Forum » Elektrotehnika in elektronika » prozenje flesa
prozenje flesa
robotek87 ::
Pozdravljeni,
izdelan imam senzor (IR), da zazna padajoc predmet (oz. vsak predmet ki pride vmes :) ). Ta senzor imam povezan na vhod USB interface kartice.
V programu signal sprejmem (za lazjo kontrolo - delay in podobno) in nato ga podam naprej na izhod - 0.5v.
Zanima me pa kako pravilno izvesti prozenje flesa (za to je potrebno samo skleniti dva kontakta). Torej kaj uporabit za krmiljenje tega sklopa s signalom (0.5v). Poskusal sem s tranzistorji...sicer tranzistor preklopi vendar poslje zraven tudi nekaj napetosti - kar pa ni ok, da ne skurim flesa.
Hvala
izdelan imam senzor (IR), da zazna padajoc predmet (oz. vsak predmet ki pride vmes :) ). Ta senzor imam povezan na vhod USB interface kartice.
V programu signal sprejmem (za lazjo kontrolo - delay in podobno) in nato ga podam naprej na izhod - 0.5v.
Zanima me pa kako pravilno izvesti prozenje flesa (za to je potrebno samo skleniti dva kontakta). Torej kaj uporabit za krmiljenje tega sklopa s signalom (0.5v). Poskusal sem s tranzistorji...sicer tranzistor preklopi vendar poslje zraven tudi nekaj napetosti - kar pa ni ok, da ne skurim flesa.
Hvala
TESKAn ::
Hm, ne bo rele malo počasen? Bi mogoče raje uporabil kak optokopler, ki ima na izhodu tranzistor.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Hvala za predloge. Rele bo mogoce res prepocasen. Kaj in kako uporabiti optokopler se ne vem :)
Gledal sem podobne resitve in uporabljajo SCR - primer sicer za prozenje z zvokom.
Sam sicer ne poznam tega, bi veljal ta SCR? Kaksne specifikacije mora imeti (glede na to da iz digitalnega izhoda dobim 0.6V, pri flesu je pa 3.66V)?
Hvala
Gledal sem podobne resitve in uporabljajo SCR - primer sicer za prozenje z zvokom.
Sam sicer ne poznam tega, bi veljal ta SCR? Kaksne specifikacije mora imeti (glede na to da iz digitalnega izhoda dobim 0.6V, pri flesu je pa 3.66V)?
Hvala
AtaStrudl ::
Pri flesu moras ponavadi sklenit trigger kontakt na maso. (probaj z zicko). Pri modernih flesih je tam par voltov, pri (pra)starih pa tudi 200 (ce direktno praznijo trigger cap v trigger trafo - ampak takega flesa verjetno ze kakih >40 let niso naredili...)
Torej: ce das cisto navaden NPN tranzo (pomeri, ce je na fles kontaktu + proti masi) v "open collector" vezavi, bi moralo delat.
Takole: masa detektorja na maso flesa na emitor.
Izhod detektorja preko 1K upora na bazo.
Baza preko 1K upora na maso.
Kolektor na prozilni kontakt.
Ce da tvoj detektor ob detekciji vsaj + par V, bo to delalo.
(preveri tudi, da ima detektor v "idle" stanju manj kot 0.5V na izhodu)
Ne bo sla nobena napetost nikamor, nic ne more crknit.
Fles bo videl samo pot na maso.
Detektor bo videl samo breme proti masi.
Celo ce imas 200V fles od dedija, lahko das >200V tranzo, pa bo OK.
Torej: ce das cisto navaden NPN tranzo (pomeri, ce je na fles kontaktu + proti masi) v "open collector" vezavi, bi moralo delat.
Takole: masa detektorja na maso flesa na emitor.
Izhod detektorja preko 1K upora na bazo.
Baza preko 1K upora na maso.
Kolektor na prozilni kontakt.
Ce da tvoj detektor ob detekciji vsaj + par V, bo to delalo.
(preveri tudi, da ima detektor v "idle" stanju manj kot 0.5V na izhodu)
Ne bo sla nobena napetost nikamor, nic ne more crknit.
Fles bo videl samo pot na maso.
Detektor bo videl samo breme proti masi.
Celo ce imas 200V fles od dedija, lahko das >200V tranzo, pa bo OK.
Tako je, ce poskusim z zicko se fles prozi. Pri flesu je 3.66V. Pri izhodu (torej to kar naj bi sprozlo fles) pa je 0.6V (ko ni aktiven pa 0V).
Sem poskusil taksno vezavo pa se ni zgodilo nic :( (morda je 0.6V premajhna napetost?).
Sem poskusil taksno vezavo pa se ni zgodilo nic :( (morda je 0.6V premajhna napetost?).
Ja, 0.6V bolj slabo odpre silicijev tranzistor in tudi tiristorja ne bi.
(se opravicujem, nisem dobro prebral uvodnega posta)
Da ni slucajno izhod senzorja open collector? Koliko V je napajanje senzorja?
Daj upor par k od izhoda na plus napajanja senzorja, in poglej kaj se dogaja v tem primeru! (ce je open collector bo idle high in bo slo dol ob detekciji.
(se opravicujem, nisem dobro prebral uvodnega posta)
Da ni slucajno izhod senzorja open collector? Koliko V je napajanje senzorja?
Daj upor par k od izhoda na plus napajanja senzorja, in poglej kaj se dogaja v tem primeru! (ce je open collector bo idle high in bo slo dol ob detekciji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: AtaStrudl ()
Sam senzor ni tezaven - je priklopljen na K8055 board. Nato preko programa krmilim digitalni izhod, s katerim bi se prozo fles.
Saj, zato pa probaj s pullup uporom. Ce je dovolj velik (>=1k) ne mores nicesar skurit.
Seveda, lahko da pa je ZE skurjen...
Seveda, lahko da pa je ZE skurjen...
Probaj kar direktno zvezat, ce ima fles samo 3.6V na tistem kontaktu, ne bos nic skuril.
Zanimivo... fles se sprozi Pa je lahko kar tako povezano? Skrbi me da ne bi skuril flesa (zaradi tistih 0.6v ?)
oz ce zmerim sedaj zvezano skupaj dobim 3.1V
oz ce zmerim sedaj zvezano skupaj dobim 3.1V
Zgodovina sprememb…
- spremenil: robotek87 ()
Ni nobebe nevarnosti. OC izhod ne posilja nicesar v fles. Tistih 0.6V res ne more nicesar skurit. Ker je fleseva napetost vecja, tok v tej smeri itak ne more teci.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | optocouplerOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3430 (2972) | korenje3 |
» | Tezava s tranzistorjemOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1879 (1571) | Pyr0Beast |
» | Težave z usmernikomOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2773 (2523) | Pyr0Beast |
» | IR ControllerOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 1146 (1145) | Azrael |
» | grelec za temperaturni senzor LM35Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 2307 (2108) | pr2501 |