Forum » Loža » Blog o dogajanju 1991-1994
Blog o dogajanju 1991-1994
Temo vidijo: vsi
nevone ::
Razlog, čemu vse valijo na Kučanova pleča. Ker bognedaj, da bi "svoje" mel na tnalu.
Nasprotniki pa vse valijo dol s Kučana. On je svetnik, za katerega imamo vsi halucinacije, da bi kdaj lahko komu skrivil ali želel skriviti las.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
TESKAn ::
Nasprotniki pa vse valijo dol s Kučana.
Kdo na tem forumu to dela? En citat daj, kjer kdo kaj podobnega trdi. Kaj se tebi zdi, je irelevantno. In je velika razlika med trditvama "kučanu pripisujete preveč moči" in "kučan pa že ni naredil nič slabega".
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
In je velika razlika med trditvama "kučanu pripisujete preveč moči" in "kučan pa že ni naredil nič slabega".
Razlika v čemu?
o+ nevone
TESKAn ::
In je velika razlika med trditvama "kučanu pripisujete preveč moči" in "kučan pa že ni naredil nič slabega".
Razlika v čemu?
o+ nevone
V enem od teh primerov ni nujno, da zagovarjaš Kučana.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
V enem od teh primerov ni nujno, da zagovarjaš Kučana.
Ti verjamem. Samo zdaj bi odgovor rada slišala še od koga drugega. Ker vsem pa ne verjamem.
o+ nevone
Zakaj bi bil Kučan tabu tema?
Glede off topica pa, problemi človeštva so oddelek, kjer se debata odvija zelo svobodno, kar mi je všeč. Ne pokvarit tega.
o+ nevone
Glede off topica pa, problemi človeštva so oddelek, kjer se debata odvija zelo svobodno, kar mi je všeč. Ne pokvarit tega.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
- spremenila: nevone ()
kuglvinkl ::
Ta jamr Kučan vs. JJ dela Slovenji škodo. Zadeva je patološka, tle vam ne morem pomagat. Odprite si novo temo, tale pa naj bo namenjena predvsem (dober si kot kruh kuglvinkl!) zapisom Mikestona.
Zadeva je patološka, tle vam ne morem pomagat.
Patološki je po tej logiki tudi cel tale blog.
o+ nevone
Matako ::
http://wp.me/pY7me-3L Mikstone special blog part 22
Dobra ta "poljska" akcija! Mikestone, slovenski Džejms Bond. Moral bi se samo še na koncu ustaviti v kakem baru in naročiti pir - hladen, ne premrzel.
/\/\.K.
Predlagam film na to temo. Samo naj bo dobro narejen.
o+ nevone
Na temo komunizma, partizanstva jih je bilo že nekaj. Čas je še za kakšnega iz slovenskega osamosvajanja.
o+ nevone
o+ nevone
Na temo komunizma, partizanstva jih je bilo že nekaj. Čas je še za kakšnega iz slovenskega osamosvajanja.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
o+ nevone
o+ nevone
+1. Tudi jaz bi z veseljem gledal film, ki vsebuje dirko po varšavskih ulicah ipd. namesto zategle face v raztrganih puloverjih iz partizanskih filmov!
/\/\.K.
solatko ::
Če so dogajanja resnična, potem se je potrebno zamislit v kakšni državi živimo, kakšne politike malikujemo, ne pa se navduševat, ob politično naročenih, mafijskih akcijah.
Take akcije bi podpiral, če bi imele namen pridobiti nazaj, vso pokradeno družbeno premoženje, saj zakonodaja in organi pregona na teh področjih močno spijo, verjetno tudi zaradi političnih komand.
Ob takih pisanjih, bi pošteni državljani pričakovali, da se bodo zganili organi pregona in pravosodje, ter pričeli po navedbah pisočega, zapirati akterje take mafijske politike, ne pa da je vse tiho, razen kakšnega nagajanja piscu. Da se nihče od vpletenih ne posluži sodnega varstva in prepovedi objave, je znak, da Mikstone- Kunstelj piše, več ali manj resnico, morda doda kakšno svojo opazko, da je blog bolj zanimiv, ima pa verjetno kup dokaznega gradiva, do katerega akterji ne morejo in se je zaščitil, če bi se mu kaj nenadno, neprijetnega zgodilo.
Pričakujem, da bo pisec, svoje pisanje še pospešil, da bomo tudi navadni, politično nevtralni ljudje, spoznali tudi temno plat naše novejše zgodovine, pa tudi to, kar nam je več ali manj jasno, šlo je samo za moč in položaj, vsa dogajanja so bila podrejena temu, mi pa smo bili in bomo ovce, ki bomo enkrat kimali temu, drugič drugemu, po tihem pa vsi kleli to kurbo - politiko.
Take akcije bi podpiral, če bi imele namen pridobiti nazaj, vso pokradeno družbeno premoženje, saj zakonodaja in organi pregona na teh področjih močno spijo, verjetno tudi zaradi političnih komand.
Ob takih pisanjih, bi pošteni državljani pričakovali, da se bodo zganili organi pregona in pravosodje, ter pričeli po navedbah pisočega, zapirati akterje take mafijske politike, ne pa da je vse tiho, razen kakšnega nagajanja piscu. Da se nihče od vpletenih ne posluži sodnega varstva in prepovedi objave, je znak, da Mikstone- Kunstelj piše, več ali manj resnico, morda doda kakšno svojo opazko, da je blog bolj zanimiv, ima pa verjetno kup dokaznega gradiva, do katerega akterji ne morejo in se je zaščitil, če bi se mu kaj nenadno, neprijetnega zgodilo.
