika in vseh njegovih strank (torej države). Kakšna greznica od medija je šele ta portal ...

Cervantes ::

Džizes, a zdej bomo pa tlele premleval kaj objavlja politikiks...

No, da malo popestrim tole že malo znucano temo, evo en staroarmijski spomin..
Leto gospodovo se je pisalo 1975, ko sem iz svoje udobne prekomande (Zagreb, peta Armijska, centar veze, imagine!) nenadoma dobil prekomando v Sremsko Mitrovico. What the hell, pobasal sem svoje cunje v vrečo, pri zastavniku po imenu Todo sem razdužil MP 39 (ja, čist taprav, še un s taravnim šaržerjem, pa hakenkrojc na zatvaraču... sem jako razmišljal, kako bi ga sunil, ker je bil res a piece of beautiful, ampak kakšne gate al pa poligonko ti je zastavnik že spregledal, schmeisserja pe nekako ne).
Well, pa na vlak, pa v SM.
Tam, čudna scena. Nastanili so me kar v stacionaru, sem bil kužen ali kaj? No, ker sem imel svojo sobico, kar je bilo vsekakor bolje kot spati v dvorani s še 20 - 50+ kameradi, ki neprestano prdijo in smrčijo in tudi sicer smrdijo, se nisem nič pritoževal, super pravzaprav.
Naslednji dan, brez kakršnekoli komande, pobašejo mene in še štiri tipce (tudi iz stacionara!) v en star razmahan BOV, pa hajd na poligon!
Na strelišče, če sem natančen. Kjer, hvalabogu, naj bi streljali mi, ne pa nas.
Nakar postane situacija zanimiva. Se namreč z mercedesom pripeljeta dva golobrada inženijera z VTI-ja, z enim velikim kufrom, polnim robe... ampak kakšne!
AK 47 "long nose", kao ostrostrelska puška, plus neka fancy optika, po feelingu Made in East Germany, zelo lep izdelek,verjetno Jena, tako na uč.
"Momci!"
To že ni bilo nič dobrega. Jaz sem takrat bil stažo, in dva civila bi me lahko naslavljala z "druže vodniče!". No, pa tudi prav, saj nisem natančen
"Evo, gađat ćemo grudnu metu na 800 metara!"
Šala? No izkazalo se je, da ne. Ali pa ja?
Z municijo 7.62 WP na 800m? Na tej trajektoriji je že cca 2m padca projektila.(tako, po občutku).TOF (Time Of Flight), cca 2sek, lahko še kaj čez. Proti koncu, že izrazito subsonic. Preveč za kakršnokoli resno streljanje.
"Momci, ne brinite, durbin je podešen, samo vi gađajte pravo u metu i to je to!"
Seveda sem bil malo skeptičen, moji štirje kameradi pa so se kar režali. Vreme je bilo lepo, pozna jesen. S tamićem so pripeljali malico, standardna gavrilovićevka, kruh in čaj... good..
Pa na delo.
Pogled skozi "durbin" me je fasciniral.
Kaj tako dobrega še v življenju nisem videl. Moj stari je bil jager in je imel na svoji FN mauserci Yamaha optiko, kar je bil top shit za tiste čase, ampak, please.. tole....ostro kot šus. Kromatična aberacija? Kaj je to?
Res, super.
No, potem smo pa gađali.
Bil sem prvi.
Po moji oceni je bil MF optike cca 12X, kar bi dalo FOW cca 2.5deg., lahko se seveda tudi motim.
Ker je ravnokar nastopil anticiklon, kar seveda pomeni višjo gostoto zraka, in ker je pihal rahel NE (2-3m/s, ene tolk no), sem meril rahlo malo višje in rahlo v levo. Od petih šusov sem zadel dva. To me je rahlo deprimiralo. Benti, rahlo...
No, moji kameradi niso zadeli nič.
Potem sem se malo skuliral. Z AK47, na 800m, dva v grudno... Science fiction, if you ask me.
In potem? Unedva golobradca sta bila malo razočarana, ampak smo šli na pivo vseeno, potem pa klasika pa ti znaš ovog Janeza, pa ti znaš onog Stipicu, pa mi smo iste godine bili u julu u Makarskoj, etc.etc.
Se je izkazalo, da sta delala nekakšno statistično obdelavo raztrosa well, na 800m? z grudno meto?
Well.
No, za kaki mali magisterijček je že zneslo.
In jaz?
Nazaj na vlak, v Zagreb beli grad.
Zastavnik Toda mi je nazaj zadužil MP39, je že vedel...
Dobil sem značko ostrostrelca, haha. Še danes jo imam.
Eden od vpletenih je bil celo Slovenac, neki Rajmond. Če tole bereš in si še živ, se mi javi. Greva na pir.

Kdaj bo knjiga o tem Cervantes? :) hecam se. Super se bere. Nasploh sem navdušen nad armijskimi štorijami iz tistih eksotičnih časov.

Ups. Pozabil sem.
Tri dana nagradnog!
8-O

ZaphodBB ::

@Cervantes... sem mal Googlal o MP39, to je neka redka varianta? V glavnem so informacije o MP38 in MP40?

Vanich ::

Cervantes - a pa si ziher, da ni bila to M76 - kakšen prvi prototip, mogoče?

