» »

Slovenska levica

Slovenska levica

Temo vidijo: vsi
««
152 / 219
»»

PaX_MaN ::

Me prav zanima, če bo na Younga kakšen komentar raznih Miheljakov,

Na prvo žogo:
Že pred leti sem v kolumni opozarjal na skrajno aroganco, prostodušnost in nespoštljivost, ki si jo ameriški veleposlaniki privoščijo v Sloveniji. Konkretno sem omenil nekatere šokantne izjave veleposlanika Younga za Pop TV in TVS pred odhodom iz države. Pač izjave, ki jih veleposlanik o deželi gostiteljici in v njej ne izreče. Če ni ravno kolonija. Pa se je Youngu v bran oglasil njegov naslednik Roberts, ki mu je bilo treba potrpežljivo pojasnjevati, da nima samo Amerika slovitega prvega amandmaja, ki zagotavlja svobodo religije, govora in tiska, ampak imamo tudi mi 38. člen ustave, ki zagotavlja "svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja...". Ne glede na to, ali se s povedanim velika Amerika strinja ali ne.

O tujih diplomatih se ne razpravlja, dokler oni ne stresajo prostodušnih izjav o državi gostiteljici in njenih državljanih. A ko se spozabijo, je treba kategorično in samozavestno reagirati. Si predstavljate, da bi slovenski veleposlanik v ZDA za ameriške medije govoril na tak način o dvoličnih Američanih, kot govori ekscelenca o nas?

Double_J ::

Miheljak je rasist...
Dve šivanki...

Karaya 52 ::

Je vedno zabavno ko ex-commie poucuje Americane o svobodi tiska, govora in religije. Preseneca me Miheljakov um, ki ne najde vec stika s tlemi.

"Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinost nasega naroda, i necemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje izunutra, da se rusi to nase bratstvo i jedinstvo"

prof. Miheljak

Župan občine Komende Tomaž Drolec je na seji občinskega sveta 30. maja priznal, da je za občinske posle podkupoval uradnike, tudi na ministrstvih. Kot pravi, se v Sloveniji na drugačen način ne da priti do posla, brez lobiranja pa v Komendi ne bi bilo poslovne cone, poroča spletni portal 24ur.com, ki objavlja tudi posnetek z omenjene seje.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/...

No eden je že priznal podkupovanje, če bo pridno sodeloval in povedal vsa imena, potem bo dobro skozi prišel. Tisti na ministrstvih, za te ljudi ne bo milosti. Nekaj časa še je za skesance da si rešijo kožo, če bodo to naredili za časa Pahorjeve vlade se lahko smatra kot iskrenost.

Nasploh ni slaba ideja o postavljanju določenih datumov, do katerih se je možno skesati. To bi prineslo dovolj informacij, da se potrga celotni plevel iz družbe...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

GregiB ::

Double_J je izjavil:

No eden je že priznal podkupovanje, če bo pridno sodeloval in povedal vsa imena, potem bo dobro skozi prišel.

Smo že imeli pri nas orožarsko oklepno-vozilne afere, kjer je kar nekaj ljudi priznalo podkupovanje... in zgodilo se je...?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Mr.B ::

Enako, discipliniranje na podobno temo : Gospod župan, kaj ste počeli z Modno hišo?
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

JanK ::

Karaya 52 je izjavil:

Je vedno zabavno ko ex-commie poucuje Americane o svobodi tiska, govora in religije. Preseneca me Miheljakov um, ki ne najde vec stika s tlemi.

"Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinost nasega naroda, i necemo nikome dozvoliti da nam dira ili da nam ruje izunutra, da se rusi to nase bratstvo i jedinstvo"

prof. Miheljak

Oni so postavili temelje, mi pa moramo na teh temeljih graditi naprej, razvijati bratstvo in enotnost med nasimi narodi, se boriti proti vsem negativnim pojavim v nasi druzbi in predvsem slediti poti nasega najvecjega revolucionarja - tovarisa Tita.

komisar Ivan Jansa

Ampak, JanK, to moraš brat "v kontekstu", ne smeš kr tko, *cmih*,*cmih*:
Še prej pa mislim, da sem dolžan en odgovor najglasnejšemu iz družine Juri, ki je prej mislim, da petnajstič v zgodovini tega parlamenta citiral nek moj sestavek iz biltena pohodniške brigade .../Nerazumljivo./... Ja, saj jaz bi pričakoval, da znate to že na pamet, ker ste petnajstič prebrali in jaz tega avtorstva nisem nikoli zanikal, sem pa vedno prosil, da kadar to preberete in kadar mi očitate pohod po poteh Avnaja, da poveste tudi drugi del zgodbe. Drugi del zgodbe pa je, da je bil ta pohod in ta tradicija na moj predlog ukinjena naslednje leto in, da smo bili nekateri v mladinski organizaciji zaradi tega takrat prvič s strani borcev razglašeni za kontrarevolucionarje in takrat se je začela tudi tista znamenita diferenciacija v mladinski organizaciji, ki je potem pripeljala do številnih dogodkov. Tako, da o boste to spet brali ali pa že recitirali na pamet, povejte še to jim.
Rečeno je tudi bilo, da bi pravzaprav ustavna obtožba morala biti vložena proti meni, ker sem to pred tridesetimi leti napisal. Kot, da je zdaj nek članek, ki je bil pač napisan na podlagi tega, kar se je takrat vedelo ali pa kar sem jaz vedel ali pa takrat tudi verjel, nikoli nisem tega zanikal, enak temu, da je nekdo podtikal bombe po Koroškem, zapiral ljudi, zasledoval, prisluškoval, drastično kršil človekove pravice. Saj to poenostavljeno je pa dejansko višek vsega sprenevedanja

