Forum » Elektrotehnika in elektronika » vezava stikal za luč
vezava stikal za luč
drzni86 ::
Pozdrav!
Spet en problem...
Sicer nimam kej dost pojma od štroma ampak sem se sam lotil vezava...
in sicer zvežem takole:
Stikalo 1 -> Stikalo 2 -> luč.
No ko imam oba stikala na ON mi luč normalno sveti. Če ugasnem prvo stikalo se luč normalno ugasne. Če pa pustim stikalo 1 na ON in ugasnem stikalo 2 mi vrže varovalko vn. Kaj bi biu problem? Je kdo tko dobr in mi nariše kako shemo vezave? :)
Hvala
Spet en problem...
Sicer nimam kej dost pojma od štroma ampak sem se sam lotil vezava...
in sicer zvežem takole:
Stikalo 1 -> Stikalo 2 -> luč.
No ko imam oba stikala na ON mi luč normalno sveti. Če ugasnem prvo stikalo se luč normalno ugasne. Če pa pustim stikalo 1 na ON in ugasnem stikalo 2 mi vrže varovalko vn. Kaj bi biu problem? Je kdo tko dobr in mi nariše kako shemo vezave? :)
Hvala
kreki ::
Ja kakšna stikala imaš. Ali so serijska???
Če so imaš narisano na enbalaži shemo vezave.
Če so imaš narisano na enbalaži shemo vezave.
Priklopljen na šštrom.
telexdell ::
Potrebuješ dve menjalni stikali. To sta stikali, katera imata na zadnji strani tri kontakte ali vijake. Eden od teh treh kontaktov je označen s črko P ali puščico. Na prvo stikalo na označen kontakt pripelješ fazni vodnik. Na drugo stikalo na označen kontakt pripelješ eno žico s svetilke. Drugo žico na svetilki povežeš z nevtralnim vodnikom (nulo). Preostala kontakta na prvem stikalu povežeš s preostalima kontaktoma na drugem stikalu. Pri tem zaporedje žic ni pomembno.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
cholt45 ::
Eno vprašanje, kako se v angleščini imenuje menjalno stikalo, da lahko pogooglam o tem? Ker mam tudi sam problem z lučjo na hodniku in je že čas da poriktam vezavo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Menjalno stikaloOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 22716 (8135) | A. Smith |
» | Vezava menjalnega stikalaOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 41851 (12107) | SonoR |
» | Dve menjalni in križno stikalo - potrebujem pomočOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 24116 (11391) | starfotr |
» | Menjava 2 menjalnih stikal pri dveh lučehOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2992 (2791) | Koleskar90 |
» | kako zvezati stikalo za lučOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 27352 (17774) | nikdrew20 |