Ja saj. Glede na to da Miki počasi zapira štacuno.. oziroma je v njej ponudba ko v ruski špeceriji iz sedemdesetih... je mogoče čas za novo literaturo. Cerv vsekakor obeta. Blog o dogajanju 1974-78? Še malo pa bomo pri Napoleonovih rabotah. Razmišljam o kaki fori v stilu Black Adder, če se spomnete, kjer imaš v osnovi iste like (Jajo, Njavro, Špelca, Miki itd)... v različnih zgodovinskih obdobjih. :D
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Matako je izjavil:

Še malo pa bomo pri Napoleonovih rabotah. :D

:D

Hehehe - imamo tudi svojega "Broj 1" !

tony1 ::

Cervantes: Najprej moram pojasniti, da sem šel v 1. razred leta 1991, in pouka sh nisem nikoli videl, zato moram vprašati: kaj zavraga je grudna meta? Durbin je ostrostrelski daljnogled? :P

bzzero je izjavil:

Kdaj bo knjiga o tem Cervantes? :) hecam se. Super se bere. Nasploh sem navdušen nad armijskimi štorijami iz tistih eksotičnih časov.

Pripravljam trilogijo! V nasprotju s tradicijo na tem forumu datuma objave ne bom napovedal.
8-)

tony1 je izjavil:

Cervantes: Najprej moram pojasniti, da sem šel v 1. razred leta 1991, in pouka sh nisem nikoli videl, zato moram vprašati: kaj zavraga je grudna meta? Durbin je ostrostrelski daljnogled? :P

Praktično si polpismen, kot bi rekli bivši bratje Srbi.
Oziroma - komaj 1/4 pismen, ker cirilice tudi ne znaš.

grudna meta - doprsna tarča
durbin - ja; daljnogled, ni pa nujno da ostrostrelski.

ZaphodBB je izjavil:

@Cervantes... sem mal Googlal o MP39, to je neka redka varianta? V glavnem so informacije o MP38 in MP40?

MP40 sigurno ni bila, MP38, mogoče - ne bom prisegel. Je bil pa gor še hakenkrojc, tega se zagotovo spomnim. Po vojni so veliko teh (in drugih) geverov poslali v Crveno zastavo, kjer so odpilili originalne oznake in nanje vtisnili svoje cifre, vse pa ne. To mi je pravil že zgoraj omenjeni zastavnik, ki bi že vedel. No, kot bi rekel Đole, ako su lagali mene i ja lažem vas...

Cervantes je izjavil:

bzzero je izjavil:

Pripravljam trilogijo! V nasprotju s tradicijo na tem forumu datuma objave ne bom napovedal.
8-)

Cerv, izvedi kar "full Lucas" (3x3) ali saj namiguj na to, da privabiš bralce. ;)

Vsekakor pa prosim ne izvedi "full Miki"... to smo dali že čez.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

Vanich je izjavil:

tony1 je izjavil:

Sicer pa - "durbin" je turška beseda.

Cervantes je izjavil:

Vanich je izjavil:

tony1 je izjavil:

...kot tudi na stotine drugih, v srbskem jeziku.

Ampak - nisi odgovoril - misliš da tista ostrostrelna puška ni bila kakšna od prvih prototipov M76?

Vanich je izjavil:

Cervantes je izjavil:

Vanich je izjavil:

tony1 je izjavil:

Ampak - nisi odgovoril - misliš da tista ostrostrelna puška ni bila kakšna od prvih prototipov M76?

Čaki, M76 prototip, ja, lahko bi bila. PAP Simonov sigurno ni bil. Spraševati v vojski sigurno ne bi priporočal, mi je bilo pa podobno AK. Zastava jih je takrat že mislim delala.

Zgodovina sprememb…

Mogoče pa si imel čast streljati z enim prvih primerkov 8-) V CZ so jih začeli delati ravno tega leta - '75

Cervantes je izjavil:

Vanich je izjavil:

Cervantes je izjavil:

Vanich je izjavil:

tony1 je izjavil:

Čaki, M76 prototip, ja, lahko bi bila. PAP Simonov sigurno ni bil. Spraševati v vojski sigurno ne bi priporočal, mi je bilo pa podobno AK. Zastava jih je takrat že mislim delala.

Ahhaaaa - sem te že mislil okrcljati. M76 je drugače v mauser 7,9mm kalibru.

Če to kaj več pove, imela je zložljiv podest in selektor rafalno - posamično. AK ko bog. Pa tudi na povratne pline je delala.

Zgodovina sprememb…

Cervantes je izjavil:

Če to kaj več pove, imela je zložljiv podest in selektor rafalno - posamično. AK ko bog.

Verjetno res kakšen prvih prototipov. M76 je semi-auto only.

tony1 ::

Vanich je izjavil:

tony1 je izjavil:

Hvala za pojasnilo :-D

Ja, glede cirilice pa drži - sošolec je imel starega fotra z dvema doktoratoma, ki je imal v vojaški knjižici po vojni vpisano "polapismen", ker je lepo povedal, da pisane cirilce ne zna brati niti podrazno... :))

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Lahko pa (malo ugibanja) si imel v rokah prototip tega:

Tabuk Sniper Rifle @ Wikipedia

Vizualnos koraj identična M76, samo za naboje od Kalašnikovega (posledično lahko uporablja tudi njegov okvir za naboje)...

LP

Jože

Čisto možno! Sploh glede na range (800m).
Zanimivo.

Dobil sem značko ostrostrelca, haha. Še danes jo imam.
A tako?

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Lahko pa (malo ugibanja) si imel v rokah prototip tega:

Tabuk Sniper Rifle @ Wikipedia

Vizualnos koraj identična M76, samo za naboje od Kalašnikovega (posledično lahko uporablja tudi njegov okvir za naboje)...

LP

Jože

Tabuk je ravno tako semi-auto only.

In delali so ji samo v Iraku, v 80-ih. Baje.
««
203 / 256
»»