ROFLMAO. Hm, sej Kučan tut zanika, da je karkoli vedel o razorožitvi, pa Türk o bombah v Avstriji tut prav da pojma nima in ga ni imel... :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

Kam bodo KPKjevci tokrat šli, ko jim bo Zalar določil usmeritve? Na pravosodno ministrstvo ali na ministrstvo za notranje zadeve?

>:D
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Jih že navdušeno čaka, kot lahko vidite.

Jih že navdušeno čaka, kot lahko vidite.

USS Liberty ::

http://www.rtvslo.si/slovenija/zenski-l...

Človek ne more verjeti v kaj se vse te naši levaki in levakinje vtikajo in za kakšne brezvezne stvari si najdejo čas medtem kot so našo državo v propad spravili...

Tale Sonja Lokar mi gre pa na jetra še iz časa juge, ko je solze v beogradu točila...
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29

Ti ljudje si itak nikoli niso belili glave zaradi slabega stanja gospodarstva. Slednje je za njih zgolj stvar razporeditve ustvarjenega oz. jim je kar izpod casti, da bi se s tem bavili. Drzi, da bi vecina njihovih hipotez o skoraj vsem propadla, ako bi se malo ozemljili. Po njihovo, smo za gospodarstvo zadolzeni rednecki, torej vsi tisti, ki ne dosegamo njihove "sirine". Meni je dovolj, da "gospodicnam", ki so verjetno 30 let delovne dobe oddelale na kaksnem sekretariatu, dam vedeti, da smo rednecki tu in da njihovega selekcioniranega BS ne sprejemamo.

Zgodovina sprememb…

Torej ste libertarci obupal?
Noja, škode ne bo.
Vsaj ne bomo imeli še ene sage konvertitov.

Matako ::

Takim jaz pravim "komunistične nune".
/\/\.K.

http://cae-udba.net/page3/page3.html

Tej ljudje se mi ne zdijo sposobni sabotirati iranski jedrski program...
Dve šivanki...

Double_J je izjavil:

http://cae-udba.net/page3/page3.html

.. in imajo preko 9000 slik udbašev ;)

Medlo zabaven trol.
/\/\.K.

Zanimivo, potrujejo vecino sumov.

Sedaj jih bodo verjetno lahko brez težav razrešili, saj niso več uporabni.:D
Dve šivanki...

WarpedGone ::

Janša je kriv!
Zbogom in hvala za vse ribe

Nažgali so se ga za denar davkoplačevalcev.
/\/\.K.

Malajlo ::

Pa kake fejst punce majo! Sam tisti mladec (ki mu Udbašica zliva vodo na glavo) mi pa bolj izgleda kot Janšev pionir. Ma glih ene 20 let... Čigav piknik je bil to? Za Črtomirjevo rojstvo ali kaj?

Ah meni so pa te slike brezveze. Zdaj, če bi bil zraven Kučan v predpasniku, kako obrača čevapčiče na roštilju.. ok, to bi bilo nekaj.
/\/\.K.

BlueRunner ::

Matako je izjavil:

Nažgali so se ga za denar davkoplačevalcev.

Vsak, ki dobi plačo v JU se ga tehnično gledano nažiga za denar davkoplačevalcev. Sicer pa vse skupaj izgleda kot tipičen sindikalc. Ljudje pijani ležijo naokoli. Nič novega ali pretresljivega za narod, kjer se popije toliko alkohola. Tudi nič presenetljivega za narod, kjer je "maturantski izlet" sinonim za "nažiganje do nezavesti", "absolventski izlet" pa sinonim za "splošen razvrat". Narod pač raja. Pri 16, pri 25, pri 35 ali pa pri 65. Tehnično gledano ni razlike.

Če zraven ne bi bilo "spremnega besedila" za koga se gre, bi lahko slike stoletja visele na Googlu, pa ne bi nikogar kaj dosti brigale. Če bi bilo spremno besedilo "oddelek za stike za javnostmi MOP", bi bilo nekaj privoščljivega muzanja in nekaj narejenega zgražanja (narejenega zato, ker je vsak, ki je količkaj starejšega letnika, doživel najmanj en takšen sindikalc), potem pa bi šla zgodba tudi naprej.