Pričakujem, da bo pisec, svoje pisanje še pospešil, da bomo tudi navadni, politično nevtralni ljudje, spoznali tudi temno plat naše novejše zgodovine, pa tudi to, kar nam je več ali manj jasno, šlo je samo za moč in položaj, vsa dogajanja so bila podrejena temu, mi pa smo bili in bomo ovce, ki bomo enkrat kimali temu, drugič drugemu, po tihem pa vsi kleli to kurbo - politiko.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
- spremenil: solatko ()
poweroff ::
Res je - Janša vs Kučan prepucavanja so patološka in škodljiva za Slovenijo. Vedno na novo pa jih generira patološko bolan folk.
sudo poweroff
o+ nevone
o+ nevone
+1. Tudi jaz bi z veseljem gledal film, ki vsebuje dirko po varšavskih ulicah ipd. namesto zategle face v raztrganih puloverjih iz partizanskih filmov!
Hehe, pa prizor Janše in Špele ne sme manjkat...
[odstranjeno na željo ŠP in VV]
No, v resnici se sprašujem kolk more biti človek bolan, da gre odkupovat take fotke in kolk more biti šele bolan, da gre to sploh snemat. A ti ljudje iz VIS-a res niso imeli pametnejšega dela? Da ne govorim o novinarjih - očitno res ne vedo kaj so pravi problemi te države, če se morajo ukvarjat s takimi bedarijami...
sudo poweroff
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Primoz ()
Keyser Soze ::
Res je - Janša vs Kučan prepucavanja so patološka in škodljiva za Slovenijo. Vedno na novo pa jih generira patološko bolan folk.
Ti to resno? Al zganjaš sarkazem? Al si se pogledal v špegu?
Tole zadnje je še najbolj verjetno od vseh zgoraj naštetih možnosti.
OM, F, G!
Ne. V bistvu me je zanimalo kolikšen je prag, koliko časa se bo folk še pustil nategovat z Janša-Kučan. In sem občasno potrollal po teh temah.
Ampak zadeve se kar ne nehajo. Kar mi je skrajno neverjetno. Moram pa priznati, da sedaj bolje razumem povojno dogajanje. Zadrteži so sposobni gojiti "krvno osveto" - pardon, kista je značilna za jug, tukaj imamo "ideološko osveto" - leta in leta...
Ampak zadeve se kar ne nehajo. Kar mi je skrajno neverjetno. Moram pa priznati, da sedaj bolje razumem povojno dogajanje. Zadrteži so sposobni gojiti "krvno osveto" - pardon, kista je značilna za jug, tukaj imamo "ideološko osveto" - leta in leta...
sudo poweroff
Ne. V bistvu me je zanimalo kolikšen je prag, koliko časa se bo folk še pustil nategovat z Janša-Kučan. In sem občasno potrollal po teh temah.
Tipično mora efektivno guzniti neposredno vpletena generacija in še ena "okužena" za njo, potem je ponavadi mir. Iz tega razloga mi ne bomo videli tega filma :( In iz istega razloga se še vedno čisto preveč ljudi ukvarja z jebenimi partizanci in faking domobranci.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
imagodei ::
Mene iz istega razloga zanima, od kod izvirna zamera med Janšo in Kučanom.
Ker trdim, da se v Sloveniji volilna baza tvori umetno, s polariziranjem na podlagi kulta osebnosti in lažnih ideologij. Povprečni desničar je pri nas desničar zato, ker se mu zdijo povojni poboji svinjarija, ploska tistemu, ki javno nasprotuje komunistom in komunizmu (kdo pa si danes želi nazaj v komunizem?), naseda puhlicam o "silah kontinuitete" in v Svetilniku vidi Luč, ki se bori zoper škodljivo komunistično strujo; le-ta pa naj bi Slovenijo popeljala nazaj v komunizem in razglašala upravičenost in legitimnost povojnih pobojev, pod vodstvom velike Sovjetske zveze in tovarišem Stalinom. (A kdo pri zdravi pameti to lahko verjame?!) To je propagandni stroj ozke skupine politikov, ki sebe označujejo za "desničarje" in z njim generirajo "desno" volilno bazo.
Da ima reč vsaj približno temelje v realnosti jo malenkost podkrepijo s tradicionalno delitvijo, češ klerikalci so desni, komunisti pa levi, pa imamo nekaj, kar na daleč drži vodo.
Osebno se mi zdi, da se "levica" prav zaradi tega umetnega ustvarjanja prepada polarizira na drugo stran. Ljudje se ne želijo identificirati s Svetilnikom, njegovo anti-NOB propagando, fabriciranjem "komunistov" med današnjimi politiki in izmišljevanjem ideoloških nasprotnikov, retoriko, ponarejanjem dokumentov, ipd.
V Sloveniji delitev na levo in desno poteka na fronti izmišljenega ideološkega boja, ko nas "desnica" želi prepričati, da so med nami sile kontinuitete, ki nas bodo popeljale nazaj v čas Kominterne, hladne vojne, parnih-neparnih dni, hiperinflacije... Tudi, če bi bilo vse to res in neka marginalna skupina ima te želje - a nima Slovenija kakih drugih problemov, s katerimi naj se ukvarja? In seveda "sile kontinuitete" ne obstajajo, vse skupaj ne drži. To je zgolj propaganda, ki na političnem prostoru omogoča preživetje dvema političnima opcijama brez jasnih usmeritev.
Tudi če neka marginalna skupinica ima želje po vrnitvi v komunizem - poglejte no malo v svet, okoli sebe: tendenca je v vrnitvi v klasični zahodni konzervatizem. ZDA je v zadnjih 40 letih prišla od seksualne revolucije do tega, da je cel škandal, če na neki glasbeni prireditvi akterki "uide" jošk iz dekolteja. Od golih otrok in najstnikov v Modri laguni smo prišli do tega, da Hollywood snema "gole" otroke le še kot doprsne kipe. Nekoč opevana svoboda govora se krči zaradi boja proti teroristom, pedofilom in piratom. Poglejte malo v bližnjo Madžarsko, ki se vrača v 19. stoletje! Poglejte na Kitajsko, ki že zdavnaj ni več nek klasični komunizem. Tisti trije marginalci v Sloveniji, ki želijo biti Kuba ali Severna Koreja, so zanemarljivi.
