» »

Dva povezana ruterja - Težave

Dva povezana ruterja - Težave

NemecRok ::

Zdravo,

da najprej opišem situacijo: že enkaj let imam ruter Linksys WRT54G v2.2. Nanj sta bila priključena 2 PC-ja (kabel) ter 2 leptopa (1kabel, 1brezžinčo), sedaj pa smo nabavili še en ruter, in sicer ZyXEL.

Že z nastavitvami ruterja smo imeli kar nekaj problemov (oba sta imela mnda isti IP al nekako tako, tako da smo na koncu enega preimenovali in je šlo). No sedaj pa je stavr taka, da v omrežju vsaj na enem kompu ne dela internet. Omrežje sedaj sestavljajo:
PC ter dva leptopa, ki sta povezana na Linksysa nato pa gre še en kabel iz linksysa na ruter ZyXEL, od katerega pa se naprej ˝napaja˝ en PC ter en prenosnik brezžično.
Problem je torej, da vsaj na enem kompu ni neta....potem na tem dela in na drugem ne. Se mogoče komu svita kaj bi lahko bilo narobe?
Sicer pa ima ta linksys 4 izhode za kabel in trenutno je še en prost. Bi mogoče lahko bil preobremenjen? Nevem kako bi problem sploh začev raziskovat.

Upam, da mi bo kdo znav pomagat...če kaj ni jasno prosim vprašajte, saj nevem če sem dav dovolj informacij.

Že v naprej se zahvaljujem za vaše cenjene nasvete.
Lp,
Rok
Toshiba Satellite Pro A300-1NT

Squeazer ::

Dvomim da je preobremenjen. Problem bi lahko bil, da imaš dva ruterja in prihaja do konfliktov med njima... rabiš pa samo swich, kar je kot nek razdelilec. Lahko pa tudi "konfiguriraš" nov ruter, da deluje kot swich in zelo preprosto je (tako sem jaz doma naredil). Na prvem ruterju nič ne nastavljaj. Na drugem pa samo onemogoči DHCP možnost. Nato pa potegni kabl iz prvega ruterja v tega, ampak ga daj v eno izmed lukenj ki je namenjena računalnikom (NE v tisto ki bi drugače šla v modem). Sedaj lahko priključiš računalnike v druge luknje namenjene njim, tisto, ki pa je namenjena modemu pa pustiš prazno.

Ena razlaga, zakaj ne dela je da oba želita dodeliti enak IP dvema računalnikoma in pride do konflikta... več o tem je tudi v tej temi: LINK

Če še kaj potrebuješ napiši!

P.S. To lahko narediš tudi drugače, ampak moreš posebej konfigurirat oba ruterja in software more podpirat to možnost. Tako je najbolj preprosto in učinkovito, edino kar je, da bo vso delo opravljal prvi ruter, pa brez enega vhoda za kabel si :) V prihodnje predlagam, da nabaviš samo nov swich in ne ruterja, saj je to vbistvu nekoristno (razen če je res problem preobremenjenost, ampak potem moraš pač dodatno konfigurirat se, da se oba ruterja uporabljata)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Squeazer ()

lali12 ::

Jaz imam skonfigurirana dva routerja eden kot router drugi kot stikalo.

Pri spremembi IP-ja samega routerja moraš obvezno resetirati računalnik.Spodaj imaš navodila.

V routerju, ki deluje kot stikalo nastavi pri načinu dostopa do medmrežja na AVTOMATIČNA NAMESTITEV-DHCP, pri nastavitvi strežnika pa ONEMOGOČI DHCP.
Povezava obeh routerjev: Na prvem routerju daj UTP kabel v eno LAN vtičnico, isto napravi na drugem routerju ( UTP kabel mora biti v LAN ne v WAN ).

Vrstni red prižiganja računalnikov in routerjev, da drugi router deluje kot stikalo je naslednji:
1. Ugasni vse računalnike in routerje
2. Prižgi naprave v naslednjem vrstnem redu
3. PRVO ROUTER #1
4. DRUGO ROUTER #2
5. POTEM PA BILO KATERI RAČUNALNIK
INTEL C2DUO 6750 - ASUS P5K - 8600GTS
500GB - 4GB RAM - MAG 22"


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modem -> Router, statičen IP

Oddelek: Omrežja in internet
172987 (2661) crniangeo
»

Router na router

Oddelek: Pomoč in nasveti
252466 (1805) dela
»

Siol IPTV - 2 switcha in trunk

Oddelek: Omrežja in internet
118619 (7871) liver
»

Postavitev mreže z dvema routerjema

Oddelek: Omrežja in internet
313617 (3091) NeMeTko
»

Težava pri nastavitvi Linksys WRT160NL

Oddelek: Omrežja in internet
234836 (4073) Spajky

Več podobnih tem