Sicer pa se ga še kdo v tej in tudi kakšni drugi državi nažiga na mrtvo. No, eni imajo srečo, da nimajo "tajnih ksihtov", drugi pa morda služijo državi, kjer bi takšna objava lahko pomenila tudi neprostovoljno ekskurzijo v kakšen Guantnanamo. Pa ne, da komu kaj takšnega privoščim. Daleč od tega. Ampak res je vprašanje zakaj te b.v. slike tipičnega obnašanja večine naroda pošiljati v javnost na način, ki praktično garantira, da bodo jutri to dobro plačani penzionisti, ki so bili upokojeni "po sili razmer".

guest #44 ::

Brez skrbi...malo bodo prestrukturirali uslužbence in bo spet vse v najlepšem redu.

Če zraven ne bi bilo "spremnega besedila" za koga se gre, bi lahko slike stoletja visele na Googlu, pa ne bi nikogar kaj dosti brigale.

Včeraj je bivši direktor SOVE na TV rekel, da so se te slike "že dalj časa rolale na spletu"...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: PaX_MaN ()

Gregor P ::

... temu ni videti konca:'(
RTVS: Slovenija je na lestvici konkurenčnosti padla še za 12 mest
Slovenija je na lestvici svetovne konkurenčnosti izgubila 12 mest in se znašla na 57. mestu med 142 državami. Najbolj konkurenčno gospodarstvo ostaja švicarsko.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

djordjevic ::

Pa ni to ista cifra, ki je bila objavljena že pred časom?
No grave is deep enough to keep us in chains.

Ne, to je nov padec na lestvici konkurencnosti.

Obenem bi Virant v prihodnjem mandatu zmanjšal število institucij za najmanj desetino. Tako bi se ukinilo denimo agencijo za javno naročanje, agencijo za varnost cestnega prometa, agencijo za knjigo, urad za podnebne spremembe, nepremičninski sklad in agencijo z upravljanje s kapitalskimi naložbami. Poleg tega bi se ukinilo obvezno članstvo v vseh zbornicah.

Virant bi ukinil tudi avtomatizme pri napredovanju, pri sodnikih pa bi ponovno uvedel nagrajevanje po delovni uspešnosti.

V osje gnezdo dreza Virant. Sicer pa prvic berem, da se kateri izmed slovenskih politikov tako opredeli proti warmerjem.

Zgodovina sprememb…

djordjevic ::

Obetavno tole, kar obljublja. Ko bi vsaj popeljal na volitve še koga ne-preveč-obremenjenega, ne pa da bo spet vedril med jastrebi.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mr.B ::

Če se bo se bo do volitev zgolj govorilo, pred volitvami pa kaj takega ne bo v uveljavi, saj ta skupina volilcev predstavlja kar zajeten delež volilnega telesa.
Lol se Hutiji delajo Facpalm USA:
A Navy fighter jet fell overboard Monday when the USS Harry S. Truman
aircraft carrier veered to avoid fire from the Houthis

lexios ::

Obetavno moj kur*c... Obeta se zgolj nove stavke - obletnica najbrž?, dokapitalizacija NLB - obletnica najbrž?, še par "obletnic" pa novi stečaji pa nova podajanja stolčkov...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lexios ()

Libertarian ::

Matthai, Okapi, Yupe in djordjevic and the likes... Vaši zblojeni kvazilevičarji so uničl kokoško, dejte dojet da katerkol Šoltes ali Janukovič bo še 4 leta enaka čene slabša morija.
Sic semper tyrannis

Spy ::

Libertarian je izjavil:

Matthai, Okapi, Yupe in djordjevic and the likes... Vaši zblojeni kvazilevičarji so uničl kokoško...

He he vsaj eden se bo branil, da ki je bil program stranke najboljši :) in da ki zato je bilo povsem upravičeno/smiselno/pametno voliti za lopove, kleptomane in ostale z druščine pasjejebcev in bratov pozabljivcev ter skromnih investitorjev v bunkerizirane gigantske turistične kmetije s heliporti, ker človek ja ne more vedeti, da lopov s kao dobrim programom je še vedno predvsem in samo navaden lopov, ki si ne želi obstoja srednjega razreda in ki najbolj ožema prihodkovalce od dela, ki so v osnovi in po defaultu brez nikakršne možnosti davčnega utajevanja v temelju njihove davčne eksistence.
Ni - v bananarepubliki absurdistan - bogato podjetje LEK, niti TUŠ ni bil bogat. Bogati so - po davčni lestvici - delavci, ki si upajo služiti 1.000,00 EUR na mesec!
Orto levičarji kar volite naprej levico in si natisnite na majico "še več davkov za navadne ljudi (delavce), da bodo naši levi führerji, kot sta Jankovič in Golobič, lahko bogateli na račun delavcev in proti volji naroda". Lukšićnjevičerjivskij čićilinski docet.