Skratka - levica in desnica pri nas sta izmišljotini, ki imata približno zvezo z realnostjo le skozi nek tradicionalizem, po katerem so desničarji konzervativni klerikalci, levičarji pa liberalni brezbožci. Medlo zvezo z realnostjo, pravim. Da je temu tako, je očitno že na tem forumu, kjer marsikateri "prepričan levičar" zagovarja povsem klasične desne ideje o podjetništvu, kapitalizmu, izpostavlja ideje, da bi Slovenija postala davčna oaza in na ta način pritegnila tuje investitorje, ipd. Po drugi strani "prepričani desničarji" tipa telbanc jamrajo nad pomanjkanjem socialne države, zahtevajo varne službe, brezplačno zdravstvo in višje pokojnine.
Kako so lahko figure, kot npr. Bavčar in Zoki, kao levičarji? V normalnih državah so managerji navadno desničarji. Kako je Pahor lahko levičar, če njegova vlada vleče izrazito desničarske poteze?
Nebroj nelogičnosti, ki izvira iz tega, da ovc..., pardon, ljudstvo - nasedajo neki neobstoječi ideološki vojni. In kjer je vojna, je potrebna delitev. Fino je sebe označit za desničarja, ker si nasprotnik komunizma - samo, really, kje so komunisti?
Eh, spet sem bil predolg... Ampak, bistvo sem pa zadel.
Ker trdim, da se v Sloveniji volilna baza tvori umetno, s polariziranjem na podlagi kulta osebnosti in lažnih ideologij. Povprečni desničar je pri nas desničar zato, ker se mu zdijo povojni poboji svinjarija, ploska tistemu, ki javno nasprotuje komunistom in komunizmu (kdo pa si danes želi nazaj v komunizem?), naseda puhlicam o "silah kontinuitete" in v Svetilniku vidi Luč, ki se bori zoper škodljivo komunistično strujo; le-ta pa naj bi Slovenijo popeljala nazaj v komunizem in razglašala upravičenost in legitimnost povojnih pobojev, pod vodstvom velike Sovjetske zveze in tovarišem Stalinom. (A kdo pri zdravi pameti to lahko verjame?!) To je propagandni stroj ozke skupine politikov, ki sebe označujejo za "desničarje" in z njim generirajo "desno" volilno bazo.
Da ima reč vsaj približno temelje v realnosti jo malenkost podkrepijo s tradicionalno delitvijo, češ klerikalci so desni, komunisti pa levi, pa imamo nekaj, kar na daleč drži vodo.
Osebno se mi zdi, da se "levica" prav zaradi tega umetnega ustvarjanja prepada polarizira na drugo stran. Ljudje se ne želijo identificirati s Svetilnikom, njegovo anti-NOB propagando, fabriciranjem "komunistov" med današnjimi politiki in izmišljevanjem ideoloških nasprotnikov, retoriko, ponarejanjem dokumentov, ipd.
V Sloveniji delitev na levo in desno poteka na fronti izmišljenega ideološkega boja, ko nas "desnica" želi prepričati, da so med nami sile kontinuitete, ki nas bodo popeljale nazaj v čas Kominterne, hladne vojne, parnih-neparnih dni, hiperinflacije... Tudi, če bi bilo vse to res in neka marginalna skupina ima te želje - a nima Slovenija kakih drugih problemov, s katerimi naj se ukvarja? In seveda "sile kontinuitete" ne obstajajo, vse skupaj ne drži. To je zgolj propaganda, ki na političnem prostoru omogoča preživetje dvema političnima opcijama brez jasnih usmeritev.
Tudi če neka marginalna skupinica ima želje po vrnitvi v komunizem - poglejte no malo v svet, okoli sebe: tendenca je v vrnitvi v klasični zahodni konzervatizem. ZDA je v zadnjih 40 letih prišla od seksualne revolucije do tega, da je cel škandal, če na neki glasbeni prireditvi akterki "uide" jošk iz dekolteja. Od golih otrok in najstnikov v Modri laguni smo prišli do tega, da Hollywood snema "gole" otroke le še kot doprsne kipe. Nekoč opevana svoboda govora se krči zaradi boja proti teroristom, pedofilom in piratom. Poglejte malo v bližnjo Madžarsko, ki se vrača v 19. stoletje! Poglejte na Kitajsko, ki že zdavnaj ni več nek klasični komunizem. Tisti trije marginalci v Sloveniji, ki želijo biti Kuba ali Severna Koreja, so zanemarljivi.
Skratka - levica in desnica pri nas sta izmišljotini, ki imata približno zvezo z realnostjo le skozi nek tradicionalizem, po katerem so desničarji konzervativni klerikalci, levičarji pa liberalni brezbožci. Medlo zvezo z realnostjo, pravim. Da je temu tako, je očitno že na tem forumu, kjer marsikateri "prepričan levičar" zagovarja povsem klasične desne ideje o podjetništvu, kapitalizmu, izpostavlja ideje, da bi Slovenija postala davčna oaza in na ta način pritegnila tuje investitorje, ipd. Po drugi strani "prepričani desničarji" tipa telbanc jamrajo nad pomanjkanjem socialne države, zahtevajo varne službe, brezplačno zdravstvo in višje pokojnine.
Kako so lahko figure, kot npr. Bavčar in Zoki, kao levičarji? V normalnih državah so managerji navadno desničarji. Kako je Pahor lahko levičar, če njegova vlada vleče izrazito desničarske poteze?
Nebroj nelogičnosti, ki izvira iz tega, da ovc..., pardon, ljudstvo - nasedajo neki neobstoječi ideološki vojni. In kjer je vojna, je potrebna delitev. Fino je sebe označit za desničarja, ker si nasprotnik komunizma - samo, really, kje so komunisti?
