» »

Ločiti WLAN od (žičnega) LAN

Ločiti WLAN od (žičnega) LAN

BuddhaMonk ::

Pozdravljeni,

imam naslednjo situacijo. V kleti sta modem in router. V prvo etažo gre iz routerja en kabel v switch, na katerega je vezanih več naprav (niso samo PCji). V drugo etažo enako en kabel na switch, na katerega je vezanih več naprav (samo PCji). Po celotnem objektu imam torej žični LAN, ki mora ostat nespremenjen. Kablovja nisem jaz vlekel niti morebitnih sprememb ne bo nihče plačal, skrbim samo za mrežo v logičnem smislu (samo za PCje). Vzporedno s tem bi rad vzpostavil brezžično javno omrežje, katerega edina funkcija je dostop do interneta.

Stranka je že kupila nek router in začasno sem naredil tako, da sem ga povezal preko WAN porta na switch v prvi etaži, tako da imajo WLAN klienti internet in da sta mreži kao ločeni, čeprav to ni res, ker je celotna žična LAN vidna vsem wireless klientom preko WAN, v kolikor vedo, kaj iskati. To pa ni sprejemljivo na daljši rok.

Problem, ki tudi nastopa je, da wireless v prvi etaži ne pokriva celotnega objekta, tako da je potreben AP tudi v drugi etaži.

In tu me pa zmanjka. Za sprejemljiv znesek potrebujem rešitev, kjer bom (tako si predstavljam) na switch v vsaki etaži priključil AP, katerega klienti ne bodo imeli dostopa do obstoječega LAN, ampak samo do WAN, hkrati pa bi bilo fino, če bi oba AP tvorila enoten SSID, da ni potrebno preklapljati WLAN omrežja, če se sprehodiš iz ene etaže v drugo.

Z wireless opremo se razen nastavljanja wireless routerjev za domačo uporabo doslej nisem srečeval, tako da ne poznam primerne opreme. Želel bi si kakšno usmeritev glede mrežne opreme, ki bi mi to omogočila.

Hvala za odgovore.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DATA in TV po enem UTP kablu (siol)

Oddelek: Omrežja in internet
214574 (3626) r0b3rt
»

daljši doseg wifi signala

366786 (5099) maremare
»

Domače omrežje - precej veliko

489390 (7689) SeMiNeSanja
»

AMIS Ruckus Wireless MediaFlex

4914182 (7567) galex4
»

Nastavitev modema za vidnost računalnikov povezanih v router?!

169741 (9410) Hanzek

Več podobnih tem