Na kratko: najboljši levičarski program nas je pripeljal točno tu, kjer sedaj smo :)

BALAST ::

Če bi se vse uresničilo, kar so predlagali desničarji bi pripeljalo prav tako v podobno krizo.

poweroff ::

Spy je izjavil:

Na kratko: najboljši levičarski program nas je pripeljal točno tu, kjer sedaj smo

Ja, levičarski program prejšnje vlade. ;)
sudo poweroff

Spy ::

poweroff je izjavil:

Ja, levičarski program prejšnje vlade. ;)

Super, ce sedanja vlada ne vlada pomeni, da drzavljani lahko zahtevajo nazaj denar komplet garniture od izvolitve 2k8 naprej :)

http://www.rtvslo.si/slovenija/pogledi-...

20 letno levičarsko vzdrževanje lažnega socialnega miru s podaljševanjem študija v nedogled in s hiperprodukcijo družboslovcev nas je pripeljelo do socialne bombe...

Enkrat naj Gaber in Lukšić, človeka, ki sta najbolj zaslužna za katastofo v našem izobraževalnem sistemu, stopita pred vso to armado brezposelnih diplomantov družboslovcev in jim povesta, da jih v najboljšem primeru čaka filanje polic v Lidlu kjer jim bo konkurenca za službo armada ekonomskih tehnikov.

Enkrat naj Gaber in Lukšić

Kako sta ta dva ministra, zadolžena za osnovne in srednje šole, zaslužna za to, da ga svirajo visoke in višje šole?

Oziroma gledano širše: kako sta dva ministra zaslužna za to, da se mularija pač odloča za tusti študij, za katerega se pač odloča?

Okapi ::

Hja, nova ablast bo uvedla usmerjeno izobraževanje, posebni komisarji ministrstva za izobraževanje pa bodo v osnovni šoli otrokom odredili, v katero srednjo šolo se morajo vpisati, in nato na kateri faks. En red mora biti, drugače bo vsak študiral tisto, kar ga veseli, ne kar je koristno za Državo. Živel stalinizem!

O.

Malajlo ::

Čak, saj je celo v predlogu ustave druge republike zapisano, da bo v šolstvu poudarek na razvoju gospodarstva.

Slovensko visoko šolstvo je vedno živelo v nekem dokaj fantazijskem svetu. Saj vse univerze so se običajno imele za ločen svet (šale tipa "reality checkpoint" v Cambridgeu), samo slovenske so ta koncept nepovezanosti z resničnostjo privedle do stopnje fenomena - v bistvu bi nek družboslovec moral malo raziskati ta pojav, če ni že.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matako ()

Kako sta ta dva ministra, zadolžena za osnovne in srednje šole, zaslužna za to, da ga svirajo visoke in višje šole?

Sta, delno! Kar se sviranja visokih in srednjih šol tiče imaš več opcij:

a) privatizacija in plačljiv študij, kar vemo kaj pomeni, ne?

b) učinkovitejša selekcija na visokošolskih in univerzitetnih programih - rezultat je cel kup pavzerjev, faliranih študentov ali daljši študij, kakorkoli obrneš - v vsakem primeru metanje denarja skozi okno, ravno zato jo imho z bolonjcem mahamo v nasprotni smeri...

c) učinkovita selekcija v SŠ in večji povdarek pri odločanju o poklicu v OŠ

d) sprememba v načinu financiranja fakultet idt. mix vseh opcij...

...

V nižje in srednje poklicne programe se iz leta v leto vpiše nižje število dijakov! Zakaj že? Mogoče, ker je po letu 1991 javna politika vzpodbujala vpis na gimnazije in posledično vpis na fakultete? Ustvarjamo intelektualce, right?

Delež zlatih maturantov se iz leta v leto povečuje! Očitno imamo opravka z vedno bolj intelegentnimi generacijami? Ali pa mogoče pada nivo zahtevnosti, na celotni fronti v OŠ in SŠ? Pa dejmo iz učnega programa vrečt to pa uno, pa tole je balast, tole je stresno za učenca, tale ima premalo pravic...

Pojem matura po bolonjski reformi ni več to kar je bil nekoč - ciljam na povečane možnosti pri vpisu na univerze s poklicno maturo.

Posledično sito pri prehodu na višje in visoke šole ni več znanje, logično da ga višje šole svirajo - rezultat je daljšanje študija, cel kup "nezaposljenih" diplomantov ter primankljaj obrtnikov - smo kjer smo tudi oz. predvsem po zaslugi OŠ in SŠ učnih programov oz. politike le teh!

Hja, nova ablast bo uvedla usmerjeno izobraževanje, posebni komisarji ministrstva za izobraževanje pa bodo v osnovni šoli otrokom odredili, v katero srednjo šolo se morajo vpisati, in nato na kateri faks. En red mora biti, drugače bo vsak študiral tisto, kar ga veseli, ne kar je koristno za Državo. Živel stalinizem!