- Hoc est qui sumus -
Zgodovina sprememb…
- spremenil: imagodei ()
Hja imagodei, lep spis - samo kaj, ko imajo podobne tudi "desničarji" z le nekaj zamenjanimi besedami in imeni. Pa smo spet tam in ne gremo nikamor. Treba je odločno se upreti vsemu, se poscati na grob partizana in usrati v jamo domobranca. Nobenega spoštovanja do zgodovine! Nobenega - zgodovina nas je zajebala in tisti, ki jo omenjajo še bolj. Kaj ji dolgujemo? To je vprašanje.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
@Matako,
"spis" je v bistvu kritika tako levice, kot desnice. S tem, da dokler me kdo ne pouči drugače, trdim da je izvor zamere in neprestanega mešanja dreka na "desnici". "Desničarji" že od časa takoj po osamosvojitvi izkoriščajo popularne teme, o katerih se prej ni smelo govoriti: domobranstvo, povojni poboji, nasilje partizanov, zgrešenost komunizma - in vse skupaj neprestano vlačijo v sedanji čas ter nalepke nasilnih prascev komunistov limajo na posameznike na "levi" politični opciji. V namene diskreditacije in pridobivanja plus točk.
Ne vidim, da bi levičarji počeli podobno, vsaj v enakem obsegu. Najbolj žalostno je pa to, da je desničarska propaganda uspela in na svoj breg pridobila kritično maso ljudi, med njimi tudi raznih forumskih pravičnikov tipa USS Nimitz, ki že leta gonijo svojo lajno in bolj ali manj uspešno novačijo nove in nove ljudi, ki si želijo verjeti v Kučanovo tajno ložo, zarotnike, Angele in Demone... (aja to že ne več, to je iz druge zgodbe - samo, a je res?)
Levičarjem gre v tem kontekstu očitati le, da ne zmorejo preseči teh političnih igric in peljati svoje politike. Namesto tega sedajo v peskovnik skupaj z desničarji in podirajo taiste peščene potičke, ki jih desničarji gradijo - in obratno.
"spis" je v bistvu kritika tako levice, kot desnice. S tem, da dokler me kdo ne pouči drugače, trdim da je izvor zamere in neprestanega mešanja dreka na "desnici". "Desničarji" že od časa takoj po osamosvojitvi izkoriščajo popularne teme, o katerih se prej ni smelo govoriti: domobranstvo, povojni poboji, nasilje partizanov, zgrešenost komunizma - in vse skupaj neprestano vlačijo v sedanji čas ter nalepke nasilnih prascev komunistov limajo na posameznike na "levi" politični opciji. V namene diskreditacije in pridobivanja plus točk.
Ne vidim, da bi levičarji počeli podobno, vsaj v enakem obsegu. Najbolj žalostno je pa to, da je desničarska propaganda uspela in na svoj breg pridobila kritično maso ljudi, med njimi tudi raznih forumskih pravičnikov tipa USS Nimitz, ki že leta gonijo svojo lajno in bolj ali manj uspešno novačijo nove in nove ljudi, ki si želijo verjeti v Kučanovo tajno ložo, zarotnike, Angele in Demone... (aja to že ne več, to je iz druge zgodbe - samo, a je res?)
Levičarjem gre v tem kontekstu očitati le, da ne zmorejo preseči teh političnih igric in peljati svoje politike. Namesto tega sedajo v peskovnik skupaj z desničarji in podirajo taiste peščene potičke, ki jih desničarji gradijo - in obratno.
- Hoc est qui sumus -
Ne vidim, da bi levičarji počeli podobno, vsaj v enakem obsegu.
To počnejo _dovolj_. Stvar me spominja na debate "kdo je prvi začel?". Meriti besedo enega človeka proti drugemu je itak bilo vedno jalovo početje.
Politično življenje v Sloveniji je klinično retardirano (v smislu debilnega otroka) po vsem spektru. Prej to dojamemo, prej gremo lahko naprej.
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
hruske ::
Ne čisto.
V Sloveniji so desničarji neka zanimiva zmes: nekdanji izseljenski slovenci, ki so se vrnili v domovino, kristjani, domobranci, antikomunisti in še kaj na kar sem pozabil. Te skupine se lahko bolj ali manj prekrivajo.
Ti pa v svojem eseju zanemarjaš par stvari. Tudi Slovenska levica je naredila par odločitev, ki so bile neposredno dreganje desničarske struje: imenovanje ulice po Titu, odlikovanje Ertla, Franc Rozman Stane s komunistično zvezdo na kovancu, predvsem pa Slovenija nikoli ni uradno obsodila komunizma. S tem je tudi levica dala kar nekaj povodov desnici, da je lahko JJ bil ideološki boj.
Žal je imela Jugoslavija tak poseben, čuden status. Komunisti so se borili na strani zaveznikov in zmagali vojno. Domobranci so se borili proti svojim bratom. Po vojni je Tito nekaj časa sicer politično zelo spretno vodil državo in se z neuvrščenimi utrdil v mednarodnih odnosih, tako da se mu takrat nihče ni drznil očitat komunizma.
Žal pravim zato, ker je danes zaradi vpetosti trenutnih generacij v pretekla dogajanja (vsi starejši politiki so se učili pri komunistih, da, tudi JJ, hehe) težko priznat, da je bila ureditev v SFRJ nepravična in zlobna. Da so bili povojni poboji napake, da zapiranje in pobijanje političnih nasprotnikov ni način delovanja, ki bi si ga želeli in da je bil komunizem napaka.
Hkrati pa tudi mnogi vidijo, da jim način delovanja, kot ga vodi JJ, ni všeč in je - zgolj po mojem osebnem mnenju - bližje komunizmu kot pa levica: nastavljanje ljudi zgolj zaradi pripadnosti, neodgovorjanje predstavnikom medijev, tožbe medijev in novinarjev, neodgovarjanje na uradna pisma (od informacijske pooblaščenke in Ninamedie) in očitno maščevalno postopanje proti določenim ljudem iz levice.