Čuj, ne! Plače do V. stopnje znižajmo na vrednost pesti riža in uvedimo obvezen visokošolski študij! Vsak naj študira kar ga veseli, komur po končanem dodiplomskem študiju ne uspe dobiti zaposlitve pa se dodeli brezplačna doživljenjska renta najmanj v višini minimalne plače, ki narašča s stopnjo pridobljene izobrazbe! Posebni komisarji, ali pa mogoče kar Okapi sam, bodo določali višino te rente!

Nemci imajo "usmerjeno" izobraževnje od OŠ dalje - ne trdim, da je tak ŠS ok, zagotovo pa ima več prednosti kot neki j*biveter hobi študijski programi...

Zgodovina sprememb…

lexios je izjavil:

Sta, delno! Kar se sviranja visokih in srednjih šol tiče imaš več opcij:

a) privatizacija in plačljiv študij, kar vemo kaj pomeni, ne?

b) učinkovitejša selekcija na visokošolskih in univerzitetnih programih - rezultat je cel kup pavzerjev, faliranih študentov ali daljši študij, kakorkoli obrneš - v vsakem primeru metanje denarja skozi okno, ravno zato jo imho z bolonjcem mahamo v nasprotni smeri...

c) učinkovita selekcija v SŠ in večji povdarek pri odločanju o poklicu v OŠ

d) sprememba v načinu financiranja fakultet idt. mix vseh opcij...

...

ROFLMAO.

A greva po vrsti?

a) MŠŠ in ta dva ministra nimata z visokimi/višjimi šolami nič. Še najmanj pa ugotavljanje kako naj bo študij organiziran. Popravljanje teh aktov je v domeni MVZT. Torej naj se pluva po Golobiču/Zupanu/...
b) Znova. MŠŠ in ta dva ministra... copy-paste od zgoraj.
c) Selekcija česa v SŠ? Odločanje o poklicu v OŠ? In kaj bo to spremenilo, če bo Janezek astronavt, Micka bo pa direktorica.
d) Še tretjič. MŠŠ in ta dva ministra... copy-paste od zgoraj.

Če se že pljuva po folku, dajte pokažite vsaj toliko IQ-ja, da pljuvate po pravih imenih in ne napačnih, ki pravzaprav nimajo nič z ničemer od naštetega.

lexios je izjavil:

V nižje in srednje poklicne programe se iz leta v leto vpiše nižje število dijakov! Zakaj že? Mogoče, ker je po letu 1991 javna politika vzpodbujala vpis na gimnazije in posledično vpis na fakultete? Ustvarjamo intelektualce, right?

No, končno konkretna kritika, ki ima kaj z MŠŠ. Sedaj pa vprašanje: kdo je to "javna politika" in kako točno se to vzpodbuja? Ali je to popolnoma nepovezano s tem, da ... hmm... hočejo podjetja že za tajnice najmanj VI. stopnjo izobrazbe?

lexios je izjavil:

Delež zlatih maturantov se iz leta v leto povečuje! Očitno imamo opravka z vedno bolj intelegentnimi generacijami? Ali pa mogoče pada nivo zahtevnosti, na celotni fronti v OŠ in SŠ? Pa dejmo iz učnega programa vrečt to pa uno, pa tole je balast, tole je stresno za učenca, tale ima premalo pravic...

Da, smetje. Ampak višje/visoke šole in MVZT se bi lahko pač odločili, da znova uvedejo sprejemne izpite ali pa študij organizirajo tako, da bi skozi šlo znanje, ne procenti. Torej lahko rečeš, da je input smetje zaradi MŠŠ-ja, ne moreš pa reči, da je krivda MŠŠ-ja tudi to, da se takšen input ne obdela na ustrezen način.

lexios je izjavil:

Pojem matura po bolonjski reformi ni več to kar je bil nekoč - ciljam na povečane možnosti pri vpisu na univerze s poklicno maturo.

IMHO bi lahko vse te neke mature res ukinili kot "vpisni pogoj". Naj se vsaka fakulteta sama odloči kaj so faktorji vpisa za njih in naj po potrebi uvedejo lastne teste.

lexios je izjavil:

Posledično sito pri prehodu na višje in visoke šole ni več znanje, logično da ga višje šole svirajo - rezultat je daljšanje študija, cel kup "nezaposljenih" diplomantov ter primankljaj obrtnikov - smo kjer smo tudi oz. predvsem po zaslugi OŠ in SŠ učnih programov oz. politike le teh!