Nja, zadel si bistvo levičarja, ki ne pozna desnice.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Dobro je, da imamo trd komunističen podmladek, da lahko uspešno bijemo boj proti komunistični levici.
Problem je ta, da smo zgodovinsko gledano, zgolj in samo narod hlapcev in s svojo državo enostavno ne vemo kaj početi.
Večina dobitnikov glavnih zadetkov na lotu, dobitek sfrčka prej kot v enem letu, nam ga po 20-ih letih, še ni uspelo, se pa trudimo na vso moč.
Bog nam daj eno pametno diktaturo.
Problem je ta, da smo zgodovinsko gledano, zgolj in samo narod hlapcev in s svojo državo enostavno ne vemo kaj početi.
Večina dobitnikov glavnih zadetkov na lotu, dobitek sfrčka prej kot v enem letu, nam ga po 20-ih letih, še ni uspelo, se pa trudimo na vso moč.
Delo krepa človeka
Saj še večinskega volilnega sistema nočete.
Kdo bo pa ustoličil diktatorje in kdo naj bi to po tvoje bili?
o+ nevone
nevone - kateri diktator v zgodovini pa je bil imenovan, vsak se je bolj ali manj na silo ustoličil sam in veselo vladal do bridkega konca. Redki so pričeli po diktatorjevi smrti živeti bolje, saj je vsaka smrt diktatorja pomenila nov boj med politiki, za njegovega naslednika.
Delo krepa človeka
Se pravi se zavzemaš za to, da ena skupina zbere pogum, in vzpostavi diktaturo?
o+ nevone
o+ nevone
Če bo kolikor toliko poštena, podpišem takoj (sem pač priden hlapec).
Veš tudi diktatorji se po načinu delovanja razlikujejo med seboj, Slovencem je bilo pod M. Terezijo in Titom prav lepo, v tejle naši "demokraciji" pa vsak dan slabše - govorim namreč o povprečju, ne o posameznikih, ki živijo/te v prav lepi bogati demokraciji.
Veš tudi diktatorji se po načinu delovanja razlikujejo med seboj, Slovencem je bilo pod M. Terezijo in Titom prav lepo, v tejle naši "demokraciji" pa vsak dan slabše - govorim namreč o povprečju, ne o posameznikih, ki živijo/te v prav lepi bogati demokraciji.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
Poldi112 ::
Se pravi se zavzemaš za to, da ena skupina zbere pogum, in vzpostavi diktaturo?
o+ nevone
A se ne zavzemate za to praktično vsi, ki se zavzemate za večinski volilni sistem?
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
A se ne zavzemate za to praktično vsi, ki se zavzemate za večinski volilni sistem?
Ne. Seveda ne.
Diktatura pomeni, da volitev ni. Večinski volilni sistem jih zahteva.
o+ nevone
Če bo kolikor toliko poštena, podpišem takoj (sem pač priden hlapec).
Res, bilo je čudovito. Imeli smo svega in svašta... ob večerih pa smo ob tabornem ognju plesali kolo!
Drrriiiing.
/\/\.K.
V Sloveniji so desničarji neka zanimiva zmes: nekdanji izseljenski slovenci, ki so se vrnili v domovino, kristjani, domobranci, antikomunisti in še kaj na kar sem pozabil. Te skupine se lahko bolj ali manj prekrivajo.
Se strinjam. Temu nikoli nisem oporekal. Govoril sem o tem, kje se nabirajo politične točke, kako se pere možgane tem skupinam, ki se imenujejo "desnica". Trdim, da se normalno ljudje ne opredeljujejo za desničarje zato, ker so bili med vojno domobranci. V normalnih državah desnico tvorijo kozervativni tradicionalisti, navadno premožnejši sloj; zagovorniki kapitalizma, (popolnoma) prostega trga, nizkih davkov za podjetne, nasprotniki egalitarizma, (kaj več kot najbolj osnovne) socialne države; zagovorniki avtoritarizma, ki verjamejo da imata tradicionalna družbena urejenost in korist skupnosti vedno prednost pred osebnimi svoboščinami; v tem smislu tudi zagovorniki družinskih vrednot, ipd.
Čeprav je za desnico značilno tudi nasprotovanje komunizmu, pa nasprotnik komunizma ni avtomatično desničar, kot se napačno interpretira v Sloveniji in se izrablja za "novačenje" volilne baze.
To v svojem "eseju" izpostvljam kot problem. Da se desnica pri nas obnaša, da je dovolj, da nasprotujejo komunizmu in da igra na to karto, da na svojo stran pridobi volilce; ob enem pa pri nas ni nobenega vidnega komunista. To, da desnica lansira idejo, da je Murgeljski PalčekTM komunistični mastermind in doživljenjski predsednik tajne komunistične lože, ki da je predstavnik zločinskega režima in povojnih likvidatorjev, za normalnega človeka ne more biti podlaga, da se identificira s tako desnico.
Ti pa v svojem eseju zanemarjaš par stvari. Tudi Slovenska levica je naredila par odločitev, ki so bile neposredno dreganje desničarske struje: imenovanje ulice po Titu, odlikovanje Ertla, Franc Rozman Stane s komunistično zvezdo na kovancu, predvsem pa Slovenija nikoli ni uradno obsodila komunizma. S tem je tudi levica dala kar nekaj povodov desnici, da je lahko JJ bil ideološki boj.
Jah, to, da se desnica razkači nad takimi potezami levice zgolj dokazuje mojo tezo, da se v delitvi od levice osredotoča na neko polpreteklo zgodovino ter krivice, ki izvirajo iz tistega časa in vso reč skupaj goni v sedanjost.
Poimenovanje ulice po Titu ne more biti zares sporno, če njegovega režima jasno ne obsodimo kot zločinskega. V ta namen se lahko sprejme kako deklaracijo, morda celo ustrezno zakonodajo, tudi zakonodajo, ki bi odpravljala posledice nekaterih krivic (recimo odškodnine za režimske zapornike, preživele potomce po vojni zunajsodno pobitih, ipd). Dokler je pa Tito zgolj vrhovni poveljnik vojaške sile, ki je bila v WWII na strani zmagovalcev, je pa poimenovanje ulice po njem na mestu.
Glede Komandanta Staneta ti predlagam, da si prebereš članek v prejšnji Mladini. Zgolj boj proti okupatorju gre lahko v nos le tistim posameznikom, ki so totalno pomešali pojme "narodnoosvobodilni boj" in "izvensodni poboji". Spet zgolj na podlagi sprevržene lažne ideologije, s katero "futra" narod naša desnica.
Dokler bo desnica poveličevala domobranstvo zgolj zato, ker je le-to predstavljalo alternativo komunizmu, ne more biti nobene sprave. Desnica dejanske zločine izrablja za sprevračanje zgodovine, za omalovaževanje osebnih žrtev in omalovaževanja izpostavljanja nevarnosti partizanov zgolj zato, ker da si na tej podlagi nabira politične točke. Če bi desnica želela kako spravo, bi nehala poveličevati domobrance in priznala, da je bila kolaboracija napaka, ob enem pa terjala uradno, deklarativno priznanje povojnih zločinov.
Ampak v resnici se vodilni akterji na desnici zavedajo, da če iz enačbe odstranijo to, delitev med slovensko "desno" opcijo in "levo" opcijo nenadoma zbledi do nerazpoznavnosti. Ljudje, najsi bodo levičarji ali desničarji, so navajeni na socialno varnost, na majhne razredne razlike, na pokojnine... Zdej, bodi v Slo pravi desničar, začni strašiti z univerzalno plačljivim šolstvom, zdravstvom in varčevanjem za starost, ker pokojnin ne bo, pa nehaj poudarjat Murgeljskega PalčkaTM in kako le-ta hoče ponovno uvedbo Golega otoka in izvensodnih pobojev, pa bomo vidli, kako daleč boš prišel
Aja, a ne dela nekaj podobnega sedaj Pahor, ko je treba sprejemat Pokojninsko reformo?
Skratka, bistvo mojega "eseja" je, da sploh nimamo niti prave desnice, niti prave levice. Ena brez druge ne moreta obstajat, obstajata pa samo na neki izmišljeni ideološki delitvi.
Nja, zadel si bistvo levičarja, ki ne pozna desnice.
Well, če te rajca tako mislit... Jaz sem zase prepričan, da sem kar dobro ocenil situacijo. Desničarji se verjetno ne bodo strinjali, levičarji toliko bolj, vsak pa zase. En pameten mož je cirka 2000 let nazaj dejal: "Po njih dejanjih jih boste sodili," in to je v resnici edino, kar počenjam.
Po svetu hodim z odprtimi očmi; zelo se trudim videt, kje imajo komunisti kongrese, kako bi se v javnost poskušalo lansirat komunistične ideje, kje in kako se poskuša spet uvesti politične zapornike, sprejemati komunistično zakonodajo, podržavit privatno premoženje ipd., pa tega ne vidim. Vidim pa forumske desničarje, ki non-stop ponavljajo da se moramo bati nekega "notranjega sovražnika", tajne lože, povratka v komunizem...
Če sodim eno in drugo stran po dejanjih, mi je slika jasna.
- Hoc est qui sumus -
Takrat mladi niso cvilili okoli, da ne morjo ustvart družine, ker ni služb, nerešenega stanovanjskega vprašanja, s plačo si komot preživel mesec (tudi snažilka), je pa res, da nekateri, navkljub željam, niso mogli obogateti čez noč, da določenih stvari nisi dobil mimo zvez (ki smo jih imeli večinoma vsi), da smo po določene artikle hodili v A in I (prehod meje je bil od leta 1965 naprej, sila enostaven, pridobitev pasoša ravno tako, če nisi bil v vojaški ali policijski službi), šolali so se lahko zastonj prav vsi, imeli smo zdravstvene storitve na nivoju razvitega sveta, gorivo je bilo poceni, ravno tako hrana in življenski stroški, je pa res, da proti sistemu pa nisi smel prav na glas pluvat, kar pa tudi danes ni priporočljivo, saj imaš hitro kakšne advokate na glavi.
Ja, z mirno vestjo lahko trdim, da je bil Tito, za splošne ljudske množice, odličen diktator, zato pa so ga imeli ljudje radi. Mirno lahko trdim, da je ob njegovi smrti jokalo 70% državljanov in to od srca, zaradi žalosti.
Večina današnjih politikov in članov SAZU, se je šolalo ravno v tem diktatorskem sistemu, brez človekovih pravic in začuda, celo zastonj.
Ja, z mirno vestjo lahko trdim, da je bil Tito, za splošne ljudske množice, odličen diktator, zato pa so ga imeli ljudje radi. Mirno lahko trdim, da je ob njegovi smrti jokalo 70% državljanov in to od srca, zaradi žalosti.
Večina današnjih politikov in članov SAZU, se je šolalo ravno v tem diktatorskem sistemu, brez človekovih pravic in začuda, celo zastonj.
Delo krepa človeka
Vidim pa forumske desničarje, ki non-stop ponavljajo da se moramo bati nekega "notranjega sovražnika", tajne lože, povratka v komunizem...
Glede na to, da po svetu hodiš z odprtimi očmi, ali res srečuješ same take desničarje?
o+ nevone
Ja .... zastonj ja ....
dejte mal premislit preden bleknete.
o+ nevone
Zgodovina sprememb…
djordjevic ::
Saj je napisal forumske. In žal, tule ima v veliki meri prav. Njegov 'esej' je nasplošno kar dober prikaz slovenske politične realnost, kar zgolj potrjuje mojo tezo izpred časa o umetni delitvi političnega razreda in prostora. Kakor hitro bi ta delitev odpadla in bi se začeli pogovarjati o drugih temah, relevantnih za obstoj in razvoj države, bi bil storjen velik korak naprej. Ampak tega dne ni na obzorju, žal. Kolikor bodo stari počasi začeli zapuščati politiko, toliko so že do te mere zastrupili podmladke, ki pa so samo potencirani predhodniki in s tem se krog viciously sklene. Spet žal.