Sito pri prehodu je strogo v rokah višjih in visokih šol. Če jokcajo in stokcajo, so si sami krivi. Če se vali krivdo na MŠŠ, kot na krivca za slabe metrike, pa naj naredijo lastne in boljše.

lexios je izjavil:

Čuj, ne! Plače do V. stopnje znižajmo na vrednost pesti riža in uvedimo obvezen visokošolski študij! Vsak naj študira kar ga veseli, komur po končanem dodiplomskem študiju ne uspe dobiti zaposlitve pa se dodeli brezplačna doživljenjska renta najmanj v višini minimalne plače, ki narašča s stopnjo pridobljene izobrazbe! Posebni komisarji, ali pa mogoče kar Okapi sam, bodo določali višino te rente!

Vsak naj študira, kar hoče. Država lahko financira X slušateljev na XX smeri in Y slušateljev na YY smeri. Fakultete naj poskrbijo za selekcijo na podlagi znanja. Več ni potrebno.

lexios je izjavil:

Nemci imajo "usmerjeno" izobraževnje od OŠ dalje - ne trdim, da je tak ŠS ok, zagotovo pa ima več prednosti kot neki j*biveter hobi študijski programi...

Tudi mi imamo strokovne srednje šole, ampak glej ga zlomka, ko nihče ne želi končati kot "tehnik". Ali to sedaj pomeni, da potrebujemo še "strokovne osnovne šole". Da boš od 6. leta starosti vedel, da boš šlosar in nič drugega?

A greva po vrsti?

a) MŠŠ in ta dva ministra nimata z visokimi/višjimi šolami nič. Še najmanj pa ugotavljanje kako naj bo študij organiziran. Popravljanje teh aktov je v domeni MVZT. Torej naj se pluva po Golobiču/Zupanu/...
b) Znova. MŠŠ in ta dva ministra... copy-paste od zgoraj.
c) Selekcija česa v SŠ? Odločanje o poklicu v OŠ? In kaj bo to spremenilo, če bo Janezek astronavt, Micka bo pa direktorica.
d) Še tretjič. MŠŠ in ta dva ministra... copy-paste od zgoraj.

Če se že pljuva po folku, dajte pokažite vsaj toliko IQ-ja, da pljuvate po pravih imenih in ne napačnih, ki pravzaprav nimajo nič z ničemer od naštetega.

Pejva... Beri od citiranega dela zgoraj dalje zakaj imata ta dva ministra prste vmes!

Da, smetje. Ampak višje/visoke šole in MVZT se bi lahko pač odločili, da znova uvedejo sprejemne izpite ali pa študij organizirajo tako, da bi skozi šlo znanje, ne procenti. Torej lahko rečeš, da je input smetje zaradi MŠŠ-ja, ne moreš pa reči, da je krivda MŠŠ-ja tudi to, da se takšen input ne obdela na ustrezen način.

True! Postrani je kot vedno $$$... Ne morem trditi, da je krivda MŠŠ da se input (na univerze) ne obdela na ustrezen način, lahko pa trdim da takšen input ne koristi ničemur - wtf ne bi torej na ustrezen način obdelali outupta SŠ and save some $$$ on input na univerze?

IMHO bi lahko vse te neke mature res ukinili kot "vpisni pogoj". Naj se vsaka fakulteta sama odloči kaj so faktorji vpisa za njih in naj po potrebi uvedejo lastne teste.

Smo probal - sprejmci, brez mature, še pomniš? Ni šlo dolgo zaradi nekih pomanjkanj "univerzalnih" kriterijev ali objektivnosti, nimam pa nič proti, da se to uvede....

Sito pri prehodu je strogo v rokah višjih in visokih šol. Če jokcajo in stokcajo, so si sami krivi. Če se vali krivdo na MŠŠ, kot na krivca za slabe metrike, pa naj naredijo lastne in boljše.

Ni! Dokler vsaka fakulteta nima svojih kriterijev in sprejemnih izpitov je sito v rokah SŠ! Do prehodnosti v 2. letnik fakultet...

Fakultete naj poskrbijo za selekcijo na podlagi znanja. Več ni potrebno.

Se strinjam, če za selekcijo poskrbijo že SŠ!

Zgodovina sprememb…

Komplet šolski sistem v Sloveniji po letu 91, od osnovne šole do podiplomskega študija, je produkt Slavka Gabra. Ko je bil on minister za šolstvo, je tudi visoko šolstvo spadalo pod njegovo jurisdikscijo. Lukšić je sicer manjši krivec kot Gaber in res, da sedaj on nima več v svojem resoju tudi visokega šolstva, vendar od vseh ministrov, ki so nasledili Gabra, Lukšić najbolj nadaljuje Gabrove zablode.

Zgodovina sprememb…

True! Postrani je kot vedno $$$... Ne morem trditi, da je krivda MŠŠ da se input (na univerze) ne obdela na ustrezen način, lahko pa trdim da takšen input ne koristi ničemur - wtf ne bi torej na ustrezen način obdelali outupta SŠ and save some $$$ on input na univerze?