No grave is deep enough to keep us in chains.
Da draga moja - zastonj od osnovne šole, preko gimnazije do faksa, magisterija in doktorata, jim ni bilo potrebno dati drugega, kot plačilo nekaj knjig in bivanja, kar pa so si lahko privoščli s plačami svojih staršev. Če misliš drugače, povprašaj malo starše in stare starše, kako se je dejansko živelo v poznih 50-ih, 60-ih, 70-ih in do Titove smrti, ko so se začele borbe za njegovo politično dediščino.
djordjevic - S tem, da je večina mladih še bolj pokvarjenih od njihovih očetov.
djordjevic - S tem, da je večina mladih še bolj pokvarjenih od njihovih očetov.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
Da draga moja - zastonj od osnovne šole, preko gimnazije do faksa, magisterija in doktorata, jim ni bilo potrebno dati drugega, kot plačilo nekaj knjig in bivanja, kar pa so si lahko privoščli s plačami svojih staršev.
Sej to mi je jasno, da davke in kredite, ki smo jih najemali in jih še vedno najemamo, ne štejete kot vaš denar.
Če misliš drugače, povprašaj malo starše in stare starše, kako se je dejansko živelo v poznih 50-ih, 60-ih, 70-ih in do Titove smrti, ko so se začele borbe za njegovo politično dediščino.
Nisem tako mlada, da ne bi poznala socializma in bi se morala zanašat na pričevanja drugih. Sem rasla v njem gor, takorekoč.
o+ nevone
Ne, nevone, ne samo take.
Žal je več takih, ki so nasedli tej propagandi in le-ta sedaj živi svoje življenje med forumaši in v zasebnih debatah. Nikjer ni videt nobenih znakov komunizma, razni Nimitzi in podobni tiči pa kar pogrevajo to postano župo. Krivda je seveda na obeh političnih opcijah, ker ne zmoreta tega pustiti za sabo.
Pa še enkrat, jaz se osredotočam samo na to, kako se desnica in levica pri nas delita na podlagi lažne ideologije. Delitev seveda mora biti in ideologijo je treba futrat ljudem, da si na naslednjih volitvah izvoljen, ampak oprani možgani so žal zgolj kolateralna škoda pri nabiranju glasov.
Ta ideološka delitev toliko zasenči realno delitev, da imamo v Sloveniji kao "zagrizene" levičarje, ki podpirajo povsem desničarske ideje (trenutne Pahorjeve reforme so jako desne), desnica pa na drugi strani obljublja neko socialno varnost. Halo?
Če bi se to bebasto, zgrešeno lažno ideologijo preseglo, bi se karte politične opredelitve orenk premešale, nekateri zdajšnji desničarji bi postali levičarji in obratno (BTW, zakaj pa mislite da Dimsi Rupsi tako zlahka menja barvo, če imamo pri nas pravo desnico in pravo levico?) in kot pravi djordjevic, bi se končno lahko posvetili pravim problemom.
@solatko, seveda ima nevone prav. Brezplačno [vstavi poljubno] so omogočali krediti, ki jih plačujemo še danes.
Žal je več takih, ki so nasedli tej propagandi in le-ta sedaj živi svoje življenje med forumaši in v zasebnih debatah. Nikjer ni videt nobenih znakov komunizma, razni Nimitzi in podobni tiči pa kar pogrevajo to postano župo. Krivda je seveda na obeh političnih opcijah, ker ne zmoreta tega pustiti za sabo.
Pa še enkrat, jaz se osredotočam samo na to, kako se desnica in levica pri nas delita na podlagi lažne ideologije. Delitev seveda mora biti in ideologijo je treba futrat ljudem, da si na naslednjih volitvah izvoljen, ampak oprani možgani so žal zgolj kolateralna škoda pri nabiranju glasov.
Ta ideološka delitev toliko zasenči realno delitev, da imamo v Sloveniji kao "zagrizene" levičarje, ki podpirajo povsem desničarske ideje (trenutne Pahorjeve reforme so jako desne), desnica pa na drugi strani obljublja neko socialno varnost. Halo?
Če bi se to bebasto, zgrešeno lažno ideologijo preseglo, bi se karte politične opredelitve orenk premešale, nekateri zdajšnji desničarji bi postali levičarji in obratno (BTW, zakaj pa mislite da Dimsi Rupsi tako zlahka menja barvo, če imamo pri nas pravo desnico in pravo levico?) in kot pravi djordjevic, bi se končno lahko posvetili pravim problemom.
@solatko, seveda ima nevone prav. Brezplačno [vstavi poljubno] so omogočali krediti, ki jih plačujemo še danes.
- Hoc est qui sumus -
nevone - Vidim da ste precej mladi in dejanske situacije, ki je bila takrat sploh ne poznate in nasedate raznim propagandam. SFRJ je imela leta 1980 celi 2 z besedo dve miljardi $ kreditov, najcenejši bencin v evropi, za cca 4 miljarde $ dolžnikov (največji dolžnik je bila velika ZSSR), če pa mislite razna nepovratna sredstva, za vzdrževanje zidu med blokoma, pa je bilo teh nakazil tako iz zahoda, kot vzhoda kar nekaj miljard $. Na srečo ni šlo vse v privat žepe, večina je šla v infrastrukturo in vojaško industrijo. Pufe smo si začeli nabirat, ko so nam neuvrščeni prijatelji začeli računat nafto po cenah, kakršne je plačeval ostali razviti svet, ker smo, zaradi požrešne iznajdljivosti, kršili embargo izvoznic nafte proti zahodnemu svetu in smo jim z mastnimi zaslužki lifral nafto, katere razvite države ne bi mogle dobiti. To je bil začetek konca, cvetenja in razvoja, pred drugo svetovno vojno totalno nerazvite, kmetijsko usmerjene bivše kraljevine Jugoslavije. Komur te zadeve niso jasne, naj si pogleda zadolženost in likvidnost držav med leti 1980 - 1985. Tistim, ki so v tem času obiskovali univerzo, so te podatki znani, ozadja političnih iger, ki so se odvijale v BG in vseh glavnih mestih republik pa malo manj, tudi gradiva (razen arhivov) o teh dogajanjih je bolj malo.
Delo krepa človeka
Jest samo ne maram, da se govori, da je bilo v YU kaj zastonj, ker se to prenaša negativno v nov sistem.
Če vam razporeditev denarja pobranega iz davkov in sposojenega preko kreditov ni všeč, potem povejte, kam ga gre preveč in kam premalo, ampak ne govorit, da je kdo pripravljen delat zastonj, ker edino na tak način so dobrine lahko zastonj.
o+ nevone
Če vam razporeditev denarja pobranega iz davkov in sposojenega preko kreditov ni všeč, potem povejte, kam ga gre preveč in kam premalo, ampak ne govorit, da je kdo pripravljen delat zastonj, ker edino na tak način so dobrine lahko zastonj.
o+ nevone
Okapi ::
Solatko, tebe pa verjetno že malo skleroza daje, ker si iz tistih časov očitno precej pozabil. Ali pa si živel v neki drugi Jugoslaviji.
Ena pravljica je recimo, da je kar vsak dobil stanovanje. Druga pravljica je, da je bil študij brezplačen. Marsikdo si preprosto ni mogel privoščiti študija, ker starši niso imeli dovolj denarja, da bi ga tista štiri leta vzdrževali v Ljubljani, študentskim domovom navkljub. Tudi gimnazije si marsikdo ni mogel privoščiti in je moral iti na poklicno šolo (kjer je imel brezplačen internat in poceni hrano). Marsikdo je recimo zato šel na policijsko ali vojaško šolo, ker te so bile pa res brezplačne.
O.
Ena pravljica je recimo, da je kar vsak dobil stanovanje. Druga pravljica je, da je bil študij brezplačen. Marsikdo si preprosto ni mogel privoščiti študija, ker starši niso imeli dovolj denarja, da bi ga tista štiri leta vzdrževali v Ljubljani, študentskim domovom navkljub. Tudi gimnazije si marsikdo ni mogel privoščiti in je moral iti na poklicno šolo (kjer je imel brezplačen internat in poceni hrano). Marsikdo je recimo zato šel na policijsko ali vojaško šolo, ker te so bile pa res brezplačne.
O.
Okapi - Čisto pribijanje - bil sem v kovinarski firmi s cca 250 zaposlenimi in smo v tistem obdobju štipendirali povprečno 10 študentov, 30-40 srednješolcev in imeli nekaj klasičnih vajencev 6+6. Vsaka firma je imela štipendije, s katerimi si lepo študiral, ko sta še starša primaknila malo zrave, poleg tega je cvetelo počitniško delo - nekaj tisoč srednješolcev je delalo po počitniških domovih podjetij.
Samo ne prbijat neke kontra, belogardistične propagande, kdor koli je hotel, je lahko ne glede na socialni status, študiral.
Do stanovanja lažje kot si prišel v tistih časih, ne boš nikoli več - število najemniških stanovanj je naraščalo, če si imel jajca, si se zakreditiral in stanovanje enostavno kupil, z dvemi plačami snažilke (podjetja so dajala svojim delavcem izredno ugodne kredite za gradnjo, nakup ali adaptacijo stanovanja). Od kje misliš da je zraslo toliko privatnih hiš (parkrat večjih, kot se jih je potrebovalo), komur se ni ljubilo počasi delati na izgradnji doma, je odšel za nekaj let v Nemčijo, Švico, Avstrijo.... in si domek zgradil v parih letih. Sosedska pomoč je delala čudeže.
Vprašaj malo stare starše in starejše sosede, ki še niso zastrupljeni s proti komunistično propagando in so tudi v času Titove "diktature" mislili s svojo glavo, se malo znašli in imeli željo urediti si svoj dom ali pa vikend. 1000x lažje kot sedaj v cvetoči demokraciji.
Samo ne prbijat neke kontra, belogardistične propagande, kdor koli je hotel, je lahko ne glede na socialni status, študiral.
Do stanovanja lažje kot si prišel v tistih časih, ne boš nikoli več - število najemniških stanovanj je naraščalo, če si imel jajca, si se zakreditiral in stanovanje enostavno kupil, z dvemi plačami snažilke (podjetja so dajala svojim delavcem izredno ugodne kredite za gradnjo, nakup ali adaptacijo stanovanja). Od kje misliš da je zraslo toliko privatnih hiš (parkrat večjih, kot se jih je potrebovalo), komur se ni ljubilo počasi delati na izgradnji doma, je odšel za nekaj let v Nemčijo, Švico, Avstrijo.... in si domek zgradil v parih letih. Sosedska pomoč je delala čudeže.
Vprašaj malo stare starše in starejše sosede, ki še niso zastrupljeni s proti komunistično propagando in so tudi v času Titove "diktature" mislili s svojo glavo, se malo znašli in imeli željo urediti si svoj dom ali pa vikend. 1000x lažje kot sedaj v cvetoči demokraciji.
Delo krepa človeka
Zgodovina sprememb…
Jah, to, da se desnica razkači nad takimi potezami levice zgolj dokazuje mojo tezo, da se v delitvi od levice osredotoča na neko polpreteklo zgodovino ter krivice, ki izvirajo iz tistega časa in vso reč skupaj goni v sedanjost.
Hmm, a se kdo še spomne kaj je bilo ob poimenovanju Letališče Jožeta Pučnika?
sudo poweroff
Hmm, a se kdo še spomne kaj je bilo ob poimenovanju Letališče Jožeta Pučnika?
Ja.
o+ nevone