OK, tukaj se gre za dva različna vidika. Ampak v tej vezani trgovini lažje sprejmem in argumentiram to, da neka fakulteta mnogo bolje ve kako najti zase primernega študenta, kot je pa to možno v splošnem ugotoviti za celotno populacijo tistih, ki zaključujejo srednjo šolo. Še več. Sam celo ocenjujem, da lahko na koncu srednje šole edino fakulteta poda realno oceno kdo je primeren za njen program.

Smo probal - sprejmci, brez mature, še pomniš? Ni šlo dolgo zaradi nekih pomanjkanj "univerzalnih" kriterijev ali objektivnosti, nimam pa nič proti, da se to uvede....

Kar je IMHO še vedno double facepalm (en ne zadošča), da se je to storilo. Še danes mi ni jasno čemu točno služi "univerzalnost", če je na koncu pomembno predvsem to, da se najde najboljše kandidate na "individualnem" nivoju za vsako posamično fakulteto. Kaj je bolj objektivno kot pa to, da imajo vsi pred isto komisijo na isti fakulteti možnost istočasno pokazati svoje sposobnosti.

Vezana trgovina pa mi je sedaj točno to, da pri izbiri med boljši out_filter in boljši in_filter, sploh ne vidim kako bi lahko out_filter SŠ izboljšali tako, da bi bil boljši za vse potrebe vseh fakultet.

Ni! Dokler vsaka fakulteta nima svojih kriterijev in sprejemnih izpitov je sito v rokah SŠ! Do prehodnosti v 2. letnik fakultet...

Je, ker ne vidim razloga proti temu, da bi fakulteta sama izvajala svoje lastne teste. Vidim pa nekaj razlogov za to, da jih. Ker tako smatram, da je odločitev fakultete (oziroma v tem primeru ne-odločitev) takšna, da jih to ne briga, potem so si v veliki meri tudi sami krivi, da imajo vse opisane težave.

Tudi mi imamo strokovne srednje šole, ampak glej ga zlomka, ko nihče ne želi končati kot "tehnik". Ali to sedaj pomeni, da potrebujemo še "strokovne osnovne šole". Da boš od 6. leta starosti vedel, da boš šlosar in nič drugega?

Prehodnost je ok, nimam nič proti študiju dijakov poklicnih šol...

Vsak naj študira, kar hoče.

Študira naj VSAK, KI je sposoben in ima voljo! Kar hoče!

Naloga države ni v omejevanju pravic posameznikov. Neumnost pa je umetno povečevanje deleža višjeizobraženega dela populacije v izobrazbeni strukturi prebivalstva!

Zanimivo je, da v zadnjih nekaj letih narašača delež zlatih maturantov, ki se vpisujejo na FF. Očitno je Žižek vedno večji idol.8-) Celo več, kot posledica "bolonizacije" poklicne mature je po letu 2007 večina fakultet umetno povečala število prostih (rednih) vpisnih mest, more input = more money? Še dobro da demografsko število dijakov iz leta v leto upada...

Se strinjam, podaljševanjem študija v nedogled in hiperprodukcija eksotik ter družboslovcev je večjidel problem MVZT - a posledica bluzenja MŠŠ! Par cvetk:

- "bolonizacija" poklicne mature
- negativna selekcija (v "redne" OŠ se trpa učence s posebnimi potrebami, ki se jim posledično prilagaja učni program, takratko potegnejo nadarjeni...pol pa se starši še čudijo, ko 14 učencev obvladujeta najmanj 2 učiteljici, ko smo gor rasl pa je bilo razmerje 1:30! Koliko se na ta način prihrani nimam pojma... Nič?)
- krčenje učnih programov vsepovprek in nižanje nivoja znanja
- permisivna vzgoja in opisno ocenjevanje (ker menda ni stresno? Pa jebote, life je stresen! Crkn...)
...

Kar je IMHO še vedno double facepalm (en ne zadošča), da se je to storilo. Še danes mi ni jasno čemu točno služi "univerzalnost", če je na koncu pomembno predvsem to, da se najde najboljše kandidate na "individualnem" nivoju za vsako posamično fakulteto. Kaj je bolj objektivno kot pa to, da imajo vsi pred isto komisijo na isti fakulteti možnost istočasno pokazati svoje sposobnosti.

True! Imho je šlo zgolj za politične razloge (in težave z raznimi poznanstvi...).

Je, ker ne vidim razloga proti temu, da bi fakulteta sama izvajala svoje lastne teste. Vidim pa nekaj razlogov za to, da jih. Ker tako smatram, da je odločitev fakultete (oziroma v tem primeru ne-odločitev) takšna, da jih to ne briga, potem so si v veliki meri tudi sami krivi, da imajo vse opisane težave.

Hehe, takšen argument gre tudi v obratni smeri. Ne vidim razloga, da je vsak kekec zlati maturant - ga ti? Dokler SŠ ne poskrbijo za ustrezen filter, so si v veliki meri sami krivi za garbage in je to tudi njihov problem! Se gremo zdj prepirat o tem kdo je "kriv" v tipčno slovenskem slogu - levi - desni...

Zgodovina sprememb…

večina fakultet umetno povečala število prostih (rednih) vpisnih mest

Mislim, da se tukaj skriva hudič. Država bi lahko imela neko strategijo koliko vpisnih mest plača in kriterij, da se plača samo tiste, ki so na vpisu najboljši. Trenutno pa mislim, da je financiranje še vedno odvisno od števila vpisanih, vsak hoče biti vpisan že zaradi študentskega dela, na ministrstvu pa izlgeda nimajo ja*c, da več ne bi potrjevali vedno več vpisnih mest.

Pritiski pa so iz vseh strani. Starši bi radi imeli za otroke same doktorje znanosti, fakultete hočejo čim več denarja, veliko študentov, bi šlo z veseljem delati, pa ne dobijo redne službe (samo študentsko delo), na koncu pa je en birokrat, ki mu vsi ti dihajo za vrat, da naj podpiše tisti papir o številu vpisnih mest. Bog ne daj, da ga ne bi potrdil. Vsi od rektorja pa do čistilke bi ga garbali, minister pa bi pred kamerami zagotavljal, da bo takoj odpuščen, da je bila to napaka in, da se seveda lahko vpiše čisto vsak in za čisto vsakogar bomo študij plačali.

Strinjam se, da to ni način. Menim tudi, da se ga da presekati predvsem na točki vpisa. Če pa to pomeni, da se bo pač pokazalo, da sta oba cesarja gola (MŠŠ in MVZT) pa tudi nič hudega. Prej ko bo do tega prišlo, bolje bo.

Država bi lahko imela neko strategijo koliko vpisnih mest plača in kriterij, da se plača samo tiste, ki so na vpisu najboljši. Trenutno pa mislim, da je financiranje še vedno odvisno od števila vpisanih, vsak hoče biti vpisan že zaradi študentskega dela, na ministrstvu pa izlgeda nimajo ja*c, da več ne bi potrjevali vedno več vpisnih mest.

+1 Samo pol si kmalu priča kritikam Okapija in podobnih: "red mora biti, drugače bo vsak študiral tisto, kar ga veseli, ne kar je koristno za Državo. Živel stalinizem!">:D

Zgodovina sprememb…

Ne vidim razloga, da je vsak kekec zlati maturant - ga ti?

Če je edina posledica to, da se lahko vsak kekec slika s predsednikom države, me ne bi motilo niti to, da se vse z dekretom razglasi za zlate maturante.

Moti pa me, kolikor vidim pa tudi tebe, samo iz drugega zornega kota, da uspeh na maturi nima več bistvene korelacije z uspehom na konkretni fakulteti. Če pa je nima, pa se kljub temu še vedno uporablja kot sito, potem pa je položaj res škodljiv.

Dokler SŠ ne poskrbijo za ustrezen filter, so si v veliki meri sami krivi za garbage in je to tudi njihov problem! Se gremo zdj prepirat o tem kdo je "kriv" v tipčno slovenskem slogu - levi - desni...

Eh, ŠS si naredi lepo statistiko in od tam naprej problem več ni njihov. Fakulteta to statistiko po svoji izbiri požegna, potem pa stoka, kako kvaliteta pada. Vsak pač preloži naprej, nihče pa ne preseka.

Oziroma se preseka. Preseka se na zavodu, ker delodajalci pač ne vzamejo karkoli, ampak uporabijo svoje lastne filtre in se primarno več ne zanašajo na to, kar v papir zapišejo fakultete. Je pa kriza, potem, ko ta presek doživiš pri 25. letu, namesto pri 18. letu. Če bi ga prej, bi lahko zadeve mnogo hitreje in lažje zasukal, kot pa pri 25. + še kakšno leto študentskega dela.

Samo pol si kmalu priča kritikam Okapija in podobnih: "red mora biti, drugače bo vsak študiral tisto, kar ga veseli, ne kar je koristno za Državo. Živel stalinizem!"

Država ima denarja samo toliko in toliko, razdeli se ga lahko na toliko in toliko kosov. Sam zagovarjam to, da se ga razdeli na čim manj kosov s ciljem, da se za vsakega rednega študenta nameni čim več sredstev (pač v okviru smiselnega). Vsi ostali, ki pa ne dosežejo najvišjih kriterijev, da bi jim šolnino v celoti krila država, pa morajo še vedno imeti to svobodo, da se s pomočjo lastnega financiranja vpišejo tam, kamor jih srce vleče.

Paziti pa je potrebno predvsem na to, da ni diskriminacije zaradi socialnega statusa, ali pa, da se poudarja samo "uporabno znanost". Družba in država potrebujejo tudi FDV, tudi umetnike, tudi filozofe in še kaj. Brez teh znajo inženirji preveč pobezljati in v svoji vnemi tudi kaj potacati.
««
152 / 219
»»